FREEDOM FLOTILLA
Ένας Στολίσκος για την Ελευθερία αποπλέει για Γάζα, να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό

ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένας διεθνής συνασπισμός πολιτών αναχωρεί την προσεχή Τετάρτη 24 Απριλίου από την Κωνσταντινούπολη, επιβαίνοντας σε πλοία που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στην Λωρίδα της Γάζας, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ με τη συνενοχή πολλών κρατών. Μια επιχείρηση δύσκολη και επικίνδυνη, θυμίζοντας πως ανάλογες αποστολές στο παρελθόν κατεστάλησαν αιματηρά από τον Ισραηλινό στρατό που επενέβη στα διεθνή ύδατα.

Ο διεθνής συνασπισμός “Στολίσκος για την Ελευθερία” (Freedom Flotilla Coalition – FFC) θα αποπλεύσει αυτόν το μήνα στις 24 Απριλίου, με διάφορα πλοία, μεταφέροντας 5.500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και εκατοντάδες διεθνείς παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από 30 χώρες (εκ των οποίων 40 Αμερικανοί), για να αμφισβητήσουν τον παράνομο ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Σημειώνεται ότι από το 2008, ο συνασπισμός Freedom Flotilla (FFC) έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιχειρήσεις – επίσης δια θαλάσσης – προκειμένου να σπάσει την πολιορκία που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Ιδιαίτερα το 2010, όταν ένας διεθνής στολίσκος με συμμετοχή 700 ακτιβιστών, που κατευθυνόταν προς τη Γάζα με προμήθειες, δέχθηκε πειρατική επίθεση στα διεθνή ύδατα από τις ισραηλινές δυνάμεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννιά ακτιβιστές.

Αυτή η επιχείρηση του Απριλίου 2024 αποτελεί και πάλι μια αποστολή έκτακτης ανάγκης, καθώς η κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική: Η πείνα έχει κυριαρχήσει στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αποτέλεσμα μιας σκόπιμης πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης με στόχο να λιμοκτονήσει τον παλαιστινιακό λαό. Καθώς ο χρόνος τελειώνει, οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο λιμός και οι ασθένειες θα μπορούσαν να στοιχίσουν περισσότερες ζωές ακόμη και από τους βομβαρδισμούς.

>Το infolibre θα παρακολουθεί την πορεία του Στολίσκου για την Ελευθερία και με τη συνεισφορά ακτιβιστή από την Θεσσαλονίκη.

Όπως μας ενημέρωσε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη, η αυριανή (Κυριακή 21/4) αναχώρηση μετατέθηκε για την Τετάρτη 24/4.

Στην αρχική του αναφορά για τη συμμετοχή του σε αυτήν την αποστολή γράφει:

Σπάζοντας τον αποκλεισμό: Ένας διεθνής στόλος πολιτικής βοήθειας σε αμφισβήτηση του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας

 

 ”Συμμετέχοντας στους κοινούς αγώνες ντόπιων και και ματαναστ(ρι)ών στην Ελλάδα, αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα δράσης και πίεσης με πολλαπλό στόχο, την άρση του αποκλεισμού της Γάζας από το κράτος του Ισραήλ, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Παλαιστίνης και την ίδια στιγμή την αφύπνιση της κοινής γνώμης, ως ένα κίνημα πολιτών από όλες τις γωνιές της γης/

 

Τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και της ΕΕ γενικότερα προκαλούν θανάτους καθημερινά, βία και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους καταπιεσμένους και αυτούς που προσβλέπουν ένα καλύτερο τόπο και μέλλον για τις οικογένειες τους.

 

Βιώνοντας την ελληνική πραγματικότητα, παρακολουθώντας τη δολοφονική θωράκιση των συνόρων και τη φασιστική πολιτική που το ελληνικό κράτος σε συνεργασία με την Frontex εφαρμόζει στους πρόσφυγες για χρόνια τώρα, συμμετέχω σε αυτή την επιχείρηση σε ένδειξη αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης”.

Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα είναι επείγουσα, αλλά όχι αρκετή. Πρέπει να τερματίσουμε τον παράνομο και θανάσιμο ισραηλινό αποκλεισμό, καθώς και τον ολικό έλεγχο της Γάζας από το Ισραήλ. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στο Ισραήλ να ελέγχει τη φύση και την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να φτάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα όπως υποτακτικά επιτρέπει η διεθνής κοινότητα των κρατών, αρνούμενη να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ και να αμφισβητήσει τις γενοκτονικές πολιτικές του, όπως τονίζουν οι διοργανωτές.

International participants arrive to sail with Freedom Flotilla to Break the Siege – Istanbul, Turkiye

Μοιραστείτε το άρθρο