Η Μπούτσα διευρύνει το χάσμα και απομακρύνει τους εμπόλεμους

42Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ – 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Οι πάντες κατά Ρωσίας για τις εικόνες των διάσπαρτων σκοτωμένων στην ουκρανική πόλη που έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων. Η ΕΕ προχωρεί σε πέμπτο πακέτο κυρώσεων, περιλαμβανομένου του ενεργειακού (εισαγωγές άνθρακα) και ευρωπαϊκά κράτη απελαύνουν κατά δεκάδες ρώσους διπλωμάτες. Επισιτιστική κρίση επισείει ο Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι.

Οι πρώτοι που έσπευσαν να εκδηλώσουν την αγανάκτηση και την οργή τους για όσα είδαν τη δημοσιότητα στην Μπούτσα ήταν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, δηλαδή αυτοί που έχουν διαπράξει αμέτρητες σφαγές στις τόσες επεμβάσεις τους ανά την υφήλιο. Σίγουρα περισσεύει η υποκρισία ευρωατλαντικών ηγετών, αξιωματούχων και στρατηγών (βγήκε και μίλησε ακόμη και εκείνος ο Ουέσλεϊ Κλάρκ που βομβάρδιζε τρείς μήνες την Γιουγκοσλαβία τέτοιες μέρες πριν 23 χρόνια). Όμως, περισσότερο δείχνει τις σκοπιμότητες και τις προθέσεις των δυτικών κέντρων για χρησιμοποίηση κάθε μέσου σε αυτόν τον πόλεμο, που αφενός θα τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, αφετέρου θα διευρύνει περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στη Δύση και την Ρωσία. Με επέκταση των κυρώσεων και επιπλέον πλήγματα στη ρωσική οικονομία, προς γεωοικονομικό περιορισμό της, όφελος των Αμερικανών και εγκλωβισμό των Ευρωπαίων.

Να σημειώσουμε πως παρόμοιες περιπτώσεις, δλδ σφαγές αμάχων, μαζικούς τάφους, θηριωδίες κ.α. έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σε πολεμικές συρράξεις και στρατιωτικές επεμβάσεις, προς δικαιολόγησή τους. Το είδαμε στους πολέμους στην Γιουγκοσλαβία την δεκαετία ‘90, την Βοσνία, το Κόσοβο, τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση το 1999. Να σημειώσουμε πως σήμερα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ημέρα που ξέσπασε ο εμφύλιος  πόλεμος στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1992-95, όταν μία οβίδα προκάλεσε μακελειό στον κεντρικό πεζόδρομο του Σεράγεβο, την Βάσε Μίσκινα, και έξω από έναν φούρνο. Επί 43 μήνες η βοσνιακή πρωτεύουσα πολιορκείτο από τους Σερβοβόσνιους, οι οποίοι την είχαν αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο. Ένα πόλεμος που τέλειωσε με την συμφωνία του Ντέϊτον το 1995 και αφού προηγουμένως το ΝΑΤΟ χτύπησε θέσεις των Σερβοβόσνιων πέριξ του Σεράγεβο αλλά έγιναν και εκείνες οι «περίεργες» εδαφικές επιτυχίες όλων των πλευρών που ταίριαζαν στα συμφωνηθέντα. Εξ ού και η σφαγή στη Σρεμπρένιστσα ή ο ξεριζωμός από την Σερβική Κράινα κ.α.. Όλα πυροδοτήθηκαν από μία οβίδα στην κεντρική αγορά του Σεράγεβο τον Φεβρουάριο του 1994, που αργότερα αποδείχθηκε ότι είχε ριφθεί από θέσεις των Βοσνιακών μουσουλμάνων. Η επέμβαση του ΝΑΤΟ όμως και η μετέπειτα συμφωνία που υπέγραψαν Σερβία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, υπό τον ενορχηστρωτή της Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είχαν συντελεστεί.

Τώρα η σφαγή στην Μπούτσα, που έχει προκαλέσει εύρος αντιδράσεων διεθνώς κυρίως τους Δυτικούς. Να προσαχθούν σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου οι ρώσοι ηγέτες, παρόμοιο με της Νυρεμβέργης για τους ναζί, ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν «αμέσως» δράση για αυτά τα «εγκλήματα πολέμου» που διέπραξαν οι Ρώσοι. Διαφορετικά θα έπρεπε «απλώς να κλείσουν», είπε. Όπως επίσης ζήτησε να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας (του οποίου είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα αρνησικυρίας), καθώς και να μεταρρυθμιστεί το σύστημα του Οργανισμού ώστε «το δικαίωμα στο βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα στον θάνατο».

Ο Ζελένσκι έδειξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα βίντεο με πολύ σκληρά πλάνα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμη και παιδιών, από το Ιρπίν, την Ντιμέρκα, τη Μαριούπολη και την Μπούτσα.

Αργότερα σε διάγγελμά του, ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι: Η λέξη επαναζιστικοποίηση ισχύει περισσότερο για τη Ρωσία παρά για τη δική μας χώρα. Όπως επίσης και ότι: Είναι πιθανό να μην υπάρξει συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πούτιν. Αλλά ως προς το μέλλον των συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους, ο Ζελένσκι είπε ότι: Η πιθανότητα διεξαγωγής περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία αποτελεί πρόκληση, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν σχεδιάζουν να ζητήσουν την αναστολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ενώ συγκεντρώνουν στοιχεία για να οδηγήσουν την Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ή κάποιου άλλου δικαστηρίου, για εγκλήματα πολέμου, όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια απάντησε σε όσα είπαν ο Ζελένσκι και οι Δυτικοί, λέγοντας ότι: Δεν ήρθαμε στην Ουκρανία για να κατακτήσουμε εδάφη. Ακούσαμε για άλλη μια φορά ένα τεράστιο αριθμό ψεμάτων για ρώσους στρατιώτες και στρατιωτικούς, είπε αμφισβητώντας και πάλι τις κατηγορίες για φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες σκηνοθέτησαν δήθεν φόνους αμάχων σε ουκρανικές πόλεις σε μια απόπειρα να διαδώσουν την προπαγάνδα τους στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. «Στρατιώτες του 72ου Ουκρανικού Κέντρου Ψυχολογικών Επιχειρήσεων διεξήγαγαν άλλη μια σκηνοθετημένη κινηματογράφηση αμάχων που υποτίθεται ότι σκοτώθηκαν από τις βίαιες ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στις 4 Απριλίου σε ένα χωριό σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά του Κιέβου. Παρόμοια περιστατικά οργανώνονται τώρα από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες στο Σούμι, το Κονοτόπ και άλλες πόλεις», επισήμανε.

Την ανάγκη να διατηρηθεί η μέγιστη πίεση στον ρώσο πρόεδρο και την κυβέρνησή του, διακήρυξε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λϊιεν, παρουσιάζοντας την πρόταση της Κομισόν για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αυτό θα περιλαμβάνει τις απαγορεύσεις:

-εισαγωγής άνθρακα από την Ρωσία, αξίας 4 δισ. Ευρώ,.
συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες (που αντιπροσωπεύουν το 23% του ρωσικού τραπεζικού τομέα,.
πρόσβασης σε ρωσικά πλοία και πλοία ρωσικής εκμετάλλευσης στα λιμάνια της ΕΕ, με εξαιρέσεις για βασικά προϊόντα όπως γεωργικά και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, απαγόρευση ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών.
εξαγωγών σε τομείς στους οποίους η Ρωσία είναι ευάλωτη, όπως σε κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς, αξίας 10 δις. ευρώ,.
εισαγωγών, όπως ξύλου, τσιμέντου,  θαλασσινών και ποτών αξίας 5,5 δισ. Ευρώ.
συμμετοχής ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη-μέλη ή τον αποκλεισμό κάθε οικονομικής στήριξης, είτε ευρωπαϊκής, είτε εθνικής, στους ρωσικούς δημόσιους φορείς.
Όπως, θα επεκταθεί ο κατάλογος με τις κυρώσεις κατά προσώπων.
Ενώ συζητούνται πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου, και εξετάζει ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάζονται από τα κράτη μέλη, όπως φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμών.

Παράλληλα, μια σειρά ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Δανία, Σουηδία, Λετονία, Λιθουανία, όπως νωρίτερα και Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Τσεχία) απελαύνουν κατά δεκάδες ρώσους διπλωμάτες, σε μία ακόμη κίνηση διάρρηξης των σχέσεων με την Μόσχα, μετά την αποκάλυψη των σφαγών στα περίχωρα του Κιέβου. Persona non grata θα χαρακτηριστούν αξιωματούχοι της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ΕΕ, σύμφωνα  με τον Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Πάνω από 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από την Ευρώπη τις τελευταίες ώρες, ενώ συνολικά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής περί τους 260 ρώσοι διπλωμάτες συνολικά έχουν απελαθεί από διάφορες χώρες της ΕΕ.

Η Μόσχα αντέδρασε αμέσως με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει: Λυπούμαστε γι’ αυτό. Η μείωση των δυνατοτήτων επικοινωνίας σε διπλωματικό επίπεδο σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες υποδηλώνει έλλειψη προνοητικότητας που θα περιπλέξει περαιτέρω» τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Και αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αντίποινα, πρόσθεσε. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσέγγιση με στόχο την «καταστροφή ενός ολόκληρου συμπλέγματος διμερών σχέσεων», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Πάντως, ο ρώσος πρόεδρος έσπευδε να θυμίσει ότι παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές τροφίμων της Ρωσίας σε «εχθρικές χώρες», επειδή οι κυρώσεις της Δύσης υποκίνησαν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια. Προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια σε συνδυασμό με την έλλειψη λιπασμάτων θα υποχρεώσουν τη Δύση να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει προμήθειες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ελλείψεις τροφίμων σε φτωχότερες χώρες.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, καθώς και ένας εκ των μεγαλύτερων παραγωγών λιπασμάτων, παράγοντας περισσότερους από 50 εκατομμύρια τόνους λιπασμάτων τον χρόνο, το 13% της παγκόσμιας παραγωγής. Επίσης, ο Πούτιν προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε απόπειρα εθνικοποίησης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, σχολιάζοντας πως μια τέτοια ενέργεια θα αποδεικνυόταν «δίκοπο μαχαίρι».

Μοιραστείτε το άρθρο