Filmmakers4palestinegr: Δράσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με παρεμβάσεις εντός και εκτός κινηματογραφικών αιθουσών καθ’ όλη τη διάρκεια του 26ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης οι filmmakers4palestinegr στηλιτεύουν την εκκωφαντική σιωπή των διοργανωτών του φεστιβάλ και της διοίκησης του για τη γενοκτονία της Παλαιστίνης.

Την Κυριακή το μεσημέρι σε μία τελετή μνήμης των καλλιτεχνών θυμάτων στη Γάζα έξω από το ΟΛΥΜΠΙΟΝαναφέρθηκαν τα ονόματα και οι μικρές ιστορίες κινηματογραφιστ(ρι)ών, ποιητ(ρι)ών, εικαστικών, συγγραφέων, καθηγητ(ρι)ών, δημοσιογράφων, θυμίζοντας ότι οι απώλειες ζωής στη Γάζα δεν είναι μόνο αριθμοί. Ένα λουλούδι, ένα κερί, ένα όνομα, μια ιστορία… Παρόντες, παρούσες και μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας της Θεσσαλονίκης

Πρέπει να φωνάξουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει αυτή η γενοκτονία. Είμαστε καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές και αφηγητές ιστοριών και αυτό είναι το καθήκον και η ευθύνη μας. όπως και η ευθύνη των θεσμών να ακουστεί αυτή η φωνή των Παλαιστινίων.”

Αυτό φώναξαν στο κατάμεστο Ολύμπιον στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ, την Πέμπτη 7/3 το βράδυ, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας και μπροστά σε έναν… φανερά αμήχανο διευθυντή του Φεστιβάλ, ο οποίος δεν είχε να πει κουβέντα πώς σε ένα φεστιβάλ, που παρουσιάζει πάνω από 250 ντοκιμαντέρ στο δεκαήμερα, δεν υπάρχει ούτε μία παλαιστινιακή ταινία που θα προβληθεί στις αίθουσες του φεστιβάλ.

Φως Κάμερα Γενοκτονία…” ανέφερε το πανό που ξεδίπλωσαν μέλη της ομάδας μέσα στο κατάμεστο Ολύμπιον στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ, την περασμένη Πέμπτη 7 Μαρτίου φωνάζοντας “…το φεστιβάλ υπάρχει και για διαμαρτυρία”, καταχειροκροτούμενοι από το κοινό.

Το Σάββατο η ομάδα προχώρησε σε παρέμβαση διαμαρτυρίας για τη σιωπή που επικρατεί για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στο λιμάνι.

 

Στη συνέχεια με παρέμβαση σε αίθουσα προβολής ντοκιμαντέρ. Όπως σημείωσαν το κείμενο διαμαρτυρίας για τη σιωπή που επικρατεί απέναντι στο δράμα των Παλαιστινίων έχει ήδη 600 υπογραφές από ανθρώπους της τέχνης. Ζήτησαν από όλους τους φορείς του ελληνικού κινηματογράφου να πάρουν ανοιχτά θέση ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το αποικιοκρατικό καθεστώς του Ισραήλ. “Ζητάμε να αναδείξουν την πραγματικότητα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη με την προβολή ταινιών Παλαιστινίων σκηνοθετών/τριων, να δημιουργήσουν χώρους ανοιχτού διαλόγου και να ζητήσουν ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ. Καλούμε επίσης την κινηματογραφική κοινότητα όχι μόνο να λύσει τη σιωπή, αλλά έμπρακτα να στηρίξει δράσεις αλληλεγγύης κι ευαισθητοποίησης και να συμμετάσχει στο νέο δίκτυο Filmmakers for Palestine Greece για μια ελεύθερη Παλαιστίνη.”

 

Μοιραστείτε το άρθρο