Είναι μια νίκη για το περιβαλλοντικό κίνημα και ένα χαστούκι για τον υπουργό Εσωτερικών Gérald Darmanin. Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, το Conseil d’État (Συμβούλιο Επικρατείας) ακύρωσε τη διαδικασία διάλυσης των “Εξεγέρσεων της Γης” (Soulèvements de la Terre).
Οι δικαστές έκριναν ότι η διάλυση των Soulèvements de la Terre δεν ήταν “κατάλληλο μέτρο, αναγκαίο και ανάλογο προς τη σοβαρότητα των διαταραχών που ενδέχεται να προκληθούν στη δημόσια τάξη, λαμβανομένων υπόψη των πραγματικών επιπτώσεων που μπορεί να είχε η υποκίνηση σε βία κατά της ιδιοκτησίας”. Πρόσθεσαν ότι “καμία υποκίνηση βίας κατά ατόμων δεν μπορεί να αποδοθεί στην Soulèvements de la Terre”. Η αναμετάδοση “με κάποια αυταρέσκεια, εικόνων διαδηλωτών που συγκρούονται με τις δυνάμεις της τάξης, ιδίως κατά της κατασκευής δεξαμενών νερού στο Sainte-Soline, δεν αποτελεί αξίωση, ενίσχυση ή δικαιολόγηση τέτοιων ενεργειών”. Το κράτος θα πρέπει επίσης να καταβάλει συνολικά 7.500 ευρώ σε ορισμένους ενάγοντες στο πλευρό των Soulèvements.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες: πρόκειται για μια “νίκη ενάντια στις ελευθεροκτόνες υπερβολές του Darmanin”, αντέδρασε η Attac (για την κοινωνική και οικολογική δικαιοσύνη). Οι Φίλοι της Γης χαιρέτισαν “την αποτυχία του Darmanin και της πρόθεσής του να ποινικοποιήσει το περιβαλλοντικό κίνημα”.
Σημειώνεται ότι στις 28 Μαρτίου, πέρυσι, ο Gérald Darmanin κίνησε τη διαδικασία διάλυσης της συλλογικότητας οικολόγων. Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τη συλλογικότητα για “επανειλημμένη βία, επιθέσεις κατά των δυνάμεων του νόμου και της τάξης και εκκλήσεις για εξέγερση” μετά τη διαδήλωση στο Sainte-Soline. Αυτή η διαδήλωση κατά μιας υπό κατασκευή μεγαδεξαμενής στους βάλτους του Poitiers καταστάλθηκε βίαια.
200 τοπικές επιτροπές
Η ανακοίνωση της διαδικασίας διάλυσης προκάλεσε ένα ισχυρό κύμα υποστήριξης. Ένα ψήφισμα υπογράφηκε από 150.000 άτομα και οργανώθηκε ένα μεγάλο πάρτι. Συγκροτήθηκαν διακόσιες τοπικές επιτροπές. Ταυτόχρονα, οι δικηγόροι της συλλογικότητας κατέθεσαν αίτηση αναστολής με συνοπτικές διαδικασίες στο Conseil d’État, το οποίο αποφάσισε υπέρ τους αναστέλλοντας το διάταγμα διάλυσης στις 11 Αυγούστου.
Οι δικαστές έκριναν ότι το διάταγμα “παραβίασε την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, δημιουργώντας μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους προσφεύγοντες”. Αποφάνθηκαν επίσης ότι ούτε τα έγγραφα του φακέλου της υπόθεσης ούτε οι ανταλλαγές απόψεων κατά την ακροαματική διαδικασία έδιναν λόγο να πιστεύεται “ότι η συλλογικότητα υποστήριζε με οποιονδήποτε τρόπο πράξεις βίας κατά ατόμων”.
Απόδοση στα ελληνικά: Ηρώ Σιαφλιάκη
ΠΗΓΗ: reporterre.net/Laury-Anne Cholez
Μετά το Sainte-Soline με σκευωρίες και απαγορεύσεις απαντά η γαλλική κυβέρνηση