Φοιτητικές αντιστάσεις για την Παλαιστίνη. Κάτι μοιάζει να κινείται μες στο κορμί του τέρατος…

Δεν μοιάζει με τις εξεγέρσεις του ’20,  μετά τη δολοφονία Floyd, παρά ταύτα τα γεγονότα καταδεικνύουν αντιστάσεις και πιέσεις αμφίδρομες. Από τη μια, ομάδες φοιτητών/-τριών από τις κορωνίδες της δυτικής και παγκόσμιας ανώτατης εκπαίδευσης, από τις ΗΠΑ μέχρι την Αγγλία και την Γαλλία, ενώ από την άλλην μαίνεται η αντίστροφη πίεση, εκείνη του κράτους και της ανάγκης να παραμείνει σχετικά αμετάβλητη η δημόσια γνώμη εντός των δυτικών κοινωνιών.

Από την αποεπένδυση στην απελευθέρωση – Συνέντευξη με φοιτήτρια από τις ΗΠΑ για τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Δημοσιεύουμε μια συνέντευξη με τη Sylvie, μέλος των Φοιτητ(ρι)ών για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη και διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, όπου το πρωί της 26 Απρίλη οι φοιτητές/τριες έστησαν έναν νέο καταυλισμό κατά της γενοκτονίας στη Γάζα και για να απαιτήσουν από το πανεπιστήμιό τους να αποεπενδύσει από εταιρείες που συνδέονται με την ισραηλινή κυβέρνηση. Πρόκειται για μία από τις πολλές κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας που έχουν εξαπλωθεί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Ανακατάληψη στο λόφο Καστέλι, η Rosa Nera κατάληψη θα μείνει

Ανακατάληψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 21/04, μεσημεριανές ώρες από αλληλέγγυο κόσμο στα Χανιά, στην κατάληψη της Rosa Nera και το λόφο Καστέλι. Καλείται συνέλευση αλληλεγγύης στις 14:00 για στήριξη. Σκουπίδια, κόπρανα, λιπάσματα, φθορές και πολλά άλλα αντίκρυσαν όσοι/όσες επανακατέλαβαν τη Rosa Nera. 

Ροή Ειδήσεων

Πολιτική / Οικονομία

Προβολή όλων

Δήλωση Συνηγόρων Οικογένειας Φύσσα για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πως ένας τέτοιος αμετανόητος νεοναζί εγκληματίας με ηγετική εγκληματική δράση, ο οποίος λίγες ώρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του δήλωνε «υπερήφανος για τις Ιδέες μου, για τις οποίες αγωνίστηκα από ηλικίας 15 ετών, από το 1972, επί 48 ολόκληρα χρόνια…» και του οποίου οι ναζιστικές ιδέες σύμφωνα με το σκεπτικό της καταδικαστικής αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου αποτέλεσαν το κίνητρο της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. κατά όσων έκρινε ως αντιφρονούντες, των πολιτικών  και ιδεολογικών αντιπάλων της και των μεταναστών, κρίθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη ως μη ύποπτος τελέσεως νέων αξιόποινων πράξεων. 

Κόσμος

Προβολή όλων

Παρισινή Πρωτομαγιά. Αντίδραση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οργή για εργασιακές συνθήκες και Παλαιστίνη

Παρίσι. Ηρώ Σιαφλιάκη

Παρισινή Πρωτομαγιά Όπως συχνά η διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι ξεκίνησε από την Πλατεία Δημοκρατίας, στη Βαστίλλη, για να καταλήξει στην πλατεία Νασιόν. Όμως φέτος υπήρχαν επίσης πολλοί λόγοι να κατέβουμε στο δρόμο, όταν τόσο πολλά φαίνεται να δηλώνουν μια εποχή στο τέρμα της.

Παρισινή Πρωτομαγιά 2024 (φωτο Ηρ. Σιαφλιάκη)

Κοινωνία / Κινήματα

Προβολή όλων

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ καταγγέλλει τις σφαγές αμάχων Παλαιστινίων και την καταστολή των αντιπολεμικών κινημάτων σε χώρες συνεργούς των εγκλημάτων του Ισραήλ

Εξεγειρόμαστε, διπλά ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, για τον διωγμό φοιτητών, φοιτητριών και συναδέλφων μας διδασκουσών και διδασκόντων σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά, της Αυστραλίας που καταγγέλλουν το καθεστώς του ισραηλινού απαρτχάιντ κατά των παλαιστινίων, την εξολόθρευση αμάχων και την ισοπέδωση της Γάζας, τη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία των χωρών τουςμε τον δολοφονικό ισραηλινό μιλιταρισμό. Είμαστε έμπρακτα αλληλέγγυοι μαζί τους και γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ανάπτυξη ανάλογου αντιπολεμικού, αντιρατσιστικού και αντιαποικιακού κινήματος στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Κοινά / Συνεργατικά / Περιβάλλον / Υγεία

Προβολή όλων

Απογευματινά χειρουργεία και η υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας

Σχεδόν 2 μήνες μετά από την εφαρμογή του μέτρου για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, ο «θεραπευτής» όλων των «παθογενειών» της Μεταπολίτευσης, Άδωνις, δεν δικαιούται να πανηγυρίζει. Ελάχιστοι είναι οι γαλάζιοι γιατροί που έχουν εφαρμόσει το μέτρο αυτό, αφού μόλις 80 επί πληρωμή χειρουργεία έχουν πραγματοποιηθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Το μέτρο είναι αποτυχημένο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, εφόσον υποσχόταν α)ταχύτερη εξυπηρέτηση της λίστας αναμονής των χειρουργείων, β) καλύτερες απολαβές των γιατρών και γ)ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ. Η αποτυχία τους φαίνεται και στην περιβόητη «μείωση των αναμονών», καθώς μέχρι στιγμής, τα μισά χειρουργεία που πραγματοποιήθηκαν ήταν εκτός λίστας(!).

Ντοκιμαντέρ / Βίντεο

15 ερωτήσεις για να προσεγγίσουμε τον Ζαπατισμό
Δημιουργήθηκε απο την ομάδα Vereda Autonoma το 2014.
“Καραβάν Σαράι”. Ένας αφηγηματικός αυτοσχεδιασμός. Μια προσωπική ιστορία, που συνδέει Θεσσαλονίκη με Μπουένος Άιρες. Παρουσίαση, μουσική: Ντιάνα Θεοχαρίδου, κάμερα: Ηρώ Σιαφλιάκη, video και music editing: Anssi Karttunen
Το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ε.Σ..Υ" να με θυμάσαι" του Κώστα Κεκελιάδη περιγράφει την πορεία από την ίδρυση του ΕΣΥ μέχρι την λειτουργική του κατάρρευση στα χρόνια των μνημονίων

Πολιτισμός / Πόλεις / Επιστήμη / Τεχνολογία

Προβολή όλων

Sparring αλληλεγγύης για την οικονομική ενίσχυση των 49 συλληφθέντων φοιτητών στη ΣΘΕ, Κυριακή 12/5 στις 13:00 στο γυμναστήριο του White Tiger

Στις 16 Απριλίου διάφορες ομάδες καταστολής (ΜAT, ΟΠΚΕ κλπ) εισέβαλαν στο κτήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συλλαμβάνοντας 49 φοιτητά (ανάμεσα τους και 3 αθλητές/αθλήτριες του αθλητικού συλλόγου Απάλευτου) ενώ πραγματοποιούνταν δράση επανοικειοποίησης του πλατάνου έξω από το βιολογικό τμήμα, στα πλαίσια του πολύμηνου αγώνα των φοιτητών για δημόσια παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς.