Κινητοποίηση εργαζόμενων στην ΕΡΤ3 για την υπεράσπιση του κοινωνικού της ρόλου και της ελευθερίας στην ενημέρωση

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 από όλες τις ειδικότητες, με τη στήριξη πολλών αλληλέγγυων, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τις τηλεοπτικές εγκαταστάσεις της  ΕΡΤ3 στη Λ. Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Πρόσφατα, όπως καταγγέλλουν, η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε την κατάργηση όλων των δελτίων ειδήσεων στην ΕΡΤ3 και στη θέση τους, τη μετάδοση δύο σύντομων δελτίων μόνο με ειδήσεις περιφερειακού χαρακτήρα. Ειδήσεις που, όπως έχει γίνει φανερό, αποφεύγουν συστηματικά την ανάδειξη προβλημάτων, τις διεκδικήσεις και τις δράσεις των ανθρώπων εκτός Αθηνών, γενικά οτιδήποτε έρχεται σε σύγκρουση με την εξουσία και τα οικονομικά συμφέροντα. 

«Όχι στην υποβάθμιση της ΕΡΤ3. Όχι στον κυβερνητικό έλεγχο της ΕΡΤ. Δημόσια ραδιοτηλεόραση πολυφωνική»

Με το παραπάνω σύνθημα, έστειλαν μήνυμα στην κοινωνία ότι είναι αποφασισμένες,-οι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και την καλούν στο πλευρό τους, ενάντια στις αποφάσεις της διοίκησης της ΕΡΤ που, όπως καταγγέλλουν, αποσκοπούν στην υποβάθμιση του κοινωνικού ρόλου της ΕΡΤ3, στη συρρίκνωση του ενημερωτικού τομέα και στον έλεγχο της ενημέρωσης.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούν στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες δράσεις με στόχο να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα της ραδιοτηλεόρασης, την άμεση σχέση της με την κοινωνία, την ελευθερία στην ενημέρωση και  την αξιοπρέπειά τους. Για το θέμα, όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζόμενων στην ΕΡΤ3 πραγματοποίησαν στάση εργασίας στις 4/9 που έγινε σε όλες τις δομές της ΕΡΤ, με απόφαση των ομοσπονδιών εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης. Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους, με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας, εξέφρασαν πολιτικές οργανώσεις και κόμματα . 

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν και παρακαταθήκη του δίχρονου αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας ενάντια στο “μαύρο”, όταν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 μαζί με την κοινωνία, δημιούργησαν έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο αντίστασης στη βαρβαρότητα και την καταστολή και συλλογικής δημιουργίας ενός πραγματικού κοινωνικού μέσου επικοινωνίας. Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι η εμμονή των κυβερνητικά διορισμένων διοικούντων, ενάντια στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ3, τα οποία παρέμειναν ζωντανά, παρά τη στάση όλων των κυβερνήσεων από το 2015 και μετά, όταν η ΕΡΤ3 επαναλειτούργησε όχι με αυτονομία και αυτοτέλεια αλλά ως γενική διεύθυνση που ελέγχεται, και μάλιστα αυταρχικά, όπως αποδεικνύεται, από την διοίκηση που όρισε ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ. Για το λόγο αυτό,  οι εργαζόμενοι δεν απαιτούν απλώς την ανάκληση των πρόσφατων αποφάσεων αλλά ένα  πολυφωνικό, πολυθεματικό ενημερωτικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες.

Ακολουθεί το ψήφισμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ3 που εγκρίθηκε στην πρόσφατη εργασιακή τους συνέλευση.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3, εδώ και καιρό έχουμε εκφράσει την έντονη ανησυχία μας για την συνεχή και συστηματική απαξίωση και υποβάθμιση της φυσιογνωμίας, του προγράμματος και του προσωπικού του τηλεοπτικού μας καναλιού.

Σήμερα συντασσόμαστε με σθένος κατά των αποφάσεων της διοίκησης για την αλλαγή του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3.

Δηλώνουμε αντίθετοι με την κατάργηση των δύο καθημερινών δελτίων ειδήσεων γενικού περιεχομένου, των μοναδικών που παράγονται και εκπέμπονται πανελλαδικά από τη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν αντισταθμίζεται από το σχεδιασμό που έγινε για ένα ημίωρο δελτίο περιφερειακών ειδήσεων και ένα 15λεπτο ένθετο περιφερειακών ειδήσεων στο ΕΡΤNEWS.
Απαντάμε στους ισχυρισμούς της διοίκησης περί “αναβάθμισης”, ότι η συνεχιζόμενη δραματική μείωση του συνολικού χρόνου παραγόμενου ενημερωτικού και άλλου προγράμματος από την ΕΡΤ3 και η μετατροπή της σε ανταποκριτικό γραφείο του ΕΡΤNEWS, υπονομεύει έμπρακτα την ίδια την ύπαρξη του τρίτου καναλιού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προσβάλοντας παράλληλα την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια.
Κοινή μας θέση είναι ότι το ΕΡΤNEWS δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη βίαιη συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, για την υποβάθμιση του ρόλου της σε δορυφορικό πάροχο περιορισμένου ειδησεογραφικού περιεχομένου και για την ουσιαστική κατάργηση της οργανωτικής υπόστασης της.
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3, καλούμε τη διοίκηση της ΕΡΤ να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις για το ειδησεογραφικό πρόγραμμα της τηλεόρασης, να σταματήσει τώρα τη συρρίκνωση του ενημερωτικού περιεχομένου και να επαναφέρει τον πλήρη ενημερωτικό χαρακτήρα του τηλεοπτικού καναλιού μας.
Η ΕΡΤ3 είναι και θα παραμείνει το περιφερειακό μέσο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με πανελλαδική εμβέλεια και έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 δεν θα επιτρέψουμε την ακύρωση του ρόλου που αναλογεί στην ιστορία και την αποστολή της.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ με αποφασιστικότητα για την ΕΡΤ3:
– Την ενδυνάμωση της σχέσης της με τη Θεσσαλονίκη, την περιφέρεια και την κοινωνία.
– Την ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος, με πολυθεματικό περιεχόμενο (ενημερωτικό, ψυχαγωγικό, μορφωτικό, πολιτιστικό, αθλητικό) και με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.
– Την αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM και 95.8 FM.
– Την διατήρηση των οργανωτικών μονάδων της ΕΡΤ3, στο πλαίσιο του υπηρεσιακού οργανισμού, με το σύνολο του προσωπικού και με πλήρεις αρμοδιότητες.
– Τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, πολυφωνική δημόσια ραδιοτηλεόραση, απαγκιστρωμένη από την εκάστοτε κυβερνητική κηδεμονία.
Την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς αποκλεισμούς, σε όλα τα μέσα και τις δομές της ΕΡΤ.
Την ενίσχυση όλων των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ και την αναβάθμιση των ραδιοφωνικών προγραμμάτων τους.
Την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την εφαρμογή της ΣΣΕ και την πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, όχι με μονομελή εξωτερικά συνεργεία.
ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ στους πολίτες, τους κοινωνικούς, παραγωγικούς, πολιτιστικούς, μορφωτικούς, επιστημονικούς φορείς, τον κόσμο της εργασίας, τις συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας και τους καλούμε να ενώσουν τη φωνή τους, με τις διεκδικήσεις μας.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ τη θέληση μας να αγωνιστούμε δυναμικά για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο