Εκδηλώσεις στις κατειλημμένες σχολές των πανεπιστημίων, εβδομάδα 4-10/3

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΑΦΙΣΕΣ

Ένατη εβδομάδα κινητοποιήσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με φοιτητικούς συλλόγους, σχήματα και πρωτοβουλίες να διοργανώνουν συνελεύσεις ανοιχτών πλαισίων, συζητήσεις, εκδηλώσεις, δράσεις, αντι-μαθήματα, προβολές, θεατρικά, μουσικές κ.α.π., δίνοντας ζωή στα πανεπιστήμια από τα κάτω.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ… Κυριακή 10/3

[Δείτε παρακάτω και τις συγκεντρωτικές αφίσες με τις εκδηλώσεις της κάθε μέρας]


>Συζήτηση για το έμφυλο, αίθριο Πολυτεχνείου ΑΠΘ, Κυριακή 12/3

Καθημερινά στο δρόμο, στη δουλειά, στη σχολή, ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι υφιστάμεθα σεξιστικές συμπεριφορές. Η πατριαρχία δεν είναι κάποια θεωρία συνομωσίας με στόχο να εντείνει το χάσμα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, αλλά ένα σύστημα μέσα στο οποίο έχει δομηθεί η κοινωνία μας και δεν θα έπρεπε να περιμένουμε την 8η Μάρτη για να τη θυμηθούμε. Τις μορφές που παίρνει ο σεξισμός τις έχουμε δει και τις έχουμε μάθει καλά. Δεν είναι λίγες οι φορές που ως φοιτήτριες έχουμε ακούσει σεξιστικά σχόλια και υπονοούμενα για το αν μια γυναίκα μπορεί να γίνει μηχανικός. Σχόλια που ακούγονται τόσο από συμφοιτητές μας, αλλά και από τους ίδιους τους καθηγητές, σχόλια που είμαστε αναγκασμένες να ακούμε καθημερινά. Η στοιχειώδης ελευθερία της αυτοδιάθεσης, είναι μία ελευθερία που πιο συχνά από ό,τι κι εμείς οι ίδιες αντιλαμβανόμαστε πλέον μας στερείται. Ο ετεροκαθορισμός των ορίων αυτής της ελευθερίας από αρρενωπότητες είναι μία θλιβερή πραγματικότητα που έχει κανονικοποιηθεί και σε εμάς τις ίδιες. Αυτή η νοοτροπία είναι που στοιχίζει τις ζωές δεκάδων γυναικών κάθε χρόνο και οι γυναικοκτονίες αποτελούν πλέον καθημερινή είδηση. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα όσων βιώνουμε καθημερινά σαν θηλυκότητες. Το έμφυλο δεν είναι ένα κομμάτι αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, αλλά αλληλένδετο με όλες τις άλλες παθογένειες που παλεύουμε να αλλάξουμε σε αυτό το σύστημα και είναι ευθύνη όλων.

Συζητάμε, λοιπόν, την Κυριακή 10/3 στις 15:00 στο αίθριο, για τα βιώματά μας, για αυτά που μας εξοργίζουν καθημερινά και για κάθε μορφή έμφυλης βίας που θα μας βρίσκει απέναντί της.

Πρωτοβουλία Φοιτητριών Ηλ-Μηχ

>Εκδήλωση-Συζήτηση στην κατάληψη της φιλοσοφικής ΑΠΘ, νέο κτίριο 18:00

>

>

>



 

>

>



>Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια – πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, 8/3.

>Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την 8η Μάρτη ενάντια σε πατριαρχία, έμφυλη βία και το σύστημα που τα παράγει.

>Πρόγραμμα Κατάληψης ΦΣ Φυσικού ΑΠΘ

>Πρόγραμμα Κατάληψης ΦΣ Μαθηματικού ΑΠΘ

>Πρόγραμμα Κατάληψης Φ.Σ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ

>Πρόγραμμα κατάληψης σ.φ γεωλογίας ΑΠΘ


ΠΑΡΤ-ΑΚΙ ΟΙΝΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Ιατρικής

Παρασκευή 8/3
22:30

Φέρτε τα αγαπημένα σας κομμάτια



>Συνέλευση Πρωτοβουλίας Φοιτητριών Ηλ-Μηχ

Συζητάμε τις δράσεις μας για αυτή την εβδομάδα, από την μέρα ψήφισης του νομοσχέδιου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αντιπατριαρχική πορεία της 8ης Μάρτη, μέχρι την παρουσία μας στη σχολή, την επανοικειοποίηση των χώρων μας και τις παρεμβάσεις μας στο πολυτεχνείο.

>Cineργατικό Πάρτυ Κινηματογραφικών Ομάδων Πολυτεχνείου

Αυτή την Τσικνοπέμπτη οι κινηματογραφικές ομάδες CineΦ.Ηλ., ΚΟΧήΜΠΑ, 11καρέ, Κ.Ο.Τ.Α. και CinemaGroup ενώνουν τις δυνάμεις και σας προσκαλούν σε μια βραδιά με groovy μουσικάρες και ποτάρες στο Αίθριο του Πολυτεχνείου.

Σας περιμένουμε όλα με τα αγαπημένα σας κινηματογραφικά outfits!

Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά ηχείων για τις ομάδες.

>



>

>

>Συναυλία με Γιάννη Χαρούλη, Βάσω Βασιλειάδου και Μπρατίμια, Πολυτεχνείο 6/3 21:00

Ο Γιάννης Χαρούλης, η Βάσω Βασιλειάδου και τα Μπρατίμια με μια συναυλία στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ στηρίζουν τις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων και τον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων και οι εκατοντάδες καταλήψεις σε σχολεία και σχολές σε κάθε πόλη της Ελλάδας απαντάνε στα σχέδια της κυβέρνησης-ΕΕ για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την πλήρη διάλυση της δημόσιας-δωρεάν παιδείας!

Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας από μαθητές και δασκάλους μέχρι τους καθηγητές μπαίνουν στον αγώνα και δηλώνουν ότι το νομοσχέδιο-έκτρωμα δεν θα ψηφιστεί!

Ο αγώνας κλιμακώνεται με την πανελλαδική πορεία στα Προπύλαια ενόψει την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στις 8 Μάρτη. Να μην τους αφήσουμε να κάνουν την γνώση και τα πτυχία ένα εμπόρευμα που θα αγοράζεται και θα πουλιέται. Ένα εμπόρευμα προσβάσιμο για λίγους και με μεγάλο πορτοφόλι.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


>Μικροφωνική επί της Πατησίων και Στουρνάρη – Δημόσια αποκλειστικά δωρεάν παιδεία, 6/3 17:00

Έπειτα από κάλεσμα της πρωτοβουλίας υποψηφίων διδακτορικών και μεταπτυχιακών αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, το Σάββατο 02.03 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του συντονισμού κάτω Πολυτεχνείου, με στόχο τη συνύπαρξη συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός κ.πολυτεχνείου. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η οργάνωση μικροφωνικής την Τετάρτη 06.03 στις 17:00 επί της πατησίων και παράλληλο άνοιγμα της πύλης επί της στουρνάρη.

“Προσπαθωντας να σπάσουμε τον καθημερινό έλεγχο προσβασιμότητας θεωρούμε προϋπόθεση να βρισκόμαστε και να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε. Σ’ αυτό το πλαίσιο αντιλαμβανόμαστε ότι η συνύπαρξη και δραστηριοποίηση “εντός των τειχών” δημιουργεί αναχώματα σε όποια αντιδραστική πολιτική επιχειρείται να εφαρμοστεί στο κάτω πολυτεχνείο και ευρύτερα στη γειτονιά των εξαρχείων. Ως πρωτοβουλία δε φαντασιωνόμαστε πολιτικές συγκλήσεις συλλογικοτήτων αλλά επιχειρούμε τη δημιουργία ενός κοινού τόπου αιτημάτων για ένα ζωντανό και δωρεάν πανεπιστήμιο, της κοινής ανάγκης να επανέλθει η πολιτική δραστηριοποίηση στο κάτω πολυτεχνείο. Εξάλλου οι χώροι, οι αιθουσές, τα αμφιθέατρα, τα σκαλάκια και τα μάρμαρα αποκτούν σημασία όταν χρησιμοποιούνται καλύπτοντας τις πολύμορφες ανάγκες και επιθυμίες μας · διαφορετικά υποβαθμίζονται μόνο και μόνο για να νομιμοποιηθεί και να προετοιμαστεί το “θέρισμα του κεφαλαίου”. Για εμάς τα ντουβάρια αυτά, υποδεικνύουν και αναδεικνύουν την ιστορία της αμφισβήτησης της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Για αυτό, λοιπόν, και για όλους τους λόγους του κόσμου, θελουμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στα σύγχρονα ανταγωνιστικά εδάφη παραγωγής γνώσης επικυρώνοντας το δημόσιο χώρο και χαρακτήρα του πολυτεχνείου.”

Πρωτοβουλία ΥΔ-ΜΠΤΧ Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ


>Οχι στα ιδιωτικα πανεπιστημια, 6/3 18:00 πλατεία Καλογήρων, Δάφνη

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ- ΜΠΛΟΚΑ- ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΉ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/3, 12μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η τεράστια πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 8/2 ήταν ένα πρώτο ηχηρό χαστούκι στα μούτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πάνω από 20.000 φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις ιδιωτικοποιήσεις. Όσα ψέματα κι αν πουν στα πουλημένα ΜΜΕ, το νομοσχέδιο Πιερρακάκη είναι ένα επιχειρούμενο πραξικόπημα που καταργεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Θέλουν να καταργήσουν την δημόσια και δωρεάν παιδεία και να ξεπουλήσουν τα δημόσια πανεπιστήμια σε ιδιώτες- αρπακτικά, όπως έχουν κάνει με το ρεύμα, τις μεταφορές και τις δημόσιες υποδομές.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι θανάσιμος εχθρός της νεολαίας και των εργαζομένων. Η «κυριαρχία» της είναι κάλπικη και πατάει στην ανικανότητα της αντιπολίτευσης. Το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει και να δολοφονεί: Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακρίβεια, μισθοί πείνας, πλειστηριασμοί, εργατοκτόνοι νόμοι, εργατικά «ατυχήματα»-δολοφονίες, δολοφονημένοι πρόσφυγες, φτώχεια, διαλυμένα σχολεία και νοσοκομεία, στήριξη των σιωνιστών του Ισραήλ στη σφαγή των Παλαιστίνιων. Το μόνο της μέλημα είναι τα δώρα στους πλούσιους και καπιταλιστές φίλους της, που μαζί λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, τον ιδρώτα και το αίμα των «από κάτω». Όλη η κοινωνία καταδικάζει τις ιδιωτικοποιήσεις για αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να τις επιβάλει με την ωμή καταστολή, χτυπώντας μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, όποιον αγωνίζεται.

Είναι η ώρα να ορθώσουμε ένα κοινό μέτωπο, δυναμώνοντας και απλώνοντας τον αγώνα. Η απεργία στις 28/2 ήταν η αρχή. Με τους αγρότες στους δρόμους, εργαζόμενοι, άνεργοι και φτωχά λαϊκά στρώματα να μπούμε σε έναν κοινό βηματισμό και συντονισμό, να χτυπήσουμε την κυβέρνηση ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε την κήρυξη γενικής απεργίας από συνδικάτα, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες ΤΩΡΑ.

Η κυβέρνηση δυσκολεύεται σοβαρά. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ. Ο αγώνας της νεολαίας ανοίγει το δρόμο για να οργανώσουμε την αντίστασή μας. Να μην τον αφήσουμε «στη μέση», όπως π.χ. στα Τέμπη. Κάτοικοι, εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς να οργανωθούμε σε Λαϊκές Συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά, να οργανώσουμε τον πανελλαδικό συντονισμό μας για να παλέψουμε ενάντια στα νέα και παλιά αντιλαϊκά μέτρα. Το έκτρωμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων να το οδηγήσουμε στο καλάθι των αχρήστων. Για να πετύχουμε μια νίκη που θα αλλάξει το τοπίο και θα σημάνει την αρχή της αντεπίθεσής μας, του ξηλώματος του Μητσοτάκη και όλων των πλούσιων και «α(χ)ρίστων» του

  • Αυξήσεις στους μισθούς
  • Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις- εθνικοποίηση όλων των δημόσιων υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, ρεύμα, μεταφορές, κ.α.)
  • Δημόσια και Δωρεάν Παιδία και Υγεία για όλους
  • Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΑΦΝΗΣ

Katoikoi.Prwtovoulia.Dafnis@gmail.com


>


>



>Fem Rap Bar Oικονομικής Ενίσχυσης του Σ.Φ. Πολιτικών Επιστημών, ΝΟΠΕ 5/3 22:00


>

>Συντονιστικη επιτροπη καταληψης ΣΦ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

Στηριξη της καταληψης 8:00
Συντονιστικη επιτροπη της καταληψης στις 12:00
Οργανώνουμε τις ταξικές και κοινωνικές αντιστάσεις εναντια νεο νομοσχέδιο και τη ψήφιση του,
εναντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τη τηλεκπαίδευση και τη καταστολή.
Υπερασπιζόμαστε τη δημοσια και δωρεαν παιδεία
ΣΦ Γεωλογιας

>ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Cult κύκλος προβολών «Υπαρξισμός και πίστη» : The Flowers of St. Francis

Με αυτό το αφιέρωμα θέλουμε να δώσουμε αφορμή για συζήτηση γύρω από ένα επίκαιρο θέμα που όμως συχνά κρίνουμε πως παραγνωρίζεται στο δημόσιο λόγο. Αν πιστέψουμε τη ρήση του Νίτσε για το θάνατο του Θεού, αμέσως βρισκόμαστε μ’ ένα πρωτοφανές στην ιστορία πρόβλημα. Γιατί θάνατος του Θεού δεν σημαίνει απλώς το τέλος του ενός ή του άλλου Θεού αλλά μια σημαντική μεταστροφή στην αντίληψη των ανθρώπων για τον κόσμο. Πρόκειται για το τέλος της Μεταφυσικής, και την αντικατάσταση αυτής με την καπιταλιστική αρχή του ορθολογισμού και της χρηστικότητας. Αυτό επηρεάζει τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και με τους άλλους, επηρεάζει όμως και τη σχέση του με τη Φύση. Με την άρνηση της Μεταφυσικής όλες οι αναζητήσεις του παρελθόντος, τόσο στην Τέχνη όσο και στην Φιλοσοφία, γύρω από τη φύση της ψυχής και την ουσία του ανθρώπινου, απότομα και με ισοπεδωτικό τρόπο ακυρώνονται. Έτσι στον σύγχρονο άνθρωπο τα πράγματα εμφανίζονται απλώς ως μέσα για την επίτευξη ενός σκοπού.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του αφιερώματος θα προβληθούν τέσσερις ταινίες στις οποίες, η καθεμία με δικό της τρόπο, θίγει το ζήτημα της πίστης υπό αυτό το υπαρξιακό πρίσμα. Μετά το τέλος της κάθε ταινίας θα ακολουθεί συζήτηση με σκοπό να γίνει μια απόπειρα σύνδεσης των ζητημάτων που θίγονται στη κάθε ταινία με τη πραγματικότητα του σήμερα.

The Flowers of St. Francis (1950), Roberto Rossellini

Σε μία σειρά από βινιέτες παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή των φραγκισκανών μοναχών σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Άγιου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Επόμενες προβολές του αφιερώματος:

12/3: The Virgin Spring (1960), Ingmar Bergman

19/3: The Gospel According to St. Matthew (1964), Pier Paolo Pasolini

CULT | Ώρα: 21.09 | Αμφιθέατρο 3 ΠΑ.ΜΑΚ.


>

 

>

>Συγγραφή-συνδιαμόρφωση ανοιχτού πλαισίου για τη ΓΣ ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ

Την Παρασκευή 08/03 ο Υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης και το συνάφι της ΝΔ φέρνουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Βουλή για ψήφιση. Η απάντησή μας είναι, ήταν και θα είναι η οργάνωση στη βάση και ο αδιαμεσολάβητος αγώνας.

 

Όλοι,όλες,όλα στη Γενική Συνέλευση της ΣΕΥ την Τετάρτη 06/03 στις 12:00 στο Κιόσκι Νοσηλευτικής.

Συγγράφουμε – Συνδιαμορφώνουμε το ανοιχτό πλαίσιο την Τρίτη 05/03 στις 12:00 στο τραπεζάκι του σχήματος.

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΕ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ – Ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ Ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

>Ανοιχτή Συνέλευση Ελευθεριακού Σχήματος Παντείου, Αντιεξουσιαστικό Στέκι Παντείου, 5/3 16:30

Ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την υποτίμηση, εμπορευματοποίηση, και επιχειρηματικοποίηση των σχολών μας, συζητάμε και οργανώνουμε συλλογικές αντιστάσεις. Προτάσσουμε την μαζική, αδιαμεσολάβητη, και μαχητική διεκδίκηση με καταλήψεις διαρκείας ως κέντρα αγώνα ανοιχτά προς την κοινωνία, μαζικές συγκρούσεις, πορείες και παρεμβάσεις.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ – ΣΥΚΓΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ!



 

>Ανοιχτή Συνέλευση Ελευθεριακού Σχήματος στους ΗΛ-ΜΗΧ AΠΘ

Κάλεσμα σε Ανοιχτή Συνέλευση Δευτέρα 4/3 13:00 στο Καμαράκι Ηλεκτρολόγων

και στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δευτέρα 4/3 17:00!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ- ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ- ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

>Γενική Συνέλευση Σ.Φ. Φαρμακευτικής (εξ αναβολής), 15:00 ΣΘΕ ΑΠΘ

Ένα χρόνο μετά την κρατική και καπιταλιστική δολοφονία στα Τέμπη, όπου το κράτος οδήγησε στον θάνατο 57 τουλάχιστον ανθρώπους, μεταξύ των οποίων συμφοιτητ(ρι)ές μας, ενώ φαίνεται να υπήρχαν και μετανάστ(ρι)ες οι θάνατοι των οποίων δεν καταγράφηκαν ποτέ, η προσπάθεια υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης-πώλησης των δημοσίων αγαθών συνεχίζεται. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των εργατ(ρι)ών κράτος και επιχειρηματίες απαξίωσαν πλήρως την ανθρώπινη ζωή θυσιάζοντάς τη στον βωμό του κέρδους, ενώ μαζί με τα ΜΜΕ είχαν το θράσος να χρησιμοποιήσουν τη δολοφονία ως αφορμή για ανάπτυξη, και συνεχίζουν να αποποιούνται όλες τις ευθύνες, να συγκαλύπτουν τους ιθύνοντες και το έγκλημα με θύματα τους συνανθρώπους μας.

Η ανηθικότητα και η αντικοινωνική πολιτική του κράτους έχει γίνει εμφανής με την ταξική βία της ακρίβειας που βιώνουμε, όταν τα ίδια χρήματα επαρκούν όλο και για λιγότερα, με την προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας υγείας, με την ενεργειακή κρίση, με πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, με τις εκκενώσεις καταλήψεων, με τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες του περασμένου χρόνου όπου έλαμψε δια της απουσίας του ο κρατικός μηχανισμός, με τις δολοφονίες και επαναπροωθήσεις μεταναστ(ρι)ών, με τις δολοφονίες Ρομά από την αστυνομία. Με τον Νέο Ποινικό Κώδικα το κράτος έρχεται να απειλήσει με περισσότερη φυλακή τα αγωνιζόμενα άτομα και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, αφήνοντας παράλληλα οικονομικές και πολιτικές ελίτ, κυκλώματα παιδοβιαστών και εμπόρους ναρκωτικών να δρουν ανεξέλεγκτα.

Παράλληλα, με το επικείμενο νομοσχέδιο Πιερρακάκη, έρχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση στοιχειώδη κεκτημένα αγώνων των προηγούμενων ετών, όπως η πρόσβαση στην παιδεία. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων από τον οποιονδήποτε απλώς θα οξύνει περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς και θα αποκλείσει τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα από την πρόσβαση στην παιδεία, ενώ έρχεται να χειροτερεύσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα (αδιαφορία για φοιτητική μέριμνα και εισχώρηση ιδιωτών, εργολάβων και ΣΔΙΤ που επιδιώκουν αποκλεισμούς από παροχές (λέσχη, εστίες), παραγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού και διαμόρφωση της παρεχόμενης γνώσης σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς (ακόμα και της πολεμικής), υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση σχολών, φροντιστήρια για την εισαγωγή μας με εμπόδια την ΕΒΕ και υπό την απειλή της διαγραφής με εφαρμογή του Νόμου Κ-Χ 4777 για τα εργαζόμενα συμφοιτητά μας). Το ίδιο το νομοσχέδιο αποδείχθηκε χειρότερο των προσδοκιών προβλέποντας μεταξύ άλλων δίδακτρα για αλλοδαπούς/-ες φοιτητ(ρι)ες, συγχωνεύσεις και κλεισίματα τμημάτων, ένταση της αξιολόγησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα καθορίσει το μέλλον της λειτουργίας τους και επίταση του ανταγωνισμού, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβολή ιδιωτικοοικονομικών όρων, στην περαιτέρω αυστηροποίηση και εντατικοποίηση (κατάργηση Σεπτεμβρίου, διαγραφές σε ν έτη, υποχρεωτικά αμφιθέατρα), θα στοχεύει σε φθηνά εργατικά χέρια, στην αποστείρωση (κατάργηση φοιτητικών συλλόγων, ασύλου, επιβολή πανεπιστημιακής αστυνομίας) και στην εξάλειψη της πολιτικής δράσης. (Όποιο έχει αυταπάτες ότι αυτά θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση των πανεπιστημίων, αρκεί να δει την αξιολόγηση του τμήματός μας η οποία γίνεται και από τον φαρμακευτικό σύλλογο, δηλαδή τους αυριανούς μας εργοδότες, οι οποίοι επιδιώκουν να εργαζόμαστε άμισθα για λογαριασμό τους όσο το δυνατόν περισσότερο.) Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στον κατακερματισμό και στην υποβάθμιση της αξίας του πτυχίου μας, θα το μετατρέψει σε αντικείμενο αγοραπωλησίας, θα συμπαρασύρει τα εργασιακά, επαγγελματικά και μισθολογικά μας δικαιώματα προς τα κάτω, και θα μας εξαναγκάσει σε ένα διαρκές κυνήγι πιστοποιήσεων επί πληρωμή ώστε να είμαστε ανταγωνιστικά στο αφήγημα του ατομικού συμφέροντος.

Η κρατικοκαπιταλιστική διαχείριση έχει προσπαθήσει με πολλούς τρόπους να καταστείλει και να τρομοκρατήσει τον αγώνα των φοιτητ(ρι)ών: κυβερνητικές παρατάξεις για υπονόμευσή του εκ των έσω, ηλεκτρονικές εξετάσεις ως απεργοσπαστικό μέσο τρομοκρατίας των φοιτητ(ρι)ών και απομαζικοποίησης του αγώνα, διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις και στους καθηγητές που δε συμμορφώθηκαν με τις (διαβλητές και εξευτελιστικές) ηλεκτρονικές εξετάσεις και απειλές για κόψιμο της χρηματοδότησης στα αντίστοιχα τμήματα, εισβολή ΜΑΤ και ΕΚΑΜ στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ, επιθέσεις στην πορεία της Πέμπτης και αναίτιες συλλήψεις, εισβολή αστυνομίας στο άσυλο, χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης, εισβολή ΜΑΤ στη Νομική του ΔΠΘ, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο ΕΜΠ, πειθαρχικά συμβούλια, κάμερες στην πορεία με εφαρμογή νόμου του 2022, εκδικητικές απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων για παρακώλυση της τηλεξεταστικής, ΕΔΕ. Έχουν επιστρατεύσει κάθε μέσο ώστε να απονομιμοποιήσουν τους αγώνες μας, να αμφισβητήσουν και να ευτελίσουν το άσυλο από κεκτημένο της κοινωνίας και διεκδίκηση κάθε μαχόμενου ατόμου, να απομακρύνουν φοιτητ(ρι)ες από τις συλλογικές διαδικασίες και την επαφή με τις σχολές-εστίες αγώνα και να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης.

Οι καταλήψεις αποτελούν το ύστατο μέσο πάλης των φοιτητικών συλλόγων ώστε να διακόψουμε την εκπαιδευτική διαδικασία και να αποκτήσουμε τον χώρο και τον χρόνο για τη δόμηση μιας κοινότητας αγώνα, χωρίς την πίεση των μαθημάτων, να καθυστερήσουμε την εξειδίκευσή μας για τη μελλοντική στελέχωση της παραγωγής ασκώντας έμμεσα πίεση, να επανοικειοποιηθούμε τους ελεύθερους χώρους του ασύλου μέσα στους οποίους ζούμε και να ζυμωθούμε πολιτικά συλλογικοποιώντας τις αντιστάσεις μας, αδιαμεσολάβητα και από τα κάτω.

Η κατάληψη έχει διττή σημασία για το τμήμα μας, καθώς η μακροχρόνια απαξίωσή του από το κράτος και τις πρυτανικές αρχές έχει επιφέρει μια σειρά προβλημάτων που βιώνουμε καθημερινά, και θα επιδεινώσουν οι συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων:

-υποστελέχωση και κίνδυνος κλεισίματος με μόλις 19 μέλη ΔΕΠ και 4 επικείμενες αφυπηρετήσεις

-κατάργηση τομέων και αποτροπή διεκδίκησης επιμέρους χρηματοδότησης

-κίνδυνος ενσωμάτωσης σε άλλο πρόγραμμα σπουδών με εφαρμογή νόμου του 2022

-έλλειψη κτιριακών υποδομών με συστέγαση των εργαστηρίων με άλλες 2 σχολές και το ΚΗΔ, και μη επαρκής χωρητικότητα της Δ12, που παραχωρήθηκε από τη ΣΘΕ για τη διδασκαλία των μαθημάτων, για τον αριθμό των φοιτητ(ρι)ών που παρακολουθούν

-οριακά ανύπαρκτος και εντελώς απαρχαιωμένος υλικοτεχνικός εξοπλισμός

-δυσκολία εκπόνησης πτυχιακών λόγω περιορισμένου αριθμού επιστημονικών οργάνων και εργαστηρίων κατάλληλων να δεχθούν μακροχρόνια έρευνα πολυαρίθμων φοιτητ(ρι)ών και έλλειψης επιβλεπόντων (υποβάθμιση, χρησιμοθηρία, άγχος)

-προβλήματα με την πρακτική και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, λόγω διατήρησης τεσσάρων (4) τριμήνων πρακτικής άσκησης για τη λήψη της τελευταίας, παρά την αλλαγή του προγράμματος σπουδών που τροποποιεί τα τρίμηνα σε δύο (2) αναγκαία για τη λήψη άδειας

Καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα αγώνων, την παιδεία και τις ζωές μας ενάντια στο νομοσχέδιο και στη δολοφονική κρατική πολιτική.

Να μην είμαστε η επόμενη “θυσία” στα δόντια του κράτους-ύαινας.

Πουλάτε την παιδεία για τα δικά σας κέρδη, την ανάπτυξή σας την είδαμε στα Τέμπη.

ΌΛΟΙ/ΟΛΕΣ/ΌΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΌΜΟΥΣ

ΌΛΟΙ/ΟΛΕΣ/ΌΛΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΈΣ ΣΥΝΕΛΕΎΣΕΙΣ

 

Μοιραστείτε το άρθρο