Εκδηλώσεις στις κατειλημμένες σχολές των πανεπιστημίων, εβδομάδα 11-17/3

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΑΦΙΣΕΣ

Δέκατη εβδομάδα κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με φοιτητικούς συλλόγους, σχήματα και πρωτοβουλίες να διοργανώνουν συνελεύσεις ανοιχτών πλαισίων, συζητήσεις, εκδηλώσεις, δράσεις, αντι-μαθήματα, προβολές, θεατρικά, μουσικές κ.α.π., δίνοντας ζωή στα πανεπιστήμια από τα κάτω.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ… Σάββατο 16/3

[Δείτε παρακάτω και τις συγκεντρωτικές αφίσες με το πρόγραμμα της κάθε μέρας]


>Ημέρα επανοικειοποίησης πλάτανου, ΣΘΕ ΑΠΘ Σάββατο 16/3

>Μπαρ οικονομικής ενίσχυσης, ΣΘΕ ΑΠΘ 16/3 22:00

Bar για την οικονομική ενίσχυση της ομάδας

Αυτοπαρουσιαστικό ομάδας

Πώς δημιουργηθήκαμε και πώς λειτουργούμε

Συναντηθήκαμε σε διαδικασίες του α/α/α χώρου της Θεσσαλονίκης και συνειδητοποιήσαμε ότι μοιραζόμαστε κοινά πολιτικά σκεπτικά και ανάγκες τα οποία αποφασίσαμε να συλλογικοποιήσουμε και να πλαισιώσουμε στη μορφή της ομάδας μας. Αρχικά, μας ένωσαν τα συλλογικά βιώματα που πηγάζουν από την πατριαρχική καταπίεση. Αναλύοντας πώς πραγματώνεται η πατριαρχία στην καθημερινότητά μας και βλέποντας την απολιτικοποίηση και ψυχολογικοποίηση της σεξουαλικοποιημένης βίας που δεχόμαστε νιώσαμε την αναγκαιότητα να επεξεργαστούμε, να αποδομήσουμε και να καταρρίψουμε συλλογικά τα κυρίαρχα αφηγήματα για το φύλο και τη σεξουαλικότητα.Στις διαδικασίες μας λειτουργούμε αντιιεραρχικά, οριζόντια,ισότιμα και συνδιαμορφωτικά με στόχο να προβάλλουμε τις δικές μας δράσεις και λόγο ενάντια στην επιβεβλημένη κανονικότητα.

Φύλο-σεξουαλικότητα και έμφυλη βία

Αντιλαμβανόμαστε το φύλο ως κοινωνικοπολιτικό κατασκεύασμα νοηματοδοτημένο βάσει της εκάστοτε κουλτούρας. Αποτελεί παράγοντα κοινωνικοποίησης, με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή με την γέννηση και ανατροφή μας στα πλαίσια της πυρηνικής οικογένειας και ύστερα στο σχολείο, που μας αποδίδει προκαθορισμένες και στερεοτυπικά κατασκευασμένες ταυτότητες, περιορίζοντας τον τρόπο έκφρασης και τις δυνατότητες ύπαρξής μας. Βλέπουμε το δίπολο να καταπιέζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και να συντηρεί την εθνοπατριαρχική κανονικότητα στην οποία οι κουήρ υπάρξεις είναι ανεπιθύμητες και αορατοποιούνται. Όποιο προσπαθεί να ξεφύγει από τις διαχωριστικές γραμμές που αυτό θέτει, όποια δεν επιτελεί τον έμφυλο ρόλο της, όποιος αρνείται να περιορίσει την έκφραση της σεξουαλικότητάς του δέχεται την έμφυλη βία για την συμμόρφωση και πειθάρχησή του στην πατριαρχική πραγματικότητα. Η έμφυλη βία εκτός από εργαλείο συμμόρφωσης αποτελεί και επιβολή εξουσίας στα σώματα και τα μυαλά μας.Catcalling στον δρόμο, σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά, τρανσφοβικά σχόλια στο σχολείο, κακοποίηση εντος συντροφικών σχέσεων, ή από γονείς σε παιδιά, βιασμοί και γυναικοκτονίες και η λίστα συνεχίζεται.. Φυσικοποιείται σε όλες τις εκφάνσεις της σε συνεργασία με την κουλτούρα του βιασμού που την Θρέφει. Μια κουλτούρα που μετακυλύει την ευθύνη στα επιζήσαντα άτομα και ξεπλένει τους κακοποιητές μας, ακυρώνοντας κι αμφισβητώντας τα βιώματά μας.Ταυτόχρονα,ανάγει τα βιώματα σε ατομικό ζήτημα και τα προβάλλει ως μεμονωμένα γεγονότα, αποσιωπώντας την πατριαρχική τους προέλευση και αποπολιτικοποιώντας τα. Έτσι, καλούμαστε να τα διαχειριστούμε απομονωμένα και όχι συλλογικά.

Ενάντια σε κράτος,πατριαρχία και καπιταλισμό

Μεγαλώνοντας σε περιβάλλοντα εμποτισμένα με τις κρατικές, καπιταλιστικές αφηγήσεις, εξοικειωνόμαστε με τη σχέση εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου, έτσι ώστε αργότερα να συμμετάσχουμε στην συντήρηση της καπιταλιστικής μηχανής ως υποταγμένα εργαζόμενα για το κέρδος των αφεντικών. Πάνω σε αυτό έρχεται να πατήσει η ψευδαίσθηση της χειραφέτησης των θηλυκοτήτων μέσω της αναρρίχησής τους στην καπιταλιστική σκάλα της εργασίας ως μελλοντικά αφεντικά (girlbosses), οξύνοντας το ταξικό χάσμα και ενισχύοντας τη νοοτροπία που συντηρεί τις ανισότητες.Η απελευθέρωσή μας από τα δεσμά της πατριαρχίας δεν μπορεί να προκύψει πατώντας πάνω στον διαιωνισμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Το κράτος με σκοπό την διασφάλιση της καπιταλιστικής και πατριαρχικής συγκρότησής του, προωθεί ή αν χρειαστεί επιβάλλει την ομοιογένεια, προτάσσει το ψευδοϊδανικό της εθνικής ενότητας και ταυτόχρονα αναπαράγεται μέσα από αυτά. Κατόπιν, συσπειρώνει τα άτομα, επικίνδυνα,σε κάθετες δομές γύρω από εθνικά αφηγήματα, που στηρίζονται στο ρατσιστικό και σεξιστικό μίσος απειλώντας και εξαθλιώνοντας τις ζωές ατόμων που βρίσκονται στον ταξικό πάτο όπως ρομά, μετανάστ(ρι)ες, σεξεργάτριες. Διαμορφώνονται έτσι, οι συνθήκες ενός πολέμου ενάντια σε ένα μιασματικό και επικίνδυνο “άλλο” που απειλεί τον εθνικό κορμό, αποπροσανατολίζοντας από τον πραγματικό εχθρό,το κράτος και τις κοινωνικές σχέσεις που το συντηρούν.

Με στόχο, λοιπόν, την αναπαραγωγή του έθνους επέρχεται ο έλεγχος και η επιβολή στα σώματα των θυληκοτήτων, οι οποίες ως εν δυνάμει μητέρες/αναπαραγωγικές μηχανές καλούνται να αναπληρώσουν τον πληθυσμό της κοινωνικής βάσης, να καλύψουν τις υλικές ανάγκες του κάθε κράτους σε εργατικό και στρατιωτικό δυναμικό και να επιλύσουν το “δημογραφικό πρόβλημα”. Τα σώματα των “γυναικών” του έθνους γίνονται έτσι αντιληπτά ως εθνικά συλλογικά σώματα γι’αυτό κι η προάσπισή τους σε περιπτώσεις σεξουαλικοποιημένης βίας γίνεται με όρους εθνικής ιδιοκτησίας.

Διαθεματική ανάλυση και δράση

Για εμάς η πατριαρχία δεν συντηρείται αποκομμένη, αλλά τροφοδοτείται και αναπαράγεται σε αλληλεπίδραση με άλλες πτυχές του εξουσιαστικού πλέγματος. Βλέπουμε την διαπλοκή της με την κρατικά και καπιταλιστικά δομημένη πραγματικότητα και την αντιλαμβανόμαστε άμεσα από το πώς αντανακλάται στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στην εργασία, στη σχολή μας, όπου υπάρχουμε και δραστηριοποιούμαστε. Η εξουσία τους αναπαράγεται από καταστάσεις, πρόσωπα, σχέσεις της καθημερινότητάς μας, όπως αυτά της καθηγήτριας, του αφεντικού, του γονέα. Φέρουμε πολλαπλές κοινωνικές ταυτότητες και δεχόμαστε ποικίλες και διαπλεκόμενες καταπιέσεις δίχως να μας είναι ευδιάκριτα τα μεταξύ τους όρια. Γι’αυτό επιλέγουμε διαθεματική ανάλυση και δράση.

Ενάντια σε έναν θεσμικό φεμινισμό/ ποιά είναι τα εργαλεία μας

Αναγνωρίζουμε πως το κράτος με τους θεσμούς του, συντηρεί και εδραιώνει την πατριαρχία, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ύπαρξή του και τους (παρα)βιαστές μας. Ειδικά όταν οι κατηγορούμενοι φέρουν ταξικά και φυλετικά προνόμια, είναι επιφανή άτομα ή είναι τα ίδια τα τσιράκια του κράτους, βλέπουμε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια για συγκάλυψη των υποθέσεων. Έτσι, δεν βρίσκουμε καμία θέση στην αστική δικαιοσύνη και το πώς αυτή διαχειρίζεται τις ζωές μας. Ωστόσο, δείχνουμε αλληλεγγύη σε όσα άτομα αναζητούν δικαίωση μέσω των νομικών οδών, καθώς δεν παύουμε τόσο εύκολα να εξαρτώμαστε σε ορισμένα πλαίσια για την επιβίωση μας από τους κρατικούς θεσμούς (βλέπε δικαστήρια συνεπιμέλειας, ποινικές διώξεις αγωνιστ(ρι)ών).

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε έναν θεσμικό φεμινισμό που επιζητά την καλύτερη αντιπροσώπευση και ενσωμάτωση των φεμινιστικών ζητημάτων στο υπάρχον εξουσιαστικό σύστημα αντί να μάχεται για την ρήξη αυτού. Δεν θέλουμε επιμόρφωση μπάτσων, ούτε γκέι βουλευτές, ούτε περισσότερες γυναίκες δικαστές. Δεν πιστεύουμε σε λογικές προστατών και προστατευόμενων, ούτε ειδικών κι αυθεντιών. Γι’ αυτό, δεν περιμένουμε την απελευθέρωση των σωμάτων και των ζωών μας να έρθει μέσα από κανένα κόμμα ή αντιπρόσωπο είτε δεξιό είτε αριστερό ή ΜΚΟ.

Προτάσσουμε την οργάνωση από τα κάτω, την συλλογικοποίηση των βιωμάτων μας, την έμπρακτη αλληλεγγύη, την γεφύρωση των σχέσεων μεταξύ των καταπιεζόμενων και το χτίσιμο ενός δικτύου μαχητικού αντισεξισμού στον δρόμο, στην δουλειά μας, στα camps, στη σχολή και στα σπίτια μας. Η αντιβία, η απελευθερωτική βία από το καταπιεστικό καθεστώς θα είναι η απάντησή μας. Όπου μπορούμε να αντισταθούμε, με όποια μέσα έχουμε διαθέσιμα τόσο για τα εαυτά μας όσο και το ένα για την/ον άλλη/ο. Οργανώνουμε τα ίδια τις αντιστάσεις μας και μαχόμαστε για την ρήξη του υπάρχοντος συστήματος που μας καταδυναστεύει και μας εκμεταλλεύεται για να συντηρήσει τα συμφέροντά του.

Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας.

Μέχρι την ολική απελευθέρωση.

marmagka@tutanota.com

Μαρμάγκα, αντιπατριαρχική ομάδα


>ΕΒΜ LIVE στην κατάληψη Σ.Φ. Κινηματογράφου 16/3 23:00

with:

Konlk, Baluster’s Sanctuary, Phrygian Mode, Kuzan, Whiplash


>Opening act: drag show // Queer party, Πάντειο Πανεπιστήμιο 16/3 21:00

Το Σάββατο μαζευόμαστε από τις 9 στο για 10η εβδομάδα κατειλημμένο Πάντειο, χορεύουμε και ακούμε μουσικές παρέα, συλλογικοποιούμε και μαζικοποιούμε τους κοινωνικούς μας χώρους.
Προσπαθούμε να δημιουργούμε και να χτίζουμε ασφαλείς χώρους έκφρασης, στους οποίους θα μπορούμε να υπάρχουμε ελεύθερα, μακριά από τη σις-ετεροκανονικότητα.
Δίνουμε ορατότητα και χώρο στις φωνές μας και τα σώματά μας.

Μετά το opening act drag, θα ακολουθήσει πάρτι ✨

Οποιαδήποτε σεξιστική,ομοφοβική,τρανσοφοβική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή, για οτιδήποτε απευθυνθείτε στο μπαρ.

Ενάντια στον -ήδη ψηφισμένο νόμο- για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια //συνεχίζουμε τους αγώνες μας//δίνουμε ζωή στις καταλήψεις μας.

Κατάληψη ΦΣ Παντείου


>Ανοιχτή συζήτηση για την εντατικοποίηση των σπουδών μας, Πανεπιστήμια Αιγαιου Μυτιλήνη 16/3 15:00

ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

τίτλοι τέλους (;) στο δημόσιο πανεπιστήμιο

Η πρωτοβουλία μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτορ(ισσ)ών συστάθηκε στο πλαίσιο κινητοποιήσεων των προπτυχιακών φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη ενάντια στην επερχόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16. Αφορμή αυτής της πρωτοβουλίας στάθηκε η φοιτητική μας ταυτότητα την οποία βιώνουμε ως μία συνέχεια των προπτυχιακών σπουδών και η επιθυμία μας για συμμετοχή στους αγώνες που πραγματοποιούνται δυναμικά σε όλη τη χώρα.

Η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης αποτελεί μια γνώριμη συνθήκη για τα ελληνικά δεδομένα. Όλα μας έχουμε υπάρξει θεατές στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει περαιτέρω μηχανισμούς εντατικού ελέγχου και κριτηρίων αξιολόγησης μέσω του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη 4777, το οποίο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του ασύλου, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την ελάχιστη βάση εισαγωγής κ.α. Μία πολιτική στόχευση που επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς τους οποίους έχουμε σχηματίσει γύρω από την επιδίωξη της κυβέρνησης να προωθήσει μια πολιτική που θέλει:

  • Τη γνώση ως εμπόρευμα
  • Την εντατικοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας
  • Την έρευνα με βάση τις επιταγές κράτους & κεφαλαίου
  • Τον περιορισμό των εισαχθέντων/εισαχθεισών φοιτητ(ρι)ών

Χωρίς να έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωπα με μια πολιτική στόχευση που έρχεται να υποβαθμίσει περαιτέρω το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, υποσχόμενη πρόοδο και εκσυγχρονισμό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εντείνονται υπάρχοντα προβλήματα όπως:

  • Ο ευτελισμός της δημόσιας εκπαίδευσης μέσω των αυξανόμενων διδάκτρων
  • Ο περιορισμός της ελεύθερης έκφρασης και παραγωγής της γνώσης
  • Ο περιορισμός της εκπροσώπησης με τη συγχώνευση ακόμη και την κατάργηση, συλλογικών οργάνων
  • Η διαιώνιση των ταξικών φραγμών και η όξυνση του ανταγωνισμού

Ως πρωτοβουλία μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτορ(ισσ)ών:

  • Καταδικάζουμε την εφαρμογή του νομοσχεδίου ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της γνώσης.
  • Στηρίζουμε και συμμετέχουμε αλληλέγγυα στη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων των Φ.Σ. και στις αποφάσεις τους για κατάληψη των τμημάτων σε όλη τη χώρα.
  • Τασσόμαστε ενάντια στη δυνητική διεξαγωγή εξ αποστάσεως προπτυχιακών αλλά και μεταπτυχιακών μαθημάτων καθώς ακυρώνει την υπάρχουσα απόφαση των Φ.Σ.
  • Καλούμε σε ανοιχτή συμμετοχή και συζήτηση με σκοπό τη συνδιαμόρφωση κοινών δράσεων.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡ(ΙΣΣ)ΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

prwtovouliamsphdaegean@gmail.com



>Συντονισμός Σχημάτων και Αγωνιστ(ρι)ών καλεί σε ανοιχτή διαδικασία  την Παρασκευή 15/03 16:00 στην αίθουσα Τυπογραφείου (κτίριο ΝΟΠΕ)

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη από την ελληνική βουλή. Εδώ και καιρό οι φοιτητικοί σύλλογοι όλης της χώρας έχουν μπει σε μια διαρκή αγωνιστική τροχιά έχοντας καλέσει πανελλαδικές πορεία στην Αθήνα, βρέθηκαν έξω από την βουλή την ώρα που η κυβέρνηση ψήφιζε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ένα νομοσχέδιο-ευθεία επιταγή της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ που βαθαίνει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση του κεφαλαίου στα πανεπιστήμια, αποτελώντας στρατηγική τομή σε αυτήν.

⭕️ Το νέο νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη μακρά πορεία ιδιωτικοποίησης του αγαθού της παιδείας, ώστε αυτή να καταστεί ένα πεδίο κερδοφορίας, η γνώση και η έρευνα να μετατραπούν ολοκληρωτικά σε εμπορεύματα προς πώληση για τα επιχειρηματικά κέρδη του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου. Έρχεται να αλλάξει άρδην το εκπαιδευτικό σύστημα στην χώρα με στόχο την δημιουργία εκείνου του φθηνού, ευέλικτου και εκμεταλλεύσιμου εργατικού δυναμικού που χρειάζεται η αγορά.

⭕️ Ο αποκλεισμός των κατώτερων στρωμάτων από την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση γιγαντώνεται με την όξυνση των ταξικών φραγμών που θα φέρουν τα υπέρογκα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η μετατροπή του λυκείου σε εξεταστικό κάτεργο, η συνέχιση της ΕΒΕ και η όλο και βαθυνόμενη επιχειρηματικοποίηση των δημοσίων ΑΕΙ που θα επιταχυνθεί λόγω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά. Αυτό που θέλουν είναι η στροφή των μαθητών στην τεχνική εκπαίδευση και η δημιουργία πελατών για τα ιδιωτικά ιδρύματα, μέσω και των φοιτητικών δανείων για όποιον δεν έχει να πληρώσει. Θέλουν, δηλαδή, μια παιδεία για λίγους και ταξικά εκλεκτούς!

Να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια τους! Να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς και επιχειρήσεις στις σχολές μας. Να παλέψουμε ώστε το πτυχίο μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά στο αντικείμενο μας, κόντρα στην εργασιακή ζούγκλα της διαρκούς επανακατάρτισης, των σεμιναρίων, των πανάκριβων μεταπτυχιακών και του κατακερματισμού των γνωστικών αντικειμένων. Για μισθούς βάσει των σύγχρονων αναγκών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα με δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης.

📣 Καλούμε όλα τα σχήματα και τους/τις αγωνίστ(ρι)ες του Συντονισμού και της πόλης σε μια διαδικασία αποτίμησης της δράσης μας το προηγούμενο διάστημα και χάραξης ενός αγωνιστικού σχεδιασμού για το επόμενο. Ο αγώνας δεν τελείωσε στις 8 του Μάρτη! Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε, εμείς όμως πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να καταργηθεί. Υπερβαίνοντας τις αιχμές και τον συντεχνιασμό, πρέπει να καθολικεύσουμε τους επιμέρους αγώνες μας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση για να δώσουμε μια νέα πνοή στο φοιτητικό κίνημα. Μια πνοή ανυποχώρητου ανατρεπτικού αγώνα για μια παιδεία στο ύψος των αναγκών μας, προς όφελος των πολλών και κόντρα στα κέρδη των λίγων.


>Συζήτηση για πατριαρχία, σεξισμό, ομοτρανσφοβία, ΣΘΕ ΑΠΘ 15/3


>Γενική συνέλευση Περιβάλλοντος και Συντονιστικό Γ.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μυτιλήνη, 15/3


>Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης σχημάτων ΕΑΑΚ, Πολυτεχνείο ΑΠΘ 15/3

Την Παρασκευή 15/3 σας περιμένουμε όλους και όλες στο πάρτυ μασκέ για την οικονομική ενίσχυση των σχημάτων ΕΑΑΚ Μ.Α.ΣΥ.Φ. και ΑΝΤΙΔΟΜΗ. Παρτάρουμε στο φουαγιέ της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ με φθηνά ποτά και μπύρες!


>Υπεράσπιση του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου Κρήτης, Χανιά 15/3

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ για την υπεράσπιση του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου Κρήτης(κάτω από τη γέφυρα του ΜΠΔ) την Παρασκευή 15/3 8:00 π.μ. Ο κόσμος καλείται να στηρίξει το εγχείρημα του στεκιού καθώς θα είναι η πρώτη μέρα λειτουργίας του σε συνθήκες κανονικότητας(το στέκι άνοιξε σε συνθήκες κατάληψης του ιδρύματος). Στα πλαίσια της στήριξης θα υπάρχει αντιεμπορευματικό καφενείο και συζήτηση.

Η παρουσία του κόσμου θεωρούμε ότι είναι σημαντική!!



>Νέες συγκεντρώσεις και πορείες, Πέμπτη 14/3

>

>Αψυχολόγητο μπαρ οικονομικής ενίσχυσης ΑΣΨ, ΦΛΣ ΑΠΘ

>Εκδήλωση – παρουσίαση μπροσούρας, ΦΛΣ Ζωγράφου

>Εκδήλωση – παρουσίαση μπροσούρας την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 19.00 στο Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Η μάχη για την κατάκτηση του Οργανικού Νόμου του Πανεπιστημίου της Δημοκρατίας της Ουρουγουάης

“Το 1958, μετά από δεκαετίες οργάνωσης και αγώνα και εν μέσω μιας περιόδου σκληρών κοινωνικών αναταραχών και απεργιών, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Δημοκρατίας της Ουρουγουάης κατάφεραν να αποτυπωθεί με σαφήνεια σε Νόμο του Κράτους η αυτονομία του Πανεπιστημίου τους και η συνδιοίκησή του από τα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας (Φοιτητές, καθηγητές, αποφοίτους). Αυτή η μπροσούρα περιγράφει τον αγώνα των Ουρουγουανών φοιτητών που έδρασαν αλληλέγγυα και συντονισμένα με την εργατική τάξη της χώρας τους, σε μια μάχη που βρήκε αμφότερους να κερδίζουν αυτά που απαιτούσαν”

Με την συμμετοχή της πρωτοβουλίας για την παραγωγή και διακίνηση αναρχικού πολιτικού λόγου και θεωρίας Ortus

Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 19.00 στο Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής (8ος όροφος, αίθουσα 819)

https://steki-fls.espivblogs.net/



>

>Εκδήλωση: «Η συμβολή του Δημόσιου Πανεπιστημίου στις δημοκρατικές ελευθερίες, τα δημόσια κοινά αγαθά και την πόλη», Τετάρτη 13/3 στις 19:00 στη ΝΟΠΕ

>Προβολή Ταινίας: The Fly (1986), Πολυτεχνείο ΑΠΘ 20:30

Η Κινηματογραφική Ομάδα Χημικών Μηχανικών (ΚΟΧήΜΠΑ) προβάλει αυτήν την Τετάρτη και ώρα 20:29 (Πολυτεχνική Σχολή, 2η πτέρυγα, 2ος όροφος, Αίθουσα 305) To The Fly (1986) είναι μια από τις πιο γνωστές ταινίες του David Cronenberg και μια από τις πιο γνωστές ταινίες body horror που έγιναν ποτέ. Σας περιμένουμε όλ@ εκεί.


>



>Συγγραφή ανοιχτού πλαισίου Νομικής ΑΠΘ 12/3

>Γενική Συνέλευση Σ.Φ. Χημικού ΑΠΘ, 12/3

>Γενική Συνέλευση Σ.Φ. Φαρμακευτικής ΑΠΘ, 12/3

>Εξ αναβολής Γενική συνέλευση Γεωλογικού ΑΠΘ, 12/3

>Προβολή Ταινίας: “Arizona Dream” (1993), Τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ, 12/3


>Συντονιστικά Καταλήψεων Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας, Ωκεανογραφίας, Κοινωνιολογίας, Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Αιγάιου, Μυτιλήνη 12/3


>Ανοιχτή Συνέλευση Ελευθεριακού Σχήματος Παντείου, Αντιεξουσιαστικό Στέκι Παντείου, 12/3

Ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την υποτίμηση, εμπορευματοποίηση, και επιχειρηματικοποίηση των σχολών μας, συζητάμε και οργανώνουμε συλλογικές αντιστάσεις. Προτάσσουμε την μαζική, αδιαμεσολάβητη, και μαχητική διεκδίκηση με καταλήψεις διαρκείας ως κέντρα αγώνα ανοιχτά προς την κοινωνία, μαζικές συγκρούσεις, πορείες και παρεμβάσεις.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ – ΣΥΚΓΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ!



>Συγγραφή Ανοιχτού Πλαισίου και Γενική Συνέλευση Σ.Φ. Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, 11/3

>Γενική Συνέλευση ΣΦ Μαθηματικού ΑΠΘ, 11/3

>Γενική συνέλευση Γεωλογικού ΑΠΘ, 11/3

>Συγγραφή ανοιχτού πλαισίου τμήματος πληροφορικής ΑΠΘ, 11/3

>Γενική συνέλευση τμήματος πληροφορικής ΑΠΘ, 11/3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>Συγγραφή Ανοιχτού Πλαισίου Ηλ-Μηχ ΑΠΘ, 11/3

Ένα ανοιχτό πλαίσιο για εμάς είναι ο τόπος και ο χρόνος που βρισκόμαστε φοιτήτ(ρι)ες και συνθέτουμε ένα κείμενο που εκφράζει τη καθε μια που συμμετέχει στην διαδικασία, μακριά από την λογική της διαμεσολάβησης και των “έτοιμων λύσεων”, που διαμορφώνονται κάπου αλλού.

Η διαδικασία αυτή δεν καλείται για να χωρέσει “κάθε πολιτική δύναμη”, αλλά αντίθετα για να χωρέσει εμάς, όσα φοιτητά θέλουμε να αγωνιστούμε χωρίς διαμεσολαβήσεις και χωρίς καθοδηγήσεις, κόντρα στις λογικές της πρωτοπορίας που θα πολιτικοποιήσει τις πλατιές μάζες

Είναι ένας ασφαλής χώρος που κάθε άτομο μπορεί να έρθει και να μιλήσει για τα πράγματα που επηρεάζουν την ζωή του, άροντας τους διαχωρισμούς ανάμεσα σε αυτόν που “έχει τα πολιτικά περιεχόμενα” και τον “παρατηρητή”. Δεν φανταζόμαστε αυτές τις διαδικασίες ως συνδιαμορφωτικές μεταξύ πολιτικών τάσεων και δυνάμεων, αλλά ως διαδικασίες που αποσκοπούν στη δημιουργία κοινοτήτων, στη διαμόρφωση μιας θέσης από την αρχή της και στη πλήρη κατανόησή της από κάθε άτομο που συμμετέχει στη συγγραφή αυτής. Καλούμε σε αυτήν την διαδικασία κάθε συμφοιτητό μας που θέλει να αγωνιστεί ισότιμα μέσα από τον φοιτητικό του σύλλογο.

Πρωτοβουλία Φοιτητ(ρι)ών Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών


>Προβολή The Stepford Wives (1975), Πτέρυγα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (3η) Πολυτεχνείο ΑΠΘ, 11/3

Αυτή τη Δευτέρα η CineΦ.Ηλ. γιορτάζει την 8η Μάρτη με μια φεμινιστική σατιρική ταινία τρόμου από τα 70s. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ira Levin, το Stepford Wives είναι ένα προειδοποιητικό παραμύθι με διαχρονικά συμπεράσματα.

Η Νεοϋορκέζα φωτογράφος Τζοάννα πείθεται από τον σύζυγό της Γουόλτερ να μετακομίσουν μαζί με τα παιδιά τους στην εξοχική, φιλειρηνική κοινότητα του Στέπφορντ. Εκεί η ζωή κυλάει ήρεμα για την οικογένεια με τον Γουόλτερ να γίνεται μέλος μιας ιδιόμορφης λέσχης μόνο για άντρες, και τη Τζοάννα να προσπαθεί να βρει σημείο επαφής με τις παραδοσιακές νοικοκυρές του Στέπφορντ. Κάποια στιγμή η Τζοάννα παρατηρεί ότι οι παντρεμένες γειτόνισσές της παραείναι όμορφες και περιποιημένες, παραείναι καλές νοικοκυρές και μαγείρισσες, παραείναι υποταγμένες στους συζύγους τους, τόσο, σε βαθμό που γίνεται καχύποπτη. Μισάνοιχτες πόρτες, ανήσυχα βλέμματα, και το δυσοίωνο καλοφτιαγμένο ειδύλλιο μιας πόλης υφαίνουν έναν ιστό που την καταπίνει. Θα καταφέρει να νικήσει έναν αγώνα με το αναπόφευκτο, ή θα καταλήξει και αυτή ένα ανδρείκελο του ατόμου που υπήρξε; Ακόμα και τότε, θα είναι αρκετή;

Ο μισός αιώνας που χωρίζει το σήμερα από όσα συμβαίνουν ταινία ουσιαστικά δεν έχει σημασία. Οι γυναίκες συνεχίζουν να χειραγωγούνται, να χάνονται και να σκοτώνονται στα χέρια της πατριαρχίας. Εκτός από τη διερεύνηση των κοινωνικών ρόλων και της συνέναισης, το Stepford Wives δείχνει πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να επεξεργαστούν την πραγματικότητα, προειδοποιώντας ότι μπορεί να απομείνουμε με μια υπερπραγματικότητα που είναι πολύ κενή, πολύ αφύσικη και πολύ πιθανή.

Σκηνοθεσία: Bryan Forbes
Διάρκεια: 117′
Letterboxd: https://letterboxd.com/film/the-stepford-wive…

Σας περιμένουμε με είσοδο πάντα ελεύθερη!


>Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου Κρήτης, 11/3

ακριβής τοποθεσία : ΧΑΝΙΑ / Κάτω από τη γέφυρα του ΜΠΔ (Πολυτεχνείο Κρήτης)

 

Κάλεσμα για ανοιχτή συνέλευση υπεράσπισης του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου Κρήτης.

Δευτέρα 11/3 17:00 στον χώρο του ΑΣΠΚ κάτω από την γέφυρα του ΜΠΔ.

ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΩΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΑΝΑΨΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΒΗΝΕΙ

 


 

Μοιραστείτε το άρθρο