ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΘ 9/9/2023 – ΦΩΤΟ / ΒΙΝΤΕΟ  Φωνή ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές κράτους, κυβέρνησης, κεφαλαίου κατά κοινωνίας και περιβάλλοντος

Παρά τον μη ερχομό του πρωθυπουργού και της μη τέλεσης των εγκαινίων της ΔΕΘ, οι αγωνιζόμενες δυνάμεις της κοινωνίας κατέβηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να βροντοφωνάξουν για την ίδια τη ζωή τους που διακυβεύεται πλέον καθημερινά από τις δολοφονικές πολιτικές κράτους, κυβέρνησης, κεφαλαίου.

Χιλιάδες συμμετείχαν στις τρείς μεγάλες συγκεντρώσεις: Καμάρα (ριζοσπαστική αριστερά, αντιεξουσιαστικός χώρος), Άγαλμα Βενιζέλου (συνδικάτα, κόμματα αντιπολίτευσης), ΧΑΝΘ (ΠΑΜΕ, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι) και τις πέντε προσυγκεντρώσεις: ΑΠΘ (φοιτητικοί σύλλογοι), Συντριβάνι (αριστερές οργανώσεις), Εγνατία και Αγία Σοφία (δύο μπλοκ αριστερών δυνάμεων) που κατευθύνθηκαν και ακολούθησαν τη συγκέντρωση και πορεία των συνδικάτων από το άγαλμα Βενιζέλου και No  Pasaran που πήγε Καμάρα.

Χαρακτηριστικά των όσων καθημερινά συμβαίνουν ήταν τα συνθήματα που καταγράφηκαν: Κράτος και κεφάλαιο δολοφονούν / Οι ζωές μας μετράνε / Χώρα στις στάχτες, λαός που πνίγεται, κυβέρνηση ένοχη / Οι ζωές μας και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη τους / Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, όχι στον εργασιακό μεσαίωνα / Όσα έχουμε είναι όσα κατακτήσαμε και όσα κατακτήσαμε είναι το ελάχιστο από όσα θέλουμε.

Στο επίκεντρο των πανό ήταν: οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι στάχτες στον Έβρο και την Ρόδο, η δολοφονία των 57 στα Τέμπη, το έγκλημα του ναυαγίου στην Πύλο, το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο του ακροδεξιού υπουργού. Πολλά αποτύπωναν την αγωνία για την υγεία και την παιδεία, ζητώντας ενίσχυση του ΕΣΥ και των νοσοκομείων. Ενώ άλλα τόνιζαν τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ακρίβεια.

Μαζί όμως διατυπωνόταν και η αναγκαιότητα αντεπίθεσης προς απόκρουση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας και της φασιστικής – ρατσιστικής απειλή, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινωνία που βλέπει να λεηλατείται και το περιβάλλον να καταστρέφεται στο βωμό των κερδών ολίγων.

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ

 

Οι κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ δεν αναβάλλονται, όπως άλλωστε και τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης

Μοιραστείτε το άρθρο