ΓΑΛΛΙΑ Οι αγρότες αντιδρούν στις 84 συλλήψεις συναδέλφων τους και συνεχίζουν με δράσεις

Επιμέλεια: Ηρώ Σιαφλιάκη

Το Σάββατο αγρότες με τρακτέρ συγκεντρώθηκαν  μπροστά από το δικαστήριο του Πουατιέ σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους 84 αγρότες που συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία μετά τη δράση τους στην Place de l’Etoile. Αγρότες της Συνομοσπονδίας Αγροτών, CR – το τρίτο σε δύναμη αγροτικό σωματείο, εκπροσωπεί το 20% των αγροτών μαζί με την Confédération Paysanne – την Παρασκευή 1 Μαρτίου βρέθηκαν στη  Αψίδα του Θριάμβου για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των συναδέλφων τους που αυτοκτόνησαν και έχασαν τη ζωή από το βάρος των αδιεξόδων στα οποία είχαν οδηγηθεί. Οι αγρότες της CR  συνελήφθησαν και στη συνέχεια στάλθηκαν στα αστυνομικά τμήματα του Παρισιού.

Το προηγούμενο Σάββατο 24 Φεβρουαρίου,  το CR οργάνωσε μια θυελλώδη υποδοχή για τον Εμανουέλ Μακρόν, στα εγκαίνια της έκθεσης “Αγροτικό Σαλόνι”, την οποία παραδοσιακά εγκαινιάζει ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας. Αυτό το Σάββατο από τις 8 το πρωί η Έκθεση αυτή γέμισε με εξοργισμένους αγρότες και μετατράπηκε σε χώρο συγκρούσεων μεταξύ ΜΑΤ και αγροτών, ενώ ο Μακρόν μιλούσε κεκλεισμένων των θυρών με αγροτικά σωματεία.

Την ίδια ώρα τρακτέρ κυκλοφορούσαν για αρκετή ώρα στο κέντρο της πόλης.

Κοπριά για τη Lactalis

Στο περίπτερο της Lactalis στο Salon de l’Agriculture, την ημέρα των εγκαινίων διασκορπίστηκε κοπριά. Η Lactalis είναι ο νούμερο ένα γαλακτοκομικός όμιλος στον κόσμο, (δικές της οι μάρκες Lactel, Président, Société, Galbani και La Laitière) … εκμεταλλευόμενη φυσικά τους παραγωγούς. Φοροδιαφεύγοντας επίσης. Διευθυντής της είναι ο Emmanuel Besnier, είναι ο 6ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία, με περιουσία άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις 6 Φεβρουαρίου, ο όμιλος κατηγορήθηκε από ερευνητές του Parquet National Financier στο πλαίσιο έρευνας για “διακεκριμένη φορολογική απάτη” και “ξέπλυμα διακεκριμένης φορολογικής απάτης”, που αφορούσε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!

Η Lactalis ελέγχει την αγορά οπότε καθορίζει τις τιμές : προτείνει μια τιμή 405 ευρώ ανά τόνο γάλακτος για το 2024, “εντελώς εκτός της αγοράς και των προσδοκιών των παραγωγών”, σύμφωνα με την Confédération Paysanne.

Η Confédération Paysanne εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία της Lactalis στις 21 Φεβρουαρίου. Η κοπριά πετάχτηκε το Σάββατο στο Αγροτικό Σαλόνι.

Εξεγέρσεις της γης (Soulèvements de la terre)

“Διευκρινίσεις σχετικά με τις Εξεγέρσεις της γης (Soulèvements de la terre) την πρόσκληση για την “μεγάλη συζήτηση” και για τα αγροτικά κινήματα στα οποία συμμετέχουμε, 24 Φεβρουαρίου 2024:

Αντίθετα με ό,τι λένε ο Εμανουέλ Μακρόν και το συνδικάτο FNSEA, οι Εξεγέρσεις της γής γεννήθηκαν με σκοπό να αγωνιστούν για τη διατήρηση της γεωργίας, κατά της την τεχνητοποίηση και την αρπαγή της γης. Δεν είμαστε κατά των αγροτών αντιθέτως, εργαζόμαστε δίπλα σε πολλούς από αυτούς από την αρχή, για να διασφαλίσουμε την προστασία των πόρων, του εδάφους και του νερού : αυτό είναι το sine qua non για να μπορέσει η γεωργία να είναι ακόμη δυνατή στο μέλλον και για να μπορούν πολλοί άνθρωποι να ζουν ως αγρότες.

Το Élysée προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω διαφόρων καναλιών για να μας προσκαλέσει σε αυτή τη “μεγάλη συζήτηση”1αλλά αρνηθήκαμε. Ακολουθούν μερικές διευκρινίσεις σχετικά με τη θέση μας και τις τελευταίες 48 ώρες.

Μέσα σε δύο ημέρες, η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Salon de l’Agriculture (Αγροτικό Σαλόνι) απέκτησε τον χαρακτήρα φάρσας και συνοδεύτηκε από πλήθος ψεμάτων από την εκτελεστική εξουσία. Σε μια εποχή πρωτοφανούς αγροτικής αναταραχής, ο Μακρόν προσπάθησε να εκτονώσει τη σύγκρουση αναμασώντας τη σούπα της “μεγάλης συζήτησης”. Αλλά από την εποχή της απάτης της « συνέλευσης των πολιτών για το κλίμα » μέχρι αυτή των υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων για τις συντάξεις, κανείς πια δεν είναι πρόθυμος να παίξει τον ρόλο του κομπάρσου για να νομιμοποιήσει τους προεδρικούς μονολόγους. Η FNSEA, η δεξιά και η ακροδεξιά εξοργίστηκαν από την πρόσκληση που απηύθυνε στις Εξεγέρσεις της γης. Από την πλευρά μας, αρχικά νομίσαμε ότι επρόκειτο για ένα αστείο, όταν όντως επικοινωνήσαν μαζί μας προσκαλώντας μας να συμμετάσχουμε στο ντιμπέιτ. Προφανώς, δεν θα συμμετείχαμε ποτέ σε μια τέτοια παρωδία, η οποία δεν έχει κανέναν άλλο στόχο από το να σβήσει την αγροτική εξέγερση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η θέση μας είναι στους αγώνες με τους αγρότες, στους αποκλεισμούς των πλατφορμών των σούπερ μάρκετ ή στις καταλήψεις των κεντρικών γραφείων των αγροτικών επιχειρήσεων. Έχουμε τις καθημερινές μας συζητήσεις επί τόπου, με τους κατοίκους και τους αγρότες της περιοχής.

Η ηγεσία της FNSEA και η κυβέρνηση ενεργούν συντονισμένα για να βάλουν τέλος στο αγροτικό κίνημα και εργάζονται για την εγκαθίδρυση μιας γεωργίας χωρίς αγρότες. Επιδιώκουν να εκτονώσουν την οργή με μια δέσμη μέτρων που θα ωφελήσουν μόνο τα αφεντικά των αγροτικών επιχειρήσεων χωρίς να επιλύσουν τρία κεντρικά ζητήματα: (1) το ζήτημα των εισοδημάτων των αγροτών και της δυνατότητάς τους να ζήσουν αξιοπρεπώς από την καλλιέργεια της γης, (2) το ζήτημα της αλλαγής του γεωργικού μοντέλου για τη διατήρηση της γης και των υδάτων μπροστά στην οικολογική καταστροφή, (3) και τέλος το ζήτημα της εγγύησης της πρόσβασης όλων σε υγιεινά, τοπικά τρόφιμα. Με τη διευκόλυνση της χρήσης φυτοφαρμάκων και τη γενίκευση των μεγαλολεκανών προς όφελος μιας μειοψηφίας αγροτών-εξαγωγέων, ο νόμος για την αγροτική πολιτική δεν αντιμετωπίζει κανένα από αυτά τα ζητήματα.

Ως Εξεγέρσεις της γης, έχουμε συμμετάσχει σε διάφορες μάχες για την υπεράσπιση των αγροτών. Σε αντίθεση με ό,τι θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε η κυβερνητική προπαγάνδα, δεν έχουμε ποτέ “επιτεθεί σε αγροκτήματα”, έχουμε στοχοποιήσει τις υποδομές του αγροτοβιομηχανικού συμπλέγματος: δεξαμενές στο Deux-Sèvres, ένα εργοστάσιο της Monsanto στη Λυών, τοξικά πειράματα της βιομηχανίας κηπευτικών της Νάντης. Πήραμε πίσω γη από κερδοσκόπους και μαζέψαμε τα αμπέλια του Bernard Arnault για να στηρίξουμε τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Πολλές γενιές αγροτών συμμετέχουν στις διαδηλώσεις μας και παίρνουν μέρος στις Εξεγέρσεις της γης.

Η αναταραχές στην Αγροτική Έκθεση δείχνει ότι το κίνημα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 δεν πρόκειται να εκλείψει. Θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε τις τελευταίες εβδομάδες, να υποστηρίζουμε τα μπλόκα και τις δράσεις ενάντια στις πολυεθνικές, όπως η Avril και η Lactalis, που θησαυρίζουν στις πλάτες των αγροτών”.1 * * Δημοσιογράφοι επιβεβαίωσαν ότι, στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, το Élysée είχε πράγματι ανακοινώσει την πρόσκληση των Soulèvements de la Terre στη “μεγάλη συζήτηση”.

ΠΗΓΗ: https://lessoulevementsdelaterre.org/fr-fr/blog/macron-au-salon-de-lagriculture–fallait-pas-linviter-

Μοιραστείτε το άρθρο