Μετά το Sainte-Soline με σκευωρίες και απαγορεύσεις απαντά η γαλλική κυβέρνηση

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ, 200 τραυματισμενοι, 2 σε κώμα, χιλιάδες αυθαίρετες συλλήψεις στη Γαλλία ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

“Οι εξεγέρσεις του ΠΛΗΘΟΥΣ 200 τραυματισμένοι, 2 σε κώμα, χιλιάδες αυθαίρετες συλλήψεις στη Γαλλία ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ” γράφει το πανό στη διαδήλωση της περασμένης Τρίτης στο Παρίσι, δίνοντας απάντηση στις σκευωρίες, μεθοδεύσεις και απαγορεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης. Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση του Sainte – Soline το περασμένο Σάββατο 25 Μαρτίου, ενάντια στις μεγά – δεξαμενές που αποστραγγίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, στο όνομα της γεωργικής βιομηχανίας και την απίστευτη βία από πλευράς κατασταλτικών δυνάμεων η κυβέρνηση Μακρόν επιστρατεύει όλα τα μέσα, αποδεικνύοντας ότι παίρνει, αν δεν έχει πάρει ήδη, διαζύγιο με τη δημοκρατία.

Δεν είναι μόνο η άγρια καταστολή και οι σκηνές πολέμου στους αγρούς της γαλλικής υπαίθρου που άφησαν πίσω τους δύο βαριά χτυπημένους διαδηλωτές, οι οποίοι σήμερα παλεύουν για τη ζωή τους και περισσότερους από 200 τραυματίες. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αμαυρώσει την προσωπικότητα ενός εκ των δύο που βρίσκονται σε κώμα, επιχειρεί να κλείσει την οικολογική συλλογικότητα “Εξεγέρσεις της Γης” (Soulèvements de la Terre) που πρωτοστατεί στον αγώνα κατά των μεγα-δεξαμενών και συνεχίζει τη βίαιη καταστολή στις κινητοποιήσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Οι γονείς του Σέρζ με ανακοίνωσή τους στέκονται στο πλευρό του γιού τους και καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις της αστυνομίας ενώ προχωρούν σε μηνύσεις. “Σε ποια χώρα έχουμε δύο διαδηλωτές σε κώμα και η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τις μεθόδους διατήρησης της τάξης;” τονίζει ο οικολόγος γερουσιαστής Thomas Dossus και η  κοινωνιολόγος Sylvie Ollitrault μιλά για ποινικοποίηση των συνηθισμένων μεθόδων διαμαρτυρίας.

Η ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι γονείς του Σερζ:

Ο γιος μας Serge νοσηλεύεται σήμερα στο νοσοκομείο μεταξύ ζωής και θανάτου, μετά τον τραυματισμό που προκλήθηκε από χειροβομβίδα GM2L, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της 25η Μαρτίου 2023 που οργανώθηκε στο Sainte-Soline (79) κατά των σχεδίων για τις δεξαμενές άρδευσης.

Καταθέσαμε μήνυση για απόπειρα δολοφονίας, σκόπιμη παρεμπόδιση της άφιξης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης – και για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου της αστυνομικής έρευνας και διαρροή πληροφοριών που περιέχονται στο φάκελο εκτός του προβλεπόμενου σκοπού.

Σε συνέχεια των διαφόρων άρθρων που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, πολλά από τα οποία είναι ανακριβή ή παραπλανητικά, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό ότι :

– Ναι, ο Serge είναι στη λίστα “S” – όπως και χιλιάδες ακτιβιστές στη Γαλλία

– Ναι, ο Serge είχε νομικά προβλήματα – όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που αγωνίζονται ενάντια στην καθεστηκυία τάξη.

– Ναι, ο Serge έχει συμμετάσχει σε πολλές αντικαπιταλιστικές συγκεντρώσεις – όπως εκατομμύρια νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν ότι μια καλή επανάσταση δεν θα ήταν υπερβολική, και όπως τα εκατομμύρια των εργατών που αγωνίζονται ενάντια στη μεταρρύθμιση των συντάξεων στη Γαλλία.

Θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για εγκληματικές πράξεις που θα αμαύρωναν το γιο μας, αλλά ότι αυτές οι πράξεις είναι, αντίθετα, όλες προς τιμή του.

*

Για απόπειρα δολοφονία και άρνηση στην παροχή άμεσης βοήθειας από τις αρχές, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος κάνει λόγο σε δημοσίευμα της και η OCLibertaire Autre. η οποία καταγγέλλει επίσης τη μεθόδευση της αστυνομίας να αμαυρώσει με στοχευμένα δημοσιεύματα το πρόσωπο του Serge προκειμένου να καλύψει πίσω από ψεύδη την κατάχρηση εξουσίας Όπως αναφέρεται:

Μετά την κινητοποίηση στο Sainte-Soline το Σάββατο 25 Μαρτίου, η οποία σημαδεύτηκε από απίστευτη αστυνομική βία με αποτέλεσμα πάνω από 200 τραυματισμούς, δύο διαδηλωτές, ο S. και ο M., εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου.

Η οικογένεια του S. έχει καταθέσει δύο μηνύσεις: η πρώτη για απόπειρα δολοφονίας και παρεμπόδιση της διάσωσης- και η δεύτερη για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου στο πλαίσιο της έρευνας και κατάχρηση του σκοπού της διαβούλευσης των φακέλων για άλλο σκοπό.

Η αστυνομία διέρρευσε συκοφαντικά στοιχεία στον Τύπο, από μία ανάρτηση του περασμένου Οκτωβρίου σε ένα προφίλ του Σ. και εμπιστευτικά στοιχεία της έρευνας, με μοναδικό στόχο να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης και να καλύψει τις καταχρήσεις της – ένας ελιγμός που δεν είναι μόνο αναξιοπρεπής αλλά και παράνομος και αξίζει να τιμωρηθεί.

Η μήνυση για απόπειρα δολοφονίας και παρεμπόδιση των υπηρεσιών διάσωσης έχει καταχωρηθεί. Ο εισαγγελέας της Rennes παρέπεμψε την υπόθεση στο IGGN για βία από άτομο με εξουσία και μη παροχή βοήθειας σε άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο. Η δικηγόρος Chloé Chalot ζητά επειγόντως τον διορισμό ανακριτή προκειμένου να χυθεί ανεξάρτητο φως σε αυτά τα εξαιρετικά σοβαρά γεγονότα.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει πλέον αποδειχθεί ότι η νομαρχία και το Υπουργείο Εσωτερικών είπαν τουλάχιστον τέσσερις φορές ψέματα για τα γεγονότα της 25ης Μαρτίου:

  •  Ισχυριζόμενοι ότι δεν εμπόδισαν την επέμβαση της SAMU, ενώ πολλαπλές μαρτυρίες και ηχογραφήσεις της SAMU που δημοσιεύτηκαν από τη Le Monde και τη Médiapart το πιστοποιούν αυτό
  •  Αρνούμενος την πραγματικότητα των πολεμικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν, αν και επαληθεύτηκαν από την Checknews.
  •  Μιλώντας για τη νόμιμη χρήση των LBD πριν από την αναδρομολόγηση και την καταδίκη των “bavures”.
  • Με τον ισχυρισμό ότι 7 τραυματίες ήταν να θρηνήσουμε μεταξύ των διαδηλωτών, από
    τους οποίους υπήρχαν και υπάρχουν περισσότεροι από 200.

Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό τη σοβαρή ευθύνη των δυνάμεων της τάξης, την απόπειρα δολοφονίας και την παρεμπόδιση της βοήθειας, και βασιζόμαστε σε αυτή την καταγγελία και αυτή την έρευνα για να το αποδείξουμε οριστικά. Όλες οι μαρτυρίες φαίνεται να συμφωνούν ότι ο S. ήταν θύμα έκρηξης χειροβομβίδας τύπου GM2L.

 

*

Την ίδια ώρα ο οικολόγος γερουσιαστής Thomas Dossus, ο οποίος μετείχε στη διαδήλωση βάλει κατά του υπουργού Εσωτερικών Gérald Darmanin στη Βουλή.  Ο γερουσιαστής μιλά για «την ανείπωτη βία» που «εξαπολύθηκε» στο Sainte-Soline αυτό το Σαββατοκύριακο. “Αποφασίσατε να εκθέσετε 3000 αστυνομικές δυνάμεις σε βία σε ένα χωράφι για να υπερασπιστούν με κάθε κόστος μια άδεια τρύπα. Αποφασίσατε να απαγορεύσετε μια απολύτως νόμιμη διαδήλωση, επειδή δεν είστε σε θέση να επιβάλετε το νόμο όσον αφορά την κοινή χρήση νερού”.

Σε ποια χώρα έχουμε δύο διαδηλωτές σε κώμα και η διοίκηση δεν αμφισβητεί τις μεθόδους διατήρησης της τάξης; τονίζει.

Ο υπουργός Εσωτερικών τον κατηγόρησε για μετάδοση «fake news» και αμφισβήτησε τη συμμετοχή του σε διαδήλωση που απαγόρευσε η νομαρχία.

Προς απαγόρευση οικολογικής συλλογικότητας

Την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνει την απόφασή του να διαλύσει την συλλογικότητα “Εξεγέρσεων της Γης” εκ των συνδιοργανωτών της διαμαρτυρίας στο Sainte Soline.  “Με ευθύνη, ξεκινώ τη διαδικασία για τη διάλυση αυτής της de facto ομάδας», δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση. Μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, ο ο Darmanin πρόσθεσε ότι θα παρουσιάσει σε μελλοντικό υπουργικό Συμβούλιο διάταγμα διάλυσης (της συλλογικότητας) στο τέλος της διαδικασίας” .

Η διαδικασία που κινήθηκε κατά της περιβαλλοντικής συλλογικότητας, συνδιοργανωτή της διαδήλωσης στο Sainte-Soline στις 25 Μαρτίου, σηματοδοτεί ένα πρώτο βήμα προς την ποινικοποίηση των συνηθισμένων μεθόδων διαμαρτυρίας, σημειώνει η κοινωνιολόγος Sylvie Ollitrault, ειδικευμένη στα κινήματα περιβαλλοντικών ακτιβιστών και συν-συγγραφέας της Πολιτικής Ανυπακοής.

Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν, τους επόμενους μήνες, παρατηρήσουμε μια μορφή ριζοσπαστικοποίησης περιβαλλοντικών ομάδων. Επειδή μεταξύ της καταστολής που πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία και της διάλυσης των Εξεγέρσεων της Γης (SLT) που ξεκίνησε αυτή την Τρίτη από τον Gérald Darmanin , τα σύνορα μεταξύ της πολιτικής ανυπακοής και της βίας κινδυνεύουν να γίνουν πορώδη, εξηγεί η Sylvie Ollitrault.

Μετάφραση/Επιμέλεια: Ηρώ Σιαφλιάκη, Μπονίτα Παπαστάθη/ Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη

Φωτό θέματος: Natalie

Μοιραστείτε το άρθρο