Οι κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ δεν αναβάλλονται, όπως άλλωστε και τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης

Παρά τα περί αναβολής της πρωθυπουργικής επίσκεψης το Σάββατο 9/9 στη ΔΕΘ, οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες ανακοινώνουν πως οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Ενώ χαρακτηριστικά μέλη των εργατικών συλλογικοτήτων τονίζουν πως: τα αντεργατικά μέτρα δεν αναβάλλονται, άρα και οι κινητοποιήσεις εναντίον τους.
4 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ 3 ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

ΑΔΕΔΥ: Ενημερωτικό Σημείωμα – Κανονικά θα γίνουν οι κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ

 Σας ενημερώνουμε πως, ύστερα και από συνεννόηση και με τη ΓΣΕΕ, οι κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 18:00, στα Άγαλμα Βενιζέλου, θα γίνουν κανονικά.

 Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Κοινωνική απάντηση στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και τη φασιστική – ρατσιστική απειλή

Πλήθος εργατικών ομοσπονδιών, συνδικάτων, σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, κοινωνικών συλλογικοτήτων, πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καλούν σε έξι διαφορετικές συγκεντρώσεις και προσυγκεντρώσεις, οι οποίες θα διαχυθούν σε τρείς πορείες (Καμάρα, ΧΑΝΘ, Άγαλμα Βενιζέλου) μέσα στην πόλη, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν την κοινωνική υποδοχή της νέας άγριας νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς πολιτικής κυβέρνησης, κράτους, κεφαλαίου.

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:

Ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και Αντικρατική – αντικαπιταλιστική διαδήλωση Καμάρα 18:00 Εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού χώρου, Ελευθεριακή Πρωτοβουλία θεσσαλονίκης, ΑΠΟ, Αντιεξουσιαστική Κίνηση, ΕΚΧ Σχολείο, Διαρκής Αγώνας για την Ταξική Απελευθέρωση, ΚΚΕ μ-λ, ΕΕΚ

*Προσυγκέντρωση Ιασωνίδου κ Αρριανού 17:30 ΕΠΘ, ΑΠΟ

*Προσυγκέντρωση Συντριβάνι 17:30 Sylvia Rivera

Συγκέντρωση Άγαλμα Βενιζέλου 18:00 Ομοσπονδίες, συνδικάτα, σωματεία, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΕΚΘ, Μ-Λ ΚΚΕ

*Προσυγκέντρωση 17:30 Εγνατία κ Αγ. Σοφία Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης

Συγκέντρωση Εγνατία κ Αγ. Σοφία 18:00 ΟΚΔΕ

Συγκέντρωση ΧΑΝΘ 17:30 ΠΑΜΕ

Το σοκ των χαρακτηριστικών της κοινωνίας που ανέδειξαν τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, συνοδεύεται πλέον με έναν νέο κύκλο άγριας νεοφιλελεύθερης επίθεσης σε κοινωνία και περιβάλλον. Παράλληλα, εκτεταμένα είναι τα  φαινόμενα κρατικού-παρακρατικού-κοινωνικού ρατσισμού και φασισμού, σε έξαρση εκ νέου το αντιμεταναστευτικό, έντονη η καταστολή σε χώρους του κινήματος.

Τα καλέσματα για τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ το Σάββατο επικεντρώνουν στην αναγκαιότητα να δοθεί απάντηση σε αυτές της κυβερνητικές πολιτικές, επικεντρώνοντας την αντίθεσή τους στο νέο αντεργατικό έκτρωμα της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης δια του ακροδεξιού υπουργού της. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε κάποιες χαρακτηριστικές αναφορές τους.

Τα γραφειοκρατικά-συστημικά συνδικάτα, αναφέρονται σε αιτήματα όπως: Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη και αποτροπή όσων νέων αντεργατικών έρχονται. Αυξήσεις στους μισθούς και τα επιδόματα, στήριξη της δημόσιας υγείας και παιδείας, η ΑΔΕΔΥ. Αποκατάσταση των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων και της εργατικής προστασίας, με σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία, θωράκιση του 40ωρου, το ΕΚΘ. Ενώ η ΓΣΕΕ ζητάει… εργασία και πρόοδος με διάρκεια. Το δε ΠΑΜΕ επικεντρώνει στο σύνθημα: Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα, τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Πέραν αυτών, σχήματα και συλλογικότητες προβαίνουν σε ριζοσπαστικότερες θέσεις από αριστερά έως τον αντιεξουσιαστικό χώρο:

-Αυτός ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει, αναφέρουν εργατικές συλλογικότητες, καλώντας σωματεία, εργατικές και λαϊκές συλλογικότητες αγώνα, φοιτητικούς συλλόγους στη συνδιοργάνωση της ταξικής συγκέντρωσης και διαδήλωσης, παράλληλα με πρωτοβουλίες οργάνωσης της αναγκαίας εργατικής αντιπολίτευσης που θα σταματήσει όσα ο Μητσοτάκης θα εξαγγείλει στην ΔΕΘ.

-Ακρίβεια, ιδιωτικοποιήσεις, καταστολή, πλειστηριασμοί και Περιβαλλοντική Καταστροφή… Αυτό είναι το πρόγραμμα του Μητσοτάκη και μονόδρομος είναι η αντεπίθεσή μας!

-Κλιμάκωση των αγώνων με απεργίες διαρκείας.

-Να περάσουμε από την άμυνα στην ερπίθεση.

 -Οι επόμενες μέρες και οι επόμενοι καιροί πρέπει και θα είναι δικοί μας. Να μείνουμε μπροστά, να περάσουμε στην αντεπίθεση με οργάνωση στη βάση και ενότητα στη δράση!.

-Αναγκαιότητα εξεύρεσης τρόπων και τόπων κοινών απαντήσεων, με συλλογικοποίηση των αγώνων μας.

-Στη διαρκή και συντονισμένη επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη, οφείλουμε να ορθώσουμε ένα μαχητικό, συλλογικό ανάχωμα. Πρέπει να συγκροτήσουμε ένα αντίπαλο δέος που θα βάλει φραγμό στους σχεδιασμούς και τις επιθέσεις του κράτους και του κεφαλαίου, θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις και τα συμφέροντα των από τα κάτω, θα επιχειρήσει να ανατρέψει τους υφιστάμενους συσχετισμούς ισχύος και να κλονίσει τα θεμέλια του καπιταλιστικού συστήματος, οργανώνοντας τους όρους για την επαναστατική ανατροπή του. Καπιταλιστική βαρβαρότητα ή κοινωνική επανάσταση.

-Για όλα αυτά αλλά και για τα χειρότερα που θέλουν να μας επιβάλλουν με τις ολοκληρωτικές πολιτικές τους, πρέπει να αγωνιστούμε συλλογικά για να δώσουμε νόημα και αξία στις ζωές μας και να προτάξουμε τα δικά μας ιδανικά της ταξικής μας αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης, της αυτοδιαχείρισης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ – ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ KINIMATORAMA.NET:

ΚΑΜΑΡΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 9/9/23 18.00 ΚΑΜΑΡΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Κράτος και κεφάλαιο, με όλους τους πιθανούς συνδιασμούς, κόμματα εξουσίας, αστυνομία και στρατός, εφοπλιστές και βιομήχανοι, μιντιάρχες και υπόδουλοι δημοσογράφοι, συνεχίζουν ακάθεκτοι την ολομέτωπη επίθεση εναντίον της εργατικής τάξης. Με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το νέο αντεργατικό νόμο του ακροδεξιού Γεωργιάδη με τους δόκιμους εργαζόμενους -ες, τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, την ποινικοποίηση της περιφρούρησης των απεργιών, όπως και με τις κρατικές δολοφονίες στα Τέμπη και στην Πύλο, τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστριών, το φράχτη του Έβρου, τις εκκενώσεις καταλήψεων.
Ταυτόχρονα ο άκρατος καπιταλισμός οδηγεί στην κλιματική αλλαγή που βιώνουμε με τις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και ο φονικός ολοκληρωτισμός εξαγγέλει: «δεν έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία». Στον Έβρο 26 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους εγκλωβισμένοι στο φλεγόμενο για μέρες δάσος της Δαδιάς. Στις πλημμύρες σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Το επιτελικό κράτος της ΝΔ άφαντο για τις ανάγκες μας, υπαρκτό και ικανότατο στους εξοπλισμούς, την καταστολή, τον έλεγχο πληθυσμών και τη βία. “Έτσι κι αλλιώς το δάσος κάποια μέρα θα καεί” όπως είπε ο Μητσοτάκης στην Κέρκυρα.
Αυτά σε συνδυασμό με τον ρατσιστικό λόγο της κυβέρνησης και την αναπαραγωγή του από τα φερέφωνα των ΜΜΕ, που βαθαίνουν την κατάσταση εξαίρεσης στην κοινωνία, στον κοινωνικό κανιβαλισμό και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα πογκρόμ και τις συλλήψεις μεταναστριών και προσφύγων από τους ακροδεξιούς φασίστες στον Έβρο, τις περιπολίες με χειροπέδες και μαχαίρια από τους “θεματοφύλακες του συντάγματος” και τη δολοφονία του Αντώνη από εργαζόμενους του πλοίου Blue Horizon της Attica group.
Για όλα αυτά αλλά και για τα χειρότερα που θέλουν να μας επιβάλλουν με τις ολοκληρωτικές πολιτικές τους, πρέπει να αγωνιστούμε συλλογικά για να δώσουμε νόημα και αξία στις ζωές μας και να προτάξουμε τα δικά μας ιδανικά της ταξικής μας αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης, της αυτοδιαχείρισης.
ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ

Αντικρατική, Αντικαπιταλιστική πορεία

ΔΕΘ 2023 – Κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα ή Κοινωνική Επανάσταση

ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ | ΔΕΘ2023

Οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν με το αίμα τους τη διατήρηση και αναπαραγωγή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού και καταπιεστικού συστήματος που καταδυναστεύει, δολοφονεί, εξαθλιώνει και καταστρέφει τις κοινωνίες και τον φυσικό κόσμο. Αυτό καταδεικνύουν οι δεκάδες δολοφονίες εργατών στα κάτεργα της σύγχρονης δουλείας. Αυτό αποδεικνύουν περίτρανα οι χιλιάδες νεκροί λόγω της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, τα δεκάδες θύματα του κρατικού καπιταλιστικού εγκλήματος στα Τέμπη, οι δολοφονημένοι Ρομά από τα ένστολα καθάρματα της ΕΛΑΣ, οι εκατοντάδες δολοφονίες μεταναστών και προσφύγων στα υδάτινα και χερσαία σύνορα της Ευρώπης Φρούριο.Αυτό μαρτυρούν τα απανθρακωμένα σώματα προσφύγων στον Έβρο οπως και η καμένη γή από τη Ροδόπη ως την Πάρνηθα, τα νεκρά ζώα, οι στάχτες εκεί που υψώνονταν δάση.

Η κρατική και καπιταλιστική επίθεση σε όλες τις πτυχές της ζωής ειναι αποτέλεσμα της συνολικής κρίσης του συστήματος και οξύνεται όλο και περισσότερο, επιδιώκοντας να στερήσει από την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία κάθε προοπτική αντίστασης και παράλληλα να ξεριζώσει κάθε δικαίωμα που έχει κερδηθεί τους προηγούμενους δύο αιώνες από το εργατικό κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια στιγμή που η ανεργία γιγαντώνεται, η μακρά λίστα των θανάτων των εργαζομένων όλο και μεγαλώνει. Τα εργατικά «ατυχήματα», η εντατικοποίηση της εργασίας, οι μειώσεις των μισθών, οι αυξήσεις των ωραρίων σε βάρος των εργαζομένων, οι συνθήκες στους χώρους εργασίας που υποβαθμίζονται συνεχώς περιγράφουν τη σκληρή εργασιακή πραγματικότητα και τους όρους εκμετάλλευσης που μας επιβάλλονται καθημερινά, στοχεύοντας στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της ζωής μας. Μέσα σε αυτή την συνθήκη η κυβέρνηση προωθεί νέο εργασιακό νομοσχέδιο που επιτρέπει τη 13ωρη εργασία, την απασχόληση σε δύο εργοδότες και την 6ήμερη εργασία, νομιμοποιεί την ελαστική εργασία (συμβάσεις “μηδενικών ωρών”) ενώ επιτίθεται ακόμη περαιτέρω στην απεργία με την εισαγωγή ποινών φυλάκισης και χρηματικών προστίμων χιλιάδων ευρώ για τους απεργούς που αντιστέκονται στην απεργοσπασία. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος όχι μόνο δεν ενισχύει το ΕΣΥ αλλά αφήνει όλο και περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας “στη μοίρα του” υποχρηματοδοτώντας το, ενώ παράλληλα ολοένα και περισσότερο πλασάρεται η ιδιωτική ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ λοιπόν επιβάλλεται αργά μα καθοριστικά σαν τη μοναδική εναλλακτική. Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα βασικά κοινωνικά αγαθά όπως τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση, το ψωμί κτλ. και η απάνθρωπη συνθήκη των πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών έρχονται να οξύνουν περαιτέρω τις ήδη δυσβάσταχτες συνθήκες ζωής κι επιβίωσης της κοινωνικής βάσης.

Παράλληλα με την ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης οι καταστροφικές πυρκαγιές καίνε κάθε χρόνο τεράστιες εκτάσεις γης και δασών. H επιθετική πολιτική του ελληνικού κράτους για τη λεηλασία κι εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εγχώριων και πολυεθνικών πολιτικών και οικονομικών ελίτ, επιφέρει ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες στα φυσικά οικοσυστήματα καθώς και στις τοπικές κοινότητες. Σε ένα περιβάλλον άγριας ταξικής εκμετάλλευσης και επίθεσης στην κοινωνία και τη φύση, η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών πολιτικών του κράτους και του κεφαλαίου, της ίδιας της -δολοφονικής για τον άνθρωπο και καταστροφικής για το φυσικό κόσμο- φύσης του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού συστήματος που στο όνομα της ανάπτυξης και του κέρδους δε διστάζει να καταστρέψει ολόκληρα βουνά, λίμνες και ποτάμια για να τα μετατρέψει σε βιομηχανικές ζώνες, να βυθίσει χωριά και να σκορπίσει τον καρκίνο στους ανθρώπους, να μετατρέψει οικισμούς σε σκουπιδότοπους, να λεηλατήσει ακόμα και ολόκληρο το οικοσύστημα. Σε αυτή του τη στρατηγική, το κράτος αξιοποιεί τις πυρκαγιές ως ευκαιρία για την περαιτέρω απαξίωση και καταστροφή του περιβάλλοντος ώστε να ακολουθήσει η κερδοσκοπική λεηλασία του. Σήμερα η αναδιάρθρωση του πολιτικοοικονομικού συστήματος χαρακτηρίζεται από μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα απέναντι στην κοινωνία και τη φύση, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η γιγαντιαία επιχείρηση εκποίησης δημόσιων φυσικών πόρων και εκτάσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία της συνολικής συστημικής κρίσης το εξουσιαστικό, πατριαρχικό, καπιταλιστικό σύστημα επιτίθεται ακόμα περισσότερο στις γυναίκες των πληβειακών στρωμάτων. Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα έρχονται στη δημοσιότητα δεκάδες γυναικοκτονίες, απόπειρες βιασμού, βιασμοί, υποθέσεις trafficking με τη συγκάλυψη της αστυνομίας και των πολιτικών της προϊσταμένων, συγκάλυψη κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας και παιδοβιασμού, καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς μέσα σε αστυνομικά τμήματα. Το «κύκλωμα» που βιάζει, κακοποιεί, διακινεί σε δίκτυα trafficking, συγκαλύπτει τα εγκλήματά του και απειλεί τα θύματα να σιωπήσουν, το ίδιο σύστημα που πνίγει ανθρώπους στα σύνορα, δεν είναι άλλο από το ίδιο το κράτος και τους μηχανισμούς του. Γιατί η έμφυλη βία είναι συστημική βία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ταυτόχρονα η κρατική καταστολή εντείνεται για να ανακόψει τους αυριανούς ξεσηκωμούς που κυοφορούνται μέσα σε μια αβίωτη πραγματικότητα, όπου το χρεοκοπήμενο σύστημα δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα άλλο παρά αποκαΐδια, εξαθλίωση και θάνατο και εκδηλώνεται με τις συνεχείς επιθέσεις στους κατειλημμένους χώρους ζωής και αγώνα, το χτύπημα εργατικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς από τις δυνάμεις καταστολής που έχουν στρατοπεδεύσει σε πάρκα, πλατείες, λόφους και πανεπιστήμια, με τα συνεχή και άγρια χτυπήματα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, τις διώξεις εναντίον αναρχικών αγωνιστών και τις κρατικές δολοφονίες.

Η διαιώνιση της εξουσίας και των κερδών των οικονομικών και πολιτικών αφεντικών περνά μέσα από την όξυνση της εκμετάλλευσης των φτωχών και των πληβείων, τη λεηλασία της ζωής μας και τη φίμωση και καταστολή όλων όσοι αρνούνται να αποδεχτούν αυτή τη βαρβαρότητα ως τη μόνη προοπτική. Τη βαρβαρότητα όπου πρόσφυγες και μετανάστες είτε θα πνίγονται κατά εκατοντάδες είτε θα φυλακίζονται στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης είτε θα βρίσκονται κυνηγημένοι από μπάτσους και φασιστικά τάγματα εφόδου στον Έβρο και μέσα στις πόλεις, εξαθλιωμένοι και αποκλεισμένοι από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Τη βαρβαρότητα όπου δεκάδες άνθρωποι θα δολοφονούνται στα τρένα λόγω των κρατικών δολοφονικών πολιτικών με την παντελή έλλειψη ελέγχου και συντήρησης των δικτύων και της επικοινωνίας μεταξύ των αμαξοστοιχιών, ή θα πεθαίνουν πάνω σε καρότσες ή μέσα στα σπίτια τους περιμένοντας ώρες ένα ασθενοφόρο για να μεταβούν σε νοσοκομείο. Τη βαρβαρότητα όπου δεκάδες εργάτες δεν θα επιστρέφουν ποτέ από το μεροκάματο γιατί η ζωή τους μετριέται από τα αφεντικά και στους υπολογισμούς τους κοστίζει λιγότερο από τη συντήρηση μιας σκαλωσιάς.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες πως υπάρχει τρόπος να εξωραϊστεί και να εξανθρωπιστεί το κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα. Η υπέρασπιση των εργατικών συμφερόντων, των αναγκών, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας περνά μέσα από την κοινή, οριζόντια συντονισμένη, οργανωμένη από τα κάτω δράση. Απέναντι στην οργανωμένη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου, η μόνη λύση βρίσκεται στην Οργάνωση του αγώνα των καταπιεσμένων κι εκμεταλλευόμενων. Άλλωστε η ιστορία των κοινωνικών και ταξικών κινημάτων που πάλεψαν διεκδικώντας έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, μας δείχνει οτι η κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων ξένων ή ντόπιων αποτελεί το όπλο μας ενάντια στους κοινούς μας δυνάστες. Ό,τι έχει να κερδηθεί θα είναι αποτέλεσμα των πλατιών, οργανωμένων στη βάση, μαχητικών και ριζοσπαστικών αγώνων μας. Το μόνο πραγματικό δίλημμα της εποχής μας είναι: κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα ή Κοινωνική Επανάσταση. Ως αναρχικοί/ες προτάσσουμε το δρόμο της Κοινωνικής Επανάστασης ως τη μόνη ρεαλιστική προοπτική για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για μια κοινωνία που θα οικοδομηθεί στη βάση της ισότητας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Για έναν κόσμο που θα χωράει πολλούς κόσμους, αυτόν της αναρχίας και του ελευθεριακού κομμουνισμού.

ΌΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Τροφή, υγεία, στέγαση, παιδεία

Κοινωνική Αυτοοργάνωση – Ταξική Αλληλεγγύη – Μαχητική Αντίσταση

Διεθνιστική αλληλεγγύη στους εξεγερμένους όλης της Γης

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Αντικρατική-Αντικαπιταλιστική διαδήλωση στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Σάββατο 9 Σεπτέμβρη

Προσυγκέντρωση: 17.30, NoPasaran (Ιασωνίδου 4) | Συγκέντρωση: 18.00, Καμάρα

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


Δεν σκύβουμε το κεφάλι σε κυβέρνηση και εργοδοσία

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9/9, 6μμ ΚΑΜΑΡΑ

Εκατομμύρια εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, νεολαίας αφού έβγαλαν τον χειμώνα με «pass», δηλαδή με ηλεκτρονικά συσσίτια, ψήφισαν στις αρχές του καλοκαιριού για τον «καλύτερο» διαχειριστή της εξαθλίωσης τους. Η κυβέρνηση των δολοφόνων δεκάδων νέων στα Τέμπη και εκατοντάδων προσφύγων στην Πύλο θέλει τώρα να συνεχίσει το έργο της. Να περάσει σε σαρωτική επίθεση σε ότι έχει απομείνει από εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, καθώς πολύς κόσμος αισθάνεται απογοητευμένος μετά την κατάρρευση της λογικής των εκπροσώπων και της «αριστερής» κυβερνητικής διαχείρισης εντός ΕΕ-ΝΑΤΟ και «ελεύθερης αγοράς». Η «ελευθερία» αυτής, προϋποθέτει τη σκλαβιά της εργατικής τάξης και την καταστροφή της φύσης, όταν αυτή στέκεται εμπόδιο. Το νέο νομοσχέδιο Γεωργιάδη, κηρύσσει πόλεμο προς την εργατική τάξη.

Ετοιμάζει νόμο, που αν περάσει θα δώσει την χαριστική βολή σε όλες τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος μετά το Σικάγο. Στόχος να γίνει νόμιμη ακόμα και η 16ωρη εργασία την ημέρα σε 2 αφεντικά.

Οι μισθοί πείνας και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις είναι έργο βέβαια όλων των κυβερνήσεων, που σχεδιασμένα και με «συνέχεια του κράτους» έχουν μετατρέψει την εργατική τάξη σε μια άμορφη μάζα απασχόλησης, ανεργίας, μαθητείας.

Γι’ αυτό έρχεται και θεσμικά πλέον ο όρος «δόκιμος εργαζόμενος» με τη δεύτερη εξαγγελία Γεωργιάδη για περίοδο μαθητείας 6 μηνών μετά τη λήξη της οποίας θα λύεται η σύμβαση αυτομάτως και αζημίως, ενώ η θεσμοθέτηση της δυνατότητας παράτασης του εργασιακού βίου ως τα 74 δείχνει τις προθέσεις τους και για το ασφαλιστικό.

Το ζητούμενο της εποχής είναι η ανάγκη αντεπίθεσης της εργατικής τάξης, η συσπείρωση και συγκρότηση ανθρώπων στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, σε συλλογικότητες αγώνα, η αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη πολιτική.

Η διεθνής καπιταλιστική κρίση, ο πόλεμος, οι ανταγωνισμοί δείχνουν ότι το σύστημα και οι δυνάμεις του μόνο σταθεροποιημένες και ακλόνητες δεν είναι.

Η εργατική, τάξη, η ανυπόταχτη νεολαία, οι μετανάστες δεν θα ζήσουμε ζωή μισή. Οργανώνουμε ήδη τον αγώνα μας χωρίς τον εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ, σε αντιπαράθεση με την ηττοπάθεια της αναμονής «άλλων συσχετισμών». Τους συσχετισμούς τους φτιάχνει η σύγκρουση, ο ανυποχώρητος αγώνας, η διεκδίκηση μιας ζωής ολόκληρης.

Γι΄ αυτό η διαδήλωση στις 9 Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της ΔΕΘ όπου ο Μητσοτάκης θα εξαγγείλει την πολιτικής αφαίμαξης του λαού, από τη νέα κυβέρνηση, πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι αυτή η πολιτική που διαλύει τις ζωές μας δεν θα περάσει. Να διεκδικήσουμε την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και να αντεπιτεθούμε στοχεύοντας τις σύγχρονες ανάγκες μας.

-Κανένας βασικός µισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά

-Συλλογικές Συµβάσεις Εργασίας παντού µε βάση τις σύγχρονες ανάγκες µας, που να καλύπτουν όλους τους εργαζόµενους

-Σταθερή δουλειά και ενιαίες εργασιακές σχέσεις παντού. Όχι στη µερική και ελαστική απασχόληση και όλες τις «ευέλικτες» µορφές απασχόλησης

-Μείωση του χρόνου εργασίας. Καθολική εφαρµογή των 30 ωρών εργασίας/εβδοµάδα, 6 ώρες/ηµέρα, 5 µέρες/εβδοµάδα.

-Πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση για κάθε εργαζόμενο, συνταξιούχο και άνεργο

-Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Μειώσεις των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα. Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια

Καλούμε τα σωματεία, τις εργατικές και λαϊκές συλλογικότητες αγώνα, τους φοιτητικούς συλλόγους στη συνδιοργάνωση της ταξικής συγκέντρωσης και διαδήλωσης, παράλληλα με πρωτοβουλίες οργάνωσης της αναγκαίας εργατικής αντιπολίτευσης που θα σταματήσει όσα ο Μητσοτάκης θα εξαγγείλει στην ΔΕΘ.


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η εμφατική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εθνικές εκλογές έχει διαμορφώσει την υπερφίαλη αντίληψη στο κυβερνών κόμμα ότι θα είναι σε θέση να περάσει την αντικοινωνική του ατζέντα, ακόμα και τις πιο αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες πτυχές της, με τη «συναίνεση» ή τη «στήριξη» του κοινωνικού σώματος. Σε αυτήν τη πεποίθηση, όμως, δε συνηγορούν μόνο τα εκλογικά ποσοστά, αλλά και η υποχώρηση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αφήγηση σαφώς δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα. Όσο, όμως, οι από τα κάτω παραμένουν σιωπηροί, αδρανείς, αμέτοχοι και ανοργάνωτοι, τόσο θα συνεχίζουν να είναι ακίνδυνοι για την εξουσία, με κόστος τη δική τους διαρκή ταξική υποτίμηση.

Ο κύκλος της πρώτης τετραετίας Μητσοτάκη, μετά την πρώτη κυβερνητική θητεία της «αριστεράς του κεφαλαίου», έκλεισε με το κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη. Δεκάδες νέοι άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους λόγω των ελλιπών μέτρων ασφαλείας που επικρατούν στους σιδηροδρόμους της χώρας. Εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους νωρίτερα είχαν καταγγείλει επανειλημμένα μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων τις ελλείψεις στην ασφάλεια. Ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις που διαχρονικά κρατούν υποβαθμισμένο τον ΟΣΕ προλειαίνοντας το έδαφος για την πώλησή του. Ευθύνη έχουν όλοι όσοι υπέγραψαν την υποχρέωση ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ ως μνημονιακής υποχρέωσης το 2010. Ευθύνη έχει ονομαστικά ο Χρήστος Σπίρτζης του ΣΥΡΙΖΑ που ξεπούλησε το 2017 τον ΟΣΕ στη Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. αντί του αστείου ποσού των 45 εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια στιγμή το ελληνικό κράτος αναλάμβανε την ευθύνη να την επιδοτεί με 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, για να εκτελεί συγκεκριμένα δρομολόγια. Αυτός ο αλήτης τότε είχε δικαιολογήσει την πώληση λέγοντας ότι «πουλήσαμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για να μη φάει ο ελληνικός λαός στο κεφάλι ενάμισι μνημόνιο».

Ο κύκλος της δεύτερης συναπτής κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη ξεκίνησε με ένα ακόμα κρατικό έγκλημα, τις εκατόμβες των πνιγμένων μεταναστών σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου. Από τις μαρτυρίες των επιζώντων αποδεικνύεται ότι το ελληνικό λιμενικό ρυμούλκησε το πλοιάριο και ενώ οι άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό δεν είχαν πιει νερό ούτε είχαν φάει επί 4 μέρες, καθώς παρακαλούσαν για βοήθεια, εκείνο προσπάθησε να τους τραβήξει και να τους πετάξει στα ιταλικά ύδατα, όπως ακριβώς πράττει καθημερινά το ελληνικό λιμενικό πετώντας ανθρώπους σε ακυβέρνητες σχεδίες ή βάρκες χωρίς μηχανές, εγκαταλείποντας τους να πεθάνουν. Το έγκλημα αυτό έχει την υπογραφή του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς με την πολιτική των κλειστών συνόρων και των επαναπροωθήσεων (τις οποίες αρνείται επίμονα το ελληνικό κράτος παρά τις δεκάδες στοιχειοθετημένες καταγγελίες που παίζουν μόνο τα ξένα δημοσιογραφικά δίκτυα), τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο, ωθεί κατατρεγμένους ανθρώπους να παίζουν τη ζωή τους «κορώνα-γράμματα», για να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τον πόλεμο και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τους οικείους τους.

Στο μέτωπο των πυρκαγιών, το ελληνικό κράτος αποδείχθηκε για ακόμα ένα καλοκαίρι παντελώς ανίκανο και αδιάφορο σε όλους τους τομείς. Αμέτρητα στρέμματα δασικών εκτάσεων παραδόθηκαν στις φλόγες, ολόκληρα οικοσυστήματα υπέστησαν ολοσχερή ζημιά, άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη. Στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, 26 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, όντας εγκλωβισμένοι στις φλόγες. Για ακόμα μια φορά, με τραγικές συνέπειες, καταδείχθηκε η αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η πάγια υποτίμηση και υποστελέχωση των υπηρεσιών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης βαραίνουν αποκλειστικά τους κρατικούς ιθύνοντες, καθώς αρκούνται σε μια επικοινωνιακή διαχείριση των καταστροφών, παίζοντας μικροπολιτικά παιχνίδια με την αστική «αντιπολίτευση», κάνοντας ξεδιάντροπες συγκρίσεις με τους νεκρούς στο Μάτι, ενώ διακυβεύονται οι ανθρώπινες ζωές και κατοικίες, η χλωρίδα και η πανίδα τοπικών οικοσυστημάτων.

Προκειμένου να αλλάξει πολιτική ατζέντα και να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας, η κυβέρνηση επέλεξε για ακόμα μία φορά να χτυπήσει τον εσωτερικό εχθρό, προκειμένου να τέρψει τους συντηρητικούς/ακροδεξιούς της ψηφοφόρους. Έτσι, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις εκκενώσεων κατειλημμένων χώρων. Στις 26/8 εκκενώθηκαν η κατάληψη Άνω-Κάτω στα Πατήσια και το κοινωνικό κέντρο Ζιζάνια στα Εξάρχεια. Στις 31/8 εκκενώθηκε το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου στο ΕΜΠ. Μάλιστα, κατά την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του πανεπιστημίου νεαρή φοιτήτρια τραυματίστηκε στο κεφάλι από διερχόμενη μηχανή της ομάδας ΔΡΑΣΗ και διεκομίσθη στο νοσοκομείο. Ένα μήνα πριν, στις 24/7, το κράτος εκκένωσε τον ΕΚΧ Βοτανικό Κήπο στην Πετρούπολη στα πλαίσια του αστικού εξευγενισμού και της σχεδιαζόμενης κατασκευής νέου δημαρχείου στο συγκεκριμένο μέρος. Οι επιθέσεις στις καταλήψεις αποτελούν μέτρα επίδειξης ισχύος του κρατικού μηχανισμού στον μαινόμενο κοινωνικό και ταξικό πόλεμο. Το κράτος στοχοποιεί και επιτίθεται στις καταλήψεις, προκειμένου να διαρρήξει τους δεσμούς και τις δομές που χτίζουν οι αναρχικοί και οι αντιεξουσιαστές με την κοινωνική βάση. Προληπτικά, λοιπόν, επιζητεί να ανακόψει τη δημιουργία ρεύματος αμφισβήτησης του κυρίαρχου συστήματος και τη σύσταση κοινοτήτων αγώνα με εστία τις καταλήψεις.

Το κράτος προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του όσον αφορά τις πυρκαγιές και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη κάνοντας λόγο για δόλιους εμπρηστές και στοχοποιώντας τους μετανάστες, πραγματοποιώντας συνεχείς αναφορές στα μονοπάτια των μεταναστών, για να τους φωτογραφίσουν ως υπαίτιους για τις φωτιές στον Έβρο. Εν συνεχεία το μακρύ χέρι του κράτους, οι φασίστες, ο αντιδραστικός και συντηρητικός εσμός, ως αρωγός της κρατικής πολιτικής έσπευσε να συγκαλύψει τα εγκλήματα του κρατικού μηχανισμού. Αυτήν τη φορά, ενώ οι εστίες των πυρκαγιών επεκτείνονταν διαρκώς στην περιοχή του Έβρου, ντόπιοι φασίστες συγκρότησαν περιπόλους, για να πραγματοποιήσουν πογκρόμ κατά των κατατρεγμένων μεταναστών. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών φάνηκαν σε βίντεο, που αναρτήθηκαν στα social media, να συλλαμβάνουν μετανάστες και να τους δεσμεύουν στις καρότσες των οχημάτων τους ως κρατούμενους.

Την ίδια περίοδο, κατά τους θερινούς μήνες, συνέβησαν απανωτά περιστατικά με συμπολίτες μας να αναμένουν εις μάτην διακομιδή σε νοσοκομεία και ιατρική περίθαλψη. Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ οδήγησε συνανθρώπους μας να χάσουν τη ζωή τους αβοήθητοι σε παραλίες ή σε καρότσες αγροτικών. Η κρατική υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και η πριμοδότηση των ιδιωτών φάνηκε άλλωστε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, όταν το κράτος αντί να ενισχύσει και να θωρακίσει τη δημόσια υγεία με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, άμεση και ουσιαστική επίταξη του ιδιωτικού συστήματος υγείας, επέλεξε να διαχειριστεί ένα ζήτημα δημόσιας υγείας πρωτίστως με όρους καταστολής, προσλαμβάνοντας αντί για γιατρούς και νοσηλευτές, περισσότερους μπάτσους…

Η κυβέρνηση ετοιμάζει τώρα νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, επιχειρώντας να διαμορφώσει ένα εργασιακό τοπίο όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν μέχρι εξαντλήσεως, στερούμενοι των μέσων διεκδίκησης. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στη βουλή ανταποκρίνεται πλήρως στις επιταγές και τις επιδιώξεις του εγχώριου και υπερεθνικού κεφαλαίου, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προβλέπεται, λοιπόν, νομίμως η εξουθένωση των εργαζομένων μέσω της δημιουργίας σχετικού πλαισίου που επιτρέπει την απασχόληση σε δύο εργοδότες την ίδια μέρα, καθιστώντας δυνατή την εργασία για 13 ώρες τη μέρα και 78 τη βδομάδα. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια του θεσμού της «μαθητείας», οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απολύουν εργαζόμενους που προσέλαβαν για «δοκιμαστική περίοδο» με όριο τους 6 μήνες, χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλλουν αποζημίωση. Εισάγει, επιπλέον, τις συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών, με βάση τις οποίες ο εργαζόμενος θα καλείται να δουλέψει σε κλίμα διαρκούς αβεβαιότητας όποτε και για όσο το κρίνει ο εργοδότης. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τα αφεντικά θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν εργαζόμενους ακόμα και για 3 ώρες τη μέρα, ενημερώνοντάς τους ακόμα και 24 ώρες πριν ότι πρόκειται να δουλέψουν την επομένη. Οι αντεργατικές ρυθμίσεις συμπληρώνονται με μια ακόμα επίθεση στη συνδικαλιστική πάλη και τους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων, καθώς η περιφρούρηση της απεργίας θα θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα, με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 6 μήνες και χρηματικά πρόστιμα που ανέρχονται στα 5.000 ευρώ (ενώ αν διαπιστωθεί υποτροπή, οι ποινές ενδέχεται να δεκαπλασιαστούν). Με λίγα λόγια, το κεφάλαιο θέλει ευέλικτους και αδύναμους εργαζόμενους, για να τους «ξεζουμίζει» με γνώμονα την αύξηση των κερδών του. Οι κυρίαρχοι θέλουν να διαμορφώσουν μια πραγματικότητα στην οποία οι από τα κάτω θα είμαστε αναγκασμένοι να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε, όπως μαρτυρούν και τα προγράμματα εργασίας για ανέργους 55 ετών και άνω, τα οποία, βάσει σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, θα επιτρέπουν την εργασία μέχρι και τα 74 έτη για τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης.

Τα 350 προαπαιτούμενα μέχρι το 2025 που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης συνεπάγονται «αιματηρά» πλεονάσματα και μετακύλιση του κόστους της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος από το κεφάλαιο στον κόσμο της εργασίας. Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε παρατεταμένη σήψη, καθώς διέρχεται δομική κρίση υπερσυσσώρευσης λόγω των ενδογενών αντιφάσεών του. Σε αυτά τα πλαίσια το κυρίαρχο σύστημα δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους. Η ανασυγκρότηση του κεφαλαίου επιτάσσει την ανηλεή επίθεση στα κεκτημένα της εργατικής τάξης (βλ. εργασιακά, παιδεία, υγεία κλπ). Γι’ αυτό, άλλωστε, το κεφάλαιο επιχειρεί να περιστείλει και να καρατομήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που κερδήθηκαν μέσα από μαχητικούς, συλλογικούς αγώνες. Το κεφάλαιο, για να ανακάμψει και να αυξήσει περαιτέρω τα κέρδη του, απαιτεί την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης των από τα κάτω και τη βάρβαρη αναδιανομή πλούτου από τη βάση προς την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας. Ως, αποτέλεσμα ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, που ανήκουν στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα ή προλεταριοποιούνται με ταχείς ρυθμούς, δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καλύψουν τα προς το ζην λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, των ισχυουσών ή των δρομολογούμενων ιδιωτικοποιήσεων, των μισθών πείνας, των μειωμένων συντάξεων, των υψηλών δεικτών της εργασιακής επισφάλειας και της ανεργίας.

Σε αυτήν τη συνθήκη της διαρκούς και συντονισμένης επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη, οφείλουμε να ορθώσουμε ένα μαχητικό, συλλογικό ανάχωμα. Πρέπει να συγκροτήσουμε ένα αντίπαλο δέος που θα βάλει φραγμό στους σχεδιασμούς και τις επιθέσεις του κράτους και του κεφαλαίου, θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις και τα συμφέροντα των από τα κάτω, θα επιχειρήσει να ανατρέψει τους υφιστάμενους συσχετισμούς ισχύος και να κλονίσει τα θεμέλια του καπιταλιστικού συστήματος, οργανώνοντας τους όρους για την επαναστατική ανατροπή του. Η συγκρότηση ενός τέτοιου επαναστατικού πόλου προϋποθέτει φυσικά την απαγκίστρωση του αγώνα των καταπιεσμένων από τους αστικοδημοκρατικούς δεσμούς. Απαιτεί τη διάρρηξη κάθε σύνδεσης με τον ρεφορμισμό και τη λογική της ανάθεσης επί τη βάσει ότι το κράτος υπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί εκ των έσω σε φιλολαϊκό μηχανισμό, άρα οι καταπιεσμένοι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη μόνο στις δικές τους συλλογικές δυνάμεις, στην αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη. Σε υλικό επίπεδο είναι απαραίτητο να ενδυναμωθούν και να μαζικοποιηθούν τα σχήματα αγώνα της εργατικής τάξης, οι κοινωνικές και ταξικές οργανώσεις (σωματεία, εργατικές επιτροπές και ενώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, συνελεύσεις γειτονιάς, αντιφασιστικά δίκτυα, αντιπολεμικοί συντονισμοί, ομάδες γυναικών και lgbtqi+ ατόμων) που θα διεκδικήσουν τη βελτίωση των όρων εργασίας και διαβίωσης της κοινωνικής βάσης. Ταυτόχρονα, αναγκαία κρίνεται και η στελέχωση των πολιτικών οργανώσεων που από θέση αρχής επιχειρούν να συνενώσουν τους επιμέρους αγώνες και τις αποσπασματικές διεκδικήσεις στη βάση ενός συνεκτικού επαναστατικού σχεδίου και προγράμματος για την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης και την οργάνωση της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης με στόχο τον επαναστατικό κοινωνικό μετασχηματισμό.

Η υιοθέτηση της κυρίαρχης αφήγησης περί απουσίας εναλλακτικής (“There is no alternative”) και της αναπόδραστης διαιώνισης του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος συνεπάγεται την καταδίκη των καταπιεσμένων στην υποτέλεια, την καταπίεση, την εκμετάλλευση, την αβεβαιότητα και τη μιζέρια. Αυτήν τη νοοτροπία επιζητεί να εμφυσήσει στους από τα κάτω το κυρίαρχο σύστημα μέσω των ιδεολογικών του μηχανισμών, προκειμένου να θωρακιστεί το ίδιο και να αποτρέψει εκ των προτέρων το ξέσπασμα της κοινωνικής αγανάκτησης, την εκδήλωση εξεγέρσεων και επαναστάσεων. Όσοι/Όσες, όμως, βρισκόμαστε στη βάση της κοινωνικής και οικονομικής πυραμίδας έχουμε κάθε λόγο και συμφέρον να επιζητούμε την ανατροπή αυτού του συστήματος και τη δημιουργία μιας κοινωνίας που δε θα βασίζεται στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και την περιθωριοποίηση. Αυτός είναι ο κόσμος για τον οποίον αγωνίζονται διεθνώς οι αναρχικοί. Μια κοινωνία χωρίς κράτος και εκμεταλλεύτριες τάξεις, που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια και τη συναδέλφωση των λαών, θα συγκροτείται στη βάση της πολιτικής ελευθερίας και της οικονομικής ισότητας, της κοινωνικοποίησης του παραγόμενου πλούτου, της αυτοδιαχείρισης των παραγωγικών μονάδων μέσω των εργατικών συμβουλίων, της επίλυσης και της διευθέτησης των κοινοτικών ζητημάτων μέσω των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών στις κομμούνες. Απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα οι αναρχικοί αντιτάσσουμε το πρόταγμα της κοινωνικής επανάστασης και του ομοσπονδιακού συστήματος του ελευθεριακού κομμουνισμού, απευθύνοντας έκκληση για συστράτευση πάνω σε αυτό το σχέδιο στους όπου γης καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους. Γιατί θέλουμε μια ζωή για όλους και όχι για λίγους. Τα θέλουμε όλα για όλους!

ΔΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ, ΔΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ, ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΒΙΔΕΣ ΤΟΥΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ

ΤΑΞΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΔΕΘ:

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 18:00, ΚΑΜΑΡΑ

-ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 17:30, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ NO PASARAN (ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ 4)

*Συμμετέχουμε και στηρίζουμε το κοινό αναρχικό μπλοκ.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

blog: libertasalonica.wordpress.com


Μόλις λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αναδεικνύεται με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο η επίθεση της αστικής τάξης στην εργατική τάξη και τον λαό. Τα εκλογικά αποτελέσματα με την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας, αποτύπωσαν την αδιαμφισβήτητη συσπείρωση των δυνάμεων της αστικής τάξης αλλά και των άλλων κοινωνικών δυνάμεων που έχει υπό την ηγεμονία και την επιρροή της, καθώς και την γενικευμένη υποχώρηση της εργατικής τάξης. Η Ν.Δ. με την έκθεση Πισσαρίδη, σχέδιο για την δήθεν ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων, επίθεσης στην εργασία και φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο κατάφερε -πλασματικά- να ωφελήσει σε ένα βαθμό και ένα μέρος των μεσαίων στρώματων που είχε επιβιώσει την προηγούμενη δεκαετία. Όσο ο πληθωρισμός κατατρώει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και προλεταριοποιεί μία σημαντική μερίδα των αυτοαπασχολούμενων και του μικρού κεφαλαίου, μία άλλη βγήκε -προσωρινά μόνο- κερδισμένη από τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, τις επιδοτήσεις, τα προγράμματα φτηνής εργασίας του ΟΑΕΔ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για άλλη μία χρόνια μέσα σε ένα κλίμα δυστοπικό μετά τις καταστροφικές και δολοφονικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, ο Κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει στην ΔΕΘ το αντι-λαϊκό πρόγραμμα διακυβέρνησης των επόμενων χρόνων. Ήδη, είναι σε διαβούλευση το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο σε συνέχεια του Νόμου Χατζηδάκη, το οποίο έφερε με την βούλα την κατάργηση του 8ώρου, τα ελαστικά ωράρια, την αύξηση του ορίου των υπερωριών και την πληρωμή τους σε ρεπό ή άδεια. Με το νέο νομοσχέδιο, λοιπόν, ανοίγει πλέον ο δρόμος και της 16ωρης εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, των συμβάσεων “μηδενικής εργασίας” και της κατά παραγγελία εργασίας, της 6ήμερης εργασίας στις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ενώ ακόμα, μετά την εγκαθίδρυση του ηλεκτρονικού μητρώου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας, ποινικοποιείται και η περιφρούρηση των απεργιών με χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και ποινή μέχρι και 6μηνης φυλάκισης! Ένα νομοσχέδιο το οποίο εντατικοποιεί όλο και περισσότερο τις ζωές μας, με αποτέλεσμα την ραγδαία μείωση του ελεύθερου χρόνου και του χρόνου ξεκούρασης, βάζοντας στο στόχαστρο όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Άλλωστε, το αντεργατικό νομοσχέδιο έρχεται να προστεθεί στην ήδη συντελούμενη ολομέτωπη καπιταλιστική επίθεση και να συμπληρώσει την ολιστική πειθάρχηση στις επιταγές της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη προβλέπουν την συνέχιση της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης. Της διαχείρισης που σκορπάει δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά πολεμικού εξοπλισμού και για προσλήψεις σε στρατό και αστυνομία, για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας και την συμμετοχή σε αποστολές σε χώρες της Αφρικής και στον Ινδοειρηνικό, την ίδια ώρα που δημόσια παιδεία και υγεία είναι υποστελεχωμένες και υποβαθμισμένες και άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας ένα ασθενοφόρο. Την ώρα που η ακρίβεια είναι στα ύψη, εξαθλιώνοντας όλο και περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα που η χρόνια υποχρηματοδότηση των δομών δασικής προστασίας και η υποστελέχωση των πυροσβεστικών μονάδων είχε ως αποτέλεσμα, για ένα ακόμα καλοκαίρι, να καούν χιλιάδες δασικές εκτάσεις, ζώα, σπίτια, με πάνω από 25 νεκρούς μεταξύ των οποίων και οι 18 μετανάστες που κάηκαν στο δάσος της Δαδιάς, ενώ ακόμα θρηνούμε τους νεκρούς των εγκλημάτων των Τεμπών και της Πύλου.

Μέσα σε αυτό το αβέβαιο παρόν και μέλλον, όπου η επισφάλεια κυριαρχεί, και οι εικόνες από τις φωτιές μέχρι τα Τέμπη, κι από τον πολλαπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων μέχρι τη μαζική δολοφονία μεταναστών στα ανοιχτά της Πύλου πυκνώνουν, έρχονται να προστεθούν και τα γεγονότα στον Έβρο, επιβεβαιώνοντας πώς το αστικό (παρα)κράτος επιβιώνει -εκτός των άλλων- και μέσα από τα αντιμεταναστευτικά πογκρόμ και τη φασιστική ρητορική μίσους. Αυτοί οι σύγχρονοι δουλικοί του αστικού κράτους, αυτά τα τάγματα εφόδου, προϊόντα του εργαστηρίου του ανορθολογισμού και των fake news, συμπληρώματα του θεσμικού ρατσισμού και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και της Ελλάδας, που δρουν ως γραμμή κρούσης της αστικής τάξης και του κράτους κυνηγώντας μετανάστ(ρι)ες και στοχοποιώντας αγωνίστ(ρι)ες, αποτελούν το μακρύ χέρι αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού κοινωνικού συστήματος, που γεννά και αναζωπυρώνει τον φασιστικό οχετό όπως και όποτε το συμφέρει.

Γιατί ο φασισμός, ως οργανικό μέρος του καπιταλιστικού συστήματος, στα πλαίσια της αναπαραγωγής του εκμεταλλευτικού τρόπου παραγωγής, οπλίζει, στελεχώνει και νομιμοποιεί ακροδεξιές και αντιδραστικές λογικές αποπροσανατολίζοντας την κοινωνική πλειοψηφία από τα πραγματικά ταξικά και κοινωνικά επίδικα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της σημερινής απόπειρας υπερσυντηρητικοποίησης της κοινωνίας, διάφοροι καθεστωτικοί κύκλοι ψαρεύουν στα θολά νερά της συνωμοσιολογίας για να στρέψουν, μέσω των μηχανισμών τους (ΜΜΕ, εκκλησία, παραστρατιωτικές οργανώσεις, σύλλογοι εφέδρων και μπάτσων, κυβερνητικά και ακροδεξιά non paper), την κοινωνική οργή σε εθνικιστικό παραλήρημα.

Απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η ταξική συσπείρωση και η λαϊκή αλληλεγγύη οφείλει και πρέπει να σταθεί εμπόδιο στις αστικές πολιτικές που καταστρατηγούν τις ταξικές και κοινωνικές ελευθερίες. Με οργάνωση της πάλης αλλά και με τους πρόσφατους αγώνες των εργαζομένων στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, την COSCO, την efood να εμπνέουν και να αποδεικνύουν πώς όλα αλλάζουν και όλα ανατρέπονται, η φετινή ΔΕΘ να σηματοδοτήσει την έναρξη των ταξικών αγώνων του επόμενου διαστήματος. Γιατί θα είμαστε καταδικασμένοι να ξαναζούμε τα ίδια κάθε χρόνο, όσο δεν ανατρέπουμε τις πολιτικές εκείνες που υπονομεύουν τις ζωές μας.

Να λογαριαστούμε με τους καπιταλιστές και το κράτος τους, την αντιμεταναστευτική πολιτική των φραχτών και των κλειστών συνόρων, την κυρίαρχη ρατσιστική προπαγάνδα που οδήγησαν δεκάδες μετανάστες στον θάνατο στο δάσος της Δαδιάς, που λεηλατούν το περιβάλλον, που προτεραιοποιούν το καπιταλιστικό κέρδος, την πολεμική προετοιμασία, τα ΝΑΤΟϊκά αλισβερίσια, την ενίσχυση της καταστολής απέναντι στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών και των δομών κοινωνικής πρόνοιας (Υγεία, Παιδεία, Στέγαση, Μετακινήσεις, Δασική προστασία). Να λογαριαστούμε με τα δουλικά τους, τους φασίστες και με όλους τους κανίβαλους αυτού του κόσμου.

Οι επόμενες μέρες και οι επόμενοι καιροί πρέπει και θα είναι δικοί μας. Να μείνουμε μπροστά, να περάσουμε στην αντεπίθεση!

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΔΕΘ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 18:00, ΚΑΜΑΡΑ

Διαρκής Αγώνας για την Ταξική Απελευθέρωση


Τέμπη-Πύλος-Πυρκαγιές:

η εμπέδωση του καθημερινού θανάτου

Από ένα σύστημα εξουσίας – ορισμένο στις ανισότητες&τις διακρίσεις – που εκμεταλλεύεται και δολοφονεί ό,τι δεν (μπορεί να) περιφράσσεται στον κόσμο του εμπορεύματος

Και απέναντι εμείς που δεν αντέχουμε, αναζητώντας τρόπους&τόπους κοινών απαντήσεων.

Συλλογικοποίηση των αγώνων μας -ισότητας και αλληλεγγύης- ώστε να χαράξουμε ζωές με νόημα, απέναντι στην υποτίμηση των ζωών μας, στο εδώ και στο τώρα.

Αντικρατική-Αντικαπιταλιστική Διαδήλωση: Σάββατο 09/09 στις 18:00 – Καμάρα

  • Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο
  • Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ MHTΣΟΤΑΚΗ

Πόλεμος στον ιμπεριαλιστικό Πόλεμο

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – Εργατική εξουσία!

Μέσα στο καλοκαίρι μαζί με την Ελλάδα κάηκαν και οι θριαμβολογίες της Δεξιάς μετά την εκλογική της νίκη χωρίς αντίπαλο. Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη-Νέρωνα έδειξε το φρικτό του πρόσωπο: ανίκανο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε άμεση ανάγκη του λαού εξαπολύει, χωρίς καθυστέρηση, πόλεμο ενάντια στον λαό.

Παίρνει ήδη μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία, με πρώτο το αντεργατικό έκτρωμα του ακροδεξιού Γεωργιάδη, που σε συνέχεια του κανιβαλικού νόμου Χατζηδάκη, επιχειρεί να επιδεινώσει τις ήδη καταστροφικές για την εργατική τάξη εργασιακές σχέσεις. Ακολουθώντας τις εντολές της ΕΕ, λόγω της επιδείνωσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, ετοιμάζεται να περικόψει ακόμα και τα ψίχουλα των διάφορων επιδομάτων κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού, να κλιμακώσει την κανιβαλική “λιτότητα” και την μαζική φτώχεια. Εξαπολύει το αστυνομικό κράτος ενάντια σε εργαζόμενους, ανέργους, νεολαία, την πρώτη κατοικία, τους απόκληρους. Δίνει αέρα στα πανιά των φασιστών, όπως στους δολοφόνους και βασανιστές προσφύγων στον Έβρο, στα σύνορα, μέσα στις πόλεις και τις γειτονιές. Καθόλου τυχαία, ο Κούλης Μητσοτάκης δίνει το χέρι στους πρώτους καλεσμένους του, τους αστέρες του διεθνούς φασισμού: στον θλιβερό αντρείκελο του ΝΑΤΟ Ζελένσκι, τον επικεφαλής των Ουκρανών νοσταλγών του Ναζί Μπαντέρα, στην Μελόνι των Ιταλών νοσταλγών του Μουσολίνι, στον Ινδό φασίστα Μόντι, ένοχο της μαζικής σφαγής εκατοντάδων χιλιάδων Ινδών μουσουλμάνων.

Ο ταξικός πόλεμος της κυβέρνησης της ΝΔ ενάντια στον εχθρό-λαό που θέλει να διαφεντεύει αυταρχικά είναι αλληλένδετος με τον αμερικανονατοϊκό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης την Ουκρανία, κατά της Ρωσίας και έμμεσα της Κίνας, απειλώντας με Τρίτο Πυρηνικό Παγκόσμιο Πόλεμο όλη την ανθρωπότητα και κάθε ζωή πάνω στον πλανήτη. Η ψευδεπίγραφη Σύνοδος των Αθηνών για την “ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων”, στόχο είχε την δημιουργία μας εκτεταμένης ζώνης πολέμου από την Αδριατική ως την Μαύρη Θάλασσα, συνδέοντας συνολικά τα Βαλκάνια, μαζί και την Ελλάδα, με τα βαλτωμένα στο αίμα μέτωπα της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση των ανδρείκελων του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου, παρόλες τις κομπορρημοσύνες της και τον ολοκληρωτικό έλεγχο των ΜΜΕ είναι αντιμέτωπη με την επιδεινούμενη κοινωνικο-οικονομική κρίση και ένα λαό που υποφέρει λόγω της ακρίβειας και ενός νέου κύματος ανεργίας και στριφογυρίζει σαν παγιδευμένο θηρίο στο κλουβί. Οι κυβερνώντες αδυνατούν να ακολουθήσουν μια πολιτική κατευνασμού των μαζών. Από την άλλη, δεν θέλει δεν μπορεί και δεν δίνει καμία διέξοδο η κοινοβουλευτική, αντιπολίτευση του σοσιαλφιλελεύθερου δεξιόστροφου ΠΑΣΟΚ, του κεντροαριστερού κατακερματισμένου ΣΥΡΙΖΑ που τίποτα δεν έμαθε από την ήττα και τίποτα δεν άλλαξε από την ολέθρια πολιτική που ακολούθησε, το περιχαρακωμένο στην αυτάρκειά του γραφειοκρατικό ΚΚΕ που λειτουργεί σαν δικλείδα ασφαλείας και ελέγχου της λαϊκής οργής.

Εκείνο που κυβέρνηση και άρχουσα τάξη φοβούνται είναι η ανάδειξη στους δρόμους και σε όλα τα μέτωπα της ταξικής πάλης, μιας αληθινής εναλλακτικής διεξόδου από την κρίση με την ανεξάρτητη επαναστατική πολιτική ταξική πάλη του προλεταριάτου, της νεολαίας, όλων των φτωχών λαϊκών μαζών. Είναι αυτή η πολιτική αναγκαιότητα σε αντιπαράθεση με ένα κοινοβούλιο-ζόμπι γεμάτο φασιστοειδή και ναζιστικά ερπετά, που διαπερνά την ασταθή πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα-Τροτσκιστές καλεί την εργατική τάξη και τα πιο πρωτοπόρα τμήματα της νεολαίας, να οργανωθούμε και να παλέψουμε μαζικά για δουλειά, ψωμί και ελευθερία, με όπλο την Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα και διεθνώς. Με την ανάπτυξη του ταξικού αγώνα για όλα τα προβλήματα του λαού, ενάντια στις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς, την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας, όλα τα αντεργατικά μέτρα, δείχνοντας έμπρακτα και χωρίς όρους την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, για τη συντριβή των φασιστών και του αστικού κράτους που τους υποθάλπει και τους χρησιμοποιεί.

Το όπλο των προλετάριων είναι η οργάνωση. Αυτοοργάνωση και συντονισμός των λαϊκών αγώνων παντού! Το χτύπημα σε έναν είναι χτύπημα σε όλους! Ενιαίο ταξικό Μέτωπο των εργατικών και λαϊκών οργανώσεων ενάντια στον κοινό ταξικό εχθρό

Ενταχθείτε στις γραμμές του ΕΕΚ-Τροτσκιστές και του μαχόμενου διεθνισμού στην περιοχή μας, του Διεθνούς Σοσιαλιστικού Κέντρου “Κριστιάν Ρακόφσκι”!

Για την επαναστατική επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς, την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση, τον πανανθρώπινο ελευθεριακό κομμουνισμό.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ-ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο


ΚΚΕ μ-λ: Όλοι στη διαδήλωση της ΔΕΘ! Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2023 – Καμάρα 18:00

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
ΚΑΙΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΤΙΣ ΖΩΕΣ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΧΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!

ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ!

Λίγες μόλις βδομάδες μετά τις εκλογές φανερώθηκε ξανά ότι για το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, η χώρα και ο λαός δεν μετράνε, παρά μόνο εάν χρησιμεύουν στην παραγωγή κερδών, στην αναπαραγωγή της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης και των δυτικών αφεντικών της (ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση). Έτσι χωρίς μόνιμο προσωπικό, μέσα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας χάνονται ανθρώπινες ζωές, καίγονται ολόκληρα δάση, καλλιέργειες και κόποι μιας ζωής!

Πίσω από τις φλόγες προβάλλει το αντιδραστικό τρίπτυχο: βαθαίνει η ιμπεριαλιστική εξάρτηση- απογειώνεται η αντιλαϊκή επίθεση- κλιμακώνεται η καταστολή και η φασιστικοποίηση! Με αυτό πρέπει να αναμετρηθεί ο λαός. Απέναντι σε αυτά πρέπει να οργανώσει την πάλη του!

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ

Πρόσφατη είναι η απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ που δίνει το «ΟΚ» για τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στα νησιά του Αιγαίου. Ακόμα πιο πρόσφατη είναι η μυστική πρόσκληση σ΄ αυτό το ενεργούμενο των φονιάδων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, Ζελένσκι. Η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), έχουν μετατρέψει την χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, μπλέκουν ολοένα και πιο βαθιά την χώρα και τον λαό στον άδικο πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία. Ένας πόλεμος που αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα του παροξυσμού του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Ευρώπης) για το ξαναμοίρασμα του κόσμου.

Οι κατάπτυστες εκδουλεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ προς τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έγινε πρόσφατα με την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, στην λογική του ΚΑΛΟΥ και ΠΡΟΘΥΜΟΥ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥ, στα ιμπεριαλιστικά αφεντικά της, μεγαλώνουν κατακόρυφα τους κινδύνους για το λαό μας, μεγαλώνουν την πιθανότητα να «ξαναχύσουμε το αίμα μας για τους αμερικανούς» όπως κυνικά και προκλητικά είχε δηλώσει ο πρώην Υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος!

Ταυτόχρονα η άρχουσα τάξη της χώρας ευελπιστεί πως με αυτήν την στάση της, θα ενισχύσει την θέση της στον αντιδραστικό ανταγωνισμό της με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Η ανάγκη των ΗΠΑ για «πάγωμα των διαφορών» ώστε οι δύο αστικές τάξεις να συνταχθούν ολοκληρωτικά στο πλευρό των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό τους με την Ρωσία, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αναιρέσει τον ανταγωνισμό τους, που άλλωστε είναι εργαλείο και για τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό ώστε να ελέγχει τις δύο χώρες. Αυτός ο αντιδραστικός ανταγωνισμός, δηλητηριάζει τα μυαλά και την καρδιά των δύο λαών με εθνικισμό και σωβινισμό, ενώ έχει πυροδοτήσει μία κούρσα εξοπλισμών που μεγαλώνει τα δεσμά από τους ιμπεριαλιστές και φορτώνει δυσβάστακτα βάρη στις λαϊκές πλάτες.

Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

Η ιμπεριαλιστική εξάρτηση δίνει τον ρυθμό και τα εργαλεία και της επίθεσης που τόσο έχει ανάγκη το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο που λυμαίνονται την εργατική τάξη, το λαό και την χώρα. Έτσι η ανοιξιάτικη Έκθεση της Κομισιόν, αποτελεί το πλαίσιο για τη νέα λεηλασία των εργατικών καταχτήσεων, ενώ η Οδηγία 2019/1152 γίνεται η βάση για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη που προωθεί η ΝΔ για λογαριασμό του κεφαλαίου (ξένου και ντόπιου).

Το νέο «νομοσχέδιο Γεωργιάδη», ως συνέχεια του αντεργατικού εκτρώματος του «νόμου Χατζηδάκη», επιχειρεί να ξεθεμελιώσει τις εναπομείνασες καταχτήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Επιβάλλει την 6ήμερη εργασία στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, δηλαδή στην καρδιά του βιομηχανικού προλεταριάτου. Προωθεί την 13ωρη δουλειά μέσα σε ένα 24ωρο. Νομιμοποιεί και επιβάλλει τις πιο ακραίες μορφές ευέλικτης εργασίας («συμβάσεις μηδενικού χρόνου», «συμβάσεις κατά παραγγελία»). Κεντρικός στόχος είναι η μετατροπή του εργαζόμενου σε ΦΤΗΝΟ και ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΔΟΥΛΟ, ένα ΕΡΓΑΛΕΙΟ παραγωγής ΚΕΡΔΩΝ για το κεφάλαιο, με σημαντικό μοχλό σε αυτό τον στόχο να είναι η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ. Κλιμακώνει το απεργοσπαστικό οπλοστάσιο και επιχειρεί να ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, προωθώντας φυλακίσεις και εξοντωτικές ποινές ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα.

Αυτή η αντεργατική νέα λαίλαπα, έρχεται να προστεθεί στην αύξηση των ορίων σύνταξης στα 74 χρόνια, που ουσιαστικά θα καταργήσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα για σημαντικό τμήμα εργαζομένων. Έρχεται να προστεθεί στην επίθεση που κλιμακώνεται στους εργαζόμενους στο δημόσιο μέσω της αξιολόγησης, αλλά και τα νέα αντιδραστικά μέτρα που προωθούνται σε βάρος των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Έρχεται να προστεθεί το κλείσιμο νοσοκομείων, το σπρώξιμο προσωπικού σε παραίτηση κ.ά., ενάντια στο δικαίωμα του λαού για ίση, δωρεάν και πλήρη περίθαλψη. Έρχεται να προστεθεί στην πολιτική της ακρίβειας σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, ενέργεια, που εφαρμόζει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο για να βγάλει την χασούρα από την πανδημία και τον πόλεμο, εξανεμίζοντας τα λαϊκά εισοδήματα και οδηγώντας μεγάλα τμήματα των λαϊκών μαζών στην πείνα, την φτώχεια, την απόγνωση!

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Αυτό μαρτυρά η αδιάκοπη βιομηχανία διώξεων που κλιμακώνεται ενάντια σε όποιον αγωνίζεται. Οι δίκες που έχουμε μπροστά μας ενάντια στους αγωνιστές που αψήφησαν τις χουντικού τύπου απαγορεύσεις και βγήκαν να διαδηλώσουν στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και του Γρηγορόπουλου το 2020. Αυτό μαρτυρά το βίαιο σπάσιμο των απεργιακών μπλόκων όπως της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, η μετατροπή του απεργιακού δικαιώματος σε έγκλημα, που τιμωρείται με φυλακή και χρηματικές ποινές, η πανεπιστημιακή αστυνομία, η τρομοκράτηση της νεολαίας στα πάρκα και στις γειτονιές. Τη σιγή νεκροταφείου θέλουν να επιβάλλουν με τα εξοντωτικά πρόστιμα για αφισοκόλληση στις φετινές βουλευτικές εκλογές, σε κόμματα, μεταξύ των οποίων είναι και το ΚΚΕ(μ-λ).

Εν τω μεταξύ ο ακροδεξιός και φασιστικός συρφετός, στοχοποιεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για τις φωτιές, την ίδια στιγμή μάλιστα που θρηνούν θύματα οι ίδιοι, όχι μόνο ξεπλένοντας ξεδιάντροπα το σύστημα από τις ευθύνες του, αλλά βάζοντας γερή πλάτη στο αντιδραστικό κλίμα που θέλει να επιβάλλει το σύστημα μέσα στο λαό. Γιατί ένας λαός που δεν αναγνωρίζει τους πραγματικούς του εχθρούς, εμποτισμένος με μοιρολατρία και φόβο, δεν είναι μόνο μια μηχανή κερδών για το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό αλλά μπορεί να γίνει και «κρέας στα κανόνια» των άδικων πολέμων που «ξερνάει» από τα σπλάχνα του ένα σύστημα που σαπίζει.

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ-ΛΑΪΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ!

Η διέξοδος ΔΕΝ βρίσκεται φυσικά στην αστική «αντιπολίτευση» των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που ψάχνει να βρει σε πιο επιμέρους σημείο να διαφοροποιηθεί, την ίδια στιγμή που συμφωνεί με την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζει η ΝΔ. ΟΥΤΕ στον κρατικό-κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και των κάθε λογής εργατοπατέρων που δεν δείχνουν απλά ανοχή αλλά βάζουν πλάτες στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών.

Η διέξοδος ΔΕΝ βρίσκεται όμως, ούτε στην μετατροπή των σωματείων σε εκδοτήρια ψηφισμάτων και φιλολαϊκών νομοσχεδίων που κατατίθενται στη βουλή όπως κάνει το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Πρακτική που αντιγράφει την αδιέξοδη και γεμάτη αυταπάτες λογική του ΣΥΡΙΖΑ του «με ένα νόμο καταργούμε τα μνημόνια». Μία πρακτική που όχι μόνο βάζει πάνω από την εξωκοινοβουλευτική πάλη και τους εργατικούς αγώνες τον κοινοβουλευτισμό, αλλά θέλει να τα αντικαταστήσει με αυτόν. Κρατώντας έτσι την εργατική τάξη και τον λαό στο περιθώριο ή το πολύ ως διαπραγματευτικό χαρτί στην αναζήτηση ρόλου μέσα στο βάρβαρο αυτό σύστημα.

Η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση της εργατικής τάξης, της νεολαίας και συνολικά του λαού μας, στους χώρους δουλειάς, ζωής και σπουδών, στη δημιουργία εργαλείων πάλης που να ανήκουν στον ίδιο το λαό και να είναι ανεξάρτητα από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του. Η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για την αναγέννηση των σωματείων και των συλλόγων σε αγωνιστική, ταξική βάση και προσανατολισμό.

Στην σημερινή φάση στο επίκεντρο των προσπαθειών των αριστερών επαναστατικών δυνάμεων, μέσα από πρακτικές συντονισμού και συμπόρευσης, πρέπει να μπει Η ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ:

  • Στην εμπλοκή της χώρας στον άδικο πόλεμο, ενάντια στην εξάρτηση της χώρας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ.
  • Στην καταιγιστική επίθεση με επίκεντρο την ανατροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου.
  • Στην πολιτική της καταστολής, την τρομοκρατίας και της φασιστικοποίησης με αιχμή τις στις διώξεις και τις δίκες αγωνιστών και σωματείων.

ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ, ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ!


Αντικρατική – Αντικαπιταλιστική πορεία: 9 Σεπτεμβρίου 2023 στις 18:00 στην καμάρα

*Προσυγκέντρωση : στις 17:30, στο ελευθεριακό κέντρο NO PASARAN (Ιασωνίδου 4)

Στην εποχή της ματαιότητας

Οι διπλές εκλογές Μαΐου-Ιουνίου υπήρξαν ορόσημο του τέλους μιας εποχής που ξεκίνησε πριν 15 χρόνια. Μιας εποχής που σημαδεύτηκε από την αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, μεγάλους αγώνες, την εμφάνιση μιας “εναλλακτικής” σοσιαλδημοκρατίας ως “πολιτικού εκφραστή” των κοινωνικών αντιστάσεων, την αναγόρευση του αρχηγού της σε φωτισμένο ηγέτη της ανατροπής, την αποκαθήλωση του και την καθολική παλινόρθωση του παλαιού συστήματος μέσα από την εμπέδωση της ματαιότητας στους υπηκόους.

Η επέλαση της πιο επιθετικής μορφής καπιταλισμού, του νεοφιλελευθερισμού, συμβαίνει με ελάχιστες πλέον αντιστάσεις. Τα εργατικά κεκτημένα καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο, η φύση λεηλατείται, υποδομές και δίκτυα ξεπουλιούνται, ο δημόσιος χώρος γίνεται έρμαιο των εργολάβων. Όλα αυτά με αιχμή την στρατιωτικοποιημένη πλέον αστυνομία. Ό,τι έχει απομείνει να αντιστέκεται δέχεται την επίθεση του κράτους, με πρώτο και κύριο τον αντιεξουσιαστικό χώρο και τις εκκενώσεις καταλήψεων.

Που γεννάει τέρατα

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ζούμε την πλήρη επικράτηση της αντιεξέγερσης. Μια ολόκληρη βεντάλια φασιστικών μορφωμάτων έχει προβάλει σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ναζί, συνομωσιολόγους, alt-right, θρησκόληπτοι αποτελούν τα κεφάλια μιας Λερναίας Ύδρας το σώμα της οποίας εκκολάφτηκε στις κεντρικές πολιτικές του ελληνικού κράτους. Από τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές ως το πάρτι μιζών με την κούρσα των εξοπλισμών, το αφήγημα με βάση το οποίο πλουτίζουν τα αφεντικά βρίσκει ορκισμένους υπηκόους για να το υπηρετήσουν.

Όσο τα δάση καίγονται από την αδιαφορία του κράτους, ως μη οικονομικά αποδοτικά για να φυτρώσουν επενδύσεις, φασίστικές πολιτοφυλακές κάνουν πογκρόμ ενάντια στης γης τους κολασμένους. Όσο υποτιμάται η εργασία, οι φασίστες δείχνουν ως υπεύθυνους τους πλέον υποτιμημένους εργάτες. Όσο τα αφεντικά κλέβουν τον ιδρώτα μας και διαπράτουν εργατικές δολοφονίες, οι φασίστες χαρακτηρίζουν ως εγκληματίες τους εξαθλιωμένους φτωχοδιάβολους. Έχοντας κάνει κατάληψη στην δημόσια σφαίρα, η φασιστική ρητορική ποτίζει το κοινωνικό σώμα γεννώντας μια πραγματικότητα βγαλμένη από τα πιο δυστοπικά σενάρια.

Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα

Αν κάτι μας έδειξε όμως η περίοδος από το 2008 ως το 2012 είναι πως το μόνο που μπορεί να ανακόψει την επέλαση του κεφαλαίου και την λεηλασία των ζωών μας είναι ο αγώνας. Ο αδιαμεσολάβητος, ακηδεμόνευτος, αδιαπραγμάτευτος αγώνας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Με συνελεύσεις γειτονιάς, σωματεία βάσης, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και όλα αυτά που συνέστησαν το γεμάτο ζωντάνια και αποφασιστικότητα κίνημα εκείνης της περιόδου.

Και αν κάτι οφείλει να μας μάθει η περίοδος μετά το 2015 είναι το τι παθαίνουν τα κινήματα όταν αφήνουν την τύχη τους στην διαμεσολάβηση και τους σωτήρες της (έστω και “ριζοσπαστικής”) σοσιαλδημοκρατίας. Το πως μόνο οι ίδιοι/ες οι αγωνιζόμενοι/ες μπορούμε να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας και να χτίσουμε ένα κόσμο στο ύψος των ονείρων μας. Γιατί η εξουσία είναι φτιαγμένη να “προδίδει”, να αφομοιώνει και να συνθλίβει, ώστε να αναπαράξει τον εαυτό της.

Για την Αναρχία, τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό

Τα όνειρα μας οφείλουν να πάρουν μορφή στο εδώ και στο τώρα, ώστε να γίνουν προτάσεις για τον κόσμο του αύριο. Για έναν κόσμο που οι άνθρωποι δεν θα εξουσιάζονται αλλά θα συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις για τις ζωές τους. Που δε θα υπόκεινται εκμετάλλευση αλλά θα μοιράζονται τον κόπο και θα απολαμβάνουν τους καρπούς του. Που θα οργανώνουν κάθε πτυχή της ζωής τους απολαμβάνοντας την ισότητα και την ελευθερία μέσα από την κοινότητα.

Οι νέες προκλήσεις θα φέρουν νέους αγώνες και νέες ευκαιρίες και τότε όλα θα πρέπει να είναι διαφορετικά…

https://rb.gy/vut8h

αναρχική ομάδα Θεσσαλονίκης Πυρανθός


Για ποιο λόγο κάλεσμα στην πορεία ενόψει ΔΕΘ;

Εκτιμούμε ότι οι πορείες είναι αυτές που αναδεικνύουν την ουσία και τα περιεχόμενα της επίμονης κινηματικής ζύμωσης των αδιαμεσολάβητων, από τα κάτω αγώνων. Η πορεία της ΔΕΘ αποτελεί διαχρονικά με ελάχιστες εξαιρέσεις μία θεαματική έκθεση ιδεών. Κάθε χρόνο ο κόσμος των κινημάτων καλεί στη συγκεκριμένη πορεία και -ανεξαρτήτως ειλικρινούς ή μη πολιτικής πρόθεσης- καταλήγει να κάνει μια περιφορά του επιταφείου των απολεσθέντων κοινωνικών κεκτημένων της χρονιάς, υπό την ασφυκτική επίβλεψη αμέτρητων μπάτσων. Από την πλευρά του κράτους στήνεται ενα show στα πρότυπα των μεγάλων expo του εξωτερικού, μια επίδειξη οικονομικής, πολιτικής και κατασταλτικής ισχύος. Θέλουμε πορείες οι οποίες να εμπλέκουν όλο και περισσότερους/ες/α που δεν έχουν ένα εναλλακτικό πλάνο διακυβέρνησης αλλά περιφρονούν το υπάρχον πολιτικό σκηνικό στην ουσία του και φαντάζονται πέρα από αυτό. Η ορατότητα προταγμάτων που διαρρηγνύουν την μιζέρια και την πολιτική της διαπραγμάτευση με το κράτος είναι αναγκαία και επιτακτική. Αποφεύγοντας την παγίδα του να απαντάμε σε ερωτήματα τα όποια θέτουν οι εξουσιαστές μας σαν να ήμασταν ισότιμοι συνομιλητές, θέλουμε να αναδείξουμε ότι διαπραγμάτευση μεταξύ κυρίαρχων και καταπιεσμένων δεν υφίσταται. Η άρνηση αυτής της σχέσης και των πυλώνων που την διαιωνίζουν είναι το επίδικο. Μόνο με τη σύνδεση των επιμέρους κοινωνικών αγώνων των κολασμένων προς μία εξεγερσιακή προοπτικη, θα κάνουμε το πέρασμα από την άμυνα στην επίθεση.

Οι 1000 + 1 κρίσεις που εν τέλει είναι 1!

Η τελευταία δεκαπενταετία όσον αφορά το ελληνικό κράτος αλλά και γενικότερα, είναι ένα ψηφιδωτό συνεχών 9/9 May be an image of 3 people and text that says 'ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ.ΚΑΠΙΤΑΙΣΜΟ,ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ Εντατικοποιηση της εργασιας, υποτιμηση των ζωων, δολοφονιες μεταναστων, ρομα, τρανς, γυναικων, λεηλασια της φυσης. Να στησουμε αναχωματα στον εκφασισμο της κοινωνιας. Να μη γινουμε κομματι του κοινωνικου κανιβαλισμου. ΠΟ 9/9 18:00 NA ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ AMYNA ΣΤΗΝΕΠΙΘΕ ΘΕΣΗ Ανάρες Ομάδα Δράσης & Αλληλεγγύης'9/9 18:0018:00κρίσεων που η επόμενη αναλαμβάνει τα ηνία πριν καν τελειώσει η προηγούμενη. Αυτό το τεχνητό συνεχές έχοντας πλέον εθίσει και τρομοκρατήσει τις μάζες με την επαναληψιμότητα και την προπαγανδιστική του βελτιστοποίηση, έχει καταστεί μόνιμο μοντέλο διακυβέρνησης και εχέγχου κυβερνησιμότητας του πλήθους. Ναι, οι κρίσεις υπάρχουν και παράγουν ιδεολογικοπολιτικές ερμηνείες του κόσμου, ενώ το υλικό τους αντίκτυπο είναι πέρα για πέρα πραγματικό από τη στιγμή που η σχέση εργασία-κεφάλαιο δεν ξεπερνιέται επαναστατικά από τον κοινωνικό ανταγωνισμό, προς την κατάργηση και των δύο πόλων. Ωστόσο η ανελειπής εδώ και μια δεκαπενταετία επίκληση από το κράτος μιας βεντάλιας κρίσεων οι οποίες έχουν με μια σατανική μαθηματική ακρίβεια τον ίδιο πιστωτή και τον ίδιο δανειζόμενο, έχουν καταστρέψει τον κοινωνικό ιστό. Ας παραμερίσουμε για λίγο την μέγιστη σημασία της οικονομικης κρίσης του 2008-09 η οποία ήταν και είναι καθοριστικής φύσεως, του Δεκέμβρη του 08, την παρουσία στο δρόμο των ταγμάτων της Χ.Α, των απεργιακών συγκρούσεων του 2011-12 και την περίοδο του δημοψηφίσματος για χάρη μίας πιο πρόσφατης περιόδου. Χρονικά κοντά λοιπόν στη φάση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε το “τέλος των μνημονίων” (προεκλογικές παπάτζες εφόσον η αυστηρή επιτήρηση όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας θα συνεχίζει κανονικά για δεκαετίες ενώ τα εργατικά κεκτημένα της βάσης όπως η απεργία και οι συλλογικές διεκδικήσεις δεκαετιών συνέχισαν και συνεχίζουν να βάλονται από παντού), επήλθε η διετής υγειονομική κρίση. Ο όρος υγειονομική κρίση παραπέμπει σε παιδικό παραμύθι μπροστά στην πολιτική ουσία της διετίας αυτής, στην ελλάδα και παγκοσμίως. Πέρασμα μέρους της θανατοπολιτικής που εφαρμόζει το ελληνικό κράτος για δεκαετίες στους μετανάστες στον εγχώριο πληθυσμό, ακραία καταστολή με πρόστιμα και lockdowns, κορύφωση της νεοφιλελευθερης αναδιάρθρωσης της υγείας και της παιδείας, πέρασμα από την διαχωρισμένη πολιτική του χθες στο εξ’ολοκλήρου επικοινωνιακό ξέπλυμα της πολιτικής ανάθεσης του αύριο, καθοριστικά νομοσχέδια περιστολής του δικαιώματος στη συνάθροιση και στην απεργία, καθεστωτική διακυβέρνηση μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και αδιάλειπτη εξατομίκευση μέχρι το συλλογικό σώμα να στήσει κάποια αναχώματα και να δώσει απαντήσεις στο δρόμο, στις γειτονιές και τα πανεπιστήμια. Και φυσικά το “έπος” του Έβρου το 2020, μια χυδαία στημένη κρίση (με μαζικές δολοφονίες μεταναστών) μέσα στην κρίση για να διαφυλαχτεί η εθνική ενότητα ενώ η συρρίκνωση του υλικού και πολιτικού κεφαλαίου των από τα κάτω ήταν και παραμένει ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο. To ελληνικό κράτος επικαλέστηκε την έννοια της κανονικότητας κατ’επανάληψη την περίοδο της πανδήμίας COVID-19 για να δώσει μια αισιόδοξη νότα εν’όψει της συνέχειας που έπεται μόλις καταλαγιάσει κάπως το θανατικό και η ολοκληρωτική καταστολή. Με τον όρο κανονικότητα, το πολιτικό προσωπικό εννοούσε την επιστροφή της αχαλίνωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας και την αναπτυξιακή φούσκα που ντετερμινιστικά θα λάμβανε χώρα μετά το μοίρασμα τρισεκατομμυρίων δολλαρίων από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως για την τόνωση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ως θετικό πρόσημο (πέρα από την πράσινη μετάβαση) υποσχέθηκε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ίδιας της ζωής, που φέρνει αναπόφευκτα η ραγδαία τεχνολογική αναδιάρθρωση της εργασίας, της οικονομίας, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Τώρα πόσο συγκλονιστικά και συγκινητικά είναι τα πλήρως ελεγχόμενα -και πατενταρισμένα εν τη γενέσει τους- προιόντα δεκαετιών έρευνας από πανεπιστημιακά ιδρύματα, δημόσια ινστιτούτα και ιδιωτικά ολιγοπώλια (όταν δαπανούνται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους συγκεκριμένους τομείς), το αφήνουμε στη φαντασία του καθενός και της καθεμιάς. Αυτή η οικονομικίστικη δοξασία των νέων πεδίων συσσώρευσης τα οποία είναι το αλφάβητο του καπιταλιστικού τρόπου κοινωνικής αναπαραγωγής, έρχεται σε κάθε κρίση σαν υπόσχεση της εξουσίας για ένα λιγότερο χειρότερο αύριο. Με λίγα λόγια, καλείται ο καθένας και η καθεμιά ακόμα κι αν έχει τη στοιχειώδη ενσυναίσθηση να αγχωθεί με το πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως μπορούν να αντικαταστήσουν τα μοντέλα ΑΙ της επόμενης 5-10ετίας, να το βουλώσει και να εμπιστευτεί τυφλά τα κράτη, τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές, τις τερατώδεις πολυεθνικές και τον κοινωνικό ανταγωνισμό. Δυστυχώς για τους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου (αορατοποιημένοι πληθυσμοί στο περιθώριο των εθνοκρατών βιώνουν την απόλυτη ανέχεια επί μονίμου βάσεως), κρίσεις μεγατόνων όπως αυτή της εφοδιαστικής αλυσίδας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η προκαταβολική εκτόξευση του ενεργειακού κόστους στο διάστημα, o μόνιμος πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις αμέτρητες απολήξεις του, προέκυψαν σαν “όχι από θαύμα”. Ως δυνητικά κοσμογονική αποκαλείται και η κλιματική κρίση, απ’το ίδιο πολιτικό προσωπικό που για αιώνες προμοτάρει την κεφαλαιοκρατική -βιομηχανικής κλίμακας- ανάπτυξη, λεηλατώντας τον φυσικό πλούτο παγκοσμίως και κάνοντας μιντιακά τα πάντα ώστε τα επιστημονικά πορίσματα των ερευνών περί κλιματικής αλλαγής τα τελευταία 40 χρόνια, να αφορούν ουσιαστικά μια χούφτα τεχνοκρατών decision-makers και think tanks κατά κύριο λόγο σε “Δυτικού” τύπου(καπιταλιστικά ανεπτυγμένα) κράτη. Από την κλιματική αλλαγή, στην κλιματική κρίση και από την κλιματική κρίση στην κλιματική καταστροφή, το αφήγημα αλλάζει ανάλογα με την επικοινωνιακή διαχείρηση ενός φυσικού τέλματος το οποίο η ίδια η ανθρωπογενής καπιταλιστική μηχανή έχει διογκώσει. Το ελληνικό κράτος άπαξ και μπορεί να μετακυλίσει το κόστος των αδιανόητων φωτιών σε μετανάστες “εμπρηστές” και να ταχθεί με τους φασίστες και τα μυθιστορήματα τους στα social media, θα το κάνει χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Είναι το ίδιο που συστηματικά καταλογίζει όλες τις ευθύνες στους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς που συντηρεί εντός της παρασιτικής του εμβέλειας (μετανάστες, ρομά, άστεγοι, τρανς άτομα). Αν όμως μέσα σε διάρκεια ενός μήνα συντελεστούν δύο ανυπολόγιστες καταστροφές όπως συνέβη τώρα στη Θεσσαλία, θα επικαλεστεί την κλιματική τραγωδία, τους μετεωρολόγους και την θεομηνία, ζητώντας έμμεση συγχώρεση που τα έκανε όλα άρτια με γνώμονα την διάσωση της ανθρώπινης ζωής αλλά οι δυνάμεις του ήταν μηδαμινές μπροστά στην “οργή” της φυσης, ανακαλώντας ακόμα και την επίσκεψη του ανώτερου εκπροσωπού του στη ΔΕΘ γιατί έτσι αποφάνθηκε μια συμμορία επικοινωνιολόγων. Οι “κρίσεις” δεν έχουν τέλος και κανένα ανώτατο στέλεχος πλέον δεν τολμάει να μιλήσει με αυτοπεποίθεση για κανονικότητα (μετά την έναρξη του πόλεμου στην Ουκρανία, την μετά-κόβιντ οικονομική κρίση και την μόνιμη πλέον, ακραία ένταση των καιρικών φαινομένων που σε χώρες του παγκοσμίου νότου οδηγεί εδώ και δεκάδες χρόνια σε μαζική μετανάστευση). Ο ΟΗΕ εκτιμάει ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες. Η σήψη του έθνους/κράτους και της καπιταλιστικής μηχανοργάνωσης της ζωής είναι ξεκάθαρη και όσο πιο τρωτά θα παρουσιάζονται τα θεμέλια τους, αλλό τόσο θα οχυρώνονται και θα εξοπλίζονται για τη συνεχή κρίση που εν τέλει είναι μία, η ίδια η υπαρξή τους.

Η επιλεκτική ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού

Το κράτος προφανώς και παρουσιάζει ασυνέχειες, πλήττεται από τυχαιότητες και εξωγενείς παράγοντες και όταν αποκτούν μαζικότητα και συγκρουσιακότητα οι κοινωνικοί αγώνες, το ταρακουνούν συθέμελα (βλέπε Χιλή, Γαλλία, Ιράν). Ωστόσο είναι εξαιρετικά σταθερό ως προς το ρόλο του να ανοίγει συνεχώς δρόμους για να διοχετεύονται οι ροές του χρήματος και η αναπτυξιακή προοπτική που αυτές συνεπάγονται. Άλλωτε με εξαιρετικής ευφυίας σχεδιασμό και άλλωτε απλά με δοκιμασμένες πρακτικές μαφίας, διαχειρίζεται ζημιές, εξοπλίζεται, επικαλείται το πατριαρχικό του δόγμα, μοιράζει παυσίπονα δεξιά και αριστερά, ξεπλένει, φυτεύει παντού δικούς του ντόπιους παράγοντες, σκοτώνει, κάνει πλάτες σε κυκλώματα, επινοεί τάσεις, αποψιλώνει δάση, νομοθετεί, προκαλεί τεχνήτες κρίσεις, αποκλείει και αφομοιώνει κραδασμούς, παράγει θέαμα, εκκενώνει, φυλακίζει. Κάνει τα πάντα για να δημιουργεί καινούρια πεδία εκμετάλλευσης και να μετακυλίει τα χρέη του στη βάση. Κάνει τα πάντα ώστε όποτε το ίδιο χρειάζεται να επικαλύπτει τα πάντα και όποτε δε χρειάζεται να είναι μηδενικού μεγέθους. Το μέγεθος του κράτους και η ηθικολογία γύρω από το πολύ ή λίγο κράτος, μας αφήνει αδιάφορους. Η επίκληση στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού -όποια μορφή κι αν έχει αυτό- είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι γεννά νεκροταφεία. Η εξουσιαστική αλληλεπίδραση η ίδια, γεννά νεκροταφεία. Το έθνος/κράτος είναι πάντα έτοιμο να καταστείλει προληπτικά ή μετά Χριστών, να διασπάσει το πλήθος σα να ναι η μόνη του δουλειά και ταυτόχρονα πάντα έτοιμο να δημιουργήσει και να εκμεταλλευτεί το πλήθος που χρειάζεται, όταν το χρειάζεται. Πάντα με μοναδικό του γνώμονα την απόσπαση κοινωνικής συναίνεσης για την πολιτική του αναπαραγωγή. Για παράδειγμα την περίοδο της πανδημίας το ελληνικό κράτος αναλώθηκε στο να ελέγξει εξ΄ολοκλήρου την πληροφοριακή διαμεσολάβηση στο διαδίκτυο και τα μίντια. Παραδίπλα άνθρωποι πέθαιναν κατά χιλιάδες σε ράντζα. Eίναι αυτή μια μορφή ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού; Είναι. Όπως στον πόλεμο στην Ουκρανία, το ελληνικό κράτος πήρε ξεκάθαρη γεωπολιτική θέση, ενέτεινε σε πρωτοφανή βαθμό τη διαπλοκή του με το ΝΑΤΟ, φιμώνοντας τις φωνές που διέσπειραν πως ο εχθρός βρίσκεται μέσα στην ίδια τους τη χώρα δίχως να διαλέγουν πλευρές στις διακρατικές διενέξεις. Την ίδια ώρα το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο κατέχει οριακά παγκόσμια πρωτοπορεία στην διακίνηση ρωσικού φυσικού αερίου. Είναι και αυτό μήπως μια μορφή ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού; Tα παραδείγματα είναι άπειρα και ενώ με θλίψη και οργή, βιώνουμε τις φωτιές και τις πλημμύρες το φετινό και κάθε καλοκαίρι, χωρίς έκπληξη θα διαπιστώσουμε ότι η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού έγκειται γύρω από την πολιτική, εμπορική, τουριστική, επιχειρηματική και ενεργειακή εκμετάλευση της τάδε “θεομηνίας” και ακόμα κι αν ασχολούταν με την πρόληψη, θα το έκανε γιατί μέσω αυτής θα εκμεταλλευόταν πιο αναίμακτα. Το μοντέλο ανοικοδόμησης της Νέας Ορλεάνης δε πέθανε ποτέ, το βλέπουμε παντού μπροστά μας. Εκεί που κάτι πεθαίνει, κάτι άλλο χτίζεται και η ζωή συνεχίζεται. Μαζί της συνεχίζεται η πρωταρχική συσσώρευση κεφαλαίου και η ιδεολογία του κρατισμού.

Όψεις του πολέμου κατά των μεταναστριών και η παντός καιρού κρατική χρησιμότητά του

Ομολογουμένως δεν υπάρχει ζήτημα τόσο κεντρικό στην αναπαραγωγή του ελληνικού κράτους (και εν γένει κάθε κράτους που σέβεται τον εαυτό του και έχει κάνει δυο-τρεις εθνοκαθάρσεις) που να έχει τόσο υψηλό δείκτη συναίνεσης κοινωνικά και πολιτικά όσο ο ρατσισμός του. Δεν εννοούμε σαφώς το ρατσισμό ως κάτι που γιατρεύεται με τα ταξίδια ή που λησμονάται όταν θυμηθούμε τους παππούδες μας που ήταν πρόσφυγες. Μιλάμε για τον ρατσισμό ως κρατικά οργανωμένο υλικό συμφέρον που ρυθμίζει ποια μερίδα του πολυεθνικού προλεταριάτου θα βρίσκεται στον ταξικό πάτο και ποια ντόπια αφεντικά πάσης φύσεως επιχειρήσεων(μικρής ή μεγάλης, νόμιμης ή «μαύρης»), μικροαστοί, ιδιοκτήτες, τσιφλικάδες και κάθε άλλη σιχαμένη εκμεταλλευτική φιγούρα θα κερδίζουν περισσότερα από αυτό ενώ η εθνική ενότητα καταπιεσμένων-καταπιεστών θα ανανεώνεται, και όχι μόνο. Το ελληνικό κράτος ανά τις δεκαετίες φρόντιζε με κάθε τρόπο να διαφυλάσσει αυτή τη θέση στα μαζικά κύματα μεταναστ(ρι)ών που κατέφταναν στην επικράτειά του, παράγοντας διαφορετικά ιδεολογικά αφηγήματα και τεχνικές διαχείρισής του που κάθε φορά γίνονταν παρακαταθήκη για το επόμενο κύμα. Κάπως έτσι θεσπίστηκε και το πρώτο greek dream της δεκαετίας του ’90-μέσων ’00. Πάνω στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων αλβανών (αλλά και άλλων βαλκανικών και μη μετασοβιετικών κρατών) μεταναστ(ρι)ων η εθνική ανατίμηση των ντόπιων περνούσε μέσα από την παρανομοποίηση, το ρατσιστικό μίσος, τις φασιστικές επιθέσεις, τη σκληρή ταξική εκμετάλλευση με την αιγίδα της αριστεράς που αρνούνταν την ένταξή τους σε σωματεία, με αποκορύφωμα το αντιαλβανικό πογκρόμ της 4ης Σεπτεμβρίου 2004.Τα χρόνια που μεσολάβησαν από τη δεκαετία του ’90 βρήκαν το πολυάσχολο ελληνικό κράτος να ακονίζει τις ιμπεριαλιστικές του βλέψεις στα βαλκάνια με την πτώση της Γιουγκοσλαβίας και την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας, να αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό του ρόλο και να εντάσσεται σε όσες διεθνέις ενώσεις έβλεπε να εξυπηρετούν την καπιταλιστική συσσώρευση του ντόπιου κεφαλαίου σε σχέση με το διεθνές, συμμετείχε με τα συμμαχικά του κράτη και συνασπισμούς σε επεμβάσεις γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης στη Μ. Ανατολή και Αφρική. Παράλληλα, έπρεπε να δημιουργήσει ένα τρόπο πειθάρχησης, υποτίμησης και εκμετάλλευσης για τα πλήθη των κατατρεγμένων που θα έφταναν στα σύνορά της, και καθόλου τυχαία αυτά τα σύνορα να ταυτίζονται με τα σύνορα της Ευρωπαικής Ένωσης. Έτσι σταδιακά συνεχίζει και την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης που από την αρχή της δεκαετίας του ’10(οι κακές γλώσσες θα λέγαν οτι συμπέφτει με το Συριακό Εμφύλιο) πολλαπλασιάζονται με επιστέγασμα το camp στην Αμυγδαλέζα και την επιχείρηση-κρατικό πογκρόμ “Ξένιος Ζεύς”, δίπλα από το νέτο σκέτο πογκρόμ των φασιστικών “επιτροπών κατοίκων” στο κέντρο της Αθήνας. Φτάνοντας στην “πρώτη φορά αριστερά”-με ολίγην ακροδεξιά -των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συντελείται η λεγόμενη “προσφυγική κρίση” ή αλλιώς η τομή του συριζα στη μεταναστευτική πολιτική του ελληνικού κράτους. Επιπροσθέτως με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο,τα πρώτα φονικά καταγεγραμένα pushbacks, το διευρυμένο ρόλο της FRONTEX, το τεράστιο σύστημα ΜΚΟ-στρατωτικο-αστυνομικής διαχείρισης των μεταναστευτικών πληθυσμών, την διαλογή τους σε “πρόσφυγες και μετανάστες” οι μεταναστευτικές ροές -με ψήφισμα το 2016- χαρακτηρίστηκαν ως “εθνική απειλή” και η διαχείριση τους πέρασε στα αρμόδια κατασταλτικά σώματα (προηγήθηκε η Λευκή Βίβλος των Ενόπλων Δυνάμεων το 2015 που συνδέει τη γεωπολιτική ακεραιότητα της ΕΕ με αυτή των ελληνικών συνόρων). Η διαχείριση των μεταναστ(ρι)ών είχε πλέον διαμορφωθεί με πολεμικούς όρους εναντίον τους με το ελληνικό κράτος να βγαίνει κερδισμένο σε διάφορα μέτωπα. Πρώτον ενάντια στον εσωτερικό εχθρό, πριμοδοτώντας τα ελληνικά αφεντικά με ευρωπαικά κονδύλια που εισέρχονταν προς ενίσχυση της διαχείρισης των ροών καθώς και με την ενίσχυσή τους με πλήρως υποτιμημένο εργατικό δυναμικό, ενώ παράλληλα έδινε υλικά προνόμια και στον κόσμο της εργασίας για μια νέα εθνική συναίνεση γύρω από την εκμετάλλευσή των μεταναστών και τη δημιουργία μεσοστρωμάτων. Δεύτερον με την ενίσχυση του εθνικού καπιταλιστικού σχηματισμού έναντι στα διεθνή αφεντικά και τα κράτη τους και τη συνέχιση των εμπορικών πολέμων και ανταγωνισμών προς μια θέση ευνοικότερη για το ελληνικό κράτος. Τρίτον ως ένα δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί για την άσκηση και χάραξη εξωτερικής πολιτικής τόσο προς την ΕΕ όσο και στα ελληνο-τουρκικά, καθώς με τη στρατιωτικοποίηση των χερσαίων συνόρων αλλά στρατηγικων νησιών του Αιγαίου το κράτος οξύνει την επιθετική παρουσία του. Το καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης των μεταναστ(ρι)ών διαμορφώνει κολαστήρια όπως η Μανωλάδα, υποδαυλίζει το ρατσιστικό εσμό σαν απαραίτητη προϋπόθεση της κοινωνικής νομιμοποίησης των ενδοταξικών διαχωρισμών, ενδυναμώνει τα αφεντικά και εντείνει τη συνολικότερη ταξική μας υποτίμηση- ντόπιων και μεταναστριών. Με ευκολία φτάνουμε στην κύρηξη έκτακτης ανάγκης στον Έβρο και τα σύνορα το 2020 και το 2023, συνοδία των ασταμάτητων δολοφονικών pushback. Παρατηρούμε τα ίδια φαινόμενα “κυνηγών κεφαλών” να στέκονται ως παρακρατική εφεδρεία στις στρατιωτικές δυνάμεις δολοφονώντας, απαγάγοντας, βασανίζοντας τους κολασμένους που καταφτάνουν ή που είναι εγκλωβισμένοι. Στον φετινό πύρινο εφιάλτη είδαμε μάλιστα ο πόλεμος κατά των μεταναστ(ρι)ών να παράγει αφηγήματα περί μεταναστών “εμπρηστών” όπου διοχετεύτηκε το ρατσιστικό μίσος, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις δεσπόζει το αφήγημα των ¨διακινητών¨για να γεμίσει φυλακές, ακόμα και στην μαζική κρατική δολοφονία στα ανοιχτά της Πύλου.

Ο κοινωνικός μετασχηματισμός πίσω από το Θέαμα ή πώς να μη σκεφτόμαστε το ελληνικό κράτος σαν Κούλη και Αλέξη

Για ακόμα μια φορά η δημόσια σφαίρα καταποντίζεται υπό το βάρος μιας ακατάπαυστης εκλογολογίας. Πλήθος δηλώσεων ειδικών αναλυτών, έγκριτων δημοσιογράφων, πανελιστών, βουλευτών, ντόπιων παραγόντων, φερέλπιδων αριστερών, επάρατων δεξιών αλλά και καθημερινών, εγγύτερων σε μας, προσώπων κατακλύζουν τον δια ζώσης και διαδικτυακό «διάλογο». Ως προς το τι είναι γενικά οι εκλογές δεν έχουμε να συμπληρώσουμε κάτι από όσα έχουν ήδη ειπωθεί πολλές φορές από το σύνολο του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού κινήματος. Περισσότερο χρήσιμη για μας είναι η απομυστικοποίηση των φετινών εκλογών από τα διάφορα – προς κρατική χρήση και δική μας σύγχυση- αφηγήματα. Δεν είναι ζήτημα λοιπόν η επικέντρωση σε μια σημειακή χρονική στιγμή όπως οι εκλογές της 21/5 ή της 25/6. Αυτά τα όρια της υφισταμένης προσοχής τίθενται εξαρχής από όσους έχουν κάτι να κερδίσουν εκείνες τις μέρες, δηλαδή τον τρόπο που εμείς θα βγούμε ηττημένες ακόμα μία φορά. Μας αφορούν μονάχα στον βαθμό που βλέπουμε μία τυπική αποτύπωση των κοινωνικών κινήσεων που παρακολουθούμε, χωρίς να πέφτουμε στη δημοκρατική παγίδα του να δίνουμε σχέση αιτιατού στην κοινοβουλευτική οδό αλλά στους αγώνες και την πρωταρχικότητα τους, που σε δεύτερο βαθμό καταστέλονται, εθνοποιούνται, θεσμοθετούνται ή παράγουν διαχρονικές ρήξεις, ανάλογα με την πορεία και τη σύνθεσή τους. Ας ανοίξουμε τα αυτιά μας και σε αυτό που παραδέχονται ανερυθρίαστα τα κατά τα άλλα «αντιμαχόμενα» στρατόπεδα της Δημοκρατίας και τα πολιτικά αφεντικά που τα εκπροσωπούν: «το κράτος έχει συνέχεια». Η συντριπτική κατάπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ακόμα μια φορά πως η σοσιαλδημοκρατία αποτυπώνει την νεκροζώντανη κίνηση των κινημάτων που αφομοίωσε και κατέστειλε. Το παραμύθι εξάλλου είναι χιλιοειπωμένο και αποτελεί μάλιστα διεθνή τάση: βίαια εξεγερτικά κινήματα κλονίζουν την τρέχουσα κρατική διαχείριση, μια αριστερή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση αναλαμβάνει το έργο της ειρηνοποίησης και της εν μέρει αφομοίωσης των αγώνων αυτών και όταν η απόσβεση αυτή συμβεί, η δεξιά επιστρέφει δριμύτερη από πριν. Δεν πρόκεται λοιπόν ούτε για «μαζοχιστές λαούς» όπως μας λένε διάφοροι φανατικοί αναγνώστες της ΕΦΣΥΝ, ούτε για την «επιστροφή στην κανονικότητα» όπως μας ενημερώνουν οι τηλεοπτικοί εκπομπάρχες της ΝΔ. Αυτό που δεν κατάφερε να παρακολουθήσει ο ιδεολογικά διαχωρισμένος χώρος είναι αυτό που τροφοδοτούσε πάντα τον ελληνικό καπιταλισμό και το κράτος του. Ο εθνοκορμός, τα υλικά (μικρο)συμφέροντά του, η ιδιαίτερη δόμηση της ελληνικής καπιταλιστικής κοινωνίας με τη διευρυμένη μικροιδιοκτήσια,τα πελατειακά πολιτικά δίκτυα, η επιδοματική πολιτική, τα υπέρογκα ποσά (μάλιστα το κράτος, κατάφερε να αποσπάσει για ακόμα μία φορά απ΄τα υψηλότερα στην Ευρώπη συγκριτικά με το μέγεθος και το ΑΕΠ του) του ταμείου ανάκαμψης του covid που επενδύθηκαν στα αφεντικά μας και τους ρουφιάνους τους, οι πολιτικές αορατοποίησης, καταστολής και βιοπολιτικού ελέγχου των πλεοναζόντων-για το Κεφάλαιο- πληθυσμών,την ηθική των δεκάδων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Όλα αυτά με την παράλληλη φρενήρη εμπορική κίνηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου που αναζωπυρώθηκε από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την ανάγκη μεταφοράς φυσικού αερίου, τους ανοδικούς δείκτες κερδών για τα αφεντικά μας -ως τάξη όχι μεμονωμένα- ακόμα και από την προ-lockdown περίοδο του 2019, την συνεχώς αναβαθισμένη γεωπολιτική που ασκεί το ελληνικό κράτος, την πολεμική του προετοιμασία σε σχέση με διεθνής εμβέλειας μέτωπα, τις τεχνικές προληπτικής αντιεξέγερησης που ετοιμάζει για όσες από εμάς δε θα δεχτούμε τα παραπάνω. Η παγκόσμια τάση δείχνει επίσης τη διεθνή άνοδο της νέου τύπου σοσιαλδημοκρατίας σε ενδοαστικό ανταγωνισμό με διάφορες ακροδεξιές τάσεις και κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως από την κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι εξαλλου λογικό τα κομμάτια των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων να τη δοκιμάσουν πριν κατέλθουν εκ νέου στο δρόμο. Ενάντια στην επιβολή ενός αέναου και αποσπασματικού παρόντος που μας επιβάλλει ο λόγος της κρατικής εξουσίας, ο οποίος μας καταστά συγχυσμένους και φοβισμένες, προβάλλουμε την ανάγκη για συστηματικότερη κατανόηση τόσο του περασμένου κύκλου αγώνων, όσο και την αναμονή του ξεσπάσματος των νέων. Ακόμα και σε περίπτωση επικράτησης δεξιάς με ακροδεξιάς αντιπολίτευσης βλέπουμε να ξεσπάνε εξεγερτικοί αγώνες πχ ΗΠΑ και προσφάτως στη Γαλλία.Το κράτος μας φαίνεται πως βρίσκεται σε αναζήτηση εφεδρειών τόσο αριστερότερων όσο και δεξιότερων για όσα πρόκειται να έρθουν. Μένει το ερώτημα: τι γίνεται όταν το κράτος ξεμείνει από τα αριστερά του αποκούμπια; Πως εκτονώνεται αυτή η αδιαμεσολαβητη πίεση που θα προκύψει; Δεν είναι λοιπόν ώρα να λειάνουμε τις αιχμές μας. Αν κάτι είδαμε την περασμένη τετραετία είναι η αντιστρόφως ανάλογη ανικανότητα άρθρωσης του δικού μας ανταγωνιστικού λόγου και του βαθέματος της κριτικής, με αυτήν της προσωποπαγούς εκπροσώπησης των καπιταλιστικών σχέσεων, τη θέαση του κράτους σαν «Κούλης», τη θεαματική σκανδαλολογία, τον πολιτικό αυριανισμό,τα εθνοαντιμπεριαλιστικά αφηγήματα εξαρτήσεων της ελλάδας και εν τέλει την τοποθέτηση των αγώνων μακριά και έξω από πεδίο της ζωής μας και την εκκένωσή τους από οποιπδήποτε θετικό περιεχόμενο.

“Άνοδος της ακροδεξιάς”; Γιατι η Δημοκρατία καλά δεν τα καταφέρνει;

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στους απανταχού έλληνες φασίστες. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε πως φασισμός υπήρχε και θα υπάρχει πριν τη Χρυσή Αυγή και μετά την απόσυρσή της από το δημοκρατικό συνωνθύλευμα. Η πριμοδότησή της από το κράτος σαν συμπαγής οργάνωση την περίοδο μετά τις συγκρούσεις του 2006-07 και την εξέγερση του Δεκέμβρη του 08, έγινε για να ανακόψει και να πολώσει την επίθεση του μαχόμενου κομματιού του πολυεθνικού προλεταριάτου προς το κράτος και το κεφάλαιο. Εξάλλου για να καταφέρει το κράτος, τα κόμματα εξουσίας, η ΕΕ και οι δανειστές να φυτέψουν κεντρικό τραπεζίτη σε πρωθυπουργικό πόστο (όχι ότι έπαιζαν σε εκείνη τη συγκυρία πέρα του συμβολισμού κάποιο ιδιαίτερο ρόλο τα πρόσωπα διότι τα οικονομικά μεγέθη που διακυβέβονταν ήταν στην στρατόσφαιρα), έπρεπε κάπως ο ακροδεξιός πόλος ακόμα και αν δεν υπήρχε με όρους δρομίσιους, να δημιουργηθεί εν’όψει της λιτότητας και της κοινωνικής καταστροφής που έπεται. Ήταν θα μπορούσε να πει κανείς μία λύση των αφεντικών για τις συνθήκες της εποχής, το είδος αντίβαρου που χρειάζονταν για τις εργασιακές/ταξικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Αποτελούνταν από τον σκληρό πυρήνα του κράτους (απόστρατους,καραβανάδες,αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες) σε σύνδεση και αλληλεπικάλυψη με τη μαφιόζικη πτέρυγα της οικονομίας, με άλλα λόγια συγκροτούσε τα προωθημένα κρατικά συμφέροντα. Με την επίσημη απόσυρση της οργάνωσης στα τέλη του 2020 η οποία ήταν το νομικό και επικοινωνιακό πατρονάρισμα ενός δεκαετούς πολύμορφου αντιφασιστικού αγώνα, οι απανταχού φύρερ μείναν πολιτικά άστεγοι και διασπάστηκαν σε μικρότερες ομάδες και πυρήνες. Η μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού προς τον ανοιχτό ρατσισμό, την απροκάλυπτη θανατοπολιτική και τον κοινωνικό κανιβαλισμό γινόταν από τη Δημοκρατία σε επίσημο θεσμικό επίπεδο χωρίς να έχει ανάγκη τη συνδρομή τους, θολώνοντας παράλληλα τα όρια του εθνοπατριωτισμού με τον πιο μισάνθρωπο φασισμό. Ένα άλλο απόστημα της ελληνοδημοκρατίας είναι η ιδεολογικο-συνειδησιακή ενίσχυση της έννοιας της ιδιοκτησίας μετά την οικονομική τρομολαγνεία του 15΄ και την φρίκη των μεσαίων στρωμάτων ότι θα πεθάνουν στην ψάθα χωρίς την στοργική αγκαλιά ενός δυτικόστροφου κράτους, ή ενός κράτους εν γένει. Η ευρεία συντηρητικοποίηση των μαζών και η συσπείρωση γύρω από τις πανανθρώπινες αξίες όπως το my house, my car, my property, my life, my επίδομα, μαζί με την από τα πάνω μετατόπιση των περισσοτέρων δεινών στη μεταναστευτική κρίση παγκοσμίως, έχουν φέρει στο προσκήνιο μία κάστα παράφρονων που δε τους λες και νεοναζί αλλά ο περίσσιος μπατριωτισμός τους, τα social media μαζί με τα ευκολοχώνευτα alt-right αφηγήματα και η αίσθηση ατιμωρησίας (όχι από το κράτος αλλά απο την ίδια την κοινωνία, την γειτονιά και την πλατεία), τους έχουν οπλίσει το χέρι. Η συστηματική δολοφονική πολιτική του ελλ. κράτους απέναντι στους μετανάστες και τους ρομά είναι υπερπολαπλάσια από την δύναμη των ίδιων των φασιστών να καθορίσουν την μοίρα τους με όρους κινήματος. Χρειάζονται μια στο τόσο μία δολοφονία κάποιου 15χρονου ρομά από μπάτσο για να νιώσουν ότι προστατεύονται, χρείαζονται να δούνε έναν μετανάστη να βαπτίζεται ως διακίνητης σε ένα στρατοδικείο κάποιου νησιού και να τρώει 100 χρόνια κάθειρξη, χρειάζονται να δούνε την όλο και εντεινόμενη καταστολή του -στην ουσία του- ανταγωνιστικού χώρου, απο τους μπάτσους (βλέπε ζιζάνια, άνω κάτω πατησίων, στέκι πανεπιστημιούπολη, στέκι καλιαρντά στη νομική, εν εξελίξει συνθήκη εκβιασμού του ΕΚΧ Σχολείο κτλ). Έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι το λιμενικό μπορεί να βυθίσει αν όχι τούρκικες πολεμικές φρεγάτες, έστω μια τράτα με 700 μετανάστες. Ωστόσο οργανωμένοι φασίστες και εθνικοσοσιαλιστές υπάρχουν, ντουρώνονται και με ευρείες κοινωνικές συμμαχίες δείχνουν να επιζητούν εδαφικοποίηση. Όσο υπάρχουν ακροδεξιά μορφώματα στη βουλή και κοινοβουλευτικές επιχορηγήσεις εκατομμυρίων, θα χτίζεται κλίμα (για την ώρα όχι οργανωμένα τάγματα) και οι ίδιοι θα νιώθουν ότι έχουν καβάτζες για να ρισκάρουν την αναλώσιμη ούτως η άλλως υπαρξή τους. Το αν κάποια κομμάτια του mainstream σύγχρονου φασισμού ζητούν περαιτέρω εκπροσώπηση για να βάλουν στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό αιτήματα όπως “αποπαγκοσμιοποίηση” και επιστροφή στο έθνος κράτος που ονειρεύονται, απαγόρευση εκτρώσεων, προστασία της πυρηνικής οικογένειας,της θρησκείας και εν γένει της πατριαρχίας, περιστολή πολιτικών δικαιωμάτων κτλ, το παρατηρούμε με προσοχή και οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε καθημερινά με αφοσίωση, επιμονή και σοβαρή πολιτική δουλειά. Αυτό δε σημαίνει πως δε θα βρεθούν και για αυτούς ή κάποιους από αυτούς μακροπρόθεσμες, οργανωτικά αναβαθμισμένες δολοφονικές χρήσεις, όντας οι καλύτεροι φίλοι του κράτους τους. Εμάς πάντως θα μας βρίσκουν καθημερινά στη γνωστή μας θέση, ακριβώς απέναντι. Η κινηματική ιστορία είναι πλούσια, οι νίκες και οι ήττες αποτελούν σημεία αναφοράς και η συλλογική μνήμη αδιάτρητη. Έχουμε κοινωνικό, ταξικό, κινηματικό και γενεαλογικό χρέος, οι φασίστες να βρίσκονται πάντα στις τρύπες τους. Γίατι η ιστορία συνεχίζεται μόνο όταν οι αγώνες και οι συντροφικές μας σχέσεις συνεχίζονται, αλλιώς κυριαρχεί η λήθη και ο φόβος.

Ανάρες, Ομάδα Δράσης & Αλληλεγγύης


Ως πότε θα περιμένουμε την επόμενη «εθνική» τραγωδία?

Από τη δολοφονική διαχείριση των πυρκαγιών, με το θάνατο ανθρώπων και την καταστροφή ολόκληρων οικοσυστημάτων, στις φονικές πλημμύρες, στο ναυάγιο της πύλου, και στα τέμπη, τα εγκλήματα του κράτους φαίνεται να μην έχουν τελειωμό.

Άλλο ένα καλοκαίρι βρίσκει τον κρατικό μηχανισμό εντελώς απροετοίμαστο και αδιάφορο απέναντι στις πυρκαγιές . Φασίστες βγαίνουν για τα καλά από τις τρύπες τους και καλούν σε πογκρόμ κατά μεταναστ(ρι)ών με τις ευχές του κράτους, το οποίο ψάχνει τα επόμενα εξιλαστήρια θύματα για να καλύψει την δική του πλήρη ανικανότητα. Ταυτόχρονα 26 μετανάστες χάνουν την ζωή τους προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φωτιά , όσο το κράτος και τα ΜΜΕ πάντα με τη βοήθεια των φασιστών διαδίδουν ανυπόστατες φήμες για μετανάστες-εμπρηστές. Άνθρωποι πεθαίνουν σε καρότσες λόγω της σταδιακής και στοχευμένης διάλυσης και υποτίμησης της δημόσιας υγείας και οι θανατοπολιτικές συνεχίζονται.

Σε μία ακόμα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ακολουθεί την διαχρονική πολιτική του: επίθεση στον κόσμο που αντιστέκεται, στις καταλήψεις και στις δομές αγώνα. Μέσα σε ένα καλοκαίρι όπου η χώρα ήταν μόνιμα σε κατάσταση επιφυλακής αν όχι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , το κράτος προχωρά σε εκκενώσεις καταλήψεων και στεκιών.

Συνεχίζοντας, φονικές πλημμύρες πλήττουν κυρίως τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της Ελλάδας με αγνοούμενους και πνιγμένους ανθρώπους και ζώα και ολόκληρα χωριά κάτω απο τη στάθμη του νερού χωρίς καμία ακόμη σαφή εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.

Η λίστα όμως με τα εγκλήματα του κράτους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό.

Το ναυάγιο της Πύλου, με πάνω από 500 νεκρούς προστίθεται στη μακρά λίστα κρατικών δολοφονιών αποδεικνύοντας ότι οι ανθρώπινες ζωές τείνουν να αποτελούν πλέον απλά στατιστικά νούμερα στην μακρά λίστα του θανάτου που μας περιβάλλει. Τα εγκλήματά σε βάρος των μεταναστ(ρι)ών τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο συντελούνται με την ενορχήστρωση ολόκληρης της Ευρωπαικής Ένωσης.

Το κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, με 58 νεκρούς αποδεικνύει ξανά πως όταν ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός και οι εταιρείες που υπηρετεί, κινούνται αποκλειστικά επάνω στο δόγμα του κέρδους πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, δεν προλαβαίνουμε να πενθήσουμε τους νεκρούς μας, πριν έρθουν οι επόμενοι.

Ακόμη, σε μια περίοδο συνεχόμενης όξυνσης της κρίσης και της υποβάθμισης των κοινωνικών αγαθών και παροχών, με την κοινωνική βάση να αδυνατεί να ανταπεξέλθει ακόμη και στα βασικά, οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται αδιάκοπα.

Όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν στις εξαγγελίες για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στην παιδεία με το άρθρο 16. Κατάργηση του ασύλου και μπάτσοι στις σχολές, εξίσωση με τα ιδιωτικά κολλέγια, υποτίμηση των πτυχίων, κλείσιμο τμημάτων, έρευνα για το στρατό και την καταστολή, αποκλεισμοί στη σίτιση και τη στέγαση και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Το κράτος συνεχίζει την επίθεση του και για αυτό είναι επιτακτικό μας καθήκον να αντισταθούμε στην συνεχόμενη υποτίμηση των ζωών και των σπουδών μας. Από πλευράς μας ξέρουμε πως οφείλουμε να πράξουμε. Η φετινή χρονιά πρέπει να μας βρει ξανά στις συνελεύσεις, στις καταλήψεις, στους δρόμους, με οργάνωση και αγώνα, ανυποχώρητα και μαχητικά.

Τέλος να μη ξεχάσουμε στιγμή, πως ο αγώνας μας εντός των σχολών δεν είναι αποκομμένος από το συνολικότερο αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια ενάντια στο σάπιο κόσμο της εξουσίας και του κανιβαλισμού. Η δολοφονία του 36χρονου Αντώνη στον Πειραιά από την Blue Star Ferries, δείχνει ότι ακόμα και ο τελευταίος τροχός της αμάξης μπορεί να μολυνθεί από το δηλητήριο της εξουσίας και του μίσους και να γίνει όμοιος με τους καταπιεστές του. Η θέση μας λοιπόν παραμένει σταθερή και αμετάκλητη, ενάντια στις εταιρίες το κράτος και τους φασίστες, έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με τους κανίβαλους αυτού του κόσμου.

Οργάνωση στη βάση, να κάνουμε τις σχολές εστίες αντίστασης και αγώνα

Φτώχεια εξαθλίωση και Κανιβαλισμός, αυτό είναι το κράτος και ο καπιταλισμός

Να μη συνηθίσουμε τον θάνατο

-αυτοοργανωμένο σχήμα αρχιτεκτονικής-


Απαιτούμε:

  • Αναγνώριση της εργασιακής μας ταυτότητας.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και Έρευνα. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της έρευνας. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες!
  • Καμία εργασία χωρίς μισθό. Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους στην έρευνα (ΥΔ, post-doc, έκτακτο διδακτικό, ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα μας.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυξήσεις στους μισθούς για να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες. Δραστική μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και των ωρών εργασίας, όπως επιτρέπει η αλματώδης άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας, για να εξαλειφθεί η ανεργία.
  • Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των εργαζομένων στην έρευνα, ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής, με ευθύνη του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος και του κράτους, που να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους. Τα χρόνια του διδακτορικού να είναι συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία. Άδειες εγκυμοσύνης και γονεϊκές άδειες.
  • Κάλυψη από τα ιδρύματα των απαραίτητων εξόδων για συμμετοχή σε συνέδρια και άλλες δραστηριότητες πάνω στο ερευνητικό αντικείμενο.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (Συμβάσεις έργου, τίτλοι κτήσεις, υποτροφίες). Μέχρι τότε καταβολή του ΦΠΑ και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τα ιδρύματα και το κράτος.
  • Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού έργου», του θεσμού του «πανεπιστημιακού υποτρόφου» και των προγραμμάτων απόκτησης διδακτικής εμπειρίας που έρχονται να καλύψουν πάγια διδακτικά κενά. Οι διδακτικές ανάγκες των ιδρυμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν με πρόσθετο επικουρικό διδακτικό έργο και υποτροφίες-χαρτζιλίκι σε ΥΔ και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Αντί αυτού, να γίνουν προσλήψεις σε ειδικευμένο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Ως τότε, κανονικές πληρωμές κάθε ώρας επικουρικού επιτηρήσεις, επιβλέψεις, διορθώσεις, εργαστηριακές ασκήσεις) ή διδακτικού έργου με υπογραφή συμβάσεων εργασίας στην αρχή κάθε έτους.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και κάθε αντεργατικής νομοθεσίας – Απόσυρση του νέου αντεργατικού και αντισυνδικαλιστικού νομοσχεδίου.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΣΕΡΕΤΕ


Ανάρτηση πανό με κάλεσμα στην αντικρατική – αντικαπιταλιστική πορεία της ΔΕΘ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 9/09 ΣΤΙΣ 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά μας βρίσκει σε μια εξελισσόμενη στρατηγική έντασης από μεριάς κρατικού μηχανισμού. Παρότι στη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν δηλώσεις για την κατάργηση της ΟΠΠΙ που τελικά πάρθηκαν πίσω, βλέπουμε την αστυνομία να βρίσκει χώρο μέσα στις σχολές κάνοντας νέες συλλήψεις και ξυλοδαρμούς με πιο πρόσφατη μάλιστα την εκκένωση του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου. Την ίδια στιγμή έχει έρθει στο προσκήνιο η συζήτηση για την κατάργηση του άρθρου 16, με βασική κατεύθυνση την αποδέσμευση της παιδείας από κάθε δημόσια δαπάνη, δηλαδή την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων καθώς και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η οποία βλέπουμε να εφαρμόζεται “από το παράθυρο” με την είσοδο των μάνατζερ στη σύγκλητο του ΕΚΠΑ ως εκπρόσωποι των ιδιωτικών συμφερόντων, τις αναγγελίες για ίδρυση ιδιωτικού τμήματος Ιατρικής ή τον σχεδιασμό μουσειοποίησης του Πολυτεχνείου στην Πατησίων. Οπότε τελικά, αν η ΟΠΠΙ σταματάει τις περιπολίες -που δεν έκανε- τότε ποιος θα φυλάει τις σχολές μας; Τελικά θα φτιάξουν ιδιωτικές σχολές, πότε θα πληρώσουμε αντίτιμο και τι θα γίνει με το άρθρο 16;

Πρώτα από όλα τελικά υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία; Εδώ το ερώτημα είναι απλό, τα τελευταία χρόνια έπειτα από την τελική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κατάργηση του ασύλου, η αστυνομία είναι κομμάτι της πανεπιστημιακής καθημερινότητας. Η εισβολή διαφόρων ειδών μπάτσων σε πανεπιστημιακούς χώρους ασύλου, όπως στην Πολυτεχνειούπολη, στη ΦΕΠΑ, στο συγκρότημα Πατησίων (Πολυτεχνείο) ή στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ για να αναφέρουμε μόνο τα πιο πρόσφατα, ολοένα και κανονικοποιείται. Ως επί το πλείστων, διμοιρίες ΜΑΤ και μονάδες της ΟΠΚΕ ενεργούν σε εκκενώσεις στεκιών και καταλήψεων, προβαίνουν σε μιλιταριστικού τύπου επιχειρήσεις περικύκλωσης και αποκλεισμού σχολών με την τακτική του λοκ άουτ που χρησιμοποιείται ως μέσο καταστολής όπως είδαμε να συμβαίνει πριν λίγους μήνες στο ΕΜΠ και στη Νομική του ΕΚΠΑ, κάνουν συλλήψεις, καταστέλλουν διαδηλώσεις ή και πολιτικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Οι δυνάμεις της Άμεσης Δράσης “επιβάλλουν την τάξη” συμβάλλοντας στην μετακύλιση του κόστους φοίτησης στις πλάτες μας, όπως με τους ελέγχους εισιτηρίων στα λεωφορεία στη Σίνδο και στη Θράκη. Τα γραφεία της κρατικής ασφάλειας εκπονούν στρατηγική αντιεξέγερσης, όπως το «σχέδιο βιβλιοθήκη» κατασκευάζουν δικογραφίες με βαριές ποινικές διώξεις όπως η περίπτωση των 8 της ΑΣΟΕΕ ή οι 14 της κατάληψης Πρυτανείας ΕΜΠ. Η καταστολή αποτελεί εργαλείο και στόχο στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, οπότε το αν η ΕΛ.ΑΣ θα περιπολεί εντός σχολών ή θα παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται είναι μονάχα ένα κομμάτι του ζητήματος. Αν έχεις τα ΜΑΤ τι να την κάνεις την ΟΠΠΙ;

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΖΙΖΑΝΙΑ, ΕΚΧ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
10 100 1000ΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ QUIETA MOVERE
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

pano quietamovere prvtovoulia 07092023

pano quietamovere 07092023


Προσυγκέντρωση για την αντικυβερνητική και αντισυστημική πορεία

ΛΟΑΤΚΙΑ+ και φεμινιστικό μπλοκ

Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας ο Μητσοτάκης ακύρωσε τη φανφαρονική παρουσία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ προκειμένου να επισκεφτεί τον Βόλο λόγω των πλημμυρών. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση και οι περισσότεροι άρχοντες της αυτοδιοίκησης αποδεικνύεται για άλλη μια φορά καταστροφική για την κοινωνική πλειονότητα. Η συνειδητή αποφυγή προσλήψεων για όλες τις απαραίτητες θέσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία και τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και οι μειωμένες προσλήψεις στον τομέα του οδοκαθαρισμού, προκειμένου τα χρήματα να δοθούν σε φιλοπόλεμα εξοπλιστικά προγράμματα και σε υπερκοστολογήσεις έργων κλπ έφεραν τις σοκαριστικές καταστροφές στη Θεσσαλία και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, δε λείπει και το απαραίτητο ροζ ξέπλυμα. Η κυβέρνηση με πρόσφατες “διαρροές” στον φιλοκυβερνητικό τύπο υπόσχεται για πολλοστή φορά κατέβασμα νομοσχεδίου για τον ομόφυλο γάμο με δικαίωμα παιδοθεσίας, χωρίς ωστόσο να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της (μόνο σε αυτό το θέμα φυσικά – όταν πρόκειται για νόμους κοινωνικής καταστροφής, εκεί δεν υπάρχει καμία επιείκεια για όσους κυβερνητικούς βουλευτές θέλουν να δείξουν πως είναι κοινωνικά ή εργασιακά ευαίσθητοι).

Ως ομάδα Sylvia Rivera καλούμε τη λοατκια κοινότητα να κατέβει σύσσωμη στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αυτό το Σάββατο 9/9, για να απαιτήσει πραγματική ισότητα για όλες, όλα και όλους, τόσο στα λοατκια ζητήματα, όσο και σε σχέση με τις σκληρές ταξικές διακρίσεις που όλο και διευρύνονται και τις διακρίσεις με βάση την εθνική καταγωγή, τη φυλή και την αρτιμέλεια.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 17:30 ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

ομάδα Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride


ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Διαδήλωση ΔΕΘ

Όλοι/ες στη ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ της ΔΕΘ: Σάββατο 9/9, 6μμ Αγ. Σοφίας με Εγνατία

Ακρίβεια, Ιδιωτικοποιήσεις, Καταστολή, Πλειστηριασμοί και Περιβαλλοντική Καταστροφή… Αυτό είναι το πρόγραμμα του Μητσοτάκη!

Μονόδρομος, η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ μας!

Πριν καν συμπληρώσει 2 μήνες από την επανεκλογή της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι ήδη υπεύθυνη για αρκετούς θανάτους συνανθρώπων μας εξαιτίας του επιτελικού μπάχαλου. 25 νεκροί από τις πυρκαγιές, μέσα σε αυτούς και 18 μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς, ενώ δεκάδες χιλιάδες πυρόπληκτοι από την εγκληματική ανικανότητα κυβέρνησης και κρατικού μηχανισμού. Οι νεκροί λόγω έλλειψης ασθενοφόρων και μη έγκαιρης διακομιδής τους σε νοσοκομείο, από τις αρχές του καλοκαιριού, έχουν ήδη φτάσει τους έξι. Και τέλος, δολοφονημένος 19χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ από Κροάτες νεοναζί, που η αστυνομία τους άφησε ανενόχλητους να σουλατσάρουν με μαχαίρια στο κέντρο της Αθήνας. Και όλα αυτά, ενώ είναι ακόμα νωπές οι πληγές των μαζικών κρατικών δολοφονιών σε Τέμπη και Πύλο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Μητσοτάκης έρχεται στην ΔΕΘ για να αναγγείλει το αιματοβαμμένο, κυβερνητικό του πρόγραμμα – σφαγείο. Φέρνει πάνω από 120 νέες «μεταρρυθμίσεις» – αντεργατικές επιθέσεις που διαλύουν ότι έχει μείνει όρθιο από κοινωνικές ανάγκες, εργατικό δίκαιο, ελευθερίες. Ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης της ΝΔ είναι το χτύπημα α) της Παιδείας: Στοχεύει να καταργήσει το άρθρο 16, έχοντας ήδη βρει πρόθυμους συμμάχους (π.χ. ΠΑΣΟΚ κ.ά.). Παράλληλα, ο υπ. Παιδείας, Πιερρακάκης ανήγγειλε ένα νέο αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα που θα καταργήσει τη δημόσια δωρεάν Μέριμνα των ΑΕΙ, θα γενικεύσει τα δίδακτρα, θα διαλύσει τα προγράμματα σπουδών και την επαγγελματική εκπαίδευση. β) της Υγείας: Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο υπ. Υγείας, Χρυσοχοΐδης, που τοποθετήθηκε σε αυτήν την θέση για να επισπεύσει το ξεπούλημα τομέων και υπηρεσιών της δημόσιας και δωρεάν υγείας. Δεν είναι τυχαίο, που η κυβέρνηση κάνει λόγο για δημόσια υγεία, εξαφανίζοντας την λέξη «δωρεάν». γ) των Εργασιακών: Ο υπ. Εργασίας, Άδωνης Γεωργιάδης, έχει ανακοινώσει νέα σκληρά χτυπήματα, που ενισχύουν τον εργασιακό μεσαίωνα. Η εξωφρενική δήλωση του για νομιμοποίηση της 16ωρης εργασίας, σε δύο εργοδότες, της οποίας η εφαρμογή, πέρα από ότι θα κάνει τις ζωές των εργαζομένων αβίωτες, συνιστά και κατάργηση του 8ώρου που κατακτήθηκε από το Σικάγο του 1886. Επίσης, το μέτρο του «δόκιμου εργαζόμενου», όπου οι εργοδότες θα ξεζουμίζουν εν είδη μαθητείας τους εργαζόμενους για έξι μήνες και μετά θα τους απολύουν – χωρίς αποζημίωση. Έτσι, χτυπιούνται σημαντικά οι Συμβάσεις Αορίστου στον ιδιωτικό τομέα.

Μπροστά μας έχουμε νέα κύματα ακρίβειας – πλειστηριασμών – καταστολής.

Οι φτωχές οικογένειες στενάζουν από την αυξανόμενη ακρίβεια σε ενέργεια, ενοίκια, τρόφιμα κ.ά. Μισθοί πείνας, οι «αυξήσεις» και τα «pass»-κοροϊδία δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες εισοδημάτων των εργαζομένων. Από Σεπτέμβρη έχουν ανακοινωθεί επιπλέον νέες αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά έως και 20-30%, ενώ ταυτόχρονα θα κοπεί και αυτή η πενιχρή κρατική επιδότηση στην ενέργεια. Συνεπώς η θηλιά της ακρίβειας θα σφίξει επικίνδυνα εργαζόμενους και φτωχούς, που δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε διατροφή, θέρμανση, στέγαση κ.ά.

Παράλληλα, προχωράει ο πλειστηριασμός εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων στη χώρα, με τα περισσότερα να είναι πρώτες κατοικίες φτωχών οικογενειών, που η εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι αετονύχιδες των funds, τους αρπάζουν τα σπίτια για 1000€ πετώντας τους στον δρόμο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο (συνάντηση Μητσοτάκη-Ζελένσκι), συνεχίζει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, ετοιμάζει νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και ενισχύσει διαρκώς τις βάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στη χώρα, ο ελληνικός καπιταλισμός παίζει τον ρόλο του πιο «δεδομένου» σύμμαχου των ΗΠΑ, προσδοκώντας μία «έμπρακτη» στήριξη στην επικείμενη «διευθέτηση» των θαλασσίων ζωνών ή σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Συνοψίζοντας, για να αντιμετωπίσει την κοινωνική αγανάκτηση που γεννούν η ακρίβεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι πλειστηριασμοί και το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, γιγαντώνει το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Την τελευταία τετραετία, οι συμμορίες των ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΔΡΑΣΗ, επιτέθηκαν με λύσσα σε κάθε εργαζόμενο, φτωχό και νέο που αντιστάθηκε μπροστά στο σιδηρόφρακτο αστυνομικό κράτος του Μητσοτάκη, στις χουντο-απαγορεύσεις, την πανεπιστημιακή αστυνομία κ.ά., ενώ δεν ήταν λίγες οι κρατικές δολοφονίες (π.χ. Φραγκούλη, Σαμπάνη, Μάγγου, του 20χρονου Σύριου στη Λάρισα κ.ά.).

Ως εδώ! Να τους σταματήσουμε! Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει σφοδρές ήττες στους εργαζόμενους, τους νέους και τους αγωνιστές. Ωστόσο, δεν είναι ανίκητη, ούτε έχει την άνεση διαρκώς να κλιμακώνει τις επιθέσεις προς τους «από κάτω». Γνωρίζει ότι η όξυνση της καταστολής, μαζί με την ακρίβεια, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απειλή του πολέμου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί σε κοινωνικές εκρήξεις, όπως αυτές των Τεμπών και της Ν. Σμύρνης και αυτές φάνηκε πως δεν μπόρεσε να τις αντιμετωπίσει. Συνεπώς, η «σταθερότητα» και η «κυριαρχία του Μητσοτάκη» κάθονται πάνω σε νάρκες, που σκάνε, εκτεθειμένες σε σοκ και εκρήξεις. Καμία «σταθερότητα» δεν υπάρχει, όσο τα χρέη εκτινάσσονται και ο ελληνικός καπιταλισμός πνίγεται σε ένα διαρκές καθεστώς χρεοκοπίας, όσο εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων η γκιλοτίνα των αιματοβαμμένων πλεονασμάτων, όσο η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο ΗΠΑ -ΝΑΤΟ εναντίον Ρωσίας-Κίνας μεγαλώνει.

Κανένας εργαζόμενος και νέος, δεν είναι μόνος του μπροστά στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας σε σχολεία, σχολές, χώρους δουλειάς και γειτονιές, με αυτοοργάνωση και ταξική αλληλεγγύη. Να παλέψουμε με ταξική ενότητα και μαζικούς αγώνες, για τη συγκρότηση μίας νέας αγωνιστικής και επαναστατικής πρωτοπορίας, απαραίτητο όρο για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του κινήματος. Μόνο έτσι μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να έχουμε μέλλον, είναι μονόδρομος! Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας, μέσα από ένα μαζικό αγώνα διαρκείας που θα ανατρέψει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και κάθε νεοφιλελεύθερο αντικαταστάτη της.

Μπορούμε να νικήσουμε με μια Αριστερά Επαναστατική!

Εργαζόμενοι και νεολαία πρέπει να γυρίσουμε οριστικά πλάτη στους ήδη τιμωρημένους ψεύτο-προοδευτικούς π.χ. ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχονταν εύκολες λύσεις και μετατράπηκαν σε μνημονιακότερους των μνημονιακών (προδοσία δημοψηφίσματος, 3ο μνημόνιο κ.ά.), αλλά και στο ρεφορμιστικό ΚΚΕ που μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη και την αυτοοργάνωση των αγώνων, υιοθετεί τις εθνικιστικές θέσεις περί «κυριαρχικών δικαιωμάτων» για τον πόλεμο και επιτίθεται σε όποιον βρίσκεται στα αριστερά του. Οι «δημοκρατίες» των πλουσίων, δεν πέφτουν με λόγια στη Βουλή, αλλά με ταξική ενότητα και ένα σχέδιο πάλης που θα ενώνει όλους αγώνες σε μία ενιαία ταξική σύγκρουση. Δεν φτάνει μία κυβερνητική αλλαγή, χρειάζεται μία κοινωνική ανατροπή. Με μία άλλη δομή εξουσίας, την Κυβέρνηση των Εργαζομένων. Μια πραγματική εργατική δημοκρατία που θα ανοίξει τον δρόμο για την μόνη εναλλακτική, τον Σοσιαλισμό.

Αυξήσεις Μισθών-Συντάξεων. Βαριά φορολογία σε πλούσιους. Δημόσια Ενέργεια για όλους.

Στοπ στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών. Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών

Πλαφόν και μειώσεις στις τιμές των βασικών αγαθών. Εθνικοποίηση ενέργειας, συγκοινωνιών και τομέων κλειδιών της οικονομίας κάτω από εργατικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση.

Δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικές Ανάγκες. Προστασία του περιβάλλοντος, όχι του κέρδους.

Όχι στους Εξοπλισμούς. Έξω Βάσεις-ΝΑΤΟ. Καμία εμπλοκή στον πόλεμο! Σε Ελλάδα και Τουρκία, κοινός αγώνας ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό και εθνικισμό.

Κάτω αντεργατικά μέτρα και Μνημόνια. 7ωρο – 5θήμερο – Σταθερή και πλήρη δουλειά για όλους. Διαγραφή του Χρέους. Έξω από το Ευρώ και από την ΕΕ του πολέμου και του ρατσισμού.

Στον δρόμο σπάμε την τρομοκρατία. Μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης

sekonline.gr


Όλοι/ες στη ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ της ΔΕΘ: Σάββατο 9/9, 6μμ Αγ. Σοφίας με Εγνατία

Όλοι/ες στη ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ της ΔΕΘ:

Σάββατο 9/9, 6μμ Αγ. Σοφίας με Εγνατία

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΦΤΩΧΕΙΑ – ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ – ΠΟΛΕΜΟ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΣ!

Μόλις 2 μήνες μετά την επανεκλογή του, ο Μητσοτάκης έρχεται στη Δ.Ε.Θ. για να αναγγείλει το αιματοβαμμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΝΔ. Με περίσσιο θράσος, αφού έχουν αφήσει στο έλεος του «112» αλλά και νεκρούς μετανάστες και ντόπιους από τις πυρκαγιές, υπο-στελεχώνουν τα νοσοκομεία αφήνοντας πίσω νεκρούς πριν καν φτάσουν εκεί, με το επιτελικό τους μπάχαλο να οργιάζει! Η «σταθερότητα» που λένε συνεχώς, σημαίνει συνεχής διάλυση-ιδιωτικοποίηση όποιου δημόσιου αγαθού απέμεινε (Υγεία-Παιδεία-Μεταφορών-Ενέργειας), με εγκληματικές συνέπειες για όλους εμάς τους εργαζόμενους και νέους, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα και με το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη. Για να συνεχίσουν να ταΐζουν μια χούφτα επιχειρηματιών- που μόνο στόχο έχουν να αρπάζουν και να διαλύουν κάθε τι δημόσιο και δωρεάν που κατακτήθηκε με τους αγώνες μας, θα προσπαθήσουν να μας «πείσουν» με γκλομπς, νομοσχέδια, δικαστήρια, απολύσεις σε όποιον το αμφισβητήσει.

Την ίδια στιγμή, που εμείς οι εργαζόμενοι, στενάζουμε καθημερινά με τους λογαριασμούς, τα δυσθεόρατα ενοίκια και τρομάζουμε μόνο στην σκέψη με τις τιμές που θα συναντήσουμε στο σούπερ μάρκετ για να καλύψουμε βασικές ανάγκες, κάποιοι «ειδικοί»- καταστροφείς, μας μιλάνε πως είμαστε στο σωστό δρόμο και όλα πάνε καλά! Και η ακρίβεια δεν είναι κάτι ουρανοκατέβατο όπως μας λένε, αλλά επακόλουθο της διάλυσης του πρωτογενούς τομέα και της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και την προσπάθεια των εργοδοτών να βγάλουν τα σπασμένα πάνω μας, αυξάνοντας κι άλλο τα κέρδη τους! Μας παίρνουν τα σπίτια για χρέος 1000 ευρώ, χαρίζοντάς τα στα funds για να ανεβάζουν τα ενοίκια και μείς να μην έχουμε που να μείνουμε! Είναι τόση η λύσσα της κυβέρνησης εναντίον εργαζομένων και φτωχών, που το επόμενο διάστημα θα κατεβάσουν προς ψήφιση, «για χάρη της σταθερότητας», 120 νομοσχέδια – απορρυθμίσεις! Μερικά από αυτά αφορούν : 1. Διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, προς όφελος των ιδιωτών και αυτών που μπορούν πλέον να σπουδάσουν, 2. Διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας, ενός άκρως σημαντικού τομέα για την επιβίωσή μας και 3. Το νέο νομοσχέδιο για την από-ρρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την μετατροπή μας σε σύγχρονο δούλο, που θα δουλεύει όλη μέρα για να πληρώνει!

Κάτω τα χέρια από το 5μερο, 8ωρο, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα! –

ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ!

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, παρόλο που γελοία πρόσωπα όπως ο Άδωνις, προσπαθούν να το παρουσιάσουν πως προστατεύει τους εργαζόμενους, αντιθέτως μας αφήνει έρμαιο στις ορέξεις των εργοδοτών, είναι η συνέχεια και χειροτέρευση προηγούμενων νομοσχεδίων (ΣΥΡΙΖΑ, Βρούτση, Χατζηδάκη) και θέλει να μας μετατρέψει σε ατομικοποιημένους δούλους, που θα πηγαίνουμε σπίτι (αν μπορούμε να το πληρώνουμε), μόνο για να κοιμόμαστε! Πιο συγκεκριμένα : 1. Η θεσμοθέτηση των συμβολαίων μηδενικών ωρών, όπου ο εργοδότης 24 ώρες πριν θα σε ενημερώνει πότε και ποιες ώρες σε χρειάζεται, δηλαδή ένας εργαζόμενος-υπηρέτρια, που ανάλογα αν έχει ή δεν έχει δουλειά στο μαγαζί θα δουλεύει και για όσο υπάρχει φόρτος. 2. Η δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες μέχρι τη συμπλήρωση 13 ωρών/ημέρα, πράγμα που καταργεί το 5νθήμερο-8ωρο στην πράξη, «δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αυξήσουμε τον μισθό μας»! Προφανώς δε χρειάζεται για αυτούς τους «ειδικούς» να αυξηθούν οι μισθοί μας για να ζήσουμε αξιοπρεπώς, αλλά πρέπει να δουλεύουμε μέχρι λιποθυμίας και θανάτου, μιας και έτσι θα γλιτώσουνε και νωρίς από την σύνταξή μας! 3. Η νομιμοποίηση του 6ημερου εργασίας, παρέχοντας το τυράκι της προσαύξησης 40% του ημερομισθίου της 6ης ημέρας εργασίας, δηλαδή νομιμοποίηση του εργαζόμενου δούλου που θα δίνει και τη ζωή του πάνω στη μηχανή του καφέ, πάνω στο μηχανάκι, μέσα στην κουζίνα κλπ, για να πληρώνει τους υπεύθυνους της κατάντιας του (ιδιώτες ενέργειας, φόρους, Σκλαβενίτιδες που έχουν θησαυρίσει από αυτή την κατάσταση) 4. Η δυνατότητα σε όσους εργοδότες εφαρμόσουν οικειοθελώς την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην υποχρεούνται να δηλώνουν τις υπερωρίες στο ”ΕΡΓΑΝΗ”, δηλαδή ο εργοδότης με την απειλή της απόλυσης, θα βάζει τον εργαζόμενο να χτυπάει την κάρτα μόλις τελειώσει το ωράριό του και έπειτα θα συνεχίζει να δουλεύει για όσες ώρες χρειαστεί, φυσικά χωρίς προσαυξήσεις και ακόμα χειρότερα απλήρωτος. 5. Επιστέγασμα όλων των παραπάνω και για την παραδειγματική τιμωρία, ποινικοποίηση των αγώνων και διεκδικήσεων είναι πως πλέον η προστασία της απεργίας και η περιφρούρησή της ποινικοποιούνται με βαριές ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματικού προστίμου τουλάχιστον 5000€. Είναι τόσο το μένος τους που νομοθετούν την ποινική δίωξη ακόμα και για υποτιθέμενη “ψυχολογική βία” εναντίον όσων “επιθυμούν να εργαστούν”, κάτι το οποίο είναι ασαφές και είναι φανερό πως μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους μόνο και μόνο για να τρομοκρατήσει και να παθητικοποιήσει τους εργαζόμενους. 6. Φυσικά, για να ρίξει και στάχτη στα μάτια, το νομοσχέδιο προβλέπει και την αύξηση (επαναφορά) του προστίμου στα 10.500 ευρώ, για όποιον εργοδότη υποδηλώνει εργαζόμενο, λες και με όλα τα παραπάνω δε θα δίνετε η δυνατότητα στον εργοδότη να το κάνει ή λες και με την υποστελέχωση και την διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΙΚΑ-ΣΕΠΕ), θα πραγματοποιούνται έλεγχοι.

Εμείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού, γνωρίζουμε πολύ καλά την εργοδοτική αυθαιρεσία και τους τραμπουκισμούς-ξυλοδαρμούς που αντιμετωπίσαμε και σε αυτή την σεζόν (Πάργα, Ρόδο, Κρήτη κά). Μπορεί τέτοιες μορφές «απασχόλησης», ατομικοποίησης και δουλοποίησης να δοκιμάστηκαν στον κλάδο μας (freelancing, υποδηλωμένη εργασία, εργαζόμενος διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή), ωστόσο με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείται η γενίκευση του εργαζόμενου-δούλου και να γίνει αποδεκτή η υποταγή στην αδιέξοδη λογική του να δουλεύει κανείς όλη μέρα για ένα ξεροκόμματο.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ – ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ…. ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ!

Σα να μη φτάνουν όλα τα παραπάνω, ο Μητσοτάκης πλέον ως άλλος «ηγεμόνας», παίρνει πρωτοβουλίες για την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ως πιστό σκυλί των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια μήπως αρπάξει ότι περισσότερο μπορεί ή ακόμη και να μας οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, που διαλύουν ότι δημόσιο έχει απομείνει για τις ανάγκες μας, που βιάζουν τους μισθούς και τα δικαιώματά μας, αυξάνουν τρομακτικά τους πολεμικούς εξοπλισμούς! Και φυσικά για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κοινωνική αγανάκτηση που γεννούν η ακρίβεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι πλειστηριασμοί και το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, γιγαντώνει το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Ένα Κράτος αστυνομοκρατούμενο, που οι συμμορίες των ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΔΡΑΣΗ θα κάνουν ότι θέλουν, θα πυροβολούν εν ψυχρώ και θα συλλαμβάνουν στο σωρό.

ΩΣ ΕΔΩ! ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ! Απέναντι στην «παράλυση» και την υποταγή των ηγεσιών των Συνδικάτων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΜΕ) μπροστά σε αυτή την επίθεση, η μόνη λύση βρίσκεται στις δικές μας δυνάμεις και τους δικούς μας αγώνες! Η λύση δεν θα έρθει με μια ψήφο στις εκλογές ή με λογικές ψήφισε στις εκλογές και θα σου λύσουμε το πρόβλημα, γιατί δυστυχώς η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο πιεστική και αφόρητη. Πρέπει να μάθουμε να συζητάμε για τα προβλήματά μας στο χώρο εργασίας μας και πως από κοινού θα ορθώσουμε τοίχος απέναντι στον εργοδότη, που μας ξεζουμίζει. Να οργανωθούμε στο Συνδικάτο μας όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι, γιατί το Συνδικάτο είναι δικό μας και όχι κάποιων «ειδικών» που έχουν μόνο στόχο τις καρέκλες και την επίδειξη δύναμης! Με αρχή την διαδήλωση της ΔΕΘ, να δείξουμε στην πράξη πως όλα αυτά τα σχέδια κυβέρνησης-εργοδοτών θα μας βρουν απέναντι, να είναι μια μαζική διαδήλωση απόρριψης και καταδίκης αυτής της πολιτικής που μας θέλει δούλους – και αφήνει στάχτες κι αποκαΐδια στο πέρασμά της!

  • Να μην περάσει το Νέο νομοσχέδιο των δούλων! Κατάργηση του εκτρώματος Χατζηδάκη και του freelancing – να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι. Άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Να εφαρμοστεί από τους εργοδότες η Κλαδική Σύμβαση στον Επισιτισμό-Τουρισμό ΤΩΡΑ!
  • Αγώνας για λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους χωρίς μείωση αποδοχών. 35ωρο, πενθήμερο, και δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μισθοί σύμφωνα με τις ανάγκες μας με αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
  • Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, κρατικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των τομέων κλειδιών της οικονομίας και των επιχειρήσεων που απολύουν. Βαριά φορολογία στο κεφάλαιο – να πληρώσουν οι πλούσιοι. Δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, ασφάλιση.
  • Σταμάτημα των πολεμικών εξοπλισμών – διεθνιστική αλληλεγγύη με το τούρκικο προλεταριάτο
  • Διαγραφή του χρέους, έξω από την ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς όπως το ΝΑΤΟ.

Ακρίβεια, Ιδιωτικοποιήσεις, Καταστολή, Πλειστηριασμοί και Περιβαλλοντική Καταστροφή… Αυτό είναι το πρόγραμμα του Μητσοτάκη!

Μονόδρομος, η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ μας!

Όλοι/ες στη διαδήλωση της ΔΕΘ στις 9/9, 6μμ Αγίας Σοφίας με Εγνατία

Ως Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένηςσυμμετέχουμε και καλούμε στην πανελλαδική αντικυβερνητική διαδήλωση της ΔΕΘ, για να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας απέναντι στις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διαδηλώνουμε για να καταγγείλουμε και να αγωνιστούμε ενάντια στη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις με τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη», που μετατρέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση(Τ.Α.) σε όργανο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Για να προτάξουμε μια άλλη, ριζικά διαφορετική λογική για τον Δήμο, τη διαχείριση των οικονομικών πόρων του, τις σχέσεις του με τους πολίτες, τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, την αλληλεγγύη.

Για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, συνδέοντας τα τοπικά προβλήματα με τα γενικά. Την ακρίβεια, την φτώχεια και την ανεργία, τις ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, την καταστολή και το τσάκισμα των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων, την απειλή του πολέμου. Παλεύουμε ενάντια σε όλα αυτά, με αποφασιστικότητα, σχέδιο και ενωτικούς αγώνες, για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Για να νικήσουμε, όμως, θα πρέπει να δώσουμε έναν αγώνα διαρκείας για να ανατρέψουμε τη δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους υπηρέτες-εκπρόσωπούς της στους δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση. Για να σωθούμε από τη βαρβαρότητα των νεοφιλελεύθερων επιθέσεων πρέπει να οργανώσουμε, εργαζόμενοι και νεολαία, την αντίστασή και τους αγώνες μας, με ενεργοποίηση των δημοτών μέσα από Τοπικές Γενικές Συνελεύσεις. Πρέπει και μπορούμε να αναδείξουμε μια άλλη πολιτική και πρακτική, με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Κανένας χωρίς εργασία, τροφή, στέγη, ρεύμα, θέρμανση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

Παλεύουμε ενάντια σε:

  • ακρίβεια – φτώχεια – ανεργία
  • πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών
  • μαύρες και ελαστικές εργασιακές σχέσεις
  • ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων αγαθών, της παιδείας, της υγείας και των υπηρεσιών των δήμων
  • κάθε καταστροφή του Περιβάλλοντος
  • κάθε εμπλοκή της χώρας στο πόλεμο
  • καταστολή, περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων, εθνικισμό και ρατσισμό

Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης


ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΑΔΕΔΥ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΕΘ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σάββατο, 9 του Σεπτέμβρη του 2023, ώρα 18:00, Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου μαζί με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα το Σάββατο, 9 του Σεπτέμβρη του 2023, ώρα 18:00, στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη των αιτημάτων μας και τη διεκδίκηση λύσεων σε αυτά.

Σε αυτή τη συγκυρία διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας 10%, άμεσα, για να καλυφθούν οι απώλειες από τον φετινό πληθωρισμό
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Επιπλέον σας ενημερώνουμε για τα εξής:

  1. Στο επόμενο διάστημα, και μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα ενημερώσουν όλα τα Νομαρχιακά Τμήματα της χώρας για τις εξελίξεις στα θέματα των Δημοσίων Υπαλλήλων, ξεκινώντας από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Αν. Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία), με αφορμή τη ΔΕΘ. Η ενημέρωση θα γίνει σε χρόνο που θα συμφωνηθεί με τα Νομαρχιακά Τμήματα.
  2. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει την κινητοποίηση που πραγματοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, που γίνεται την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 8:30πμ, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Κωσταντινουπόλεως 49) και πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης..
  3. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα καλύψει τα έξοδα των λεωφορείων για την οργανωμένη μετακίνηση εργαζομένων της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονίας – Ηπείρου – Θεσσαλίας) στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εφόσον συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων από τα Νομαρχιακά Τμήματα. Για τον σκοπό αυτό τα Νομαρχιακά Τμήματα της Βόρειας Ελλάδας θα πρέπει να ενημερώσουν έγκαιρα την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τις ενέργειες και τον σχεδιασμό τους.

ΕΚΘ: Όλες και όλοι στο αγωνιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Η ΓΣΕΕ και το Ε.Κ.Θ. και φέτος καλούν τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους φοιτητές να συμμετέχουν μαζικά στο Αγωνιστικό Συλλαλητήριο και την πορεία που θα ακολουθήσει με αφορμή την 87η ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΔΕΘ έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις:

  • Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 στις 11:00 π.μ. στο ξενοδοχείο Mediterranean θα δοθεί συνέντευξη τύπου της ΓΣΕΕ και θα ακολουθήσει η παρουσίαση της έκθεσης ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.
  • Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί Αγωνιστικό Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ- ΕΚΘ και πορεία με σύνθημα «Εργασία και Πρόοδος με διάρκεια».

Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες αγωνίζονται ενάντια στην ακρίβεια, για ΣΣΕ, για σταθερή και πλήρη εργασία, υγεία και ασφάλεια, για δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις και παροχές, για ελεύθερη συνδικαλιστική δράση με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Διεκδικούμε άμεση αποκατάσταση των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων και της εργατικής προστασίας, με σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία, θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης, αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας και κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας, κατάργηση των εξαιρέσεων στον κανόνα της Κυριακάτικης αργίας. Απαιτούμε ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία και τις απολύσεις, κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις και αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας.


Μ-Λ ΚΚΕ: Οι λαϊκοί αγώνες θα κρίνουν το μέλλον! – Όλοι-ες στη διαδήλωση στη ΔΕΘ, Σάββατο 9/9, 6μμ, Άγαλμα Βενιζέλου

Οι λαϊκοί αγώνες θα κρίνουν το μέλλον!

Όλοι-ες στη διαδήλωση στη ΔΕΘ, Σάββατο 9/9, 6μμ,Άγαλμα Βενιζέλου

Καμμένη η Ρόδος, καμένος ο Έβρος, καμμένη η Μαγνησία, νεκροί, χιλιάδες οι λαϊκοί άνθρωποι που επλήγησαν από τις φωτιές. Για ακόμα μία φορά, με εκκωφαντικό τρόπο, φάνηκε ότι το “επιτελικό” κράτος είναι -εγκληματικά- απόν, όταν αφορά την προστασία του λαού από τις καταστροφές, με αποτέλεσμα η χώρα να καίγεται το καλοκαίρι, να πνίγεται στις πλημμύρες το φθινόπωρο, να κλείνει από τους χιονιάδες το χειμώνα. Αντίθετα, είναι πάνοπλο και πανέτοιμο να αντιμετωπίσει τον εχθρό-λαό και τις κινητοποιήσεις του, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Με φόντο τη νέα αυτή καταστροφή για το λαό μας θα έρθει ο Μητσοτάκης στη φετινή ΔΕΘ, για να εξαγγείλει τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης. Την αναγκαία παραμονή στα πλαίσια της “δημοσιονομικής πειθαρχίας” που απαιτεί η ΕΕ, οι ιμπεριαλιστές και το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο. Τη “δημοσιονομική πειθαρχία” που ετοιμάζεται να επιβάλει νέο Μνημόνιο, νέα αντιλαϊκά μέτρα. Να κόψει μισθούς και συντάξεις, να ανεβάσει τη φορολογία για το λαό, να συνεχίσει την πολιτική της ακρίβειας. Να κλιμακώσει την αντιεκπαιδευτική επίθεση, να αναθεωρήσει το άρθρο 16. Να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Να συνεχίσει την αντεργατική πολιτική με το νομοσχέδιο Γεωργιάδη που φέρνει νόμιμη 13ωρη εργασία! Να προωθήσει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 74 χρόνια! Να συνεχίσει εκείνη την πολιτική που αφήνει το λαό στην τύχη του, χωρίς αντιπυρική προστασία, χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, με υποστελεχωμένη την πυροσβεστική και κατηργημένη τη δασοφυλακή. Η επέκταση των …pass δεν μπορεί να φτιασιδώσει πλέον αυτήν την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, η υποτελής κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει περισσότερο το λαό και τη χώρα στο αμερικανονατοϊκό άρμα. Ετοιμάζεται να στείλει κι άλλο οπλισμό στο καθεστώς Ζελένσκι στην Ουκρανία, κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, οι Αμερικάνοι προωθούν τη δημιουργία νέων βάσεων στη χώρα μας, η οποία έχει γίνει, καιρό τώρα, μια απέραντη, αβύθιστη, στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

Η τρομοκρατία, η καταστολή, το ξύλο στο φοιτητικό κίνημα, η ερχόμενη ποινικοποίηση της περιφρύρησης των απεργιών, δεν πρόκειται να σταματήσουν την οργή του λαού για την καταστροφή της ζωής του. Ούτε η σύμπλευση των υπόλοιπων αστικών κομμάτων και του ξεπουλημένου συνδικαλισμού με την κυβέρνηση μπορεί να αποτρέψει το ξέσπασμα των αγώνων.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί τους εργάτες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό, να βγει μπροστά σε νέους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Με ισχυρά Σωματεία, απεργίες, διαδηλώσεις, μπορούμε να βάλουμε φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική. Όπως έκαναν τόσοι κλάδοι, το εκπαιδευτικό και το φοιτητικό κίνημα, οι εργάτες σε μια σειρά κλάδους, οι καλλιτέχνες, οι αγρότες. Κόντρα στην πολιτική των υποταγμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, κόντρα στη λογική του ΠΑΜΕ για μονοήμερες απεργίες, χωρίς συνέχεια και προοπτική, και με διασπαστικά συλλαλητήρια σε άλλη πλατεία, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγουν μαζικά στους δρόμους το Σάββατο 9/9. Πρέπει άμεσα να παλέψουν για να οργανωθεί ο αγώνας με γενικές απεργίες, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική, κόντρα στο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη.

-Κάτω το αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη

-Κάτω η πολιτική της ακρίβειας, της φτώχειας, της εξάρτησης και της τρομοκρατίας


ΧΑΝΘ

ΔΕΘ – ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα – Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

Το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου για τη ΔΕΘ.

Ολόκληρο το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ:

1. Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

  • Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρίας για την αύξηση του κατώτερου μισθού.
  • Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτερου αυτή που ζητούν τα Συνδικάτα και ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα (επίσημος πληθωρισμός στο 10%).
  • Επαναφορά κατακτήσεων, όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών.
  • Στο δημόσιο αυξήσεις 20% στους μισθούς με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017. Κατάργηση της διάκρισης στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, που προβλέπει ότι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο κάθε 2 χρόνια, ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρόνια. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια. Πλήρης αναγνώριση της συνολικής προϋπηρεσίας. Κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης». Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των εργαζομένων σε ανθυγιεινές εργασίες.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και των περιορισμών για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.

2. Πιο ειδικά για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

  • Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων! Καμία διεύρυνση ωραρίου! Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις, 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Απαγόρευση της 6ήμερης εργασίας.
  • Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο και βασικό πυλώνα των εργασιακών σχέσεων. Απαγορεύεται η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας με οποιοδήποτε μελλοντικό αντιστάθμισμα.
  • Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ανοίξει την ομπρέλα της απελευθέρωσης και επιτρέπουν το άνοιγμα των επιχειρήσεων τις Κυριακές.
  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, συλλογικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους με αυτό το καθεστώς.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ όπως οι νόμοι Βρούτση και Χατζηδάκη. Να σταματήσει το αίσχος των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων.
  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση.
  • Μαζικές προσλήψεις επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων, επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας και διοικητικού προσωπικού στο ΣΕΠΕ.
  • Πλήρη καταγραφή και διερεύνηση εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών και συστηματική διενέργεια προληπτικών ελέγχων με στόχο την αποφυγή τους.
  • Διασφάλιση του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού (αυτοκίνητα, όργανα μέτρησης βλαπτικών παραγόντων, μέσων ατομικής προστασίας του προσωπικού).
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας να λειτουργεί αναβαθμισμένη ως κρατική υπηρεσία και όχι με τον μανδύα της δήθεν Ανεξάρτητης Αρχής, με την εκάστοτε κυβέρνηση να είναι υπόλογη στους εργαζόμενους για τις πράξεις και τις παραλείψεις της.

3. Άμεσα μέτρα για τους ανέργους. Για τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

  • Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού που διεκδικεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Κανένας άνεργος χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
  • Να σταματήσει το αίσχος του ποινολογίου των ανέργων.
  • Κατάργηση του πρόσφατου νόμου που επιτρέπει στη ΔΥΠΑ να υλοποιεί προγράμματα για εργαζόμενους-ανέργους άνω των 67 ετών.
  • Κατάργηση των νόμων που μετατρέπουν τη ΔΥΠΑ σε μηχανισμό κατάρτισης και ανακύκλωσης της ανεργίας και παράλληλα αδυνατίζουν το πλέγμα προστασίας των ανέργων.
  • Ανασύσταση του έργου των Οργανισμών ΟΕΚ και ΕΕΚ με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που υπήρχαν, με άμεση έναρξη και ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματος.
  • Αξιοποίηση των αποθεματικών του πρώην ΟΕΚ και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι διοχέτευσής τους «στα δόντια» των λίγων.
  • Να διευρυνθούν τα προγράμματα των όποιων παροχών χωρίς να υπάρχει η λεπίδα των εισοδηματικών κριτηρίων.

Για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας:

  • Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών και απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
  • Παύση κάθε μορφής αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών από πλευράς των τραπεζών σε βάρος των οφειλετών λαϊκών οικογενειών για οφειλόμενα ποσά σε τράπεζες και εφορία.
  • Διαγραφή 50% των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες και ταυτόχρονη διαγραφή των τόκων, ανατοκισμού και κεφαλαιοποίησης κάθε μορφής τόκων για χρέη των λαϊκών νοικοκυριών.

4. Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

5. Η εργατική τάξη να περιφρουρήσει το απεργιακό της δικαίωμα και να παλέψει για:

  • Κατάργηση στην πράξη των νόμων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα. Η κυβέρνηση και οι εργοδότες δεν έχουν καμία δουλειά στα Συνδικάτα.
  • Επαναφορά της γενικής συνέλευσης ως του αποκλειστικού οργάνου των εργαζομένων που αποφασίζει για τη διεξαγωγή της σε μια επιχείρηση με τους όρους που προβλεπόταν πριν τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
  • Κατάργηση του «προσωπικού εγγυημένης παροχής υπηρεσιών» και της αντίστοιχης απεργοσπαστικής διάταξης.
  • Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε Συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο.
  • Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockout).
  • Να μείνει ανενεργό το ΓΕΜΗΣΟΕ. Μόνο τα καταστατικά των Συνδικάτων και τα ίδια τα μέλη τους μέσα από τις συλλογικές και δημοκρατικές τους διαδικασίες να καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας, τις αρχές και τους σκοπούς των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.
  • Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα, καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Τα Συνδικάτα είναι τα μόνα αρμόδια με βάση το καταστατικό τους να τηρούν μητρώα μελών, λίστες συνδρομών και καταστάσεις ψηφισάντων.
  • Όχι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τα Συνδικάτα καθορίζουν με βάση τα καταστατικά τους και υπερασπίζονται τις μαζικές, συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες τους, τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουν τις αρχαιρεσίες τους για τα ΔΣ και τους αντιπροσώπους, για τη λήψη απόφασης για απεργία, διαφυλάσσοντας τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της διαδικασίας με τη φυσική παρουσία των μελών τους.
  • Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.
  • Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.
  • Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των Συνδικάτων. Ενίσχυση της ΔΥΠΑ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την πραγματική προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους.

6. Πάλη ενάντια στην ακρίβεια και για την υπεράσπιση του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος.

Ηλεκτρικό ρεύμα – Ενέργεια

  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών.
  • Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες.
  • Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτη, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων.

Μετακίνηση

  • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών.
  • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, ΟΣΕ) κατά 50%.
  • Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.

Είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης – φορολογία

  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης όπως και στις αντίστοιχες πρώτες ύλες.
  • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Επανένταξη των επαγγελματιών στο αφορολόγητο όριο που αυτή τη στιγμή φορολογούνται από το 1ο ευρώ.
  • Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
  • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία, τόκων, προστίμων και του 30% του υπόλοιπου χρέους.
  • Δραστική μείωση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές.

Για τους δήμους

  • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, τους επαγγελματίες. Κατάργησή τους για ανέργους, συνταξιούχους, μισθωτούς και επαγγελματίες με εισόδημα έως 12.000.
  • Έκτακτη επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές.
  • Έκτακτη επιχορήγηση για την ομαλή λειτουργία των αθλητικών (π.χ. κολυμβητήρια) και άλλων κοινωνικών υποδομών (π.χ. παιδικοί σταθμοί).

7. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική.

  • Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 660 ευρώ.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
  • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Άμεση χορήγηση όλων των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ.

Για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, με ευθύνη της εργοδοσίας και ουσιαστικό, ολοκληρωμένο έλεγχο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (ΣΕΠΕ).
  • Αποφασιστική ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, με προσλήψεις επιθεωρητών για κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Ενίσχυση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής των μηχανισμών ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, για ουσιαστικό έλεγχο σε όλη την έκταση των παραγόντων που δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) με ένταξη κλάδων και ειδικοτήτων (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες. Άμεση επανένταξη στα Βαρέα όσων κλάδων εξαιρέθηκαν το 2001. Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 και 55 χρόνια, αντίστοιχα για γυναίκες και άντρες, που εργάζονται στα ΒΑΕ.
  • Πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και επιβάρυνση του κεφαλαίου.
  • Πλήρης, δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας. Πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ο εργαζόμενος λείπει από την εργασία του λόγω ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος τεχνικών Ασφάλειας και γιατρών Εργασίας καθώς και υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ), ενταγμένων αποκλειστικά στα δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της ΥΑΕ.
  • Σταθερή λειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Συνδικάτων, με δυνατότητα ελέγχου σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς.

8. Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος.

  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες μονάδες Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.
  • Να μην κλείσει, συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών.
  • Αύξηση των εισακτέων στις σχολές Ιατρικής και Νοσηλευτικής για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας.
  • Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην Υγεία για όλο τον λαό.
  • Ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία με προσλήψεις μόνιμων ιατρών Εργασίας, τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας. Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Χορήγηση όλων των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας.
  • Απολύτως δωρεάν με 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, φάρμακα, θεραπείες, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, τεχνολογικά βοηθήματα για όλα τα παιδιά με αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία, τους χρόνια πάσχοντες. Κανένα όριο, πλαφόν ή αποκλεισμό σε ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους, Έλληνες ή μετανάστες.
  • Όχι στα σφαγεία των ΚΕΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. Καμία περικοπή σε επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας.
  • Πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στους μετανάστες αποκλειστικά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.
  • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ  με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. Ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ με ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ασθενοφόρων μέσων, επίγειων – πλωτών – εναέριων. Στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας συντήρησης του στόλου.
  • Αγώνας ενάντια στα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

9. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη εκπαίδευση για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και όλων των ταξικών εμποδίων και φίλτρων που μπαίνουν στους μαθητές.

  • Εδώ και τώρα μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Να λειτουργήσουν από την αρχή της χρονιάς τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ με προσλήψεις εκπαιδευτικών. Να λειτουργήσουν σε όλα τα Δημοτικά τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας με βάση τις ανάγκες κάλυψης και αναπλήρωσης των κενών. Να επανέλθει ο υπεύθυνος στο Ολοήμερο.
  • Κρατικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών. Άμεσα μέτρα για προσεισμικό έλεγχο και αντισεισμική θωράκιση των εγκαταστάσεων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ούτε σκέψη για «Εθνικό Απολυτήριο» στο Λύκειο.
  • Πρόγραμμα δημόσιας και δωρεάν επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση στα σχολεία.
  • Να εγγραφούν όλα τα προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας στα δημόσια σχολεία ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας. Να στελεχωθούν όλες οι ΔΥΕΠ.
  • Πρόγραμμα σχολικών γευμάτων κρατικά οργανωμένο με επέκταση σε όλα τα σχολεία και τα Νηπιαγωγεία.
  • Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων. Ανάπτυξη της δωρεάν φοιτητικής μέριμνας για όλους.
  • Καμία σκέψη για άμεση ή έμμεση αναθεώρηση του άρθρου 16.
  • Σύγχρονα εργασιακά, επαγγελματικά δικαιώματα για όλους! Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για άσκηση του επαγγέλματος. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Τμήματα, τα πτυχία, τους αποφοίτους. Όχι στην εξίσωση των πτυχίων κολεγίων με των ΑΕΙ.
  • Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους. Άμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη. Αξιοποίηση της περιουσίας των Πανεπιστημίων, αλλά και αχρησιμοποίητων κτιρίων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία δήμων, Περιφερειών, της Εκκλησίας κλπ. για τη διαμόρφωση νέων εστιών ειδικά για τα Πανεπιστήμια που δεν έχουν δική τους εστία.
  • Κατάργηση των διδάκτρων και τελών στα προπτυχιακά οποιουδήποτε είδους, με οποιαδήποτε μορφή. Άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.

Για την εκρηκτική κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς

  • Εξασφάλιση της κτιριακής επάρκειάς τους, καταλληλότητας, υποδομής, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, με τη διασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Να καλυφθούν όλα τα παιδιά που παραμένουν εκτός δημόσιων δομών, για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
  • Πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, όπως και την άμεση πρόσληψη παιδιάτρων για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Κατάργηση των απαράδεκτων τροφείων.
  • Να βρεθεί άμεσα λύση με νέες αίθουσες και προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού. Να μην πραγματοποιηθεί καμία απόλυση εργαζόμενου ή μετατροπή σύμβασης από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

10. Να δυναμώσουμε την πάλη μας για τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας της βιοπάλης, μαζί με Αγροτικούς Συλλόγους, Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων, αλλά και τους Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ, τους Φοιτητικούς Συλλόγους.

  • Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 50 για τις εργαζόμενες στα ΒΑΕ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, ανάμεσα σε αυτές της χηρείας, κοινωνικές παροχές και δικαιώματα.
  • Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες, τις γυναίκες της υπαίθρου, στο ύψος του βασικού μισθού για 2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική ενημερότητα. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο από τον τοκετό. Υπολογισμός του χρόνου αυτού του διαστήματος στον συντάξιμο χρόνο.
  • Κάλυψη όλων των εξόδων των διαγνωστικών, προληπτικών εξετάσεων, του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος, στο πλαίσιο ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας με έμφαση στην πρόληψη.
  • Το έτοιμο βρεφικό γάλα να δίνεται δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή, παράλληλα με τη δημιουργία κέντρων ενημέρωσης και εκπαίδευσης για το θηλασμό μέσα στα μαιευτήρια, αλλά και στο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων δωρεάν συμβουλευτικής γονέων, στο πλαίσιο του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Λειτουργία των υπηρεσιών νοσηλείας και φροντίδας στο σπίτι με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών και ΑμεΑ, δομών προστασίας παιδιών και φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Πλήρη στελέχωση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Παροχή φτηνής, σύγχρονης κατοικίας στις πολύτεκνες οικογένειες από το κράτος.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος για τα νέα ζευγάρια.

11. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανάλογη των αναγκών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από τις φυσικές καταστροφές.
  • Κάλυψη των οργανικών κενών στις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των Υπηρεσιών.
  • Να εξασφαλιστεί άμεσα το δικαίωμα της στέγασης των πληγέντων, των πρώτων άμεσων αναγκών, η αποκατάσταση των υποδομών, η ταχύτερη δυνατή επιστροφή στα σπίτια.
  • Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από το κράτος.
  • Να διασφαλιστεί η καταβολή των μεροκάματων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Να μην υπάρξει καμία βλαπτική συνέπεια για τους εργαζόμενους με απολύσεις ή διαθεσιμότητα, με μειώσεις μισθών.
  • Να κλείνουν όλα τα εργοστάσια και οι χώροι δουλειάς στις περιοχές των πυρκαγιών μέχρι τη στιγμή που θα διασφαλίζεται η ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων από τις πυρκαγιές και τους υπαρκτούς κινδύνους άμεσων αναζωπυρώσεων.
  • Να εξασφαλίζεται από το κράτος η άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών στις περιοχές που επηρεάζονται από αιωρούμενα σωματίδια και επικίνδυνες ουσίες από τον καπνό, με πλήρη αποζημίωση των ημερομισθίων τους.
  • Να δοθούν αποζημιώσεις σε εργαζόμενους που η δουλειά και το εισόδημά του είναι σε άμεση εξάρτηση με το δάσος και μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς κανένα εισόδημα στις περιοχές των καταστροφικών πυρκαγιών.
  • Οι εργοδότες να καταρτίσουν σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από τον χώρο εργασίας, το οποίο να δοκιμάζεται τακτικά με ασκήσεις. Άμεσα να πραγματοποιηθεί έλεγχος όλων των χώρων δουλειάς από τις αρμόδιες κρατικές, περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες.

12. Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

  • Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών. Μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμία εμπλοκή για οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο.
  • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα.
  • Η χώρα μας να μη γίνει ορμητήριο για την επιδρομή των ιμπεριαλιστικών γερακιών του πολέμου.
  • Κανένας φαντάρος και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολή εκτός συνόρων.
  • Κλείσιμο όλων των hot spots στα νησιά. Άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο κατ’ αρχάς στην ηπειρωτική χώρα σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια η άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.
  • Να δοθεί άσυλο σε όσους προέρχονται από χώρες που είναι εστίες πολέμου, εμφυλίων, υπό κατοχή ή είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους. Να εξασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου μέσω πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού.
  • Να εξασφαλίζεται ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμοί προσφύγων και μεταναστών, πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ και με την απαραίτητη στελέχωση όλων των σχετικών υπηρεσιών.

Με οδηγό μας το πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων να δυναμώσουμε την πάλη για:

  • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.
  • Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτερου αυτή που ζητούν τα συνδικάτα και ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα (επίσημος πληθωρισμός στο 10%).
  • Την επαναφορά κατακτήσεων, όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών.
  • Στο Δημόσιο την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, τη χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης κ.ά.
  • Το επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση.
  • Την ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.
Μοιραστείτε το άρθρο