Νέες εντάσεις σημειώνονται στο βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός αντιτάσσεται στα σχέδια της Πρίστινας να εμποδίσει την πρόσβαση των Σέρβων σε τέσσερεις δήμους που αποτελούν την πλειοψηφία. Παρά τις διεθνείς συστάσεις για αποκλιμάκωση και προσήλωση στο διάλογο και την εξομάλυνση των σχέσεων της Πρίστινας με το Βελιγράδι, η αβανοκοσοβαρική κυβέρνηση συνεχίζει να υποδαυλίζει τις εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο και σήμερα έδωσε εντολή εκ νέου στην αστυνομία να επέμβει και αυτή τη φορά να εμποδίσει τους σέρβους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση να εισέλθουν στα δημοτικά κτίρια.
Είχε προηγηθεί η ένταση της Παρασκευής όταν η αστυνομία εγκατέστησε τους αλβανούς δημάρχους οι οποίοι όμως εξελέγησαν με το 3.5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις εκλογές της 23/4, αφού οι Σέρβοι δεν συμμετείχαν διαμαρτυρόμενοι για τη μη σύσταση της Ένωσης των Σερβικών Δήμων. Την ίδια μέρα συγκεντρωμένοι Σέρβοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την αστυνομία, η οποία σημειωτέον αποτελείται μόνο από Αλβανούς και απάντησε με βία.
Το Εθνικό Συμβούλιο των Σέρβων αποφάσισε να μην λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στο βόρειο Κόσοβο και πολλοί συγκεντρώθηκαν στους τέσσερεις δήμους σε Μιτροβίτσα, Ζβέτσαν, Λεπόσαβιτς και Ζούμπιν Πότοκ. Η αστυνομία παρατάχθηκε και ζήτησε να απομακρυνθούν οι συγκεντρωμένοι. Μπροστά στην εκτράχυνση της κατάστασης, μονάδες της ΝΑΤΟϊκής δύναμης της KFOR αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους Σέρβους και τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι οποίες στη συνέχεια έκαναν χρήση βίας και δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους Σέρβους.
Ιδιαίτερης έντασης ήταν η κατάσταση στο Ζβέτσαν, όπου τα αλβανικά μέσα του Κοσόβου μεταδίδουν ότι οι Σέρβοι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις καταστολής, αλβανοκοσοβαρικές και ΝΑΤΟϊκές. Όπως αναφέρει η Koha Ditore, οι Σέρβοι παρέμειναν όλη τη μέρα έξω από το δημαρχείο και το απόγευμα τους ζητήθηκε από την KFOR να ανοίξουν το δρόμο και να αφήσουν δύο οχήματα της ειδικής δύναμης της αστυνομίας του Κοσόβου να φύγουν. Αυτοί αρνήθηκαν και τότε οι στρατιώτες της KFOR έριξαν δακρυγόνα και οι συγκεντρωμένοι ανταπέδωσαν με βόμβες μολότοφ. Θα μείνουμε εδώ, γιατί αυτές οι εγκαταστάσεις είναι του δήμου και εργάζονται οι οικογένειές μας, είπε ο πρόεδρος της Σερβικής Λίστας Γκόραν Ράκιτς.
H KFOR ανακοίνωσε ότι 25 στρατιώτες της τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, κάνοντας αναφορά σε εμπρηστικούς μηχανισμούς, ενώ η Σερβική Ραδιοτηλεόραση RTS μετέδωσε ότι και δύο Σέρβοι έχουν τραυματιστεί, το δε Τανγιούνγκ ότι ένας νεαρός πυροβολήθηκε με καλάσνικοφ και συνελήφθησαν τέσσερεις Σέρβοι. Μικρότερης έντασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Λεπόσαβιτς και Ζούμπιν Πότοκ.
Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι κατηγόρησε τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτιστς για αποσταθεροποίηση του Κοσόβου. Ενώ ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, Ιγκόρ Σίμιτς κατηγόρησε τον αλβανοκοσοβάρο πρωθυπουργό στην Πρίστινα Άλμπιν Κούρτι ότι τροφοδοτεί τις εντάσεις στο βορρά και θέλει να προκαλέσει χάος. Πάντως, οι εκπρόσωποι των Σέρβων γνωστοποίησαν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις μέχρι να αποχωρήσει η αστυνομία από τα δημοτικά κτίρια.
Ο αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα μετέβη και συνάντησε την πρόεδρο του Κοσόβου, μετά την οποία προέβη σε χαρακτηριστική δήλωση, όπως μεταδίδει το Kosovapress: Εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη βία στους τέσσερεις δήμους του βορρά , ενώ υπογράμμισε ξανά ότι οι θεσμοί του Κοσόβου πρέπει να αποφύγουν καταστάσεις στις οποίες η είσοδος των δημάρχων γίνεται με τη χρήση βίας.
Ο σέρβος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο θέτει τον σερβικό στον ύψιστο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας, όπως αναφέρουν τα σερβικά μέσα. Ενώ ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς (ο οποίος στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος αναδείχθηκε στην ηγεσία του) γνωστοποίησε ότι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας έδωσε εντολή για την ανάπτυξη μονάδων σε συγκεκριμένα σημεία. Στην κατεύθυνση των διοικητικών ορίων με το Κόσοβο και Μετόχι, όπως αναφέρει η σερβική εφημερίδα Novosti.