Εργατική Πρωτομαγιά: Στους δρόμους του αγώνα…

Πλήθος εργατικών ομοσπονδιών, σωματείων, εργατικών κέντρων καλούν σε 24ωρη απεργία και μαζί με συνδικαλιστικά σχήματα, κοινωνικές συλλογικότητες, πολιτικές πργανώσεις, δίκτυα αλληλεγγύης σε μετανάστ(ρι)ες, Παλαιστίνιους, Κούρδους,  κ.α. καλούν σε συγκεντρώσεις και πορείες για να τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά και οι αγώνες των εργαζομένων.

Να δηλωθεί και η αποφασιστικότητα για συνέχιση των διεκδικήσεων για: ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά και απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την ειρήνη, τη ζωή, την ελευθερία, την εργατική χειραφέτηση, την κοινωνική απελευθέρωση.

Φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά επικεντρώνεται ιδιαίτερα ενάντια σε ακρίβεια, ανεργία, φτώχεια, αντεργατικούς νόμους, ιδιωτικοποίήσεις δημόσιων αγαθών, διώξεις, πόλεμο, αλλά και σε κράτος, αφεντικά, εκμετάλλευση, μισθωτή σκλαβιά.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

ΑΘΗΝΑ: 11:00 Κλαυθμώνος, 10:30 Σύνταγμα,  11:00 Προπύλαια, 11:30 Χαυτεία
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 10:30 ΕΚΘ, Άγαλμα Βενιζέλου, Καμάρα
…και σε πάνω από 70 πόλεις, στα Εργγατικά Κέντρα και σε κεντρικές πλατείες ανά την ελληνική γεωγραφία:
ΧΑΝΙΑ: 10:00 Πλατεία Αγοράς
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 10:00 Άγαλμα Βενιζέλου
ΡΕΘΥΜΝΟ: 11:00 Εργατικό Κέντρο
ΚΑΡΔΙΤΣΑ: 10:30 Κεντρική πλατεία


Η 1η Μάη είναι απεργία

Η ΓΣΕΕ, δίνει στη δημοσιότητα την αφίσα και την διακήρυξη της 24ΩΡΗΣ Απεργίας που με απόφασή της προκήρυξε για την 1η Μάη.
Για τα συνδικάτα, η Πρωτομαγιά είναι ημέρα Απεργίας και όχι μεταφερόμενης αργίας. Η ΓΣΕΕ δεν «διεκδικεί» από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις να κηρύσσουν ως Αργία την 1η ΜΑΗ και μάλιστα μεταφερόμενη και περιφερόμενη.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου και στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων, στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στα Συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων.
Με σύνθημα: «Παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται!»
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:
ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ
ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ,
ΤΗΣ ΕΚΤΙΝΑΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ, ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
✅ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ
✅ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ
✅ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΑΤΟΜΙΚΑ & ✅ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
✅ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μαζί για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024

Όλοι την Τετάρτη στην απεργία, όλοι στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις

Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, την ίδια ώρα στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!»: Με απεργία και συγκεντρώσεις την Τετάρτη 1 Μάη σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά τα συνδικάτα.

Με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία τιμούν τη μέρα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες της εργατικής τάξης, μετατρέποντάς την σε εφαλτήριο για να δυναμώσει η πάλη τους. Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη ετοιμάζονται να βγουν ξανά στον δρόμο και να διαδηλώσουν για καλύτερους όρους δουλειάς, Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε μια συγκυρία που οι κίνδυνοι για τους λαούς κλιμακώνονται.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί, στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 το πρωί, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Η απεργιακή προετοιμασία Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και σωματείων βρίσκεται σε εξέλιξη, κόντρα στην πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν την Πρωτομαγιά ως αργία και ειδικότερα στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας να τη μεταφέρει φέτος την Τρίτη 7 Μάη. Η απόφαση αυτή, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο ήδη από τον Φλεβάρη, «ελήφθη προκειμένου να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές».

«Από το Σικάγο του 1886 έως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη έως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο απεργιακό του κάλεσμα και συνεχίζει: «Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας μας».

Η συγκεκριμένη μέρα «σηματοδοτεί τον αγώνα των εργατών, απέναντι στους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας». Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συνεχίσουν τον αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Στην κατεύθυνση αυτή, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα κινούνται σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας μεταφέροντας το μήνυμα της Πρωτομαγιάς στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με αιχμή μια σειρά διεκδικήσεις.

Οι προσυγκεντρώσεις για την Αθήνα

Οι  προσυγκεντρώσεις για την  απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος έχουν οριστεί για τις 9.30 π.μ., στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του δήμου Αθήνας, των Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βορειοδυτικών και Βόρειων Συνοικιών της Αθήνας.
  • Προπύλαια: Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών, Συντονιστικά Μαθητών.
  • Στύλους του Ολυμπίου Διός: Σωματεία υγειονομικών και Ειδικής Αγωγής, Σωματεία Υπουργείων, της Αποκεντρωμένης και Περιφερειακής διοίκησης, Σωματεία δήμων, μαζικοί φορείς των Ανατολικών και Νοτίων Συνοικιών της Αθήνας.

Οι προσυγκεντρώσεις για την Θεσσαλονίκη

Στις 9.45 π.μ., έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις σωματείων και φορέων της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα:

  • Συμβολή Τσιμισκή – Αριστοτέλους: Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών, Σύλλογοι Αυταπασχολούμενων.
  • Συμβολή Βενιζέλου- Ερμού: Σωματεία στους κλάδους των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά σωματεία του ιδιωτικού τομέα.
  • Καρόλου Ντηλ και Ερμού: Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, Σύλλογοι Γυναικών, ΟΓΕ.
  • Πλατεία Αγίας Σοφίας: Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι γονέων.

Απεργία σε πλοία και σιδηρόδρομο

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Η απεργία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα λήξει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. «Η 1η Μάη αποτελεί μέρα που επιθεωρούμε τις δυνάμεις μας, καθορίζουμε στόχους, για να δυναμώσει ο αγώνας, για την προστασία και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι εφοπλιστές σε όλες τις κατηγορίες πλοίων», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον σταθμό του ΗΣΑΠ και σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στο Πασαλιμάνι.

Ακινητοποιημένα θα είναι την Τετάρτη και τα τρένα, καθώς απεργία έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του κλάδου τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά με τη συμμετοχή μας στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ασφαλείς αερομεταφορές», τονίζει η ΕΣΚ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ΥΠΑ απέναντι στην απαράδεκτη απόρριψη της πρότασης για απεργία από την Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ).

Καλούν στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) τα σωματεία και τις ενώσεις των επαγγελματιών. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 17 Απρίλη, μαζί με τα εργατικά σωματεία, καλεί τους φορείς των μικρών επαγγελματιών να δώσουν συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ένωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής (ΕΒΜΑ).

Να τιμήσουν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά «διεκδικώντας ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας» καλεί τις γυναίκες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Κάλεσμα στα Σωματεία της Ομοσπονδίας, όλους τους συνταξιούχους, να δώσουν μαχητικό – αγωνιστικό «παρών» στις συγκεντρώσεις του ταξικού αγωνιστικού κινήματος την 1η Μάη σε όλη τη χώρα, απευθύνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στην απεργιακή συγκέντρωση καλούν ακόμα η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, η  Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).

Οι διεκδικήσεις των σωματείων

Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, όπως και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, προτάσσουν τα συνδικάτα ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Επίσης διεκδικούν:

— Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουν για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

— Αμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.

— Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.

Και για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Αθήνα, 10.30 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Άγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πειραιάς, 10.30 π.μ., Πασαλιμάνι (ρολόι)

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10.30 π.μ.: Πλατεία Αγίας Λαύρας.

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., Άγαλμα Λιγνιτωρύχου

Αμαλιάδα, 9 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Άμφισσα, 10 π.μ., πλατεία Λαού

Άρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Έδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 11 π.μ., πλατεία Ταχυδρομείου

Ελευσίνα, 11 π.μ., πλατεία Ευμολπιδών

Ζάκυνθος, 10 π.μ., πλατεία Αγ. Μάρκου

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων

Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Ευδήλου

Ιστιαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 11.30 π.μ., Δημοτικός Κήπος

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 10.30 π.μ., Άγαλμα Μεταλλωρύχου

Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λήμνος, 10.30 π.μ. στο λιμάνι της Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λιτόχωρο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μαντούδι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσου

Ναύπλιο, 10.30 π.μ. πλατεία Νικηταρά

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πολύγυρος, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων

Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

Πύργος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία Σάκη Καράγιωργα

Σαλαμίνα, 10.30 π.μ. πλατεία Αίαντα (Μπεγνή)

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο, Βαθύ

Σαντορίνη, 11 π.μ., πλατεία των Φηρών

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Τύρναβος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία (κανόνια)

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 11 π.μ., στην πλατεία Βουνακίου

902



Αντιπολεμική Διεθνιστική Πρωτομαγιά – Διεθνές κάλεσμα και Πρωτοβουλία

Σε Αντιπολεμική Διεθνιστική Πρωτομαγιά καλούν οργανώσεις και εργατικές ενώσεις από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που καλεί τους εργαζόμενους του κόσμου να κινητοποιηθούν ενάντια στους πολέμους,τη στρατιωτικοποίηση και την πολεμική οικονομία.

Το  κείμενο υπογράφουν οι οργανώσεις: TIR (Tendencia Internacionalista Revolucionaria)/Διεθνιστική Επαναστατική Τάση και SI Cobas από Ιταλία, Partido Obrero και Polo Obrero από Αργεντινή, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ΟΚΔΕ Σπάρτακος από Ελλάδα, Crvena akcija-Crvena inicijativa /Κόκκινη Δράση-Κόκκινη Πρωτοβουλία από Κροατία-Σερβία, SEP/Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα από Τουρκία, İnqilabin Sesi / Φωνή της Επανάστασης από Αζερμπαϊτζάν, Fuerza 18 de Octubre από  Χιλή, Tribuna Classista από Βραζιλία, La Fragua από Ουρουγουάη, United Front Committee for a Mass Labor Party (UFCLP) από ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με προοπτική που δεν θα εξαντληθεί στην Πρωτομαγιά, αλλά θα προσπαθήσει να ανοίξει δρόμους διεθνιστικής, εργατικής παρέμβασης καθώς η προοπτική γενίκευσης των πολέμων απειλεί την εργατική τάξη και τη νεολαία με σφαγή. Το κείμενο καλεί:

Πρωτομαγιά 2024: Εργαζόμενοι του κόσμου ενάντια στους πολέμους,τη στρατιωτικοποίηση και την πολεμική οικονομία

Εβδομάδα με την εβδομάδα οι σάλπιγγες και τα τύμπανα του πολέμου γίνονται όλο και πιο δυνατά, με την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή. Ενώ η ιμπεριαλιστική σφαγή στην Ουκρανία μαίνεται, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ καλούν και σχεδιάζουν “προετοιμασίες για πόλεμο”, “πολεμική οικονομία”, επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης, υποδαύλιση του αντιδραστικού εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της αυξάνουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους, προετοιμάζονται να κάνουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία “κρέας για τα κανόνια” για να στηρίξουν το μερίδιό τους στην αναδιανομή του κόσμου.

Ο γενοκτονικός πόλεμος του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού συμπλήρωσε μόλις 6 μήνες με δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνια παιδιά και ηλικιωμένους νεκρούς, με τη χορηγία των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στις οποίες στηρίζεται για να διαπράττει καθημερινά σφαγές με πλήρη ατιμωρησία.

Τη στιγμή της σύνταξης αυτής της διεθνιστικής έκκλησης για την 1η Μαΐου, η διεθνής πολιτική ένταση έχει ενταθεί σημαντικά, απειλώντας να ξεσπάσει σε γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η προφανής προσπάθεια της κυβέρνησης Νετανιάχου να ξεπεράσει τις δυσκολίες της επεκτείνοντας τον πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής πρέπει να μας οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς κινητοποίησης κατά του σιωνιστικού κράτους και των προστατών του.

Στα σύνορα της Ευρασίας με τον Ειρηνικό, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναθεωρεί το σύνταγμα -με την έγκριση των ΗΠΑ, οι οποίες ως νικητήρια δύναμη το επέβαλαν στην ηττημένη, με τον τρόμο δύο ατομικών βομβών- προκειμένου να πραγματοποιήσει έναν αχαλίνωτο, πλήρους κλίμακας επανεξοπλισμό και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη οικονομική επιρροή και στρατιωτική διεκδικητικότητα της Κίνας στην περιοχή, όπου το μέλλον της Ταϊβάν παίζει το ρόλο ωρολογιακής βόμβας.

Το παγκόσμιο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των καπιταλιστικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, υπονομεύουν τη βιομηχανική και οικονομική υπεροχή των καθιερωμένων ιμπεριαλιστικών κρατών, των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Μακριά από τη δημιουργία μιας νέας ισορροπημένης και ειρηνικής ισορροπίας, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του “πολυπολικού κόσμου”, αυτό ωθεί τις παρακμάζουσες δυνάμεις να στηρίξουν την πρωτοκαθεδρία τους μέσω του προστατευτισμού, της κρατικά χρηματοδοτούμενης βιομηχανικής πολιτικής και των στρατιωτικών επεμβάσεων. Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν ποτέ τόσο πιθανή έκβαση, είτε ηθελημένη είτε ακούσια, της καπιταλιστικής διαμάχης.

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία σφάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και εκτοπίζει εκατομμύρια στον ευρωπαϊκό πυρήνα του καπιταλισμού, στην αφρικανική ήπειρο – το Σουδάν και το Κονγκό στην πρώτη γραμμή – διεξάγονται πόλεμοι χαμηλότερης έντασης, αλλά όχι λιγότερο αιματηροί, στη σύγκρουση μεταξύ των ίδιων μονοπωλίων που ανταγωνίζονται για τους φυσικούς πόρους και το φθηνό εργατικό δυναμικό.

Ακόμα και στη Λατινική Αμερική, ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων δεν εκρήγνυται σε ανοιχτούς πολέμους, εκδηλώνεται με την αστική υποστήριξη στρατιωτικών πραξικοπημάτων ή δεξιών caudillo(ο πιο πρόσφατος είναι ο Μιλέι στην Αργεντινή), που συνήθως ευθυγραμμίζονται με τον αμερικανικό ή τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, για να διεξάγουν ανοιχτό πόλεμο εναντίον των εργαζομένων, αφαιρώντας ιστορικές εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα στην αυτοοργάνωση, την απεργία και τη διαμαρτυρία. Μόνο ο ανεξάρτητος αγώνας και η κινητοποίηση των εργατών, ως επικεφαλής των εκμεταλλευόμενων λαών, υποστηριζόμενος από την ενότητα των εργαζομένων και των ανέργων, μπορεί να τους σταματήσει. Σίγουρα δεν θα τους σταματήσουν οι κεντροαριστεροί αστικοί συνασπισμοί, όπως του Λούλα στη Βραζιλία, που συμβιβάζονται με τους φασιστοειδείς στρατιωτικούς και επίσης θεσπίζουν φιλική προς το κεφάλαιο νομοθεσία ενάντια στην εργασία, ο Περονισμός στην Αργεντινή ή οι Κεμαλιστές στην Τουρκία, που προτείνουν στους πεινασμένους εργαζόμενους να “περιμένουν” μέχρι να “φθαρεί” ο Μιλέι ή ο Ερντογάν για να τους νικήσουν σε μακρινές εκλογές το 2027 ή το 2028.

Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται αυτό το πολεμικό και μιλιταριστικό περιβάλλον για να πετύχει τον “ζωτικό του χώρο” εγκαθιδρύοντας ένα Μεγάλο Ισραήλ, ακολουθώντας το δικό του γενοκτονικό δρόμο εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας, με στόχο την εντατικοποίηση της εθνοκάθαρσης. Πίσω από το Ισραήλ στέκεται ο χορηγός του, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο δυτικός ιμπεριαλισμός, οι οποίοι, παρά τις τριβές και τις αποκλίσεις, συνεχίζουν να στηρίζουν στρατιωτικά και οικονομικά τη γενοκτονία.

Εμείς οι επαναστάτες υποστηρίζουμε το δικαίωμα των καταπιεσμένων να εξεγείρονται με όλα τα μέσα. Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια απάντηση στην ολοένα και πιο επιθετική πολιτική του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, η οποία έχει θέσει σε κρίση τη δέσμευση της ηγεσίας του στις συμφωνίες του Όσλο και την ανεφάρμοστη λύση των δύο κρατών. Δηλώνουμε την άνευ όρων υποστήριξή μας στο ενιαίο μέτωπο των οργανώσεων της παλαιστινιακής αντίστασης και τονίζουμε ότι η νίκη του παλαιστινιακού λαού εξαρτάται από τη μετατροπή της τρέχουσας σύγκρουσης σε επανάσταση που θα κατακτήσει μια μοναδική, κοσμική και σοσιαλιστική Παλαιστίνη, κάτι που είναι δυνατό μόνο με ένα επαναστατικό κύμα στην περιοχή, που θα ενωθεί στον αγώνα για μια Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Μέσης Ανατολής.

Η συγκίνηση, η αγανάκτηση, η θέληση να αγωνιστούμε ενάντια στην καταπίεση και τη γενοκτονία του Ισραήλ στην Παλαιστίνη πρέπει να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της ευρύτερης εικόνας των άλλων, όχι λιγότερο αιματηρών πολέμων και του διαφαινόμενου κινδύνου ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου. Οι εργαζόμενοι, οι προλετάριοι που καλούνται να δεχτούν βαριές θυσίες για την οικονομία του πολέμου και να σφάζονται μεταξύ τους για να αποφασίσουν ποιος θα τους εκμεταλλευτεί, πρέπει να απορρίψουν αυτές τις θυσίες και να κηρύξουν πόλεμο στους πολέμους του κεφαλαίου και να οργανωθούν για να ανατρέψουν την καπιταλιστική κυριαρχία στον κόσμο.

Ιστορικά η Πρωτομαγιά είναι η διεθνής ημέρα του αγώνα των εργαζομένων για τη μείωση του χρόνου εργασίας και τη χειραφέτηση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Η Πρωτομαγιά είναι επίσης η διεθνής ημέρα αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο αστικό κράτος, το οποίο έχει υποστηρίξει την εκμετάλλευση του κεφαλαίου με όλες του τις εξουσίες: τη νομοθεσία που εγγυάται τα “δικαιώματα” του κεφαλαίου πάνω στη μισθωτή δουλεία, τη δικαιοσύνη που εγγυάται το κεφάλαιο ενάντια σε κάθε αγώνα που θέτει σε κίνδυνο την ταξική καταπίεση (από τον απαγχονισμό τεσσάρων συνδικαλιστικών ηγετών στο Σικάγο το 1886), και τις ένοπλες υπηρεσίες καταστολής που σε όλο τον κόσμο διεξάγουν τον εσωτερικό πόλεμο για την επιβολή της εκμετάλλευσης ενάντια στην αντίσταση των εργαζομένων μέσω απεργιών και απεργιακών περιφρουρήσεων.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι ο κίνδυνος να παρασύρουν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις τους λαούς σε μια κατάσταση γενικευμένου πολέμου, που σημαίνει μια παγκόσμια σφαγή όπως συμβαίνει στην Ουκρανία, το Σουδάν, το Κονγκό, την Παλαιστίνη. Πρέπει να τον πολεμήσουμε αυτή τη στιγμή, αντιτασσόμενοι στις ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις, τους υπαίτιους των σημερινών πολέμων, ενώνοντας τις δυνάμεις μας διεθνώς σε ένα προλεταριακό στρατόπεδο, ενάντια στα αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Δεν είναι ζήτημα να αντιταχθούμε στον πόλεμο με τον λεγόμενο πασιφισμό. Πρέπει να αντιτάξουμε τον προλεταριακό μας διεθνισμό στο αντιδραστικό εθνικιστικό δηλητήριο που ενσταλάζουν στην εργατική τάξη. Μοιραζόμαστε τα ταξικά μας συμφέροντα για καλύτερους μισθούς, μικρότερες εβδομάδες εργασίας, υγιέστερη εργασία και ζωή με άλλους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Μοιραζόμαστε τη βαθιά επιθυμία να ζήσουμε ειρηνικά με τις αδελφές και τους αδελφούς μας σε όλο τον κόσμο.

Δηλώνουμε την πιο ένθερμη υποστήριξή μας στον αγώνα των καταπιεσμένων λαών που αντιμετωπίζουν την ιμπεριαλιστική καταπίεση, έχοντας συνείδηση ότι η ήττα ενός κράτους καταπιεστή αποτελεί πλήγμα για την ιμπεριαλιστική παγκόσμια τάξη και μοχλό ενίσχυσης της υπόθεσης των εκμεταλλευόμενων σε όλο τον κόσμο. Οι εργαζόμενοι των μητροπόλεων έχουν καθήκον να κινητοποιηθούν εντός των συνόρων τους για την υποστήριξη των λαών που είναι θύματα της υποταγής της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης στις αντίστοιχες χώρες τους. Αυτή η πολιτική κινητοποίηση σήμερα αφορά πρώτα απ’ όλα την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.

Ας αντιτάξουμε την ταξική αδελφοσύνη μεταξύ γηγενών και μεταναστών στην ξενοφοβία που αποσκοπεί στη διαίρεση των εργαζομένων: η τάξη μας είναι διεθνής, εκατοντάδες εκατομμύρια από εμάς αναγκάζονται από τον πόλεμο, την ξηρασία και την κλιματική αλλαγή, την αρπαγή της γης, να μετακινηθούν από την ύπαιθρο στις πόλεις ή να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, παίρνοντας μεγάλους κινδύνους. Αν οι ντόπιοι εργάτες ενώσουν τους αγώνες τους με τους αγώνες των μεταναστών εργατών, οι τελευταίοι δεν θα χρησιμοποιηθούν για να πιέσουν τους μισθούς προς τα κάτω.

Ας εναντιωθούμε στην οικονομία του πολέμου!

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο όπως αυτός της Ουκρανίας δεν υπάρχει πλευρά να διαλέξουμε, ότι “ο εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα”. Αυτός ο πόλεμος είναι ένας ενδοϊμπεριαλιστικός πόλεμος, μεταμφιεσμένος από κάθε πλευρά με ψευδοπροοδευτικά και ψευδοδημοκρατικά επιχειρήματα. Ο εχθρός για τους Ρώσους και τους Ουκρανούς είναι οι ίδιες τους οι κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν ρίξει εκατοντάδες χιλιάδες προλετάριους στη μηχανή του κιμά στα πεδία των μαχών για να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν ο ένας τον άλλο για τα εκμεταλλευτικά συμφέροντα των αντίστοιχων κυρίαρχων τάξεων. Για τους εργάτες των ευρωπαϊκών και αμερικανικών χωρών του ΝΑΤΟ ο εχθρός είναι οι δικές τους κυβερνήσεις, οι οποίες στέλνουν όπλα, πληρωμένα από τους δικούς τους εργάτες, στους Ουκρανούς εργάτες για να χύσουν το αίμα τους για να επεκτείνουν οι ΝΑΤΟϊκές εταιρείες την εκμετάλλευσή τους στο ουκρανικό έδαφος και την εργατική τάξη. Από την άλλη πλευρά, ο Πούτιν δεν αντιπροσωπεύει μια αντιιμπεριαλιστική προσπάθεια, αλλά επιδιώκει να εξασφαλίσει το μερίδιο της ρωσικής καπιταλιστικής ολιγαρχίας στην παγκόσμια πίτα, καταφεύγοντας μάλιστα σε μια προπαγάνδα που επιτίθεται στην πολιτική του Λένιν και δοξάζει την τσαρική Ρωσία.

Όλα τα καπιταλιστικά κράτη, όλες οι κυβερνήσεις, με τους εσωτερικούς τους ανταγωνισμούς και τις διαιρέσεις τους, είναι εκφράσεις των κερδοσκοπικών αστικών τάξεων που συνδέονται με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τα καπιταλιστικά μονοπώλια, το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού συστήματος που παράγει τον πόλεμο. Παρόλο που αρκετές χώρες έχουν όλο και πιο έντονες συγκρούσεις με τις δυτικές μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις, καμία από αυτές δεν μπορεί να είναι σύμμαχος στον πόλεμο των εργαζομένων κατά του πολέμου. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό αν κοιτάξουμε τι είδους σχέσεις έχουν αυτά τα κράτη με τις εργατικές τάξεις τους και με τους εργάτες των χωρών που βρίσκονται στις αντίστοιχες σφαίρες επιρροής τους.Το στρατόπεδο μας δεν είναι το στρατόπεδο των αστικών κρατών, είναι το στρατόπεδο των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων τάξεων, των εργαζομένων, του διεθνούς προλεταριάτου, της μόνης τάξης που έχει συμφέρον και έχει τη δύναμη -αν οργανωθεί- να βάλει τέλος στους πολέμους που οι εκμεταλλευτές της διεξάγουν εις βάρος της. Είναι απαραίτητο οι οργανώσεις που στέκονται στο έδαφος του συνεκτικού προλεταριακού διεθνισμού, να ενωθούν σε κοινές πρωτοβουλίες. Η ώρα είναι τώρα, πριν να είναι πολύ αργά!

Το παρελθόν έχει σημασία, αλλά θα κριθούμε από την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ιστορικής μας περιόδου μετωπικά.

Την Πρωτομαγιά του 2024 ας βγούμε στους δρόμους με τα ίδια συνθήματα σε όλο τον κόσμο:

– Σταματήστε τον πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία! “Ο εχθρός είναι στη χώρα μας!”

– ΟΧΙ στην κούρσα των εξοπλισμών και στην πολεμική οικονομία! Δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση για όλους! Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους!

– Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα, ελευθερώστε την Παλαιστίνη! Ας υποστηρίξουμε την παλαιστινιακή αντίσταση! Σταματήστε την εθνική, φυλετική, εθνοτική, θρησκευτική καταπίεση παντού!

– Όχι στην ιμπεριαλιστική ανάμειξη και στους πολέμους δι’ αντιπροσώπων στο Σουδάν, στο Κονγκό και παντού!

– Όχι στην καταπίεση των Κούρδων! Υπερασπιστείτε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Κούρδων.

– Κάτω ο αντιδραστικός εθνικισμός και η ξενοφοβία! Εργατικός διεθνισμός!

– Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και πόλεμο, με αρμονία μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

– Για εργατικές κυβερνήσεις και σοσιαλισμό.

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

Η πρόσκληση αυτή υποστηρίζεται από:

  • TIR(TendenciaInternacionalistaRevolucionaria)/Διεθνιστική Επαναστατική Τάση, Ιταλία
  • SICobas, Ιταλία
  • PartidoObrero, Αργεντινή
  • PoloObrero, Αργεντινή
  • ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Ελλάδα
  • ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Ελλάδα
  • Crvenaakcija-Crvenainicijativa /Κόκκινη Δράση-Κόκκινη Πρωτοβουλία , Κροατία-Σερβία
  • SEP/Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, Τουρκία
  • İnqilabinSesi / Φωνή της Επανάστασης, Αζερμπαϊτζάν
  • Fuerza 18 de Octubre, Χιλή
  • Tribuna Classista, Βραζιλία
  • La Fragua, Ουρουγουάη
  • United Front Committee for a Mass Labor Party (UFCLP), ΗΠΑ


http://www.antarsya.gr/

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

1η Μάη 2024

Η εποχή των τεράτων να γίνει η εποχή των επαναστάσεων

Με την εργατική τάξη στο τιμόνι της κοινωνίας για Ειρήνη, Ζωή, Ελευθερία

Αθήνα, 11πμ στα Προπύλαια | Θεσσαλονίκη, 10.30 πμ στην Καμάρα

Η 1η Μάη. Ημέρα απεργίας για το εργατικό κίνημα σε όλο τον κόσμο, σύμβολο του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια, για την εργατική και κοινωνική χειραφέτηση.

Τιμάμε τους νεκρούς μας. Τους νεκρούς του Σικάγο που πέσανε για το 8ωρο, της πρώτης πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936. Τιμάμε τους 200 ήρωες κομμουνιστές που εκτέλεσαν οι ναζί στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια. Τιμάμε τους νεκρούς της προμελετημένης δολοφονίας στα Τέμπη, τους εκατοντάδες εργάτες που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στους χώρους δουλειάς από εργοδοτικά εγκλήματα.

Ενάμιση αιώνα πίσω θέλουν να γυρίσουν τους εργαζόμενους η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ με το νέο γύρο επίθεσης που προωθούν στην υπηρεσία του κεφαλαίου, κάνοντας ακόμα πιο επίκαιρο το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς!

Μπορεί το ιστορικό αίτημα του Σικάγο πριν από 140 περίπου χρόνια να ήταν τα «τρία 8» (8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες για ζωή και όνειρο), ωστόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, θέλει να θεσπίσει το… «6, 13, 72»: 6ήμερο συνεχούς εργασίας, 13 ώρες ημερήσια εργασία και δουλειά έως τα 72 έτη

Οι πολεμικές συγκρούσεις γενικεύονται. Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή με τη στρατηγική σύγκρουσης Ισραήλ – Ιράν, η συνεχιζόμενη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, οι συγκρούσεις στην Ερυθρά θάλασσα, αποδεικνύουν πως τα πολεμικά μέτωπα πολλαπλασιάζονται και ο πόλεμος διεθνοποιείται επικίνδυνα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενεργό ρόλο με την πλευρά του ΝΑΤΟ και του δυτικού κεφαλαίου-ιμπεριαλισμού, ενώ κορυφαίοι παράγοντές της Ε.Ε προετοιμάζουν τους λαούς για γενικευμένο πόλεμο.

H ΕΕ και οι κυβερνήσεις θέλουν να φέρουν από το 2025 ένα νέο «Πρόγραμμα Σταθερότητας», δηλαδή πρόγραμμα σκληρής και μόνιμης λιτότητας. Περίπου 10 δις ευρώ τον χρόνο (!) θα δίνουμε φόρο αίματος για την «μείωση» του χιλιοπληρωμένου χρέους.

Η Ε.Ε-Φρούριο του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας δολοφονεί στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της, θεσμοθετεί το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο που θα φέρει νέα φρικιαστικά εγκλήματα όπως της Πύλου.

Αυτός ο κοινωνικός μεσαίωνας δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας. Οι εργαζόμενοι/ες, η νεολαία βρίσκονται στους δρόμους και την 1η Μάη, θα απεργήσουν ξανά, διαμηνύοντας σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΝΑΤΟ και κεφάλαιο ότι «δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη σας! Δε θα πολεμήσουμε για τα συμφέροντά σας!». Μας αξίζει μια άλλη ζωή!

Με ένα ισχυρό ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα απέναντι στις επιθέσεις του κεφαλαίου

Η εικόνα της παντοδυναμίας της κυβέρνησης της ΝΔ έχει σπάσει μέσα από τους αγώνες και τις απεργίες του προηγούμενου διαστήματος.

Με ανυπότακτους, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, με απεργίες και κίνημα ανατροπής μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση, να τσακίσουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της. Με αγώνες μαχητικούς, όχι για την «τιμή των όπλων», όπως οι πρόσφατοί αγώνες της νεολαίας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων, ενάντια στον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-Α∆Ε∆Υ. Γιατί η απάντηση δεν θα έρθει από τη «θεσμική αντιπολίτευση» και τις «δημοκρατικές εναλλακτικές λύσεις» των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ που δοκιμάστηκαν και οδήγησαν στην ήττα του κινήματος, αλλά από την δράση και τους αγώνες των «κάτω» και μια ισχυρή αντικαπιταλιστική αριστερά.

Μας γεμίζουν ελπίδα οι εικόνες των φοιτητών και του προσωπικού των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ που παρά την καταστολή και τις συλλήψεις, τις απειλές με απολύσεις, πειθαρχικά, διαγραφές από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, συνεχίζουν πιο μαζικά να διαδηλώνουν για να σταματήσει το έγκλημα στην Παλαιστίνη, διαδίδοντας τα μηνύματα της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών. Μας γεμίζουν ελπίδα οι εικόνες των φοιτητών αραβικής και εβραϊκής καταγωγής που διαδηλώνουν αδελφωμένοι.

Να δυναμώσουμε την Αριστερά της σύγκρουσης και της ανατροπής του καπιταλισμού

Παλεύουμε για:

–                  να σπάσουμε τη λιτότητα, να κερδίσουμε αυξήσεις πολύ πάνω από τον πληθωρισμό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για έλεγχο, διατίμηση στα είδη πρώτης ανάγκης, ενάντια στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη του κεφαλαίου.

–                  Καμιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα από την Γάζα μέχρι την Ουκρανία. Όχι στους εξοπλισμούς, έξω τώρα από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις, να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες! Δεν πολεμάμε για τις ΑΟΖ! Λευτεριά στην Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο!

–                  Κάτω τα χέρια από την Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και την Παιδεία, μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Να περάσουν στο δημόσιο με κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο, χωρίς αποζημίωση οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες.

–                  Παλεύουμε ενάντια στην περιβαλλοντική κρίση, και την κυβέρνηση που τσακίζει κάθε υπηρεσία πρόληψης και αντιμετώπισης. Στοπ στις εξορύξεις. Να αλλάξουμε το σύστημα όχι το κλίμα!

–                  Προστασία της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, όχι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που ενισχύει τους μεγαλοαγρότες και τις επιχειρήσεις τροφίμων.

–                  Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Φράζουμε το δρόμο στην ακροδεξιά και τους φασίστες με τη δύναμη του κινήματος που έβαλε τους ναζί της Χρυσής Αυγής στη φυλακή.

–                  Ενάντια στον σεξισμό, τις γυναικοκτονίες, παλεύουμε για δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες (παιδικοί σταθμοί, φροντίδα ηλικιωμένων), να φύγουν τα βάρη από τις πλάτες των γυναικών. Πλήρη δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων.

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός!

Είναι η ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, η επαναστατική αλλαγή του. Είναι η κοινωνία όπου την οικονομία και την εξουσία θα έχει στα χέρια της η εργατική τάξη, οι παραγωγοί του πλούτου, δηλαδή η κοινωνική πλειοψηφία και όχι μια χούφτα καπιταλιστών.

Γιατί για μια ακόμα φορά το ιστορικό δίλημμα είναι «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Απέναντι στη βαρβαρότητα του σύγχρονου καπιταλισμού η ελπίδα βρίσκεται στον ταξικό και διεθνιστικό αγώνα των εργαζομένων και όλου του λαού, για την ειρήνη των λαών, ενάντια στον ρατσισμό και την φασιστική απειλή, για την ήττα της πολεμικής εκστρατείας του κεφαλαίου, για την επανάσταση την κοινωνική απελευθέρωση και την εργατική χειραφέτηση.

ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

  • Ενισχύουμε τον πολιτικό αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.
  • Παλεύουμε για εργατική-διεθνιστική ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ. Τώρα όχι στο μέλλον. Παλεύουμε για μια Ευρώπη με τους λαούς στο τιμόνι της εξουσίας, πραγματικά ελεύθερη από την εκμετάλλευση, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον πόλεμο. Ευρώπη του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.
  • Παλεύουμε για νίκες και κατακτήσεις σήμερα και για την συνολική επαναστατική ανατροπή αύριο. Για τη σύγχρονη σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

Αθήνα, 11πμ στα Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 10.30 πμ στην Καμάρα

#κανουμε_ανταρσυα

#kanoume_antarsya

#ΑΝΤΑΡΣΥΑ


ΚΚΕ (μ-λ)

Η 1η Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία!

Η εργατική τάξη να ξαναχαράξει το δικό της επαναστατικό δρόμο
Για την κοινωνική απελευθέρωση και την κομμουνιστική προοπτική

Ως κίνδυνο «διατάραξης της οικονομικής δραστηριότητας» θεώρησε η κυβέρνηση την Εργατική Πρωτομαγιά και την μετέφερε για την Τρίτη του Πάσχα, για… «διακοπές διαρκείας»! Αυτοί που έχουν καταδικάσει τον λαό και την εργατική τάξη στη φτώχεια, αυτοί που μας σπρώχνουν να δουλεύουμε δυο και τρεις δουλειές για να ζήσουμε, αυτοί που επιβάλλουν το καθεστώς της 13ωρης και της 6ήμερης δουλειάς, τολμούν και μιλούν για διατάραξη της οικονομικής δραστηριότητας!

Αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να υπονομεύσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. «Τους έχουν πέσει πολλές» οι εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος. Από τις φοιτητικές και τις αγροτικές κινητοποιήσεις μέχρι τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, το αστικό παραμύθι για «ανάπτυξη» και «ευημερία» κινδυνεύει να «πάει περίπατο». Όμως, με την Εργατική Πρωτομαγιά υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι.

Θέλουν στα αζήτητα την Εργατική Πρωτομαγιά. Θέλουν η εργατική τάξη να ξεχάσει τα οράματα και τα ιδεώδη που την οδήγησαν στην έφοδο στον ουρανό, στην αμφισβήτηση και στην ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Θέλουν να αποκόψουν την εργατική τάξη από τη μεγαλειώδη ιστορία της, για να υπονομεύσουν κάθε προσπάθειά της να ξαναχαράξει το δρόμο για την επαναστατική ανατροπή.

Θέλουν να αποδεχτεί τον καπιταλισμό ως μονόδρομο και τη βαρβαρότητα ως φυσιολογική πραγματικότητα. Να υποταχτεί στους νόμους τους κέρδους, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Να θεωρήσει ως ουτοπία τον αγώνα για την κοινωνική χειραφέτηση, τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και την κομμουνιστική προοπτική.

Θέλουν την εργατική τάξη ιδεολογικά αφοπλισμένη. Να ακουμπάει τις ελπίδες της στις κάθε λογής κάλπες και σε διάφορους «σωτήρες», και όχι στη δύναμη της δικής της οργανωμένης και συλλογικής πάλης.

Θέλουν να συμφιλιωθεί με την προοπτική της γενικευμένης πολεμικής σφαγής που απαιτούν οι λυσσαλέοι ανταγωνισμοί τους και οι αιματοβαμμένοι σχεδιασμοί τους. Να αποδεχτεί τη σφαγή του ηρωικού παλαιστινιακού λαού και τον άδικο πόλεμο στην Ουκρανία. Να αποδεχτεί την άμεση εμπλοκή της χώρας στα αμερικανονατοϊκά σχέδια. Να αποδεχτεί τη μετατροπή όλης της χώρας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών-φονιάδων. Αλλά και να στείλει πρόθυμα τα παιδιά της στα σφαγεία των ιμπεριαλιστών, όπως της προτείνουν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας. Αυτοί δηλαδή που την καταδικάζουν καθημερινά στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Θέλουν να στρέψουν το λαό και την εργατική τάξη ενάντια στους γειτονικούς λαούς. Καλλιεργούν τον εθνικισμό και το σοβινισμό, ώστε να κατασκευάσουν ψεύτικους εχθρούς, απέναντι στους οποίους η εργατική τάξη «πρέπει» να στραφεί για το «εθνικό» συμφέρον, δηλαδή για το συμφέρον της ντόπιας άρχουσας τάξης. Καλλιεργούν το ρατσιστικό μίσος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Θέλουν να διαιρέσουν την τάξη σε ξένους και ντόπιους εργάτες. Θέλουν να χτυπήσουν τα σπουδαία ιδεώδη της ταξικής αλληλεγγύης και του προλεταριακού διεθνισμού.

***

Τρέμουν στην ιδέα ότι οι «ξυπόλυτοι» της γης θα εμπνευστούν ξανά από τον αγώνα για το 8ωρο, στο Σικάγο, 138 χρόνια πριν. Από τη μεγαλειώδη απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το Μάη του 1936. Από την ηρωική αυτοθυσία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.

Τρέμουν στη σκέψη ότι οι ταξικοί αγώνες που φουντώνουν σε όλο τον πλανήτη θα φωτίσουν ξανά το δρόμο προς την επαναστατική ανατροπή, θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση της εργατικής ταξικής συνείδησης, στην ανασυγκρότηση της εργατικής ταξικής οργάνωσης και του εργατικού επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος.

Τρέμουν στην σκέψη ο αγώνας του ηρωικού παλαιστινιακού λαού να γίνει παράδειγμα για όλους τους λαούς και να παλέψουν από κοινού ενάντια στα δολοφονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

***

Το φόβο τους ενάντια στη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης αποδεικνύουν οι αντεργατικοί νόμοι του Χατζηδάκη και του Γεωργιάδη, οι δεκάδες συνδικαλιστικές διώξεις, η ποινικοποίηση της απεργίας και των αγώνων, ο ασφυκτικός έλεγχος των σωματείων.

Ο φόβος τους γεννά την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, το λυσσασμένο χτύπημα των αγώνων, των απεργιών, των διαδηλώσεων, των καταλήψεων

Ο φόβος τους γεννά το μίσος τους προς τη νεολαία και τους αγώνες της. Είναι τεράστιος ο κίνδυνος για το σινάφι της πλουτοκρατίας να συναντηθεί η ορμή της νιότης με την ορμή των ιδεών της 1ης Μάη, των ιδεών της επανάστασης και της οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και κάνουν καθετί για να την σπρώξουν αλλού και να την έχουν του χεριού τους: στον φασισμό, στον οπαδισμό, στα ναρκωτικά.

***

Η 1η του Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία! Και έτσι πρέπει να την τιμήσουμε και φέτος. Καλώντας τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να διαδηλώσουν μαζικά. Παρά τις δυσκολίες.

Παρά την υπονομευτική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες, που αποτελούν το μακρύ χέρι του συστήματος μέσα στα σωματεία. Που κρατούν τους εργαζόμενους στο περιθώριο, τρομάζουν από τις μαζικές αγωνιστικές τους εκφράσεις και θέλουν να τις βάλουν στα όρια που απαιτεί η πολιτική του κεφάλαιου.

Παρά την επίσης υπονομευτική στάση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Που σπέρνουν τη σύγχυση στους εργαζόμενους σχετικά με το τι σημαίνει κίνημα, τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει ταξική σύγκρουση. Που προβάλλουν ως μοναδική προοπτική των αγώνων την εκλογική τους ενίσχυση – ακόμη και στο ευρωκοινοβούλιο, το θεσμό-γλάστρα που έστησαν οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ για να φανούν «δημοκράτες».

Αλλά και παρά την εργοδοτική τρομοκρατία που οργιάζει ήδη στους χώρους δουλειάς και θα οργιάσει ακόμη περισσότερο μπροστά στην απεργία της 1ης Μάη. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για να αναδείξουν το απεργιακό κάλεσμα για την Εργατική Πρωτομαγιά. Και με αποφασιστικότητα να προβάλουν την ευρύτερη αξία της απεργιακής μάχης για την 1η Μάη.

Μάχη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Μάχη ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα. Για να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Μάχη για να κατακτήσει η εργατική τάξη ξανά τον πρωτοπόρο ρόλο της στην προοπτική της επαναστατικής ανατροπής, για Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό.


Μ-Λ ΚΚΕ

Σάλπισμα ταξικής μάχης ενάντια στην πολιτική
της φτώχειας, της ανεργίας, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης

Για το δυνάμωμα του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Η Εργατική Πρωτομαγιά καλεί την παγκόσμια εργατική τάξη συγχρονισμένα να κινητοποιηθεί σε μια χρονική περίοδο όπου τα βαριά σύννεφα του πολέμου έχουν απλωθεί επικίνδυνα πάνω από τον πλανήτη, η καπιταλιστική εκμετάλλευση αποκτά όλο και πιο άγριες μορφές, η καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και εργατικών-λαϊκών αντιδράσεων εντείνεται.

Σε αυτή τη διεθνή κινητοποίηση, η εργατική τάξη της χώρας μας, με πανελλαδική απεργιακή κινητοποίησή της την 1η Μαη, καλείται να δώσει τη δική της μαζική συμμετοχή για να εκφράσει την καθολική αντίθεση και αντίστασή της στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που χτυπά σκληρά τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και έχει κάνει την χώρα μας υποχείριο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ε­μ­πλέκοντάς την σε επικίνδυνες πολεμικές συγ­κρούσεις.

Το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, βουτηγμένο σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, σαρώνει εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις και έχει περάσει στην ανοιχτή αντιλαϊκή βία και τρομοκρατία, σε στρατοκρατικά καθεστώτα «έκτακτης ανά­γκης». Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για κυριαρχία στον πλανήτη προκαλεί ασταμάτητα πολέμους, λιμούς και τεράστια κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς. Ένα κλίμα πολέμου καθορίζει όλο και περισσότερο τις παγκόσμιες εξελίξεις, επιβάλλοντας στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής και μετατροπή των οικονομιών σε «οικονομίες πολέμου», όπως ήδη το εξάγγειλε η ΕΕ.

Στην Ουκρανία αυτός ο ανταγωνισμός έφερε τον πόλεμο στο κέντρο της Ευρώπης. Συνεχίζεται για τρίτο χρόνο αιματοκυλώντας και προκαλώντας ανείπωτες σύμφορες στον ουκρανικό λαό, ενώ οι συνέπειές του απλώνονται σε όλη την Ευρώπη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι προϊόν επεμβάσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος για να μπει τέρμα σε αυτόν τον πόλεμο είναι η εναντίωση σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στις δυνάμεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας που τις στηρίζουν, ο αγώνας του ουκρανικού λαού για το διώξιμο των ξένων στρατών και για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας του.

Στην Παλαιστίνη έχει ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος από το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ που διεξάγει μια φρικιαστική γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού έχοντας την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο Παλαιστινιακός λαός διεξάγει έναν ηρωικό αγώνα αντίστασης ενάντια στον ισραηλινό στρατό κατοχής και με απερίγραπτες θυσίες συνεχίζει να παλεύει για την αποτίναξη της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Ο πόλεμος στην Παλαιστίνη κινδυνεύει να τυλίξει τις στις φλόγες όλη τη Μέση Ανατολή καθώς οι συνεχείς πολεμικές προκλήσεις του Ισραήλ στις γειτονικές χώρες της περιοχής, που έχουν την πλήρη κάλυψη της ιμπεριαλιστικής Δύσης, προκαλούν αντιδράσεις, όπως αυτές του Ιράν και της Υεμένης, και μπορεί να οδηγήσουν περισσότερα κράτη σε πολεμική εμπλοκή. Η αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και η αποφασιστική καταδίκη του σιωνιστικού κράτους και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που το στηρίζουν είναι ανάγκη να εκδηλωθεί ισχυρή σε όλες τις Πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις και να συνεχισθεί με τον πιο μαζικό τρόπο σε όλο τον κόσμο με στόχο το σταματημό του πολέμου, την παροχή βοήθειας στον Παλαιστινιακό λαό, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ από τα εδάφη όπου ζουν οι Παλαιστίνιοι και την επιστροφή των κατοίκων τους εκεί.

Η εργατική τάξη της χώρας μας, την Εργατική Πρωτομαγιά, καλείται στις διαδηλώσεις της να καταδικάσει τη στήριξη που δίνουν η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα αστικά κόμματα του Κοινοβουλίου στο κράτος του Ισραήλ που έφτασε μέχρι και την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα. Να καταδικάσει τη στρατιωτική βοήθεια που δίνει στο καθεστώς Ζελένσκι στην Ουκρανία, μετατρέποντας την Ελλάδα σε εργαλείο των πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

***

Η Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει ξανά την εργατική τάξη αντιμέτωπη με το μπαράζ αντεργατικών μέτρων που επί μια πενταετία κλιμακώνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Η ελληνική οικονομία καταχρεωμένη πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο με την ΕΕ να ρυθμίζει την πορεία της απαιτώντας συνέχιση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων». Η συνεχιζόμενη μεγάλη συμπίεση των μισθών, το εκτεταμένο χτύπημα των ΣΣΕ και η συνεχιζόμενη απαγόρευση διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ, η ξέφρενη ακρίβεια δίνουν υπερκέρδη στο κεφάλαιο. Η νομοθέτηση αντεργατικών διατάξεων για το εργατικό ωράριο, η όλο και μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η ραγδαία επεκτεινόμενη ιδιωτικοποίηση των τομέων της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, των οργανισμών παροχής δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, ο στραγγαλισμός συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η επιβολή ελέγχου και περιορισμών στην ύπαρξη και στη δράση των συνδικάτων, η επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας και η παροχή προστασίας στην απεργοσπασία, η ένταση της αστυνομικής τρομοκρατίας ενάντια σε κάθε εκδήλωση εργατικής και νεολαιίστικης διαμαρτυρίας έχουν εγκαταστήσει ένα πνιγηρό αντεργατικό, αντιδημοκρατικό και σάπιο καθεστώς όπου η μεγάλη φτώχεια, ανεργία και μισοανεργία συμβαδίζουν με κοινωνικές τραγωδίες και σκάνδαλα όπως των Τεμπών,των πλημμυρών και των πυρκαγιών,των υποκλοπών, με φαινόμενα σήψης σε όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή οικονομική κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ η Εργατική Πρωτομαγιά θα πρέπει να αποτελέσει ένα βήμα κλιμάκωσης της αντίστασης σε αυτές. Θα πρέπει να αποτελέσει ένα βήμα όπου να τεθούν όλα τα ζητήματα που εμποδίζουν να κινηθεί το εργατικό κίνημα προς μια τέτοια κατεύθυνση:
Το ξεπέρασμα των γραμμών των συνδικαλιστικών ηγεσιών που δεν αφήνουν να ξετυλιχθεί ένας οργανωμένος και συντονισμένος μαζικός αγώνας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, όπως ξαναφάνηκε με τις απεργίες της 28ης Φεβρουαρίου και της 17ης Απρίλη, στις οποίες οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν να γίνει κοινή πανελλαδική απεργία.
Η ταξική αγωνιστική ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
-Η οικοδόμηση ενός πανεργατικού-παλλαϊκού μετώπου απόκρουσης της κυβερνητικής πολιτικής.
Η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού αγώνα και της πάλης για την εθνική ανεξαρτησία.

Η φετινή Πρωτομαγιά φωτίζεται και από το ότι συμπίπτει με τα 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στη Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. Ένα γεγονός ηρωικής θυσίας των κομμουνιστών που λάμπει στην ιστορία της εργατικής τάξης και του λαού μας και δείχνει τη μέγιστη σημασία που έχει η ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος για την ανάπτυξη του εργατικού και του λαϊκού δημοκρατικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Την 1η Μαη, κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης να υπονομεύσει το γιορτασμό με την μετάθεσή του, απεργούμε και διαδηλώνουμε:
-Για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις μισθών που να αναπληρώνουν τις απώλειες αλλά και να βελτιώνουν την αγοραστική δύναμή τους
-Για πλήρη και σταθερή εργασία – Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης – Στήριξη των ανέργων
-Για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας, υγείας και κοινωνικής ασφάλισης και την απόκρουση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων
-Για την υπεράσπιση της αντίστασης του Παλαιστινιακού λαού και την καταδίκη του εγκληματικού σιωνιστικού κράτους και των υποστηρικτών του – Για να σταματήσει ο πόλεμος γενοκτονίας των Παλαιστινίων
-Για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσία απο την Ουκρανία
-Για την καταδίκη της κυβερνητικής εμπλοκής της Ελλάδας στους πολέμους της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας
-Για να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ – Έξω οι ΗΠΑ και οι αμερικάνικες βάσεις από τη χώρα μας
-Για να δυναμώσει ο αγώνας για τη δουλειά, τη δημοκρατία, την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό.


ΑΘΗΝΑ: 11:00 Κλαυθμώνος και Κοραή, 10:30 Σύνταγμα,  11:00 Προπύλαια, 11:30 Χαυτεία

Απεργιακή συγκέντρωση

1η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΙΑ Προπύλαια 11:00 π.μ.

ΣΥΒΧΨΑ


Αναρχική 1η Μάη ενάντια σε κράτος, αφεντικά, πόλεμο, εκμετάλλευση & μισθωτή σκλαβιά

ΑΝΑΡΧΙΚΗ 1Η ΜΑΗ ενάντια σε κράτος, αφεντικά, πόλεμο, εκμετάλλευση & μισθωτή σκλαβιά

ΌΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Υγεία, Παιδεία, Τροφή, Στέγαση

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΤΑΞΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Λευτεριά στη μαχόμενη Παλαιστίνη

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Τετάρτη 1/5 – ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αθήνα: Προπύλαια, 11.00

Θεσσαλονίκη: Καμάρα, 10.30

διαδηλώνουμε με το μπλοκ της Ελευθεριακής Συνέλευσης για την Ταξική Οργάνωση στη Βάση

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


Κάλεσμα Στήριξης στη Γενική Απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2024

post image

Σικάγο 1886. Σαλονίκη 1936. Καισαριανή 1944. Κωνσταντινούπολη 1977…

Η Πρωτομαγιά δεν είναι κρατική αργία ούτε κινητή γιορτή. Για το πολυεθνικό προλεταριάτο και όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, για τους εκμεταλλευόμενους και τις καταπιεσμένες, για όλες και όλους της Γης τους κολασμένους και τις κολασμένες, η Πρωτομαγιά ήταν, είναι και θα είναι μια εμβληματική Απεργιακή Ημέρα Μνήμης & Αγώνα.

Ημέρα Μνήμης για όλους τους νεκρούς και τις νεκρές της Τάξης μας. Ημέρα Αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων ενάντια στο Κεφάλαιο και το Κράτος του.

Την Τετάρτη 1η Μάη 2024 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ενάντια στους αντεργατικούς νόμους – λαιμητόμους Χατζηδάκη & Γεωργιάδη που σε αγαστή συνέχεια με όλους τους αντίστοιχους προηγούμενους, νομιμοποιούν την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα: με την κατάργηση του 8ωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες, με τη αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία και τα κλεμμένα ένσημα, και σύντομα (από 1/7/24) με την κυβερνητική επικύρωση της εξαήμερης εργασίας.

Ενάντια στην ποινικοποίηση της λειτουργίας με το φακέλωμα (μέσω του ΓΕΜΗΣΟΕ) των Εργατικών Σωματείων και τις πολιτικές – συνδικαλιστικές διώξεις αγωνιζόμενων εργαζομένων. Απέναντι στην εξατομίκευση, το φόβο και τη μοιρολατρία που καλλιεργείται από τα πάνω, μέσα στους χώρους δουλειάς και κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, την κρατική καταστολή και την αργυρώνητη προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ συλλογικά το δικαίωμα μας στην Απεργία. Ένα συλλογικό προλεταριακό Δικαίωμα που κατακτήθηκε με αίμα και διώξεις, φυλακές, εξορίες και Αγώνες. ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ μαζί μ’ όλη την πολυεθνική εργατική Τάξη που παλεύει για το Δίκιο της και ΤΙΜΑΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ όλων των εργαζομένων που χάθηκαν στη μάχη για το μεροκάματο, σ’ αυτές τις “θυσίες” στον βρώμικο κεφαλαιοκρατικό βωμό της εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης και των ελλιπών μέτρων προστασίας, για τη διασφάλιση και τον πολλαπλασιασμό της κερδοφορίας των αφεντικών.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 60 βαρύτατοι τραυματισμοί και πάνω από 30 θάνατοι εργαζομένων εν ώρα εργασίας.

Ανάμεσα στους νεκρούς της Τάξης μας, ο φίλος & σύντροφος Νίκος Βαβάτσικος που άφησε την τελευταία του πνοή, με βαριές κακώσεις στο θώρακα, το απόγευμα της Τρίτης 9ης Απρίλη, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης ανελκυστήρα κτιρίου στην οδό Σταδίου.

Ο Δρόμος είναι ανήφορος μα δεν υπάρχει άλλος…

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ & ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΜΑΣΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΑ, Ν’ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ & Ν’ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Τετάρτη 1η Μάη 2024. Δεν είναι Αργία, είναι Απεργία!

Κανένας & Καμία στη Δουλειά. Όλοι & Όλες στους δρόμους του Αγώνα και τις απεργιακές Διαδηλώσεις.

Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)Αθήνα,

Απρίλης 2024


Τετάρτη 1/5, 11:00, απεργιακή διαδήλωση Πρωτομαγιάς

Σικάγο Μάης 1886 – Γάζα Μάης 2024

Υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που συνδέει τους αγώνες των λαών του κόσμου. Είτε αυτοί είναι ενάντια στην βάρβαρη καπιταλιστική εκμετάλλευση, είτε ενάντια στην καταπίεση και την γενοκτονία. Ολοι αυτοί οι αγώνες αποτελούν βήματα του περάσματος της ανθρώπινης κοινωνίας από την προϊστορία στην Ιστορία. Βήματα προς μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον ιμπεριαλισμό και την κάθε μορφής καταπίεση.

Φέτος η 1η Μάη, έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί συμπίπτει με την κορύφωση του μεγαλειώδους αγώνα ενός λαού, που εδώ και 76 χρόνια παλεύει για λευτεριά και ανεξαρτησία. Η εποποιία του παλαιστινιακού λαού έγραψε, γράφει και θα συνεχίσει να γράφει για όσο χρειαστεί, χρυσές σελίδες στο βιβλίο των αγώνων των λαών παγκοσμίως, αποτελώντας ένα φωτεινό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ένας λαός αποφασισμένος, είναι το μοναδικό υπερόπλο.

Οι σιωνιστές έχουν στο πλευρό τους τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όλου του πλανήτη. Ο παλαιστινιακός λαός έχει τους εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που διαδήλωσαν και διαδηλώνουν αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του, από την ανατολική Ασία μέχρι τις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις.

Να γίνει η φετινή διαδήλωση της Πρωτομαγιάς μια μεγάλη απεργιακή διαδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στον μεγαλειώδη αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Ολοι-ες στην απεργιακή διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Τετάρτη 1η Μάη, 11:00, Κοραή

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Νίκη στα όπλα της Παλαιστινιακής Αντίστασης!

Άμεσος τερματισμός κάθε σχέσης, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής και στρατιωτικής, του ελληνικού κράτους με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ!


Λευτεριά στην Παλαιστίνη – Ήττα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Εργαζόμενοι, νέοι και νέες,

Στη φετινή Πρωτομαγιά το μυαλό και οι ψυχές μας βρίσκονται στη ματωμένη, ισοπεδωμένη απ’ τους βομβαρδισμούς, τσακισμένη απ’ την πείνα και τις αρρώστιες Γάζα, στην Παλαιστίνη, που πληρώνει τα αποικιοκρατικά εποικιστικά σχέδια του σιωνισμού και του ιμπεριαλισμού στους Άγιους Τόπους των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, για τον ενεργειακό και γεωστρατηγικό έλεγχο του κόσμου.

Από το Σικάγο του 1886 ως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή (που η συνδικαλιστική γραφειοκρατία του ΕΚΑ θέλει να σβήσει την κομμουνιστική τους ταυτότητα), κι ως την εποχή μας, η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας εξακολουθεί να γράφει με αίμα και θυσίες τις σπουδαίες σελίδες της ταξικής πάλης, επίμονα ανυπότακτη απέναντι σε όλες τις μορφές κρατικής βίας και εργοδοτικής τρομοκρατίας. Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι Απεργία! Εκφράζει τον αγώνα των εργαζόμενων και των καταπιεσμένων όπου γης για ν’ ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης, ταπείνωσης και εξαθλίωσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η εργατική τάξη, χτυπημένη από τα δέκα χρόνια μνημονίων, αφαίρεσης εργατικών δικαιωμάτων και αφαίμαξης μισθών και τώρα από τις αδιανόητες ανατιμήσεις των τιμών των τροφίμων και των ενοικίων, δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να περιμένει από τα προεκλογικά “ψίχουλα” του Μητσοτάκη. Οι απεργιακές “τουφεκιές” της ΓΣΕΕ δεν επαρκούν έστω για κάποιους αμυντικούς αγώνες. Ο ενσωματωμένος στο κράτος γραφειοκρατικός συνδικαλισμός δεν είναι απλά ανεπαρκής για την υπεράσπιση της εργατικής τάξης, γίνεται ο κυριότερος παράγοντας ηττών της εργατικής τάξης.

Η Πρωτομαγιά του 2024 γιορτάζεται εν μέσω δύο μεγάλων πολέμων, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, που απειλούν να επεκταθούν σε παγκόσμιο πόλεμο και πυρηνική καταστροφή. Η πηγή του πολέμου βρίσκεται στην παγκόσμια κρίση και παρακμή τού ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού. Το ιστορικό δίλημμα που σήμερα τίθεται δεν περιορίζεται στην εναλλακτική «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» – η ίδια η ζωή απειλείται. Το δίλημμα είναι “Σοσιαλισμός ή Καταστροφή”.

Παλεύουμε για την ήττα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Εκεί όπου το ΝΑΤΟ με τον Ζελένσκι και τους φασίστες του Αζόφ προωθούν το σχέδιο Μπρεζίνσκι – για τεμαχισμό και αποικιοποίηση του χώρου της πρώην ΕΣΣΔ με απώτερο στόχο και την Κίνα. Χωρίς καμιά ανοχή και παραχώρηση στο βοναπαρτιστικό καθεστώς του Πούτιν παλεύουμε για το άμεσο σταμάτημα του πολέμου και την ήττα της Ιμπεριαλιστικής Συμμαχίας ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ.

Παλεύουμε για να σταματήσει ο γενοκτονικός πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, με την ενεργό στήριξη των ΗΠΑ, ΕΕ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δεν ξεχνάμε: “O κύριος εχθρός είναι στη δική μας χώρα”. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι συμμέτοχος και συνένοχος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Έχει μετατρέψει τη Λάρισα σε αρχηγείο στρατιωτικών επιχειρήσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Ερυθρά θάλασσα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κύριο σταθμό διέλευσης στρατιωτικού υλικού, τις βάσεις της Κρήτης σε ορμητήρια κατά των λαών της Παλαιστίνης και της Μέσης Ανατολής. Εκατομμύρια και δισεκατομμύρια δαπανώνται για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, όμως για τους αγρότες δεν έχουν να δώσουν δεκάρα· η δημόσια υγεία και παιδεία οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματική ληστεία. Ως εδώ! Η λαϊκή οργή που ξεχειλίζει να πνίξει αυτή τη λαομίσητη κυβέρνηση της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, των υποκλοπών, της διαφθοράς, της ακρίβειας και της φτώχειας. Να οργανώσουμε την ανατροπή της μέσα από κινητοποιήσεις και Γενική Απεργία Διαρκείας στην προοπτική της εργατικής εξουσίας και της εφαρμογής σοσιαλιστικών μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης.

Κάτω η ΕΕ των μονοπωλίων! Όχι στον δηλητηριώδη εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση. Σοσιαλιστική Διεθνιστική λύση με Ενωμένες Σοσιαλιστικές πολιτείες της Ευρώπης.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη – Κάτω ο ιμπεριαλισμός και ο σιωνισμός!

Κάτω η αντεργατική κυβέρνηση Μητσοτάκη, όργανο των Ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΕΕ και ντόπιας μπουρζουαζίας.

Απεμπλοκή της χώρας από τους πολέμους στην Ουκρανία και Μ. Ανατολή.

Στο δρόμο της παγκόσμιας επανάστασης και του πανανθρώπινου ελευθεριακού κομμουνισμού.

Παλεύουμε, οργανωνόμαστε! Για την οικοδόμηση του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης.

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ – Τροτσκιστές)


ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ | ΑΓΩΝΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ / ΤΑΞΙΚΟΣ / ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ
Ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση & την καταπίεση

138 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, το εξαιρετικά επίκαιρο μήνυμα της ριζοσπαστικής σύνδεσης της επιμέρους διεκδίκησης για το 8ωρο με το καθολικό κοινωνικό πρόταγμα της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά του κράτους και των αφεντικών, συνεχίζει να αποτελεί φάρο έμπνευσης για τους αγωνιζόμενους στη μόνη ρεαλιστική προοπτική των κοινωνιών για ένα κόσμο ειρήνης, κοινοκτημοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης, την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση.

Το κρατικό καπιταλιστικό σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας βρίσκεται σε συνολική και βαθιά κρίση, λόγω των ίδιων των αντιφάσεών του, που τις προκαλεί η αθεράπευτη σύγκρουση που επιβάλλει η βασική του αρχή, η εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο χρεοκοπημένος κόσμος της εξουσίας δεν έχει να προσφέρει τίποτα πλέον στους από τα κάτω πέρα από πόλεμο και φασισμό, τίποτα πέρα από προσφυγιά, λεηλασία της φύσης και των κοινωνιών, τίποτα πέρα από εξαθλίωση και θάνατο. Αυτό είναι που αναδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο, τόσο στο πολεμικό σφαγείο στην Ουκρανία μετά την εισβολή του Ρωσικού στρατού 2 χρόνια πριν όσο και με τη γενοκτονία που συντελείται σήμερα εναντίον του παλαιστινιακού λαού με 35.000 νεκρούς τους τελευταίους 7 μήνες και αποτελεί την αποθρασυμένη κλιμάκωση του, εδώ και 76 χρόνια, αιματοβαμμένου διωγμού του λαού της Παλαιστίνης από τη γη του από το κράτος του Ισραήλ και τους συμμάχους του.
Αδυνατώντας η κυριαρχία πλέον να παράξει οποιοδήποτε συνεκτικό κοινωνικό όραμα, προοπτική και ελπίδα για τους από τα κάτω και προκειμένου να συνεχίζει να επιβάλλει και να διαιωνίζει την εξουσία της και να επεκτείνει την ισχύ της, κλιμακώνει συνεχώς την επιθετικότητά της. Έτσι, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, εξαπολύει μια ολομέτωπη επίθεση απέναντι στην κοινωνική βάση, στους φτωχούς και τους απόκληρους και επιχειρεί να αναχαιτίσει την όποια έκφραση κοινωνικής δυσαρέσκειας, στοχεύοντας στην πλήρη καθυπόταξή της ανθρωπότητας στους σχεδιασμούς κράτους και αφεντικών.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες συνολικής συστημικής κρίσης, το κρατικό καπιταλιστικό σύστημα επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις που βάζουν στο στόχαστρο κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, απαξιώνοντας βασικές κοινωνικές ανάγκες, την εργασία, την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση, τη μετακίνηση. Το κράτος πιστό στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολουθείται από τα χρόνια του μνημονίου στον ελλαδικό χώρο, συνεχίζει να εντείνει τους κοινωνικούς και ταξικούς αποκλεισμούς και να αυξάνει το κόστος επιβίωσης με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, ενώ η ανασφάλιστη και επισφαλής εργασία, τα ελαστικά ωράρια, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις και η διαχείριση από τα αφεντικά όλων των βασικών μας αναγκών είναι σημεία που ανταποκρίνονται στην ανάγκη του καπιταλισμού για την όξυνση της ταξικής ανισότητας και την πλήρη υποτίμηση της ζωής μας. Αυτό ακριβώς είναι που θα μας θυμίζει, με τον χειρότερο τρόπο, η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη 1 χρόνο πριν με την δολοφονία 57 ανθρώπων με απολύτως υπαίτιους το ελληνικό κράτος και το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η περαιτέρω λεηλασία της κοινωνικής βάσης συντελείται με τη γιγάντωση της ακρίβειας σε βασικά αγαθά της καθημερινότητας, ενώ την ίδια στιγμή οι πενιχροί μισθοί και μεροκάματα δεν φτάνουν για να καλύψουν το κόστος επιβίωσης, οδηγώντας τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία μπροστά στον κίνδυνο της ανέχειας. Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στα supermarket, που καθιστούν στοίχημα την κάλυψη των απολύτως απαραίτητων αναγκών, όπως η τροφή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του βρεφικού γάλακτος και του ελαιόλαδου, είναι αποτέλεσμα της οξυμένης επίθεσης των αφεντικών με στόχο τη διαρκή μεγιστοποίηση των κερδών τους σε βάρος των πληβείων. Ταυτόχρονα διογκώνεται τόσο το κόστος της μετακίνησης λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα όσο και της θέρμανσης, ως απότοκο της εγκληματικής και εκβιαστικής πολιτικής του καρτέλ ενέργειας.
Σε αυτή τη συνθήκη της απαξίωσης βασικών αναγκών έρχεται να προστεθεί το στεγαστικό ζήτημα, με τα υπέρογκα ποσά των ενοικίων και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από funds και servicers, που έχουν ως αποτέλεσμα είτε οι άνθρωποι να δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους για να νοικιάζουν ένα σπίτι είτε να πετιούνται στο δρόμο. Το ρημαγμένο τοπίο στην υγεία, με τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων, δομών απεξάρτησης, πρωτοβάθμιων δομών υγείας και νοσοκομείων για παιδιά, την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και θεραπειών, τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας που ανοίγει την πόρτα σε κάθε λογής κερδοσκόπους, έρχεται να οξύνει ακόμα περισσότερο τους κοινωνικούς και ταξικούς αποκλεισμούς, πετώντας εκτός όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, με άμεσο κίνδυνο της υγείας τους. Παράλληλα ο νέος νόμος για τα «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» έρχεται να επισφραγίσει την απόλυτη εμπορευματοποίηση της παιδείας, αφού η κατοχύρωση των ιδιωτικών ιδρυμάτων – ακόμα και ως παραρτήματα δήθεν μεγάλων ιδρυμάτων του εξωτερικού, στον βασικό κορμό της παρεχόμενης εκπαίδευσης επικυρώνει την ιδιωτικοποίηση ακόμη ενός δημοσίου αγαθού. Αναδεικνύεται έτσι ευκρινέστερα η ουσία συνολικά των αντικοινωνικών αναδιαρθρώσεων που είναι από τη μία η συνεχής αύξηση των ποσοστών της βίας του κράτους και των αφεντικών σε βάρος της κοινωνικής και ταξικής βάσης και από την άλλη το τσάκισμα των συλλογικών αντιστάσεων, η τρομοκράτηση και η πειθάρχηση της κοινωνίας για την απρόσκοπτη επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Από την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας, τους εκατοντάδες εργάτες/τριες που σακατεύονται και δολοφονούνται κάθε χρόνο στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς μέχρι τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, τις εκκενώσεις καταλήψεων, τις διώξεις και τα πειθαρχικά για συνδικαλιστική δράση, την κρατική τρομοκρατία και τις δολοφονίες από μπάτσους γίνεται εμφανής η κρατική αντικοινωνική ατζέντα που στοχεύει στην πλήρη λεηλασία της ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας στον βωμό της εξουσίας, του ελέγχου και του κέρδους των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών.
Απέναντι στις κρατικές και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις των αποκλεισμών, της υποταγής και της καταστολής, την υποτίμηση της ζωής μας, τη φτωχοποίηση και την καταπίεση, απέναντι σε κράτη και αφεντικά που καταδυναστεύουν τις ζωές μας να εντείνουμε τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Να σταθούμε όλοι και όλες μαζί στο δρόμο και τους αγώνες της κοινωνικής αντίστασης και της ταξικής αλληλεγγύης. Να αγωνιστούμε συλλογικά και από τα κάτω ενάντια στους δυνάστες μας, να δυναμώσουμε και να περιφρουρήσουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής και να οργανώσουμε νέες.

Η ιστορία των κοινωνικών και ταξικών κινημάτων που διεκδίκησαν και πάλεψαν για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση μας δείχνει πως οι προλετάριοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους θεσμούς, τα κοινοβούλια, τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και τους διαμεσολαβητές της ταξικής πάλης. Ό,τι έχουν να κερδίσουν θα είναι αποτέλεσμα των πλατιών, οργανωμένων στη βάση, μαχητικών και ριζοσπαστικών αγώνων τους. Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και απομυζά μια κάστα εξουσιαστών και η οργάνωση του αγώνα για την Κοινωνική Επανάσταση για έναν κόσμο κοινοκτημοσύνης, ειρήνης, αλληλεγγύης και ελευθερίας μπορούν να δικαιώσουν τους πόθους και τις πραγματικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
ΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΤΕΓΑΣΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ,

ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία: Τετάρτη 1η Μάη, Προπύλαια, 11.00

——————————————-

“Την 1η Μάη 1886 κηρύσσεται γενική απεργία στο Σικάγο των ΗΠΑ με κεντρική διεκδίκηση την καθιέρωση του οχταώρου, καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής, όπου συμμετείχαν 40.000 εργάτες, οι οποίοι μέσα στις επόμενες μέρες αυξήθηκαν σε 65.000. Την 3η Μάη 200 εργάτες αποσπώνται από την ομιλία του αναρχικού Σπάιζ, κατευθύνονται σε ένα εργοστάσιο ξυλείας και επιτίθενται στους απεργοσπάστες. Ακολουθούν συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία πυροβολεί τους απεργούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 εργάτες και να τραυματιστούν δεκάδες. Την επόμενη μέρα χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Haymarket. Όταν οι μπάτσοι επιχειρούν να διαλύσουν την συγκέντρωση, μια βόμβα εκτοξεύεται από το πλήθος εναντίον τους, σκοτώνοντας 7 και τραυματίζοντας 66. Η αστυνομία ανοίγει για άλλη μια φορά πυρ σκοτώνοντας αρκετούς και τραυματίζοντας εκατοντάδες απεργούς. Τις επόμενες μέρες συλλαμβάνονται οι αναρχικοί Σπάιζ, Φίλντεν, Σουόμπ, Φίσερ, Ένγκελς, Λινγκ, Νιμπ και Πάρσονς, οι οποίοι έγιναν γνωστοί ως οι «8 του Σικάγο». Οι 3 φυλακίζονται για χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι 5 απαιτώντας Ελευθερία ή Θάνατο εκτελούνται στην αγχόνη. Για τους εργαζόμενους , για όλους τους καταπιεσμένους η εξέγερση των εργατών του Σικάγο και η άγρια απεργία τους τον Μάη του 1886 αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις καθημερινές μάχες που δίνουμε απέναντι στο καθεστώς εκμετάλλευσης και υποταγής. Η ιστορική μνήμη της Πρωτομαγιάς παραμένει ζωντανή και παρούσα στις συλλογικές μας αντιστάσεις, στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες και τις εξεγέρσεις της εποχής μας”

[Ιστορικό σημείωμα για την 1η Μάη 1886]

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση


1η ΜΑΙΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑ

Συγκέντρωση Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής:

Προπύλαια, 11:00 π.μ.

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία. Οι εργαζόμενοι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τα δικαιώματά μας να συρρικνώνονται και το εισόδημά μας να εξανεμίζεται. Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι τραυματίζονται σοβαρά ή χάνουν την ζωή τους δουλεύοντας, ενώ τα αφεντικά μας μιλάνε για περαιτέρω απελευθέρωση ωραρίων, αύξηση υπερωριών, δουλεία τις Κυριακές. Οι νόμοι Χατζηδάκη-Γεωργιάδη ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση και ψαλιδίζουν εργατικά δικαιώματα χρόνων ενώ προωθούν επισφαλείς σχέσεις εργασίας και συνδράμουν στην έμμεση κατάργηση του 8ώρου, είτε αυτή λέγεται διευθέτηση χρόνου εργασίας είτε απασχόληση σε πολλαπλούς εργοδότες. Κυβέρνηση και αφεντικά δίνουν γελοίες αυξήσεις και market pass την ίδια στιγμή που ξοδεύουν δισεκατομύρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό και στήνουν ένα κερδοσκοπικό πανυγήρι διαλύοντας σιγά σιγά όλες τις δημόσεις δομές (Υγεία, Παιδεία, Μεταφορές)

Απέναντι σε όλα αυτά μόνο η οργάνωση των εργαζομένων μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Συζήτηση και οργάνωση στους χώρους της δουλειάς, στήριξη των συναδέλφων που βρίσκονται στο στόχαστρο του κάθε εργοδότη, συσπείρωση σε κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία. Όπου οι αγώνες έγιναν αλλά και στηρίχθηκαν μαζικά από τους εργαζόμενους είχαν θετικά αποτελέσματα, είτε αφορούσαν διεκδίκηση καλύτερων αμοιβών και συνθηκών εργασίας είτε αφορούσαν την υπεράσπιση εργαζόμενου απέναντι σε εργδοτική αυθαιρεσία. Οι εργαζόμενοι απαντάμε όλοι μαζί, βάζοντας τα δικά μας συμφέροντα μπροστά. Για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, για μείωση του χρόνου εργασίας, για μιά ζωή που την ζούμε και δεν την δουλεύουμε.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ
  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ-ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥΒΧΨΑ)

Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 2103820537 & 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr



Διαρκής Αγώνας | Κάλεσμα στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

138 χρόνια πέρασαν από την γενική απεργία της 1ης του Μάη του 1886, μια απεργία που έμελλε να καθορίσει την ημερομηνία αυτή ως σταθμό για την πάλη της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Ήταν άλλωστε τότε, που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις βιομηχανίες των ΗΠΑ, απεργούσαν διεκδικώντας 8ωρη δουλειά, μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τότε που οι βιομήχανοι επιστράτευαν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, αστυνομία και στρατό για να διαλύσουν τις απεργιακές περιφρουρήσεις και συγκεντρώσεις. Τότε που το αστικό κράτος, έστησε δίκες παρωδίες χωρίς κανένα στοιχείο για να εκτελέσει τελικά 7 αναρχικούς εργάτες που πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις, θέλοντας να εκδικηθεί και να παραδειγματίσει, για το ότι μετά τις ανελέητες δολοφονίες εργατών στα απεργιακά μπλόκα, υπήρξε μία σημαντική μερίδα απεργών που δεν θέλησε να οδηγηθεί σε νέες ανθρωποσφαγές χωρίς να δώσει της δική της μάχη, χωρίς να αντιπαραβάλει τη δική της δύναμη πυρός απέναντι στην ωμή βία της αστυνομίας και του στρατού. Τότε που η εργατική τάξη αντιλήφθηκε από πρώτο χέρι ότι δεν μπορεί να περιμένει και πολλά αφήνοντας τους αγώνες της μέσα στα όρια της αστικής νομιμότητας, δηλαδή μέσα στα εύπλαστα όρια που οι κεφαλαιοκράτες της επέτρεπαν να αγωνιστεί και τα οποία άλλαζαν ανάλογα με την ανάγκη τους για κερδοφορία, αλλά και με τη δύναμη ή τον φόβο που κάθε φορά αυτοί ένιωθαν απέναντί της. Τότε που ψηλάφιζε όπως στο Σικάγο το 1886 αλλά και σε εκατοντάδες πόλεις όλου του κόσμου εκείνες τις δεκαετίες, στα πρώτα της βήματα ως κοινωνική τάξη και μέσω της ίδιας της κίνησης της, την αναγκαιότητά που προέκυπτε για την οργάνωση της αυτοάμυνάς της απέναντι στους δολοφόνους της, αλλά και την αναγκαιότητα για την αυτοτελή πολιτική της οργάνωση, ως ένα απαραίτητο επόμενο βήμα μετά την συνδικαλιστική της οργάνωση, για τη συνολική και οριστική της αντιπαράθεση με τους καπιταλιστές.

Ωστόσο, 138 χρόνια μετά οι υλικές συνθήκες που βιώνει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην χώρα μας γίνονται όλο και πιο δυσμενείς. Οι αντεργατικοί νόμοι της τελευταίας 12ετίας, έχουν δώσει πράσινο φως για την άγρια εκμετάλλευσή μας στους χώρους δουλειάς από τους εργοδότες, έχουν μειώσει το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, έχουν προχωρήσει στην ουσιαστική ποινικοποίηση της απεργίας και της περιφρούρησης της, έχουν εξαλείψει τα δικαιώματά μας καταργώντας στην πράξη το 8ωρο αλλά και – σύμφωνα με τον νόμο Γεωργιάδη – το πενθήμερο, επιβάλλοντας σε ορισμένους εργασιακούς τομείς το εξαήμερο. Οι ίδιοι νόμοι είναι που έχουν μετατρέψει την εργασία μας σε ένα είδος όλο και πιο φτηνό, όλο και πιο εύπλαστο για τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που έχουν υποστελεχώσει και διαλύσει το ΣΕΠΕ με αποτέλεσμα τον τραγικό αριθμό ανθρώπων της τάξης μας που χάνουν τη ζωή τους πάνω στη μάχη για το μεροκάματο.

Οι πλασματικές αυξήσεις στους ήδη εξευτελιστικούς μισθούς μας τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούν ούτε κατ’ ελάχιστο να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, με την ακρίβεια ακόμα και στα βασικά αγαθά (τροφή, ενέργεια, στέγαση) να καλπάζει ανεξέλεγκτη. Παράλληλα, κάθε δομή κοινωνικής πρόνοιας, κάθε δημόσια υποδομή και υπηρεσία τεμαχίζεται, ρημάζει και στη συνέχεια ιδιωτικοποιείται. Ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες προωθούνται συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες από την άρχουσα τάξη και τις κυβερνήσεις υπό τις επιταγές της ΕΕ, έχουν πάρει την μορφή λαίλαπας κονιορτοποιώντας την έννοια των Δημόσιων Αγαθών (Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια, Μεταφορές) κάτω από το βάρος της επικράτησης του συμφέροντος των ισχυρών και του κέρδους του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Οι αντιδραστικές αυτές πολιτικές διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την εργατική τάξη και τον λαό, αλλά είναι και αυτές που έχουν γεννήσει δυναμικούς αγώνες και κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα. Στον κλάδο της Υγείας με απεργίες, διαδηλώσεις και σπάσιμο στην πράξη της διενέργειας απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, όπως συνέβη πρόσφατα στα Γιάννενα. Στον κλάδο της Παιδείας όπου εκπαιδευτικοί σθεναρά και παρά τη στοχοποίησή τους και την ποινικοποίηση της δράσης τους, ακόμα αντιστέκονται στην επιβολή της αξιολόγησης και στην κατηγοριοποίηση των σχολείων που θα λειτουργήσουν μόνο προς όφελος των ιδιωτών. Με την πρόσφατη πολύμηνη μάχη απέναντι στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη όπου μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι συσπειρωμένοι έδωσαν με πολύμορφες, μαζικές, μαχητικές κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο αποκρυσταλλώνοντας με έμπρακτους όρους το πλαίσιο αμφισβήτησης και εναντίωσης στις κυβερνητικές πολιτικές. Αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίοι στην περίπτωση της καπιταλιστικής δολοφονίας των Τεμπών πήραν την μορφή κοινωνικού ξεσπάσματος για την διασφάλιση και την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ίδια την ζωή απέναντι σε ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο σε άμεση συνέργεια με το ιδιωτικό κεφάλαιο την υποβαθμίζει συστηματικά στο επίπεδο της παράπλευρης απώλειας για την αιματοβαμμένη καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ξέρουμε πως οι συσχετισμοί παραμένουν αρνητικοί, κοινωνικά αλλά και μέσα στην ίδια την εργατική τάξη. Η βίαιη φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας στην προηγούμενη δεκαετία, η χρόνια συστημική προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορικής αφήγησης, της θόλωσης της συλλογικής μνήμης, της διάλυσης της συλλογικής ταυτότητας ως μέσο συγκρότησης συλλογικών αντιστάσεων με βάση την ταξική συνείδηση, της λοιδορίας του ταξικού συνδικαλισμού και της αμφισβήτησης των δυνατοτήτων έμπρακτων νικών του στους αγώνες που καλείται να δώσει στην εποχή μας διαμορφώνουν ένα δυσχερές πλαίσιο φαινομενικής επικράτησης του αστικού μπλοκ. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να επανανοηματοδοτήσουμε τους αγώνες μας σε άμεση σύνδεση με τους αγώνες του χθες και του σήμερα στην κατεύθυνση του κοινού μας σκοπού. Την υπεράσπιση της τάξης μας.

Να πιάσουμε, το κόκκινο νήμα των αγώνων του παρελθόντος και να περπατήσουμε τον δρόμο που περπάτησαν οι εργάτες και οι εργάτριες στο Σικάγο το 1886, ώστε να μάθουμε από τη πυγμή τους, οι καπνεργάτες στη Δράμα το 1888 για να διδαχθούμε από τη δύναμη τους, οι νεολαίοι και οι κομμουνίστριες στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα το ματωμένο 1936 για να νιώσουμε το πείσμα τουςΤο ίδιο νήμα που κρατάει σήμερα ο αδούλωτος λαός της Παλαιστίνης κρατώντας τη φλόγα αναμμένη για λογαριασμό των λαών όλου του πλανήτη. Ένας λαός περικυκλωμένος, αποκλεισμένος και αντιμέτωπος με συστηματική γενοκτονία που αποδεικνύει καθημερινά ότι παρόλες τις αντίξοες συνθήκες και τις δυσανάλογες δυναμικές μπορεί να τις ξεπερνά, να οργανώνεται, να αναμετριέται και να χτυπά δυνατά τον δυνάστη του δηλώνοντας εκκωφαντικά αυτό που φοβάται περισσότερο η άρχουσα τάξη. Ότι ένας λαός οργανωμένος μπορεί να σπάσει τις αλυσίδες του και να αμφισβητήσει έμπρακτα την φαινομενική παντοδυναμία του καταπιεστή του στον δίκαιο αγώνα του για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Μία υπέρβαση η οποία σκορπά ελπίδα σε όλους τους λαούς του κόσμου.

Με την έμπνευση που μας δίνει η πάλη του παλαιστινιακού λαού και μέσα από τις νέες, δικές μας υπερβάσεις να πραγματοποιήσουμε την μόνη ρεαλιστική λύση επιβίωσης της παγκόσμιας εργατικής τάξης και των λαών απέναντι στην καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική δυστοπία: Μια νέα προλεταριακή έφοδο στον ουρανό, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς πολέμους, φτώχεια, διακρίσεις και ανισότητες, που περιμένει σαν ώριμο φρούτο, το χέρι του οργανωμένου λαού για να την αρπάξει. Μόνο εμείς μπορούμε, και κανένας άλλος στο όνομά μας, μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό. Μόνο η ταξική οργάνωση μπορεί να σταθεί ανάχωμα απέναντι στις συνθήκες φτώχειας που μας επιβάλλει η καπιταλιστική κερδοφορία. Η ταξική οργάνωση, που είναι η μόνη ικανή, στην εξέλιξη και στο βάθεμά της, να ανατρέψει τις σύγχρονες συνθήκες σκλαβιάς που βιώνει ο λαός, που είναι η μόνη ικανή να ανατρέψει τη δικτατορία του κεφαλαίου, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Από το Σικάγο και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καισαριανή και τη Γάζα, όπου υπάρχει εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο: Η εργατική τάξη και οι λαοί οργανώνονται, αντιστέκονται, επαναστατούν!

Όλοι και όλες στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς:

  • Αθήνα: στηρίζουμε τα μπλοκ των ταξικών σωματείων στα Προπύλαια στις 11:00
  • Θεσσαλονίκη: 10:30 Καμάρα

Διαρκής Αγώνας ★ για την ταξική απελευθέρωση

Επικοινωνία: diarkis-agonas@riseup.net (γενικό), da-athens@riseup.net (Αθήνα), da-thess@riseup.net (Θεσσαλονίκη)


1 Μαΐου/Yek Gûlan

από Democratic Kurdistan Cultural Center

Ημέρα/Ώρα: 01/05/2024 στις 11:00

International Workers’ Day

Stop the imperialist wars of occupation against the peoples

The 1st of May is the day on which all workers and peoples fighting against oppression unite in solidarity and express their common will for freedom. It is the day on which all people, regardless of skin colour, religion, language or gender, express their desire for a just, democratic and peaceful world.It is the workers, the peasants and, above all, the women who make their own living and therefore best understand what this struggle for freedom means. Women workers are victims of exploitation and oppression because of their class and gender. They are leading the struggle for a democratic and ecological society, for an alternative to patriarchy and capitalism.Through neoliberalism in particular, capitalist modernity has brought not only human beings and the values they have created, but also the entire natural environment and the entire planet to the brink of destruction through a mentality of unrestricted exploitation and profit. It threatens to destroy all the foundations of life. While the profits of multinational corporations reach record highs and there is more speculation on the world’s stock exchanges than ever before, masses of people are losing their jobs, their income and their livelihoods.Last year, more money was invested in armaments and the war machine worldwide than ever before. Millions of people around the world are on the run, forced to leave their homes due to war and occupation. The fascist policy of the Turkish state, which has become the greatest obstacle to democracy, equality and the liberation of labourers, women and peoples in the Middle East, is an example of this. The war expenditure, especially in Kurdistan, is paid for with profits at the expense of the workers. The war leads to the impoverishment of the peoples, while the rich get richer and richer. That is why we draw strength and hope from the revolution in Rojava, from the Jin Jiyan Azadî uprising in Iran led by Kurdish women and, last but not least, from the liberation struggle of the Kurds in the Turkic part of Kurdistan, which is fighting against Erdoğan fascism. There is hope that radical alternatives will increasingly be the subject of discussions at international level and of struggles on the streets. Whether Indian farmers, textile workers in Bangladesh, European workers, global environmentalists or Kurdish women – the resistance and the search for a better life continue. For this reason, we invite all feminist, ecological and democratic movements, all young people, all women and all resistant societies to organise with us within the framework of democratic world confederalism. We must rethink and realise that another world is not only possible, but already a reality, and that we must fight to ensure that all people in this world can lead a life in dignity.The authoritarian regimes and the capitalist states are waging a brutal war against the peoples and want to silence our political representatives and resistance leaders. That is why the Kurdish thought leader Abdullah Öcalan, who today stands for the paradigm of democratic modernity, has been imprisoned for 25 years with the help and support of the capitalist states. And for three years in total isolation. On this international day, it is our duty to protest against this torture and this attack.

Today, more than ever, it is necessary to oppose the three pillars of the ruling system – capital monopoly, industrialism and the nation state – with a grassroots democracy based on a communal economy, ecological industry and a democratic nation. Neither nationalism nor racism nor sexism can be the cause of the exploited and oppressed. They serve to divide us and thus weaken us. The way to salvation is to build democratic modernity together.

KCDK-E – Congress of Kurdistan Democratic Communities in Europe

Democratic Kurdistan Cultural Center Athens


Τετάρτη 1/5, 11:00, απεργιακή διαδήλωση Πρωτομαγιάς

Σικάγο Μάης 1886 – Γάζα Μάης 2024

Υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που συνδέει τους αγώνες των λαών του κόσμου. Είτε αυτοί είναι ενάντια στην βάρβαρη καπιταλιστική εκμετάλλευση, είτε ενάντια στην καταπίεση και την γενοκτονία. Ολοι αυτοί οι αγώνες αποτελούν βήματα του περάσματος της ανθρώπινης κοινωνίας από την προϊστορία στην Ιστορία. Βήματα προς μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον ιμπεριαλισμό και την κάθε μορφής καταπίεση.

Φέτος η 1η Μάη, έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί συμπίπτει με την κορύφωση του μεγαλειώδους αγώνα ενός λαού, που εδώ και 76 χρόνια παλεύει για λευτεριά και ανεξαρτησία. Η εποποιία του παλαιστινιακού λαού έγραψε, γράφει και θα συνεχίσει να γράφει για όσο χρειαστεί, χρυσές σελίδες στο βιβλίο των αγώνων των λαών παγκοσμίως, αποτελώντας ένα φωτεινό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ένας λαός αποφασισμένος, είναι το μοναδικό υπερόπλο.

Οι σιωνιστές έχουν στο πλευρό τους τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όλου του πλανήτη. Ο παλαιστινιακός λαός έχει τους εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που διαδήλωσαν και διαδηλώνουν αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του, από την ανατολική Ασία μέχρι τις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις.

Να γίνει η φετινή διαδήλωση της Πρωτομαγιάς μια μεγάλη απεργιακή διαδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στον μεγαλειώδη αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Ολοι-ες στην απεργιακή διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς
Τετάρτη 1η Μάη, 11:00, Κοραή

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Νίκη στα όπλα της Παλαιστινιακής Αντίστασης!
Άμεσος τερματισμός κάθε σχέσης, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής και στρατιωτικής, του ελληνικού κράτους με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ!

Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση


Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης


Εργατική Πρωτομαγιά 2024: Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα

Αθήνα: πλ. Κλαυθμώνος 10:30

Πάτρα: εργατικό κέντρο Πάτρας, 10:30 – προσυγκέντρωση Παράρτημα 10:00

Θεσσαλονίκη: Αγίας Σοφίας με Εγνατία, 10:30

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουμε καθημερινά μια βαρβαρότητα. Η αντεργατική κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και να παρουσιάσει την εγκληματική πολιτική της σε όλα τα επίπεδα, ως επιτυχία. Νομοθέτησε μια αύξηση – ελεημοσύνη του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μικτά. Πρόκειται για μισθό εξαθλίωσης που τελειώνει στα μισά του μήνα γιατί τον εξανεμίζουν οι καλπάζουσες τιμές και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί προκλητικά για τις επιπτώσεις της ακρίβειας, την εξάπλωση της φτώχειας και εξαθλίωσης. Ανατιμήσεις πάνω από 40% σε βασικά είδη διατροφής, σε λογαριασμούς ενέργειας και ενοίκια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επισιτιστική και στεγαστική κρίση και γενικότερα στην φτωχοποίηση σημαντικού κομματιού των εργαζομένων.

Οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι απαξιώνουν και ιδιωτικοποιούν Υγεία – Παιδεία – Κοινωνική Ασφάλιση. Θεσπίζουν απογευματινά χειρουργεία με νόμιμο “φακελάκι” σε νοσοκομεία που αδυνατούν να λειτουργήσουν κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης, καταπατούν το Σύνταγμα και ψηφίζουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επιχειρούν να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης με τους «ατομικούς κουμπαράδες» για να τη δώσουν βορρά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Είναι υπεύθυνοι για κάθε καταστροφή αδιαφορώντας για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τα εγκλήματα σε Τέμπη, Θεσσαλία, Έβρο είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης εγκατάλειψης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υποδομών, της εξαχρείωσης του κρατικού μηχανισμού. Κάθε λίγους μήνες ζούμε νέα «Τέμπη» στους χώρους δουλειάς: 31 εργαζόμενοι νεκροί εν ώρα εργασίας μέχρι τώρα για το 2024 και η μακάβρια λίστα συνεχίζεται.

Μας γυρνούν έναν αιώνα πίσω!

Στήνουν ένα σιδηρόφρακτο καθεστώς, ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Αυτή είναι η ουσία της καταπάτησης του δικαιώματος στην απεργία, καταστολής των διαδηλώσεων, των συνδικαλιστικών διώξεων, του νομικού σκοταδισμού με τους νέους ποινικούς κώδικες. Βασίζονται στα δόγματα περί «παραβατικότητας» και «ατομικής ευθύνης» των πιο φτωχών και αδύναμων, ενώ για την ελίτ και τους υπηρέτες της βασιλεύει η ασυδοσία, η ατιμωρησία και η βρωμιά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ στη σφαγή των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας αφειδώς τους δολοφόνους σιωνιστές του Ισραήλ. Είναι από τους πιο «πρόθυμους» στα τυχοδιωκτικά, πολεμικά σχέδια. Η αιμορραγία δεκάδων δις για εξοπλισμούς και φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε ο ελληνικός καπιταλισμός να παραμείνει ευνοούμενος και μπροστάρης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, είναι η άλλη αιτία για τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της φτώχειας για τον λαό. Ετοιμάζονται να πετσοκόψουν 2 δις από τις κοινωνικές ανάγκες για να φτιάξουν 2 αμυντικούς θόλους αλά Ισραήλ στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».

Μπορούμε να τους τσακίσουμε!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι άτρωτη, το αντίθετο. Είναι δεσμευμένη στο καταστροφικό της πρόγραμμα και πολύ επικίνδυνη, αλλά η ενότητά της είναι εύθραυστη λόγω της καθολικής απόρριψης. Όμως, χρειάζεται ένας αποφασισμένος αντίπαλος για να ανατρέψει την πολιτική της στο δρόμο, όχι με λόγια στη Βουλή. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από κόμματα που ψήφισαν μνημόνια ή ζητάνε «ανάθεση» από τους εργαζόμενους για να κάνουν «αντιπολίτευση». Να συνεχίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και αγώνα διαρκείας. Πρέπει να εκφράσουμε την οργή μας. Πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή, ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων και δράσεων διαρκείας, με τρίπτυχο απεργίες – καταλήψεις – διαδηλώσεις.

Να πάρουμε τη σκυτάλη από τους μεγαλειώδεις αγώνες φοιτητών – εργαζομένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και τις μεγάλες απεργίες για αυξήσεις μισθών και εργατικά δικαιώματα. Με μαζικούς κι ανυποχώρητους αγώνες, με ενότητα στη δράση και ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τους αγώνες. 138 χρόνια από την Πρωτομαγιά των εργατών του Σικάγο, την ημέρα του παγκόσμιου προλεταριάτου το μήνυμά της είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Παρά την υπονόμευσή της από την αστική τάξη, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και κάθε αιδούς ρεφορμιστές και ρεβιζιονιστές, η Πρωτομαγιά είναι μέρα της εργατικής τάξης, όλων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων και τα διδάγματά της μας επιτρέπουν να ανοίξουμε ένα άλλο δρόμο για μια κοινωνία ελεύθερη, δίκαιη, δημοκρατική, Σοσιαλιστική. Με τη σημαία της Εργατικής Πρωτομαγιάς να νικήσουμε την εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους φανερούς και κρυφούς εχθρούς των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ. 5ΗΜΕΡΟ – 35ΩΡΟ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ
  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΔΙΚΑΙΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ-ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΚΔΕ


1 Mάη απεργία

Την πρωτομαγιά απεργούμε και κατεβαίνουμε στον δρόμo για να διεκδικήσουμε

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΩΝ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ-ΑΔΕΙΩΝ
ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ συμφωνα με τις ανάγκες μας

Η απεργία και η συμμετοχή σε αυτή είναι σημαντική. Είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε με τον πλέον εμφανή τρόπο ορατά τα προβλήματα μας και τις διεκδικήσεις μας τόσο στον δημόσιο λόγο όσο κυρίως μέσα στον χώρο εργασίας μας. Μια μαζικη απεργία υπενθυμίζει στα αφεντικά ότι είναι στο χέρι μας να παραλύσει η επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Να σπάσουμε την υποθετική σύμπνοια με τους εργοδότες μας που ειδικά στην εστίαση τείνουν συχνά να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους σαν πατρικές φιγούρες μίας οικογένειας που ποτέ δεν ζητήσαμε. Στο τέλος της ημέρας η όποια βελτίωση της ζωής μας περνάει από τις αυξήσεις μισθών και το ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, το οποίο δεν είναι δεδομένο μετρώντας τα πολλαπλά εργατικά ατυχήματα. Όσοι νόμοι και να ψηφιστούν, ακόμα και οι πιο φιλεργατικοί να είναι, θα πρέπει να περάσουν από το εμπόδιο της υλοποίησης και εκεί πλέον είμαστε εμείς απέναντι στο αφεντικό. Είμαστε εμείς, τα εργαζόμενα, τα σωματεία μας απέναντι στα αφεντικά. Για αυτό η απεργία μετράει. Κάνει εμφανή τα προβλήματα και βάζει πίεση και στους εργοδότες μας ότι είναι μέρος του προβλήματος μας.

Την 1 Απριλίου η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830(μεικτά) €. Στην ουσία για ακόμη μια φορά το κράτος επιβεβαίωσε πόσο υποτιμά τις ζωές μας καθώς μια τέτοια αύξηση δεν ανταποκρίνεται ούτε στο απειροελάχιστο στις όλο και αυξανόμενες καθημερινές ανάγκες επιβίωσης. Όλα αυτά μιλώντας για άτομο που ζεί μόνο του σε ενοίκιο. Για άτομο που έχει οικογένεια, που πρέπει να στηρίξει οικονομικά κάποιο συγγενή ή φίλο, για άτομο που έχει κάποιο ζήτημα υγείας, για άτομο που έχει το οποιοδήποτε άλλο πρέπει, τι γίνεται? Για αυτό τονίζουμε «αυξήσεις ανάλογα με τις ανάγκες μας», οι ανάγκες μας δεν σταματούν στην σίτιση και στέγαση ,η ανάγκη μας είναι για ζωή και όχι για επιβίωση.

Δύο χρόνια που η ακρίβεια έχει σαρώσει τα πάντα. Από τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς ρεύματος, τα καύσιμα, τα ενοίκια οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί και η καθημερινότητα μας γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη. Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα καρτέλ ενέργειας με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση (και όχι μόνο) κερδοσκοπούν σε βάρος μας. Τα πάντα γύρω μας έχουν μετατραπεί σε εμπορεύματα: το νερό, η τροφή, η στέγαση, η θέρμανση, η υγεία, η ενέργεια είναι προνόμια για όποιον μπορεί να τα αγοράσει. Το κράτος δεν προτίθεται να λάβει μέτρα (πχ. πλαφόν στις τιμές, κατάργηση φπα), σιγοντάροντας την αισχροκέρδεια και συντηρώντας την φτωχοποίηση. Περιορίζεται σε market pass και γελοίες αυξήσεις μισθών για να κατευνάσει την κοινωνική δυσφορία την ίδια στιγμή που πετάει δισεκατομμύρια για πολεμικό εξοπλισμό και στρατιωτικές αποστολές.

Βιώνουμε έμμεση υποτίμηση των μισθών μας, καθώς τα πάντα έχουν γίνει πιο ακριβά ενώ οι μισθοί μας παραμένουν στάσιμοι. Έτσι, αναγκαζόμαστε να μειώσουμε τα ήδη μειωμένα έξοδά μας, να βάλουμε χέρι σε ο,τι πιθανόν έχουμε στην άκρη, να δουλέψουμε περισσότερες ώρες με αποτέλεσμα να ελαττώσουμε τις προσωπικές μας δραστηριότητες και επιθυμίες.

Για εμάς που δουλεύουμε στον κλάδο του επισιτισμού η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη καθώς δουλεύουμε με ήδη χαμηλούς μισθούς, σε κακές συνθήκες εργασίας όπου ούτε τα νόμιμα συνήθως δεν τηρούνται. Ανασφάλιστα ή μερικώς ασφαλισμένοι, χωρίς προσαυξήσεις (βραδινά, Κυριακές, αργίες), χωρίς να παίρνουμε τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα καλοκαιριού) ή τα παίρνουμε μισά, και άδειες που όταν μπορέσουμε να τις πάρουμε δεν τις πληρωνόμαστε.

Το ερώτημα που μας απασχολεί όλες, μπροστά σε αυτές τις συνειδητοποιήσεις, είναι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση μας. Παρόλα αυτά, όσο δύσκολο και αν αυτό μοιάζει ορισμένες φορές, ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η δουλειά μας είναι να μιλάμε για αυτά που θέλουμε και να τα διεκδικούμε. Διεκδίκηση που όσο πιο μαζική είναι μέσα στο μαγαζί τόσο πιο αποτελεσματική είναι. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να έρθει αν δεν ξεκινήσουμε από τα βασικά. Να μιλάμε με τους συναδέλφους μας και να τους στηρίζουμε όταν στοχοποιούνται από το αφεντικό. Η αλληλεγγύη μεταξύ μας μέσα στα μαγαζιά είναι αναγκαία αλλά όχι αρκετή συνθήκη. Χρειαζόμαστε μαζική οργάνωση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που συνδέονται όχι μονάχα με το εκάστοτε μαγαζί αλλά συνολικά με τις συνθήκες του κλάδου και τις κυβερνητικές πολιτικές που στρέφονται ενάντια στην εργατική τάξη (ανεξαρτήτως κλάδου) ή σύνθετα προβλήματα όπως η ακρίβεια, τα υψηλά νοίκια κ.α.

Χρειαζόμαστε μαζικά σωματεία από εμάς τις εργαζόμενες που να αποτελούν τόπο συνάντησης και συζήτησης, τόπο δημιουργίας αγώνων και αμφισβήτησης της σιγουριάς ότι τίποτα δεν αλλάζει, μακριά από σκοπιμότητες που δεν εκκινούν από τις πραγματικές μας ανάγκες. Η οργάνωση στο σωματείο μας είναι κομβική για να μπορέσουμε να έχουμε νίκες που θα βελτιώσουν πραγματικά την καθημερινότητα μας. Όλες και όλοι μαζί αποκτάμε εμπειρία, μαθαίνουμε να διεκδικούμε αποτελεσματικά αυτά που δικαιούμαστε, κάνουμε την διεκδίκηση συλλογική υπόθεση, αποκτάμε την δυνατότητα να παρεμβαίνουμε σε πολλούς χώρους εργασίας, να διεκδικούμε συνολικές αλλαγές για τον κλάδο π.χ αύξηση κατώτερου μισθού, συλλογικές συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων της εργατικής νομοθεσίας κ.α.

Για να απεργήσουμε ενημερώνουμε το αφεντικό μας μέχρι και 24 ώρες πριν από την απεργία. Είναι δικαίωμά μας να απεργήσουμε και είναι παράνομο να μας απολύσουν για αυτό. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνούμε με το σωματείο για ό,τι χρειαστεί.

Κάνουμε συνελεύσεις κάθε Τετάρτη στις 16:00 και άνοιγμα την ίδια μέρα στις 15:00 – 16:00. Σας καλούμε να συμμετέχετε στη συνέλευση και τις δράσεις του σωματείου.

Συμμετέχουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις:
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΜΑΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11:30 Π.Μ.
ΑΙΟΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΥ (ΧΑΥΤΕΙΑ)


Καλούμε στην τελευταία οργανωτική ανοιχτή συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς, την Τρίτη 30/4 στις 18:30 στον Λόφο Στρέφη (θεατράκι).

Το κείμενο καλέσματος για την απεργία της 1η Μάη:

ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΦΛΕΓΕΤΑΙ, ΕΥΘΥΝΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΒΙΑ

ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΕΡΓΙΑ 1Η ΜΑΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11:30 ΧΑΥΤΕΙΑ

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης,ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και καταπιεστικές κοινωνικές σχέσεις και σχέσεις εργασίας. Οι απαντήσεις θα δοθούν με τους δικούς μας όρους. 138 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο, ως καταπιεσμένη κοινωνική βάση βιώνουμε ακόμα μια συνολική οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και περιβαλλοντική κρίση. Η πραγματικότητα ορίζεται υπό το πρίσμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, την καταστροφική επέλαση των ιμπεριαλιστικών και αποικιοκρατικών δυνάμεων που αναδιαμορφώνουν ραγδαία και απρόβλεπτα τον κόσμο μας. Οι δυνάμεις της καπιταλιστικής νεωτερικότητας κλιμακώνουν την επίθεσή τους στο φυσικό περιβάλλον, τις κοινωνίες, τους λαούς και τα κινήματα, βάσει των αναγκών αναδιάρθρωσης και αναπροσαρμογής του παγκόσμιου συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης για να εξυπηρετούνται ακόμα καλύτερα τα συμφέροντα των ελίτ.

Ο κόσμος φλέγεται, τα σύνορα, οι επαρχίες και οι μητροπόλεις στρατιωτικοποιούνται, ο ταξικός πόλεμος της καθημερινής ζωή ενάντια στους καταπιεσμένους εντείνεται. Τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας αποκλείονται από βασικές ανθρώπινες ανάγκες και πετάγονται στον δρόμο. Οι κοινωνικές δομές παιδείας και υγείας διαλύονται και ιδιωτικοποιούνται κλιμακωτά. Τα εργασιακά μας δικαιώματα σταδιακά εκμηδενίζονται, η οργάνωση, η αντίσταση, ο συνδικαλισμός σε οποιοδήποτε κοινωνικό πεδίο ποινικοποιούνται. Οι νεκροί της τάξης μας, είτε δολοφονημένοι σε εργασιακά κάτεργα ή ως αποτέλεσμα των ληστρικών πολιτικών κρατών και εταιριών -όπως είδαμε στο έγκλημα στα Τέμπη- τείνουν να γίνουν μια κανονική συνθήκη. Οποιοδήποτε ελεύθερο ή απελευθερωμένο έδαφος, γειτονιά, περιοχή, πάρκο, λόφος ή βουνό γίνεται βορρά των επιχειρηματικών συμφερόντων. Η ζωή μας υφίσταται την πλήρη επίθεση και απαξίωση, ως κομμάτι της ίδιας ακριβώς της παγκόσμιας συνθήκης. Η κρίση που βιώνουμε ως εγχώρια κοινωνία βαθαίνει όλο και παραπάνω. Το σκληρό πολιτειακό καθεστώς στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές ακόμα χώρες ανά τον κόσμο, επιβάλλει ως κανονικότητα τον απόλυτο έλεγχο της δημόσιας ζωής, τις σκληρές και επιλεκτικές τιμωρίες, την περαιτέρω εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς.

Ο πλούτος των κοινωνικών και ταξικών αγώνων και αντιστάσεων των τελευταίων δύο αιώνων, οι εξεγέρσεις και επαναστάσεις του παρελθόντος και του παρόντος, φωτίζουν το ιστορικό, ηθικό και πολιτικό χρέος και καθήκον μας στο τώρα. Αναδεικνύουν την σημασία για οργανωμένη πολιτική μας παρουσία στους επίκαιρους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, την ανάγκη οικοδόμησης μια συλλογικής προοπτικής πρότασης, μακροχρόνια και διεθνιστικά. Κουβαλάμε εκείνα τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που μπορούν να συντελέσουν στην συνολική επαναστατική κοινωνική και πολιτική αλλαγή: την συλλογική ηθική και ευθύνη, την έμπρακτη αλληλεγγύη, την μαχητικότητα, την μνήμη και την συλλογική εμπειρία των κινημάτων και των κοινωνιών. Εμπνεόμαστε, αξιοποιούμε και διατηρούμε ζωντανή την παράδοση και παρακαταθήκη που μας άφησαν μέσα και από την Πρωτομαγιά οι σύντροφοι και συντρόφισσες των επαναστατικών σωματείων, των οργανώσεων, οι άνθρωποι του μόχθου,εργάτες και εργάτριες της εξέγερσης και της επανάστασης που χάραξαν την δίκη τους πορεία, έβαλαν την δική της προοπτική και πρόταση μέσα στην ζοφερή περίοδο που βίωναν.

Ως καταπιεσμένα κοινωνικά υποκείμενα, ως οργανωμένες ριζοσπαστικές και προοδευτικές δυνάμεις, είμαστε εδώ και πρέπει να πάρουμε θέσεις μάχης, συγκροτώντας τις δικές μας απαντήσεις, προτάσεις και προοπτικές για τον αγώνα και για την ζωή βάσει των δικών μας αναγκών. Η πρωτομαγιά θα συμβολίζει πάντα μια από της ύψιστες στιγμές της ταξικής πάλης της σύγχρονης ιστορίας των καταπιεσμένων. Αποτελεί ηθικό και πολιτικό χρέος μας ως κοινωνικές δυνάμεις του ριζοσπαστικού προοδευτικού χώρου να αναλάβουμε θέση ευθύνης και να συνοργανωθούμε με τρόπο ευρύ και συμπεριληπτικό για να απαντήσουμε στον δρόμο αλλά και σε κάθε πεδίο αγώνα για όλη την βία που δεχόμαστε.

Στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος και όχι μόνο, γίνονται εμφανείς οι αδυναμίες μας να συγκροτήσουμε προτάσεις αντίστασης και συμπόρευσης στον δρόμο, ως δυνάμεις του ευρύτερου τόξου του ριζοσπαστικού και ανταγωνιστικού κινήματος. Ελλείμματα στην οργάνωσή μας, την συμμετοχή και μαζικοποίησης, τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητας μας είναι αναντίστοιχα σε σχέση με την βία, την ταξική εκμετάλλευση – υποτίμηση και τις δολοφονίες που βιώνουμε από τις κυρίαρχες ελίτ ως καταπιεσμένοι και καταπιεσμένες σε όλο τον κόσμο. Οι μαζικές και δυναμικές απαντήσεις που έδωσε η κοινωνία και οι κινηματικές δυνάμεις σε ένα από τα πιο πρόσφατα και χαρακτηριστικά παράδειγμα όπως αυτό των Τεμπών, μέσα από συνεχείς κινητοποιήσεις, απεργίες και συγκρουσιακά γεγονότα μας θυμίζουν για άλλη μια φορά: καμία δολοφονία της τάξης μας αναπάντητη, η θανατοπολιτική των οικονομικών ελίτ θα τους κοστίσει ακριβά.

Μέσα από τον δρόμο, τις απεργίες και τις συγκρούσεις ανέκαθεν εκφράζαμε και θα εκφράζουμε την αντίσταση και την ανταπόδοση της βίας από την πλευρά μας, από τα κοινωνικά και λαϊκά κινήματα των καταπιεσμένων, απέναντι σε όσους μας δολοφονούν και ληστεύουν τους καρπούς των μόχθων και το βιος μας. Η οργανωμένη, περιφρουρημένη, συνεπής και μαχητική παρουσία και κινητοποίησή την Πρωτομαγιά είναι μια δήλωση δέσμευσης και αλληλεγγύης στην τάξη μας, σε όσους και όσες βρίσκονται και θα βρεθούν στο πλάι μας και από το δικό τους μετερίζι, αλλά και γενικότερα στις εκατοντάδες χιλιάδες που θα βρεθούν στον δρόμο την ίδια μέρα ανά τον κόσμο, στα εκατομμύρια που καταπιέζονται κάτω από την μπότα των εθνών – κρατών και του κεφαλαίου.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Αθήνα 2024

Ανοιχτή Συνέλευση για την 1η Μάη


Η Πρωτομαγιά δεν είναι ανοιξιάτικη γιορτή, είναι απεργία ταξική

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΑΝΕΡΓΩΝ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Την ώρα που στις κάλπες των ψευδαισθήσεων και της αυταπάτης της συμμετοχής ρίχνονται όνειρα και προσδοκίες, αγώνες και αδιέξοδα διλήμματα…Την ώρα που το θέαμα και το εμπόρευμα επιχειρεί να υποκαταστήσει την πολιτική δράση…Την ώρα που η ακροδεξιά κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας επιχειρεί να ακυρώσει την εργατική πρωτομαγιά με τη διολίσθησή της σε μία επιπλέον ημέρα αργίας για το Πάσχα…

Η Πρωτομαγιά δεν είναι ανοιξιάτικη γιορτή, είναι απεργία ταξική

Απεργούμε* (* δεν αναπληρώνουμε) – διαδηλώνουμε – δεν καταναλώνουμε!

Η 1η του Μάη: Δεν είναι αργία, είναι απεργία.Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς της τάξης μας.

Ο φόβος μάς χωρίζει, η απεργία μας ενώνει!

Την ώρα που στις κάλπες των ψευδαισθήσεων και της αυταπάτης της συμμετοχής ρίχνονται όνειρα και προσδοκίες, αγώνες και αδιέξοδα διλήμματα…Την ώρα που το θέαμα και το εμπόρευμα επιχειρεί να υποκαταστήσει την πολιτική δράση…Την ώρα που η ακροδεξιά κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας επιχειρεί να ακυρώσει την εργατική πρωτομαγιά με τη διολίσθησή της σε μία επιπλέον ημέρα αργίας για το Πάσχα…

Εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγου και της Θεσσαλονίκης, με διεθνιστική αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση.

Αντιστεκόμαστε

  • στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό, στη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το ισραηλιτικό κράτος
  • στην αντεργατική πολιτική της ακροδεξιάς κυβέρνησης της νέας δημοκρατίας, τη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων, την εγκληματοποίηση των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, τη μεθόδευση να επιβληθεί πλήρης έλεγχος των σωματείων από το κράτος με το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων, τον κανιβαλισμό από τις συμμορίες των μηχανισμών καταστολής σε όσες/ους αντιστέκονται στους δρόμους ή και περιφρουρούν τις απεργίες
  • στις μαζικές δολοφονίες μεταναστών και στον εγκλεισμό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στη συγκάλυψη της δολοφονίας των 600 στην Πύλο, στις δολοφονίες νέων ρομά από τις συμμορίες του ποινικού κατασταλτικού μηχανισμού, στις φυλακές κολαστήρια
  • στη συγκάλυψη της δολοφονίας των 58 στα Τέμπη με την αρχηγό του εισαγγελικού κατασταλτικού μηχανισμού να… συμβουλεύει τους συγγενείς των νεκρών να πηγαίνουν στην εκκλησία και να ανάβουν κανένα κερί, παρέχοντας ασυλία στην ακροδεξιά κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό της περιφέρειας που μπάζωσαν τον χώρο για να σβήσουν τα ίχνη του εγκλήματος, αλλά και στην Hellenic Train, θυγατρική της κρατικής Ferrovie Dello Stato Italiane, καθώς και στις κυβερνήσεις που την επιδοτούν με 50 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και την απαλλάσσουν από οποιαδήποτε ευθύνη (κυβέρνηση νδ) είτε υπέγραψαν την πώληση για 45 εκατομμύρια ευρώ (κυβέρνηση σύριζα).
  • στις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση γυναικών με την πλήρη κάλυψη του ποινικού κατασταλτικού μηχανισμού. Η δολοφονία της Κυριακής στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πώς αντιμετωπίζει το κράτος τις γυναίκες. Πώς τις οδηγεί στον θάνατο. Η εισαγγελέας και οι δικαστές που αθώωσαν τον παιδοβιαστή και νταβατζή Μίχο -εκλεκτό της ακροδεξιάς κυβέρνησης και της εκκλησίας στα Σεπόλια- απέδειξαν ότι ο ποινικός κατασταλτικός μηχανισμός επιβάλλει την ιδεολογία της πατριαρχίας: μίσος και αίμα για τη γυναίκα, την ιδιοκτησία του άνδρα…
  • στην ιδιωτικοποίηση της υγείας με χειρουργεία επί πληρωμή για τους έχοντες τη… δυνατότητα, για τους υπόλοιπους… αναμονή στη λίστα. Επανέρχεται το δουλεμπόριο των καθαριστριών από εργολαβικές εταιρείες, κι ας έχει το διπλάσιο κόστος για τα νοσοκομεία. Συντελείται η πλήρης διάλυση του ΕΣΥ, παρά τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, άλλες νόσους και τα εμβόλια που επέφεραν τον θάνατο ή την αναπηρία.
  • στους εμπρησμούς των δασών για τα καταστροφικά «αιολικά πάρκα» και τη λεηλασία των δημόσιων χώρων, με την καταστροφή εκατοντάδων δέντρων και πλατειών, για να επιβληθεί το ξερίζωμα των κατοίκων και των συλλογικών αντιστάσεων από τις γειτονιές, να γίνει αλλαγή της χρήσης γης, για να παραδοθούν όλα στην πλήρη εμπορευματοποίηση.
  • στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση, στην εμπορευματοποίηση των κρατικών ΑΕΙ η οποία συνίσταται στις μπίζνες με τις ήδη υπάρχουσες «Μονάδες Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας» και τις «Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας», για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ξένων και ντόπιων αφεντικών. Τα ΑΕΙ μπορούν να ιδρύουν ή να συμμετέχουν σε εταιρείες τεχνοβλαστών [spin off] ή άλλες εταιρείες και γίνονται μέτοχοι εταιρειών και θα κάνουν μπίζνες με τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»…
  • στην ίδρυση ιδιωτικών «πανεπιστημίων» που σκοπός τους είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους του κεφαλαίου διά των μέσων που χρησιμοποιούν οι ΜΚΟ: ξέπλυμα, κρατικές επιχορηγήσεις, διαπλοκή συμφερόντων.
  • στο σχολείο-φυλακή, στον αυταρχισμό των διευθυντών του, που επιχειρούν με εντολή του υπουργείου να επιβάλουν φόβο και τρόμο στην εκπαιδευτική κοινότητα: διώξεις και αποβολές για τον έλεγχο, την πειθάρχηση και το σκύψιμο το κεφάλι στην «αξιολόγηση».
  • στον ταξικό φραγμό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής αλλά και την τράπεζα θεμάτων (τα οποία κινούνται στο φάσμα της περίτεχνα φαινομενικά ακατάληπτης εκφώνησης, της εννοιολογικής σύγχυσης και της απαντητικής φαιδρότητας).

Την Τετάρτη 1η του Μάη βγαίνουμε ξανά στον δρόμο του αγώνα

Στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα, δεν καταβάλλονται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα και αποζημίωση αδείας. Οι εργαζόμενες/οι δεν μπορούν να ασθενήσουν. Επιβάλλεται υπασφάλιση με αδήλωτες ώρες εργασίας, ακόμη και μη καταβολή του υποχρεωτικού κατώτατου ωρομισθίου των 9,49 ευρώ.

Ταυτόχρονα, το fund BC Partners μετά τον έλεγχο των Nova-Wind, του 50% των σταθμώνAlpha και Star, καθώς και του Petcity, εξαγόρασε με 250.000.000 ευρώ το Μητροπολιτικό κολλέγιο και το ΙΕΚ Ακμή, ενώ το fund CVC Capital partners των ιδιωτικών νοσοκομείων Υγεία, Metropolitan, Mητέρα, Λητώ και Creta Interclinic, καθώς και του δικτύου «πρωτοβάθμιων υπηρεσιών φροντίδας υγείας» Healthspot και Alpha Lab, μετά την εκποίηση του 10% της ΔΕΗ και της Εθνικής Ασφαλιστικής από την ακροδεξιά κυβέρνηση της νδ αλλά και την εξαγορά της Vivartia (Everest, Goodyʼs, Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη), καθώς και του 26% της skroutz, ανακοινώνει το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, ιατρική σχολή με τη Lamda του Λάτση στο Ελληνικό -η 25χρονη κόρη του πρωθυπουργού: υπεύθυνη επενδύσεων του fund μέχρι την ανακοίνωση αυτή…

Στον χώρο των ιδιωτικών σχολείων δεν υπάρχει καμία κινητοποίηση για εκατοντάδες απολύσεις, ακόμη και για φρονηματικές διώξεις… Στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών, στα κέντρα μελέτης η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων γίνεται ο κανόνας, καθώς οι ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και ο φόβος για τις μαύρες λίστες φέρνουν την αποδοχή της εξατομίκευσης και τον εγκλωβισμό στην… επιστημοσύνη.

Εδώ και χρόνια φτιάχνεται μια νέα «νομιμότητα»: απαγορεύεται η δράση από τα κάτω, η κινητοποίηση στον δημόσιο χώρο. Χρόνια τώρα η απάντηση δίνεται και θα δίνεται στον δρόμο του αγώνα. Τα δικαιώματα υπάρχουν στα χαρτιά, ως ευχολόγιο, ως διακήρυξη, ως άλλοθι για ένα «δημοκρατικό πολίτευμα». Το κράτος και το κεφάλαιο έχουν το μονοπώλιο της βίας: όταν οι εργάτες σακατεύονται ή δολοφονούνται στα εργασιακά κάτεργα -ένας κάθε δύο μέρες, το κράτος μεριμνά για να μην ασκηθεί δίωξη στα αφεντικά. Για να συνεχιστεί ακωλύτως η παραγωγική διαδικασία, διαθέτει όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό του στην προστασία των αφεντικών. Όταν τα αφεντικά προσβάλλουν, παρενοχλούν, κακοποιούν, βιάζουν, το κράτος είναι εκεί, για να συνεχιστεί η κανονικότητα της λεηλασίας της ζωής μας.

Γιʼ αυτό την 1η του Μάη απεργούμε συλλογικά και αλληλέγγυα. Δεν απεμπολούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα -δεν μας δόθηκαν, δεν μας παραχωρήθηκαν. Κατακτήθηκαν με τίμημα τη ζωή, τις φυλακίσεις, τις μαύρες λίστες, την ανεργία.

Στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, στον οποίο η απουσία αντίπαλου δέους εντείνει την εργοδοτική τρομοκρατία, η άρνηση εργασίας την 1η του Μάη αποτελεί πράξη αντίστασης -όπως και σε κάθε χώρο μισθωτής σκλαβιάς. Η πανεργατική απεργία αποτελεί για όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους, για όλες τις άνεργες και τους ανέργους μια κρίσιμη ημερομηνία για να συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα. Η απεργία αποτελεί αφόρμηση για να συζητήσουμε τα προβλήματα σε κάθε χώρο δουλειάς, για να γνωρίσουμε τη δύναμη της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης και να απεργήσουμε, για να ανατρέψουμε την αντικοινωνική αντεργατική πολιτική της ακροδεξιάς κυβέρνησης που εγκληματοποιεί τους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες.

Η απεργία νοηματοδοτείται από τους ίδιους τους εργαζομένους και θα πάρει υπόσταση με τη συμμετοχή, τη μαζική διαδήλωση και τις απεργιακές παρεμβάσεις με πρόταγμα την ταξική αλληλεγγύη. Σε αυτήν τη βαρβαρότητα τίποτε δεν μπορεί να έρθει από πάνω. Ούτε από τις κάλπες των ψευδαισθήσεων ούτε από κομματικούς μηχανισμούς που γεννούν αφεντικά ούτε από περσόνες, καρικατούρες σωματεία, παρέες κομματικών ερειπίων με φενακισμένες κοινότοπες διακηρύξεις, ξύλινες καταγγελίες και ιδεολογική αποδοχή της «νομιμότητας»: το φαίνεσθαι, η εικόνα, το θέαμα συγκροτεί το φαντασιακό του «νόμιμου», «αντιπολιτευτικού αγώνα» ενός καραγκιοζ μπερντέ…

Σήμερα, χρειάζεται εργαζόμενες/οι, άνεργες/οι να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας με σωματεία βάσης και ακηδεμόνευτες συλλογικότητες. Γιʼ αυτό η συμμετοχή στην απεργία αλλά και στις απεργιακές κινητοποιήσεις έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συνέχιση του αγώνα. Γιʾ αυτό η αναζήτηση του δρόμου του ακηδεμόνευτου αγώνα αποτελεί την προοπτική για τη δημιουργία ενός σωματείου βάσης κλαδικού πανελλαδικού για τις/τους εργαζόμενες/ους και τις/τους άνεργες/ους στην ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς διαχωρισμούς στη μορφή εργασίας, σε ντόπιους και ξένους, χωρίς έμφυλα στερεότυπα…

Συζητάμε, συνδιαμορφώνουμε τις δράσεις -χωρίς παράγοντες και μηχανισμούς, επιβάλλουμε στα αφεντικά τη δική μας νομιμότητα: το δίκιο του αγώνα!

Στην πράξη ανοίγουμε το μονοπάτι της ταξικής αλληλεγγύης και της συλλογικής αντίστασης με πρωτοβουλίες σε κάθε χώρο δουλειάς ενάντια στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, στη φτώχεια και τον πόλεμο.

Aπεργία σημαίνει πως είμαστε πάντα εκεί όπου οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι κάθε κλάδου αποφασίζουν να έρθουν σε ρήξη με τα αφεντικά και την κυβερνητική πολιτική που εγκληματοποιεί τους ταξικούς και εργατικούς αγώνες.

Με ένα μπλοκ σωματείων βάσης και ακηδεμόνευτων εργατικών συλλογικοτήτων συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία την Τετάρτη 1η Μάη στις 11.30 στα Χαυτεία (Αιόλου και Σταδίου).

Για τον ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό των σωματείων βάσης!

Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης με αυτοοργάνωση και ταξική αλληλεγγύη!

Επόμενη συνέλευση: Κυριακή 19 του Μάη στις 19.00

Εδώ η ανακοίνωση σε pdf.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΑΝΕΡΓΩΝ στην ιδιωτική εκπαίδευση

erganidekp@riseup.neterganidekp.wordpress.com


Απεργιακή προσυγκέντρωση

Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 1η ΜΑΗ! Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Μισθωτών

ΟΛΕΣ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ!

Συγκέντρωση ΣΥΝΤΑΓΜΑ 10.30 π.μ.

Προσυγκέντρωση 9:30 πλ. Κάνιγγος

130 χρόνια από την πρώτη Πρωτομαγιά της Αθήνας για τη διεκδίκηση του 8ώρου:

Ζούμε τις συνέπειες της εφαρμογής των αντεργατικών οδηγιών της Ε.Ε. και της αντεργατικής νομοθεσίας της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάργηση του 8ωρου, την καθιέρωση της 13ωρης, 6ήμερης ή και 7ήμερης εργασίας.

80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 λαϊκών αγωνιστών – κομμουνιστών στην Καισαριανή.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη αντιμέτωπη με την ολομέτωπη επίθεση της Ε.Ε., των αστικών κρατών και των επιχειρηματικών ομίλων απέναντι στους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος, με τη βρώμικη εξίσωση φασισμού – κομμουνισμού.

Από το Σικάγο του 1886 ως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από το Μάη του 1936 της Θεσσαλονίκης ως την Πρωτομαγιά του 1944.

Η εργατική τάξη έχει γράψει με το αίμα της, τις λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης, σύγκρουσης και διεκδίκησης, που η κρατική κι εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

Ταξικά, αγωνιστικά τιμούμε με όλα τα συνδικάτα τους νεκρούς της τάξης μας!

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην ελληνική πολεμική εμπλοκή.

Είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό, τον αγώνα του για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και της γενοκτονίας, για δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.

75 χρόνια από την ίδρυση της ιμπεριαλιστικής δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, 25 χρόνια από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από ΝΑΤΟ και Ε.Ε., βιώνουμε τις συνέπειες της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Κυβέρνηση ΝΔ με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, βαφτίζουν «εθνικό» συμφέρον τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων για να προχωρήσουν στην άμεση στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ -ΝΑΤΟ & ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, απ’ την Ουκρανία ως τη Μέση Ανατολή. Καθιστούν το λαό συνένοχο στη σφαγή και τη χώρα στόχο αντιποίνων στην επερχόμενη ευρύτερη πολεμική ανάφλεξη.

Την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι, συνολικά οι εργοδότες στον κλάδο (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΣΕΓΜ κ.λπ):

  • σημειώνουν νέα ρεκόρ κερδοφορίας με το ανεκτέλεστο έργων των Κατασκευαστικών Ομίλων να ξεπερνά τα 17 δις€ ενώ διαφημίζουν την «κοσμογονία» έργων που θα ανέλθουν σε 100 δις € στη δεκαετία
  • «διαμαρτύρονται» για την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα, ζητούν μέτρα αντιστροφής του «brain drain» μηχανικών και την «εισαγωγή» μεταναστών οικοδόμων

Την ίδια ώρα για να θεμελιώσουν κέρδη δισεκατομμυρίων στη δική μας εκμετάλλευση:

  • ζητούν την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας για να μη «βάζει φραγμό στις υπερωρίες, προκαλώντας καθυστερήσεις στα έργα και αύξηση του κόστους τους» γιατί «οι εργαζόμενοι θέλουν να κάνουν υπερωρίες»
  • καλούν μετά από μια δεκαετία κρίσης και τριών μνημονίων, να συγκρατήσουμε τις απαιτήσεις μας, να αποδεχτούμε τις απώλειες στο μισθό που δέχεται διαρκή επίθεση απ’ τον πληθωρισμό, τις αβάστακτες δαπάνες για τη στέγη, την ασφάλιση, την υγεία, την εκπαίδευση, τη ληστρική φορολογία για τα «ματωμένα» πλεονάσματα που κατευθύνονται σαν κρατικές ενισχύσεις στους ομίλους
  • να συμβιβαστούμε με τα ατέλειωτα ωράρια, την εντατικοποίηση, για να «προλάβουμε» τα χρονοδιαγράμματα, την απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που γεννούν τις εκατοντάδες δολοφονίες -εργοδοτικά εγκλήματα και καταστρέφουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία για να εκτοξεύσουν την κερδοφορία κατασκευαστικών ομίλων, «επενδυτών» και τραπεζών.

Με τον ταξικό αγώνα μας επιβάλαμε στους εργοδοτικούς φορείς να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το Σωματείο για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ωστόσο η αντιπρόταση των εργοδοτών, του περασμένου Φλεβάρη, δε μπορεί να γίνει δεκτή γιατί σε σύγκριση με τη ΣΣΕ του 2008-2009:

  • δεν «περιλαμβάνει» τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» δηλαδή την πλειοψηφία του κλάδου
  • καταργεί επιδόματα που κατοχύρωνε η προηγούμενη ΣΣΕ όπως: παιδιών, εργοταξίου, ενοικίου για διαμονή εκτός κατοικίας, μεταπτυχιακού κ.α.

Τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας απέναντι στην εργοδοτική αδιαλλαξία

  • με όπλο τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών όπου ψήφισαν περισσότερα από 2.200 μέλη μας
  • με την περαιτέρω μαζικοποίηση του ΣΜΤ, την εδραίωσή του σε γραφεία και εργοτάξια
  • με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία έναντι όποιων αντιστέκονται
  • με τη συμπόρευση & συντονισμό στην οργάνωση του αγώνα στα εργοτάξια με τους Οικοδόμους και τα υπόλοιπα Σωματεία.

Διεκδικούμε την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση αυτήν που είχαμε υπογράψει το 2008 και ίσχυε έως το 2012, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις οι οποίες να καλύπτουν τον πληθωρισμό και να ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή, με κατοχύρωση κατώτατου μισθού βάσει της προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεκινάει για τυπικά μισθωτούς με πρόσληψη ή ΔΠΥ από:

  • 1295 € καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και άλλων σχολών 5ετούς φοίτησης ,
  • 1205 € καθαρά για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης,
  • 1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών .

Διεκδικούμε 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας.

Γνωρίζουμε πλέον καλά, πως το νέο «θαύμα» της ανάπτυξης στις κατασκευές χτίζεται με τη δική μας φθηνή και ευέλικτη εργασία χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με αχαλίνωτη εντατικοποίηση που είναι όρος για την εκτόξευση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών εταιρειών και των τραπεζών. Το αφήγημα του προηγούμενου διαστήματος περί ανάπτυξης που θα κερδίζουμε όλοι, διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουμε στον κλάδο.

Τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση με την πολιτική κεφαλαίου-ΕΕ-ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεών τους.

Ο πληθωρισμός στα βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης, τη στέγαση και την ενέργεια, βασικές ανάγκες και υπηρεσίες συρρικνώνει τον πραγματικό μισθό ακόμα κι όταν αυτός αυξάνεται ονομαστικά.

  • Η «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ συνεπάγεται πανάκριβη ενέργεια, στο όνομα της «κλιματικής κρίσης» φέρνει κέρδη στους ομίλους, ενεργειακή φτώχεια και εξάρτηση της χώρας.
  • Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ξεκληρίζει τους αγρότες για την αύξηση των κερδών βιομηχάνων και εμπόρων φέρνει διατροφική στέρηση και εξάρτηση της χώρας.
  • Η πολιτική της ΕΕ επιβάλλει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καταργεί το λαϊκό δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ενισχύει την εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Φέρνει νέο πλήγμα στα επαγγελματικά δικαιώματα και τους μισθούς με την ισοτίμηση των διπλωμάτων Πολυτεχνικών Σχολών με τα πτυχία των τριετών σπουδών κολλεγίων, την πλήρη αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος με την επιβολή της πιστοποίησης μέσω πανάκριβων σεμιναρίων και εξετάσεων.
  • Η πολιτική της ΕΕ, με τη θεωρία των δύο άκρων και την «καταπολέμηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας» επιστρατεύει την κρατική καταστολή απέναντι στους λαϊκούς αγώνες. Ο νέος ποινικός κώδικας αυστηροποιεί το πλαίσιο ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.
  • Η αντεργατική πολιτική της ΕΕ κλιμακώνει την επίθεση στα σωματεία και τα εργατικά δικαιώματα. Ο νόμος Γεωργιάδη – συνέχεια των νόμων Βρούτση, Αχτσιόγλου και Χατζηδάκη – από τη μια διασφαλίζει τα κέρδη των εργοδοτών και ελαστικοποιεί πλήρως τις σχέσεις εργασίας και από την άλλη επιχειρεί να διαλύσει τη δυνατότητα των εργαζομένων να οργανώνονται και να παλεύουν, με το χτύπημα στην απεργία.

Δε ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί στη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ώστε να μπορούμε με καλύτερους όρους να αντιπαλέψουμε τη διαρκή επίθεση των εργοδοτών, που θέλουν να καθορίζουν με ατομικούς όρους την εργασία και τη ζωή μας. Η Συλλογική Σύμβαση αποτελεί ασπίδα και θωράκιση μας, απαντά στην επίθεση της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ και των ομίλων. Οργανωνόμαστε στο σωματείο, καταγγέλλουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.

Δίνουμε τη μάχη μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων, τα υπόλοιπα σωματεία στον κλάδο, για να δυναμώσει το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στο Έργο του Ελληνικού, το μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης. Το νέο σωματείο μπορεί να αποτελέσει πανίσχυρο φρούριο ταξικής ενότητας και διεκδίκησης που θα ανοίξει το δρόμο για κατακτήσεις στον κλάδο.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που πολέμησαν αυτές τις απεργίες, προσπάθησαν να τις αποδυναμώσουν και να τις υπονομεύσουν, έδωσαν το μήνυμα της εργατικής τάξης ότι απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσει τη ζωή της!

Βάζουμε στο περιθώριο λογικές περιχαράκωσης του Σωματείου στο όνομα κάποιων κατά φαντασίαν συντονισμών πρωτοβάθμιων σωματείων, που επέτρεψαν στην εργοδοσία να μην κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ για μια δεκαετία. Απορρίπτουμε το αδιέξοδο του προσανατολισμού ενός «αντιδεξιού-αντικυβερνητικού» μετώπου που στην πράξη υποβιβάζει το κίνημα στο ρόλο «ουράς» στα σχέδια κυβερνητικής εναλλαγής εντός του συστήματος,

Σήμερα υπάρχει ο μαζικός πόλος από δραστήρια ταξικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που ξεπερνώντας τη ΓΣΕΕ και ενάντια στους νόμους ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζουν το δικαίωμα στην απεργία και επιβάλλουν το φακέλωμα των μελών των συνδικάτων, προκηρύσσουν πανεργατικές απεργίες όπως για το έγκλημα των Τεμπών, τη μεγάλη απεργία της 28ης Φλεβάρη χωρίς απόφαση της ΓΣΕΕ.

Με το εχθρικό κράτος της άρχουσας τάξης βρισκόμαστε καθημερινά σε πόλεμο. Απειλεί τα δικαιώματά, το εισόδημά, την υγεία, τη ζωή μας. Γι’ αυτό οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τους στηρίζουν μέχρι την ανατροπή.

Για το διεκδικητικό πλαίσιο ισχύει η απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης του σωματείου.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών


ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΦΛΕΓΕΤΑΙ, ΕΥΘΥΝΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΒΙΑ

ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΕΡΓΙΑ 1Η ΜΑΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11:30 ΧΑΥΤΕΙΑ

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης,ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και καταπιεστικές κοινωνικές σχέσεις και σχέσεις εργασίας. Οι απαντήσεις θα δοθούν με τους δικούς μας όρους. 138 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο, ως καταπιεσμένη κοινωνική βάση βιώνουμε ακόμα μια συνολική οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και περιβαλλοντική κρίση. Η πραγματικότητα ορίζεται υπό το πρίσμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, την καταστροφική επέλαση των ιμπεριαλιστικών και αποικιοκρατικών δυνάμεων που αναδιαμορφώνουν ραγδαία και απρόβλεπτα τον κόσμο μας. Οι δυνάμεις της καπιταλιστικής νεωτερικότητας κλιμακώνουν την επίθεσή τους στο φυσικό περιβάλλον, τις κοινωνίες, τους λαούς και τα κινήματα, βάσει των αναγκών αναδιάρθρωσης και αναπροσαρμογής του παγκόσμιου συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης για να εξυπηρετούνται ακόμα καλύτερα τα συμφέροντα των ελίτ.

Ο κόσμος φλέγεται, τα σύνορα, οι επαρχίες και οι μητροπόλεις στρατιωτικοποιούνται, ο ταξικός πόλεμος της καθημερινής ζωή ενάντια στους καταπιεσμένους εντείνεται. Τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας αποκλείονται από βασικές ανθρώπινες ανάγκες και πετάγονται στον δρόμο. Οι κοινωνικές δομές παιδείας και υγείας διαλύονται και ιδιωτικοποιούνται κλιμακωτά. Τα εργασιακά μας δικαιώματα σταδιακά εκμηδενίζονται, η οργάνωση, η αντίσταση, ο συνδικαλισμός σε οποιοδήποτε κοινωνικό πεδίο ποινικοποιούνται. Οι νεκροί της τάξης μας, είτε δολοφονημένοι σε εργασιακά κάτεργα ή ως αποτέλεσμα των ληστρικών πολιτικών κρατών και εταιριών -όπως είδαμε στο έγκλημα στα Τέμπη- τείνουν να γίνουν μια κανονική συνθήκη. Οποιοδήποτε ελεύθερο ή απελευθερωμένο έδαφος, γειτονιά, περιοχή, πάρκο, λόφος ή βουνό γίνεται βορρά των επιχειρηματικών συμφερόντων. Η ζωή μας υφίσταται την πλήρη επίθεση και απαξίωση, ως κομμάτι της ίδιας ακριβώς της παγκόσμιας συνθήκης. Η κρίση που βιώνουμε ως εγχώρια κοινωνία βαθαίνει όλο και παραπάνω. Το σκληρό πολιτειακό καθεστώς στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές ακόμα χώρες ανά τον κόσμο, επιβάλλει ως κανονικότητα τον απόλυτο έλεγχο της δημόσιας ζωής, τις σκληρές και επιλεκτικές τιμωρίες, την περαιτέρω εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς.

Ο πλούτος των κοινωνικών και ταξικών αγώνων και αντιστάσεων των τελευταίων δύο αιώνων, οι εξεγέρσεις και επαναστάσεις του παρελθόντος και του παρόντος, φωτίζουν το ιστορικό, ηθικό και πολιτικό χρέος και καθήκον μας στο τώρα. Αναδεικνύουν την σημασία για οργανωμένη πολιτική μας παρουσία στους επίκαιρους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, την ανάγκη οικοδόμησης μια συλλογικής προοπτικής πρότασης, μακροχρόνια και διεθνιστικά. Κουβαλάμε εκείνα τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που μπορούν να συντελέσουν στην συνολική επαναστατική κοινωνική και πολιτική αλλαγή: την συλλογική ηθική και ευθύνη, την έμπρακτη αλληλεγγύη, την μαχητικότητα, την μνήμη και την συλλογική εμπειρία των κινημάτων και των κοινωνιών. Εμπνεόμαστε, αξιοποιούμε και διατηρούμε ζωντανή την παράδοση και παρακαταθήκη που μας άφησαν μέσα και από την Πρωτομαγιά οι σύντροφοι και συντρόφισσες των επαναστατικών σωματείων, των οργανώσεων, οι άνθρωποι του μόχθου,εργάτες και εργάτριες της εξέγερσης και της επανάστασης που χάραξαν την δίκη τους πορεία, έβαλαν την δική της προοπτική και πρόταση μέσα στην ζοφερή περίοδο που βίωναν.

Ως καταπιεσμένα κοινωνικά υποκείμενα, ως οργανωμένες ριζοσπαστικές και προοδευτικές δυνάμεις, είμαστε εδώ και πρέπει να πάρουμε θέσεις μάχης, συγκροτώντας τις δικές μας απαντήσεις, προτάσεις και προοπτικές για τον αγώνα και για την ζωή βάσει των δικών μας αναγκών. Η πρωτομαγιά θα συμβολίζει πάντα μια από της ύψιστες στιγμές της ταξικής πάλης της σύγχρονης ιστορίας των καταπιεσμένων. Αποτελεί ηθικό και πολιτικό χρέος μας ως κοινωνικές δυνάμεις του ριζοσπαστικού προοδευτικού χώρου να αναλάβουμε θέση ευθύνης και να συνοργανωθούμε με τρόπο ευρύ και συμπεριληπτικό για να απαντήσουμε στον δρόμο αλλά και σε κάθε πεδίο αγώνα για όλη την βία που δεχόμαστε.

Στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος και όχι μόνο, γίνονται εμφανείς οι αδυναμίες μας να συγκροτήσουμε προτάσεις αντίστασης και συμπόρευσης στον δρόμο, ως δυνάμεις του ευρύτερου τόξου του ριζοσπαστικού και ανταγωνιστικού κινήματος. Ελλείμματα στην οργάνωσή μας, την συμμετοχή και μαζικοποίησης, τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητας μας είναι αναντίστοιχα σε σχέση με την βία, την ταξική εκμετάλλευση – υποτίμηση και τις δολοφονίες που βιώνουμε από τις κυρίαρχες ελίτ ως καταπιεσμένοι και καταπιεσμένες σε όλο τον κόσμο. Οι μαζικές και δυναμικές απαντήσεις που έδωσε η κοινωνία και οι κινηματικές δυνάμεις σε ένα από τα πιο πρόσφατα και χαρακτηριστικά παράδειγμα όπως αυτό των Τεμπών, μέσα από συνεχείς κινητοποιήσεις, απεργίες και συγκρουσιακά γεγονότα μας θυμίζουν για άλλη μια φορά: καμία δολοφονία της τάξης μας αναπάντητη, η θανατοπολιτική των οικονομικών ελίτ θα τους κοστίσει ακριβά.

Μέσα από τον δρόμο, τις απεργίες και τις συγκρούσεις ανέκαθεν εκφράζαμε και θα εκφράζουμε την αντίσταση και την ανταπόδοση της βίας από την πλευρά μας, από τα κοινωνικά και λαϊκά κινήματα των καταπιεσμένων, απέναντι σε όσους μας δολοφονούν και ληστεύουν τους καρπούς των μόχθων και το βιος μας. Η οργανωμένη, περιφρουρημένη, συνεπής και μαχητική παρουσία και κινητοποίησή την Πρωτομαγιά είναι μια δήλωση δέσμευσης και αλληλεγγύης στην τάξη μας, σε όσους και όσες βρίσκονται και θα βρεθούν στο πλάι μας και από το δικό τους μετερίζι, αλλά και γενικότερα στις εκατοντάδες χιλιάδες που θα βρεθούν στον δρόμο την ίδια μέρα ανά τον κόσμο, στα εκατομμύρια που καταπιέζονται κάτω από την μπότα των εθνών – κρατών και του κεφαλαίου.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Αθήνα 2024

Ανοιχτή Συνέλευση για την 1η Μάη

437754678_1138330580549074_3234230667058587631_n.jpg


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 10:30 Άγαλμα Βενιζέλου, ΕΚΘ, Καμάρα

Το Ε.Κ.Θ. τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά 2024

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και τα σωματεία της δύναμής του τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά, τους αγώνες των εργαζομένων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των προσπαθειών για βελτίωση των συνθηκών εργασίας παγκοσμίως.

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024, ημέρα 24ωρης απεργίας, στις 10:30 το πρωί μπροστά στο Ε.Κ.Θ. Τιμούμε τη μνήμη και τους αγώνες εκείνων που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα δικαιώματά μας.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης διεκδικούμε και απαιτούμε: «Παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται»!

Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί μια ημέρα αναγνώρισης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των προσπαθειών για βελτίωση των συνθηκών εργασίας παγκοσμίως. Συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ανά τον κόσμο και ενισχύει την έννοια της κοινής αγωνίας και των κοινών στόχων για καλύτερες συνθήκες για όλους.

Οι αγώνες μας διαχρονικοί και πάντα επίκαιροι έχουν ως βασικά αιτήματα την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Αξιοπρέπεια, την Ισότητα, το Σεβασμό στα Εργατικά Δικαιώματα και στις Εργατικές κατακτήσεις.

Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Απαιτούμε:

Σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητάς μας.

Σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας.

Σεβασμό στο εργατικό εισόδημα.

Σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά μας δικαιώματα.

Σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση για την Eργατική Πρωτομαγιά 2024, στις 10:30 στο Ε.Κ.Θ. και την κατάθεση στεφάνων που θα ακολουθήσει και συμμετοχή στην απεργία την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ!

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.


Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία 1ης Μάη

Stop War On Migrants

ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ

Στην εποχή μας η αξία της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Κράτη και κυβερνήσεις σέρνουν όλες τις κοινωνίες σε έναν διαρκή και ανήλεο πολεμικό ανταγωνισμό. Οι διαρκώς αυξανόμενες πολεμικές επιχειρήσεις αλλά και ο εσωτερικός πόλεμος εναντίον όσων περισσεύουν από τις μηχανές παραγωγής κέρδους και εναντίον όσων αντιστέκονται, μαίνονται. Σε αυτόν τον ανταγωνισμό οι πρώτες ζωές που θυσιάζονται είναι οι ζωές των μεταναστ(ρι)ών. Η Μεσόγειος της σιδερόφρακτης Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει γίνει το ένα τεράστιο νεκροταφείο μεταναστ(ρι)ών. Το ελληνικό κράτος δολοφονεί, φυλακίζει και βασανίζει χιλιάδες μετανάστ(ρι)ες στα σύνορα, θαλάσσια και επίγεια. Πλησιάζει ένας χρόνος από το μεγαλύτερο κρατικό έγκλημα, την εν ψυχρώ δολοφονία πάνω από 600 ανθρώπων από το ελληνικό λιμενικό. Ένα έγκλημα για το οποίο έχουν φυλακιστεί εννιά μετανάστες ενώ οι δολοφόνοι συνεχίζουν τη δουλειά τους ατιμώρητοι. Τα κέντρα κράτησης, που υποκριτικά το ελληνικό κράτος ονομάζει “κέντρα φιλοξενίας”, έχουν μετατραπεί σε κλειστές φυλακές με τσιμεντένιους τοίχους. Το μοντέλο της Μόριας -η ντροπή της κοινωνίας μας- όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε από την πυρκαγιά, αλλά έχει γίνει το πρότυπο για τα camps που βασανίζονται χιλιάδες άνθρωποι. Την ίδια στιγμή η εν ψυχρώ δολοφονία Ρομά, κάθε χρόνο και για ασήμαντη αφορμή, φαίνεται να γίνεται εθιμικό σπορ της ΕΛΑΣ στις πόλεις…

Ο στόχος των κυρίαρχων είναι σαφής: Δεν χωράμε όλες και όλοι, κάποιες ζωές είναι πιο αναλώσιμες απο τις υπόλοιπες. Σε μια κοινωνία ακραίας ταξικής ιεραρχίας οι φτωχοί, οι περιθωριοποιημένοι, οι “πλεονάζοντες”, όπως και όσες και όσοι αντιστέκονται, είναι και πρέπει να μείνουν αόρατοι.

ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Όμως, σε αντίθεση με την “φιλάνθρωπη” θυματοποίηση των μεταναστ(ρι)ών που προωθεί η καθεστωτική αριστερά, οι μετανάστ(ρι)ες, αργά μα σταθερά, σηκώνουν κεφάλι. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό και με τέτοιο τρόπο που έχουν πολλά να διδάξουν σε όποιους/ες ψάχνουν να βρουν τρόπους να βγει το ντόπιο κοινωνικό κίνημα, ξανά στο προσκήνιο. Από τον σπουδαίο αγώνα στο camp του Ελαιώνα, μέχρι την απεργία των μεταναστών εργατριών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην επιχείρηση Gio express και την αορατοποιημένη ρατσιστική-ταξική εκμετάλλευση από JUMBO, ZARA, LIDL κ.α., από την απεργία πείνας των φυλακισμένων προσφύγων στην Κόρινθο, μέχρι την πρώτη πολυεθνική απεργία στα τηλεφωνικά κέντρα, η πολυεθνική εργατική τάξη ανοίγει τον δρόμο για έναν νέο, πρωτόγνωρο κύκλο αγώνων.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ…

Εδώ και αρκετούς μήνες ένας αγώνας έχει ξεσπάσει στην αυτοσχέδια λαϊκή της Ξηροκρήνης. Στις επεμβάσεις της αστυνομίας που διατάσσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ρομά,μετανάστριες και ντόπιες, προσπαθούμε να στήσουμε αναχώματα και αντιστάσεις. Με εβδομαδιαίες παρεμβάσεις, κοινές διαδηλώσεις και συνελεύσεις, μια πρωτόγνωρη κοινότητα αγώνα κάνει τα πρώτα της αποφασιστικά βήματα. Η απάντηση της δημοτικής αρχής είναι σφοδρή. ΜΑΤ και ασφαλίτες σχεδόν κάθε Σάββατο, προσωπικές απειλές, προσαγωγές και συλλήψεις, κατασχέσεις και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, αλλά και ξύλο είναι στην ημερήσια διάταξη. Παρόλαυτα η αυτοσχέδια λαϊκή της Ξηροκρήνης όχι μόνο συνεχίζει να υφίσταται, αλλά αγωνίζεται να κερδίσει το δικαίωμα ύπαρξης και διαβίωσης. Για όλους τους παραπάνω λόγους θα είμαστε την 1η Μάη, ντόπιοι, ρομά και μετανάστ(ρι)ές μαζί στον δρόμο.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

Ενάντια στην ρατσιστική πολιτική κράτους και δημοτικής αρχής

Χαρτιά, στέγαση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλες και όλους

Κατάργηση όλων των αντιμεταναστευτικών νόμων και κανονισμών.

Να γκρεμίσουμε camps και σύνορα.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ

Τετάρτη 1η Μάη, 10.30, Καμάρα

STOP WAR ON MIGRANTS


Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας καλεί όλους και όλες τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του κλάδου μας να απεργήσουν την Τετάρτη, 1η Μάη 2024.

Κοντεύει σχεδόν ενάμισης αιώνας από τη στιγμή της εργατικής διεκδίκησης στο Σικάγο για την καθιέρωση του 8ωρου και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Το 1886 στο Σικάγο 400.000 εργάτες απήργησαν και βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας τα εργατικά τους δικαιώματα τα οποία κερδήθηκαν ύστερα από άγριες συγκρούσεις και δολοφονίες εργατών από την αστυνομία. Εκείνη η στιγμή χαράχθηκε στη μνήμη όλων των εργαζομένων παγκοσμίως ως μέρα τιμής και αγώνα και έρχεται να μας υπενθυμίζει την ανάγκη για αδιαπραγμάτευτους και συνεχείς αγώνες και διεκδικήσεις.

Σήμερα οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες βρισκόμαστε μπροστά στην έντονη και συνεχή επίθεση ενάντια στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματά μας. Οι μισθοί μας δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες, δουλεύουμε απλήρωτοι/ες, πολλές φορές ανασφάλιστοι/ες, με υπερωρίες, εκφοβισμούς και με τον συνεχή φόβο της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασής μας. Ακόμα χειρότερα πολλοί/ές από εμάς χύνουν το αίμα τους τραυματιζόμενοι/ες ή δολοφονημένοι/ες εξαιτίας των πλημμελών μέτρων ασφαλείας που αποτελούν για τα αφεντικά απλά ένα ακόμα πρόσθετο κόστος.

Τα τελευταία αντεργατικά νομοσχέδια καταπατούν ότι μπορεί να είχε απομείνει και να αποκαλείται εργασιακό δικαίωμα, καθώς νομιμοποιούν με κρατική βούλα τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Όλα αυτά, με την κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων, την καθιέρωση των απλήρωτων υπερωριών, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε επιπλέον κλάδους και με την ευθεία επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία και την ίδια την ύπαρξη των εργατικών σωματείων και των συλλογικών μας οργάνων, με μείωση της αποζημίωσης του σαββατοκύριακου, με το να επιτρέπεται η 13ωρη εργασία την ημέρα και με την κατάργηση του διαλείμματος και μίας σειράς επιδομάτων.

Τα τελευταία αντεργατικά νομοσχέδια που έχουν περάσει, λοιπόν, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις τιμών σε ενέργεια, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα, με τα ήδη υψηλά ενοίκια και τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, την αύξηση της φορολογίας, τις εξώσεις από σπίτια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που συνεχώς αυξάνονται μας εξαθλιώνουν και υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης μας. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε ένα νέο μεγάλο κύμα φτωχοποίησης και σε ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους άνεργους και τις άνεργες, θέτοντας πραγματικό ζήτημα επιβίωσης για πάρα πολλούς και πολλές από εμάς.

Ταυτόχρονα παιδεία και υγεία ξεπουλιούνται, με νομοσχέδια που προβλέπουν ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση της δημόσιας υγείας αλλά και της δημόσιας ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, καθιερώνοντας τη διαχείριση της ανθρώπινης ζωής με όρους κόστους – οφέλους. Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία σε δημόσιες δομές υγείας επιβεβαιώνουν την εμπορευματοποίηση της υγείας και την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της, με το κεφάλαιο να κερδοφορεί περεταίρω και τις κοινωνικές ανισότητες παρά μόνο να οξύνονται. Είναι προφανές λοιπόν ότι κυβέρνηση και κεφάλαιο καταπατούν αδιάκοπα και καθημερινά τα εργασιακά μας δικαιώματα αδιαφορώντας για την ίδια μας τη ζωή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προθέσεις του κρατικού μηχανισμού και του κεφαλαίου είναι ξεκάθαρες ως προς το πόσο αναλώσιμες είναι οι ζωές μας, με αδιαφορία για την ασφάλεια μας στον βωμό του κέρδους (βλ.Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες).

Η ολομέτωπη αυτή επίθεση, που συνεπάγεται τόσο την περαιτέρω υποτίμηση της αξίας της εργασιακής μας δύναμης όσο και τη συνολική υποβάθμιση των όρων ζωής μας, δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη από εμάς. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς μας σε ακηδεμόνευτα και μαχητικά σωματεία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία για όλους/ες και δημόσια δωρεάν παιδεία, σταθερό ωράριο εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει φύλου και σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας σε όλα τα πεδία της ζωής μας.

Μέσα από τα σωματεία μας μπορούμε να παρέμβουμε στα σχέδια τους και να τα ανατρέψουμε, με συμμετοχή, μαζικότητα και απεργίες. Με όπλο μας την αλληλεγγύη, οργανωνόμαστε αδιαμεσολάβητα και δεν αφήνουμε κανέναν και καμία μόνο/η απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και αναλγησία.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ, ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ & ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)

E-mail επικοινωνίας: psyxoswmateio@riseup.net

https://svepsykoi.espivblogs.net/2024/04/25/p…



ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Από το Σικάγο 1886 μέχρι σήμερα

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

ΑΠΕΡΓΙΑ 1Η ΜΑΗ 10:30 ΚΑΜΑΡΑ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΤΡΟΦΗ – ΣΤΕΓΑΣΗ

Ελευθεριακή Συνέλευση για την Ταξική Οργάνωση στη Βάση (ΕΣΤΟΒ)


Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η ημέρα της Πρωτομαγιάς δεν είναι ημέρα αργίας, ούτε εθνική επέτειος, ούτε και κινητή θρησκευτική εορτή. Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι ημέρα απεργίας, είναι ημέρα αγώνα. Μια ημέρα κατά την οποία η τάξη μας τιμάει τις μάχες και τις θυσίες αγωνιστών και αγωνιστριών εργατών και εργατριών τον τελευταίο ενάμιση και πλέον αιώνα, τις διαχρονικές μάχες του κόσμου της εργασίας ενάντια στον κόσμο του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, αλλά και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Από το Σικάγο του 1886 και την θυσία των ηρωικών επαναστατών συνδικαλιστών μέχρι και σήμερα, έχουν χυθεί ποτάμια εργατικού αίματος προκειμένου η τάξη μας να κερδίσει δικαιώματα όπως το 8ωρο, η κοινωνική ασφάλιση, το δικαίωμα στην ανάπαυση και τον ελεύθερο χρόνο και άλλα πολλά. Μέσα από τα σωματεία τους και τις οργανώσεις τους, οι εργάτες και οι εργάτριες διαχρονικά πάλεψαν όχι μόνο για το δικαίωμα σε καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αλλά για έναν άλλο κόσμο συνολικά, έναν κόσμο αλληλεγγύης, ισότητας, ελευθερίας, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, έναν κόσμο ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών.

Αντίθετα, σήμερα, παρά τους ηρωικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις της τάξης μας, αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα ιδιαίτερα σκληρή. Έναν κόσμο που μαστίζεται από την βαριά καπιταλιστική εκμετάλλευση, όπου το κεφάλαιο έχει εξαπλώσει την κυριαρχία του σε ολόκληρη την υφήλιο, επιβάλλοντας τα συμφέροντά του, πατώντας επάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, στη προσπάθειά του να επεκτείνει την κυριαρχία του αυτή ακόμη περισσότερο και να εκμεταλλευτεί κάθε διαθέσιμο φυσικό πόρο, να βρει νέα, πιο φτηνά εργατικά χέρια και καινούριες αγορές, πυροδοτεί διακρατικούς και ιμπεριαλιστικούς πολέμους (Ουκρανία, Παλαιστίνη, Μέση Ανατολή κλπ) που φέρνουν τον πλανήτη ένα βήμα πιο κοντά στην καταστροφική προοπτική ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ οδηγούν και εκατομμύρια ανθρώπους στην μετανάστευση, φαινόμενο το οποίο θέλουν επίσης να εκμεταλλευτούν οικονομικά αλλά και κοινωνικά προς όφελός τους το Κεφάλαιο και τα Κράτη (φτηνότερα εργατικά χέρια χωρίς δικαιώματα, όξυνση του ρατσιστικού φαινομένου που διαιρεί την τάξη μας). Η ολοένα και αυξανόμενη επιβάρυνση του πλανήτη από την ακόρεστη δίψα των καπιταλιστών για κέρδος, μας έχει φέρει σε μια σχεδόν μη αναστρέψιμη κατάσταση οικολογικής καταστροφής.

Ενάμιση σχεδόν αιώνα πριν, οι εργάτες/τριες στο Σικάγο πάλεψαν για δικαιώματα που, σήμερα, με την πρόοδο της τεχνολογίας και την ανάπτυξη των μέσων παραγωγής, θα έπρεπε ήδη να μοιάζουν ξεπερασμένα στο περιεχόμενό τους -με την εργατική τάξη να βάζει ήδη εδώ και δεκαετίες πιο προωθημένα αιτήματα στο τραπέζι και κατά τόπους να τα κερδίζει, όπως η μείωση των ωρών εργασίας. Ωστόσο, σαν γενικό κανόνα βλέπουμε πως -ειδικά στην χώρα μας- κινούμαστε προς την αντίστροφη κατεύθυνση.

Μετά και το ξέσπασμα της τελευταίας, παρατεταμένης οικονομικής κρίσης πραγματοποιήθηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και τα κοινωνικά κεκτημένα προς όφελος του Κεφαλαίου. Εδώ και χρόνια βιώνουμε την διάλυση κάθε κοινωνικής δομής, την αποσύνθεση του ασφαλιστικού συστήματος, την φτώχεια και την ακρίβεια, την απελευθέρωση των απολύσεων, το τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων, την επίθεση στο δικαίωμα στην στέγαση, την επίθεση στα σωματεία και στο δικαίωμα στην απεργία. Την ίδια ώρα οι θάνατοι εργατ(ρι)ών εν ώρα εργασίας (εργατικές δολοφονίες), που βαφτίζονται “εργατικά ατυχήματα”, φτάνουν σε αριθμό ρεκόρ για το πρώτο τέταρτο της χρονιάς που διανύουμε αλλά οι ευθύνες των αφεντικών αποσιωπούνται.

Όλη η παραπάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών κάθε μιας από τις αστικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και δομικό συστατικό του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η διάλυση της δημόσιας υγείας -τόσο μέσα στην πανδημία, αλλά και πρόσφατα με την ίδρυση των απογευματινών επι πληρωμή χειρουργείων και την εν εξελίξει προσπάθεια για άνοιγμα του Ε.Σ.Υ σε ιδιώτες γιατρούς – η αδιαφορία για την κατάσταση των υποδομών και η υποβάθμιση των συγκοινωνιών/μεταφορών που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη, η υποχρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας και η παράκαμψη του άρθρου 16 που θα φέρει τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, η συνεχιζόμενη ακρίβεια και η αισχροκέρδεια σε αγαθά πρώτης ανάγκης δεν είναι τυχαία περιστατικά, αλλά αποτελούν κομμάτια του σχεδίου του Κράτους και του Κεφαλαίου για την επέκταση της κυριαρχίας των συμφερόντων της αστικής τάξης σε κάθε τομέα της ζωής, ενώ η βίαιη καταστολή κάθε αντιστεκόμενης φωνής των από-τα-κάτω αποτελεί πλέον μονόδρομο για το Κράτος και το Κεφάλαιο.

Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν με φαμφάρες περί “αναβάθμισης της οικονομίας” και “ανάπτυξης”, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι/ες είναι αδυσώπητη.

Στον κλάδο μας, τις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική, τα κέρδη που παράγονται και η υπεραξία που αντλείται από την εργασία μας φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ οι συμφωνίες δισεκατομμυρίων δίνουν και παίρνουν (βλέπε πώληση της Beta CAE σε πολυεθνική). Από την άλλη, οι μισθοί όχι απλά δεν αυξάνονται αναλογικά, αλλά τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν καν στα επίπεδα της κάλυψης της κατακόρυφης αύξησης του κόστους ζωής, που ισοδυναμεί με μείωση μισθού. Την ίδια ώρα οι απολύσεις έχουν καταντήσει καθημερινότητα (Teleperformance, TaskUs, ΕΚΕΤΑ, Netcompany – Intrasoft, κλπ), ενώ μερίδα των εργαζομένων δεν αναγνωρίζονται καν ως τέτοιοι, παρά τα κέρδη που παράγει η εργασία τους για το κεφάλαιο, στερούμενοι/ες ακόμη και τα τυπικά εργατικά δικαιώματα (π.χ. εργαζόμενοι/ες στην έρευνα). Φυσικά, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνεται καν λόγος για συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά κάθε ένας/μια εργαζόμενος/η είναι έρμαιο στις ορέξεις των αφεντικών. Η εντατικοποίηση της εργασίας, ειδικά σε κλάδους όπως τα τηλεφωνικά κέντρα, αγγίζει την απανθρωπιά και φτάνει να προκαλεί ακόμη και χρόνια προβλήματα υγείας, σωματικά και ψυχικά.

Δεν είναι όμως όλα μαύρα! Μέσα σε αυτό το καθεστώς έντονης εκμετάλλευσης και καταπίεσης, ξεπηδούν αγώνες συλλογικοί και μαχητικοί, που κοιτούν στα μάτια την εργοδοσία, διεκδικούν και νικούν! Χαιρετίζουμε τους/τις χιλιάδες εργαζόμενους/ες στα τηλεφωνικά κέντρα, που κατά τους προηγούμενους μήνες έδωσαν έναν σκληρό και ηρωικό αγώνα συνεχών απεργιών με οξύ ταξικό αλλά και διεθνιστικό περιεχόμενο. Σε έναν κλάδο όπου εταιρίες κολοσσοί όπως η Telepeformance είχαν συνηθίσει να δρουν ανενόχλητες και να συμπεριφέρονται στους/στις εργαζόμενους/ες σαν αναλώσιμες πρώτες ύλες, πλέον η εργοδοσία έχει αναγκαστεί να κάνει βήματα πίσω και να προχωρήσει σε μικρές, αλλά ενδεικτικές παραχωρήσεις (μικροαυξήσεις, διάλογο για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας), ενώ μέσα από το καμίνι των αγώνων αυτών έχουν ξεπηδήσει νέα επιχειρησιακά σωματεία (Teleperformance, WebHelp κλπ) ενδυναμώνοντας τις δυνατότητες των εργαζομένων για οργάνωση και πάλη στους χώρους της δουλειάς τους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως μέσα από αυτούς τους αγώνες, οι εργαζόμενοι/ες, στεκόμενοι/ες στο πλευρό των συναδέλφων/ισσών τους που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, κατάφεραν όλοι μαζί με συνεχείς παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και θέτοντάς το ως πάγιο αίτημα του αγώνα τους, να μην λαμβάνεται υπόψιν η ενεργή σύμβαση εργασίας σε εταιρία του κλάδου, κατά την ανανέωση των αδειών διαμονής τους.

Αλλά και σε γενικότερο πλαίσιο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους εκατοντάδες χιλιάδες που απήργησαν σε όλη την Ελλάδα σε ημέρες-ορόσημα όπως η επέτειος της κρατικής/καπιταλιστικής δολοφονίας στα Τέμπη. Παίρνουμε δύναμη από την αποφασιστικότητα και την μαζικότητα αυτών των απεργιών και των κινητοποιήσεων για την συνέχιση του αγώνα μας.

Χαιρετίζουμε επίσης όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους που ήταν παρόντες και παρούσες σε όλες τις μάχες που δώσαμε από κοινού κατά το προηγούμενο διάστημα μέσα από το Συνδικάτο μας, το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, προς στήριξη των αγώνων και των διεκδικήσεων σε διάφορους εργασιακούς χώρους καθώς και την δυναμική παρουσία μας σε κάθε απεργία που προκηρύχτηκε, κλαδική ή γενική.

Από μεριάς μας, ως Ταξική Πρωτοβουλία Βάσης Εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική θεωρούμε πως η δύναμη του εργατικού κινήματος έρχεται από τα κάτω. Όταν οι ίδιοι/ες οι εργαζόμενοι/ες παίρνουν στα χέρια τους την οργάνωση των συνδικαλιστικών τους δομών ενάντια στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και πέρα από γραφειοκρατικές λογικές. Όταν αναλαμβάνουν δράση προς την κατεύθυνση των κοινών τους συμφερόντων, μέσα από μαζικές, ζωντανές, συλλογικές και οριζόντιες διαδικασίες. Έτσι μόνο μπορεί να συγκροτηθεί μια συλλογική δύναμη που γίνεται πραγματικά επικίνδυνη για τα αφεντικά και μπορεί να θέσει τα θεμέλια για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.

Παλεύουμε για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου ταξικού πόλου, για έναν συνδικαλισμό μαχητικό, οριζόντιο και ταξικό, για την αναβάθμιση των εργατικών διεκδικήσεων που βάζουν τα συμφέροντα των ανθρώπων της τάξης μας μπροστά. Καλούμε όλους/ες τους εργαζόμενους/ες του κλάδου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να οργανωθούμε στο ΣΕΤΗΠ, να συμμετέχουμε ενεργά σε όλο το εύρος των διαδικασιών του Συνδικάτου για να αγωνιστούμε μέσα από οριζόντιες διαδικασίες βάσης για:

  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας
  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας
  • Μείωση του χρόνου εργασίας με ταυτόχρονη ουσιαστική αύξηση των μισθών

Στο παραπάνω πλαίσιο, καλούμε σε απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μαΐου, την αδιαπραγμάτευτη ημέρα μνήμης και αγώνα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην Καμάρα, στις 10:30 πμ, παράλληλα με τα καλέσματα των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και των Σωματείων Βάσης.

ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΑΣΗΣ εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική


Αναρχική 1η Μάη ενάντια σε κράτος, αφεντικά, πόλεμο, εκμετάλλευση & μισθωτή σκλαβιά

ΑΝΑΡΧΙΚΗ 1Η ΜΑΗ ενάντια σε κράτος, αφεντικά, πόλεμο, εκμετάλλευση & μισθωτή σκλαβιά

ΌΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Υγεία, Παιδεία, Τροφή, Στέγαση

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΤΑΞΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Λευτεριά στη μαχόμενη Παλαιστίνη

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Τετάρτη 1/5 – ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αθήνα: Προπύλαια, 11.00

Θεσσαλονίκη: Καμάρα, 10.30

διαδηλώνουμε με το μπλοκ της Ελευθεριακής Συνέλευσης για την Ταξική Οργάνωση στη Βάση

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


Διαρκής Αγώνας | Κάλεσμα στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

138 χρόνια πέρασαν από την γενική απεργία της 1ης του Μάη του 1886, μια απεργία που έμελλε να καθορίσει την ημερομηνία αυτή ως σταθμό για την πάλη της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Ήταν άλλωστε τότε, που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις βιομηχανίες των ΗΠΑ, απεργούσαν διεκδικώντας 8ωρη δουλειά, μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τότε που οι βιομήχανοι επιστράτευαν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, αστυνομία και στρατό για να διαλύσουν τις απεργιακές περιφρουρήσεις και συγκεντρώσεις. Τότε που το αστικό κράτος, έστησε δίκες παρωδίες χωρίς κανένα στοιχείο για να εκτελέσει τελικά 7 αναρχικούς εργάτες που πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις, θέλοντας να εκδικηθεί και να παραδειγματίσει, για το ότι μετά τις ανελέητες δολοφονίες εργατών στα απεργιακά μπλόκα, υπήρξε μία σημαντική μερίδα απεργών που δεν θέλησε να οδηγηθεί σε νέες ανθρωποσφαγές χωρίς να δώσει της δική της μάχη, χωρίς να αντιπαραβάλει τη δική της δύναμη πυρός απέναντι στην ωμή βία της αστυνομίας και του στρατού. Τότε που η εργατική τάξη αντιλήφθηκε από πρώτο χέρι ότι δεν μπορεί να περιμένει και πολλά αφήνοντας τους αγώνες της μέσα στα όρια της αστικής νομιμότητας, δηλαδή μέσα στα εύπλαστα όρια που οι κεφαλαιοκράτες της επέτρεπαν να αγωνιστεί και τα οποία άλλαζαν ανάλογα με την ανάγκη τους για κερδοφορία, αλλά και με τη δύναμη ή τον φόβο που κάθε φορά αυτοί ένιωθαν απέναντί της. Τότε που ψηλάφιζε όπως στο Σικάγο το 1886 αλλά και σε εκατοντάδες πόλεις όλου του κόσμου εκείνες τις δεκαετίες, στα πρώτα της βήματα ως κοινωνική τάξη και μέσω της ίδιας της κίνησης της, την αναγκαιότητά που προέκυπτε για την οργάνωση της αυτοάμυνάς της απέναντι στους δολοφόνους της, αλλά και την αναγκαιότητα για την αυτοτελή πολιτική της οργάνωση, ως ένα απαραίτητο επόμενο βήμα μετά την συνδικαλιστική της οργάνωση, για τη συνολική και οριστική της αντιπαράθεση με τους καπιταλιστές.

Ωστόσο, 138 χρόνια μετά οι υλικές συνθήκες που βιώνει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην χώρα μας γίνονται όλο και πιο δυσμενείς. Οι αντεργατικοί νόμοι της τελευταίας 12ετίας, έχουν δώσει πράσινο φως για την άγρια εκμετάλλευσή μας στους χώρους δουλειάς από τους εργοδότες, έχουν μειώσει το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, έχουν προχωρήσει στην ουσιαστική ποινικοποίηση της απεργίας και της περιφρούρησης της, έχουν εξαλείψει τα δικαιώματά μας καταργώντας στην πράξη το 8ωρο αλλά και – σύμφωνα με τον νόμο Γεωργιάδη – το πενθήμερο, επιβάλλοντας σε ορισμένους εργασιακούς τομείς το εξαήμερο. Οι ίδιοι νόμοι είναι που έχουν μετατρέψει την εργασία μας σε ένα είδος όλο και πιο φτηνό, όλο και πιο εύπλαστο για τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που έχουν υποστελεχώσει και διαλύσει το ΣΕΠΕ με αποτέλεσμα τον τραγικό αριθμό ανθρώπων της τάξης μας που χάνουν τη ζωή τους πάνω στη μάχη για το μεροκάματο.

Οι πλασματικές αυξήσεις στους ήδη εξευτελιστικούς μισθούς μας τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούν ούτε κατ’ ελάχιστο να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, με την ακρίβεια ακόμα και στα βασικά αγαθά (τροφή, ενέργεια, στέγαση) να καλπάζει ανεξέλεγκτη. Παράλληλα, κάθε δομή κοινωνικής πρόνοιας, κάθε δημόσια υποδομή και υπηρεσία τεμαχίζεται, ρημάζει και στη συνέχεια ιδιωτικοποιείται. Ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες προωθούνται συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες από την άρχουσα τάξη και τις κυβερνήσεις υπό τις επιταγές της ΕΕ, έχουν πάρει την μορφή λαίλαπας κονιορτοποιώντας την έννοια των Δημόσιων Αγαθών (Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια, Μεταφορές) κάτω από το βάρος της επικράτησης του συμφέροντος των ισχυρών και του κέρδους του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Οι αντιδραστικές αυτές πολιτικές διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την εργατική τάξη και τον λαό, αλλά είναι και αυτές που έχουν γεννήσει δυναμικούς αγώνες και κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα. Στον κλάδο της Υγείας με απεργίες, διαδηλώσεις και σπάσιμο στην πράξη της διενέργειας απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, όπως συνέβη πρόσφατα στα Γιάννενα. Στον κλάδο της Παιδείας όπου εκπαιδευτικοί σθεναρά και παρά τη στοχοποίησή τους και την ποινικοποίηση της δράσης τους, ακόμα αντιστέκονται στην επιβολή της αξιολόγησης και στην κατηγοριοποίηση των σχολείων που θα λειτουργήσουν μόνο προς όφελος των ιδιωτών. Με την πρόσφατη πολύμηνη μάχη απέναντι στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη όπου μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι συσπειρωμένοι έδωσαν με πολύμορφες, μαζικές, μαχητικές κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο αποκρυσταλλώνοντας με έμπρακτους όρους το πλαίσιο αμφισβήτησης και εναντίωσης στις κυβερνητικές πολιτικές. Αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίοι στην περίπτωση της καπιταλιστικής δολοφονίας των Τεμπών πήραν την μορφή κοινωνικού ξεσπάσματος για την διασφάλιση και την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ίδια την ζωή απέναντι σε ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο σε άμεση συνέργεια με το ιδιωτικό κεφάλαιο την υποβαθμίζει συστηματικά στο επίπεδο της παράπλευρης απώλειας για την αιματοβαμμένη καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ξέρουμε πως οι συσχετισμοί παραμένουν αρνητικοί, κοινωνικά αλλά και μέσα στην ίδια την εργατική τάξη. Η βίαιη φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας στην προηγούμενη δεκαετία, η χρόνια συστημική προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορικής αφήγησης, της θόλωσης της συλλογικής μνήμης, της διάλυσης της συλλογικής ταυτότητας ως μέσο συγκρότησης συλλογικών αντιστάσεων με βάση την ταξική συνείδηση, της λοιδορίας του ταξικού συνδικαλισμού και της αμφισβήτησης των δυνατοτήτων έμπρακτων νικών του στους αγώνες που καλείται να δώσει στην εποχή μας διαμορφώνουν ένα δυσχερές πλαίσιο φαινομενικής επικράτησης του αστικού μπλοκ. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να επανανοηματοδοτήσουμε τους αγώνες μας σε άμεση σύνδεση με τους αγώνες του χθες και του σήμερα στην κατεύθυνση του κοινού μας σκοπού. Την υπεράσπιση της τάξης μας.

Να πιάσουμε, το κόκκινο νήμα των αγώνων του παρελθόντος και να περπατήσουμε τον δρόμο που περπάτησαν οι εργάτες και οι εργάτριες στο Σικάγο το 1886, ώστε να μάθουμε από τη πυγμή τους, οι καπνεργάτες στη Δράμα το 1888 για να διδαχθούμε από τη δύναμη τους, οι νεολαίοι και οι κομμουνίστριες στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα το ματωμένο 1936 για να νιώσουμε το πείσμα τουςΤο ίδιο νήμα που κρατάει σήμερα ο αδούλωτος λαός της Παλαιστίνης κρατώντας τη φλόγα αναμμένη για λογαριασμό των λαών όλου του πλανήτη. Ένας λαός περικυκλωμένος, αποκλεισμένος και αντιμέτωπος με συστηματική γενοκτονία που αποδεικνύει καθημερινά ότι παρόλες τις αντίξοες συνθήκες και τις δυσανάλογες δυναμικές μπορεί να τις ξεπερνά, να οργανώνεται, να αναμετριέται και να χτυπά δυνατά τον δυνάστη του δηλώνοντας εκκωφαντικά αυτό που φοβάται περισσότερο η άρχουσα τάξη. Ότι ένας λαός οργανωμένος μπορεί να σπάσει τις αλυσίδες του και να αμφισβητήσει έμπρακτα την φαινομενική παντοδυναμία του καταπιεστή του στον δίκαιο αγώνα του για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Μία υπέρβαση η οποία σκορπά ελπίδα σε όλους τους λαούς του κόσμου.

Με την έμπνευση που μας δίνει η πάλη του παλαιστινιακού λαού και μέσα από τις νέες, δικές μας υπερβάσεις να πραγματοποιήσουμε την μόνη ρεαλιστική λύση επιβίωσης της παγκόσμιας εργατικής τάξης και των λαών απέναντι στην καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική δυστοπία: Μια νέα προλεταριακή έφοδο στον ουρανό, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς πολέμους, φτώχεια, διακρίσεις και ανισότητες, που περιμένει σαν ώριμο φρούτο, το χέρι του οργανωμένου λαού για να την αρπάξει. Μόνο εμείς μπορούμε, και κανένας άλλος στο όνομά μας, μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό. Μόνο η ταξική οργάνωση μπορεί να σταθεί ανάχωμα απέναντι στις συνθήκες φτώχειας που μας επιβάλλει η καπιταλιστική κερδοφορία. Η ταξική οργάνωση, που είναι η μόνη ικανή, στην εξέλιξη και στο βάθεμά της, να ανατρέψει τις σύγχρονες συνθήκες σκλαβιάς που βιώνει ο λαός, που είναι η μόνη ικανή να ανατρέψει τη δικτατορία του κεφαλαίου, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Από το Σικάγο και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καισαριανή και τη Γάζα, όπου υπάρχει εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο: Η εργατική τάξη και οι λαοί οργανώνονται, αντιστέκονται, επαναστατούν!

Όλοι και όλες στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς:

  • Αθήνα: στηρίζουμε τα μπλοκ των ταξικών σωματείων στα Προπύλαια στις 11:00
  • Θεσσαλονίκη: 10:30 Καμάρα

Διαρκής Αγώνας ★ για την ταξική απελευθέρωση

Επικοινωνία: diarkis-agonas@riseup.net (γενικό), da-athens@riseup.net (Αθήνα), da-thess@riseup.net (Θεσσαλονίκη)


Απέναντι στην υποτίμηση της εργασιακής μας δύναμης, την εργασιακή αναδιάρθρωση και τις αυθαιρεσίες των αφεντικών οφείλουμε να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας έχουν κλέψει τα αφεντικά. Να σταματήσουμε να είμαστε αναλώσιμοι στα κάτεργα τους, να αποδομήσουμε την ηθική των συμφωνιών των αφεντικών και να αλλάξουμε τους όρους εργασίας στις πιάτσες του επισιτισμού. Με όπλο μας τη συλλογική μας δύναμη, με απεργίες και αγώνες από τα κάτω και τα δικά μας συμφέροντα μπροστά να αντισταθούμε σε ότι έρχεται, χωρίς να μοιρολατρούμε ή να αναθέτουμε τους αγώνες μας σε ξεπουλημένους εργατοπατέρες.

-Αυξήσεις στους μισθούς με βάση της ανάγκες μας

-Πλήρη ασφάλιση, ένσημα βαρέα κ ανθυγιεινά

-Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να καλύπτουν όλες/ους εργαζόμενες/ους

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών,

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας,

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων.

Σωματείο Σερβιτόρων/Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον επισιτισμό Θεσ/νίκης


ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΤΟΥ ΠΗΓΑΔΙΟΥ ΤΟΝ ΠΑΤΟ, ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ – ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 1Η ΜΑΗ

138 Χρόνια μετά την εξέγερση και την μεγάλη απεργία των εργατών στο Σικάγο, η ταξική εκμετάλλευση μπορεί να αλλάζει διαρκώς προσωπεία, μορφές και τρόπους καθιέρωσης, παραμένει όμως το βασικό συστατικό της κοινωνικής συγκρότησης.

Τον Μάη του 1886 δεκάδες χιλιάδες απεργοί στις ΗΠΑ εξεγείρονται διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με αιχμή την καθιέρωση του 8ώρου. Οι δολοφονικές κατασταλτικές ενέργειες που ακολουθούν, με πυροβολισμούς στο ψαχνό στο συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά και η καταδίκη σε θάνατο 8 αναρχοσυνδικαλιστών ακολουθούνται από συνέχιση και εξάπλωση του εργατικού κινήματος που επιφέρει επί μέρους νίκες και προσωρινά καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τις επόμενες δεκαετίες η πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως μέρα εργατικών αγώνων, η επανανοηματοδότησή της πολλές φορές οδήγησε σε εξεγερτικές συνθήκες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και την μεγαλειώδη πορεία των καπνεργατών που συνοδεύτηκε από σκληρή καταστολή και τελικά 12 δολοφονίες απεργών.

Σχεδόν ενάμιση αιώνα μετά, η κυριαρχία κράτους και κεφαλαίου μοιάζει αδιαμφισβήτητη. H ίδια η έννοια της εργατικής τάξης, και άρα του εν δυνάμει επαναστατικού υποκειμένου, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι μεταβάλλεται στο πέρασμα των δεκαετιών. Το προλεταριάτο του 2024 δεν είναι το ομογενοποιημένο σύνολο του προηγούμενου αιώνα, με πολύ παρόμοιες συνθήκες εργασίας. Το επισφαλές εργασιακό περιβάλλον, τα ευέλικτα ωράρια, η εργασία ως freelancer σε διάφορες πολυεθνικές, οι ΄΄προνομιούχοι΄΄ εργάτες σε αντιδιαστολή με τους εργάτες στον πρωτογενή τομέα, που είναι κατά πλειοψηφία μετανάστες χωρίς εργασιακά δικαιώματα, συνθέτουν μία κατάσταση που διασπά το προλεταριάτο και καθιστά την οργάνωση και την αντεπίθεσή του δυσμενέστερη. Στη διελκυστίνδα μεταξύ αφεντικών και εργαζομένων άλλωστε το μόνο που μπορεί να ανατρέψει τους εις βάρος μας συσχετισμούς είναι οι αδιάλλακτοι μαχητικοί αγώνες. Ελλείψει αυτών, πλην εξαιρέσεων, βρισκόμαστε σε μια περίοδο συνεχιζόμενης απώλειας εργασιακών δικαιωμάτων, με σκληρή καταστολή οποιουδήποτε τολμήσει να αντισταθεί.

Τα μνημόνια ως δήθεν έξωθεν επιβαλλόμενη πολιτική (άρα απαλλαγή από την ευθύνη του κράτους, των διαχειριστών του και της εγχώριας αστικής τάξης) καθιέρωσαν εργασιακό μεσαίωνα, υπό το πρίσμα του εξορθολογισμού της ελληνικής οικονομίας. Η νομιμοποίηση τερατουργημάτων όπως ο υποκατώτατος μισθός, πάντα συνοδευόταν από παρανομοποίηση των κινητοποιήσεων και της συνδικαλιστικής δράσης. Η επόμενη μέρα φυσικά δεν βρήκε σε καλύτερη θέση τους καταπιεσμένους αφού, με διαχειριστή αυτή τη φορά την ΝΔ, οι χρόνιες επιδιώξεις της αστικής τάξης για περισσότερη ελαστικοποίηση, φαίνεται να έχουν βρει πρόσφορο έδαφος. Απελευθέρωση των απολύσεων, τέλος του πενθήμερου 8ώρου συνοδευόμενο από αστεία επιχειρήματα περί συναίνεσης των εργαζομένων, ειδικό καθεστώς εργασίας για μετανάστες εργάτες γης υπό την απειλή απέλασης, απαγόρευση των απεργιών και ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι μόνο μερικές από τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις του τελευταίου διαστήματος που έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα καταγεγραμμένων εργατικών δολοφονιών.

Και όλα αυτά, αφενός στο βωμό της ανάπτυξης, δηλαδή της ανάγκης για περισσότερα κέρδη, αφετέρου των κρίσεων που δημιουργεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, και μετά έρχεται να αντιμετωπίσει με την συμπίεση του σύγχρονου προλεταριάτου (τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις μετανάστριες και κάθε λογής αποκλεισμένων, καταπιεσμένων) όλο και χαμηλότερα. ΜΜΕ, κυβερνήσεις, κράτη και αφεντικά παρουσιάζουν τις εν λόγω κρίσεις σαν κάποιου είδους φυσικές καταστροφές που όλους μας πλήττουν και “όλοι μαζί” θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε “ενωμένοι”. Είτε μιλάμε για την οικονομική κρίση του ’08, είτε για την υγειονομική του covid-19, είτε για τις ενεργειακές, γεωπολιτικές κρίσεις που βιώνουμε στο σήμερα. Οι κρίσεις αυτές όχι μόνο δεν είναι τυχαίες κακοτοπιές αλλά αποτελούν απόρροια των ίδιων δομικών αντιφάσεων του συστήματος στο οποίο ζούμε, του καπιταλισμού.

Πάσα μία έχει καταλάβει πλέον ότι το κύμα ακρίβειας δεν είναι μια πρόσκαιρη κατάσταση ακρίβειας. Στην πραγματικότητα είναι μία οργανωμένη κάθετη ανατίμηση η οποία για ακόμη μια φορά και ειδικά στα ελληνικά δεδομένα ξεχωρίζει διακριτά τις τάξεις μειώνοντας στο ελάχιστο κοινωνικές ομάδες “μαξιλαράκια” να βρίσκονται στην θέση του καταπιεσμένου με ιδεολογία καταπιεστή. Να είναι σκλάβοι της ιδιοκτησίας τους και της καταναλωτικής τους μανίας. Από τις φοιτήτριες που δεν τα βγάζουν πέρα έχοντας να αντιμετωπίσουν τεράστιους λογαριασμούς, ενοίκια, και πανάκριβα είδη πρώτης ανάκης, τις εργατικές οικογένειες που οι μισθοί τελειώνουν στις 20 του μήνα, ως τους αποκλεισμένους που η ακρίβεια τους οδηγεί κυριολεκτικά στην εξόντωση, το κόστος ζωής και η αντιμετώπισή του έχουν μετατραπεί στο βασικότερο επίδικο της εποχής.

Το κυριότερο αφήγημα από την πλευρά του κράτους όσον αφορά την ακρίβεια είναι ότι είναι εισαγόμενη, αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων και κυρίως πολεμικών συγκρούσεων μακρυά και χωρίς καμία συμμετοχή του ελληνικού κράτους και της εγχώριας αστικής τάξης. Ο πόλεμος και η διαρκής απειλή κάποιας σύρραξης ή επιστράτευσης αποτελούσε ανέκαθεν άλλωστε, εκτός από επικερδέστατη συνθήκη, στην προσπάθεια δημιουργίας νέων πεδίων κερδοφορίας και ανακατανομής της ισχύος, αιτία κατευνασμού του εσωτερικού των κρατών. Πως μπορεί άραγε να πειστεί κανείς ότι η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα του Ρωσοουκρανικού όταν το σύμπλεγμα κράτους-κεφαλαίου προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμπλακεί και να κερδίσει και από αυτόν τον πόλεμο. Αφενός τροφοδοτώντας την Ουκρανία με οπλικά συστήματα δισεκατομμυρίων, προσχωρώντας διακηρυκτικά αλλά και ουσιαστικά στον σχεδιασμό ΝΑΤΟ-ΕΕ, αφετέρου κάνοντας μπίζνες με ρωσικά πετρέλαια, επαναβαφτίζοντας τα. Η εδραίωση και η εξάπλωση της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο αποτυπώνεται και με την άμεση εμπλοκή του στη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ, αλλά και τις ευρύτερες συγκρούσεις στη μέση Ανατολή. Οι στρατιωτικές βάσεις χρησιμοποιούνται σαν ορμητήρια βομβαρδισμών αμάχων, η Λάρισα θα αποτελέσει στρατηγείο κατά των Χούθι ενώ η φρεγάτα Ύδρα ήδη πολεμά στη μέση Ανατολή. Η σύνδεση εξ άλλου με το κράτος του Ισραήλ γίνεται οικονομικά, ερευνητικά και στρατιωτικά, και επιβεβαιώνεται μεταξύ άλλων από τις διμερείς συμφωνίες. Η ύπαρξη, επίσης, ελληνικής πυροβολαρχίας ( με πυραύλους patriot) στην Σαουδική Αραβία, οι συρατιωτικές και ενεργειακές συμφωνίες με αυτήν, συνεπάγεται και ενεργό συμμετοχή και συναίνεση στο χρόνιο εμπάργκο της Σ.Αραβίας εναντίον της Υεμένης και της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης/λιμού που έχει προκληθεί στους κατοίκους της.

Το ελληνικό κράτος, από την ίδρυσή του, δεν σταμάτησε ποτέ να πολεμά. Από τις εθνοκαθάρσεις πληθυσμών, ως τον διαχρονικό και με διάφορες μορφές πόλεμο κατά των μεταναστριών. Η απεργία πείνας δεκάδων στο κέντρο κράτησης στην Κόρινθο ήρθε να φωτίσει για άλλη μια φορά τον τρόπο που το ελληνικό κράτος διαχειρίζεται τους πλεονάζοντες πληθυσμούς. Από τη μία εφαρμόζωντας και ουσιαστικά επιβάλλοντας στην ΕΕ την πολιτική των κλειστών συνόρων, με pushbacks και καθημερινές δολοφονίες στο Αιγαίο, από την άλλη στοιβάζοντας χιλιάδες ανθρώπους σε camps.

Ακόμη και όσοι μετανάστες ξεφεύγουν από την πλήρη ποινικοποίησή τους , την φυλάκιση, τις ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες που συνοδεύουν κάθε αίτηση ασύλου(για να απορριφθούν τελικά), καταλήγουν να υπόκεινται σε άγρια εργασιακή εκμετάλλευση στην γαλέρα της ελληνικής οικονομίας , σε αποθήκες, χωράφια, βιομηχανίες τροφίμων, όπου τα αφεντικά τους απομυζούν εκμεταλλευόμενα το καθεστώς ημινομιμότητάς τους. Από τους μετανάστες που δουλεύουν νυχθημερόν σε άθλιες συνθήκες ως εργάτες γης σε χωράφια της Πελοποννήσου μέχρι αυτούς που μεταφέρονται από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να δουλέψουν στα jumbo και σε άλλα εργασιακά κάτεργα, η εξαθλίωση των μεταναστών μετατρέπεται σε δυσθεώρητο όφελος στις τσέπες των αφεντικών.

Η πολιτική αυτή, ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζεται το κράτος μετανάστριες και Ρομά, τις αποκλεισμένες και τους φυλακισμένους αποτελεί και παράδειγμα του που στοχεύει, εξαπλώνοντας πολλές φορές στρατηγικές πειθάρχησης, στον βωμό των κρίσεων που προαναφέρθηκαν. Δημιουργούνται επίσης εσωτερικές υλικές αντιθέσεις στους καταπιεσμένους, αλλά και ευκαιρίες αφαίμαξης των μεταναστριών, από μικρότερα και μεγαλύτερα αφεντικά. Καλλιεργείται και ενισχύεται επίσης η εθνική ενότητα μεταξύ καταπιεστών και καταπιεσμένων, άλλοτε υπό το πέπλο μιας ΄΄απειλής΄΄ από το τουρκικό κράτος(πλήρως συνεργαζόμενο στο μεταναστευτικό, αλλά και στρατιωτικά και οικονομικά) και άλλοτε της απειλής του μετανάστη. Έτσι εμποδίζονται από το να αναδειχθούν οι ταξικές αντιθέσεις, μέσω κοινών αγώνων ντόπιων και μεταναστριών, ταξικά καταπιεσμένων.

Η ταξική εκμετάλλευση των αποκλεισμένων, είναι αλληλοτροφοδοτούμενη με τα ρατσιστικά-φασιστικά αφηγήματα.Ο ρόλος των φασιστών είναι πασιφανής διαχρονικά, πάντα στο πλευρό της αστικής τάξης, πάντα εναντίον του προλεταριάτου, όσο κι αν προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ΄΄αντιθεσμικό΄΄ προφίλ. Πλάι πλάι με την πολεμική προετοιμασία άλλωστε το τελευταίο διάστημα, όσο η ταξική εκμετάλλευση εντείνεται, τόσο ακροδεξιά μορφώματα αναδύονται λειτουργώντας ως εφεδρεία του καπιταλισμού. Τα εργοδοτικά ΄΄σωματεία΄΄ που δημιουργούν, το χαρακτηριστικό παράδειγμα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα όπου πρόσφεραν προστασία υπέρ των εργολάβων και των αφεντικών (με αντισυνδικαλιστικές και αντιμεταναστευτικές επιθέσεις), τα πογκρόμ κατά των μεταναστών που πλέον έχουν γίνει επίσημη κρατική πολιτική, το μίσος που σκορπίζουν σε κάθε διαφορετικό άτομο, αποτελούν όλα όπλα στα χέρια της εξουσίας.

Το κράτος πειθαρχεί βέβαια και τους καταπιεσμένους μέσω της καταστολής. Οι αλλαγές σε ποινικό και σωφρονιστικό κώδικα απολύουν από το κρατικό αφήγημα κάθε έννοια περί δικαιοσύνης και σοφρωνισμού. Ότι αντιμάχεται το κράτος, ότι αμφισβητεί τις ιερές αρχές του, την ιδιοκτησία, τις δομές του, την εκκλησία, δεν δίνεται να σωφρονιστεί – έστω με αυτούς τους σάπιους δικούς τους όρους-. Είναι εχθρός και θα παταχθεί. Το μοτίβο πλέον είναι σαφές και διακριτό από τον καθένα και την καθεμία. Αν ληστέψεις, αν παρεκκλίνεις πόσο μάλλον αν αντισταθείς, θα παταχθείς εσύ, οι σύντροφοί σου, οι φιλικές σου σχέσεις. Κάθε πολιτικός-συνδικαλιστικός αγώνας,οι πορείες για τα Τέμπη, οι απεργοί της Μαλαματίνας, οι φοιτήτριες στο ΑΠΘ, οι εξεγέρσεις στα camps, έρχονται αντιμέτωποι με τους πραιτοριανούς της δημοκρατίας, που από κοινού με τη δικαστική εξουσία εκδικούνται όποιον τολμά να αντισταθεί.

Αυτό που δεν μπορεί όμως να εμποδίσει η εξουσία είναι οι ταξικοί αγώνες που εκ των πραγμάτων θα ανακύψουν όσο υπάρχει ταξική εκμετάλλευση. Εργασιακοί αγώνες όπως αυτός στον κλάδο των τηλεφωνικών υπηρεσιών, με απεργίες στις 8 και 19 Φλεβάρη, με την ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου στην Teleperformance, με την συμμετοχή σε αυτό πολλών μεταναστών εργαζομένων που διεκδικούν την έκδοση εργασιακής βίζας και την απαλλαγή από το καθεστώς απειλής απόλυσης και πιθανής απέλασης(!) αποτελούν ελπιδοφόρα παραδείγματα διεθνιστικών προλεταριακών αγώνων. Μικρότερης κλίμακας, αλλά εξίσου μεγάλης σημασίας, στάθηκε και ο απεργιακός αγώνας 40-50 μεταναστ(ρι)ών εργατών/ριών που διαμένουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ριτσώνας. Εργαζόμενοι/ες στην βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου-Μαγούλας, οι οποίοι απήργησαν και μπλόκαραν το λεωφορείο που τους μεταφέρει από το στρατόπεδο στο χώρο εργασίας τους, διεκδικώντας και κερδίζοντας μέρος των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους. Άλλα ελπιδοφόρα είναι και τα παραδείγματα εργασιακών αγώνων του πρόσφατου παρελθόντος τα οποία έχουν συνενώσει τον μαχητικό συνδικαλισμό βάσης με το πρόταγμα των πολυεθνικών κοινοτήτων αγώνα, όπως οι απεργίες στην e-food και την wolt.

Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος που μπορεί να ακολουθηθεί, ώστε να μπουν τα πρώτα θεμέλια αμφισβήτησης της κυριαρχίας κράτους και κεφαλαίου. Κόντρα σε λογικές ανάθεσης των αγώνων μας σε εργατοπατέρες, άλλοτε της εργοδοσίας(ΓΣΕΕ) και άλλοτε των ορίων που θέτουν οι κομματικές ηγεσίες. Κόντρα σε (ευρω)εκλογικές αυταπάτες, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η εναλλαγή των διαχειριστών του κράτους.

Για να φτάσουμε να οργανώσουμε κάποτε μια άλλη δικιάς μας επικίνδυνη γενική απεργία (Σωματεία βάσης- συνελεύσεις γειτονιάς – μαχητικές πορείες – καταλήψεις ). Να εκτρέψουμε την σχέση του συνδικαλισμού με τον δημοκρατικό διάλογο, να συνδεθούμε με τους ανθρώπους της δικιάς μας τάξης, το σύγχρονο προλεταριάτο, και να επιτεθούμε σε κράτος, αφεντικά και κεφάλαιο, όχι απλά για έναν καλύτερο μισθό, για την ζωή μας την ίδια…

Επειδή δεν θέλουμε να ζούμε για να δουλεύουμε, επειδή η αναγκαστική εργασία που έχει άμεση συνέπεια στον βιοπορισμό σου είναι σκλαβιά, επειδή ο πολιτισμός του χρήματος φέρνει αλλοτρίωση στις ανθρώπινες σχέσεις,

Το μέλλον μας δεν είναι σε μια γραμμή παραγωγής, στα 8ωρα μπροστά στις οθόνες στα γραφεία, στην πώληση προϊόντων που δεν μπορούμε οι ίδιες να αγοράσουμε,στα καμπς, στις φυλακές.

O αγώνας ξεκινά από την διεκδίκηση του πιο μικρού, του πιο καθημερινού, καταλήγει όμως στην καταστροφή αυτής της κοινωνικής δόμησης, σε έναν νέο κόσμο, ο οποίος υπάρχει ίσως μόνο στον συλλογισμό μας, όσο όμως τον φέρνουμε μέσα στους αγώνες μας είναι πραγματικός.

Όλοι/ες/α στην απεργιακή πορεία 1η Μαϊου, Καμάρα 10:30

ΤΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ, ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ, ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Ανάρες – Ομάδα Δράσης & Αλληλεγγύης


Εργατική Πρωτομαγιά 2024, Τετάρτη 1η Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Ταξική Συγκέντρωση στην Καμάρα, 11.00 π.μ.

Να χάσει πλούτο το κεφάλαιο για να ζήσουν οι εργαζόμενοι!

Να ανατρέψουμε την πολιτική και το σύστημα της εκμετάλλευσης και του πολέμου!

Η ζωή και η κοινωνία αλλάζουν με ταξικούς πολιτικούς αγώνες!

Με την αριστερά των αγώνων, της αντικαπιταλιστικής πάλης, της νέας κομμουνιστικής προοπτικής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

▸ Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας. Κατώτατος μισθός 1.200 ευρώ καθαρά. Ακύρωση μέτρων μνημονίων. Μείωση του χρόνου εργασίας, 6-ωρο/30ωρο.

▸ Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια με κατάργηση ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και επιβολή διατίμησης. Κατάργηση ειδικού φόρου σε καύσιμα.

▸ Ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων, αποκλειστικά δημόσια κοινωνικά αγαθά σε παιδεία, υγεία, ενέργεια, συγκοινωνίες.

▸ Κατάργηση χρηματιστηρίου Ενέργειας, ρεύμα φτηνό για το λαό, αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας

▸ Προστασία λαϊκής κατοικίας, ενάντια σε πλειστηριασμούς. Μείωση και πάγωμα ενοικίων. Έξω τα funds. Πρόγραμμα κοινωνικής, εργατικής κατοικίας.

▸ Ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή αστικού περιβάλλοντος, βουνών και θαλασσών, καμία εξόρυξη, όχι στην «πράσινη ανάπτυξη» του κεφαλαίου .

▸ Ανατροπή ευρωμνημονιακού καθεστώτος δημοσιονομικής επιτροπείας.

▸ Ακύρωση εξοπλιστικών προγραμμάτων, χρήματα για τις κοινωνικές ανάγκες.

▸ Υπεράσπιση λαϊκών ελευθεριών ενάντια σε καταστολή, παρακολουθήσεις, τρομονόμους και πανεπιστημιακή αστυνομία.

▸ Ίσα δικαιώματα για όλους/ες ανεξάρτητα από φυλή, καταγωγή, χρώμα, θρησκεία, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό. Αντιπαράθεση με τον σεξισμό και την πατριαρχία.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση


Όλοι/Όλες στις απεργιακές διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς!

138 χρόνια έχουν περάσει από τις άγριες ταξικές-απεργιακές συγκρούσεις στο Σικάγο και άλλες πόλεις των ΗΠΑ, που αποτέλεσαν τη βάση για την κατάκτηση του 8ώρου από την εργατική τάξη. Έκτοτε ό,τι έχει κερδίσει η εργατική τάξη σε επίπεδο δικαιωμάτων, το κατάφερε μέσω μαζικών και συγκρουσιακών αγώνων, μετρώντας παράλληλα σημαντικές απώλειες, όπως τους 8 αναρχικούς που καταδικάστηκαν για την κινητοποίηση στην Πλατεία Haymarket του Σικάγο, με τους George Engel, Adolph Fischer, Albert Parsons και August Spies να οδηγούνται τελικά στην κρεμάλα στις 11/11/1887, ενώ μία μέρα νωρίτερα ο Louis Lingg έδωσε τέλος στη ζωή του μέσα στη φυλακή.

Κανένας αγώνας ενάντια στο κυρίαρχο καθεστώς καταπίεσης και εκμετάλλευσης δεν είναι χαμένος και μάταιος. Αντιθέτως, ο αγώνας αυτός είναι επιβεβλημένος εξαιτίας της βαρβαρότητας και της αδικίας αυτού του συστήματος. Ωστόσο, οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος είναι μερικές, προσωρινές και αποσπασματικές. Παραχωρούνται από την αστική τάξη υπό την πίεση των ταξικών αντιστάσεων, των κοινωνικών εξεγέρσεων και της δυνατότητας επαναστατικής ανατροπής της καθεστηκυίας τάξης, που αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο της άρχουσας τάξης. Οι παραχωρήσεις των καπιταλιστών στην κοινωνική βάση είναι αναγκαία συνθήκη για τη διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος, σε συνθήκες που η αστική τάξη αναγκάζεται να οπισθοχωρήσει μπροστά στην άνοδο των ταξικών αντιστάσεων και της επαναστατικής οργάνωσης των καταπιεσμένων. Γι’ αυτό και σε περιόδους ύφεσης των αντιστάσεων της κοινωνικής βάσης, όσα κατακτήθηκαν με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες επιχειρούνται να ανακληθούν από την αστική τάξη. Πρόκειται δηλαδή για έναν ακήρυχτο κοινωνικό πόλεμο που εδράζεται σε αντιτιθέμενα ταξικά συμφέροντα και υπάγεται σε συγκεκριμένους κάθε φορά συσχετισμούς ισχύος που έχουν άμεση αντανάκλαση σε υλικό επίπεδο. Το συμπέρασμα είναι ότι οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης κατοχυρώνονται μόνιμα και αναβαθμίζονται στην κατεύθυνση της πιο πλήρους και ουσιαστικής έκφρασης της πολιτικής ελευθερίας, της οικονομικής ισότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης μόνο μέσω της παγκόσμιας κοινωνικής επανάστασης που θα καταστρέψει το κράτος, την κεφαλαιοκρατική οργάνωση της κοινωνίας, την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και του φυσικού περιβάλλοντας, αλλά και κάθε εξουσιαστική σχέση που δηλητηριάζει τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Παρ’ όλα αυτά, οι αγώνες της εργατικής τάξης υπό το καθεστώς του κυρίαρχου συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στη βάση της κοινωνικής και οικονομικής πυραμίδας, διότι σχετίζονται άμεσα με την καθημερινή επιβίωσή του. Επίσης, είναι σημαντικοί και από την άποψη της διαμόρφωσης των κατάλληλων όρων και του αντίστοιχου επιπέδου ταξικής συνείδησης για την αποτελεσματικότερη συνολική σύγκρουση των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων με το κυρίαρχο σύστημα που τους καταδυναστεύει.

Η σημερινή πραγματικότητα που διαμορφώνει το χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική του ηγεσία στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερα δυσβάστακτο κόστος ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία, ακρίβεια σε όλα τα βασικά προϊόντα και την ενέργεια, σε συνδυασμό με την πραγματική καθήλωση των μισθών (την τελευταία διετία ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 9,4%), οι οποίοι ούτε κατά διάνοια δεν ανταποκρίνονται στο ύψος των απαιτήσεων και των αναγκών επιβίωσης. Η αύξηση της τάξης των 70 ευρώ στον κατώτατο μισθό αποτελεί καταφανή εμπαιγμό, τη στιγμή που ο πληθωρισμός «καλπάζει», μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και υποτιμώντας εμμέσως την αξία της εργασίας τους. Μάλιστα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ κατατάσσουν την Ελλάδα στην 4η θέση των χωρών με τα πιο ακριβά τρόφιμα στον κόσμο (2η στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ ταυτόχρονα έχει τη δεύτερη ακριβότερη τιμή στη βενζίνη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα ακόμα βασικό πρόβλημα επιβίωσης για τον περισσότερο κόσμο αποτελεί το ζήτημα της στέγασης. Οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα. Ήδη τον τελευταίο χρόνο οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 15,1% στη Θεσσαλονίκη. Η τουριστικοποίηση και ο αστικός εξευγενισμός ολόκληρων γειτονιών συνάδουν με τη μετατροπή της στέγασης σε εμπόρευμα που κοστολογείται αλόγιστα και αποφέρει εύκολα κέρδη στους επιχειρηματίες (αλλά και σε μικροϊδιοκτήτες) που δραστηριοποιούνται με το air bnb, την αγορά και τη μετέπειτα ενοικίαση ολόκληρων συγκροτημάτων από επενδυτές που κατοχυρώνουν τη golden visa. Βέβαια, στρατηγικός στόχος του στεγαστικού, μεσιτικού και τραπεζικού κεφαλαίου είναι η εκμηδένιση της ιδιοκατοίκησης, η αφαίρεση των κόπων μιας ζωής ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο επιζητεί τη συγκέντρωση ακινήτων και τη συνακόλουθη ρύθμιση της αύξησης των ενοικίων. Την ίδια στιγμή -εν μέσω τριών απανωτών αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αύξησης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και της ψήφισης του νέου πτωχευτικού κώδικα από τη ΝΔ- η λαϊκή κατοικία απειλείται με την επίσπευση των πλειστηριασμών (που γίνονται ηλεκτρονικά με απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και τη διευκόλυνση που παρέχεται από την αστική δικαιοσύνη για τη ληστρική αρπαγή κατοικιών που φέρουν εις πέρας τα funds και οι εισπρακτικές εταιρείες.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει επικίνδυνα την εγχώρια εργατική τάξη σε δυο ανοιχτά πολεμικά μέτωπα. Από τη μία παρέχει πολιτική και στρατιωτική στήριξη στο καθεστώς Ζελένσκι, αποστέλλοντας όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, στην εμπόλεμη σύρραξη ανάμεσα στην Ουκρανία (βλ. ΝΑΤΟ) και τη Ρωσία. Από την άλλη, εμπλέκεται στην πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καθώς το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα αποτελεί πλέον το επιχειρησιακό στρατηγείο για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» ενάντια στη δράση των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, με την ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας. Επιπλέον, το ελληνικό κράτος παρέχει τον ελλαδικό εναέριο χώρο στις ΗΠΑ για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στο Ισραήλ, στέλνει από τις αποθήκες του ελληνικού στρατού βλήματα στο Ισραήλ για τον βομβαρδισμό της Γάζας και συμμετέχει σε ναυτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις για τον αποκλεισμό και εκφοβισμό των συμμάχων των Παλαιστινίων στην Ανατολική Μεσόγειο από κοινού με λοιπές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, τη στιγμή που οξύνεται η αντιπαράθεση Ισραήλ-Ιράν με ορατό τον κίνδυνο για την κλιμάκωση και τη γενίκευση του πολέμου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα τάσσονται άνευ όρων στο πλευρό του κράτους-γενοκτόνου του Ισραήλ, αποζητώντας για την ντόπια αστική τάξη μερίδιο από την πολεμική λεία μέσω των διαπιστευτηρίων που παρέχουν σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αλλά και της ετοιμότητας για άμεση εμπλοκή του ελληνικού στρατού στον πόλεμο.

Μέσα σε αυτή τη δυσχερή συνθήκη γίνεται αντιληπτό ότι δυσκολεύουν όλο και περισσότερο οι όροι επιβίωσης της εργατικής τάξης, ενώ οι ζωές μας κρέμονται από μια λεπτή κλωστή υπό το προσκήνιο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντισταθούμε, να μην παραμείνουμε παθητικοί θεατές, καθώς δεν μπορούμε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες και οι κυρίαρχοι θέλουν να μας σύρουν σε ένα ανθρώπινο σφαγείο για τα κέρδη τους και τη νομή της εξουσίας στην ιμπεριαλιστική πίτα. Το παρόν και το μέλλον μας κρίνεται από την οργάνωσή μας. Από την ικανότητά μας να ενωθούμε, για να υπερασπίσουμε τα δικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα της τάξης μας.

Η φετινή πρωτομαγιά αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό, για να υψώσουμε τις φωνές μας και να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και μείωση των ωρών εργασίας, ενάντια στο δυσβάστακτο κόστος ζωής που επιβάλλουν τα αφεντικά και το κράτος. Να θέσουμε, επίσης, στο προσκήνιο των διεκδικήσεών μας την υπεράσπιση του αναφαίρετου κοινωνικού δικαιώματος στη στέγαση, την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας και παιδείας που γίνονται βορά των ιδιωτικοποιήσεων με τα απογευματινά χειρουργεία (επί της ουσίας νομιμοποίηση στο φακελάκι) και την επικείμενη ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ αντίστοιχα.

Απέναντι στον ξεπουλημένο εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ (που σαμπόταρε τη μαζική απεργία στις 28/2) και την απεργοσπαστική αναβλητικότητα της, επίσης, γραφειοκρατικής και αστικοποιημένης ΑΔΕΔΥ που καλεί σε απεργία ένα μήνα μετά, να στηρίξουμε τον ακηδεμόνευτο, μαχητικό συνδικαλισμό από τη βάση. Να οργανωθούμε στα σωματεία στους χώρους εργασίας μας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την αυθαιρεσία και τις επιθέσεις που διεξάγουν συντονισμένα τα αφεντικά και το κράτος. Γιατί η ταξική οργάνωση και αλληλεγγύη μπορούν στην πράξη να επιφέρουν νίκες για την τάξη μας και να υπερασπίσουν τα κεκτημένα αγώνων που θέλει να πάρει πίσω το κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, χωρίς να χάνουμε χρόνο, πρέπει να δυναμώσουμε το αντι-ιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό κίνημα, έχοντας ως «πυξίδα» μας τον προλεταριακό διεθνισμό και όχι την επιλογή προτιμότερου ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, σαμποτάροντας τους πολεμικούς εξοπλισμούς και προετοιμασίες, τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ελληνικού κράτους και της εγχώριας αστικής τάξης, «ρίχνοντας άμμο στα γρανάζια» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος γίνονται όλο και πιο εμφανή από τη στιγμή που οξύνεται η δομική κρίση του συστήματος και εντείνεται η πολιτική και γεωπολιτική αποσταθεροποίηση. Ο καπιταλισμός δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα παραπάνω από φτώχεια, εξαθλίωση και εκατόμβες νεκρών. Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε και αν θα επιτρέψουμε στους ισχυρούς να συνεχίσουν να παίζουν με τις ζωές μας, ενώ εκείνοι εξακολουθούν, εκ του ασφαλούς, να πλουτίζουν με τον ιδρώτα και τις ζωές μας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου (και φύσης) από άνθρωπο δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί, ούτε να απαλλαγεί από τον βάρβαρο χαρακτήρα του. Για αυτό και είναι κάθε άλλο παρά αναγκαία η ανατροπή του, η κατάργηση του κράτους και των τάξεων, η αταξική και ακρατική οργάνωση της κοινωνίας στις βάσεις του ελευθεριακού κομμουνισμού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ – Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΔΕ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΟΥΜΕ – ΔΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΩΝ, ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ – ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ – ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ, ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΡΕΑΣ ΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥΣ

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΞΑΝΘΡΩΠΙΖΕΤΑΙ, ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ:
ΤΕΤΑΡΤΗ 1/5, 10:30, ΚΑΜΑΡΑ
*Καλούμε σε στήριξη των μπλοκ των σωματείων βάσης.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
e-mail επικοινωνίας: lib_thess@hotmail.com
blog: libertasalonica.wordpress.com


Η Πρωτομαγιά είναι απεργία, δεν είναι αργία. Δεν έχουμε ούτε τα βασικά ΜΙΛΑΜΕ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΛΑ ✊

Image

ΣΕΡΕΤΕ


Απεργιακή συγκέντρωση

Εργατική Πρωτομαγιά 2024: Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα

Αθήνα: πλ. Κλαυθμώνος 10:30

Πάτρα: εργατικό κέντρο Πάτρας, 10:30 – προσυγκέντρωση Παράρτημα 10:00

Θεσσαλονίκη: Αγίας Σοφίας με Εγνατία, 10:30

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουμε καθημερινά μια βαρβαρότητα. Η αντεργατική κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και να παρουσιάσει την εγκληματική πολιτική της σε όλα τα επίπεδα, ως επιτυχία. Νομοθέτησε μια αύξηση – ελεημοσύνη του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μικτά. Πρόκειται για μισθό εξαθλίωσης που τελειώνει στα μισά του μήνα γιατί τον εξανεμίζουν οι καλπάζουσες τιμές και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί προκλητικά για τις επιπτώσεις της ακρίβειας, την εξάπλωση της φτώχειας και εξαθλίωσης. Ανατιμήσεις πάνω από 40% σε βασικά είδη διατροφής, σε λογαριασμούς ενέργειας και ενοίκια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επισιτιστική και στεγαστική κρίση και γενικότερα στην φτωχοποίηση σημαντικού κομματιού των εργαζομένων.

Οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι απαξιώνουν και ιδιωτικοποιούν Υγεία – Παιδεία – Κοινωνική Ασφάλιση. Θεσπίζουν απογευματινά χειρουργεία με νόμιμο “φακελάκι” σε νοσοκομεία που αδυνατούν να λειτουργήσουν κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης, καταπατούν το Σύνταγμα και ψηφίζουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επιχειρούν να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης με τους «ατομικούς κουμπαράδες» για να τη δώσουν βορρά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Είναι υπεύθυνοι για κάθε καταστροφή αδιαφορώντας για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τα εγκλήματα σε Τέμπη, Θεσσαλία, Έβρο είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης εγκατάλειψης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υποδομών, της εξαχρείωσης του κρατικού μηχανισμού. Κάθε λίγους μήνες ζούμε νέα «Τέμπη» στους χώρους δουλειάς: 31 εργαζόμενοι νεκροί εν ώρα εργασίας μέχρι τώρα για το 2024 και η μακάβρια λίστα συνεχίζεται.

Μας γυρνούν έναν αιώνα πίσω!

Στήνουν ένα σιδηρόφρακτο καθεστώς, ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Αυτή είναι η ουσία της καταπάτησης του δικαιώματος στην απεργία, καταστολής των διαδηλώσεων, των συνδικαλιστικών διώξεων, του νομικού σκοταδισμού με τους νέους ποινικούς κώδικες. Βασίζονται στα δόγματα περί «παραβατικότητας» και «ατομικής ευθύνης» των πιο φτωχών και αδύναμων, ενώ για την ελίτ και τους υπηρέτες της βασιλεύει η ασυδοσία, η ατιμωρησία και η βρωμιά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ στη σφαγή των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας αφειδώς τους δολοφόνους σιωνιστές του Ισραήλ. Είναι από τους πιο «πρόθυμους» στα τυχοδιωκτικά, πολεμικά σχέδια. Η αιμορραγία δεκάδων δις για εξοπλισμούς και φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε ο ελληνικός καπιταλισμός να παραμείνει ευνοούμενος και μπροστάρης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, είναι η άλλη αιτία για τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της φτώχειας για τον λαό. Ετοιμάζονται να πετσοκόψουν 2 δις από τις κοινωνικές ανάγκες για να φτιάξουν 2 αμυντικούς θόλους αλά Ισραήλ στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».

Μπορούμε να τους τσακίσουμε!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι άτρωτη, το αντίθετο. Είναι δεσμευμένη στο καταστροφικό της πρόγραμμα και πολύ επικίνδυνη, αλλά η ενότητά της είναι εύθραυστη λόγω της καθολικής απόρριψης. Όμως, χρειάζεται ένας αποφασισμένος αντίπαλος για να ανατρέψει την πολιτική της στο δρόμο, όχι με λόγια στη Βουλή. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από κόμματα που ψήφισαν μνημόνια ή ζητάνε «ανάθεση» από τους εργαζόμενους για να κάνουν «αντιπολίτευση». Να συνεχίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και αγώνα διαρκείας. Πρέπει να εκφράσουμε την οργή μας. Πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή, ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων και δράσεων διαρκείας, με τρίπτυχο απεργίες – καταλήψεις – διαδηλώσεις.

Να πάρουμε τη σκυτάλη από τους μεγαλειώδεις αγώνες φοιτητών – εργαζομένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και τις μεγάλες απεργίες για αυξήσεις μισθών και εργατικά δικαιώματα. Με μαζικούς κι ανυποχώρητους αγώνες, με ενότητα στη δράση και ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τους αγώνες. 138 χρόνια από την Πρωτομαγιά των εργατών του Σικάγο, την ημέρα του παγκόσμιου προλεταριάτου το μήνυμά της είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Παρά την υπονόμευσή της από την αστική τάξη, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και κάθε αιδούς ρεφορμιστές και ρεβιζιονιστές, η Πρωτομαγιά είναι μέρα της εργατικής τάξης, όλων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων και τα διδάγματά της μας επιτρέπουν να ανοίξουμε ένα άλλο δρόμο για μια κοινωνία ελεύθερη, δίκαιη, δημοκρατική, Σοσιαλιστική. Με τη σημαία της Εργατικής Πρωτομαγιάς να νικήσουμε την εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους φανερούς και κρυφούς εχθρούς των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ. 5ΗΜΕΡΟ – 35ΩΡΟ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ
  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΔΙΚΑΙΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ-ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΚΔΕ


Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας – Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά! – Όλοι-ες στην γενική απεργία!

ΠΡΟ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ : ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΜΑΗ, 10:30 πμ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΜΕ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ

Συνάδελφοι-ες, η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά είναι αφόρητη. Οι εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης, μας έχουν μετατρέψει σε συγχρόνους δούλους. Η ακρίβεια έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, μετατρέποντας τα βασικά αγαθά (ρεύμα, νερό, καύσιμα, στέγαση) σε είδη πολυτέλειας. Φυσικά, όσα προεκλογικά τερτίπια και αυξήσεις ψίχουλα και να δώσει η κυβέρνηση, εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα, καθώς ο πληθωρισμός έχει «βαρέσει κόκκινο»! Όλα αυτά δεν ήρθαν τυχαία, είναι αποτέλεσμα της κρίσης του καπιταλισμού, των απανωτών μνημονίων, των ιδιωτικοποιήσεων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με αποτέλεσμα να μετράμε νεκρούς συναδέλφους ανά πάσα στιγμή. (Τέμπη, εργατικά δυστυχήματα-δολοφονίες κ.ά.)

Μας έχουν κηρύξει έναν ταξικό πόλεμο που θα ζήλευε και η Χούντα!

Το τελευταίο διάστημα κάνουν έναν απίστευτο «αγώνα δρόμου» να διαλύσουν οτιδήποτε Δημόσιο και Δωρεάν έχει κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες, χειροτερεύοντας ακόμη περισσότερο την ήδη αφόρητη καθημερινότητά μας. Με το ν.Πιερρακάκη, διαλύουν τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, για να μη μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά μας, κάνοντας την εκπαίδευση εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους. Στην Υγεία, επιβάλλει τα απογευματινά χειρουργεία, ανοίγει διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες γιατρούς και μετατρέπει τους γιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιώτες. Με απλά λόγια, όποιος έχει χρήματα θα επιβιώνει! Και ως προς την ακρίβεια και τους μισθούς μας… «μην ανησυχείτε» αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός από 780 σε 830 μεικτά! Την ίδια στιγμή που οι «Σκλαβενίτηδες» κάνουν πάρτι με τις τιμές, ο μισθός φτάνει μέχρι τις 20 του μήνα, ενώ γυρνάμε από τη δουλειά εξοντωμένοι από την εντατικοποίηση των εργοδοτών. Και ας μην έχουμε να φάμε… έχουμε από πάνω μας ένα όπλο, ένα γκλομπ, μια καταδίκη σε όσους αντιστεκόμαστε σ’αυτήν την «Μαύρη και Δολοφονική Κυβέρνηση Μητσοτάκη», που στηρίζει και εξοπλίζει (με τις ευλογίες ΗΠΑ-ΕΕ) πρώτη φασιστικά καθεστώτα, όπως του Ζελένσκι στην Ουκρανία και των σφαγέων φασιστών σιωνιστών του Ισραήλ, που απειλεί με αφανισμό έναν ηρωικό λαό αυτόν της Παλαιστίνης.

Επισιτισμός-Τουρισμός… τα σύγχρονα κάτεργα! Ειδικά στον κλάδο μας, η καθημερινότητα είναι ένας εφιάλτης! Κυβέρνηση και εργοδότες μας κατηγορούν ως τεμπέληδες, λέγοντας ότι δεν θέλουμε να δουλεύουμε! Η αλήθεια όμως είναι πως πολύ από εμάς δουλεύουμε «μαύρα», με μισθούς πείνας, απλήρωτες υπερωρίες και με τους εργοδότες να μας απειλούν με απολύσεις και ξυλοδαρμούς. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται να φύγουν για σεζόν, αντιμετωπίζοντας μια ακόμα χειρότερη κατάσταση. Δουλεύουν 7 στα 7, πάνω από 12 ώρες και πολλές φορές μέχρι λιποθυμίας, μένοντας ο ένας πάνω στον άλλον και φυσικά πληρώνονται με μισθούς Ασίας. Όλα αυτά μάλιστα με τις ευχές της κυβέρνησης. Με τους εργατοκτόνους νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, τσακίζουν το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία, ενώ δεν τηρούν ούτε την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση που έχει κηρυχτεί υποχρεωτική και δεν την εφαρμόζει ΚΑΝΕΝΑΣ εργοδότης! Επιβάλλουν τη δουλειά με το κομμάτι, με μοντέλα freelancing, όπου δεν έχεις ούτε μισθό, ούτε ασφάλιση ούτε δικαιώματα. Δηλαδή, ένας «ελεύθερος σκλάβος»!

Η λύση θα έρθει μόνο από τους δικούς μας Ενωτικούς-Ανυποχώρητους Αγώνες!

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους γραφειοκράτες όλων των αποχρώσεων. Είναι ανίκανοι και επικίνδυνοι στην καλύτερη περίπτωση! Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την εξαφανισμένη αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, που πετάει χαρταετό κηρύσσοντας μια πανεργατική απεργία για να βγει από την υποχρέωση ή κάνουν τα πάντα να μην ενωθούν στον δρόμο οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν «στριμωγμένη». Ούτε όμως, πολύ περισσότερο από την «δια-ταξική» γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ, που παρά τα παχιά λόγια για ενότητα και άλλα «αγωνιστικά» φούμαρα, στην προηγούμενη απεργία στις 28/2, όλως τυχαίως, η ενότητα στο δρόμο εργαζομένων-αγροτών θάφτηκε (βάζοντας μια βδομάδα πριν την απεργία το κατέβασμα των αγροτών στην Αθήνα και έπειτα «σφύριξαν» τη λήξη του αγώνα). Οι «ενωτικοί» του ΠΑΜΕ όμως, ακόμη κι όταν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις βρισκόταν στο απόγειο, σφύριζαν προκλητικά αδιάφορα για κήρυξη πανελλαδικής απεργίας τόσο πριν τις 28/2 όσο και μετά (ψήφιση ν.Πιερρακάκη στις 8/3).

Στον δρόμο που έδειξαν οι εργάτες στο Σικάγο…

Να τους τσακίσουμε πριν μας πεθάνουν!

Δεν είμαστε μόνοι! Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν μαζικά απέναντι στην ζοφερή κατάσταση. Αύτη τη στιγμή, με τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις των φοιτητών-εργαζομένων-εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενάντια στην φασιστική σιωνιστική σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, αλλά και μεγαλειώδεις απεργίες για αυξήσεις μισθών και δικαιώματα. Στην χώρα μας, με την πρόσφατη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στις 28/2, τον παραδειγματικό αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση, τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο ν.Πιερρακάκη κ.ά., μας δείχνουν πως υπάρχουν σημάδια αντίστασης. Όπως στον κλάδο μας οι συνάδελφοι στην E-Food, που με την στήριξη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, κερδίζουν στην πράξη και όχι στα λόγια σημαντικές αυξήσεις και δικαιώματα. Όπως οι συνάδελφοι στα Seven2seven Aγ.Δημητρίου, που διεκδικούν και κερδίζουν δεδουλευμένα και επιβάλουν την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Δυστυχώς όμως, δεν αρκούν αυτά απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, είναι καθήκον μας να οργανώσουμε εμείς οι ίδιοι τον αγώνα μας μέσα από μαχητικά Συνδικάτα και να μην τον αφήσουμε σε ξεπουλημένες ηγεσίες και γραφειοκράτες συνδικαλιστές που δεν μπορούν ούτε θέλουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας. Με ενότητα, αλληλεγγύη, αγώνες μέχρι τέλους και ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που θα υπερασπίζεται στην πράξη τα συμφέροντά μας, μπορούμε να τσακίσουμε την εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη, να πάρουμε μια «ανάσα» και αυτοπεποίθηση, δίνοντας το παράδειγμα σε όποια επόμενη κυβέρνηση.

Με σημαία μας την εργατική πρωτομαγιά να τους τιμωρήσουμε!

  • Κατάργηση των αντεργατικών εκτρωμάτων Γεωργιάδη και Χατζηδάκη και του freelancing
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΌ! Να εφαρμοστεί από τους εργοδότες η Κλαδική Σύμβαση στον Επισιτισμό-Τουρισμό ΤΩΡΑ!
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ/ΠΑΙΔΕΙΑ/ΝΕΡΟ/ΥΠΟΔΟΜΕΣ – Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, κρατικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των τομέων κλειδιών της οικονομίας και των επιχειρήσεων που απολύουν. Βαριά φορολογία στο κεφάλαιο – να πληρώσουν οι πλούσιοι. Δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, ασφάλιση.
  • Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Κάτω το σιωνιστικό κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ. Καμία στήριξη-συνεργασία. Διάλυση του αντιδραστικού «άξονα». Να κλείσουν οι βάσεις. ΈΞΩ ΑΠΟ ΕΕ – ΝΑΤΟ ΤΩΡΑ!
  • Κάτω η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ Κυβέρνηση ΝΔ!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ


ΧΑΝΙΑ: 10:00 Πλατεία Αγοράς

Απεργιακή διαδήλωση

1η Μάη απεργούμε – διαδηλώνουμε – διεκδικούμε για κάθε εργαζόμενη/ο (και στον τουρισμό) μειώσεις στα ωράρια, αυξήσεις στον μισθό.

1η Μάη απεργούμε – διαδηλώνουμε – διεκδικούμε για κάθε εργαζόμενη/ο

(και στον τουρισμό) μειώσεις στα ωράρια, αυξήσεις στον μισθό.

Η φετινή πρωτομαγιά συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν στην πόλη μας. Τα Χανιά, για άλλη μια φορά, κατακλύζονται από χιλιάδες τουρίστες έτοιμους/ ες να γεμίσουν τα αναρίθμητα καταλύματα και καταστήματα εστίασης. Τα Χανιά, για άλλη μια φορά, κατακλύζονται από χιλιάδες νατοϊκούς δολοφόνους, οι οποίοι στα διαλείμματα από την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης σαν άλλοι αποικιοκράτες αφήνοντας καμένη γη μετά τις εξόδους τους. Για την ικανοποίηση των αναγκών όλων αυτών, συρρέουν από κάθε γωνιά του κόσμου χιλιάδες εργάτες/τριες για να στελεχώσουν την τουριστική βιομηχανία της πόλης. Εργαζόμενοι/ες με μισθούς πείνας, με ωράρια-λάστιχο και άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Μέσα σε όλη αυτή την συνθήκη, κάθε σπιθαμή δημόσιου χώρου εξαφανίζεται προς όφελος της αέναης δίψας του κεφαλαίου για κερδοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι εκτοπίζονται στα προάστια αυτής της πόλης αφού τα σπίτια τους μετατρέπονται σε AirBnB. Τα πάρκα μετατρέπονται σε parking, οι πλατείες γεμίζουν τραπεζοκαθίσματα και αδειάζουν από παγκάκια. H Κατάληψη Rosa Nera, η τελευταία σπιθαμή δημόσιου χώρου στην παλιά πόλη απειλείται με εκκένωση. Έτσι ώστε να μετατραπεί σε ένα ακόμα λουξ ξενοδοχείο. Για αυτό τον λόγο εκκενώθηκε την 1η Απρίλη με ευθύνη του Πολυτεχνείου Κρήτης, της εταιρείας – φάντασμα Belvedere, του Υπουργείου Πολιτισμού και με την συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης.

Όλη αυτή η κατάσταση όμως δεν είναι μη αναστρέψιμη. Το τοπικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία, οι συνελεύσεις γειτονιών, τα κοινωνικά – πολιτικά κέντρα αγώνα αντιστέκονται και μάχονται ενάντια στην υποτίμηση της ζωής και της εργασίας μας. Τα πρωτοβάθμια σωματεία αγωνίζονται για συλλογικές συμβάσεις εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες μας, οι συνελεύσεις γειτονιάς μπλοκάρουν την περαιτέρω διάλυση κάθε έννοιας δημόσιου χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο η Rosa Nera ανακαταλήφθηκε 20 μέρες μετά την εκκένωση της, για να διασφαλίσει ότι ο χώρος θα παραμείνει δημόσιος και προσβάσιμος για όλους και όλες. Για να διασφαλίσει ότι η πόλη θα έχει ξανά ένα κέντρο αγώνα μέσα στο οποίο θα οργανώνονται συζητήσεις, εκδηλώσεις, πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις. Η Rosa Nera ανακαταλήφθηκε για να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει άλλο ξενοδοχείο στο μπαλκόνι των Χανίων.

Κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες για τον μισθό και την στέγη.

Ενάντια στην συρρίκνωση των δημόσιων χώρων και στις συνθήκες γαλέρας στην νατοϊκή φωλιά των δολοφόνων

1η Μάη Απεργία – Διαδήλωση 10:00 στην Αγορά.

Κατάληψη Rosa Nera & Σύντροφοι, Συντρόφισσες.


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

Τρομοκρατία είναι να γνωρίζεις νέα άτομα, και τις συστάσεις να ακολουθεί η ερώτηση «με τι ασχολείσαι;». Τρομοκρατία είναι όταν η δουλειά γίνεται η ταυτότητά μας. Τρομοκρατία είναι ο εργασιακός χρόνος, που καθορίζει όλο το πρόγραμμα της καθημερινότητας, και εγκλωβίζει τη ζωή στον ελεύθερο -πλην κουρασμένο- χρόνο. Τρομοκρατία, ακόμα, είναι να ψάχνεις για δουλειά.

Η καθημερινότητα της μισθωτής σκλαβιάς είναι ένας εκβιασμός που όλα καλούμαστε να υπομείνουμε. Ένας εκβιασμός που παράγει κέρδη για τα αφεντικά, την ίδια στιγμή που τα εργαζόμενα δουλεύουν αλλεπάλληλα 8ωρα, 10ωρα, 12ωρα, ακόμα και 16ωρα. Την ίδια στιγμή που δολοφονούνται στα λεγόμενα «εργατικά ατυχήματα», την ίδια στιγμή που το δηλητήριο του ρατσισμού υποτιμάει όλο και περισσότερο την εργατική δύναμη.

Ειδικά για όσα δουλεύουν στην τουριστική βιομηχανία, που έχει καταπιεί για τα καλά την πόλη μας, το σώμα, εκτός από αντικείμενο εκμετάλλευσης, γίνεται ταυτόχρονα πεδίο μάχης. Σε αυτό διασταυρώνονται αφενός τα παραβιαστικά βλέμματα, οι ιδιοτροπίες και οι ενοχλητικές ατάκες των πελατών, και αφετέρου οι νοσηρές επιταγές των εργοδοτών, από τις εξαντλητικές απαιτήσεις μέχρι το dress code και τα ψεύτικα χαμόγελα.

ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Όλα είναι δικά μας, γιατί όλα είναι κλεμμένα. Πρώτα απ’ όλα ο χρόνος, και έπειτα οτιδήποτε παράγουμε.

Η μερικότητα των αιτηματικών αγώνων συμπληρώνεται από τον αγώνα για την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, για την ολική απελευθέρωση.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ

ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΑ

Κάλεσμα στην πορεία της Πρωτομαγιάς: Τετάρτη – 10:00 – Αγορά

Μετά την πορεία θα ακολουθήσει απεργιακή vegan συλλογική κουζίνα στην αυλή της κατειλημμένης Πρυτανείας


ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 10:00 Άγαλμα Βενιζέλου

Κάλεσμα απεργίας Πρωτομαγιάς – Συντονισμός Συλλογικοτήτων & Εργαζομένων

Συντονισμός Συλλογικοτήτων και Εργαζομένων Ηρακλείου

Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ Πρωτομαγιάς Τετάρτη 1/5

10:00 π.μ. άγαλμα Βενιζέλου

ανεξάρτητη, από τα κάτω, ταξική συγκέντρωση και πορεία

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΜΕ ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΡΕΥΜΑ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΒΕΝΖΙΝΗ, ΤΡΟΦΙΜΑ ΦΤΗΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΙΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΟΣΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ
  • ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ
  • ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
  • ΕΙΡΗΝΗ – ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων και Εργαζομένων Ηρακλείου χαιρετίζει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που απέργησαν την 17η Απρίλη και συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Κόντρα στα διασπαστικά και απεργοσπαστικά σχέδια της ΓΣΕΕ, που δεν προκήρυξε απεργία την 28η Φλεβάρη, όσο και τη στάση της ΑΔΕΔΥ, που δεν μετέτρεψε σε πανεργατική την απεργία της 17ης Απρίλη, εκατοντάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στο Ηράκλειο απέργησαν σπάζοντας στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία και αφήνοντας αγωνιστική παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα. Η ανεξάρτητη, από τα κάτω, ταξική απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και η πορεία που ακολούθησε φανερώνουν ότι και στο Ηράκλειο υπάρχει ένα ρεύμα στους εργαζόμενους που όχι απλά δεν καλύπτεται από τα σχέδια της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, αλλά προτάσσει την αναγκαιότητα αγωνιστικής υπέρβασής της για να πετύχουμε νίκες και κατακτήσεις στο σήμερα.

Επόμενος σταθμός η πανεργατική απεργία της Πρωτομαγιάς. Η εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία αλλά απεργία και διαχρονικά αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για την εργατική τάξη και τους αγώνες της. Είναι μέρα των αγώνων της εργατικής τάξης από το Σικάγο μέχρι τη Γαλλία και την Καισαριανή, απολογισμού των αγώνων, αλληλεγγύης αλλά και αγωνιστική αφετηρία για το ξεδίπλωμα της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα, τα αιτήματα και τις εργατικές διεκδικήσεις!

Ούτε ένα χρόνο από την επανεκλογή της ΝΔ, η επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου εντείνεται στο πλαίσιο της αυστηρής τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Την ίδια ώρα που καταγράφονται τεράστια κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις (αύξηση 320% τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών το 2023!) οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με χαμηλούς μισθούς, ατελείωτες ώρες δουλειάς, φοβερή εντατικοποίηση, ακρίβεια παντού, βαριά φορολογία και εργατικά ατυχήματα (182 νεκρούς και 286 τραυματίες το 2023). Η ακρίβεια δεν είναι ούτε «εισαγόμενη» ούτε τυχαία όπως ισχυρίζονται κυβέρνηση και ΜΜΕ, οφείλεται στην πλήρη ασυδοσία των μονοπωλίων στη διαμόρφωση των τιμών, στη μονοπώληση των βασικών κλάδων της παραγωγής από το μεγάλο κεφαλαίο (τρόφιμα, ενέργεια, συγκοινωνίες), στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, στη διαμόρφωση τιμών βάσει χρηματιστηρίων (καρτέλ ενέργειας, τροφίμων κλπ.) και στην κρατική υπερφορολόγηση των βασικών αγαθών.

Παιδεία και Υγεία βρίσκονται υπό διαρκή επίθεση με σκοπό τη μετάθεση του κόστους στο λαό και την ιδιωτικοποίηση τους μέσα από αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η «αξιολόγηση» κ.α., ενώ παράλληλα δίνεται πακτωλός χρημάτων στο μεγάλο κεφάλαιο (βλ. Ταμείο Ανάκαμψης), σε πολεμικές δαπάνες (8,5 δισ. € για αγορά F35) και την αστυνομία. Η πρόσφατη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα μπροστά στο αστυνομικό τμήμα Αγ. Αναργύρων από τον πρώην σύντροφό της με την αστυνομία να της αρνείται μεταφορά σπίτι της με περιπολικό αποδεικνύει περίτρανα ότι η ενίσχυση της αστυνομίας δεν γίνεται για την προστασία μας, αλλά για την καταστολή μας, καθώς πάντα υπάρχουν διαθέσιμα περιπολικά όταν πρόκειται για μαζικές συλλήψεις φοιτητών που αντιστέκονται ή για εξώσεις οικογενειών προς εξυπηρέτηση τραπεζών και funds. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η πρόσφατη εισβολή ξημερώματα στο σπίτι φοιτήτριας στο Ρέθυμνο επειδή ήταν ύποπτη για το «έγκλημα » της εγγραφής συνθημάτων υπέρ της Παλαιστίνης. Η «δικαιοσύνη» τους χαϊδεύει τους δυνατούς και εξαντλεί την αυστηρότητά της στους αδύνατους ενώ έχει στηθεί βιομηχανία συνδικαλιστικών – πολιτικών διώξεων απέναντι σε σωματεία και αγωνιστές βασισμένη στις αντεργατικές διατάξεις των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη και στο νέο ποινικό κώδικα. Ο νέος ποινικός κώδικας είναι ταξικός και στοχοποιεί οποιοδήποτε αγωνίζεται. Ένα ακόμα βέλος στην φαρέτρα του κρατικού οπλοστασίου εναντίον μας. Όμως οι πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις, δεν μας φοβίζουν, αλλά μας πεισμώνουν. Η καταστολή σε εργατικούς αγώνες, αλλά και σε αυτοοργανωμένα κέντρα αγώνα (όπως ο Λόφος Καστέλι στα Χανιά και η Κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο), θα μας βρει ενωμένους απέναντι.

Διεθνώς, η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στη σφαγή στη Γάζα, βαθαίνει σε πολιτικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο. Δεν διστάζουν να αποστείλουν τη φρεγάτα Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα και τη φρεγάτα Λήμνος στο Λίβανο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ελλήνων εφοπλιστών και του Κεφαλαίου. Ειδικότερα η εμπλοκή της Κρήτης λόγω της γεωστρατηγικής της σημασίας, την έχει μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο, αλλά και το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο (βάση της Σούδας), καθιστώντας μας στόχο λόγω των διευκολύνσεων που παρέχονται στο Ισραήλ και τους συμμάχους του στην περιοχή. Ο κλοιός του πολέμου μας περιβάλλει όλο και περισσότερο.

Ωστόσο, απέναντι σε όλα αυτά η οργή ξεχειλίζει και ξεσπά, στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στους αγώνες των αγροτών, των υγειονομικών ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, των εκπαιδευτικών ενάντια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου μέσω της «αξιολόγησης», στους συλλογικούς αγώνες ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, στην κοινωνική κατακραυγή για την απόπειρα συγκάλυψης του κυκλώματος παιδοβιαστών. Όλα δείχνουν, ότι οι αγώνες θα ξεσπούν και θα αναζητούν ενότητα, αλληλεγγύη και συντονισμό για να μπορούν να νικήσουν.

Στην επίθεση που δεχόμαστε, η ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, βρίσκεται απέναντι μας, καθηλώνει και, όταν χρειάζεται, στέκεται ανοιχτά απέναντι στους αγώνες! Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα και κάθε άλλης μορφής οργάνωσης εργαζομένων που η ίδια η δράση των εργαζόμενων γεννά. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, που θα λειτουργεί δημοκρατικά, θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων θα οργανώνει και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής.

Μόνο ο μαχητικός, ταξικός αγώνας των ίδιων των εργαζομένων, σε αντιπαράθεση με την υποταγμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ξεκαθαρίζει τις δύο πλευρές της ιστορίας: Από τη μια το κεφάλαιο, που τρέφεται, αναπαράγεται και επεκτείνεται από την εργασία μας, και από την άλλη όλοι και όλες εμείς οι εργαζόμενοι/ες που παράγουμε τον πλούτο και την γνώση και οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα και τη ζωή μας.

Καλούμε εργαζομένους ανέργους, φοιτητές σε οριζόντιο μαχητικό συντονισμό, γιατί αυτός είναι ο δρόμος για να νικήσουμε!

Ή εμείς και οι ανάγκες μας ή αυτοί και τα κέρδη τους!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ THΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1/5

10:00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ανεξάρτητη, από τα κάτω, ταξική συγκέντρωση και πορεία

Συντονισμός Συλλογικοτήτων και Εργαζομένων Ηρακλείου


ΡΕΘΥΜΝΟ: 11:00 Εργατικό Κέντρο

Απεργιακή συγκέντρωση

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! ΟΛ@ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΙΣ 11.00!

Image

Image

ΕΣΕ Ρεθύμνου


ΚΑΡΔΙΤΣΑ: 10:30 Κεντρική πλαυτεία

Απεργιακή Συγκέντρωση 1η Μάη

Απεργιακή Συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Μάη στις 10:30 στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας.

Κατάργηση 8ώρου ,6ήμερη εργασία ,Μισθοί πείνας ,Ακρίβεια,Καταστολή.

ΟΙ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ ΜΕ ΑΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΜΜΕΝΕΣ

ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ,ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ,ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ


ΠΑΤΡΑ: 10:30 Εργατικό Κέντρο

Καλεσμα στην πορεια της Πρωτομαγιας

[ΠΑΤΡΑ] ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ|ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: 10:00 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, 10:30 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

post image

1η ΜΑΗ 2024

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΚΟΜΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ… ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος”


Εργατική Πρωτομαγιά 2024: Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα

Αθήνα: πλ. Κλαυθμώνος 10:30

Πάτρα: εργατικό κέντρο Πάτρας, 10:30 – προσυγκέντρωση Παράρτημα 10:00

Θεσσαλονίκη: Αγίας Σοφίας με Εγνατία, 10:30

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουμε καθημερινά μια βαρβαρότητα. Η αντεργατική κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και να παρουσιάσει την εγκληματική πολιτική της σε όλα τα επίπεδα, ως επιτυχία. Νομοθέτησε μια αύξηση – ελεημοσύνη του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μικτά. Πρόκειται για μισθό εξαθλίωσης που τελειώνει στα μισά του μήνα γιατί τον εξανεμίζουν οι καλπάζουσες τιμές και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί προκλητικά για τις επιπτώσεις της ακρίβειας, την εξάπλωση της φτώχειας και εξαθλίωσης. Ανατιμήσεις πάνω από 40% σε βασικά είδη διατροφής, σε λογαριασμούς ενέργειας και ενοίκια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επισιτιστική και στεγαστική κρίση και γενικότερα στην φτωχοποίηση σημαντικού κομματιού των εργαζομένων.

Οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι απαξιώνουν και ιδιωτικοποιούν Υγεία – Παιδεία – Κοινωνική Ασφάλιση. Θεσπίζουν απογευματινά χειρουργεία με νόμιμο “φακελάκι” σε νοσοκομεία που αδυνατούν να λειτουργήσουν κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης, καταπατούν το Σύνταγμα και ψηφίζουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επιχειρούν να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης με τους «ατομικούς κουμπαράδες» για να τη δώσουν βορρά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Είναι υπεύθυνοι για κάθε καταστροφή αδιαφορώντας για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τα εγκλήματα σε Τέμπη, Θεσσαλία, Έβρο είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης εγκατάλειψης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υποδομών, της εξαχρείωσης του κρατικού μηχανισμού. Κάθε λίγους μήνες ζούμε νέα «Τέμπη» στους χώρους δουλειάς: 31 εργαζόμενοι νεκροί εν ώρα εργασίας μέχρι τώρα για το 2024 και η μακάβρια λίστα συνεχίζεται.

Μας γυρνούν έναν αιώνα πίσω!

Στήνουν ένα σιδηρόφρακτο καθεστώς, ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Αυτή είναι η ουσία της καταπάτησης του δικαιώματος στην απεργία, καταστολής των διαδηλώσεων, των συνδικαλιστικών διώξεων, του νομικού σκοταδισμού με τους νέους ποινικούς κώδικες. Βασίζονται στα δόγματα περί «παραβατικότητας» και «ατομικής ευθύνης» των πιο φτωχών και αδύναμων, ενώ για την ελίτ και τους υπηρέτες της βασιλεύει η ασυδοσία, η ατιμωρησία και η βρωμιά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ στη σφαγή των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας αφειδώς τους δολοφόνους σιωνιστές του Ισραήλ. Είναι από τους πιο «πρόθυμους» στα τυχοδιωκτικά, πολεμικά σχέδια. Η αιμορραγία δεκάδων δις για εξοπλισμούς και φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε ο ελληνικός καπιταλισμός να παραμείνει ευνοούμενος και μπροστάρης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, είναι η άλλη αιτία για τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της φτώχειας για τον λαό. Ετοιμάζονται να πετσοκόψουν 2 δις από τις κοινωνικές ανάγκες για να φτιάξουν 2 αμυντικούς θόλους αλά Ισραήλ στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».

Μπορούμε να τους τσακίσουμε!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι άτρωτη, το αντίθετο. Είναι δεσμευμένη στο καταστροφικό της πρόγραμμα και πολύ επικίνδυνη, αλλά η ενότητά της είναι εύθραυστη λόγω της καθολικής απόρριψης. Όμως, χρειάζεται ένας αποφασισμένος αντίπαλος για να ανατρέψει την πολιτική της στο δρόμο, όχι με λόγια στη Βουλή. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από κόμματα που ψήφισαν μνημόνια ή ζητάνε «ανάθεση» από τους εργαζόμενους για να κάνουν «αντιπολίτευση». Να συνεχίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και αγώνα διαρκείας. Πρέπει να εκφράσουμε την οργή μας. Πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή, ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων και δράσεων διαρκείας, με τρίπτυχο απεργίες – καταλήψεις – διαδηλώσεις.

Να πάρουμε τη σκυτάλη από τους μεγαλειώδεις αγώνες φοιτητών – εργαζομένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και τις μεγάλες απεργίες για αυξήσεις μισθών και εργατικά δικαιώματα. Με μαζικούς κι ανυποχώρητους αγώνες, με ενότητα στη δράση και ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τους αγώνες. 138 χρόνια από την Πρωτομαγιά των εργατών του Σικάγο, την ημέρα του παγκόσμιου προλεταριάτου το μήνυμά της είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Παρά την υπονόμευσή της από την αστική τάξη, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και κάθε αιδούς ρεφορμιστές και ρεβιζιονιστές, η Πρωτομαγιά είναι μέρα της εργατικής τάξης, όλων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων και τα διδάγματά της μας επιτρέπουν να ανοίξουμε ένα άλλο δρόμο για μια κοινωνία ελεύθερη, δίκαιη, δημοκρατική, Σοσιαλιστική. Με τη σημαία της Εργατικής Πρωτομαγιάς να νικήσουμε την εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους φανερούς και κρυφούς εχθρούς των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ. 5ΗΜΕΡΟ – 35ΩΡΟ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ
  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΔΙΚΑΙΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ-ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΚΔΕ



 

Μοιραστείτε το άρθρο