Πανεργατική Απεργία – κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, Τετάρτη 6 Απριλίου

Πανελλαδική πανεργατική απεργία και μαζικές κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη 6/4 σε όλες της πόλεις της Ελλάδας με μαζικά καλέσματα από σωματεία, συνδικάτα, συλλόγους, συλλογικότητες, οργανώσεις κ.α.

Αθήνα: 1. Προπύλαια στις 11:00, 2. πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00

Θεσσαλονίκη: 1. Καμάρα στις 10:30, 2. Αγίας Σοφίας με Εγνατία στις 10:00, 3. Πλατεία Αγίας Σοφίας στις 10:30

Πάτρα: Κατάληψη Παραρτήματος στις 10:00

Ηράκλειο: Άγαλμα Βενιζέλου στις 10:00

Ιωάννινα: Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στις 10:30

Βόλος: Ταχυδρομείο Βόλου στις 10:30

Χανιά: Πλατεία Αγοράς στις 10:30

Σπάρτη: Πάρκο ΟΤΕ στις 11:00

Λαμία: Πλατεία Ελευθερίας στις 11:00


ΑΘΗΝΑ (ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ)

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΡΑ

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία σκεπάζει τον πλανήτη και απειλεί όλους τους λαούς. Ταυτόχρονα απειλεί να πληρώσουν οι λαοί με νέες θυσίες, αίμα, φτώχεια.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, με τη συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, με την αποστολή όπλων, με τη χρησιμοποίηση των βάσεων που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και με τις δαπάνες για στρατιωτικές αποστολές και εξοπλισμούς, φέρνει τον πόλεμο πιο κοντά στην περιοχή. Αυτή η συμμετοχή μας στερεί τη δυνατότητα να ζήσουμε με αξιοπρέπεια ως εργαζόμενοι.

Πέρα από τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης και στην περιοχή μας αντιμετωπίζουμε νέα φτωχοποίηση. Μετά τα μνημόνια και την πανδημία προβάλουν το φόβητρο του πολέμου για να συνεχίσουν την καταλήστευση του εισοδήματός μας με την έκρηξη της ακρίβειας. Οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα, η απογείωση των τιμών στα καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο), ο διπλασιασμός στους λογαριασμούς του ρεύματος προκαλούν ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά. Ασήκωτο έχει γίνει ακόμη και το κόστος για τη μετακίνηση στη δουλειά.

Η ζωή μας γίνεται αβίωτη ενώ, ακόμα και τώρα, η κυβέρνηση και το κεφάλαιο αξιοποιούν τον πόλεμο για ακόμα περισσότερα κέρδη. Προσπαθούν να κρύψουν ότι, πίσω από τον πόλεμο μαζί με την απογείωση των τιμών απογειώνονται και τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών για το ρεύμα. Προσπαθούν να κρύψουν ότι, για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των λίγων οδηγούν σε ραγδαία φτωχοποίηση όλους εμάς.

Την ίδια στιγμή παγωμένοι παραμένουν οι μισθοί μετά τις περικοπές των μνημονίων. Η πανδημία και ο νόμος Χατζηδάκη επεκτείνουν την ανεργία, την ελαστικοποίηση της εργασίας, την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, τη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων. Οι ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, κοινωνικές υπηρεσίες και η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος μας απειλούν όλο και περισσότερο, την ώρα που οι ιδιώτες – «επενδυτές» θησαυρίζουν.

Η οργή των εργαζόμενων μεγαλώνει και γι΄ αυτό η κυβέρνηση αυξάνει την καταστολή. Με το ν. Χατζηδάκη επιδιώκει να καταστείλει τους αγώνες και να βάλει στο γύψο τα συνδικάτα. Είναι ενδεικτικά, η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα με τις απεργίες που βγαίνουν παράνομες, η ποινικοποίηση της απεργίας με τις κυρώσεις σε απεργούς εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται ενάντια στην αξιολόγηση.

Τώρα είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ ο ξεσηκωμός των εργαζόμενων. Το Εργατικό Κίνημα να μπει μπροστά στον αγώνα – κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που συναινεί με την κυβερνητική πολιτική, που συναινεί με την ταύτιση της χώρας με το ΝΑΤΟ, ενώ δεν αμφισβητεί το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. και των Μνημονίων.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ:

Ανατροπή της φιλοπόλεμης πολιτικής κυβέρνησης – εργοδοσίας, για να σταματήσει ο πόλεμος.

ΕΙΡΗΝΗ, ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Πραγματικές αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού για κάλυψη των απωλειών των Μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Αυξήσεις στους μισθούς, τα μεροκάματα, τις αμοιβές, τις συντάξεις, το επίδομα ανεργίας…. ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Δαπάνες για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές ανάγκες. Όχι για τους εξοπλισμούς

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.

Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου. Όχι δουλειά την Κυριακή.

ΛΕΜΕ:

ΌΧΙ στο νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα και την επιτήρηση της Ε.Ε. Διαγραφή του Χρέους.

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια

Τέρμα στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Απειθαρχία στην εφαρμογή του. Κανένα σωματείο να μην εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ – Δεν ενσωματώνουμε/εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες!

Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, των  ιδιωτικοποιήσεων

Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

Ταξική Απεργιακή Συγκέντρωση των Σωματείων 

11 π.μ. στα Προπύλαια

θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)


Απεργιακή συγκέντρωση-πορεία

Την Τετάρτη 6 Απρίλη απεργούμε. Τη στιγμή που οι ανάγκες μας όλο και μεγαλώνουν μέσω των συνεχών ανατιμήσεων σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, οι μισθοί μειώνονται, οι απεργίες ποινικοποιούνται, οι αγώνες καταστέλλονται.

Η δική μας απάντηση είναι η οργάνωση στα σωματεία βάσης, η συλλογική διεκδίκηση, ο αγώνας με αιτήματα:

Πλήρη ένσημα και αυξήσεις στους μισθούς βάσει των αναγκών μας
Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα

Καλούμε σε απεργία στα Προπύλαια στις 11:00, Τετάρτη 6 Απρίλη

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού


ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις, τις συνέπειες των οποίων βιώνουν οι κοινωνίες ανά τον κόσμο, δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίων γεγονότων αλλά προκύπτουν από τη βαθιά συνολική συστημική κρίση, τις ίδιες τις αντιφάσεις του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος οργάνωσης της κοινωνίας, που τις προκαλεί η αθεράπευτη σύγκρουση που επιβάλλει η βασική του αρχή, η εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ εργαλειοποιούν τις κρίσεις, ώστε να μπορέσει το κρατικό-καπιταλιστικό σύστημα να διαιωνίσει την ύπαρξή του, να αυξήσει τα κέρδη του, να επεκτείνει την ισχύ του και να βαθύνει την επιβολή της κυριαρχίας του πάνω στις κοινωνίες και τη φύση. Έτσι, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, εξαπολύει μια ολομέτωπη επίθεση απέναντι στους λαούς. Επιβάλει ένα μόνιμο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, βάσει του οποίου οξύνονται περαιτέρω οι συνθήκες καταπίεσης και εκμετάλλευσης, διαμορφώνει στρατικοποιημένες κοινωνίες στο εσωτερικό των δυτικών μητροπόλεων, ενώ παράλληλα διεξάγει συνεχείς πολεμικές επιχειρήσεις και εφαρμόζει ένα ειδικό καθεστώς εξαίρεσης για όσους θεωρούνται περισσευούμενοι πληθυσμοί. Ταυτόχρονα, απογειώνει την κατασταλτική βία απέναντι σε όσους αγωνίζονται, επιχειρώντας να αναχαιτίσει την όποια έκφραση κοινωνικής δυσαρέσκειας, στοχεύοντας στην πλήρη καθυπόταξή της ανθρωπότητας στους σχεδιασμούς κράτους και αφεντικών.

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί το πιο πρόσφατο γεγονός μέσα από το οποίο αναδεικνύεται πως σε καιρούς αποσάθρωσης του κόσμου της εξουσίας και της συνεπακόλουθης όξυνσης των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών, κράτη και διακρατικοί μηχανισμοί, στοχεύοντας στη διεύρυνση της «σφαίρας επιρροής» τους αλλά και στη σωτηρία σύσσωμης της κρατικής-καπιταλιστικής μηχανής, αφήνοντας το όποιο «φιλειρηνικό» τους προσωπείο, δεν διστάζουν να βάλουν μπροστά τις πολεμικές μηχανές τους, φέρνοντας βία και καταστροφή, εξαπολύοντας στρατιωτικές επιχειρήσεις και διαμορφώνοντας εμπόλεμες κοινωνίες. Μοναδικός χαμένος σε μία τέτοια πραγματικότητα είναι οι πληβείοι όλου του κόσμου, πρωτίστως οι λαοί που βιώνουν την φρίκη του πολέμου και του ξεριζωμού και έπειτα όλοι οι υπόλοιποι που βιώνουν τόσο τις συνέπειες της λεηλασίας κάθε πεδίου παροχής των στοιχειωδών για την επιβίωση κοινωνικών αγαθών όσο και την περαιτέρω όξυνση του ελέγχου, της επιτήρησης, της καταστολής και των όρων εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Μέσα στα τελευταία 2 χρόνια όπου η πανδημία του covid-19 και η εγκληματική διαχείρισή της έχουν αφήσει εκατομμύρια νεκρούς ανά τον κόσμο και 27.000 χιλιάδες στον ελλαδικό χώρο, το ελληνικό κράτος το μόνο που προσέφερε ήταν άγρια καταστολή των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων στο σύνολό τους και την επιπλέον διάλυση του ΕΣΥ, με την πλήρη εγκατάλειψή του, με συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων και ιδιωτικοποιήσεις και με τη μη στελέχωσή του με το αναγκαίο προσωπικό. Το κράτος πιστό στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολουθείται από τα χρόνια του μνημονίου στον ελλαδικό χώρο, συνεχίζει να αυξάνει το κόστος επιβίωσης με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, ενώ η ανασφάλιστη και επισφαλής εργασία, τα ελαστικά ωράρια, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις και η διαχείριση από τα αφεντικά όλων των βασικών μας αναγκών είναι σημεία που ανταποκρίνονται στην ανάγκη του καπιταλισμού για την όξυνση της ταξικής ανισότητας και την πλήρη υποτίμηση της ζωής μας. Το στεγαστικό ζήτημα με την συνεχή αύξηση των ενοικίων έχει καταδικάσει μεγάλο μέρος της κοινωνικής βάσης στο να αδυνατεί να ανταπεξέλθει και παράλληλα ο νέος πτωχευτικός κώδικας απειλεί χιλιάδες οικογένειες με έξωση από την κατοικία τους. Η δωρεά των δημόσιων δομών παραγωγής ενέργειας στα χέρια των ντόπιων και υπερεθνικών αφεντικών, με την τιμή της κιλοβατόρας στην Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης και το κόστος των καυσίμων στο υψηλότερο επίπεδο που έχει υπάρξει ποτέ καθιστώντας την ανάγκη της θέρμανσης και της μετακίνησης πολυτέλεια των λίγων καθώς και η συνολικότερη αύξηση του κόστους των βασικών αγαθών εξαθλιώνουν όλο και περισσότερο την κοινωνία. Αυτή η συνθήκη σε συνδυασμό με τον πόλεμο και την γενικότερη παγκόσμια κρίση έχει οδηγήσει το σύνολο της κοινωνικής βάσης στην μαζική και βίαιη φτωχοποίηση και τους ταξικά πιο αδύναμους να δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικότερες ανάγκες τους για την επιβίωσή τους. Προϋποθέσεις για αυτό τον βίαιο κοινωνικό μετασχηματισμό είναι η αλλαγή της κοινωνικής συνείδησης και η εξουδετέρωση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Η κατασταλτική εκστρατεία έχει ως σαφή στόχο την επιβολή ενός καθεστώτος τρομοκρατίας, μιας κοινωνικής συνθήκης που θα κυριαρχεί η σιωπή, ο φόβος και η υποταγή. Η ψήφιση του νόμου για την περιστολή των διαδηλώσεων, η κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας, η απελευθέρωση των απολύσεων, η απόλυτη απαξίωση του αγαθού της δημόσιας υγείας, η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση των αποκλεισμών και της καταστολής, η περαιτέρω όξυνση της εγκληματικής βίας των κατασταλτικών μηχανισμών, οι συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών/τριών σε διαδηλώσεις, η επίθεση στους αγώνες των υγειονομικών, οι οποίοι υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και αντιμετωπίζουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, αποτελούν κομμάτια της επιβολής του σύγχρονου ολοκληρωτισμού σε ολόκληρη την κοινωνία.

Απέναντι στους αντεργατικούς και αντισυνδικαλιστικούς νόμους, την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς, τις απολύσεις, την γιγάντωση της ανεργίας και τις εργατικές δολοφονίες στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στεκόμαστε δίπλα σε όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή και σε όλους όσοι αγωνίζονται για ζωή και αξιοπρέπεια στους χώρους εκμετάλλευσης, στα σχολεία, τις σχολές, τις γειτονιές ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Ενάντια στο κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα που δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο από φτώχεια, εξαθλίωση και θάνατο να οξύνουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις για το γκρέμισμα του χρεοκοπημένου κόσμου της εξουσίας. Να αγωνιστούμε συλλογικά και από τα κάτω ενάντια στους δυνάστες μας, να δυναμώσουμε και να περιφρουρήσουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής και να οργανώσουμε νέες. Χωρίς να έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο των θεσμών, χωρίς να προσφέρουμε καμία συναίνεση στη διαχείριση της ζωής μας, να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε αυτά που έχουμε κατακτήσει και που διαρκώς διακυβεύονται και να κάνουμε τους χώρους που εργαζόμαστε, φοιτούμε και ζούμε εστίες αντίστασης και αγώνα. Απέναντι στον πόλεμο, που αποτελεί μονόδρομο σωτηρίας για το κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα, απέναντι στο σχέδιο αλληλοεξόντωσης των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, απέναντι στον εθνικισμό, τον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό η μόνη ελπίδα είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, η οργανωμένη αντεπίθεση των από τα κάτω. Ο μόνος δικός μας πόλεμος είναι ο κοινωνικός και ταξικός! Για την ανατροπή του κόσμου της εξουσίας και τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης!

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία: Τετάρτη 6 Απρίλη, Προπύλαια, 11.00

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ- ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

παιδεία, υγεία, τροφή, στέγαση

Οργάνωση και αγώνας για την Κοινωνική Επανάσταση

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση


ΝΑΡ-νΚΑ: 6/4 Απεργούμε! Ο αγωνιζόμενος οργανωμένος λαός θα σώσει τον λαό!

Ο αγωνιζόμενος οργανωμένος λαός θα σώσει τον λαό από την φτώχεια και τον πόλεμο!

Στις 6 Απρίλη απεργούμε:

  • Για να διεκδικήσουμε ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις που να καλύπτουν την ακρίβεια και να βελτιώνουν την ζωή μας ενάντια στην πολιτική που βάζει πάνω απ’ όλα τα κέρδη των επιχειρήσεων!
  • Για να μπει φρένο στην ακρίβεια, που δεν ήρθε από τον ουρανό, ούτε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά πρώτα από όλα από την αχαλίνωτη κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων, των εταιρειών ενέργειας, την «απελευθέρωση» των αγορών.
  • Για να προασπίσουμε τα δημόσια αγαθά, τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, τις συγκοινωνίες, την ενέργεια.
  • Για να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, που μας σέρνουν η κυβέρνηση της ΝΔ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ. Ενάντια στους θηριώδεις εξοπλισμούς που τσακίζουν τις κοινωνικές δαπάνες και τους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Εργαζόμενες-οι

Ο πόλεμος χτυπάει όλο και πιο δυνατά και την δική μας πόρτα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ένα τεράστιο βήμα στην κλιμάκωση του ανταγωνισμού των μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων για την παγκόσμια κυριαρχία, για το μοίρασμα των αγορών, των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς τους.

Ένας πόλεμος που δεν ξεκίνησε τώρα. Είναι το πρώτο επεισόδιο μιας νέας περιόδου όπου οι καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί θα επιλύονται όλο και πιο συχνά με προσφυγή στα όπλα. Η επέκταση του επιθετικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας, η ανοικτή στοχοποίηση της Ρωσίας και της Κίνας από το ΝΑΤΟ και η τρομακτική κούρσα των εξοπλισμών την τελευταία πενταετία ειδικά σηματοδοτούσε αυτή την επικίνδυνη πορεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την καταθλιπτική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, εμπλέκει ενεργά την χώρα στον πόλεμο. Χρόνια τώρα εμφανίζονται σαν το «καλό παιδί της Δύσης», φορτώνουν τον λαό με βάσεις και εξοπλισμούς, με στόχο το να αποσπάσει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίττα της Μεσογείου για τους «δικούς μας» βιομήχανους και εφοπλιστές.

Υψώνουμε την φωνή μας:

  • Ειρήνη τώρα! Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Έξω από την Ουκρανία η Ρωσία, να σταματήσει κάθε επέμβαση και επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή. Να αποφασίσουν οι κάτοικοι της Ουκρανίας για το μέλλον τους.
  • Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Έξω οι βάσεις. Να ακυρωθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα – λεφτά για την υγεία, την παιδεία, τους ανέργους, τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για όπλα. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.

Συναδέλφισσες-οι

Ούτε η οικονομική κρίση, ούτε η πανδημία, ούτε ο πόλεμος «έπεσαν από τον ουρανό». Σε τελική ανάλυση όλα έχουν την ίδια αιτία, τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος και τις επιδιώξεις του. Το πως θα βαθύνει η εκμετάλλευση και θα πολλαπλασιαστούν τα κέρδη, πως οι τραπεζίτες, οι κλινικάρχες, οι εφοπλιστές θα βγουν πιο δυνατοί και από την οικονομική κρίση και από την πανδημία και από τον πόλεμο, ενώ όλα τα δεινά της δικής τους πολιτικής θα φορτώνεται στις πλάτες της εργατικής τάξης και του λαού.

Αυτή την πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με την συναίνεση και των άλλων αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση). Γιατί θεωρούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ «Λυδία λίθο» της πολιτικής τους.

Για αυτό αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης της Ν.Δ. και την συναίνεση. Ενάντια στη βαρβαρότητα του σύγχρονου καπιταλισμού. Δεν θα περιμένουμε τις εκλογές, ούτε κάποια κυβερνητική εναλλαγή που θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με «άλλα ρούχα».

Η ελπίδα σε όλο τον κόσμο βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, για την ειρήνη των λαών και την ελευθερία, για την ήττα της πολεμικής εκστρατείας του κεφαλαίου.

Δεν περιμένουμε να δώσουν τη λύση η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Αυτοί σκέφτονται τις καρέκλες τους και τα εκατομμύρια των «προγραμμάρων κατάρτισης».

Απαιτείται λαϊκή οργάνωση για ένα ισχυρό, πολιτικοποιημένο, ανασυγκροτημένο εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα ανατροπής που θα αντισταθεί στον αντεργατικό Αρμαγεδδώνα κυβέρνησης, εργοδοτών, Ε.Ε., θα επιβάλλει κατακτήσεις τώρα, θα διαμορφώσει όρους για την εργατική λαϊκή αντεπίθεση, για να εμφανιστεί ένα αντίπαλο δέος στην αστική πολιτική και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η πανελλαδική πανεργατική απεργία πρέπει να αποτελέσει αποφασιστικό σταθμό αγωνιστικής κλιμάκωσης. Να κάνουμε την 6η Απρίλη σταθμό για να περάσει η εργατική τάξη και το κίνημά της στην αντεπίθεση.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ.

Παλεύουμε για:

  • Επιβολή διατίμησης στις τιμές ενέργειας και στα βασικά είδη διατροφής και καθημερινής ζωής τώρα! Κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα βασικά είδη διαβίωσης.
  • Αύξηση όλων των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας. Αύξηση της φορολογίας στο κεφάλαιο και στον πλούτο.
  • Τέρμα στα χρηματιστήρια ενέργειας. Ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό. Να περάσουν στο δημόσιο με εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση όλες οι εταιρείες ενέργειας, που πρέπει να λειτουργούν υπό εργατικό-κοινωνικό έλεγχο και με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των εταιρειών.
  • Αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας από τον εθνικοποιημένο ενεργειακό τομέα, και τροφίμων από τους πρωτοβάθμιους γεωργικούς συνεταιρισμούς, για φτηνά, ασφαλή τρόφιμα για όλους!
  • Κάτω ο αντεργατικός Νόμος Χατζηδάκη. Απειθαρχία / Κατάργηση του Νόμου.
  • Απειθαρχία στη δημοσιονομική φυλακή της Ε.Ε., όχι στα ευρω-μνημόνια διαρκείας και στην εξυπηρέτηση του χιλιοπληρωμένου χρέους.

Στις 6 Απρίλη απεργούμε: κατεβάζουμε ρολά σε όλους τους χώρους δουλειάς για να ακουστεί η δική μας φωνή!

ΟΛΕΣ-ΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ – ΑΘΗΝΑ 11 πμ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση


H απεργία της 6ης Απριλίου να γίνει βατήρας για κλιμάκωση του αγώνα μας

Η εργατική τάξη καλείται για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, να σηκώσει στην πλάτη της τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης η οποία τώρα έχει φτάσει στο ανώτερο στάδιο της, προκαλώντας έναν ακόμα καταστροφικό πόλεμο. Η ακρίβεια έχει χτυπήσει το ήδη λεηλατημένο εισόδημα. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στη διατροφή, στις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στη θέρμανση, στη βενζίνη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δε δημιούργησε τα προβλήματα, αλλά τα επέτεινε. Η βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας και η σύγκρουσή της με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., η ενεργοποίηση αντιδραστικών και φασιστικών δυνάμεων, οι βομβαρδισμοί και οι δολοφονίες αμάχων, τα εκατομμύρια προσφύγων, είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των καπιταλιστικών ανταγωνισμών, το τίμημα των οποίων καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς. Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη σφαγή, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στο άμεσο μάλλον.

Ο δικός μας καθημερινός πόλεμος βρίσκεται εδώ! Μέσα στους χώρους δουλειάς, στο σπίτι, στο δρόμο. Τον ζούμε όλη την περίοδο της πανδημίας μετρώντας χιλιάδες νεκρούς και διαλυμένο το δημόσιο σύστημα υγείας, προς όφελος των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.

Το κεφάλαιο για να τη βγάλει καθαρή απαίτησε και έλαβε γενναίες χρηματοδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων στήριξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και του ταμείου ανάκαμψης, μέσω των φοροελεφρύνσεων, της επιδότησης του μισθολογικού κόστους για νέους εργαζόμενους, του κουρέματος των χρεών και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Μετά το αντεργατικό νομοθετικό μπαράζ και τη θεσμοθέτηση της ελαστικής εργασίας, των απλήρωτων υπερωριών της υποαπασχόλησης και το χτύπημα της ασφάλισης, η εργοδοτική ασυδοσία οργίασε μέσα στους χώρους δουλειάς.

Ο νόμος Χατζηδάκη χτύπησε και τα ελάχιστα εναπομείναντα δικαιώματά μας, επιβάλλοντας τα 10 ωρα, τη δουλειά την Κυριακή, την επέκταση του δελτίου παροχής υπηρεσιών, την περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων. Παράλληλα έδωσε τη χαριστική βολή στο ήδη εξασθενημένο συνδικαλιστικό κίνημα, απαιτώντας το φακέλωμα, τον έλεγχο και την κρατική εποπτεία των διαδικασιών του. Ουσιαστικά ωθεί τις οργανώσεις μας στην παρανομία ή στο ξεπούλημα και τις δηλώσεις νομιμοφροσύνης.

Ήδη συμπληρώνουμε 13 χρόνια με τις Συμβάσεις εργασίας στο γύψο και τους μισθούς καθηλωμένους από την εποχή των μνημονίων. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε συναντήσει τόσο μακρά περίοδο εργασιακής ειρήνης με την φαρδιά πλατιά υπογραφή του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η σιγή να σπάσει τώρα! Η απεργία στις 6 Απρίλη, να γίνει δική μας υπόθεση.

Η ανάγκη ενοποίησης των επιμέρους κλαδικών αγώνων στην κατεύθυνση της αγωνιστικής και απεργιακής κλιμάκωσης είχε γίνει επιτακτική εδώ και καιρό. Χάσαμε αδικαιολόγητα πολύτιμο χρόνο αναμένοντας να πάρει απόφαση για απεργία η ΓΣΕΕ όταν και όπως βόλευε αυτήν και τους συνεργάτες της.

Η επιτυχία της απεργίας περνάει μέσα από την οργάνωσή της στους χώρους δουλειάς και τα σωματεία, με ζωντανές και μαζικές διαδικασίες, παρεμβάσεις και συνελεύσεις, κόντρα στις πιέσεις και τις απειλές των εργοδοτών και με την προβολή των πραγματικών προβλημάτων και την υιοθέτηση αιτημάτων που θα προωθούν την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης σήμερα.

Η υπογραφή αξιοπρεπούς Εθνικής Σύμβασης Εργασίας, με ταξικούς όρους και όχι της συναίνεσης και της υποταγής, θα ανοίξει το δρόμο για την μάχη των κλαδικών συμβάσεων το επόμενο διάστημα.

  • Αυξήσεις στους μισθούς – μείωση του χρόνου εργασίας
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλες και όλους.
  • Ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη στο σύνολό του.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων των τελευταίων χρόνων.
  • Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Αμέσως μετά την απεργία, να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις σωματείων και ομοσπονδιών, για την ενημέρωση των εργαζομένων, τον ευρύτερο συντονισμό και το σχεδιασμό της αγωνιστικής κλιμάκωσης.

Αυτός ο πόλεμος να είναι ο μόνος που θα συνεχιστεί μέχρι να εκπληρωθούν οι στόχοι του.

Συμμετοχή όλων μας στην απεργία στις 6 Απρίλη με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ στα Προπύλαια.

Ροσινάντε


ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΤΑΞΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΗΝ ΟΞΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ, ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΤΕΓΑΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ,
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ- ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Αθήνα: Συγκέντρωση, Προπύλαια, 11.00 & Διαδήλωση με το μπλοκ της Συνέλευσης Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση
Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση, Καμάρα, 10.30

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση- Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


όλα/ες/οι στην Γενική Απεργία της 6ης Απρίλη

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Η περίοδος της πανδημίας έχει αποτελέσει για το κράτος την κατάλληλη συγκυρία ώστε να περάσει μια σωρεία νόμων σε βάρος των καταπιεσμένων κομματιών της κοινωνίας, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το κέρδος του κεφαλαίου και να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των «ισχυρών». Τέτοιοι νόμοι είναι ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την εκπαίδευση – που στοχεύει στον περαιτέρω αποκλεισμό της εργατικής τάξης από την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω βάσεων εισαγωγής, διαγραφές φοιτητ(ρι)ών ορίζοντας πλαφόν σε συγκεκριμένα έτη φοίτησης, στην ίδρυση τμημάτων με δίδακτρα, αλλά και στην κοινωνική και πολιτική αποστείρωση των Πανεπιστημίων με μπάτσους, face-control,και πειθαρχικά-, ο νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, για την ιδιωτικοποίηση δασικών εκτάσεων και δημοσίων χώρων κλπ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε ένας ακόμα νομος-επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα,πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο Βρούτση-Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πέρσι (όταν μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων βρισκόταν σε αναστολή σύμβασης και σε τηλεργασία).

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ?

Η θεσμική κατάργηση του εργατικού 8ώρου και η επαναφορά του 10ωρου, η αύξηση των υπερωριών (χωρίς μισθολογική προσαύξηση) και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (συνέχεια του πολυνομοσχεδίου που είχε περάσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), αποτελούν κάποιες από τις πολύ σημαντικές πτυχές του όσον αφορά την εντατικοποίηση της εργασίας. Πέρα όμως από την όξυνση της συνθήκης της εντατικοποίησης, το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρεί την αναίρεση όλων των εργατικών κεκτημένων και την αύξηση της εργασιακής εκμετάλλευσης. Πιο συγκεκριμένα, στοχεύει στον περιορισμό των απεργιών και των ριζοσπαστικών διεκδικήσεων, στην καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων για το ωράριο του/της κάθε εργαζομένου/ης και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Όλα αυτά επιτυγχάνονται πολύ εύκολα, με τη θέσπιση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, με το δικαίωμα των αφεντικών να κυρήξουν λοκ-άουτ ανά πάσα στιγμή και με την απαγόρευση της κατάληψης-αποκλεισμού των κτηρίων. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια ολομέτωπη επίθεση στα συλλογικά-συνδικαλιστικά όργανα στους εργασιακούς χώρους και σε όποιον ή όποια τολμήσει να αντισταθεί, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα του/της.

ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ;

Παρατηρούμε πολύ εύκολα ότι τόσο το εργασιακό νομοσχέδιο όσο και ο πρόσφατος πανεκπαιδευτικός νόμος έχουν πολλά βασικά κοινά σημεία. Αυτά τα κοινά σημεία ωστόσο, συγκλίνουν σε ένα: Στην υποβάθμιση των ζωών μας. Ακόμα και αν δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε πως επηρεάζουν όλα αυτά τις ζωές μας σαν φοιτητές/τριες, στην περίπτωση που δεν βρισκόμαστε στην ανάγκη της ταυτόχρονης εργασίας και σπουδών (όπως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό φοιτητών/ριών της τάξης μας), μπορούμε να δούμε το παράδειγμα της «μαύρης» εργασίας και των ελαστικών ωραρίων μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, όπως συμβαίνει με τους υποψήφιους διδάκτορες και τις ερευνήτριες, με τις εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που αγωνίζονται, με την ψηφιοποίηση και την αποστείρωση των συλλογικών διαδικασιών κ.α.

Είναι ξεκάθαρο πως οι συγκεριμένοι νόμοι -χρησιμοποιώντας προφανώς και τα αντίστοιχα μέσα επιβολής (μπάτσοι, ισχυροποίηση των διοικητικών οργάνωνων (αφεντικά, πρυτάνεις κτλπ)) και προωθώντας τον ατομικισμό και τον ανταγωνισμό- έρχονται για να καταστείλουν τις αντιδράσεις του κόσμου του αγώνα και των «από τα κάτω», από τις απεργίες των σωματείων βάσης μέχρι τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων, τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις και τους αδιαμεσολάβητους αγώνες.

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ “ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ” ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Ο κρατικός μηχανισμός σε αγαστή συνεργασία με το κεφάλαιο και τις επιταγές του, νομιμοποιεί τις εργοδοτικές δολοφονίες κάνοντας κατανοητό πως στην δουλειά είμαστε αναλώσιμοι για το κέρδος των αφεντικών. Τα αφεντικά για να μην χάνουν λεφτά σε μέτρα ασφαλείας ,”ξεζουμίζουν” τους εργάτες με εξαντλητικά ωράρια, ανασφάλιστη εργασία επιβάλλοντας την δυστοπική πραγματικότητα του καπιταλισμού. Λίγοι μόνο νεκροί του ταξικού πολέμου αποτελούν: ο λιμενεργάτης που πέθανε στα εργασιακά κάτεργα της COSCO μετά από εξαντλητικές υπερωρίες(25/10/21),ο εργάτης του ΗΣΑΠ που πεθανε αφου το μηχάνημα που χρησιμοποιούσε αντιμετώπισε πρόβλημα στα φρένα του(νοικιασμένο από εργολαβία του εξωτερικού)(16/11/21), οι πολλοί ντελιβεράδες που λόγω της επικινδυνότητας του δρόμου και της έντατικοποιησης της εργασίας βρήκαν φρικτό θανατο στην άσφαλτο, οι 3 εργάτες που έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη στο εργοστάσιο της ΕΛΤΕΚ στα Γρεβενά (22/3/22), οι 2 τεχνίτες στη ΔΕΗ που έπεσαν στο κενό από βλάβη του κουβουκλίου μεταφοράς(16/04/21), με πιο πρόσφατο θάνατο του εργαζομένου που δούλευε σε εταιρεία που είχε αναλάβει εργολαβία για το δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης που έπεσε από μεγάλο ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής κλαδιών(30/3/22).. Τα εργατικά ατυχήματα δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, ούτε απλά ατυχήματα, αποτελούν δολοφονίες στο βωμό του κέρδους.

Για όλα αυτά και άλλα τόσα..από τη μεριά μας, οφείλουμε να δώσουμε την απάντηση μας στον δρόμο, φοιτητές και μαθήτριες, εργαζόμενες και άνεργοι, μετανάστ(ρι)ες και όλος ο κόσμος που αγωνίζεται και οργανώνεται με αντι-ιεραρχικά χαρακτηριστικά, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της τάξης μας.

Απέναντι στη μισθωτή σκλαβιά και στις αισχρές συνθήκες εργασίας, απαντάμε με ταξικούς, αδιαμεσολάβητους και κοινωνικούς αγώνες ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

6 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

11:00 Προπύλαια με τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Δεν κατεβαίνουμε στον δρόμο δίπλα στα αφεντικά, στηρίζουμε τα καλέσματα των σωματείων βάσης

★ Αυτόνομο Σχήμα Ηλεκτρολόγων


6 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ενάντια στην φτώχεια και τον πόλεμο

Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων

Παλεύουμε για Ειρήνη, Ψωμί, Δουλειά, Ελευθερία

Για τη ζωή που αξίζουμε εμείς που παράγουμε τον πλούτο

Όλοι μας βιώνουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και δυσκολότερη.

Εδώ και μήνες βλέπουμε τις τιμές ακόμη και βασικών καταναλωτικών αγαθών να σκαρφαλώνουν συνεχώς, ενώ οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι. Παράλληλα οι αυξήσεις στην ενέργεια επιβαρύνουν δραματικά το κόστος ζωής και ανάγκασαν πολύ κόσμο να στερηθεί ακόμη και τη θέρμανση σε έναν ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα. Βλέπουμε το εισόδημά μας να μειώνεται συνεχώς και όλο και περισσότεροι δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Ενώ τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα μας μειώνονται συνεχώς από την επίθεση των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, μέσω των μνημονιακών νόμων και του νόμου Χατζηδάκη. Επίθεση που εκτυλίχθηκε με ένταση και μέσα στην πανδημία.

Σε αυτό το σκηνικό ο πόλεμος στην Ουκρανία, που αποτελεί ένα τεράστιο βήμα στην κλιμάκωση του ανταγωνισμού των μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων για την παγκόσμια κυριαρχία και το μοίρασμα των αγορών, θα φέρει μεγαλύτερη δυστυχία στους λαούς και μεγαλύτερα κέρδη για το κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στην πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και έχοντας την ουσιαστική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας στο ΝΑΤΟ, την εμπλέκει ενεργά στον πόλεμο και την ίδια στιγμή επικαλείται τον πόλεμο για να δικαιολογήσει το ράλι των τιμών.

Για ακόμη μια φορά η καλλιέργεια εθνικιστικών αισθημάτων χρησιμοποιείται για την εκμετάλλευση των από κάτω. Με την Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες χώρες που ξοδεύουν τεράστια ποσά για τις στρατιωτικές δαπάνες ενώ οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της χώρες στερούνται εδώ και χρόνια των βασικών βιοτικών αναγκών.

Όλα αυτά, ενώ εξακολουθούμε να βιώνουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας με δεκάδες νεκρούς καθημερινά ως αποτέλεσμα της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής διαχείρισής της.

Ήρθε η ώρα να πούμε «ΩΣ ΕΔΩ». Να κάνουμε την οργή μας δύναμη. Να αγωνιστούμε για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Να κάνουμε την απεργία της 6ης Απρίλη πολιτικό γεγονός που θα το νιώσουν το σύστημα και η κυβέρνηση και βήμα για την κλιμάκωση των αγώνων και τον ξεσηκωμό των εργαζομένων κόντρα στην πολιτική υποταγής σε κυβέρνηση και κεφάλαιο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ.

Γιατί απέναντι στο μαύρο κόσμο του πολέμου και της φτώχειας, η ελπίδα βρίσκεται στην συλλογική πάλη των εργαζομένων για ειρήνη και αξιοβίωτη ζωή

Μόνο ο Αγωνιζόμενος Λαός θα σώσει το Λαό

Αγωνιζόμαστε για :

  • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Έξω Ρωσία – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ από την Ουκρανία. Καμία εμπλοκή – Καμία συμμετοχή της χώρας. Έξω από το ΝΑΤΟ – Να κλείσουν οι βάσεις. Ακύρωση του γιγαντιαίου προγράμματος εξοπλισμών – Ειρήνη και Φιλία των Λαών
  • Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού σε εργαζόμενους και συνταξιούχους
  • Άμεσο πάγωμα των ανατιμήσεων και μείωση τιμών στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, διατροφής και υγιεινής. Άμεση κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά είδη διατροφής, μείωση συντελεστών σε ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα βασικά είδη. Να σταματήσουν οι συνεχείς φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου.
  • Να μην γίνουν εμπορεύματα το ρεύμα, το νερό, η θέρμανση και η τηλεπικοινωνία.
  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Κατάργηση του Ν.Χατζηδάκη.

ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

11πμ στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας (Υδραγωγείο)


Συμμετοχή στην απεργία 6/4/2022

-Να καταργήσουμε τον αντεργατικό νόμο 4808/2021

-Να ανατρέψουμε τις εξοντωτικές πολιτικές της ακρίβειας και της φτωχοποίησης

-Δουλειά για όλα – δεν κάνουμε πίσω στα εργασιακά μας δικαιώματα

-Δίπλα σε κάθε ξεριζωμένο, ενάντια σε κάθε διαχωρισμό πραγματικών και μη πραγματικών προσφύγων και μεταναστών

-Η αλληλεγγύη ήταν, είναι και θα είναι το όπλο των λαών ενάντια σε όλους του πολέμους των αφεντικών

Το ΣΒΕΜΚΟ συμμετέχει στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης 6 Απριλίου 2022 και καλεί στην Ταξική Απεργιακή Συγκέντρωση των Σωματείων στις 11 π.μ. στα Προπύλαια.

Αυτοοργανωμένοι, μαζικοί, εργατικοί αγώνες από τα κάτω για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της τάξης μας.

ΣΒΕΜΚΟ


Απεργία 6 Απρίλη: Ή θα πέσουν οι τιμές ή θα πέσει η κυβέρνηση

Όχι στον πόλεμο, ναι στην ειρήνη και τη φιλία των λαών

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στην Ευρώπη και ο ήχος τους ακούγεται πολύ πιο πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, όπου συνεχίζεται η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας. Το κόστος για τους λαούς είναι τεράστιο, με πρώτους τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας που το πληρώνουν με αίμα, καταστροφή και προσφυγιά. Οι υπόλοιποι το πληρώνουμε προς το παρόν με τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και στα τρόφιμα, και με τις υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες, που τώρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν γίνονται για την άμυνα της χώρας αλλά υπηρετούν τον επιθετικό σχεδιασμό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για την απόκτηση ενεργειακών πηγών, δρόμων και αγορών.

Καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο!

Η κυβέρνηση της ΝΔ έτρεξε πρώτη και «καλύτερη» να ξεθάψει το τσεκούρι του πολέμου στέλνοντας στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, μπλέκοντας έτσι ενεργά την χώρα μας στον πόλεμο. Τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργες, οι συνταξιούχοι και οι νέες στην Ελλάδα από τον πόλεμο αυτό. Εμείς παίρνουμε θέση στο πλάι όλων των λαών που αγωνίζονται και στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες με όσους και όσες δοκιμάζονται από τον πόλεμο. Παλεύουμε για να ηττηθούν οι σχεδιασμοί των δικών μας κυβερνήσεων που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο νατοϊκό στρατόπεδο, από όπου ξεκινούν οι φονικές αποστολές.

Από τη μία κρίση στην άλλη

Πρώτα οικονομική, ύστερα υγειονομική και τώρα ενεργειακή, η κρίση ήρθε για να μείνει. Και όπως το 2008 για το χρέος δεν έφταιγε εκείνη η απόδειξη της τυρόπιτας που δεν κόπηκε, έτσι και σήμερα για τις αυξήσεις δεν ευθύνεται η φανταστική δύναμη του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο τα κράτη διαχειρίστηκαν την πανδημία, με τις κοινωνικές απαγορεύσεις και τα lockdown, και κατά δεύτερον, της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει σε παγκόσμια κλίμακα πολύ πριν την πανδημία και τον πόλεμο, όπου πρωταγωνιστεί ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός ανάμεσα στα μεγαθήρια των ορυκτών καυσίμων και η διακρατική δια ροπάλου μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια».

Ως εδώ με την ακρίβεια, δεν θα την πληρώσουμε πάλι εμείς!

Την ώρα που εμείς δυσκολεύομαστε να τα βγάλουμε πέρα, τα κέρδη των καρτέλ της ενέργειας, των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των επενδυτών του real estate εκτοξεύονται. Η κυβέρνηση δεν τολμάει να βάλει χέρι σε αυτά, το αυξημένο κόστος μετακυλίεται πάλι στις δικές μας πλάτες, και επιχειρήσεις και εργοδότες εντείνουν την εκμετάλλευσή μας για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και τα κέρδη τους. Η οργή μας μεγαλώνει και γι’ αυτό η κυβέρνηση αυξάνει την καταστολή. Με τον νόμο Χατζηδάκη εκτός από την κατάργηση του οκταώρου επιδιώκει να καταστείλει τους αγώνες και να βάλει στο γύψο τα συνδικάτα. Δεν θα τους περάσει!

Ό,τι έχουμε είμαστε εμείς

Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την αγανάκτηση στην οργάνωση! Η ξεπουλημένη εργοδοτική και κυβερνητική ηγεσία της ΓΣΕΕ θυμήθηκε να προκηρύξει απεργία μετά από 10 μήνες. Μπορούμε και πρέπει να την κάνουμε δική μας υπόθεση: μιλάμε με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας στους χώρους δουλειάς, οργανωνόμαστε και απεργούμε μαζικά. Στις 6 Απρίλη ενώνουμε τις φωνές μας και στέλνουμε μήνυμα αντίστασης σε όλους αυτούς που μας βλέπουν μοναχά ως κρέας για τη μηχανή της κερδοφορίας τους. Σήμερα υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες και να ζούμε καλύτερα. Τίποτα όμως δεν μας χαρίζεται, όλα κατακτιούνται!

  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς – μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες – 6ωρο 5ήμερο 30ωρο
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης – κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες
  • Δημόσια ιδιοκτησία στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας – διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και του φυσικού αερίου – κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό
  • Τέρμα στις απλήρωτες υπερωρίες και τα πιεστικά deadline – μαζικές προσλήψεις με βάση τις ανάγκες του κάθε έργου
  • Να σταματήσει το δουλεμπόριο των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων – μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας – μαζικά τεστ με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας
  • Όχι στην μονιμοποίηση της τηλεργασίας – παροχή του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και αποζημίωσης από την εργοδοσία σε όσους και όσες εργάζονται με τηλεργασία
  • Κάτω τα χέρια από την απεργία – μαχητικά σωματεία στα χέρια των εργαζομένων, ανεξάρτητα από κράτος και εργοδοσία – όχι στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο – να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου – ακύρωση του γιγαντιαίου προγράμματος εξοπλισμών – ειρήνη και φιλία των λαών
  • Ξεσηκωμός για ειρήνη-ψωμί-δουλειά-υγεία και ζωή με αξιοπρέπεια – ανατροπή της κυβέρνησης της φτώχειας, της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων

Όλοι και όλες στην πανεργατική απεργία την Τετάρτη 6 Απρίλη

Προσυγκέντρωση με το μπλοκ του Radical I.T. 11.00 π.μ. στα Προπύλαια


Ενάντια στον πόλεμο και στην “ειρήνη” τους δεν θα πληρώσουμε και αυτή την κρίση τους-Κάλεσμα στην απεργιακή πορεία στις 6/04

Ενάντια στον πόλεμο και στην “ειρήνη” τους δεν θα πληρώσουμε και αυτή την κρίση τους

Μέσα σε μια δεκαετία αλλεπάλληλων κρίσεων (χρηματοπιστωτικής, υγειονομικής, πολιτικής, ενεργειακής, κλιματικής) και την διαρκή προσπάθεια κρατικής-καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης για την διαχείρισή τους, βλέπουμε τη ζωή μας να κατρακυλά σε σημείο που ακόμα και η επιβίωσή μας καθίσταται αμφίβολη. Στη νέα “κανονικότητα” που μας επιβάλλουν το κράτος και τα αφεντικά, μια διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα των κρίσεων ώστε να “επανεκκινήσει” η οικονομία, να έρθει η “ανάπτυξη”, να σωθεί η ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή. Καλούμαστε να σώσουμε τις τράπεζες από τη χρεωκοπία, να καλύψουμε την κατάρρευση των εφοδιαστικών αλυσίδων, να στηρίξουμε την παραγωγή και τις αγορές. Καλούμαστε να στηρίξουμε την επιβίωση ενός συστήματος που μας εκμεταλλεύεται και μας καταπιέζει τόσο σε εποχές ανάπτυξης όσο και σε εποχές κρίσεων.

Προκειμένου να στηριχθεί η επιβίωση και η κερδοφορία των αφεντικών, αναγκαζόμαστε να επιβιώσουμε με μισθούς 650 ευρώ, με επίδομα ανεργίας 400 ευρώ ή, ακόμα χειρότερα, χωρίς καν αυτά αν είμαστε άνεργοι/ες ή μετανάστες/στριες. Για όσους/ες “τυχερούς/ες” εργαζόμαστε, πέρα από τις διαρκείς μειώσεις των μισθών, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα διευρυμένα, εντατικοποιημένα και ελαστικά ωράρια εργασίας, τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, την εξίσου ελαστική και επισφαλή απασχόληση, τις εργατικές δολοφονίες στα κάτεργα των αφεντικών. Ως επισφράγισμα των παραπάνω ήρθε ο νόμος Χατζηδάκη, ο οποίος στοχοποίησε ταυτόχρονα, τη συνδικαλιστική δράση και τις απεργίες. Με τις τιμές στα super market να αυξάνουν διαρκώς, τα ενοίκια να γίνονται απλησίαστα, τα καύσιμα και την ενέργεια να έχουν γίνει είδος πολυτελείας, το κόστος των εισιτηρίων και των μετακινήσεών μας να αυξάνεται διαρκώς, είναι αδύνατο για οποιονδήποτε να επιβιώσει αξιοπρεπώς. Επιπρόσθετα στα παραπάνω, η κρατική διαχείριση της Covid 19 έθεσε για ακόμη μια φορά το ζήτημα της υγείας και των δομών της στο δημόσιο διάλογο. Η πάγια επιδίωξη ιδιωτικοποίησής της από κράτος και αφεντικά, έρχεται στο σήμερα να επιβληθεί ως λύση για την ασθένεια του κορωνοϊού, υπό το πρόσχημα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού. Προέκταση αποτελεί η νέα διάταξη που οδηγεί στον αποκλεισμό των ανασφάλιστων από την συνταγογράφηση μέσω ιδιωτών γιατρών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθε να οξύνει τις προϋπάρχουσες συνθήκες κρίσης και να επιδεινώσει τη θέση της τάξης μας. Τους πολέμους δεν τους επιλέγουν, ούτε τους επιβάλλουν οι εκμεταλλευόμενοι /ες και καταιεσμένοι/ες, όμως αυτοί και αυτές είναι που καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες: με τη ζωή ή με τον ξεριζωμό τους στις εμπόλεμες χώρες, με την περαιτέρω εξαθλίωση τους στις υπόλοιπες. Αν οι τιμές των καυσίμων, της ενέργειας, των πρώτων υλών και των τροφίμων εκτινάχθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου, δεν σημαίνει ότι δεν γινόταν το ίδιο εδώ και πολλά χρόνια. Σε αντίθεση με το κρατικό / καπιταλιστικό αφήγημα και τις φιλελεύθερες προβλέψεις περί μείωσης των τιμών λόγω ανταγωνισμού, η πλήρης εμπορευματοποίηση της ενέργειας εκτίναξε τις τιμές παγκοσμίως, επηρεάζοντας όλους τους καπιταλιστικούς κλάδους, μεταφέροντας όλο το οικονομικό βάρος στους από τα κάτω. Και αυτό, βέβαια, είχε ξεκινήσει πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Εκεί που άρχιζε να ωριμάζει εμπορικά και η μετάβαση στις πιο ¨πράσινες¨ μορφές ενέργειας, οι οποίες προσέφεραν ένα εναλλακτικό μονοπάτι γεμάτο κέρδη για το κεφάλαιο, με κύριο πρόσχημα τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια της καπιταλιστικής πράσινης ανάπτυξης, ουσιαστικά κληθήκαμε και εμείς με ειδικούς φόρους και εισφορές να συνεισφέρουμε στις επιχορηγήσεις που δίνονται στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε αυτό το τομέα, για να δούμε τα δάση και τα βουνά μας αποψιλωμένα, γεμάτα με φορτηγά και ανεμογεννήτριες. Βέβαια, τώρα που η παγκόσμια ενεργειακή κρίση άλλαξε τελείως τα δεδομένα, γίνεται στροφή προς τις ΗΠΑ για φυσικό αέριο, ενώ παρατείνεται η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Παράλληλα, επανεξετάζονται τα “ξεχασμένα” κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που ίσως κρύβονται στο υπέδαφος της χώρας. Είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο χρώμα που έχει η ενέργεια, είναι το χρώμα του χρήματος που αποφέρει σε αυτούς που την κατέχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και οι οποίοι ρυθμίζουν τη τιμή της, ανάλογα με τα κέρδη τους.

Η κατακόρυφη άνοδος των ενοικίων δεν σχετίζεται με τον πόλεμο. Ξεκίνησε προ δεκαετίας, όταν ολόκληρα τετράγωνα αγοράστηκαν από επενδυτές για να τα εκμεταλλευτούν τουριστικά. Τα σπίτια μετατράπηκαν από χώρους κατοικίας σε επενδυτικά προϊόντα, τόσο από τις διάφορες τουριστικές εταιρίες και τους μικροϊδιοκτήτες που είδαν στον τουρισμό την ευκαιρία τους και γρήγορο και εύκολο χρήμα, όσο και από τις τράπεζες μέσω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών. Παράλληλα, μέσω του “εξευγενισμού” ολόκληρων περιοχών (gentrification), άνθρωποι της τάξης μας εκδιώκονται άμεσα ή έμμεσα από τις κατοικίες τους, ώστε οι περιοχές τους να “αναβαθμιστούν” εμπορικά και τουριστικά με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών των αφεντικών. Η κατάληξη είναι η αδυναμία της τάξης μας να έχει πρόσβαση σε οικονομικά βιώσιμη στέγαση.

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα όμως για την αστική δημοκρατία. Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τις επερχόμενες εκλογές που θα λύσουν όλα μας τα προβλήματα. Οι εκλογές αποτελούσαν πάντα βαλβίδα κοινωνικής αποσυμπίεσης στις αστικές δημοκρατίες. Νέοι και παλιοί σωτήρες εμφανίζονται για να υποσχεθούν τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας, να διοχετεύσουν τη συσσωρευμένη κοινωνική οργή στα ακίνδυνα για τα αφεντικά εκλογικά κανάλια, να δώσουν την ψευδαίσθηση της “τιμωρίας” της προηγούμενης κυβέρνησης και της επιβράβευσης της επόμενης για τα όμορφα “θα” που χρησιμοποίησε. Η γελοιότητα των εξαγγελλόμενων “παροχών” θα μπορούσε μάλλον να συμπυκνωθεί στις υποσχέσεις για αυξήσεις 2-5% τη στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει με 8%.

Από τη μεριά μας, ως αναρχικοί/ες δεν είχαμε ποτέ την ψευδαίσθηση ότι είτε οι εκλογές, είτε οποιαδήποτε δεξιά ή αριστερή κρατική διαχείριση μπορούν να επιφέρουν οποιαδήποτε βελτίωση της ζωής μας. Αναγνωρίζουμε ότι οι καθημερινοί, μαχητικοί και αδιαμεσολάβητοι κοινωνικοί/ταξικοί αγώνες, η ταξική αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια, η συλλογικοποίηση και η οργάνωσή μας σε ταξικά σωματεία βάσης, σε συνελεύσεις γειτονιάς, οι απεργίες, οι διαδηλώσεις, οι απαλλοτριώσεις, οι καταλήψεις στέγης, η βίαιη απάντηση απέναντι στην κρατική-καπιταλιστική βία είναι ο μόνος τρόπος να στηθούν πραγματικά αναχώματα στην κρατική-καπιταλιστική επέλαση.

Ακόμα όμως και οι μικροβελτιώσεις που μπορούμε να πετύχουμε μέσα από αυτούς τους αγώνες, δεν μας είναι αρκετές. Στοχεύουμε στην πλήρη καταστροφή του κράτους, του κεφαλαίου και κάθε εξουσιαστικής σχέσης. Αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία μιας ακρατικής, αταξικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

Κάλεσμα στην απεργιακή πορεία Τετάρτη 6 Απριλίου στις 11:00 στα Προπύλαια.

Να μετατρέψουμε τις κρίσεις και τους πολέμους τους σε κοινωνική επανάσταση

Μαχητικοί κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες

Αναρχικές συλλογικότητες


Αντίσταση στη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στην εγκληματοποίηση των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, στον πόλεμο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση

Εναντίον της χολέρας του 1865 διετάχθησαν εν Ελλάδι μακραὶ και αυστηραὶ καθάρσεις. […] Το κρέας επωλείτο υπό ελαστικής συνειδήσεως κερδοσκόπων αντί τριών δραχμών κατ᾽ οκάν, ο άρτος αντί ογδοήκοντα λεπτών και ο οίνος αντί δραχμής. […] Οι κερδοσκόποι απέθετον τα εμπορεύματά των εις την άκραν της απωτάτης ακτής της ερημονήσου, ελάμβανον τα λεπτά των και έφευγον. Η χολέρα δυνατὸν να κολλά εις κάθε πράγμα, αλλ᾽ εις τα χρήματα όχι. […] Θα έλεγέ τις ότι η χολέρα ήτο μόνον πρόφασις, και ότι η εκμετάλλευσις των ανθρώπων ήτο η αλήθεια.
Βαρδιάνος στα σπόρκα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Εμιλούσαν για τους φόρους που έβαζε η Κυβέρνηση, κάθε Κυβέρνηση, ετοιμάζοντας πόλεμο, για να στέλνει του τόπου τα πλούτη, τον ιδρώτα του εργάτη, σε ξένα πουγκιά, των πλούσιων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας.
Η Τιμή και το Χρήμα, Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Μετά από 2 χρόνια λεηλασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, εγκληματοποίησης των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, αντιμετώπισης -με πρόσχημα τη λοίμωξη Covid-19- ως εσωτερικού εχθρού αρχικά των διαδηλωτών και στη συνέχεια όσων δεν εμβολιάστηκαν. 23 χρόνια μετά την ισοπέδωση της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, ο πόλεμος προβάλλει ξανά στην Ευρώπη ως το πιο φονικό εργαλείο για την καπιταλιστική αναδιάρθρωση, για να συνεχίσει το κεφάλαιο την κερδοφορία του μέσα στην κρίση επενδύοντας στην πολεμική βιομηχανία και στη μαύρη αγορά στην τροφή και την ενέργεια.

Φόβος και τρόμος, όπως χρόνια τώρα στην Ασία, στην Αμερική, στην Αφρική, και στους κατοίκους της…. πολιτισμένης Ευρώπης. Εδώ φτώχεια και ανεργία. Προσφυγιά και θάνατος για Oυκρανές/ούς και Ρώσους στο πεδίο του πολέμου. Για όσες/ους είχαν την αυταπάτη ότι η ψευδαίσθηση της ευμάρειας θα έρθει με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για όσους γίνονται κρέας για τα κανόνια. Μοιράζεται λοιπόν ξανά ο κόσμος. Ζώνες γεωστρατηγικής κυριαρχίας. Το κεφάλαιο και τα κράτη επιβάλλουν το ματοκύλισμα στη γραμμή παραγωγής και στο πεδίο της σφαγής.

Σε αυτές τις συνθήκες οι ακηδεμόνευτοι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία -όσο και αν δυσκολεύουν οι αντικειμενικοί όροι, όσο και να περιορίζονται οι υποκειμενικές δυνάμεις. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να ανατραπεί από τα κάτω η ακροδεξιά κυβερνητική πολιτική της νέας δημοκρατίας, η οποία μεθόδευσε την ποινικοποίηση κάθε αγώνα εκτελώντας τις εντολές του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να συγκρουστούμε με την προπαγάνδα των μέσων μαζικής εξαπάτησης που διαχωρίζουν τους πρόσφυγες, τους μετανάστες ανάλογα με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ: στρατόπεδα συγκέντρωσης, αρρώστιες και θάνατος στα κολαστήρια για όσες/ους έρχονται από την Ασία και την Αφρική, υποδοχή με θέσεις εργασίας για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Εργαζόμενοι και άνεργοι χρειάζεται να διαμορφώσουμε ταξική συνείδηση ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και στην ξενοφοβία.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται πολιτική και οργανωτική ρήξη με τον καθεστωτικό εργοδοτικό συνδικαλισμό που σιτίζεται από το κράτος, χειραγωγεί, αφομοιώνει, ευτελίζει και απαξιώνει τους εργατικούς αγώνες.

Χρειάζεται ακηδεμόνευτος ταξικός συνδικαλισμός: σωματεία βάσης χωρίς ιεραρχία, χωρίς περσόνες και παράγοντες, αποσπασμένους συνδικαλιστές που αποδέχονται και αναπαράγουν ρόλους. Μακριά από το θέαμα και την αυτοαναφορικότητα. Για να ενώσουμε το νήμα από τις μικρές και μεγάλες μάχες που δόθηκαν από τα κάτω στους δρόμους με τους νικηφόρους απεργιακούς αποκλεισμούς που έδωσαν τη δύναμη στις/στους εργαζόμενες/ους να πιστέψουν στη σημασία της συλλογικότητας κόντρα στην ιδιοτέλεια και στη μοιρολατρία.

Στους εργασιακούς χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης λεηλατούνται τα εργασιακά δικαιώματα. Με πρόσχημα τον Covid-19 τα αφεντικά επέβαλαν γενίκευση της τηλεργασίας, υπασφάλιση, μαύρη εργασία και δραματική μείωση των ωρών εργασίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο αγώνας μέσα στους χώρους δουλειάς όσων βάζουν κόκκινη γραμμή ανάμεσα στους εργαζομένους και στα αφεντικά, όσων αντιστέκονται στην επιβολή της μετατροπής των αιθουσών διδασκαλίας σε χώρους reality και συνεχίζουν να στέκουν όρθιες/οι και να διδάσκουν αξιοπρέπεια. Όσο όμως δεν αποδομείται η φενακισμένη αντίληψη ότι ο χώρος εργασίας είναι μια …καβάτζα για την έστω και στοιχειώδη ασφάλιση και το βασικό μεροκάματο, όσο υπάρχει η ψευδαίσθηση του ατομικού δρόμου της επιστημοσύνης, που αναπαράγεται και από… πρωτοβάθμια σωματεία που διαχωρίζουν τους εργαζόμενους της εκπαίδευσης σε καθηγητές και σε… «υπόλοιπους», αυτή η δυστοπία θα συνεχίζει να μας συνθλίβει.

Γι′ αυτό η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 6 του Απρίλη και στις απεργιακές κινητοποιήσεις έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συνέχιση του αγώνα, για να μη γυρίσουμε 20 χρόνια πίσω, που η λέξη απεργία στην ιδιωτική εκπαίδευση είχε χαθεί στο πέρασμα των χρόνων από τις απεργίες του ’77 και του ’82 στα ιδιωτικά σχολεία για την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Γι’ αυτό η αναζήτηση του δρόμου του ακηδεμόνευτου αγώνα αποτελεί τη μόνη προοπτική για τη δημιουργία ενός σωματείου βάσης κλαδικού πανελλαδικού για όλες/ους τις/τους εργαζόμενες/ους στην ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς διαχωρισμούς στη μορφή εργασίας, σε ντόπιους και ξένους, χωρίς έμφυλα στερεότυπα…

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, ο ταξικός αγώνας θα είναι νικηφόρος μόνο αν είναι στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων. Να δώσουμε τη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς, να αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν, να βρούμε το μονοπάτι της αλληλεγγύης και της συλλογικής αντίστασης.

Όλες/οι στην απεργία την Τετάρτη 6 του Απρίλη,
να συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα

Προπύλαια, 11.00 π.μ.

Αντίσταση Αυτοοργάνωση Ταξική αλληλεγγύη

Όλα για όλες/ους, τίποτε για μας…

Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση


Ή θα πέσουν οι τιμές ή θα πέσει η κυβέρνηση

Ανακοίνωση Αναμέτρησης για την απεργία στις 6/4

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία έχουν δει τα πραγματικά εισοδήματά τους να μειώνονται συνεχόμενα. Το τελευταίο κύμα ακρίβειας μας βρίσκει όλους και όλες σε μία κατάσταση όπου ήδη είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούμε σε βασικές ανάγκες όπως είναι τα ενοίκια, η θέρμανση, τα καθημερινά έξοδα διαβίωσης. Σε αυτήν ακριβώς τη συνθήκη η κυβέρνηση με βάση το νόμο Χατζηδάκη επιτίθεται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις προκειμένου να τελειώσει οριστικά με κάθε πιθανότητα διεκδίκησης και επαναθεμελίωσης εργατικών δικαιωμάτων. Παράλληλα η πρωτοφανής υποβάθμιση του ΟΑΕΔ θέτει στο περιθώριο τον άνεργο κόσμο εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο στη λογική της ατομικής ευθύνης για τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά.

Η κυβερνητική “αμηχανία” απέναντι στην ακρίβεια και οι δηλώσεις-ντροπή κυβερνητικών στελεχών απέναντι σε μια κοινωνία που ασφυκτιά αποτελεί εικόνα για το μέλλον μας στον βαθμό που δεν σταθούμε απέναντί της. Η λογική της αδιαφορίας για την κοινωνική πλειοψηφία η οποία θα πρέπει να υπομείνει τις αντικειμενικές δυσκολίες της περιόδου μέχρι να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη είναι η ουσία της διακυβέρνησης ΝΔ, του σχεδίου της και της λογικής της. Είναι το συμπλήρωμα της αποσύνθεσης του κοινωνικού κράτους, του τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων στα “μνημονιακά” χρόνια, των ιδιωτικοποιήσεων και της παντελούς απουσίας κοινωνικής προστασίας μέσα στη πανδημία. Απέναντι σε όλα αυτά πρέπει να παλέψουμε!

Η απεργία της 6ης Απρίλη να γίνει η δική μας πρώτη απάντηση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Δεν θα υπομείνουμε το κύμα ακρίβειας, θα παλέψουμε για την ανατροπή τους! Από τα νέα σωματεία που δημιουργούνται, από νέους ανθρώπους στην Ελλάδα μέχρι τις αποθήκες της Άμαζον στη Νέα Υόρκη, ο κόσμος της εργασίας θα δώσει τη μάχη για το μέλλον του απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να του το στερήσουν.

Διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις μισθών & συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους/ες
  • Πλαφόν και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης
  • Δημόσια ιδιοκτησία στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Να μην κοπεί καμία παροχή.
  • Έλεγχος στις τιμές των ενοικίων, μορατόριουμ σε εξώσεις/πλειστηριασμούς.
  • Κάτω τα χέρια από το επίδομα ανεργίας!
  • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις

Τη Τετάρτη 6 Απρίλη απεργούμε και στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα!

Αθήνα, Προπύλαια 11:00 πμ

Αναμέτρηση-Συνάντηση


Την Τετάρτη 6/4 κατεβάζουμε ακουστικά, κλείνουμε υπολογιστές και βγαίνουμε στον δρόμο Συγκέντρωση Προπύλαια 11πμ

Tech Workers, κλαδική Ένωση Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών της Αναρχόσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε


Η νέα τουριστική σεζόν για το 2022 είναι έτοιμη να ξεκινήσει ωστόσο εμείς οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στην εστίαση μετράμε ακόμα τις πληγές μας από άλλη μια χρονιά εντατικοποίησης της δουλειάς μας , απαξίωσης του μισθού μας και υγειονομικής έκθεσής μας σε συνθήκες πρωτόγνωρες λόγω της πανδημίας. Η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, η βαριά βιομηχανία του τουρισμού είναι έτοιμη να ξαναπάρει μπρος με τα καύσιμα να είναι για μια ακόμα φορά η κακοπληρωμένη και υποδηλωμένη εργασία των εργαζόμενων στον κλάδο.

Μας το ζητούν αυτοί που το 2012 μαζί με τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές υπέγραψαν -15% στην συλλογική μας σύμβαση, η οποία παραμένει έως και σήμερα, αυξημένη κατά 1% για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, την ίδια ώρα που οι αφίξεις φτάνουν τους 32 εκατομμύρια τουρίστες από 10 εκατομμύρια που ήταν το 2008. Για το 2022 περιμένουμε 35 εκατομμύρια αφίξεις. Η κρίση για την οποία μας μιλάνε, αφορά μόνο την δική μας τσέπη.

Μας ζητούν για μια ακόμη φορά να μπούμε μπροστά και να στηρίξουμε την κοινή προσπάθεια να ανακάμψει η χώρα.

Μας το ζητούν αυτοί που επιδοτήσαν με παχυλές επιδοτήσεις και μη επιστρεπτέες προκαταβολές τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου για όσο διάστημα παρέμειναν κλειστές, ενώ με το ζόρι πέταξαν στους εργαζόμενους ένα επίδομα πείνας 534 ευρώ, ενώ όσοι εργάζονταν ζούσαν με πενιχρούς μισθούς λόγω του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ.

Μας το ζητούν αυτοί που θεωρούν ότι μπορούμε να ζούμε με βασικό μισθό 665 ευρώ και να πληρώνουμε (όσοι είμαστε πλούσιοι) 2 ευρώ για ένα λίτρο βενζίνης.

Μας το ζητούν αυτοί που απολύουν προσωπικό ακόμα και από το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με πρόσχημα την υπολειτουργία των ξενοδοχείων και των εστιατορίων. Οι απολύσεις από τα ξενοδοχεία της Αττικής (Caravel, Melia, κ.α.) είναι ακόμα νωπές όπως και οι αρνήσεις των ξενοδόχων να δεσμευτούν για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων μας.

Μας το ζητούν αυτοί που ανακαινίζουν ξενοδοχεία μεγαθήρια σαν το Hilton με κρατικό χρήμα, που θησαύρισαν από τον κόπο και την προσφορά των συναδέλφων μας και τώρα τους πετούν στην ανεργία γιατί δεν θα είναι χρήσιμοι στη νέα φιλοσοφία και λειτουργία του ξενοδοχείου όταν αυτό ξανανοίξει.

Μας το ζητούν αυτοί που θεωρούν αυτονόητο ένας εργαζόμενος να δουλεύει σεζόν 7 μέρες τη βδομάδα, 12 ώρες τη μέρα για να εξυπηρετήσει τον φόρτο εργασίας και την υπερωριακή του απασχόληση να την πληρώνεται μελλοντικά σε ρεπό.

Μας το ζητούν όσοι θεωρούν τους ντελιβεράδες που μετρούν καθημερινά εργατικά ατυχήματα στο δρόμο, συνεργάτες γραφείου χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά και χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα.

Μας το ζητούν αυτοί που θεωρούν αναχρονιστικό να υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεσμευτικές για τους εργοδότες που να καθορίζουν κατώτατα όρια μισθών, ασφαλιστικά δικαιώματα, θεσμικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ανά κλάδο.

Μας το ζητούν όσοι ποινικοποιούν τον συνδικαλισμό, βγάζουν στα δικαστήριά τους τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, τις καταστέλλουν με βία ή αποδέχονται ως νόμιμο και θεσμικό μόνο τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που οι ίδιοι ορίζουν.

Μας το ζητούν όσοι απαξίωσαν το σύστημα υγείας και με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας μας έστελναν για δουλεία μέσα στην πανδημία με 5 μέρες (στην καλύτερη) καραντίνα όταν νοσούσαμε.

Αυτή είναι η κατάσταση στα Ξενοδοχεία και στην εστίαση. Εργοδότες που είναι απρόθυμοι να εκπληρώσουν έστω και τις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, που χρησιμοποίησαν την πανδημία για να αυξήσουν την κερδοφορία τους χωρίς ρίσκο, που θεωρούν την ανθρώπινη εργασία απολύτως αναλώσιμη και χρήσιμη μόνο όταν αποδίδει άμεσα και πολλά κέρδη. Και από την άλλη μια κυβέρνηση και ένα υπουργείο εργασίας που φαίνεται να δίνει Γη και ύδωρ και να μοιράζει κρατικό χρήμα σε ημέτερους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και από την άλλη βάζει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους και τις συλλογικές τους ενώσεις και διαδικασίες ποινικοποιώντας τον Συνδικαλισμό επί της ουσίας με τον νόμο Χατζηδάκη και επιτρέποντας την πλήρη ασυδοσία του τουριστικού κεφαλαίου να αποσπά ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία.

Δεν είναι όμως μόνοι τους. Απέναντι σε αυτή τη δυστροπία, υπήρξαν μεγάλοι εργατικοί αγώνες που έδειξαν ότι το πράγμα μπορεί να πάει αλλιώς. Με συλλογική, μαζική, ενωτική δράση οι εργαζόμενοι στην e-food , στην ΛΑΡΚΟ, στην COSCO στα πετρέλαια Καβάλας έδειξαν ότι οι εργατικές αντιστάσεις μπορούν να φέρουν νίκες, να γεμίσουν με αισιοδοξία όσους δεν σκύβουν το κεφάλι και να συμβάλουν στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η μαζική ενωτική ταξική συσπείρωση των εργαζομένων, η ρήξη με τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αντεργατικές πολιτικές και με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που επιβάλλει την συναίνεση και τον συμβιβασμό .

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και επισιτισμό όπως και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει άμεσα να διεκδικήσουν:

-Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών μνημονικών νόμων ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ.

-Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον ορισμό ΕΓΣΣΕ χωρίς ρήτρες ανταποδοτικότητας και δημοσιονομικών περιορισμών.

-Επαναφορά κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας και άμεση και καθολική δεσμευτικότητα αυτών.

-Γενναιά αύξηση του κατώτατου μισθού.

-Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και χρονική επέκτασή του για όσο χρόνο καθεμία/καθένας άνεργος δεν βρίσκει δουλειά.

-Μείωση του εβδομαδιαίου και ημερήσιου χρόνου εργασίας.

-Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια. 55 χρόνια για τις μητέρες και τους εργαζόμενους σε ΒΑΕ.

-Επαναλειτουργία και στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών της επιθεώρησης εργασίας.

-Βαρέα και ανθυγιεινά στους διανομείς και χορήγηση μηχανής καθώς και όλων των μέσων προστασίας από την επιχείρηση.

-Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων στα ξενοδοχεία της Αττικής.

-Απαγόρευση απολύσεων σε επιδοτούμενες επιχειρήσεις.

Αγωνιστική Έργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΛΑΝΤΖΑ)


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ενώ η πανδημία συνεχίζεται, η κυβέρνηση βρήκε την ώρα να επιτεθεί στην δημόσια υγεία. Ετοιμάζει βήμα-βήμα την μετατροπή των νοσοκομείων – τα όποια πληρώθηκαναπό τις δικές μας τσέπες για να γίνουν-  σε χώρους που θα μπουν ιδιώτες για να κερδοφορήσουν, σε χώρους που κομμάτι-κομμάτι θα παραδοθούν σε εργολάβους.

Την ιδία ώρα οι συνάδελφοι μας στις ΚΟΜΥ εργάζονται με καθεστώς γαλέρας καθώς δεν έχουν καν σταθερό εβδομαδιαίο πρόγραμμα για να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Υφίστανται περικοπές στον έτσι κι αλλιώς πενιχρό μισθό του ενιαίου μισθολογίου, ενώ η γνωστή εργοδοτική τρομοκρατία του ΕΟΔΥ καλά κρατεί.

Όσο για τους εργαζόμενους στο Philos2, παραμένουμε απλήρωτοι στις επιπλέον αποδοχές μας, αποδοχές που η ιδία η κυβέρνηση νομοθέτησε ως αντικίνητρο για τις μαζικές παραιτήσεις εργαζόμενων από Δομές “Υγείας” που αποτελούσαν και αποτελούν υγειονομικές βόμβες, τις οποίες σταμάτησε επικαλούμενη έγγραφο που αρνείται να μας παρουσιάσει. Παράλληλα, αφού μας έβγαλε το λαδί στο αν και πως θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση από την ΕΕ, μας έδωσε παράταση 10 μηνών. Για τη συνέχεια  σκοπεύει να μας βάλει ξανά στη διαδικασία να κάνουμε χαρτιά σε προκήρυξη, χωρίς ουδείς από εμάς να εξασφαλίζεται. Ήδη ζούμε την νέα πραγματικότητα σε καμπς και σε ΚΥΤ με εργολαβικούς εργαζόμενους να στελεχώνουν μέχρι και υπηρεσίες του Υπ. Μετανάστευσης και Άσυλου, ενώ θα κληθούμε σύντομα- αν δεν έχουμε κληθεί ήδη- να μπαίνουμε μέσω μαγνητικών πυλών x-ray και με κάρτα εισόδου για να δουλέψουμε, να δίνουμετα δακτυλικά μας αποτυπώματα και να μας πραγματοποιείται και σωματικόςέλεγχος.

Ξέρουμε,επίσης, ότι θα σταματήσει τους συναδέλφους στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, καθώς τα τελευταία “είναι πλέον στελεχωμένα”. Είναι ανέκδοτο και μόνο να το συζητάμε αυτό όταν ξέρουμε ότι εξακολουθούν και είναι υποστελεχόμενα, όταν ξέρουμε ότι θα πετάξουν στο δρόμο 250 συναδέλφους μας με αυτό τον τρόπο εν μέσω πανδημίας και φυσικά κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό θα εξαλείφει ως τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο ΕΟΔΥ φυσικά σε όλααυτάκωφεύεισυμμετέχοντας με τη στάση του στον παραπάνωσχεδιασμό, ενώ δεν έχειλύσειεπί της ουσίαςούτεένααπό τα τόσαπροβλήματα που δημιούργησε και δημιουργεί.

Όλα αυτά συναδέλφισσες και συνάδελφοι πρέπει να απαντηθούν! Πρέπει να ορθώσουμε τη φωνή μας απέναντι στον φαύλοκύκλο που μας έχειβάλειέναςοργανισμός που δεν εξηγείτίποτε, πράττει με το έτσιθέλω και συνεχώς μας εξαπατά.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ

Καλούμε, λοιπόν, όλες και όλους να συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 6 Απρίλη για να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στηνακρίβεια που καλπάζει, στονπόλεμο που μαίνεται και τις αντιλαϊκές πολιτικέςπου μας πλήττουν.

Μένουμεπιστοί στο αυτονόητο:

  • ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ: ΝΑ ΠΡΟΚΥΡΗΧΘΟΥΝ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΒΔΟΜΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΚΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ
  • ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
  • ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ: ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Απαιτούμε:

Ø  Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ.
  • Μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.

Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ


ΑΘΗΝΑ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ)


ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4

Αθήνα: 10:30, πλατεία Κλαυθμώνος

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη το καλοκαίρι του 2021, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να διαλύσει όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα είχαν απομείνει, μετά από 10 χρόνια μνημονίων. Ο νόμος Χατζηδάκη επιβάλλει:

  • Την εγγραφή των σωματείων στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), καταθέτοντας πρακτικά αρχαιρεσιών, πρακτικά γενικών συνελεύσεων και άλλες πληροφορίες για να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα τέλεσης αρχαιρεσιών, εκπροσώπησης σε συνάντηση με τους εργοδότες, στα δικαστήρια, για τη σύναψη ΣΣΕ κα.. Πρόκειται ουσιαστικά για ηλεκτρονικό φακέλωμα που αποδυναμώνει τα σωματεία
  • Την ηλεκτρονική ψήφο σε αρχαιρεσίες και την ηλεκτρονική συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις, χτυπώντας την λειτουργία και την εσωτερική δημοκρατία των σωματείων.
  • Εμπόδια στην παρουσία του σωματείου στον εργασιακό χώρο και την απαγόρευση της περιφρούρησης της απεργίας, ενώ κάνει σχεδόν αδύνατη τη προκήρυξη απεργίας, ουσιαστικά απαγορεύοντάς την.
  • Το περεταίρω αδυνάτισμα των εργασιακών δικαιωμάτων (8ωρο, κυριακάτικη αργία, ελαστική εργασία κ.α.).

Παράλληλα η ακρίβεια, η ανεργία και οι μισθοί φτώχειας έχουν οδηγήσει τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά στη στέρηση τροφίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης! Η βενζίνη έχει πλησιάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο και η τιμή του ρεύματος έχει διπλασιαστεί, ενώ τα βασικά είδη διατροφής έχουν γίνει είδη πολυτελείας. Ο πληθωρισμός έχει σπάσει ρεκόρ 25ετίας φτάνοντας το 7%, με την αύξηση στα βασικά καταναλωτικά αγαθά να είναι πολύ μεγαλύτερη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κοροϊδεύει κατάμουτρα τους εργαζόμενους με υποτιθέμενες αυξήσεις στους μισθούς που δεν φτάνουν ούτε για ένα κουλούρι την ημέρα και με δήθεν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας όπως η επιδότηση 0,22 ευρώ (!) για κάθε λίτρο βενζίνης. Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα δεν παραλείπει να ενισχύει με δισεκατομμύρια ευρώ την αστυνομία, τον στρατό και τους διάφορους ημέτερους, διατυμπανίζοντας κυνικά τις προτεραιότητές της.

Επιπλέον, ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία, εκτός από την όξυνση της ακρίβειας που τσακίζει καθημερινά τους εργαζόμενους, αποτελεί βασικά το εφαλτήριο για ακόμα βαθύτερη σκλήρυνση της αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης. Με αφορμή την απειλή του πολέμου και τις επιπτώσεις του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στέρηση οποιουδήποτε εργασιακού, συνδικαλιστικού και εν γένει δημοκρατικού δικαιώματος, στο πλαίσιο της εθνικής ομοψυχίας. Μιας ομοψυχίας που έχει πάντα θύματα τους εργαζόμενους, τους φτωχούς, τους από κάτω.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει στην εξουσία, οι εργαζόμενοι θα απειλούνται διαρκώς με εξαθλίωση, φτώχεια και καταστολή. Να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας με την οργάνωση μας στους χώρους δουλειάς σε σωματεία, και σε επιτροπές αγώνα. Να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας μέσα από την πραγματική ενότητα των αγώνων, αγώνων μαχητικών και ανυποχώρητων. Να προωθήσουμε και να υπερασπίσουμε την εργατική δημοκρατία ενάντια στην επίσημη συνδικαλιστική (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ- ΜΕΤΑ) και την σταλινική (ΠΑΜΕ) γραφειοκρατία. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε πραγματικά να ρίξουμε το νόμο Χατζηδάκη, να αντισταθούμε σε παλιά και νέα αντεργατικά νομοσχέδια, να σταματήσουμε την απειλή του πολέμου, να ανατρέψουμε αυτούς που μας θέλουν σύγχρονους δούλους.

  • Κατάργηση του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη
  • Σταθερή και πλήρη απασχόληση, κατάργηση κάθε είδους ελαστικής, μερικής απασχόλησης.
  • Πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα και καύσιμα. Μείωση ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά
  • Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό. Συλλογικές συμβάσεις για όλους.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας. Να βγούμε από την ΕΕ και να διαλυθεί το ΝΑΤΟ
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, με Απεργίες, Διαδηλώσεις, Καταλήψεις.
  • Να φύγει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη – να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια

Αντεπίθεση των Εργαζομένων


Όλες και όλοι μαζί, πρόσφυγες και μετανάστες μαζί με τα συνδικάτα στην απεργία 6 Απρίλη!

Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή (Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.)


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΚΑΜΑΡΑ)

Οι εργαζόμενοι/ες στη συνεργατική ΒΙΟ.ΜΕ. Καλούμε κάθε άνθρωπο που ζει και αντιλαμβάνεται την επίθεση του κεφαλαίου να βρεθεί μαζί μας στην ανεξάρτητη συγκέντρωση και πορεία στην Καμάρα την Τετάρτη 6/04 και ώρα 10:30 σε συνάντηση με όλα τα κινήματα βάζοντας μπροστά τα δικά μας προτάγματα για εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στην παραγωγή και αυτοδιαχείριση σε όλα τα πεδία της ζωής. Συνεχίζουμε τον αδιαμεσολάβητο αγώνα διαρκείας για να φωνάξουμε όλοι και όλες μαζί πως οι εργατικές και κοινωνικές ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες! Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση του κεφαλαίου!

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

  • Συνέλευση πρωτοβουλίας Τετάρτη στις 19:00 στο infolibre

αλληλέγγυα,
οι εργαζόμενες/οι στην ΒΙΟΜΕ


Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καλεί και ζητά από όλους και όλες, συλλογικότητες, σωματεία, φορείς που θα συμμετέχουν στην αυριανή πανελλαδική απεργία η πορεία να καταλήξει στο νοσοκομείο «Λοιμωδών».

Να ανοίξει το νοσοκομείο «Λοιμωδών» τώρα! Στελεχωμένο και εξοπλισμένο!

Υπερασπιζόμαστε τη ζωή! Αγωνιζόμαστε ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια ,τις κοινωνικές ανισότητες και ταυτόχρονα διεκδικούμε ένα δημόσιο δωρεάν και ποιοτικό Σύστημα Υγείας για όλους τους ανθρώπους.

Τετάρτη 6/4 συγκεντρωνόμαστε στην Καμάρα στις 11πμ.
Καλούμε όλους: η απεργιακή πορεία να καταλήξει στο «Λοιμωδών».

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης


ΕΜΕΙΣ, που βυθιζόμαστε μέρα με τη μέρα στην ΑΝΕΡΓΙΑ, στην ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ, στις ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, στην ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, στις ραγδαίες ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ των τελευταίων χρόνων που οξύνονται από την ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ στην Ουκρανία.

ΕΜΕΙΣ, που βλέπουμε ΜΙΣΘΟΥΣ και ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ να μην αρκούν ούτε για τα στοιχειώδη και που ζούμε την ΑΡΓΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ/ ΤΑΧΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΥΓΕΙΑΣ και της ΠΑΙΔΕΙΑΣ την ώρα που ξοδεύονται ΑΜΥΘΗΤΑ ΠΟΣΑ για να ταϊστούν οι διεθνείς ΕΜΠΟΡΟΙ ΟΠΛΩΝ, αλλά και οι ντόπιοι ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ, ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ & ΚΛΙΝΙΚΑΡΧΕΣ.

ΕΜΕΙΣ, οι χαμένοι στον πόλεμο και τη ειρήνη τους, που με το αίμα και τον ιδρώτα μας αυξάνουμε τα ΚΕΡΔΗ τους: Δεν έχουμε άλλο δρόμο ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ από αυτόν που γεννά ο ΑΓΩΝΑΣ, δεν έχουμε άλλη ελπίδα από αυτή που γεννά η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ & η ΟΡΓΑΝΩΣΗ μας στα μέρη που τσακίζουν τις ζωές μας: Στους χώρους δουλειάς της εντατικοποιημένης ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ, στις γειτονιές της ΦΤΩΧΕΙΑΣ και της ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ.

Γιατί εμείς, ο καθένας από μας, κρατάμε μέσα στη γροθιά μας τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος.

6 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης


Πλαίσιο Ελευθεριακού Σχήματος Φιλοσοφικής Ιστορικό-Αρχαιολογικό

1 χρόνο πίσω βρισκόμασταν στην κατάληψη Πρυτανείες, σε μαζικές διαδηλώσεις κάθε Πέμπτη, ενεργές συνελεύσεις συλλόγων σε δεκάδες σχολές και καταλήψεις τμημάτων, σ’ ένα πολύμορφο κίνημα ενάντια στις κρατικές απαγορεύσεις, τον νόμο 4777 και την καταστολή. Παρά τους βαυκαλισμούς ορισμένων δυνάμεων πως οι ανοιχτές σχολές θα φέρναν κίνημα, βλέπουμε να κυριαρχεί η εντατικοποίηση, αποπολιτικοποίηση και η ανάθεση.

Μεγάλο κομμάτι του νόμου 4777 τίθεται ήδη σε εφαρμογή:

-Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό 40.000 χιλιάδων εισακτέων και ταυτόχρονα σχολές χωρίς εισακτέους που οδηγούνται προς συγχώνευση ή κατάργηση,

-Εκκενώσεις καταλήψεων, όπως η πρυτανεία στο ΑΠΘ την περσινή άνοιξη και στέκια όπως το Βιολογικό, ασφαλίτες σουλατσάρουν στις σχολές, μπάτσοι εισβάλλουν και κάνουν συλλήψεις, στήνουν δικαστικές σκευωρίες. Ενώ η εκπαίδευση της ΟΠΠΙ έχει ξεκινήσει και «ορκίζεται» στις 15-20 Μάη, η βασική «φουρνιά» των 400 προσληφθέντων θα τοποθετηθούν στις σχολές καλοκαίρι-αρχές νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα εγκατασταθούν στο ΑΠΘ, το ΟΠΑ (ΑΣΟΕΕ), ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η μόνιμη παρουσία της ΟΠΠΙ, χτίζει το έδαφος για περαιτέρω εφαρμογή του νόμου, όριο φοίτησης, πειθαρχικές διώξεις φοιτητ(ρι)ών και διαγραφές, σ’ ένα πανεπιστήμιο ελέγχου κι αποστείρωσης με κάμερες, ελεγχόμενη είσοδο-έξοδο και τουρνικέ. Ταυτόχρονα η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας περιφρουρεί την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την περαιτέρω λεηλασία των κοινωνικών αναγκών για τα κέρδη των λίγων. Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το νομοσχέδιο του «Πανεπιστημίου 2030» και επίσημα στη σύνοδο Πρυτάνεων μέσα από προτάσεις του Υπουργείου.

Βασικά σημεία του Πανεπιστημίου 2030:

-Η διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων, ίδρυση Συμβουλίων Ιδρύματος κι αξιολόγηση των σχολών από τεχνοκράτες και managers. Η αξιολόγηση είναι ιδιαίτερα γνώριμη πτυχή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, μάλιστα πρόσφατα ξεκίνησε η εφαρμογή της στα σχολεία. Επί της ουσίας αφορά την οικονομική οργάνωση βάση κριτηρίων ανταγωνιστικότητας, προσέλκυσης κεφαλαίων και μετακύληση της συντήρησης και χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Στα πλαίσια της αξιολόγησης βάση εταιρικών προτύπων, ορίζονται επί πληρωμή προπτυχιακά για ξένους φοιτητές και μεταπτυχιακά με σκοπό την εύρεση πόρων και αυτοχρηματοδότηση των σχολών. Τέλος θεσμοθετούνται βιομηχανικά μεταπτυχιακά κι έρευνες, δηλαδή πλήρης εξάρτηση από την εργασία και τα πορίσματα που έχουν ανάγκη τα αφεντικά.

-Αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και διάσπαση του πτυχίου. Τα προγράμματα σπουδών αλλάζουν ριζικά στην κατεύθυνση δημιουργίας «ευέλικτου» εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα φοίτησης. Έτσι, λοιπόν, μιλάμε για ειδικά διαμορφωμένες ενότητες μαθημάτων, οι οποίες προσιδιάζουν σε σειρές σεμιναρίων. Το ενιαίο πτυχίο που ως τώρα εξασφάλιζε -τυπικά τουλάχιστον- ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους καταργείται από την πολυδιάσπαση του σε επιμέρους τίτλους και ειδικεύσεις. Ο φοιτητής θα «χτίζει» το πτυχίο του ανάλογα με τις επιλογές μαθημάτων και θα χαράσσει τον ατομικό του δρόμο στην αγορά εργασίας.

-Ενίσχυση κι εγκαθίδρυση Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) τα οποία στοχεύουν στην κατάρτιση των συμμετεχόντων σε αντικείμενα με άνοδο στην αγορά εργασίας. Τα προγράμματα αυτά ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς, αφού ως απαραίτητη προϋπόθεση έχουν τα δίδακτρα και αφετέρου δημιουργούν εργαζομένους πολλαπλών ταχυτήτων, αφού η περεταίρω κατάρτιση που δεν καλύπτεται από το πτυχίο καθίσταται απαραίτητη για την εύρεση εργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση που προωθεί τη διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας υποτιμημένων και φθηνών εργατικών χεριών επαναφέρονται και τα Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών αντικαθιστώντας τα ΑΤΕΙ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης δηλαδή της μεθοδευμένης υποβάθμισης και πειθάρχησης της παιδείας σε σχολεία, τεχνική εκπαίδευση και σχολές. Μάλιστα, οι κατευθύνσεις της αναδιάρθρωσης έχουν κεντρικό χαρακτήρα βάση των προτύπων ανάπτυξης του καπιταλισμού και της επιβολής της κρατικής εξουσίας των αποκλεισμών. Στο εκπαιδευτικό σύστημα της αγοραίας γνώσης και των ταξικών φραγμών τα πτυχία δεν έχουν αξία και στο εξατομικευμένο περιβάλλον της «αριστείας» μόνη εργασιακή προοπτική είναι η «μαύρη» εργασία κι η επισφάλεια.

Η έρευνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πανεπιστημίου, τόσο ως εργασιακή προοπτική για τους/ις φοιτητ(ρι)ες, όσο και ως πεδίο εκμετάλλευσης για τα αφεντικά και τους στρατιωτικούς και κατασταλτικούς σκοπούς του κράτους και των συμμάχων του. Η έρευνα παρότι αποτελεί εργασία βρίσκεται στην αφάνεια, “μαύρη” ανασφάλιστη, χαμηλά αμειβόμενη ή απλήρωτη. Τη συνθήκη αυτή εκμεταλλεύονται οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τους/ις ερευνητ(ρι)ες και τους υποψήφιους διδάκτορες για να παράγουν έργο προδιαγραφών κι εξειδίκευσης, ανασφάλιστοι κι απλήρωτοι. Τέλος μέσω των αναδιαρθρώσεων προς το σύγχρονο πανεπιστήμιο φαίνεται να μετατρέπουν την έρευνα σε πεδίο χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης των συμφερόντων.

Τα ερευνητικά που προωθεί το πανεπιστήμιο είναι εκείνα που ενισχύουν την κερδοφορία και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η μελέτη, παρακολούθηση και κατασκευή Επιχειρησιακού Κέντρου Επιτήρησης Συνόρων με θερμικές κάμερες στα σύνορα του Έβρου το 2012, ενώ από το 2019 στο ΕΜΠ είναι ενεργά το πρόγραμμα ANDROMEDA, πάλι με θέμα την επιτήρηση των συνόρων χρηματοδοτούμενο από υπουργεία άμυνας και την ελληνική αστυνομία, το PREVISION εργαλείο επίλυσης δύσκολων εγκληματικών υποθέσεων κι αξιολόγησης κινδύνου όπως «κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης», το πρόγραμμα SIRIUS το οποίο συλλέγει κι επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με το εργασιακό προφίλ μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο μετά το 2014 ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για την κοινωνική τους ένταξη και τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας.

Αντίστοιχα παραδείγματα ερευνητικών προγραμμάτων για τις ανάγκες του κράτους υπάρχουν και σε έρευνες με λιγότερη εφαρμογή στην άμεση παραγωγή, οι οποίες μάλλον εξυπηρετούν περισσότερο την εγκληματολογία και την αντιτρομοκρατική και μπορούν να βοηθήσουν στις αντι-αναρχικές πολιτικές του υπουργείου και στη νομική θωράκιση της δικαιοσύνης απέναντι στον αναρχικό αγώνα. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην έρευνα των Λ. Ρόρη και Β. Γεωργιάδου, “Policy Brief for the Hellenic Observatory Research Grant. Low-intensity violence in crisis-ridden Greece: evidence from the far right and the far left”. Έχει ενδιαφέρον η σημειολογία στην πρώτη παρουσίαση της έρευνας η οποία έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να απευθύνει χαιρετισμό και τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δίνει τον πολιτικό τόνο λίγες μέρες μετά το τελεσίγραφο απέναντι στις καταλήψεις το 2019. Στην έκθεση γίνεται μια προσπάθεια «να παράσχει το αναγκαίο θεωρητικό υπόστρωμα, επενδεδυμένο με το κύρος της ακαδημαϊκής αυθεντίας…ώστε να λειτουργήσει ως νομιμοποιητική αρχή των κρατικών πολιτικών διαχείρισης των σωμάτων.» , συγκεκριμένα γίνεται η προσπάθεια μέσω της εννοιολογικής υπερέκτασης της «βίας χαμηλής έντασης» να στοιχειοθετήσει το αναρχικό κίνημα ως γέφυρα για τη στρατολόγηση τρομοκρατών κι άρα τη πολιτική οχύρωση του συστήματος απέναντι σε αυτό.

Τέλος δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) με σκοπό την έρευνα, τον σχεδιασμό και στη συνέχεια την βιομηχανική παραγωγή ενός μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροσκάφους (UAV drone) σταθερής πτέρυγας με την επωνυμία του «Αρχύτας» με διάρκεια 2,5 χρόνια και δαπάνες περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Η σχέση μεταξύ πανεπιστημίου, ερευνητικών προγραμμάτων και ΝΑΤΟ τονίστηκε στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Φεβρουαρίου του 2022, λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στην οποία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι υπάρχει η ετοιμότητα να φιλοξενηθεί το Περιφερειακό Γραφείο του DIANA (Επιταχυντής Αμυντικής Καινοτομίας) στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει σημαντικά Κέντρα Ερευνών που συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

Η αξία της ζωής υποβαθμίζεται καθημερινά, διάλυση της δημόσιας υγείας, γυναικοκτονίες, φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού, μετανάστευση και παρανομοποίηση, ανασφαλής κι επισφαλής εργασία, ακρίβεια, και ο πόλεμος αποτελεί πραγματικότητα που όλο και πλησιάζει. Ο κόσμος γύρω μας καταρρέει κι εμείς αμήχανα αδιαφορούμε ή παρακολουθούμε παθητικά. Στο ερώτημα ποιος οδηγεί ξανά και ξανά τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο, η αυταρχικότητα του Πούτιν ή οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ εμείς απαντάμε ξεκάθαρα ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ. Γιατί αυτό που γεννάει τους πολέμους, τους νεκρούς, τη μετανάστευση και τη φτωχοποίηση είναι το κρατικό, καπιταλιστικό, ιμπεριαλιστικό σύστημα. Δε πρόκειται να πολεμήσουμε για τα συμφέροντα τους, να γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους, να πεθάνουμε για τις πολυεθνικές τους. Καμία εμπλοκή στον πόλεμο. Ούτε με τη Ρωσία, ούτε με το ΝΑΤΟ.

Ζούμε σε συνθήκες ακρίβειας, με ανατιμήσεις βασικών αγαθών, «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, την αύξηση της ανεργίας και των ελαστικών μορφών εργασίας και μόνο σκοπό της εξουσίας να μετακυλήσει την κρίση στις πλάτες της κοινωνικής βάσης. Βλέπουμε την ίδια πολιτική να εφαρμόζεται και στη λέσχη του ΑΠΘ. Από τις 26/1 έγινε το άνοιγμα της τραπεζαρίας κι η είσοδος πλέον γίνεται μόνο με την επίδειξη πάσο και πιστοποιητικού και ταυτόχρονα με τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και το μειωμένο προσωπικό δημιουργούνται τεράστιες ουρές. Οι ουρές αποτελούν αποκλεισμό στην πράξη για όσους/ες δεν έχουν τον χρόνο να περιμένουν. Πρόσφατο είδαμε το παράδειγμα των δύο άγονων διαγωνισμών, παρ’ ότι υποχρέωση του δημοσίου ήταν η ανάληψη της σίτισης, η διοίκηση αρνούμενη να αναλάβει το κόστος, δέχεται προσφορές χαμηλότερου κόστους για την εργολαβία. Δηλαδή ενώ ο προϋπολογισμός παραμένει σταθερός, μειώνονται οι μερίδες, το κόστος πρώτων υλών κλπ. Ακόμα και η σίτιση λοιπόν αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τα αφεντικά τα οποία δε νοιάζονται παρά να μετακυλήσουν το κόστος της κρίσης στις πλάτες μας.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΠΑΤΣΟΙ & ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΘΑ ‘ΝΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

Άμεση αθώωση των 140 συλληφθέντων/είσσων από τις εκκενώσεις σε Κάτω Πολυτεχνείο (Αθήνα) Πρυτανείας ΑΠΘ και ΕΜΠ και τον αγώνα ενάντια στο νόμο 4777

Άρση της δικαστικής σκευωρίας σε βάρος 8 αγωνιστ(ρι)ών της ΑΣΟΕΕ, καμία υποχρεωτική λήψη DNA από τους 14 αγωνιστές της κατάληψης πρυτανείας ΕΜΠ

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Στέκι στο Βιολογικό και στο στέκι στο χημικό, Αθώωση των 15 συλληφθέντων/είσων

Λευτεριά στον Π. Καλαιτζή καμία ποινικοποίηση των φιλικών σχέσεων, Αλληλεγγύη στους διωκόμενους για την Οργάνωση Αναρχική Δράση

Η ακρίβεια είναι βία ταξική, η αλληλεγγύη το όπλο μας. Λέσχη ανοιχτή για όλους/ες. Έξω οι εργολαβίες.

Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 6 Απρίλη 10.30 Καμάρα


Τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ [κάλεσμα στην απεργία 6 Απρίλη]

Τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021, η πετρελαϊκή BP ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ, με 4.1 δις $, στο σύνολο των 12.1 δις $ του 2021. Παράλληλα, εκείνη την περίοδο ξεκίνησε η καπιταλιστική επίθεση στα εισοδήματα μας με ραγδαίες αυξήσεις τιμών, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να φτάνει το 7.9% στις ΗΠΑ και 5.6% στην ΕΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα δεν είναι “τιμωρία από τον Θεό”, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι, αλλά η ακόρεστη όρεξη των αστών για όλο και περισσότερα κέρδη. Και αυτά τα κέρδη περνάνε μέσα από τα σώματά μας. Όσα είδαμε το βιωτικό μας επίπεδό να πέφτει το τελευταίο τρίμηνο, να μην την παλεύουμε οικονομικά, πρέπει να αποκτήσουμε καλό σημάδι για να χτυπήσουμε τον κόσμο που μας καταπιέζει, τον κόσμο των καπιταλιστών.

Εργατικά ατυχήματα και σφαίρες στο ψαχνό.

Από τον Μάρτιο του 2021 εώς τον Μάρτιο του 2022 έχουν σημειωθεί 47 εργοδοτικές δολοφονίες, κωδικοποιημένες ως “εργατικά ατυχήματα”. Τα κάτεργα των αφεντικών, η δουλειά «ήλιο με ήλιο», τα μηδαμινά μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που γίνονται οι τάφοι των προλεταρίων. Και αυτό όταν δεν είσαι μετανάστρια, κρατημένη σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης του ελληνικού κράτους με πάντα την απειλή της απέλασης (ακόμα και αν έχεις όλα τα χαρτιά σου), ή Ρομά που είχες την ατυχία να σε κυνηγάνε οι μπάτσοι για ένα σαράβαλο αμάξι. Οι καταπιεσμένοι σε αυτό τον κόσμο δεν μπορούν να βρουν δηκεοσίνη. Η πραγματική υποτίμηση των ζωών μας, από περισσευούμενες σε αναλώσιμες σε δολοφονημένες, είναι η νέα σύγχρονη κανονικότητα του ελληνικού κράτους. Οι συνθήκες για λιγότερη δουλεία, καλύτερους μισθούς και πραγματική προστασία των ζωών μας είναι πιο ώριμες από ποτέ. Γι’ αυτό πρέπει να φτιάξουμε κοινότητες αγώνα, πολυεθνικές, ταξικές και επαναστατικές, που να συμπεριλαμβάνουν όλα τα καταπιεσμένα υποκείμενα,.

Η Ελλάδα πολεμάει.

Το ελληνικό κράτος έχει, πρώτα και κύρια, σκοπό να κυριεύσει και να καταπιέσει τον εσωτερικό εχθρό. Ωστόσο, τα συμφέροντά του εκτείνονται και έξω από τα σύνορα, γι’ αυτό τρέχει να βγει κερδισμένο σε κάθε αναμπουμπούλα. Η Ελλάδα πολεμάει στην ανατολική Μεσόγειο, τόσο εναντίων της Τουρκίας και της Λιβύης όσο εναντίων των μεταναστ(ρι)ών. Πολεμάει στην Υεμένη, στέλνοντας πολεμικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία για να συνεχιστεί η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση του 21ου αιώνα, πολεμούσε και στη Σομαλία ενάντια στους πειρατές, προκειμένου να διασφαλίσει ασφαλές και εύκολο πέρασμα από τη διώρυγα του Σουέζ. Πολεμάει στο Μάλι και στη ζώνη του Σαχέλ, στη νέα διαμάχη για την Αφρική, αυτή τη φορά με την Ευρώπη και την Αμερική εναντίων της Κίνας. Ενώ, όπως βλέπουμε σε όλα τα ενημερωτικά μέσα εδώ και πάνω από έναν μήνα, πολεμάει στην Ουκρανία. Στέλνει πολεμικό εξοπλισμό, τρέχοντας πιο γρήγορα από το ΝΑΤΟ, κάνει δηλώσεις υπέρ του Ζελένσκι και ξεπλένει τα φασιστικά τάγματα της Ουκρανίας. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει μόνο να κερδίσει από αυτόν τον πόλεμο, γιατί θα σιγουρέψει την κυριαρχία του στη Μαύρη Θάλασσα και στα στενά του Βοσπόρου. Το κατασκευαστικό κεφάλαιο θα συνεχίσει την ιστορία του (όπως στη Γιουγκοσλαβία) και θα κερδίσει ξαναχτίζοντας τις κατεστραμμένες περιοχές, υπόσχεται νοσοκομεία στην Ουκρανία (την ίδια στιγμή που μετράμε 27.160 νεκρούς της τάξης μας από τον κορονοϊό, και κλείνει νοσοκομεία). Ταυτόχρονα, ποντάρει στον ξεριζωμό και στην προσφυγιά για να βρει νέο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, μέσω των μεταναστ(ρι)ών από την Ουκρανία, ενώ το ελληνικό κεφάλαιο γκρινιάζει για το λεγόμενο brain drain.

6 Απρίλη αντιπολεμική απεργία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε το προλεταριάτο της ελλάδας, ανεξαρτήτου εθνικότητας και φύλου, να αρνηθεί αυτή την καθημερινότητα. Μαζί θα γκρεμίσουμε τον κόσμο των αστών, θα ακυρώσουμε τα σχέδια της Ελλάδας, θα φτιάξουμε νέες μορφές συλλογικής ζωής. Οι εξεγέρσεις του μέλλοντος θα φέρουν στο προσκήνιο τη ζωή που μας αξίζει.

Αντιπολεμική απεργία – πολιτική ανυπακοή.

Να μπλοκάρουμε τη μηχανή του πολέμου – Να μπλοκάρουμε τη μηχανή της παραγωγής

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 10.00 ΚΑΜΑΡΑ

Antiwar Διεθνιστική Κίνηση


Δεν θα πληρώσουμε (και αυτήν) την κρίση του κεφαλαίου

Είτε στην Δύση είτε στην Ανατολή, είτε στις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είτε στη Ρωσία και στην Κίνα, μια νέα πολεμική συνθήκη επιβάλλεται στις υποτελείς τάξεις: Φτωχοποίηση, εξαθλίωση, καταστολή. Αντίστοιχα, το ελληνικό κράτος εντείνει την πολεμική του προετοιμασία μέσα από εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων, την εμπλοκή του στους πολέμους στην Αφρική και στην Υεμένη, τον ανταγωνισμό για την νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και την συμμετοχή του στον πόλεμο της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα η πιο σημαντική προετοιμασία που γίνεται είναι το χτίσιμο εκ νέου του εθνικού αφηγήματος απέναντι σε παλιούς και καινούργιους εχθρούς. Η εθνική ενότητα είναι ό,τι πιο κρίσιμο αυτή τη στιγμή για το κράτος καθώς μπορεί να δώσει την νομιμοποιήση να συνεχιστεί η υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης, να συνεχιστεί η εμπλοκή του ελληνικού κράτους σε αυτόν τον πόλεμο.

Για εμάς ο εχθρός είναι εδώ. Τα αφεντικά μας που είτε νόμιμα, είτε παράνομα κλέβουν την υπεραξία που παράγουμε. Οι ιδιοκτήτες της ΔΕΗ, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου οι οποίοι μας φέρνουν λογαριασμούς ίσα με ένα ολόκληρο ενοίκιο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μας έχουν ανεβάσει το ενοίκιο στα ύψη. Τα σούπερ μάρκετ, που από την αρχή της πανδημίας δεν έχουν σταματήσει να κερδοφορούν στις πλάτες μας. Οι μπάτσοι που μας δέρνουν στις πλατείες, στις πορείες και στις απεργίες.

Εχθρός μας, λοιπόν, είναι ένας, το κεφαλαίο και δεν θέλουμε, ούτε μπορούμε να πληρώσουμε και αυτή την κρίση του. Το κάνουμε εδώ και 15 χρόνια.

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ

στη μετακύλιση της καπιταλιστικής κρίσης στο κόστος ζωης μας

στον πολεμο, στον μιλιταρισμο, στον εθνικισμό

Ανοιχτή αντιπολεμική συνέλευση


Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση
στις 6 Απρίλη στις 10:30 στην Καμάρα
στα πλαίσια της γενικής απεργίας
με αιχμή την εναντίωσή μας στις απολύσεις και αναστολές του ανεμβολίαστου προσωπικού και στη διάλυση του Ε.Σ.Υ.

Απολύσεις

Μετά τις αόρατες απολύσεις σε όλους τους κλάδους του ιδιωτικού τομέα λόγω μη εμβολιασμού (ακόμα και εναεριτών της ΔΕΗ!!!), τις απολύσεις συμβασιούχων στα νοσοκομεία, έρχονται και οι απολύσεις μονίμων υπαλλήλων της περίθαλψης.

Για το καλό μας

Με όχημα το καλό αυτού που αποκαλούν δημόσια υγεία (και παρά το φιάσκο του τείχους ανοσίας) κατέστρεψαν εδώ και 2 χρόνια την όποια δημόσια περίθαλψη και τα εργασιακά δικαιώματα. Με την κατάργηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μονοθεματικά, την αποψίλωση όλων των λειτουργιών για να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα και τέλος το κλείσιμο νοσοκομείων για να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα, όπως είδαμε όψιμα να συμβαίνει με το Παίδων Πεντέλης. Ενώ ταυτόχρονα σιωπή για τα φακελάκια, τα απογευματινά ιατρεία, τις λίστες αναμονής των χειρουργείων που στόμωσαν ακόμα περισσότερο. Σιωπή για το στίβαγμα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και στα εργοστάσια. Η κοινωνική αποστασιοποίηση κι αυτή για το καλό μας, εφαρμόστηκε μόνο στις διαμαρτυρίες και επιτεύχθηκε για τους κοινωνικούς αγώνες. Για το καλό μας όλα αυτά. Για το καλό μας και οι απολύσεις υγειονομικών.

Κανιβαλισμός

Έπεισαν συναδέρφους υγειονομικούς και εξυπηρετούμενους του συστήματος περίθαλψης να πιστέψουν ότι οι ανεμβολίαστοι φταίνε για όλα. Για την μετάδοση του ιού, τις μεταλλάξεις,για την κατάντια του συστήματος περίθαλψης, για την μη επιστροφή στην κανονικότητα και την οικονομική κρίση. Επέβαλαν έναν ακόμα διαχωρισμό (πέρα από εθνικούς, φυλετικούς,θρησκευτικούς,σεξιστικούς διαχωρισμούς) στους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου κι έστρεψαν τον ένα απέναντι στον άλλο. Κι έτσι συνάδερφοι υγειονομικοί αλλά και μεγάλο μέρος της κοινωνίας ανέχεται -αν δεν χειροκροτάει- τα υγειονομικά πάσο, τους αποκλεισμούς, τους εκβιασμούς,τις αναστολές και τέλος τις απολύσεις. Ενορχηστρωμένος κανιβαλισμός από τα ΜΜΕ, τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι απολύσεις είναι μόνο η αρχή…

Μα αν δεν καταλάβουμε πως αυτά τα μέτρα μας αφορούν όλες κι όλους, μας περιμένουν παραπάνω μέτρα, παραπάνω υποταγή, παραπάνω υποδούλωση στα δεσμά της οικονομίας. Σήμερα πληρώνουν πρόστιμο οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι άνω των 60 γιατί επιβαρύνουν λένε το σύστημα υγείας, αύριο θα πληρώνουν τη θεραπεία τους οι καπνιστές και τις αγωγές τους για το σακχαρώδη διαβήτη οι παχύσαρκοι. Σήμερα απολύονται οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, αύριο θα έρθει η σειρά των εκπαιδευτικών ή κάποιου άλλου κλάδου. Σήμερα περιθωριοποιούνται οι ανεμβολίαστοι πολίτες, αύριο κάποιος άλλος διαχωρισμός θα βρεθεί για να διχάσει την κοινωνία σε όφελος των αφεντών της, να ταπεινώσει και να εξοντώσει τους διαφορετικούς,τους αδύναμους, τους διαφωνούντες.

Ακηδεμόνευτοι ΑΓΩΝΕΣ υγειονομικών και εξυπηρετούμενων υπηρεσιών περίθαλψης

ΕΝΑΝΤΙΑ σε εθνικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς, έμφυλους διαχωρισμούς

ΕΝΑΝΤΙΑ σε παλιούς και νέους αποκλεισμούς από την περίθαλψη

ΟΧΙ στα ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΣΟ, τις αναστολές και τις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Πρωτοβουλία υγειονομικών Θεσσαλονίκης ενάντια στους αποκλεισμούς


Κανένας πόλεμος μεταξύ των λαών! Καμία ειρήνη μεταξύ των τάξεων!

Ταξικό-διεθνιστικό μπλόκο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την πολεμική μηχανή!

Απεργιακή πορεία: Τετάρτη 6/4, 11:00, Καμάρα

*Στηρίζουμε το μπλοκ της Ανοιχτής Αντιπολεμικής Συνέλευσης

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)


“Kαι στον πόλεμ’ “όλα για όλα”

κουβαλούσα πολυβόλα

να σκοτώνονται οι λαοί

για τ’ αφέντη το φαΐ.”

Κ. Βάρναλης

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες είμαστε αυτοί που βιώνουμε καλύτερα από όλους τι θα πει καπιταλιστική κρίση. Οι μισθοί μας δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες, δουλεύουμε απλήρωτοι/-ες, πολλές φορές ανασφάλιστοι/-ες, με υπερωρίες και με τον συνεχή φόβο της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασής μας. Ακόμα χειρότερα πολλοί/πολλές από εμάς χύνουν το αίμα τους τραυματιζόμενοι/-ες ή δολοφονημένοι/-ες εξαιτίας των πλημμελών μέτρων ασφαλείας που αποτελούν για τα αφεντικά απλά ένα ακόμα πρόσθετο κόστος. Όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν είχαμε να ανησυχούμε μόνο για το διαλυμένο σύστημα υγείας ή για τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα προσωπικής προστασίας στους χώρους δουλειάς μας, αλλά και για την κλιμακούμενη επιδείνωση των όρων εργασίας μας, την οποία κυβέρνηση και αφεντικά, εκμεταλλευόμενοι την συνθήκη της πανδημίας, καθιέρωσαν σε γενικευμένη κλίμακα.

Σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση, ενώ αδιαφόρησε προκλητικά για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας, εξίσου προκλητικά, έφερε προς ψήφιση τον Ιούνιο του ’21 ένα νομοσχέδιο που μοναδικό στόχο είχε να αυξήσει το κέρδος των αφεντικών και να τσακίσει τα όποια εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα είχαν επιβιώσει από την επέλαση των μνημονίων την προηγούμενη δεκαετία. Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη ήρθε να νομιμοποιήσει με κρατική βούλα τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών (κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων, καθιέρωση των απλήρωτων υπερωριών -θα δίνονται ως άδεια-, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε επιπλέον κλάδους κλπ) ενώ παράλληλα επιχείρησε μια ευθεία επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία και την ίδια την ύπαρξη των εργατικών σωματεία και των συλλογικών μας οργάνων.

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τρομερό κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά αγαθά (ρεύμα, βενζίνη, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, τρόφιμα κλπ) που σε συνδυασμό με την εκτόξευση των ενοικίων και τους ήδη πετσοκομμένους μισθούς, αλλά και την άνοδο της ανεργίας, έρχονται να δημιουργήσουν μια συνθήκη ασφυκτική, θέτοντας πραγματικό ζήτημα επιβίωσης για πάρα πολλούς και πολλές από εμάς.

Την ίδια στιγμή όμως το ελληνικό κράτος έχει λεφτά για ξόδεμα. Συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια ευρώ σε καινούργια εξοπλιστικά προγράμματα (πάνω από το 2% του ΑΕΠ της χώρας, κρατώντας τη χώρα δεύτερη στη λίστα του ΝΑΤΟ μετά τις Η.Π.Α.) και αποκτά ενεργό ρόλο στους πολεμικούς σχεδιασμούς του οργανισμού αυξάνοντας και αναβαθμίζοντας τις νατοϊκές βάσεις. Όπως είναι εύκολα ορατό, η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναβαθμίζει το επίπεδο της σύγκρουσης μεταξύ των υπερδυνάμεων και φέρνει την πολεμική αντιπαράθεση όλο και πιο κοντά μας. Το ξαναμοίρασμα τις γης από τις υπερδυνάμεις (με στόχο προφανώς η κάθε πλευρά να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα) και η όξυνση της πολεμικής αντιπαράθεσης που αυτή η συνθήκη συνεπάγεται, προμηνύει νέες εντάσεις στην περιοχή, καθιστώντας όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο επέκτασης των πολεμικών εστιών.

Στο ενδεχόμενο ενός πολέμου όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως όλοι εμείς, οι εργάτες και οι εργάτριες από κάθε χώρα, θα είμαστε οι πρώτοι που θα καλεστούν για να πεθάνουν ή μένοντας στα μετόπισθεν να δουλέψουν με ακόμα πιο εξευτελιστικούς όρους, προκειμένου να συνεχίσουν τα αφεντικά μας να πλουτίζουν. Να συνεχίζουν να κερδίζουν δηλαδή αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το τσάκισμα των ζωών μας, αυτοί που σπέρνουν εθνικισμούς και προκαλούν εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των λαών για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Έχοντας επίγνωση που βρισκόμαστε και τις δυσκολίες που οφείλουμε να ξεπεράσουμε για να ξανακερδίσουμε ακόμα και τα “αυτονόητα”, αλλά έχοντας και επίγνωση του που πηγαίνει το πράγμα με την κρίση που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, οφείλουμε να κάνουμε κτήμα όλων μας το ότι η πάλη ενάντια στον πόλεμο -και τον εθνικισμό που τον νομιμοποιεί-, η πάλη για ειρήνη μεταξύ των εκμεταλλευόμενων, είναι και αυτή εργατική υπόθεση και μονόδρομος, για να σταματήσουν τα σφαγεία που στήνονται στον πλανήτη, για να σταματήσει η εκμετάλλευση και η φτώχεια.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ:

Τετάρτη 6/4, 10.30, ΚΑΜΑΡΑ

Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)


ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΤΑΞΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΗΝ ΟΞΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ, ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΤΕΓΑΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ,
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ- ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Αθήνα: Συγκέντρωση, Προπύλαια, 11.00 & Διαδήλωση με το μπλοκ της Συνέλευσης Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση
Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση, Καμάρα, 10.30

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση- Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


Συγκέντρωση στην απεργιακή κινητοποίηση 6 Απριλίου στις 10:30, Καμάρα.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ & ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

Αυτό που ονομάζεται «κρίση» σοβεί στον κόσμο τουλάχιστον μετά το 2008 και εξακολουθεί παίρνοντας ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες διαστάσεις. Με απλά λόγια όταν ακούμε για κρίση σημαίνει ότι τα αφεντικά, οι κατέχοντες τεράστια μερίδα του κοινωνικού πλούτου δεν είναι ικανοποιημένοι από το ποσοστό και τον ρυθμό αύξησης των κερδών τους -όταν μια καπιταλιστικού οικονομία καταρρέει λόγω των εγγενών αντιφάσεών της- ετοιμάζοντας έναν νέο κύκλο επίθεσης, στους μισθούς, τα δικαιώματα και τη ζωή μας, στις ζωές δηλαδή των φτωχών, των εργαζόμενων, των ανέργων.
Αν από το 2008 η κρίση εμφανίστηκε στην Ελλάδα εξαιτίας της θέσης της ως αδύναμου κρίκου της Ε.Ε., σήμερα αυτή βαθαίνει και εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Η εμφάνιση της πανδημίας του Covid-19 επιτάχυνε την διαδικασία ανάπτυξης της κρίσης, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, με τις κυρίαρχες εξ αυτών να βρίσκουν άλλη μια ευκαιρία για περαιτέρω αύξηση των κερδών τους και τους ανθρώπους των κατώτερων, πληβειακών τάξεων να πεθαίνουν κατά εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και οι ζωές τους να υποτιμούνται εκ νέου. Στην χώρα μας περίπου 27.500 άνθρωποι έπεσαν θύματα της συνδυασμένης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, η οποία χαρακτηρίστηκε από την πανθομολογούμενη απροθυμία του κράτους και της κυβέρνησης να λάβει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο υπεράσπισης της κοινωνικής βάσης, πλην του σημαντικού -μα όχι αρκετού από μόνο του- μαζικού εμβολιασμού.
Οι παρατεταμένες κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος, οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί για τη νομή των φυσικών ενεργειακών πόρων, τη διαχείριση και την επιβολή σε διάφορες αγορές, σε συνδυασμό με την παντοτινή λαιμαργία των κατά τόπους αφεντικών για όλο και μεγαλύτερα κέρδη, οδηγούσαν πάντα στις πολεμικές συγκρούσεις. Όσο οι κοινωνίες βρίσκονται δέσμιες του λεγόμενου «εθνικού συμφέροντος», του ιδιωτικού κέρδους και της καπιταλιστικής συσσώρευσης ο πόλεμος θα αποτελεί τον μονόδρομο των αυτοκρατοριών σε σύγκρουση. Έτσι η παρατεταμένη καπιταλιστική κρίση κορυφώνεται γι’ ακόμη μια φορά με τον τωρινό πόλεμο στην Ουκρανία.
Η τεχνητή ενεργειακή κρίση που προηγήθηκε και συνδέθηκε άμεσα με ότι ονομάστηκε στροφή στον «πράσινο καπιταλισμό» και την «καθαρή ενέργεια» απηχούσε ουσιαστικά στην εφαρμογή μιας νέας ενεργειακής στρατηγικής των αφεντικών στη Δύση, με σκοπό την επαναχάραξη των γεωστρατηγικών συσχετισμών, στοχεύοντας μακροπρόθεσμα στην απόκτηση μεγαλύτερων κερδών και την εξασφάλιση αυτάρκειας ενεργειακών πόρων. Το αποτέλεσμα είναι και πάλι το ίδιο για την κοινωνική βάση: υποτίμηση των ζωών μας μέσα από την ραγδαία αύξηση της τιμής ενέργειας εν μέσω χειμώνα. Οι λογαριασμοί στα νοικοκυριά και το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα -όσο ποτέ άλλοτε- φτάνοντας έως και το εξωφρενικό 300% για την ίδια ποσότητα κατανάλωσης σε κιλοβατώρες. Το ρεύμα και το αέριο -όπως επίσης και το πετρέλαιο- εκτοξεύτηκαν, συμπαρασύροντας ασφαλώς και όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μαζί τους. Ακόμα και την η τιμή του ψωμιού έφτασε σε ασύλληπτα μέχρι πρότινος ύψη… Με αυτό το τρόπο υποτιμάται και υποβαθμίζεται με γρήγορες διαδικασίες η οικονομική και κατ’ επέκταση η καταναλωτική δυνατότητα των φτωχών, εξαθλιώνοντας ακόμη περισσότερο τις ζωές τους. Εν τω μεταξύ, οι μισθοί είτε παραμένουν στα ίδια επίπεδα, είτε αυξάνονται κατά γελοίο βαθμό (αυξήσεις της τάξεως των 13€), πράγμα που σημαίνει στην ουσία πως μειώνονται, αφού δεν ανταποκρίνονται ούτε ως κλάσματα στην αύξηση του κόστους ζωής. Η προηγούμενη ενεργειακή κρίση, ανατέλλει τώρα στον εφιαλτικό ορίζοντα της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Βασικά προϊόντα όπως το ψωμί, το ηλιέλαιο κ.ά. αυξάνονται ακόμη περισσότερο, ενώ οι τιμές των καυσίμων και εν γένει των υδρογονανθράκων ορυκτών διαμορφώνουν μια πραγματικότητα στην οποία τα κατώτερα στρώματα αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα βασικά, με όρους επιβίωσης. Η επονομαζόμενη ”πραγματική οικονομία” φλερτάρει εκ νέου με μια ολοκληρωτική κατάρρευση.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση, πιστή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ντόπιων ολιγαρχών, αποποιείται όποιας ευθύνης, μεταφέροντας το φταίξιμο στη διεθνή συγκυρία, τον πόλεμο κ.λ.π. Ωστόσο, αυτή η δήθεν αληθοφανής δικαιολόγηση αποκρύβει, πέρα ως πέρα, την ενσυνείδητη επιλογή της να μην λάβει κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης των εργαζομένων και πραγματικής στήριξής της κοινωνίας μέσα σε αυτήν τη δυσμενή συνθήκη. Το μοντέλο διαχείρισης που εφαρμόστηκε εναντίον της πανδημίας επανέρχεται ανανεωμένο, οδηγώντας σε απόγνωση τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα πληβειακά στρώματα.
Το μόνο πιο γελοίο από την ίδια την πολιτική που ασκούν οι ελίτ μοιάζει να είναι οι φωνές των υπαλλήλων τους στα ΜΜΕ, από τους δέκτες των οποίων διατείνονται ότι όλα βαίνουν καλώς σε ευθεία αντιπαράθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού. Έφτασαν αυτοί οι γελωτοποιοί του βασιλιά να λένε ξεδιάντροπα ότι τα καύσιμα και η ενέργεια είναι ούτως ή άλλως είδη πολυτελείας και αφορούν την ”παραγωγική” ελίτ που τα χρειάζεται και όχι τη βάση της κοινωνίας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα αυτή που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μέσα στην οποία οφείλουμε να δράσουμε. Είναι ο δυστοπικός μονόδρομος που έχει να μας υποσχεθεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η κρατική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και γενικότερα η προσπάθεια αναδιάρθρωσης μέσω περαιτέρω καταπίεσης και εξαθλίωσης των πληβείων του καπιταλισμού, κάνει ακόμα πιο εμφανή τα αδιέξοδα του και την αδυναμία του ίδιου του συστήματος να επιτρέψει στους καταπιεσμένους να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ενόσω οι πολεμικές εμπλοκές και συρράξεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη φέρνουν το τέρας του πολέμου όλο και πιο κοντά.
Απέναντι στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό είναι για ακόμη μια φορά η στιγμή να προτάξουμε την αξιοπρέπεια, την αντίσταση, την αλληλεγγύη. Από τις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας έγινε σαφές πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Απέναντι στην ακρίβεια, την υποτίμηση των ζωών, τη φτωχοποίηση και την καταπίεση, απέναντι σε πολέμους και εθνικισμό, απέναντι σε κράτη και αφεντικά που καταδυναστεύουν τις ζωές μας να εντείνουμε τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Να σταθούμε όλοι και όλες μαζί στο δρόμο και τους αγώνες της κοινωνικής αντίστασης και της ταξικής αλληλεγγύης.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ: Αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία κινητοποίησης δυνάμεων του αναρχικού/ελευθεριακού κινήματος για την επικέντρωση της κίνησης μας στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης της κοινωνίας αναφορικά με το ζήτημα της ακρίβειας και την άσκηση πολιτικής πίεσης ενάντια στην αύξηση του κόστους διαβίωσης των πληβείων, των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, των φοιτητών και των μαθητών. Στοχεύουμε στην διάχυση της αναρχικής πολιτικής στα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού, εκεί όπου είναι η φυσική της θέση, ώστε να συσπειρωθούν ευρύτερες δυνάμεις σε μια κατεύθυνση εργατικών διεκδικήσεων, μέσω της συνδικαλιστικής οργάνωσης σε σωματεία, την απόπειρα δημιουργίας νέων εργατικών συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών, την αύξηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, την όξυνση της ταξικής αντιπαράθεσης με το κράτος και τα αφεντικά.

Πρώτο σταθμό αυτής της κίνησης αποτελεί η ΑΠΕΡΓΙΑ της 6ης Απρίλη.

Καλούμε σε συγκέντρωση στην Καμάρα στις 10:30 π.μ..

Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


Απεργιακή συγκέντρωση

Καμπάνια δράσεων ενάντια στην ακρίβεια:

– Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη 06 Απριλίου

– Καλούμε σε μικροφωνική συγκέντρωση την Πέμπτη 07/04 στις 18:00 στον ΕΚΧ Σχολείο

– Καλούμε σε πορεία στην γειτονιά του Φαλήρου την Τρίτη 12 Απριλίου στις 18:30 στο Πεδίον του Άρεως (έναντι ΕΡΤ3)

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Μετά από 10 και πλέον χρόνια οικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης η ελληνική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με μία ακόμα επίθεση στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, μέσω του νέου κύματος ακρίβειας που εκτυλίσσεται από το καλοκαίρι του ’21, και το οποίο έχει πλέον αρχίσει να διογκώνεται ραγδαία, επηρεάζοντας βασικές ζωτικές ανάγκες και αγαθά. Η νέα παγκόσμια καπιταλιστική κρίση πυροδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από την πανδημία και προκάλεσε τεράστια αύξηση των τιμών διαφόρων προϊόντων με βασικότερο την ενέργεια (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα, καύσιμα). Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια, όπως και σε πρώτες ύλες, τα οποία ακολούθως ώθησαν σε αύξηση πολλά άλλα βασικά προϊόντα, έρχεται να χτυπήσει την κοινωνική βάση με μια σειρά τεράστιων ανατιμήσεων, που αυξάνουν δραματικά το κόστος ζωής, μειώνοντας εμμέσως το εισόδημα.

Ο κρατικός σχεδιασμός των μεγάλων αφεντικών και του νεοφιλελευθερισμού έχει να καταδείξει μέσα από τα δύο χρόνια πανδημίας, αλλά και το νέο κύμα ακρίβειας, ότι προτεραιότητα δεν είναι η επιβίωση των οικονομικά ασθενέστερων κομματιών της κοινωνίας, που έχουν αφεθεί στην εξαθλίωση, αλλά η διασφάλιση ή/και η αύξηση των κερδών των καπιταλιστών (χρηματοδοτήσεις, συμφωνίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την υγεία, την ενέργεια κτλ). Όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω το μέσο νοικοκυριό αδυνατεί να αγοράσει τα απαραίτητα αγαθά και τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ προκειμένου να καλύψει τις βασικές βιοτικές του ανάγκες, αδυνατεί να βάλει πετρέλαιο ή να ανάψει την θέρμανση, όσο χρειάζεται, καταδικασμένο σε συνθήκες κρύου επικίνδυνες για την υγεία του και τέλος αδυνατεί να πληρώσει ένα υπέρογκο νοίκι ή τις δόσεις του δανείου, με κίνδυνο να χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό και να μείνει στο δρόμο. Μολονότι, λοιπόν, εν έτει 2022, η ανθρωπότητα παράγει ποσότητες αγαθών ικανές να εξασφαλίσουν ποιοτική ζωή για όλους/ες, όλα τα παραπάνω προβλήματα μπορεί ακόμα και να φαντάζουν προνόμιο για κάποιον που μένει στο δρόμο και στερείται φαγητού και στέγης.

Όμως η ακρίβεια και ειδικότερα η ακρίβεια στην ενέργεια, δεν είναι ακριβώς ένα παγκόσμιο φαινόμενο που το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει γιατί το υπερβαίνει. Το ελληνικό κράτος έχει τεράστια ευθύνη για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στο εσωτερικό του. Η (πλήρης) απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η οποία αντί να φέρει καλύτερες τιμές στο κοστολόγιο της ενέργειας έφερε ακριβώς το αντίθετο, η στρατηγική της πράσινης ανάπτυξης που εκτόξευσε το κόστος παραγωγής, όπως και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί (που το ελληνικό κράτος προσπαθεί να συμμετέχει ενεργά), συντελούν στις υπέρογκες τιμές της ενέργειας. Την ίδια στιγμή λοιπόν που το κράτος αγοράζει πανάκριβα όπλα για να συμμετέχει σε επεκτατικούς πολέμους και διεθνείς ανταγωνισμούς (όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία) που ανεβάζουν, και προβλέπεται να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο, την τιμή της ενέργειας, αφήνει το δημόσιο σύστημα υγείας υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο απαξιώνοντας έτσι την υγεία της κοινωνικής βάσης.

Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι και αυτή η οικονομική κρίση έρχεται για να πλήξει μόνον τα οικονομικά ευάλωτα στρώματα – χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, φοιτήτ(ρι)ες, μετανάστ(ρι)ες – με τις ανατιμήσεις να τοποθετούνται σε κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης. Προκειμένου δε να ελαχιστοποιηθεί το σοκ της ακρίβειας και να ελεγχθεί η αντίδραση των πληττόμενων, δίνονται επιδόματα – τυράκια, όπως αυτό του επιδόματος θέρμανσης, τα οποία σαφώς θα πάψουν πολύ σύντομα να υφίστανται. Με άλλα λόγια, μπορεί φαινομενικά το κράτος να ανακοινώνει «μέτρα στήριξής» που απορροφούν, εν μέρει, τα υπέρογκα κόστη στην ενέργεια, αλλά στην πραγματικότητα βάζει το χέρι στην τσέπη μας και μας τα δίνει πίσω για να τα δώσουμε στους μεγαλοπαραγωγούς ενέργειας, τους οποίους η ίδια δημιούργησε υπό το πρόσταγμα της Ε.Ε. και το πρόταγμα της Ευρωπαϊκής πορείας του Ελληνικού κράτους. Η εξαθλίωση πλέον αποτελεί μία καθημερινότητα. Το περιστατικό της υπερήλικης που αναγκάστηκε να πάρει λίγα τρόφιμα χωρίς να πληρώσει, για να μπορέσει να φάει, να κυνηγείται αδυσώπητα από την αλυσίδα – κολοσσό – σούπερ μάρκετ ή οι άνθρωποι που χάνουν την ζωή τους από αναθυμιάσεις μέσα στον χειμώνα πάνω στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν σκιαγραφούν την βάρβαρη πραγματικότητα που ζούμε.

Επιπρόσθετα, η εν λόγω οικονομική κρίση, δεν ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία για την κοινωνική βάση, μιας και η οικονομική και εργασιακή εξαθλίωση είχαν ήδη ξεκινήσει με κυβερνητική εντολή, από τους πρώτους μήνες της περασμένης χρονιάς. Το κύμα ακρίβειας, έρχεται να επικαθίσει σε μία ζοφερή εργασιακή πραγματικότητα που εγκαθιδρύεται με τον αντιεργατικό Ν.Χατζιδάκη, που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη. Ο συγκεκριμένος νόμος εδραιώνει μία ολομέτωπη επίθεση σε σύσσωμη την εργατική και χαμηλόμισθη μερίδα της κοινωνίας, αφού, μεταξύ άλλων, νομιμοποιεί την 10ωρη εργασία, αποδεσμεύει τους εργοδότες από την υποχρέωση δήλωσης των υπερωριών των εργαζομένων, ποινικοποιεί τις απεργιακές κινητοποιήσεις και αποδυναμώνει το θεσμικό κύρος των σωματείων, τα οποία είναι οι μοναδικοί μοχλοί πίεσης των εργαζομένων προς το κράτος, για διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Ενώ, λοιπόν, το κύμα ακρίβειας δεν φαίνεται να κοπάζει, πλέον με την ευχή της κυβέρνησης οι μισθοί παραμένουν εξευτελιστικά χαμηλοί, τα ευέλικτα ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας δίνουν και παίρνουν, οι συλλογικοί αγώνες για διεκδίκηση των πλέον αυτονόητων εργασιακών κεκτημένων αποτελούν δικαιολογία για νομικές διώξεις όσων αντιδρούν και η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τους, ήδη υπέρογκους, μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών σε κρατικές υπηρεσίες.

Η εξαθλίωση των ζωών μας έχει λόγο και αιτία. Δεν είναι άλλος από τον καπιταλισμό, τους οικονομικούς ανταγωνισμούς που χωρίζουν τους λαούς, τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών αγαθών όπως η ενέργεια, που θα έπρεπε να είναι δημόσια και να ελέγχονται από την κοινωνία και όχι από ένα μάτσο κερδοσκόπους. Απέναντι λοιπόν στο νέο κύκλο επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κράτος και αφεντικά και μας έχουν καταδικάσει να δουλεύουμε μια ζωή για να επιβιώσουμε και όχι για να ζούμε, οφείλουμε να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας. Δίπλα ο ένας στην άλλη να χτίσουμε δίκτυα αλληλοβοήθειας και να αγωνιστούμε συλλογικά μέσα στις γειτονιές μας, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια για τα κοινά αγαθά, όπως η υγεία, η παιδεία, η στέγαση, η τροφή, η ενέργεια και το νερό, να βάλουμε φρένο στην ακρίβεια και στην υποβάθμιση των ζωών μας, να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν, ένα αξιοπρεπές παρόν και μέλλον για όλους και όλες.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΡΟΦΗ, ΣΤΕΓΗ, ΝΕΡΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο


Απεργιακή συγκέντρωση/ πορεία

Μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης της 31/3 ο φοιτητικός σύλλογος προχωρά σε:
-Κινητοποίηση για την πολεμική έρευνα στο ΑΠΘ στην Κοσμητεια του Πολυτεχνείου
– Απεργιακή Κινητοποίηση στις 6/4 11:00 καμαρα ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη και την ακρίβεια
-Παρέμβαση στην λέσχη
-Πορεία ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση 7/4 13:00
-Παρέμβαση στη ΔΕΗ
-Συγκρότηση συντονιστικής Επιτροπής αύριο 1/4 Στις 16:00 στο καμαρακι του συλλόγου για την υλοποίηση της απόφασης

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας την 24 Φεβρουαρίου αποτελεί κλιμάκωση ενός διακρατικού πολέμου που διεξάγεται χρόνια στην περιοχή. Σε μία περίοδο όπου όλοι πασχίζουν να κάνουν μια δημοσιογραφική περιγραφή του πολέμου και του θανάτου ,αναζητώντας επιχειρήματα για το ποιο κράτος έχει δίκιο και ποιο άδικο,για εμάς η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Αντιλαμβανόμαστε πως σε έναν οποιοδήποτε πόλεμο μεταξύ κρατών ο οποίος γίνεται είτε για ενεργειακές πηγές ,είτε για γεωστρατηγική κυριαρχία και γενικότερα για την απεμπλοκή των κρατών από τις καπιταλιστικές κρίσεις στο εσωτερικό τους εμείς δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα. Εμείς οι άνθρωποι της εργατικής τάξης και οι φοιτητές που δουλεύουμε για την επιβίωση μας σε μια χώρα με όλο και αυξανόμενη ακρίβεια σε βασικά αγαθά και ενέργεια η οποία ενάντια σε ότι προβάλλεται από το ελληνικό κράτος υπάρχει χρόνια και δεν ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου στον πόλεμο όπως προσπαθούν να μας πείσουν για την αποποίηση των ευθυνών,οι άνεργοι που όλο και περισσότερο χάνουμε τις δουλειές μας,οι μετανάστριες που αποκλείονται συνεχώς από το ελληνικό κράτος και βρίσκονται δολοφονημένοι στα σύνορα και στο Αιγαίο. Όσο κράτη και αφεντικά πολεμάνε για κυριαρχία τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα επωμίζονται τις συνέπειες. Δολοφονίες ,κατεστραμμένες περιοχές ,όξυνση της ταξικής εκμετάλλευσης και περαιτέρω καταστολή στο εσωτερικό των χωρών για να μην συναντήσουν εμπόδιο στην επιβολή σκληρότερων μέτρων. Παράλληλα οι διακρατικοί ανταγωνισμοί αφήνουν ένα εύφορο έδαφος για την δημιουργία εθνικών αφηγημάτων που με την σειρά τους θα θρέψουν τους νέους πολέμους.

Ανάμεσα στην “ενημέρωση ” τους για την κατάσταση στα media ,ανεξαρτήτως από ποια πλευρά προέρχονται βλέπουμε την μεταναστευτική ροή στις γύρω χώρες. Η αλληλεγγύη μας σε αυτούς που πλήττονται πραγματικά από τον πόλεμο είναι αναγκαία και αυτονόητη . Όμως οφείλουμε να αναδείξουμε πως τα κράτη που διατυμπανίζουν μια πλασματική αλληλεγγύη ανθρωπιστικής υφής στους μετανάστες της Ουκρανίας το μόνο που επιθυμούν είναι η προσωρινή προβολή τους ως θύματα-πρότυπα ευρωπαίου πολίτη,αφού είναι λευκοί και δεν διαρρηγνύουν την εθνική ομοιογένεια , που αναζητούν άσυλο. Ένα αφήγημα που επιχειρεί να δημιουργήσει μια βιτρίνα ανθρωπισμού υπέρ των δυτικών κρατών, ξεχνώντας τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές που έχουν δημιουργήσει οι πολεμικές τους επιχειρήσεις ανά τον πλανήτη. Αντίστοιχα από την άλλη πλευρά προτάσσονται παρόμοια επιχειρήματα σε έναν διαρκή πόλεμο επικοινωνίας και fake news. Μεγαλώνοντας σε μια χώρα που βλέπουμε συνέχεια τις μετανάστριες να δέχονται καθημερινά pushbacks-καταστροφές λέμβων και αφήνοντας τους να πεθαίνουν στην θάλασσα,να εργαλειοποιούνται μεταξύ των ανταγωνισμών Ελλάδας – Τουρκίας ,να βιάζονται και να δολοφονούνται στον Έβρο γνωρίζουμε πολύ καλά πως πραγματικά διαχειρίζονται τα κράτη την οποιαδήποτε μεταναστευτική ροή . Ακόμη ,στην Ελλάδα μέσα στον Απρίλη επιχειρούν να λήξουν τα προγράμματα στέγασης διώχνοντας πολλές οικογένειες και να παρατείνουν τον εγκλεισμό τους μέσα σε camps – φυλακές όπου με τις νέες νομοθεσίες κάθε μετανάστης χωρίς χαρτιά( η πλειοψηφία) είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένος δίχως δυνατότητα μετακίνησης.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση οφείλουμε να δηλώσουμε πως δεν διαλέγουμε την πλευρά κανενός κράτους και διακρατικής συμμαχίας. Ούτε της Ρωσίας ούτε του Νάτο. Έχουμε ευθύνη να αναδείξουμε την άμεση επιθετική εμπλοκή του ελληνικού κράτους στον πόλεμο με την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην προσπάθεια του να ενισχύσει την επιρροή του ίδιου και του ελληνικού κεφαλαίου στην γύρω περιοχή όπως χρόνια συμβαίνει σε πολεμικές αποστολές στην Συρία ,το Μάλι της Αφρικής ,το Αφγανιστάν και τον Έβρο. Με στόχο το άμεσο μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής του ελληνικού κράτους ως φοιτήτριες του Σ.Φ Ηλ/Μηχ δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακρυά. Στις ίδιες μας τις σχολές διεξάγεται έρευνα για drones που θα επιχειρούν στο αιγαίο για τον έλεγχο μεταναστριών και την αξιοποίηση τους σε “εσωτερικές κρίσεις” έναν χαοτικό ορισμό που εμπεριέχει από πυρκαγιές μέχρι πορείες και απεργίες .Παρόμοια προγράμματα ελέγχου/επιτήρησης ,καταστολής και δημιουργίας όπλων για πολεμικές συρράξεις διεξάγονται στο ΕΜΠ, το Δημοκρίτειο,το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλα . Παράλληλα το ελληνικό πανεπιστήμιο με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΠΘ ως δομικό κομμάτι του ελληνικού κράτους το οποίο είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ κλείνει συμφωνίες με αυτό και τον Ελληνικό Στρατό για την διεξαγωγή κοινών σεμιναρίων και ερευνητικών προγραμμάτων. Πρώτο βήμα για το μπλοκάρισμα των πολεμικών μηχανών των κρατών και την συγκρότηση ενός μαχόμενου αντιπολεμικού διεθνιστικού κινήματος είναι να ανοίξει ενεργά η συζήτηση μέσα στους συλλόγους για το μπλοκάρισμα της πολεμικής έρευνας και των αυξανόμενων πολεμικών εξοπλισμών στην χώρα και το πανεπιστήμιο μας.

Ακρίβεια

Τους τελευταίους μήνες ερχόμαστε αντιμέτωπες-οι με ένα κύμα ακρίβειας. Οι υπερφουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος- θέρμανσης που αδυνατούμε να πληρώσουμε, τα νοίκια που έχουν φτάσει στον θεό, οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και όχι μόνο, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την επιβίωση μας. Την ίδια στιγμή που ακούγαμε δηλώσεις από κυβερνητικούς εκπροσώπους που μόνο ως εμπαιγμός μπορούν να ερμηνευτούν, οι όροι που ζούμε και σπουδάζουμε γίνονται ολοένα και χειρότεροι.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το κράτος και το πανεπιστήμιο έχουν υποβαθμίσει τη λειτουργία δομών όπως η λέσχη. Κακή ποιότητα και μικρή ποσότητα φαγητού, υποστελέχωση, ουρές και αποκλεισμοί είναι η καθημερινότητα στη λέσχη του ΑΠΘ. Η εργολαβία και το πανεπιστήμιο ακολουθούν μια πολιτική υποταγής της φοιτητικής μέριμνας στο κέρδος, αποκλείοντας φοιτητές-τριες και υποβαθμίζοντας την ποιότητα. Την ίδια στιγμή, το μέσο νοίκι για φοιτητική στέγη είναι στα 400 ευρώ ενώ εισδοχές στις εστίες έχουν γίνει μόνο μια φορά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Το ζήτημα της ακρίβειας δεν οφείλεται σε κάποιου είδους «αντικειμενικές συνθήκες», δε λιγόστεψε το αέριο, το φαϊ και τα άλλα αγαθά. Συγκεκριμένα ο έλεγχος των τιμών γίνεται από μια χούφτα ανθρώπους που ελέγχουν την παραγωγή και διανομή ενέργειας.Γι αυτό το λόγο, αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια ως μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, την οποία θα ανατρέψουμε με αγώνες από τα κάτω. Ξεκινώντας από τη φοιτητική μέριμνα και τους όρους ζωής μας ως φοιτητές-τριες και ενώνοντας τους αγώνες μας με τον υπόλοιπο λαό, για να μην υπάρχει κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση-ρεύμα-νερό, για να μην μένει κανένας άνθρωπος χωρίς σούπερ μάρκετ και βασικά αγαθά.

Εκπαιδευτική αναδιάρθρωση

Ο νόμος 4777 που ψηφίστηκε πέρσι βρίσκεται στη φάση της προσπάθειας εφαρμογής του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Εσωτερική Βάση Εισαγωγής στα σχολεία που εφαρμόστηκε αποκλείοντας δεκάδες χιλιάδες μαθητές-τριες από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στέλνοντάς τους στην τεχνική εκπαίδευση και στα ιδιωτικά κολλέγια, εντείνοντας του ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Η πανεπιστημιακή αστυνομία, από την άλλη, πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή με την τελευταία εξαγγελία να ανακοινώνει την είσοδό της το Σεπτέμβρη. Παρ’ όλα αυτά, η πρυτανεία ήδη έχει δώσει αρκετές φορές τη συγκατάθεσή της για την είσοδο της αστυνομία στο ΑΠΘ, με κορυφαία στιγμή την εκκένωση του στεκιού του Βιολογικού παραμονή Πρωτοχρονιάς. Οι προσπάθειές τους για την καταστολή πολιτικών χώρων εντός του ασύλου και για την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια θα πέσουν στο κενό και το φοιτητικό κίνημα θα φροντίσει γι αυτό. Τα πειθαρχικά και οι διαγραφές δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέτρα καταστολής, αποκλεισμών ή πειθάρχησης που αφορούν τα πανεπιστήμια. Συνολικά, μέσα από τους αγώνες μας μέσα στις σχολές και με καύσιμο το μεγαλειώδες περσινό φοιτητικό κίνημα, διαφαίνονται οι δυνατότητες για τη συνολική ανατροπή του νόμου.

Από την άλλη, στην τελευταία σύνοδο πρυτάνεων η Κεραμέως εξήγγειλε πιο συγκεκριμένα τον νέο νόμο-πλαίσιο που θα καταθέσει. Ουσιαστικά, θα περιέχει όλα όσα θα ερχόταν να περιφρουρήσει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Καταρχάς, από την αρχή της χρονιάς όλα τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα έχασαν μικρότερο ή μεγαλύτερο τμήμα της χρηματοδότησής τους επειδή δεν πήραν άριστα στην αξιολόγηση. Πλέον, με το νέο νόμο θα διορίζονται συμβούλια ιδρύματος και ΓΓ ΑΕΙ, με στόχο την αποδοτικότερη υποταγή του πανεπιστημίου στα κριτήρια της αξιολόγησης, της αγοράς εργασίας και την επιχειρηματικοποίησης. Παράλληλα, γίνεται ένα μεγάλο χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων και την εργασιακή μας προοπτική. Συγκεκριμένα, θα εγκαθιδρυθούν τα δίπλα πτυχία και η ρευστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών με μαθήματα επιλογής από άλλες σχολές, κίνηση που εντείνει τη δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων. Επίσης, μέσω του ΔΟΑΤΑΠ θα αποσυνδεθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα από τα πτυχία, δίνοντας αβάντα στα ιδιωτικά κολλέγια αλλά και τα σεμινάρια επί πληρωμή. Τέλος, θα γίνουν νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολών στο βωμό των logistics και θα επαναφερθούν τα ΤΕΙ, εντείνοντας τον κατακερματισμό των αντικειμένων και των αποφοίτων.

Δίνουμε τελεσίγραφο: ο νέος νόμος δε θα κατατεθεί! Στη σχολή μας, η χρηματοδότηση είναι μηδαμινή και προέρχεται κυρίως από τον ΕΛΚΕ και τα ματωμένα ΕΣΠΑ της έρευνας για εταιρίες και το στρατό. Δεν ανεχόμαστε την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, πόσο μάλλον τη στιγμή που εξαιτίας της υποχρηματοδότησης η καθημερινότητά μας μέσα στη σχολή γίνεται όλο και δυσκολότερη επειδή φορτώνονται τα βάρη στις πλάτες μας. Εντωμεταξύ, το τμήμα μας παίρνει άριστα στην αξιολόγηση τη στιγμή που επικρατεί η κατάσταση που περιγράψαμε. Επίσης, η εργασιακή μας προοπτική ήδη πλήττεται και δεν παίρνει άλλα χτυπήματα. Από μαθήματα της σχολής που έχουν γίνει μεταπτυχιακά με δίδακτρα μέχρι τα υποχρεωτικά σεμινάρια επί πληρωμή στο ΤΕΕ, αναδεικνύεται η ανάγκη να υπάρχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο μας και αυτό να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Τέλος, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις ιδρυμάτων θα φέρουν νέα πολυδιάσπαση στον κλάδο μας, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη σχολές μηχανικών 5-6 διαφορετικών ταχυτήτων (5ετείς, 4ετείς, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και άλλα). Οπότε εναντιωνόμαστε στον νέο νόμο-πλαίσιο γιατί εκφράζει την πολιτική που ακολουθούν κυβερνήσεις-ΕΕ-ΟΟΣΑ εδώ και τουλάχιστον 3 δεκαετίες: πλήττει την εργασιακή μας προοπτική, επιχειρηματικοποιεί το πανεπιστήμιο και δίνει αβάντα στην ιδιωτική και τεχνική εκπαίδευση.

Απεργία 6 Απρίλη

Μετά από χρόνια συνδικαλιστικού λοκντάουν από τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, καλείται απεργία του ιδιωτικού τομέα στις 6 Απρίλη. Η απεργία αυτή πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά αντιπολεμικά, ενάντια στην ακρίβεια και στο νόμο Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα, ο νόμος Χατζηδάκη κατάργησε το 8ωρο και τα εργασιακά δικαιώματα, χτυπώντας παράλληλα τα σωματεία με το φακέλωμα των συνδικαλιστών και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Απέναντι σε μια τέτοια επίθεση, έχουν εκφραστεί τάσεις αμφισβήτησης από εργατικούς αγώνες όπως της Efood, της Cosco, των Εκπαιδευτικών και άλλοι. Παρ’ όλα αυτά το υπάρχον κίνημα στην πλειοψηφία του δεν είναι εξοπλισμένο να αντιμετωπίσει τον νόμο Χατζηδάκη και μένει σε μια στάση αναμονής και παρατήρησης. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ το ανεξάρτητο εργατικό-φοιτητικό κίνημα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, προσπερνώντας τους αγώνες χαμηλής έντασης και να αμφισβητήσει το νόμο στην πράξη, με Ανεξάρτητο Ταξικό Κέντρο Αγώνα κόντρα στον αστικοποιημένο συνδικαλισμός ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Παλεύουμε για:
• Αλληλεγγύη σε όλα κατώτερα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τους πολέμους του κεφαλαίου σε κάθε χώρα. Αλληλεγγύη σε μετανάστ(ρι)ες .
• Δεν διαλέγουμε καπιταλιστικό στρατόπεδο. Ούτε με Ρωσία ούτε με το Νάτο. Δεν πολεμάμε για κανένα αφεντικό και κράτος.
• Να μπλοκάρουμε τις πολεμικές μηχανές τους και την επιθετική εμπλοκή της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ στους διακρατικούς πολέμους. Ενάντια στους πολεμικούς εξοπλισμούς.
• Καμία έρευνα για Ελληνικό Στρατό και Αστυνομία. Καμία συμφωνία Ελλάδας-ΝΑΤΟ-Πανεπιστημίων.
• Ανατροπή του νόμου Κ-Χ και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία. Όχι σε πειθαρχικά και διαγραφές, κανένας αποκλεισμός από τις εξεταστικές. Να καταργηθεί η ΕΒΕ στα σχολεία.
• Ούτε σκέψη για κατάθεση νέου νόμου-πλαισίου. Καμία αποστοίχηση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία, έξω οι μάναντζερ από τις σχολές. Καμία αξιολόγηση. Κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας.
• Όχι στη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων. Ούτε σκέψη για ενιαία ψηφοδέλτια και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.
• Όχι στην ακρίβεια. Κανένας άνθρωπος χωρίς φαϊ, ρεύμα, θέρμανση.
• Να τρώμε όλοι-ες στη λέσχη του ΑΠΘ. Κανένας έλεγχος, άνοιγμα της πάνω λέσχης και όλων των διανομών, προσλήψεις εργαζομένων με αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους-ες, ποιοτικό φαϊ και επαρκείς μερίδες.
• Μέτρα προστασίας για όλους-ες. Δωρεάν ράπιντ και μάσκες για όλους-ες, κέντρα ράπιντ στο πανεπιστήμιο. Προσλήψεις και ενίσχυση στο ΕΣΥ.
• Όχι στο συνωστισμό. Περισσότερες αίθουσες για να κάνουμε μάθημα.

ΣΦ Ηλ-Μηχ


Αύριο απεργούμε! Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα:Image

Αθήνα, Προπύλαια 11:00 πμ

Θεσσαλονίκη, Καμάρα, 11:00 πμ

Γιάννενα, Εργατικό Κέντρο, 10:30 πμ

Χανιά, Πλατεία Αγοράς, 10:30 πμ

Αναμέτρηση


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΕ ΕΓΝΑΤΙΑ)

Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης


ΜΑΧΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ!

ΚΑΤΩ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ!

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ 10 πμ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΜΕ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ

Η κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά άσχημη, πρωτόγνωρη και επικίνδυνη. Από την μία ο πόλεμος στην Ουκρανία, που φέρνει τεράστιους κινδύνους για όλους τους λαούς, με την απειλή ενός 3ου Παγκοσμίου Πολέμου να είναι όλο και πιο κοντά. Η ρώσικη εισβολή πυροδοτήθηκε από την Αμερικάνικη και Ευρωπαική ελίτ, στηρίζοντας και δίνοντας όπλα στους Ουκρανούς νεοναζί (Μαιντάν 2014) και περικυκλώνοντας όλο και περισσότερο την Ρωσία (βασικός σύμμαχος της Κίνας). Οι συγκρούσεις που μαίνονται είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των ανταγωνισμών για το ποια «υπερδύναμη» θα υπερισχύσει έναντι της άλλης και το μόνο σίγουρο είναι πως οι μόνοι που δεν δικαιούνται να μιλάνε για εδαφική κυριαρχία είναι οι ΗΠΑ-ΕΕ, αφού από όπου κι αν πέρασαν άφησαν μόνο ερείπια.

Στην ίδια μας τη χώρα βρίσκεται ο εχθρός! Από την άλλη μεριά όμως, ο πόλεμος επιβίωσης που μαίνεται στην ίδια μας τη χώρα, δεν αποτελεί μόνο αποτέλεσμα των συγκρούσεων στην Ουκρανία όπως σκόπιμα θέλουν να το παρουσιάσουν (αποποιώντας τις ευθύνες των καταστροφικών πολιτικών τους). Kαθημερινά μας έρχονται συνεχώς βόμβες: Η ακρίβεια έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, η βενζίνη έχει πλησιάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο, τα ενοίκια αντί να μειώνονται ανεβαίνουν και η τιμή ρεύματος/φυσικού αερίου έχει διπλασιαστεί, ενώ τα βασικά είδη διατροφής έχουν γίνει είδη πολυτελείας. Ο πληθωρισμός έχει σπάσει ρεκόρ 25ετίας φτάνοντας το 7%.

Και η αιτία για όλα τα παραπάνω; H εγκληματική κυβέρνηση ΝΔ, που στο πέρασμά της δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο, ιδιωτικοποιώντας «ότι κινείται» (σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων), ανοίγοντας την όρεξη στους «επενδυτές»- αρπακτικά, να παίζουν με τις τιμές και τις ζωές μας. – Με τις εγκληματικές συμμαχίες της (ΗΠΑ-ΕΕ) που μας κάνουν κι εμάς πλέον «πολεμικό στόχο», τα όπλα που έστειλε στην Ουκρανία, την μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη βάση και την αγορά rafalle και άλλων πολεμικών εξοπλισμών (την ίδια στιγμή που δεν έχουμε ούτε τα βασικά!) – Με την ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη το καλοκαίρι του 2021, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα είχαν απομείνει, μετά από 10 χρόνια μνημονίων! – Για να μπορούν να επιβάλουν περαιτέρω νομοσχέδια (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΣΥ), που καταστρέφουν το σύστημα υγείας και ασφάλισης, εξοπλίζουν συνεχώς την αστυνομία, χτίζοντας ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, όπου απαγορεύεται να διαδηλώνεις και να απεργείς.

Η κατάσταση στον κλάδο ανεξέλεγκτη.. Η τουριστική σεζόν, ειδικότερα με τον πόλεμο, αποδείχτηκε μια «φούσκα» τεραστίων διαστάσεων, με τις συνέπειες να πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι μένοντας χωρίς εργασία και στην καλύτερη με το «πιστόλι στον κρόταφο» όσοι «τυχεροί» εργαστούν. Το εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας-πανδημίας-πολέμου, μας φέρνει αντιμέτωπους με νέες απειλές και τρομοκρατία από τους εργοδότες μας για μειώσεις ωρών και απολύσεις. Τα εργατικά δυστυχήματα-δολοφονίες πλέον είναι καθημερινότητα, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακίσει τους εργοδότες, με το έκτρωμα Χατζηδάκη.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ!

Αποτελεί ανάγκη ένα πραγματικό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, απέναντι στα ευχολόγια και τις γενικότητες άλλων δυνάμεων στο Συνδικάτο (ΠΑΜΕ). Ένα πραγματικό κίνημα που θα ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δίνοντας το παράδειγμα για όποια επόμενη επιχειρήσει να έρθει. Προχωρώντας και γενικεύοντας τους αγώνες των συναδέλφων σε E-Food, Cosco, ΛΑΡΚΟ, αλλά και των εκπαιδευτικών. Πρέπει να οργανωθούμε στο συνδικάτο μας, να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο εργασίας, να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον πόλεμο και την φτωχοποίηση, ξεκινώντας από την οργάνωση της απεργίας στις 6 Απρίλη. Ο εχθρός είναι στην ίδια μας τη χώρα, αυτοί που περνάνε μνημόνια, που τα εφαρμόζουν στις δουλειές μας, που μας εμπλέκουν σε πολέμους των δικών τους συμφερόντων.

  • Κατάργηση του εκτρώματος Χατζηδάκη – να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια.
  • Σταθερή και πλήρης απασχόληση, κατάργηση κάθε είδους ελαστικής, μερικής απασχόλησης.
  • Πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα, καύσιμα. Μείωση ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.
  • Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό. Κλαδική ΣΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για όλους.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας. Να βγούμε από την ΕΕ και να διαλυθεί το ΝΑΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, με Απεργίες, Διαδηλώσεις, Καταλήψεις.
  • Να φύγει η Εγκληματική Κυβέρνηση Μητσοτάκη ΤΩΡΑ!

Αντεπίθεση των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό


Πλατεία Αγίας Σοφίας

Συγκέντρωση κατά της συγχώνευσης & διαγραφής των σχολών Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ

  1. Τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές των πανεπιστημίων της Σίνδου, Σερρών και Καβάλας γίνονται μάρτυρες σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με αποφάσεις που παίρνονται χωρίς να ερωτηθεί κανείς, εν μια νυκτί.Ενώ το 2019 έγινε η συνένωση των πανεπιστημίων και πλέον έχουμε το γνωστό ΔΙΠΑΕ, με όλες τις σχολές αυτά τα 3 χρόνια να βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, ξαφνικά η διοικούσα επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, η οποία είναι διορισμένη από το υπουργείο και ΟΧΙ εκλεγμένη από το πανεπιστήμιο, αποφάσισε με το έτσι θέλω την κατάργηση του τμήματος περιβάλλοντος δίχως πρόβλεψη τι θα απογίνουν οι χιλιάδες φοιτητές του, αλλά και την μεταφορά τμημάτων από την Σίνδο στις Σέρρες όπως αυτα της Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρινικών συστημάτων και της Παραγωγής και Διοίκησης καθώς και όλων των υπολοίπων της Σχολής μηχανικών. Ουσιαστικά ο πρόεδρος της επιτροπής, που δεν έχει καμία σχέση με το ΔΙΠΑΕ καθώς είναι από την νομική του ΑΠΘ, ενός ανταγωνιστικού πανεπιστημίου, έκανε εισήγηση και έπειτα είπε ότι “αποφασίστηκε” η αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη με τις προαναφερθείσες αλλάγες και με λίγα λόγια την μεταφορά της Σχολής Μηχανικών στις Σέρρες. Δεν ρώτησε φοιτητές, καθηγητές, προέδρους τμημάτων. Κανέναν. Με όσους μιλήσαμε τους ήρθε ξαφνικό, ενώ είχαν δεσμευθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν θα γίνει κάποια αλλαγή στα πλαίσια αναδιάθρωσης που έλεγε η κ. Κεραμέως.Θέλει να μεταφέρει 5 με 6 χιλιάδες φοιτητές στις Σέρρες μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα κάποιων. Το σχέδιο γνωστό και είναι το “Σχέδιο Αθηνά”, με το οποίο είχε γίνει ντόρος και το 2013, με μια απλή αναζήτηση ο καθένας μπορεί να καταλάβει για τι ΕΓΚΛΗΜΑ μιλάμε. Για να μην μιλήσουμε για πολλές αποφάσεις εξπρες ή την αγνόηση προτάσεων των τμημάτων αυτών. Εδώ ζητούσαν να γίνονται ψηφίσματα μέσω email! Σε ποια άλλη χώρα το έχουμε ξανά δει αυτό;Εμείς ως ανεξάρτητοι φοιτητές και μακριά από παρατάξεις, απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας που απλά παλεύουμε για το μέλλον μας, λέμε ΟΧΙ σε αυτή την ΠΑΡΑΝΟΜΗ, κατάπτιστη και αστεία εισήγηση-απόφαση του… όπως θέλει να λέγεται, προέδρου. Γιατί για εμάς πρόεδρος θα υπάρξει μόνο όταν εκλεγεί κάποιος με δημοκρατικές διαδικασίες. #ΣχεδιοΑθηναOUT

ΠΑΤΡΑ


Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 στις 10:00 από την κατάληψη Παραρτήματος (Κορίνθου & Αράτου)

Ακολουθεί η ανακοίνωση της συλλογικότητας:

ΜΑΧΗΤΙΚΟΙ & ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ & ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΑΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Φτώχεια, ανισότητα, πολεμικές συρράξεις, οικονομική εκμετάλλευση, καταπίεση της κοινωνικής βάσης από το κράτος και μια δυσβάσταχτη αύξηση του κόστους ζωής για τους περισσότερους/ες από εμάς. Για να περιγράψουμε τις συνθήκες που επικρατούν στον καπιταλισμό στις ημέρες μας, τόσο στην ελλαδική επικράτεια όσο και ανά την υφήλιο, δε μπορούμε να μην μιλήσουμε γι’ αυτή τη δυστοπία που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, για την υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης από τα αφεντικά, για τη λεηλασία της φύσης και της ζωής μας από τους οικονομικά ισχυρούς αυτού του κόσμου.

Για να συνεχίσουν οι καπιταλιστές όχι μόνο να παράγουν κέρδος αλλά και να το γιγαντώνουν, χρειάζονται τη φθηνή, υποτιμημένη, ανασφάλιστη, επισφαλή εργασία του σύγχρονου προλεταριάτου. Παράγουν και γιγαντώνουν τα κέρδη τους, ακριβώς, επειδή όλοι και όλες οι από τα κάτω πιεζόμαστε σε μια ασφυκτική κατάσταση είτε με πενιχρούς, πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις είτε τιθέμενοι στο περιθώριο της εργασιακής συνθήκης, υπάρχοντας και προσπαθώντας να επιβιώσουμε μεταξύ σφύρας κι άκμονος, μεταξύ υποτιμημένης εργασίας, επισφάλειας κι ανεργίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια αναδιάρθρωσης των δομών του ελληνικού καπιταλισμού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η νεοφιλελεύθερη επίθεση ακόμα και σε κείνα τα κομμάτια των εργασιακών σχέσεων, στα οποία δεν το είχε μέχρι στιγμής κάνει. Εξάλλου, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το ξεζούμισμα των εργατών από τα αφεντικά είναι βασική αρμοδιότητα του κράτους και των δομών του. Έτσι λοιπόν, η 8ωρη εργασία σε πολλούς εργασιακούς χώρους είναι πλέον παρελθόν, καθώς έχει αυξηθεί θεσμικά το ωράριο ως και 10 ώρες, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουν καταργηθεί ήδη από την περίοδο των μνημονίων.

Ταυτόχρονα, η επίθεση ενάντια στους εργατικούς αγώνες και τα σωματεία συνεχίζεται με την ποινικοποίηση των απεργιών αλλά και το επιχειρούμενο φακέλωμα των μελών των σωματείων, εφόσον προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος είναι η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο, ενώ το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μονάχα στο σωματεία που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα. Συνδικαλιστές λοιπόν και οργανώσεις εργατριών επιχειρείται να φακελωθούν, προκειμένου να ελέγχονται από το κράτος και την εργοδοσία. Στην ουσία, ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη επιχειρεί να καταργήσει στην πράξη τη δυνατότητα ζωντανής συμμετοχής, ενημέρωσης στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, καθώς δίνει τη δυνατότητα για τη συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις και τη λήψη αποφάσεων για τις απεργίες με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σε διεθνές επίπεδο, ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός που διεξάγεται για τον διαμοιρασμό των σφαιρών επιρροής, των ενεργειακών δρόμων και την αναδιάταξη της γεωπολιτικής ισχύος, όπως δείχνει η ζοφερή πραγματικότητα με την ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά κι ευρύτερα τα αντικρουόμενα καπιταλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, και της ΕΕ φέρνουν την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ προκαλούν επιπλέον ανατιμήσεις και πληθωρισμό τόσο στην ενέργεια, όσο και σε βασικά προϊόντα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις τσέπες όσων ήδη αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Οι μόνοι πραγματικά χαμένοι από αυτήν την ενδοκυριαρχική αντιπαράθεση είναι οι λαοί τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας, όσο και οι από κάτω της κοινωνίας όπου γης. Όλοι αυτοί που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, ούτε να κερδίσουν τίποτα από τη σύγκρουση των καπιταλιστικών κρατών και ενεργειακών μονοπολίων που πασχίζουν να προωθήσουν τα δικά τους κρατικά και καπιταλιστικά συμφέροντα έναντι των ανταγωνιστών τους.

Το ελληνικό κράτος από την πλευρά του έχοντας προσδεθεί από το τέλος του Β΄ΠΠ στον ευρωατλαντικό άξονα έχει διαλέξει πλευρά και ιδίως στην παρούσα συγκυρία έχει μπει με τα μπούνια στην ένοπλη αυτή αντιπαράθεση στέλνοντας πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, συμμετέχοντας στις διεθνείς δυτικές κυρώσεις εις βάρους της Ρωσίας, όντας έτοιμο να διαθέσει τις νατοϊκές βάσεις στην ελλαδική επικράτεια στη Δύση για πάσα πιθανή πολεμική ενέργεια.

Από την πλευρά μας, όλες κι όλοι εμείς οι από τα κάτω της κοινωνίας, όπου γης, δεν έχουμε κανένα συμφέρον να ταχθούμε υπέρ του ενός ή του άλλου καταπιεστή ή εκμεταλλευτή. Εξάλλου, οι παγκόσμιες οικονομικές ελίτ και άρχουσες τάξεις εκτός από τα μεταξύ τους αντικρουόμενα συμφέροντα έχουν και κάτι κοινό. Είναι εξίσου καταπιεστές κι εκμεταλλευτές των ανθρώπων που βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής πυραμίδας στις χώρες τους, καταπιέζουν κι εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους/ες, άνεργες/ους, μετανάστριες και μετανάστες, όλες κι όλους τους σύγχρονους προλετάριους που κινδυνεύουν να γίνουν κιμάς στα κανόνια των καπιταλιστών. Από τη μεριά μας, οφείλουμε να ταχθούμε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, αυτή της ταξικής και διεθνιστικής συμπαράταξης. Έχουμε ιστορικό χρέος να στήσουμε προλεταριακά, διεθνιστικά, αντιπολεμικά και αντιμιλιταριστικά αναχώματα κόντρα στις πολεμοκάπηλες κραυγές και πρακτικές του κράτους και του κεφαλαίου. Στην ίδια μας τη χώρα είναι ο εχθρός, αυτοί που καθημερινά εκμεταλλεύονται την εργασία μας, για να οικειοποιηθούν υπεραξία από την υπερεργασία μας, αυτοί στων οποίων τα εργασιακά κάτεργα χύνουμε τον ιδρώτα και το αίμα μας, αυτοί που μας εξοβελίζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, αυτοί για τους οποίους είμαστε μονάχα γρανάζια παραγωγής του δικού τους υπερκέρδους. Να μπλοκάρουμε κάθε περαιτέρω εμπλοκή του ελληνικού κράτους σε έναν πόλεμο αλλότριο προς τα ταξικά μας συμφέροντα.

Απέναντι στην αφαίμαξη της ίδιας μας της ζωής, να δημιουργήσουμε και να συμμετέχουμε σε συνελεύσεις στις γειτονιές, να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε ταμεία αλληλοβοήθειας. Να στοχοποιήσουμε τις εταιρείες εκείνες που είναι υπεύθυνες για τις αυξήσεις των τιμών και την διαρκή καταστροφική, σε βάρος της εργατικής τάξης, πολιτική. Να βάλουμε πολιτικά και θεωρητικά αναχώματα στον καπιταλιστικό μετασχηματισμό, να διαδώσουμε το λόγο μας ενάντια στην μετάβαση σε έναν όλο και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο. Με καταλήψεις στέγης, με συλλογικές κουζίνες, με απαλλοτριώσεις. Αλλά και με συμμετοχή σε εργατικά σχήματα και σωματεία βάσης, καθώς οι εργατικοί αγώνες, εάν δεν είναι αυτοοργανωμένοι με σαφή εχθρικά χαρακτηριστικά ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, κινδυνεύουν να αφομοιωθούν από την Εξουσία. Όλα αυτά αποτελούν τις απαντήσεις μας απέναντι στο ταξικό πόλεμο που βιώνουμε. Να προτάξουμε την θέλησή μας να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, χωρίς αυτούς που μας κλέβουν, μας χρησιμοποιούν και μας εκμεταλλεύονται. Και πάνω από όλα, να αγωνιστούμε συλλογικά και αυτοοργανωμένα βάζοντας το σπόρο για την κοινωνική επανάσταση που θα ανατρέψει το σάπιο καπιταλιστικό κόσμο και θα φέρει πιο κοντά μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΕΝΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ & ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ-ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Προλέτ Accion: Ταξική δράση για την αντεπίθεση στον κόσμο των αφεντικών

και την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς / proletaccion@espiv.net


ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Δεν υποτασσόμαστε στην εξαθλίωση που μας επιβάλλουν! 6 Απρίλη απεργούμε ενάντια στην φτώχεια και στον πόλεμο!

Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη του κεφαλαίου! Αυξήσεις στους μισθούς! Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια! Να ανατραπεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη! Άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τρομερό κύμα ακρίβειας. Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στη θέρμανση, στη βενζίνη, στη διατροφή και στα είδη καθημερινής διαβίωσης έχουν απογειωθεί, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης στα νοικοκυριά και λεηλατώντας τους -έτσι κι αλλιώς- μικρούς μισθούς. Η αδίστακτη αυτή ληστεία που βιώνει ο λαός δεν είναι τυχαία ή παροδική, ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο και εντείνεται κατά τη διάρκειά του. Οφείλεται στην πλήρη ασυδοσία των μονοπωλίων στη διαμόρφωση των τιμών για την εξασφάλιση προκλητικών κερδών, στην ιδιωτικοποίηση των πάντων και τη μετατροπή τους σε εμπόρευμα, τη μετατροπή ακόμα και του ηλεκτρικού ρεύματος σε χρηματιστηριακό παιχνίδι. Αυτήν την πολιτική προωθεί το κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κλπ). Τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση δεν δύνανται να αποτελέσουν απάντηση καθώς επικεντρώνονται στις φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου, αντί για ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων, ενώ θα αυξήσουν και το δημόσιο χρέος αφού τμήμα τους προέρχεται από δανεικά του ταμείου ανάκαμψης.

Όλα τα παραπάνω συντελούνται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για νέες σφαίρες επιρροής και για απόκτηση ενεργειακών πηγών, δρόμων και αγορών. Χθες το ΝΑΤΟ, σήμερα η Ρωσία, παντού και πάντα η ίδια πολιτική. Γι’ αυτό δεν έχει σημασία ποιος αρχίζει κάθε καινούριο επεισόδιο στη μακριά αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων και ποιος απαντά μετά, αλλά ποια είναι η φύση των συμφερόντων που υπηρετούν και οι μεν και οι δε. Οι χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ επιβάλλουν καταστροφικές για – τους λαούς – οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ανακοινώνουν διαρκώς αύξηση των κονδυλίων για νέα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα τη στιγμή που διαλύεται η υγεία, η παιδεία, και επεκτείνεται η φτώχεια στους λαούς. Στην ίδια τροχιά κινείται και η ελληνική κυβέρνηση με τη συναίνεση του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης. Οι νατοϊκές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα μετατρέπουν τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο και κατά συνέπεια πιθανό στόχο απαντητικών χτυπημάτων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο με την άκρως επικίνδυνη απόφαση για αποστολή όπλων στην κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ο δρόμος για την ειρήνη, την ασφάλεια και την φιλία των λαών περνάει από τον αγώνα ενάντια στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές και τους σχεδιασμούς τους. Μόνο οι λαοί και η εργατική τάξη μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη. Όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να φύγουν αμέσως από την περιοχή. Έξω η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την Ουκρανία.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας ενέτεινε τη συστηματική συρρίκνωση του ΕΣΥ και όλων των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των ιδιωτών ενάντια στην κάλυψη των αναγκών μας, οδηγώντας μας σε μία τραγωδία με πάνω από 27.000 νεκρούς μέχρι σήμερα (16.500 εκτός ΜΕΘ-61%!). Αξιοποίησε την πανδημία για να επιχειρήσει βαθιές ανατροπές, υπονομεύοντας δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, για να επιβάλλει αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και την μετατροπή κάθε δικαιώματος και κατάκτησης σε ακριβοπληρωμένη ιδιωτική παροχή. Επιβάλλει αντεργατικά και αυταρχικά μέτρα σε συνέχεια και πλήρη συνεκτικότητα με αυτά που είχαν φέρει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σύμφωνα πάντα με τις αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Πέρασε σωρεία νομοθετημάτων που επιχειρούν να συνθλίψουν εργασιακά και δημοκρατικά κεκτημένα και δικαιώματα, ενώ διαμοίραζε εκατομμύρια δημοσίου χρήματος και ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο.

Κεφάλαιο και εργοδοσία καθοδήγησαν και αξιοποίησαν τη σωρεία αντεργατικών ρυθμίσεων. Στον κλάδο πανελλαδικά έχουν καταγραφεί απολύσεις, ξεχείλωμα ωραρίου και απλήρωτες υπερωρίες, ατομικές πάντα συμβάσεις ώστε ο καθένας μας να είναι έρμαιο της ανώτερης διαπραγματευτικής ισχύος του εργοδότη, εντατικοποιημένοι ρυθμοί εργασίας, καθηλωμένοι μισθοί, εργασιακή ανασφάλεια. Με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος από 1/2/2022 μπήκε σε εφαρμογή και του οποίου η ψήφιση ήταν προαπαιτούμενο για το «Ταμείο Ανάκαμψης» της Ε.Ε., επιχειρούν καίρια πλήγματα στις ζωές μας:

  • Θεσμική κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης εργασίας και εβδομάδας 50 ωρών
  • Νομιμοποίηση για πρώτη φορά στα χρονικά της απλήρωτης εργασίας (απλήρωτες υπερωρίες).
  • Αύξηση των νόμιμων υπερωριών, απελευθέρωση απολύσεων, περαιτέρω τσάκισμα των ήδη διαλυμένων κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεεργασίας χωρίς δικαιώματα, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά από κλάδους, κατάργηση ελεγκτικών μηχανισμών την ώρα που οι θάνατοι εργαζομένων-εργοδοτικά εγκλήματα λόγω της φοβερής εντατικοποίησης έχουν ξεπεράσει τον ένα νεκρό ανά τρεις μέρες.
  • Απόπειρα αφαίρεσης κάθε θεσμικής δυνατότητάς μας να αντιπαλέψουμε τα παραπάνω: στοχοποίηση και ασφυκτικός περιορισμός των ριζοσπαστικών πρακτικών διεκδίκησης των εργαζομένων και της πιο αποτελεσματικής μορφής πάλης, της απεργίας. Ποινικοποιείται η απεργιακή περιφρούρηση, αυξάνεται το προσωπικό ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την απεργίαΕντείνεται και αναβαθμίζεται ο κρατικός έλεγχος της σωματειακής δράσης μέσω ηλεκτρονικού φακελώματος του μητρώου, των συνελεύσεων και διαδικασιών. Επιβάλλεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθιστώντας τη διαβλητή από το κράτος και την εργοδοσία. Πρόσβαση στο μητρώο δεν θα έχουν μόνο εργοδοτικές ενώσεις αλλά ακόμα και μεμονωμένοι εργοδότες! Η ηλεκτρονική ψηφοφορία επίσης δίνει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί στην πράξη ο απεργιοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε την ύπαρξη 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών για να ληφθεί απεργιακή απόφαση (όταν η σημερινή κυβέρνηση είναι στην εξουσία με το 40% του 58%(=23,2%) του εκλογικού σώματος). Εξάλλου η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 55 άρθρα του νόμου και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ 73 άρθρα δίνοντας ουσιαστικά πολιτική συναίνεση.

Η μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείςΜόνο ο μαχόμενος λαός σώζει το λαό!

Χτυπούν τη δράση των σωματείων, γιατί ξέρουν πως από αυτά μπορούν να ξεσπάσουν μαχητικοί αποφασιστικοί αγώνεςΘεσμικό δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης θα έχουν μόνο τα σωματεία που θα δεχτούν να φακελώσουν τα μέλη τους. Τίθενται ουσιαστικά εκτός νόμου τα μαχητικά πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές συλλογικότητες και απομένουμε με μόνους εκπροσώπους μας τις ξεπουλημένες, γραφειοκρατικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Μετατρέπεται η ήδη παγιωμένη σε πολλούς κλάδους αυθαιρεσία σε νομιμότητα με τυπικούς όρους πλέον, δίνοντας πάτημα στην εργοδοσία για ακόμα μεγαλύτερες αυθαιρεσίες στο μέλλον. Η ανεργία θα αυξηθεί καθώς οι εργοδότες δεν θα χρειάζονται να κάνουν προσλήψεις αφού θα μπορούν να επεκτείνουν το ωράριο των ήδη εργαζόμενων. Ο μισθός και οι αμοιβές θα συμπιεστούν, καθώς φτηναίνουν ή καταργούνται οι αμοιβές στις υπερωρίες. Η κοινωνική ζωή διαλύεται από την επέκταση του ωραρίου.

Η αξιοπρέπεια στη ζωή και στη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη!

Κάτω η αντεργατική πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων!

Καμιά αναμονή – Ταξική ενότητα και αγώνας για την ανατροπή της επίθεσης!

Η λαϊκή δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται αυτήν τη δύσκολη περίοδο πρέπει να γίνει ποτάμι που θα πνίξει τους υπαίτιους και εκμεταλλευτές μας (κεφάλαιο) καθώς και τους εφαρμοστές αυτής της πολιτικής (κυβερνήσεις). Δεν είναι ώρα για συναίνεση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία είναι ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας! Δική μας απάντηση η ταξική αλληλεγγύη και ο διαρκής ανυποχώρητος αγώνας μέσα από το σωματείο μας! Απαιτείται λαϊκός, πανεργατικός ξεσηκωμός με απεργιακή κλιμάκωση, συλλαλητήρια και πολύμορφες δράσεις:

  • Για να μην περάσουν τα σχέδια εξαθλίωσης του λαού για χάρη των κερδών του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις μέτρα της κυβέρνησης και δεν πιστεύουμε τις δικαιολογίες της ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και οφείλεται μόνο στον πόλεμο. Απαιτούμε άμεσα μέτρα στήριξης με αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων. Να χάσει το κεφάλαιο για να κερδίσουμε εμείς!
  • Για το μπλοκάρισμα και την ανατροπή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη που μας γυρνάει ενάμιση αιώνα πίσω και επιδιώκει να μας βάλει στο «γύψο». Η απειθαρχία ενάντια σε όλους τους περιορισμούς του Νόμου Χατζηδάκη είναι ζωτικής σημασίας. Η μάχη πρέπει να πάρει το χαρακτήρα της σύγκρουσης με την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και της εργοδοσίας.Ο νικηφόρος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων της e-food και της COSCO δείχνουν τι μπορούμε να καταφέρουμε με συλλογικούς αγώνες και ταξική αλληλεγγύη! Οι απειλές και οι απαγορεύσεις σπάνε με την μαζική απειθαρχία και την αποφασιστική αγωνιστική στάση! Έτσι ακυρώθηκαν οι απαγορεύσεις με πρόφαση την πανδημία, η καταστολή διαδηλώσεων και οι αποφάσεις δικαστηρίων που κήρυξαν απεργίες παράνομες και παρόλα αυτά νίκησαν! Κανένα σωματείο να μην παραδώσει μητρώο και να μετατραπεί σε κρατικό θεσμό υπό εργοδοτικό έλεγχο.
  • Για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καλύπτειόλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες με εξαρτημένη σχέση εργασίας τυπική ή άτυπη (μπλοκάκι, επιδοτούμενα προγράμματα κλπ), και θα καταργεί όλες αυτές τις επισφαλείς μορφές εργασίας, θα κατοχυρώνει κανονικές προσλήψεις και μόνιμη, σταθερή εργασία, θα ορίζει ριζικές αυξήσεις και μείωση εργάσιμου χρόνου -5νθήμερο-7ωρο-35ωρο, ώστε οι εργαζόμενοι να ζουν αξιοπρεπώς, και με δικαιώματα στον χώρο δουλειάς. Σε μια εποχή που οι τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες είναι τεράστιες και ειδικά στον τεχνικό κλάδο υπάρχει αύξηση του κύκλου εργασιών οι διεκδικήσεις μας είναι όχι μόνο αναγκαίες αλλά και εφικτές.

Η ΓΣΕΕ ελέγχεται από τους εργοδότες και κρατάει σε ομηρία τους εργαζόμενους, υπονόμευσε τους εργατικούς αγώνες όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και απείχε από οποιαδήποτε κινηματική δράση για χρόνια κάνοντας πλάτες στα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης με αφορμή την πανδημία. Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία και από τα κάτω δράση σωματείων και εργαζομένων όλων των κλάδων. Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα και κάθε άλλης μορφής οργάνωσης εργαζομένων που η ίδια η δράση των εργαζόμενων γεννά. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, που θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής. Συμμετέχουμε στο Συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου. Επιλέγουμε το δρόμο του διαρκή και αποφασιστικού αγώνα. Δεν είμαστε μόνοι/ες, δεν είναι αδύνατο!

Στις 6 Απρίλη απεργούμε

και παλεύουμε για ειρήνη, ψωμί, δουλειά, δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή!

ώρα 10:00, άγαλμα Βενιζέλου, ανεξάρτητη, μαζική, από τα κάτω απεργιακή συγκέντρωση και πορεία.

  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ανυπακοή και απειθαρχία σε κάθε αντεργατική διάταξη και τις προσπάθειες εφαρμογής του. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την κοινωνική ασφάλιση.
  • Να πάψει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του κεφαλαίου. Όχι στους εξοπλισμούς. Έξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις. Έξω η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την Ουκρανία. Διεθνιστική πάλη των λαών για την ειρήνη.
  • Αύξηση όλων των μισθών εδώ και τώρα ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ. Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Στόχος η μείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο. Κατάργηση του ΔΠΥ και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια. Ρεύμα, ενέργεια, καύσιμα δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό. Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία όλες οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας υπό εργατικό-κοινωνικό έλεγχο. Τέρμα στα χρηματιστήρια ενέργειας. Πλαφόν στις τιμές. Τιμές προσιτές για όλο το λαό για ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα, κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, στη θέρμανση, στα τιμολόγια κοινωνικής ωφελείας. Διαγραφή των χρεών, κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των φτωχών νοικοκυριών. Λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες. Γερή φορολογία στον πλούτο. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο που την προκαλεί!
  • Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας. Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Άμεση επίταξη ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, κάθε απειλή ή απόπειρα περιορισμού των εργασιακών μας δικαιωμάτων, του δικαιώματος μας να απεργούμε, να αγωνιζόμαστε. Δεν συναινούμε σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Παλεύουμε συλλογικά με το σωματείο και τους συναδέλφους μας. Οργανωνόμαστε και γινόμαστε τώρα μέλη στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Ηράκλειο)


ΝΑΡ-νΚΑ στην απεργία 6/4 Ηράκλειο Κρήτης

ΟΛΕΣ-ΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ 10 πμ στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ



ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Για όλους τους λόγους του κόσμου… απεργία!

Από που να πρωτοξεκινήσουμε; Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου το να ζεσταθείς 1 ώρα την ημέρα στο σπίτι σου θεωρείται πολυτέλεια. Η αγορά των βασικών αγαθών είναι ένας διαρκής βραχνάς που ολοένα γίνεται και πιο επίπονος, αφού κάθε εβδομάδα οι τιμές στα ράφια είναι αλλαγμένες, φυσικά πάντοτε προς τα πάνω. Το αυτοκίνητο μόνιμα παρκαρισμένο όχι γιατί επέλεξες να το γυρίσεις στην γυμναστική, αλλά επειδή το 2ευρω του λίτρου σου κάθεται βαρύ και δεν μπορείς να το χωνέψεις. Δυστυχώς όλα αυτά δεν είναι λαϊκισμός με στόχο το συναίσθημα, αλλά η καθημερινή πραγματικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Γινόμαστε θεατές του ίδιου έργου με το κόστος ζωής μας διαρκώς να αυξάνεται, αλλά οι μισθοί να μένουν σταθεροί. Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες βρισκόμαστε στην κατάσταση όπου περιμένουμε την ελεημοσύνη των κυβερνώντων να αποφασίσουν μαζί με τα αφεντικά μας, τα πόσα ψίχουλα θα μας πετάξουν ως αύξηση του μισθού μας. Κουραστήκαμε να γίνεται η επιβίωσή μας προεκλογικό χαρτί των εκάστοστωτε κυβερνήσεων ή αντικείμενο συζήτησης στα τηλεπαράθυρα. Οι αμοιβές μας δεν αντικατοπτρίζουν ούτε στο ελάχιστο το σύνολο της αξίας που εμείς παράγουμε μέσω της εργασίας μας. Νομοτελειακά τα αφεντικά μας θα ψάχνουν διακρώς τρόπους να αυξάνουν τα κέρδη τους και πάντοτε εμείς ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες θα είμαστε ο πιο εύκολος για αυτούς στόχος. Σε αυτό έρχονται να κουμπώσουν οι νόμοι της κάθε κυβέρνησης, με αποκορύφωμα το ν. Χατζηδάκη, που στρώνουν το δρόμο για μεγαλύτερη εκμετάλευση και διακρή υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης.

Ήρθε και έδεσε το γλυκό με το νέο ασφαλιστικό, όπου όχι μόνο θα δουλεύουμε μέχρι τα 67, αλλά η συνταξή (προς το παρόν η επικουρική) των νέων εργαζομένων θα γίνεται με το ζόρι, με το στανιό κομμάτι επενδύσεων στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Όλα αυτά εάν είσαι τυχερός/η μέσα στην ατυχία σου και βγεις στην σύνταξη, διότι μέσα σε όλα τα άλλα διαρκώς τα εργατικά ατυχήματα πληθαίνουν. Βλέπεις για τα αφεντικά η ασφάλειά μας είναι ένα κόστος που δεν πρόκειται ποτέ να ενδιαφερθούν να πληρώσουν. Τα μέσα ατομικής προστασίας σε κάθε χώρο δουλείας, όταν φυσικά υπάρχουν, είναι πλήρως απαρχαιομένα και παρατημένα που σου προκαλούν περισσότερο άγχος παρά ασφάλεια. Οι προδιαγραφές ασφαλείας είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου αφού η συντήριση και ο έλεγχός τους στην καλύτερη των περιπτώσεων γίνεται επιδερμικά. Ακόμη και στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που όλα τα απαραίτητα μέτρα τηρούνται, κάνενας άνθρωπος δεν μπορεί να υπερνικήσει την κούραση και την εξάντληση που έρχεται μετά από τα 10ωρα και τα 12ωρα που τα αφεντικά μας υποχρεώνουν να δουλεύουμε και αυξάνουν εκθετικά τους κινδύνους των ατυχημάτων.

Ξέρουμε εξαρχής ότι όλο αυτό το παραμύθι δεν θα έχει ποτέ εμάς στην πλευρά των ευνοημένων και εάν δεν πάρουμε την τύχη στα χέρια μας δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει υπέρ μας. Η όλη κατάσταση δεν πρέπει να μας απογοητεύει, αλλά να μας κάνει να αντιληφθούμε ότι ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση και οργάνωση με συλλογική δράση σε όλους τους χώρους δουλειάς. Απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και να πάψουν οι ζωές μας να καθορίζονται από τις ορέξεις και επιθυμίες άλλων.

Άμεση αύξηση μισθών και μείωση των ωραρίων

Απεργιακή Πορεία Τετάρτη 6/4 στις 10,30 στο Εργατικό κέντρο Ιωαννίνων

ΕΣΕ Ιωαννίνων


Η φτώχεια δεν έχει καλοπέραση

Παγκόσμιος αντικρατικός-αντικαπιταλιστικός αγώνας ενάντια σε κρίσεις και πολέμους

Καλούμε στην απεργία της 6ης Απριλίου, στις 10.30πμ στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση


Αύριο απεργούμε! Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα:

Αθήνα, Προπύλαια 11:00 πμ

Θεσσαλονίκη, Καμάρα, 11:00 πμ

Γιάννενα, Εργατικό Κέντρο, 10:30 πμ

Χανιά, Πλατεία Αγοράς, 10:30 πμ

Image

Αναμέτρηση


ΒΟΛΟΣ

6 Απρίλη Aπεργία για ψωμί, ειρήνη, ελευθερία | Ανεξάρτητη Tαξική Συγκέντρωση 10:30 στο Ταχυδρομείο

Ο ελληνικός καπιταλισμός χρόνια βαμμένος τα χρώματα του πολέμου…

Ο πόλεμος βρίσκεται στη γειτονιά μας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ένα τεράστιο βήμα στην κλιμάκωση του ανταγωνισμού των μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων, για το μοίρασμα των αγορών, των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς τους.

Αυτός ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τώρα. Είναι το πρώτο επεισόδιο μιας νέας περιόδου όπου οι καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί θα επιλύονται όλο και πιο συχνά με προσφυγή στα όπλα. Όπου τα όρια μεταξύ πολέμου και ειρήνης θα γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα. Η επέκταση του επιθετικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο διαρκής πόλεμος εναντίων των μεταναστών και η τρομακτική κούρσα των εξοπλισμών την τελευταία πενταετία ειδικά σηματοδοτεί αυτή την επικίνδυνη πορεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την εξόφθαλμη συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, εμπλέκει ενεργά την χώρα στον πόλεμο. Χρόνια τώρα ο ελληνικός καπιταλισμός προσδένεται στο άρμα της δύσης για να ενισχύσει τη θέση στη διεκδίκηση των συμφερόντων του στην περιοχή, και κυρίως να ενισχύσει τη δυνατότητα εμπέδωσης αντιλαϊκών κατευθύνσεων εναντίων του λαού- «εσωτερικού εχθρού». Φορτώνουν τον λαό με βάσεις και εξοπλισμούς, με στόχο το να αποσπάσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίττα της Μεσογείου για τους «δικούς μας» βιομήχανους και εφοπλιστές.

Ο εχθρός είναι μέσα στη ίδια μας την χώρα! Η αλυσίδα των συμφερόντων που μας εμπλέκουν στον πόλεμο και μας φορτώνει το κόστος του είναι ο κύριος εχθρός για την εργατική τάξη, τους ντόπιους και μετανάστες εργαζόμενους και άνεργους, είναι η ίδια η ντόπια άρχουσα τάξη και το κράτος της. Η ήττα και αποδυνάμωση του ελληνικού κράτους και των συμμάχων του, μέσα από τον αντιπολεμικό, ταξικό, διεθνιστικό αγώνα του δικού μας κοινωνικού στρατοπέδου είναι ο μόνος δρόμος για να ακουστούν οι ανάγκες του κόσμους της εργασίας σε ανεξαρτησία από τα πολεμικά στρατόπεδα και τα αστικά συμφέροντα. Η απειλή ενός τέτοιου κινήματος είναι η μόνη που μπορεί να φρενάρει την δίψα τους για αίμα. Η διεθνής αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση για την ειρήνευση στην περιοχή σημαίνει ότι η εργατική τάξη κάθε χώρας έχει πρώτιστο καθήκον το μπλοκάρισμα της συμμετοχής της “δικής της” χώρας στην πολεμική σύγκρουση, την μαζική άρνηση του αντιδραστικού πολέμου στο όνομά της. Πραγματική υπηρεσία στους δοκιμαζόμενους λαούς της Ουκρανίας μπορεί να προσφέρει ένα κίνημα που θα επιβάλλει την απεμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, θα παλεύει να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, θα απαιτεί να μη βγει κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα αλλά και να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις εντός συνόρων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο απέναντι σε μετανάστες.

Τον πόλεμο το ζούμε κάθε μέρα εδώ…

Ούτε η οικονομική κρίση, ούτε η πανδημία, ούτε ο πόλεμος «έπεσαν από τον ουρανό». Είναι προεκτάσεις του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και των επιδιώξεών του. Το πως θα βαθύνει η εκμετάλλευση και θα πολλαπλασιαστούν τα κέρδη, πως οι τραπεζίτες, οι κλινικάρχες, οι εφοπλιστές θα βγουν πιο δυνατοί και από την οικονομική κρίση και από την πανδημία και από τον πόλεμο, ενώ όλα τα δεινά της δικής τους πολιτικής θα φορτώνεται στις πλάτες της εργατικής τάξης και του λαού.

Αυτή την πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με την συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση). Γιατί θεωρούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ «Λυδία λίθο» της πολιτικής τους.

Για αυτό αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης της Ν.Δ. και την συναίνεση. Ενάντια στη βαρβαρότητα του σύγχρονου καπιταλισμού. Δεν περιμένουμε καμία κυβερνητική εναλλαγή και κανέναν «σωτήρα» που θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με «άλλα ρούχα».

Η ελπίδα σε όλο τον κόσμο βρίσκεται στον αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, για την ειρήνη των λαών και την ελευθερία, για την ήττα της πολεμικής εκστρατείας του κεφαλαίου.

Δεν περιμένουμε να δώσουν τη λύση η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΕΚΒ. Αυτοί σκέφτονται τις καρέκλες τους και τα εκατομμύρια των «προγραμμάτων κατάρτισης». Είναι εκείνοι που υπονόμευσαν τους εργατικούς αγώνες και τις μορφές οργάνωσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας και έπαιξαν ρόλο «κοινωνικού εταίρου» στο αλισβερίσι με την εργοδοσία. Το «εργατικό κίνημα» που εκφράζουν δεν έχει καμία προοπτική νίκης. Η μόνη ελπίδα είναι στον αγώνα για τη συγκρότηση ενός ακηδεμόνευτου εργατικού κινήματος, ανεξάρτητου από τους κρατικούς θεσμούς, με νέες μορφές οργάνωσης και συσπείρωσης και αγωνιστικές μορφές και διεκδικήσεις σύγκρουσης με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις.

Απαιτείται λαϊκή οργάνωση για ένα ισχυρό, πολιτικοποιημένο, ανασυγκροτημένο εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα ανατροπής που θα ανατρέψει τον αντεργατικό Αρμαγεδδώνα κυβέρνησης, εργοδοτών, Ε.Ε., θα επιβάλλει κατακτήσεις τώρα, θα διαμορφώσει όρους για την εργατική λαϊκή αντεπίθεση, για να εμφανιστεί ένα αντίπαλο δέος στην αστική πολιτική και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η πανελλαδική πανεργατική απεργία πρέπει να αποτελέσει αποφασιστικό σταθμό αγωνιστικής κλιμάκωσης. Να κάνουμε την 6η Απρίλη σταθμό για να περάσει η εργατική τάξη και το κίνημά της στην αντεπίθεση.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ.

Στις 6 Απρίλη απεργούμε:

  • Κάτω ο αντεργατικός Νόμος Χατζηδάκη. Απειθαρχία- Ανατροπή – Κατάργηση του Νόμου.
  • Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και στα επιδόματα ανεργίας που να καλύπτουν την ακρίβεια και να βελτιώνουν την ζωή μας ενάντια στην πολιτική που βάζει πάνω απ’ όλα τα κέρδη των επιχειρήσεων! Αύξηση της φορολογίας στο κεφάλαιο και στον πλούτο.
  • Φρένο στην ακρίβεια, που δεν ήρθε από τον ουρανό, ούτε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά πρώτα από όλα από την αχαλίνωτη κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων, των εταιρειών ενέργειας, την «απελευθέρωση» των αγορών. Επιβολή διατίμησης στις τιμές ενέργειας και στα βασικά είδη διατροφής και καθημερινής ζωής τώρα! Κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα βασικά είδη διαβίωσης.
  • Προασπίζουμε τα δημόσια αγαθά, τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, τις συγκοινωνίες, την ενέργεια. Τέρμα στα χρηματιστήρια ενέργειας. Ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό. Να περάσουν στο δημόσιο με εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση όλες οι εταιρείες ενέργειας, που πρέπει να λειτουργούν υπό εργατικό-κοινωνικό έλεγχο και με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των εταιρειών.
  • Για να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, που μας σέρνουν η κυβέρνηση της ΝΔ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ. Ενάντια στους θηριώδεις εξοπλισμούς που τσακίζουν τις κοινωνικές δαπάνες και τους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΒΟΛΟΥ
Μεταμορφώσεως 19


Στην 24ωρη Γενική Πανεργατική Απεργία της 6ης Απρίλη η Εργατική Τάξη στέλνει ηχηρό μήνυμα αφύπνισης και διαδηλώνει ενάντια:
– Στις χρεοκοπημένες πολιτικές λιτότητας των ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΟΑΣΑ και όλων των αστικών θεσμών ταξικής εκμετάλλευσης
– Στη χρεοκοπημένη ακροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ανεκδιήγητου και επικίνδυνου πρωθυπουργού της, Κούλη Μητσοτάκη
– Στη συμπολιτευόμενη «αξιωματική αντιπολίτευση» ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να αναβαπτιστεί ως δύναμη αριστερής πολιτικής εκπροσώπησης, τώρα που βλέπει το κυβερνητικό καράβι να βουλιάζει
– Στις χρεοκοπημένες ηγεσίες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που δώδεκα χρόνια τώρα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να ξεπουλήσουν τους εργατικούς αγώνες, για να διευκολύνουν τη βρώμικη δουλειά των πολιτικών φίλων τους, για να ανοίξουν το δρόμο στην επέλαση του ταξικού αντιπάλου
Στις 6 Απρίλη η Εργατική Τάξη διατρανώνει τη δική της Φωνή εναντίον όλου αυτού του συρφετού!

Η Γενική Πανεργατική Απεργία της 6ης Απρίλη είναι μία ιδιαίτερη απεργία. Έρχεται μετά από μία αταίριαστη με την ταραγμένη εποχή, μακρόχρονη αγωνιστική σιωπή του συστημικού συνδικαλισμού, σχεδόν ένα χρόνο μετά από την τελευταία σημαδιακή απεργία της 10 Ιούνη 2021 κατά του νόμου Χατζηδάκη. Τότε που η ξοφλημένη ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου, σύρθηκε σε αυτήν
την απεργία κατά του αντεργατικού, αντισυνδικαλιστικού, αντιαπεργιακού νόμου 4808/2021, αναζωογονημένη από την τεχνητή αναπνοή που της παρείχε η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με
τις πλάτες και του ΠΑΜΕ (ακύρωση της προκηρυγμένης ανεξάρτητης απεργίας της 3/6). Έκτοτε, συνήφθησαν πολλές πολιτικοσυνδικαλιστικές συμμαχίες, ιερές και ανίερες, όλων των ειδών και
προς πάσα κατεύθυνση. Υψώθηκαν ακόμα και σημαίες ευκαιρίας, κοντοβλέποντας, χωρίς διορατικότητα και σχέδιο για την επόμενη μέρα, και παραγκωνίζοντας αναγκαστικά για το λόγο
αυτό, τις αδήριτες και επείγουσες εργατικές ανάγκες, οι οποίες επέτασσαν πολλά περισσότερα από συλλαλητήρια και διαβουλεύσεις, που είναι το μόνο που έχουμε να θυμηθούμε από αυτή τη
σημαδιακή χρονιά, της οποίας ο αγωνιστικός απολογισμός, ειδικά ο απεργιακός, είναι τραγικός.

Μία χρονιά που ξεκίνησε το 2021 σημαδεμένη από την απειλή, το φόβο και το θάνατο της πανδημίας και μήνα–μήνα έφτασε σήμερα ένα χρόνο μετά, να κυριαρχείται από την απειλή, το φόβο και το θάνατο ενός παγκόσμιου πολέμου. Ό,τι σήμερα επικρέμεται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια των εργαζόμενων και του λαού, δεν έπεσε από τον ουρανό σαν θεόσταλτη κατάρα. Ό,τι σήμερα συμβαίνει, έπαιρνε σάρκα και οστά κάθε στιγμή, εδώ και πολύ καιρό. Γινόταν πραγματικότητα κάθε στιγμή, που οι ταγοί του συστημικού συνδικαλισμού (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ) σφιχταγκαλιάζονταν με τους θιασώτες του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συναίνεσης (κυβέρνηση, αστικά κόμματα, εργοδοτικές οργανώσεις), για να τα βρούνε πάντα εις βάρος του εργατικού «υποζύγιου». Κάθε στιγμή που σαν επιτήδειοι πραματευτάδες, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έθεταν και θέτουν τους εργαζόμενους στη διάθεση των αφεντικών για εκμετάλλευση μέχρι θυσίας, με την υπόσχεση ότι οι καλές μέρες θα ξανάρθουν, αρκεί «τα υποζύγια να υπομείνουν το γαϊδουροφόρτωμα και να αντέξουν το γαϊδουρόξυλο». Κάθε στιγμή που τα επιτελεία των γραφειοκρατών σχεδίαζαν στα γραφεία τους τα σχέδια της ήττας, της οπισθοχώρησης και της σύγχυσης στις γραμμές των ταξικών δυνάμεων, γιατί όπως φαίνεται δεν είναι η ανάλυσή τους που πρέπει να παρακολουθεί τη ζωντανή πραγματικότητα, αλλά είναι η ζωντανή πραγματικότητα που πρέπει να «υπακούσει» στην ανάλυσή τους.

Με αυτά και εκείνα, ο προσωρινός κατ’ αυτούς πληθωρισμός και η αβάσταχτη ακρίβεια που φέρνει στα πιο βασικά για μία αξιοπρεπή διαβίωση, όχι μόνο δεν αποδεικνύονται προσωρινά, αλλά
γίνονται πλέον η νέα κανονικότητα, που οι εργαζόμενοι καλούνται πάλι να αποδεχτούν ως αναπόφευκτη φυσική εξέλιξη. Η φτώχεια, η πανάκριβη ενέργεια, η επισφάλεια, η ανεργία, η διαλυμένη υγεία με τις 50άδες και100άδες νεκρούς καθημερινά από τον Covid, η υποβαθμισμένη παιδεία, έρχονται να προστεθούν στη νέα κανονικότητα με την οποία φροντίζει να μας εξοικειώνει η γλοιώδης και κυνική κυβερνητική συμμορία με τη βοήθεια των διεφθαρμένων, εξαγορασμένων, συστημικών ΜΜΕ. Η νέα κανονικότητα που περιλαμβάνει θάνατο και καταστροφή από τη φωτιά την εποχή της ζέστης, θάνατο και καταστροφή από το ψύχος την εποχή του κρύου, θάνατο και καταστροφή από πνιγμό την εποχή των βροχών. Η νέα κανονικότητα, στην οποία η εργασία γίνεται συχνά για όλο και περισσότερους εργαζόμενους μία καθημερινή δοκιμασία ζωής και θανάτου, που πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στο μεροκάματο για την οικογένεια και στην υγεία και σωματική τους ακεραιότητα. Που πρέπει να δουλεύουν νύχτα–μέρα μόνο και μόνο για να πληρώσουν το απλησίαστο νοίκι για να μην τους πετάξουν στο δρόμο. Που πρέπει να δουλεύουν μαύρα νύχτα–μέρα, μέρα με τη μέρα, χωρίς ποτέ αυτή η δουλειά να αναγνωριστεί επίσημα σαν εργασία, αφήνοντάς τους για πάντα στη μεριά των αθέατων, αόρατων για το κράτος πρόνοιας εργαζόμενων κάθε φυλής, χρώματος και καταγωγής, των «ανύπαρκτων» παραγωγών πραγματικού πλούτου, που ολάκερο το είναι τους, μετατρέπεται σε ζεστό χρήμα που πάει κατευθείαν στις στρουμπουλές, αιματοβαμμένες τσέπες των αφεντικών τους.
Και φυσικά μία τέτοια κανονικότητα δεν θα μπορούσε παρά να χρεώνεται στα θύματά της από τους αρχιτέκτονες–θύτες, που δεν είναι άλλοι από την αστική τάξη και τις κυβερνήσεις–υπηρέτες τους.
Έτσι, ακόμα και η ανεργία γίνεται ζήτημα, για το οποίο πρέπει να τιμωρούνται οι άνεργοι. Όπως πρέπει να τιμωρούνται για τον COVID19 και για τις άλλες ασθένειες, οι ίδιοι οι ασθενείς. Η ατομική
ευθύνη έρχεται για να καλύψει κάθε χιλιοστό του δρόμου προς την κόλαση που στρώνει για τον λαό και την κοινωνία η θανατοπολιτική τους. Μία πολιτική που η μόνη αποστολή που υπηρετεί
είναι να διαχειρίζεται την ανυποχώρητη και αξεπέραστη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, μέχρι αυτή να φτάσει σε σημείο, όπου καμία διαχείριση δεν θα χωρά, παρά μόνο θα εκλύσει τις ανεπανόρθωτες συνέπειές της επί δικαίων και αδίκων και για να είμαστε ακριβείς, θα αποτελειώσει το ήδη πληγιασμένο σώμα των λαών και της ανθρωπότητας.

Μία ανθρωπότητα που πριν σφαδάξει, πνιγμένη μέσα στο πύον και το αίμα του σαπισμένου ιμπεριαλισμού, πριν τη βυθίσει ο φασισμός και η αλλοτρίωση σε μία δυστοπία χωρίς γυρισμό, είναι
η ώρα που καλείται να υψώσει το βλέμμα προς τα πάνω, παίρνοντας δύναμη από τις νίκες που έχουν διαγράψει οι κοινωνικοί και εργατικοί αγώνες και επαναστάσεις τους δύο τελευταίους αιώνες.
Τότε που αναμετρήθηκαν οι άνθρωποι με το σκοτάδι του ναζισμού και το έσβησαν με τη λάμψη της φλόγας της σοσιαλιστικής επανάστασης, των πανανθρώπινων αξιών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της απελευθέρωσης από την εκμετάλλευση. Ακόμα και όποτε ήταν ο πόνος το τίμημα αυτού του αγώνα, η ανθρωπότητα με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία μπορεί να αντλήσει δύναμη από αυτό τον αγώνα, από αυτές τις θυσίες, για να οραματιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους και να παλέψει για να στρέψει το ρου της Ιστορίας προς τα εκεί που οι δικές της ανάγκες επιτάσσουν. Και είναι η εποχή μας μία τέτοια εποχή, όπου η εργατική τάξη καλείται να αναλάβει τη διάσωση του εαυτού της και της ανθρωπότητας από τα δόντια του τραυματισμένου ιμπεριαλιστικού θηρίου των ΗΠΑ και των συμμάχων–υποτακτικών τους.

Με αυτή την παρακαταθήκη και με αυτό το όραμα, ακόμα και η 24ωρη συμβολική απεργία της 6ης Απρίλη μπορεί και πρέπει να καταστεί η τροχιοδεικτική βολή για την οργάνωση και την κλιμάκωση ενός ανυποχώρητου εργατικού αγώνα μέχρι αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση και τα κάθε είδους τσιράκια της να φύγουν από τη μέση. Γιατί ο εργατικός αγώνας που διακηρύσσεται στις 6 Απριλίου εναντίον της ακρίβειας, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για ενίσχυση του ΕΣΥ και για δωρεάν δημόσια Υγεία και Παιδεία, δεν μπορεί να μην αποβλέπει στην ανατροπή της κυβέρνησης και όλων των αντεργατικών νόμων που αυτή ψήφισε και στηρίζει. Δεν μπορεί να μην στοχεύει στην ανατροπή του νόμου 4808/2021
(νόμου Χατζηδάκη), με τον οποίο το αντιδραστικό κατεστημένο επιχειρεί να αφοπλίσει το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, στο μέσο ενός ταξικού πολέμου που μαίνεται και διεξάγεται με όλο και
λιγότερους κανόνες υπέρ των αδύναμων, όπως ακριβώς γίνεται στους πολέμους.

Νίκη στους αγώνες της εργατικής τάξης!
Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!
Κάτω τα χέρια από τα σωματεία!
Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21)!
Να κλείσουν οι ιμπεριαλιστικές βάσεις – ορμητήρια στον πόλεμο στην Ουκρανία!
Ειρήνη στους λαούς – Πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών – Ήττα των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ!
Ο κύριος εχθρός είναι στη δική μας χώρα, στις τράπεζες και τα υπουργεία!
Γενική απεργία διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη!
Διεθνιστική ενότητα των εργατών και των λαών σε Ρωσία, Ουκρανία, στα Βαλκάνια, σε
Δύση και Ανατολή, για μια νέα Εργατική Διεθνή, την Τέταρτη Διεθνή, για την παγκόσμια
επανάσταση και τον σοσιαλισμό!
Πάρτε μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις – Αθήνα 6 Απρίλη, 11 π.μ., Προπύλαια

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ


ΧΑΝΙΑ

Απεργιακή κινητοποίησηImage

Αύριο απεργούμε! Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα:

Αθήνα, Προπύλαια 11:00 πμ

Θεσσαλονίκη, Καμάρα, 11:00 πμ

Γιάννενα, Εργατικό Κέντρο, 10:30 πμ

Χανιά, Πλατεία Αγοράς, 10:30 πμ


ΣΠΑΡΤΗ

Απεργιακή κινητοποίηση (Γενική Απεργία)

Η κυβέρνηση, αφού εκμεταλλεύτηκε την πανδημία, «επενδύει» στον πόλεμο για την καταλήστευση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Η ακρίβεια τσακίζει τις ζωές μας και κάποιοι λίγοι κι εκλεκτοί θησαυρίζουν στις πλάτες μας.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς σε Υγεία και Παιδεία. Καμία αξιολόγηση/χειραγώγηση των εργαζομένων. Καμία δίωξη σε απεργούς. Κατάργηση του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη που νομιμοποιεί το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΟΤΕ ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ «Ο ΠΛΗΘΩΝ»


ΛΑΜΙΑ

Απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια

Κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια, στη Λαμία στις 6/4

Σε αυτό το αποσταθεροποιημένο περιβάλλον εξαιτίας του πολέμου, τα αφεντικά της παραγωγής ενέργειας σε συνδυασμό με τα κράτη, εκμεταλλευόμενα την κατάσταση, αισχροκερδούν, πολλαπλασιάζοντας κατά πολύ τις τιμές.

Λαμία-Κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην επιβαλλόμενη ακρίβεια,6/4,στην πλατεία Ελευθερίας στις 11 π.μ

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΑΣΗ

Δυόμιση χρόνια πανδημίας, το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία καθώς και η λαιμαργία των αφεντικών είναι αρκετά ώστε να οξύνουν τις ανατιμήσεις. Στην Ελλάδα, όπου ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στο εξευτελιστικό ποσό των 663 ευρώ και η οποία κατέχει την 2η υψηλότερη θέση ανέργων στην Ευρώπη, οι συνθήκες διαβίωσης δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο αφού οι τιμές στα καύσιμα, στο ρεύμα και στα αγαθά πρώτης ανάγκης αυξάνονται κατακόρυφα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση και την πλήρη υποτίμηση των ζωών μας αφού η πρόσβαση στα βασικά αγαθά πλέον θεωρείται πολυτέλεια. Από το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης το 2008, η φτωχοποίηση άγγιξε ένα ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας, το οποίο αυξάνεται διαρκώς, την ίδια στιγμή που το κεφάλαιο συγκεντρώνει στα χέρια του όλο και περισσότερο πλούτο. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, τέτοιου είδους κρίσεις αποτελούν δομικό στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος αφού η υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου που συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, έχει ως συνέπεια την μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολλών. Αυτό σημαίνει πως οι προλετάριοι αδυνατούν να καταναλώσουν το προιόν που οι ίδιοι παράγουν, άρα το χρήμα κυκλοφορεί δυσκολότερα. Το αποτέλεσμα των κρίσεων πολλές φορές σημαίνει αναδιανομή πλούτου και γης, το οποίο μεταφράζεται σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Όμως, βασική αιτία για την ακρίβεια δεν αποτελεί μονάχα ο πόλεμος. Σε αυτό το αποσταθεροποιημένο περιβάλλον εξαιτίας του πολέμου, τα αφεντικά της παραγωγής ενέργειας σε συνδυασμό με τα κράτη, εκμεταλλευόμενα την κατάσταση, αισχροκερδούν, πολλαπλασιάζοντας κατά πολύ τις τιμές. Την στιγμή που η εργατική τάξη αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, ενοίκια, τα καύσιμα και πολλά από τα βασικά αγαθά, τα αφεντικά πλουτίζουν στις πλάτες των καταπιεσμένων. Οι καπιταλιστικές κρίσεις, όμως, δεν αποτελούν ευκαιρία μόνο για τους ισχυρούς της γης να αυξήσουν τα κέρδη τους εις βάρος μας, αλλά αποτελούν και μία ευκαιρία για την αντεπίθεση της τάξης μας εναντίον τους. Αποβάλλοντας τον ατομικισμό που μας επιβάλλουν, να συλλογικοποιήσουμε την οργή μας και να τη μετατρέψουμε σε μαχητική αντίσταση ενάντια στα σχέδια τους. Να οργανωθούμε σε σωματεία βάσης, αντιιεραρχικές συνελεύσεις, σε σχολές και γειτονιές. Να γίνει κατανοητό στα εξουσιαστικά παράσιτα πως δεν μπορούν να αποφασίζουν για τις ζωές μας χωρίς εμάς.

ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ, ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ.

Αντιεξουσιαστική συνέλευση Resisto

Μοιραστείτε το άρθρο