ΚΟΣΟΒΟ Επέμβαση της αστυνομίας στις βόρειες περιοχές των Σέρβων και το Βελιγράδι κατεβάζει τον σερβικό στρατό στα σύνορα

Πλήγμα στη συμφωνία του Μαρτίου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα και δυναμίτη στην προοπτική αμοιβαίας αναγνώρισης Κοσόβου και Σερβίας (που προωθούν οι Δυτικοί), βάζει η ένταση που κλιμάκωσε η αλβανικοκοσοβαρική κυβέρνηση στις βόρειες περιοχές των Σέρβων. Κάτι που προκάλεσε και τις έντονες αντιδράσεις των δυτικών μεντόρων της Πρίστινας. Σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι αυτές οι ενέργειες θα έχουν συνέπειες στις αμερικανο – κοσοβαρικές σχέσεις. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι διέταξε τον σερβικό στρατό να τεθεί σε ύψιστη πολεμική ετοιμότητα και να κατευθυνθεί στα νότια σύνορα. Νέα κρίση… σε φόντο ουκρανικό.

Όλα ξεκίνησαν όταν η αλβανοκοσοβαρική κυβέρνησηση έδωσε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να επέμβουν κατά των συγκεντρωμένων Σέρβων στα δημαρχεία των δήμων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου προς αποτροπή εγκατάστασης των Αλβανών δημάρχων που… προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές της 23ης Απριλίου, που όμως μποϋκοτάρισε η συντριπτική πλειοψηφία των Σέρβων που κατοικούν στους τέσσερεις δήμους του βορά (Μιτροβίτσα, Λεπόσαβιτς, Ζβέτσαν και Ζούμπιν Πότοκ). Οι Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου απείχαν από την ψηφοφορία, ζητώντας πρώτα να συσταθεί η Ένωση των Σερβικών Δήμων που απαιτούσε η συμφωνία των Βρυξελών το 2013 και που επιμένει να αγνοεί η Πρίστινα. Αποτέλεσμα της αποχής των Σέρβων ήταν οι ελάχιστοι Αλβανοί στις περιοχές να… εκλέξουν δημάρχους.

Την ανακοίνωση του προέδρου της Σερβίας Αλξάντερ Βούτιστς να θέσει τον σερβικό στον ύψιστο βαθμό πολεμικής ετοιμότητας, ακολούθησαν δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Μίλος Βούτσεσιτς. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι μας οδηγεί σε κόκκινες γραμμές, είπε, γνωστοποιώντας ότι δυνάμεις του σερβικού στρατού αναπτύσσονται στα διοικητικά όρια με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο σέρβος πρόεδρος είχε οργανώσει για σήμερα στο Βελιγράδι μεγάλη συγκέντρωση προς υποστήριξή του, μετά τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή τις δύο μαζικές δολοφονίες παιδιών σε σχολεία στη Σερβία. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Βούτσιτς είπε ότι οι αλβανικές αρχές στην Πρίστινα περίμεναν να φύγουν περί τους 2.500 Σέρβους από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο για να έρθουν στη συγκέντρωση και να επιτεθούν στα δημοτικά κτίρια και τους συγκεντρωμένους Σέρβους προς υπεράσπισή τους.

Να σημειωθεί ότι και ο αλβανοκοσοβάρος πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος στην Πρίστινα με διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις για την οικονομικοκοινωνική κατάσταση στο Κόσοβο, από τις φτωχότερες περιοχές στην Ευρώπη, με μεγάλη ανεργία και ιδιαίτερα χτυπημένη οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Οι εκπρόσωποι των δυτικών υποστηρικτών της Πρίστινας, αφού καθυστέρησαν να αντιδράσουν και αποτρέψουν την κλιμάκωση της έντασης, αργά το βράδυ έσπευδαν με δηλώσεις τους να την καταδικάσουν. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε μάλιστα ότι: η κυβέρνηση του Κοσόβου ενήργησε ενάντια στις συστάσεις των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων, προειδοποιώντας για συνέπειες στις σχέσεις τους. Σημειώνεται δε ιδιαίτερα ότι: τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τις προσπάθειές μας για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι  Μπλίνκεν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι να σταματήσει αμέσως αυτές  τις βίαιες ενέργειες και να εστιάσει στον διάλογο που προωθεί η ΕΕ.

Η ΕΕ ακολούθησε σε αντίδραση αναφέροντας ότι: δεν θα ανεχθεί πλέον οποιαδήποτε μονομερή ή προβοκατόρικη ενέργεια. Επίσης, το κουιντέτο των δυτικών υποστηρικτών του Κοσόβου  (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία), σε ανακοίνωσή του: καταδικάζει την απόφαση του Κοσόβου να εισέλθει βίαια στα δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κόσοβο, παρά τις συστάσεις μας για αυτοσυγκράτηση. Καλούμε τις κοσοβαρικές αρχές να αποσυρθούν αμέσως και να συντονιστούν πλήρως με τις αποστολές της EULEX και KFOR.

Μετά τους Αμερικανούς βγήκε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κοινοποιούσε ότι έχει την ίδια στάση με αυτή των ΗΠΑ. Σημείωνε μάλιστα το ερώτημα κατά πόσον αυτές οι ενέργειες συμβάλλουν στη διαδικασία αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, που προωθούν οι μεγάλοι φίλοι του Κοσόβου και των Αλβανών. Σίγουρα όχι, έγραψε στο Τουίτερ.

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία και την απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από τον σερβικό έλεγχο, καθώς και δεκαπέντε χρόνια μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, οι εστίες ανάφλεξης καλά κρατούν. Με τους Δυτικούς να χρησιμοποιούν το κοσοβαρικό για πίεση στο Βελιγράδι, στην προσπάθειά τους για απαγκίστρωση της Σερβίας από την ρωσική επιρροή. Τώρα μάλιστα, που η σερβική κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Μόσχα για το ουκρανικό.

Μοιραστείτε το άρθρο