Εκδηλώσεις στις κατειλημμένες σχολές των πανεπιστημίων, Κυριακή 11/2

Στην πέμπτη βδομάδα έχουν εισέλθει οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και φοιτητικοί σύλλογοι, πρωτοβουλίες και σχήματα διοργανώνουν δράσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις, συνελεύσεις, αντι-μαθήματα, προβολές, θεατρικά, μουσικές κ.α.π., δίνοντας ζωή στα πανεπιστήμια από τα κάτω.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΑΦΙΣΕΣ – ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ… Τελευταία Κυριακή 11/2

Πρόγραμμα Κατάληψης ΣΦ Χημικού



“Ιδιωτικά πανεπιστήμια; Όχι ευχαριστούμε!” Αγώνες της νεολαίας για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία.
👉Σάββατο 10/02 στις 18:30 στη Λέσχη Αναιρέσεις Θεσσαλονίκης.
🔻Ομιλητές/τριες:
▪️Γιώργος Γρόλλιος, Καθηγητής ΠΤΔΕ ΑΠΘ
▪️Μαργαρίτα Κούτσαρη, Φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών, μέλος νΚΑ
▪️Αναστασία Κυπραίου, Φοιτήτρια Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής ΠΑΜΑΚ, μέλος νΚΑ
▪️Θα παρέμβει μαθητής.
✊Για ένα πραγματικά ελεύθερο πανεπιστήμιο από τα κέρδη, τις επιχειρήσεις, τον αυταρχισμό!
✊Για μια απελευθερωτική παιδεία στο ύψος των αναγκών μας!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης


Συναυλία Καταλήψεων ΦΣ Αθήνας

Συναυλία Καταλήψεων ΦΣ Αθήνας

Κάλεσμα των ΦΣ Αθήνας για Συναυλία των Καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σάββατο 10 Φλεβάρη | Προπύλαια 19:00

Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια δε θα περάσουν

Stand Up Comedy / Γιώργος Αλεβίζος / Μάριος Δημητρόπουλος / Ήρα Κατσούδα / Πάρις Ρούπος / Αλέξανδρος Τικτώβ

& Line Up / 0-100 σειρένε / Aeon / Rationalistas / Sponty / Stolen Mic / Γκιντίκι / Εισβολέας / Ζυγιά Αλάι / ΚΞ / Αλέξανδρος Κτιστάκης / Ταφ Λάθος

Καταλήψεις ΦΣ Αθήνας


 

Εκδήλωση-Παρουσίαση της ατζέντας 2024

Με την συμμετοχή συντρόφων που συμμετείχαν σε κάποια από τα σημαντικά κινηματικά γεγονότα της περιόδου 2009-2012.

Τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν το 2008, παρουσιάζουν μια ποιοτική συνέκτικη δομή από την άποψη ενός νέου κύκλου πολιτικών εξελίξεων, της οποίας το 2009 υπήρξε ένα εκρηκτικό προοίμιο. Η τετραετία 2009-2012 εκτυλίσσεται στον απόηχο της μεγαλύτερης βίαιης κοινωνικής έκρηξης στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, με αφορμή την δολοφονία του αναρχικού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το Δεκέμβρη του 2008 κι ενώ η χώρα έχει αρχίσει ήδη να βουλιάζει στις πρώτες δίνες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το Σεπτέμβρη του 2008, με την κατάρρευση του 4ου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού κολοσσού των ΗΠΑ. Αυτές οι δύο ιδιαιτερίτητες θα αποτελέσουν μια ωρολογιακή βόμβα για το, ούτως ή άλλως, εύθραυστο κλίμα εκείνης της εποχής, με αποτέλεσμα ο κοινωνικός ανταγωνισμός να εκτοξευθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα μέσα από έναν πραγματικό αρμαγεδδώνα εξελίξεων.

Θα ακολουθήσει bar για την οικονομική ενίσχυση του ταμείου αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών.

Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών


ΙΛΙΟΝ: Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΙΕΡΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

H κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να σφαγιάσει στον βωμό της ιδιωτικής εκμετάλλευσης την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την ψήφιση στην Βουλή του νόμου για τα «Μη Κρατικά Πανεπιστήμια».

Με την ιδιωτικοποίηση και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θέλουν να βάλουν τέλος στο τελευταίο “καταφύγιο” της “δημόσιας – δωρεάν” παιδείας στην Ελλάδα.

Και μαζί με αυτό να μπει τέλος στο ενιαίο κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα για όσους τελειώνουν μία σχολή ιδίου αντικειμένου. Θέλουν να ιδρυθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, «ακυρώνουν» το άρθρο 16 του Συντάγματος και βάζουν στην θέση του το άρθρο 28 του ευρωπαϊκού δικαίου, στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Ανοίγουν τον δρόμο για την απαξίωση των Δημόσιων Πανεπιστημίων – όπως κάνουν και με τα δημόσια νοσοκομεία – για να επαναφέρουν σταδιακά σ’ αυτά και τον θεσμό των διδάκτρων, αυξάνοντας έτσι τα ταξικά εμπόδια στην εκπαίδευση.

Το ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο με τα πτυχία των Καλλιτεχνικών Σχολών που υπονομεύτηκαν για χάρη των ιδιωτικών σχολών και ταυτόχρονα εξισωθήκαν με αυτά του λυκείου. Αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση το ιδιωτικό φροντιστήριο εντάσσεται πλέον σαν “θεσμός” πλέον και στο γυμνάσιο!

Με τον πιο κυνικό τρόπο επεκτείνουν και στην Παιδεία, όπως κάνουν ήδη και στην Υγεία, την ιδιωτική εκμετάλλευση για λογαριασμό των «αφεντικών» της κυβέρνησης του χρηματιστικού κεφαλαίου. Είναι φανερό όμως ότι αυτή η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ καθιστά αδύνατη την εκπαίδευση σε μεγάλα στρώματα της νεολαίας αποκλείοντας εντελώς της πρόσβαση των φτωχότερων και λαϊκών στρωμάτων στην τριτοβάθμια παιδεία. Ζήσαμε όμως ήδη τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση πέρυσι με την κρατική δολοφονία στα Τέμπη και με το ξεπούλημα της ΔΕΗ και του νερού νωρίτερα.

Αυτή η βίαιη ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας δρομολογείται την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει την Αστυνομία και τις Ένοπλές Δυνάμεις στην υπηρεσία του αμερικανο – ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού για να κυνηγούν τη νεολαία στην Ελλάδα και να σφάζουν τους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Παλαιστίνης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρνοντας εισαγγελείς στις καταλήψεις αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της απέναντι στο φοιτητικό κίνημα. Οι δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος πρέπει να πάρουν θέση απέναντι στην κρατική καταστολή και την καθημερινή βία.

Η Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά καλεί κάθε εργαζόμενο και νεολαίο στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος ενάντια στη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Παλεύουμε και διεκδικούμε εδώ και τώρα μια άλλη Παιδεία σε μια άλλη Κοινωνία. Για ένα πανεπιστήμιο ελεύθερης διάδοσης ιδεών και όχι για σχολές κάτεργα, όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες προσπαθούν να φουσκώσουν τα βιογραφικά τους μήπως βρουν μια δουλειά που θα τους καλύπτει τα βασικά. Μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους και την νεολαία ενάντια για την υπεράσπιση των καταλήψεων ενάντια στην κρατική καταστολή.

Κοινός αγώνας σπουδαστών, μαθητών, γονέων και εργαζομένων για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 11πμ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΛΙΟΥ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΉΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά


Εκδήλωση – Συζήτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στον γάμο και την τεκνοθεσία

Δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ στην ισότητα στον γάμο: νομική διάσταση και πολιτική εργαλειοποίηση

Η κατάληψη ΦΣ Νομικής διοργανώνει συζήτηση – εκδήλωση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στον γάμο και την τεκνοθεσία. Σας καλούμε να συζητήσουμε ενόψει των επερχόμενων νομοθετικών αλλαγών. Μαζί μας θα είναι η υποψήφια διδακτόρισσα της Νομικής ΑΠΘ και δικηγόρος Άντζι Παντζαρτζίδη.


Συζήτηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και rap live

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση στο κατειλημμένο κτήριο του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ)*. Θα μιλήσουμε για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, το νομοσχέδιο με τίτλο “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” και τους αγώνες που δίνονται από το φοιτητικό κίνημα ως απάντηση σε αυτά.

Στη συζήτηση θα παρέμβουν μέλη του Φ.Σ. Προπτυχιακών, μέλη του Φ.Σ. Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων, ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό.

Στις 21:00 θα ακολουθήσει Rap Live με Mira, Ravita Brando, Wisdom, Nek&Josey.

*2η στάση Πανεπιστημιούπολης (δίπλα στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο)


Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: Ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Το παράρτημα Λάρισας της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (Π.Ε.Σ.ΕΚ) διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με Θέμα: “Μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά ” Πανεπιστήμια!!!

“Νέος νόμος για την Τεχνική -Επαγγελματική εκπαίδευση και συνέπειές του”

Ομιλητές:

Περικλής Παυλίδης, καθηγητής στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ και πρόεδρός του.

Διδάκτωρ φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας.

Δημήτρης Παπαδόπουλος, Απόφοιτος ΠΑΜΑΚ Οικονομικών Επιστημών, καθηγητής Λυκείου, Μέλος του Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε Λάρισας.

Προλογίζει και συντονίζει ο Απόστολος Σιέρρας συνταξιούχος φιλόλογος μέλος της Συντονιστικής επιτροπής του Παραρτήματος Λάρισας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΦΛΕΒΑΡΗ 2024 ΩΡΑ 18.00 ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

2ος ΌΡΟΦΟΣ



Προβολή στην κατάληψη ΦΣ Κτηνιατρικής: 99 Homes

Η ΚΟΚ προβάλλει για άλλη μια βδομάδα στηρίζοντας την κατάληψη του ΣΦ Κτηνιατρικής. Αυτή την Τετάρτη 7/2 στις 21.00, το 99 Homes του Ramin Bahrani!
Ο Ντένις, που συντηρεί μόνος του την οικογένειά του, χάνει το πατρικό του σπίτι λόγω χρεών στην τράπεζα. Για να μπορέσει να επιβιώσει, καταλήγει να πιάνει δουλειά για τον ίδιο κυνικό μεσίτη που ευθύνεται για την έξωσή του.
Πρωταγωνιστούν: Andrew Garfield,Michael Shannon
Διάρκεια: 112′
Τοποθεσία: Αμφιθέατρο Χριστοδούλου-Ισόγειο Κτηνιατρικής

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

From the river to the sea – Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Όχι φρεγάτα στην Ερυθρά – Καμιά συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη Ισραήλ!

ΕΚΔΉΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, 7μμ
Αμφιθέατρο Α, Νέα Φιλοσοφική ΑΠΘ

Ομιλητές:
Ασόκι Σούτζι, Παλαιστινιακή Παροικιά
Παντελής Γκανατσας, φοιτητής από την κατάληψη της Πληροφορικής ΑΠΘ
Νίκος Χατζάρας, Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Πάνω από τρεις μήνες έχουν περάσει από τις 7/10 και ο χαρακτήρας της σύγκρουσης στη Γάζα γίνεται πολύ ξεκάθαρος. Δεν είναι πόλεμος «αυτοάμυνας» του Ισραήλ ενάντια στη Χαμάς όπως λέει η φιλοδυτική προπαγάνδα, είναι ένας νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος που έχουν εξαπολύσει Ισραήλ, ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους – με την Ελλάδα του Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή – με στόχο να εξαλείψουν την Αντίσταση των Παλαιστίνιων και να κρατήσουν τον έλεγχό τους στη Μέση Ανατολή, στηρίζοντας με κάθε μέσο το πιστό τους «μαντρόσκυλο» που είναι το Ισραήλ. Ένας πόλεμος που απειλεί να απλωθεί και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή. Από τον Λίβανο με τις συγκρούσεις Ισραήλ – Χεζμπολάχ, τη Συρία και το Ιράκ με τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ σε φιλοϊρανικές οργανώσεις, μέχρι την Υεμένη που ΗΠΑ και Βρετανία βομβαρδίζουν και στήνουν πολυεθνική δύναμη για να αντιμετωπίσουν τους Χουθίτες που στηρίζουν την Παλαιστινιακή Αντίσταση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι συνένοχη στην γενοκτονία του Νετανιάχου στη Γάζα και στην επέκταση του πολέμου με την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. Στηρίζει στρατιωτικά με τον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ να λειτουργεί σαν «μετόπισθεν» για τους βομβαρδισμούς και ταυτόχρονα ο Δένδιας συμμετέχει στην βρώμικη διπλωματία των ιμπεριαλιστών με επισκέψεις στην περιοχή επιδιώκοντας να «μεσολαβήσει» για να ξαναστηθούν οι κλονισμένες συμμαχίες των καθεστώτων με τις ΗΠΑ και το Ισράηλ.

Το τέλος της εθνοκάθαρσης που έχει εξαπολύσει το σιωνιστικό απαρτχάιντ δεν θα έρθει από τις κυβερνήσεις που μιλάνε υποκριτικά για «βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος», ενώ συνεχίζουν να εξοπλίζουν και να στηρίζουν το Ισραήλ. Η «λύση των δύο κρατών» που θεωρητικά επικαλούνται ΗΠΑ και ΕΕ συναντάει αντιδράσεις από την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου ενώ καμία παλαιστινιακή ηγεσία δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να την «νεκραναστήσει» με τους όρους της Δύσης.

Παλεύουμε για φτάσουμε σε μια Παλαιστίνη Ελεύθερη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο, μια Παλαιστίνη δημοκρατική χωρίς νόμους απαρτχάιντ, πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική, με το δικαίωμα στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από το 1948 μέχρι σήμερα να επιστρέψουν στη γη τους. Και η δύναμη για το πετύχουμε βρίσκεται στην ενωμένη Παλαιστινιακή Αντίσταση που συνεχίζει να μάχεται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Στο παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης που βγαίνει κατά εκατομμύρια στους δρόμους όπως έδειξε και η Διεθνής Μέρα Δράσης στις 13 Γενάρη. Στο «αραβικό πεζοδρόμιο» που παίρνει φωτιά με την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη από το Ραμπάτ και το Κάιρο μέχρι το Αμμάν και την Σαναά.

Να τσακίσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη βοήθεια στον Παλαιστινιακό λαό! Σε κάθε χώρο δουλειάς και σπουδών, σε κάθε πόλη και γειτονιά, ξεσηκωνόμαστε για να σταματήσει η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με το κράτος-τρομοκράτη, να κλείσουν οι βάσεις, που λειτουργούν σαν πηγή ανεφοδιασμού για ΗΠΑ Ισραήλ, να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες, απ’ τα ανοιχτά του Λιβάνου και από την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι φοιτητές και οι μαθητές που προχωράνε σε καταλήψεις μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους υγειονομικούς που διεκδικούν Λεφτά για την Παιδεία-Υγεία και όχι για φρεγάτες στην Αραβία, οι εργαζόμενοι/ες που παλεύουν για αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις, προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, όλες και όλοι μαζί ενάντια στην κυβέρνηση του πολέμου, των ιδιωτικοποιήσεων, του ρατσισμού και του σεξισμού.

Στο πλευρό της ενωμένης Παλαιστινιακής Αντίστασης μέχρι τη νίκη!


ΑΠΘ – Συντονιστικο Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων στη κατειλημμένη ΣΘΕ, Τρίτη 6/2 στις 20:00.


Γενική Συνέλευση Σ.Φ. Θεάτρου

Στην αρχή του νέου έτους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δρομολογεί την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Μετά από ένα μήνα κινητοποιήσεων και καταλήψεων σε πάνω από 150 τμήματα -αριθμός που αυξάνεται μέρα τη μέρα-, πήραμε κι εμείς την απόφαση να συνταχθούμε με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας, καταλαμβάνοντας με τη σειρά μας το τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί/τροποποιηθεί ή να παρακαμφθεί το άρθρο 16 (δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα). Αυτό ξεκινάει από τους νόμους Γιαννάκου 2006 και Διαμαντοπούλου 2011, συνεχίζεται με το άρθρο 50/4653 που αναφέρεται στην ισοβάθμιση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των δημοσίων ιδρυμάτων και με τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη 4777 που νομιμοποιεί τους μπάτσους στα πανεπιστήμια, καθιερώνει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, μιλάει για διαγραφές και πειθαρχικά στα φοιτητά, και καταλήγει τώρα στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Όμως στο λεγόμενο δημόσιο πανεπιστήμιο που υπερασπιζόμαστε, βλέπουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία (εταιρίες, χορηγίες και εργολαβίες) να εισβάλλει σε όλα τα πεδία της πανεπιστημιακής ζωής. Προγράμματα σπουδών (μεταπτυχιακά και ξενόγλωσσα προπτυχιακά) επί πληρωμή και ερευνητικά προγράμματα που προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας. Η συνεχής υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας συνδέεται άμεσα με την υποχρηματοδότηση της από τον κρατικό μηχανισμό που έχει ως απόρροια την υποστελέχωση όλων των βαθμίδων από αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση συγχώνευση ή κλείσιμο τμημάτων και σχολικών μονάδων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κατάσταση στην υγεία , τις μεταφορές, τους ενεργειακούς πόρους, το νερό, καθώς όλα αυτά τα κοινωνικά αγαθά περνούν στα χέρια των μεγάλων εταιριών και επενδυτών με αποτέλεσμα να μην είναι ευρέως προσβάσιμα πλέον σε όποιο τα έχει ανάγκη.

Ακόμα με το νομοσχέδιο αυτό τα μαθητά που δεν θα καταφέρνουν να πιάσουν τις Βάσεις Εισαγωγής (ν. 4777/2021), καλούνται να φτάσουν το γιγαντιαίο ποσό που θα πληρώνουν για να φοιτούν στο νέο “Ελεύθερο” Πανεπιστήμιο. Επιπρόσθετα μέλη της κυβέρνησης τονίζουν πως θα είναι “ένα πανεπιστήμιο χωρίς καταλήψεις” την ώρα που απαιτεί από τα ΑΕΙ να διεξάγουν ηλεκτρονική εξεταστική, απαξιώνοντας έτσι το δικαίωμά μας στον αγώνα, την αντίδραση και τις συλλογικές διαδικασίες, αναγκάζοντας τα φοιτητά να διαλέξουν ανάμεσα στη φοιτητική και την πολιτική τους ταυτότητα. Ωστόσο, εμείς τονίζουμε ξανά πως οι μαχητικοί και μαζικοί φοιτητικοί αγώνες έχουν μπλοκάρει πολλές φορές την εφαρμογή ακόμα και ψηφισμένων νόμων για υποβάθμιση του πανεπιστημίου και αυτό θα γίνει και τώρα. Γιατί μόνο μέσα από τη συλλογική δύναμη των αγώνων μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Απαιτούμε

– Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

– Καμία καταπάτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

– Κάτω ο νόμος 4777

– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία, για στελέχωση των τμημάτων με διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για φοιτητικές παροχές, για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για υποδομές

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΟΧΙ

Σύλλογος Φοιτητ_ν Τμήματος Θεάτρου


Ανοιχτή Συνέλευση Ελευθεριακού Σχήματος Παντείου

Ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την υποτίμηση, εμπορευματοποίηση, και επιχειρηματικοποίηση των σχολών μας, συζητάμε και οργανώνουμε συλλογικές αντιστάσεις. Προτάσσουμε την μαζική, αδιαμεσολάβητη, και μαχητική διεκδίκηση με καταλήψεις διαρκείας ως κέντρα αγώνα ανοιχτά προς την κοινωνία, μαζικές συγκρούσεις, πορείες και παρεμβάσεις.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ – ΣΥΚΓΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ!


ΑΘΗΝΑ: Διαδήλωση υποστήριξης του φοιτητικού κινήματος, Δευτέρα 5/2

Διαδήλωση υποστήριξης του φοιτητικού κινήματος

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ) συμμετέχει στη διαδήλωση υποστήριξης του φοιτητικού κινήματος, που οργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, σωματεία εκπαιδευτικών.

Δευτέρα 5 Φλεβάρη στις 7.00 μ.μ. στα Προπύλαια

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γενική συνέλευση τμήματος Γεωλογικού

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΟΛΕΣ/ΟΛΟΙ/ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

-Γενική συνέλευση τμήματος Γεωλογίας Δευτέρα 05/02 12:00

Στήριξη Κατάληψης Σ.Φ.Θεάτρου

Στην αρχή του νέου έτους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δρομολογεί την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Μετά από ένα μήνα κινητοποιήσεων και καταλήψεων σε πάνω από 150 τμήματα -αριθμός που αυξάνεται μέρα τη μέρα-, πήραμε κι εμείς την απόφαση να συνταχθούμε με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας, καταλαμβάνοντας με τη σειρά μας το τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί/τροποποιηθεί ή να παρακαμφθεί το άρθρο 16 (δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα). Αυτό ξεκινάει από τους νόμους Γιαννάκου 2006 και Διαμαντοπούλου 2011, συνεχίζεται με το άρθρο 50/4653 που αναφέρεται στην ισοβάθμιση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των δημοσίων ιδρυμάτων και με τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη 4777 που νομιμοποιεί τους μπάτσους στα πανεπιστήμια, καθιερώνει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, μιλάει για διαγραφές και πειθαρχικά στα φοιτητά, και καταλήγει τώρα στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Όμως στο λεγόμενο δημόσιο πανεπιστήμιο που υπερασπιζόμαστε, βλέπουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία (εταιρίες, χορηγίες και εργολαβίες) να εισβάλλει σε όλα τα πεδία της πανεπιστημιακής ζωής. Προγράμματα σπουδών (μεταπτυχιακά και ξενόγλωσσα προπτυχιακά) επί πληρωμή και ερευνητικά προγράμματα που προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας. Η συνεχής υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας συνδέεται άμεσα με την υποχρηματοδότηση της από τον κρατικό μηχανισμό που έχει ως απόρροια την υποστελέχωση όλων των βαθμίδων από αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση συγχώνευση ή κλείσιμο τμημάτων και σχολικών μονάδων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κατάσταση στην υγεία , τις μεταφορές, τους ενεργειακούς πόρους, το νερό, καθώς όλα αυτά τα κοινωνικά αγαθά περνούν στα χέρια των μεγάλων εταιριών και επενδυτών με αποτέλεσμα να μην είναι ευρέως προσβάσιμα πλέον σε όποιο τα έχει ανάγκη.

Ακόμα με το νομοσχέδιο αυτό τα μαθητά που δεν θα καταφέρνουν να πιάσουν τις Βάσεις Εισαγωγής (ν. 4777/2021), καλούνται να φτάσουν το γιγαντιαίο ποσό που θα πληρώνουν για να φοιτούν στο νέο “Ελεύθερο” Πανεπιστήμιο. Επιπρόσθετα μέλη της κυβέρνησης τονίζουν πως θα είναι “ένα πανεπιστήμιο χωρίς καταλήψεις” την ώρα που απαιτεί από τα ΑΕΙ να διεξάγουν ηλεκτρονική εξεταστική, απαξιώνοντας έτσι το δικαίωμά μας στον αγώνα, την αντίδραση και τις συλλογικές διαδικασίες, αναγκάζοντας τα φοιτητά να διαλέξουν ανάμεσα στη φοιτητική και την πολιτική τους ταυτότητα. Ωστόσο, εμείς τονίζουμε ξανά πως οι μαχητικοί και μαζικοί φοιτητικοί αγώνες έχουν μπλοκάρει πολλές φορές την εφαρμογή ακόμα και ψηφισμένων νόμων για υποβάθμιση του πανεπιστημίου και αυτό θα γίνει και τώρα. Γιατί μόνο μέσα από τη συλλογική δύναμη των αγώνων μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Απαιτούμε

– Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

– Καμία καταπάτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

– Κάτω ο νόμος 4777

– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία, για στελέχωση των τμημάτων με διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για φοιτητικές παροχές, για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για υποδομές

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΟΧΙ

Σύλλογος Φοιτητ_ν Τμήματος Θεάτρου


Τμήμα Κινηματογράφου Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ
Ικονίου 1, Σταυρούπολη
Λεωφορεία 34,32,32Α (Σταση Καπνομάγαζο)


ΑΘΗΝΑ

Κάλεσμα σε συγγραφή ανοιχτού πλαισίου

[Αθήνα] Κάλεσμα σε συγγραφή ανοιχτού πλαισίου από το Ελευθεριακό Σχήμα Καλών Τεχνών

Κάλεσμα σε συγγραφή ανοιχτού πλαισίου από το Ελευθεριακό Σχήμα Καλών Τεχνών
Δευτέρα 5/2 στις 14:00, στο κυλικείο της σχολής


ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας Ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Η Πρωτοβουλία ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια συστάθηκε στις 13/01/2024, με έναυσμα την εντολή της κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίου που κατοχυρώνει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Σε μία προσπάθεια αυτοπαρουσίασης μας, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως αντιλαμβανόμαστε την φοιτητική μας ταυτότητα καθώς και το Πανεπιστήμιο σαν ολότητα. Αρχικά, η αντίθεση μας στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν έρχεται ξαφνικά, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, ούτε πυροτεχνηματική αντίδραση σε ένα δυσάρεστο για εμάς νέο. Αποτελεί μέρος της γενικότερης δυσφορίας που νιώθουμε ζώντας καθημερινά στον χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά και ευρύτερα στο κοινωνικοοικονομική σύστημα που μας εξοντώνει με τις συνθήκες ακρίβειας, ανέχειας και οξείας κοινωνικής κρίσης, που βιώνουμε όλα. Η συσπείρωσή μας με άξονα τα παραπάνω προβλήματα φαίνεται ως η μόνη λύση αποσυμφόρησης νοητά αλλά και πρακτικά από τα εμπόδια. Το Πανεπιστήμιο, ως χώρος που περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας, δεν αποτελεί για εμάς απλά τόπο που εξελίσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία, αποκομμένη από τα τεκταινόμενα, αποστειρωμένη και κατακερματισμένη. Παράλληλα λοιπόν με τις διαλέξεις και τα εργαστήρια, θέλουμε συνελεύσεις για την ζύμωση μας και την δημιουργία συσχετίσεων μεταξύ μας που υπερβαίνουν τις ακαδημαϊκές, μακριά από παρατάξεις που χωλαίνουν την έννοια της πολιτικής και αποστρέφουν εμάς τους ίδιους από αυτήν. Επίσης, θέλουμε εκδηλώσεις, με περιεχόμενο που να απευθύνεται οριζόντια στην κοινωνία, καταρρίπτοντας τον ακαδημαϊκό ελιτισμό. Τέλος, θέλουμε χώρους ζωντανούς, όπου μπορούμε να συνδεθούμε δημιουργώντας εμπειρίες δυνατές, να μας συντροφεύουν και μετά το πέρας των σπουδών μας. Για όλα τα παραπάνω οργανωνόμαστε δυναμικά, για να μην περάσει κανένας νόμος που να στέκεται τελικά εμπόδιο στην κοινωνία και να ωφελεί ως συνήθως λίγους και εκλεκτούς.

Η αντισυνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν ήρθε τυχαία. Η λογική της έχει ξανά συστηθεί με το όνομα ελάχιστη βάση εισαγωγής(ΕΒΕ), που αποκλείει μεγάλο μέρος των μαθητ(ρι)ών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τράπεζα θεμάτων και φροντιστηριακά μαθήματα. Όσα άτομα καταφέρουν να εισαχθούν, έρχονται αντιμέτωπα με το ‘δημόσιο’ πανεπιστήμιο: ν+2, διαγραφές , εντατικοποίηση, νόμους σαν τον Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη και κόστος φοίτησης που αντικατοπτρίζουν συνολικά την απουσία φοιτητικής μέριμνας. Ίδια λογική επικρατεί και στην υποβάθμιση των πτυχίων, τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή, και την εμπορευματοποίηση και ετερονομία της έρευνας. Η κατάσταση αυτή όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί μέσω της πολιτικά υποσχόμενης ταυτόχρονης ενίσχυσης των δημοσίων πανεπιστημίων, αλλά θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο. Η λογική ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ξεκάθαρη. Όξυνση ανταγωνισμών; Προσαρμοσμένα σε κράτος και κεφάλαιο τμήματα και παρεχόμενη γνώση; Ανώτερη εκπαίδευση για λίγους; Δεν έχουν κανένα φραγμό όσον αφορά την επισήμανση και ενίσχυση των ταξικών ανισοτήτων. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν έρχεται μόνο να διαιωνίσει τη γνώστη τάση υπονόμευσης της δημόσιας ελεύθερης εκπαίδευσης αλλά έρχεται να μεταβάλλει και τον κοινωνικό χαρακτήρα του δημοσίου πανεπιστημίου.

Τέλος, η χρονική συγκυρία κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν είναι τυχαία. Έρχεται να καταστείλει τις φοιτητικές αντιδράσεις, να αποδυναμώσει τις συλλογικές αντιστάσεις, ώστε να δημιουργήσει αποστειρωμένες ακαδημαϊκές δομές παραγωγής ανθρώπων-μηχανών, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εν μέσω εξεταστικής περιόδου, αποσκοπεί να αιφνιδιάσει το φοιτητικό κίνημα, ώστε να ακρωτηριάσει οποιεσδήποτε προσπάθειες υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θεωρούμε αναγκαία την συγκρότηση πυρήνων συλλογικής, οριζόντιας αντίδρασης, ενάντια στην υποβάθμιση των ζωών μας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης των αρίστων.

Θα μας βρουν μπροστά τους!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ 3ΜΜ ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Πρωτοβουλία Ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια


ΠΑΤΡΑ

Να μπλοκαρουμε την ψηφιση του νεου νομοσχεδιου για τα ιδιωτικα πανεπιστημια

 

«Ας μην περιμένουμε πια. Ας μην ελπίζουμε. Ας μην αφαιρεθούμε, παροπλιστούμε. Να κάνουμε εισβολή. Να στείλουμε το ψέμα στα σχοινιά. Να πιστέψουμε σ’ αυτό που νιώθουμε. Να πράξουμε αναλόγως. Να σπρώξουμε την πόρτα του παρόντος. Να προσπαθήσουμε. Να χάσουμε. Να προσπαθήσουμε ξανά. Να χάσουμε καλύτερα. Να πεισμώσουμε. Να επιτεθούμε. Να χτίσουμε. Να κινήσουμε ίσως. Όπως και να ‘χει, να ανασηκωθούμε. Να πάρουμε τον δρόμο μας. Να ζήσουμε, άρα. Τώρα.» [Αόρατη Επιτροπή, Τώρα]

Τα τελευταία χρόνια εντείνεται όλο και περισσότερο η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90 και η οποία δεν μπορεί να νοηθεί έξω από την γενικότερη αναδιάρθρωση του κεφαλαίου, καθώς το αστικό πανεπιστήμιο είναι δομικό στοιχείο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Μετά λοιπόν από μεγάλους και μαχητικούς αγώνες του παρελθόντος που έδειξαν στην πράξη την εναντίωση τους στα σχεδία των κυριάρχων για την εκπαίδευση, φτάνουμε στο σημερινό ν/σ «ελεύθερο πανεπιστήμιο» που μέσω της παράκαμψης του άρθρου 16, στοχεύει στην ίδρυση ιδιωτικών/ μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η απόπειρα παράκαμψης του άρθρου 16 μέσω του νομοσχεδίου «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» θα σημάνει την περαιτέρω όξυνση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση καθώς πλέον η δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία αποτελεί κοινωνικό κεκτημένο, θα τίθεται και αυτή υπό αμφισβήτηση με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αξίζει συνάμα να ειπωθεί πως ελλοχεύει ο κίνδυνος και μέσα στο ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο να οξυνθεί η ταξική χροιά του με την διαφαινόμενη θέσπιση διδάκτρων στα προπτυχιακά μαθήματα (πέραν των μεταπτυχιακών που ήδη συντελείται). Συγκεκριμένα αναμένεται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για τα δημόσια ΑΕΙ. Έτσι τα μαστιζόμενα από την υποχρηματοδότηση δημόσια πανεπιστήμια, σε μια κατεύθυνση εύρεσης πόρων, θα κληθούν να εναρμονιστούν με τα στάνταρ που επιτάσσει η ΕΘΑΑΕ (αρχή που καθορίζει την χρηματοδότηση που θα λαμβάνει το κάθε ίδρυμα βάσει κριτηρίων αποδοτικότητας), εφαρμόζοντας ,με τον τρόπο αυτό, όλες τις πτυχές της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης (όπως περιγράφηκαν και παραπάνω) στο ακέραιο τους. Σε αυτό το μήκος θα κυμαίνεται και η οποία θέσπιση διδάκτρων από τα δημόσια ΑΕΙ τα οποία θα λειτουργούν de facto ως ιδιωτικά.

Ο απώτερος σκοπός της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης είναι το περαιτέρω τσάκισμα των επαγγελματικών προοπτικών. Καθίσταται σαφές πως η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ επισύρει την εμφάνιση πτυχίων πολλαπλών ταχυτήτων (πολλαπλών πτυχίων για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο) και τον τεμαχισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων, συνθήκη ιδιαίτερα δυσοίωνη για τον ενιαίο χαρακτήρα και την ισχύ του πτυχίου. Με άμεση απόρροια την παραγωγή εργατών ευέλικτων και πειθήνιων στις ορέξεις της κερδοφορίας, ουσιαστικά ανειδίκευτων και χαμηλόμισθων, οι οποίοι θα εξωθούνται σε ένα φαύλο κύκλο συνεχούς παρακολούθησης σεμιναρίων και επανακατάρτισης (πρόγραμμα κατάρτισης και δια βίου μάθησης, ΚΕΔΙΒΙΜ). Ασφαλώς, μια τέτοια εξέλιξη θα καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην συλλογική διεκδίκηση, στην οργάνωση των εργαζομένων και στον συνδικαλισμό ευρύτερα.

Επίθεση ωστόσο συντελείται και στον φοιτητικό συνδικαλισμό και στους φοιτητικούς αγώνες. Το σύγχρονο μοντέλο για τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να περιλαμβάνει οργάνωση των φοιτητών, συνελεύσεις και καταλήψεις, αλλά πειθάρχηση, εντατικοποίηση, ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς, πειθαρχικά και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης των υποκειμένων που δραστηριοποιούνται στο πανεπιστήμιο.

Στον δρόμο που έχουν χαράξει οι αγώνες του 06′-07′, το φοιτητικό κίνημα και σήμερα έχει επιλέξει την κατάληψη ως μέσο πάλης και αγώνα, γνωρίζοντας πως οι καταλήψεις διαχρονικά αποτελούν αγκάθι στις βλέψεις της κυριαρχίας για το πανεπιστήμιο. Έτσι, πάρα πολλές σχολές και πανεπιστήμια σε όλη την επικράτεια τελούν αυτή την στιγμή υπό κατάληψη, μπλοκάροντας την ερευνητική διαδικασία θέτοντας μαχητικά στο προσκήνιο τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των αγωνιζόμενων φοιτητών αλλά και αποτελώντας ένα πραγματικό σημείο συνάντησης και ζύμωσης μέσα στο πανεπιστήμιο. Από όλη αυτή την συνθήκη δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κατασταλτικές μεθοδεύσεις του κράτους, κάνοντας ακόμα πιο έκδηλη την αποτελεσματικότητα και την πίεση που ασκούν οι καταλήψεις αλλά και την παρακαταθήκη οργάνωσης και αγώνα που αφήνουν. Ερχόμαστε, λοιπόν αντιμέτωποι με την πραγματοποίηση κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας για τις καταλήψεις στις σχολές και με εξαγγελίες για επερχόμενα πειθαρχικά και διαγραφές με βάση αυτή, μια πρακτική που προστέθηκε στην κατασταλτική φαρέτρα του κράτους μόλις πριν μερικά χρόνια, από τον νόμο Κεραμέως και αποδεικνύει στο σήμερα τις κατασταλτικές πτυχές του. Την ίδια στιγμή, και ενώ στο κατειλημμένο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιούνται ήδη διαδικτυακά μαθήματα, ο υπουργός παιδείας Πιερρακάκης δίνει οδηγία, για εξ αποστάσεως εξεταστική για τις σχολές που βρίσκονται υπό κατάληψη, με την σύνοδο των πρυτάνεων να την αποδέχεται ομόφωνα αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο των πρυτάνεων στα πανεπιστήμια, ως πιστοί εντολοδόχοι του κράτους και του κεφαλαίου μέσα σ’ αυτά. Ένα μέτρο λοιπόν, όπως η τηλεκπαίδευση και η τηλεξέταση, που κανονικοποιήθηκε στην συνείδηση των φοιτητών κατά την διάρκεια της πανδημίας, έρχεται τώρα να χρησιμοποιηθεί ως κατασταλτικός μηχανισμός στα χέρια του κράτους, σε μια προσπάθεια απονοηματοδότησης της κατάληψης ως μέσου αγώνα.

Απέναντι στην οργανωμένη επίθεση στις ζωές μας, πρέπει να δώσουμε μια μαχητική απάντηση, πρέπει αυτός ο νέος κύκλος αγώνα να γενικευτεί, να γίνει άμμος στα γρανάζια της κυριαρχίας. Να πιάσουμε το νήμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων του ’06 – ’07, να μαζικοποιήσουμε τις γενικές συνελεύσεις και τα συντονιστικά, να προτάξουμε τον αυτόνομο ταξικό συνδικαλισμό και τις καταλήψεις διαρκείας. Να κάνουμε τις σχόλες και τους δρόμους εστίες συνάντησης, οργάνωσης και αγώνα.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΤΟ ’06 ΚΑΙ ΤΟ ’07 MΑΣ ΔΕΙΞΑΝΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ – ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ★ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ

Σε καιρούς αποξένωσης και ακραίου ατομικισμού, σε καιρούς που το αδηφάγο σύστημα διεμβολίζει όλες μας τις σχέσεις, που οι από τα κάτω πρέπει πάσει θυσία να δεχτούν μια ζωή μιζέριας, παντός τύπου κατανάλωσης και χυδαίας μισθωτής σκλαβιάς, εμείς επιλέγουμε την αντίσταση.

Αντιστεκόμαστε σε ό, τι μας καταπιέζει, σε ό, τι μας υποτιμά και μας εξουσιάζει και στεκόμαστε απέναντι στον καθημερινή καπιταλιστική βία.

Επιλέγουμε τόσο συλλογικά όσο και ατομικά το δρόμο του αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, της συλλογικοποίησης των αρνήσεων, κρατάμε τις σχέσεις μας ζωντανές ανοίγοντας καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 12:00 μμ μέχρι τις 18:00 μμ. το αυτόνομο στέκι, προκειμένου να διαβάσουμε μαζί, απαλύνοντας έτσι την κατά τα άλλα πιεστική και ανταγωνιστική διαδικασία των εξετάσεων που μας θέλουν πειθήνια, να διαβάζουμε στείρα και νεκρή πληροφορία, χωρίς ίχνος δημιουργικότητας και φαντασίας. Να διαβάζουμε για να “εξελιχθούμε” σε καλές μελλοντικές εργάτριες του καπιταλισμού.

Ας είμαστε τουλάχιστον μαζί, ας μοιραζόμαστε αυτές τις στιγμές που το καθένα βιώνει μόνο του δυσφορικά, μελετώντας παράλληλα και άλλα πλάνα, πιο ενδιαφέροντα, πιο ζωηρά, πιο ρηξιακά!

Δευτέρα με Παρασκευή λοιπόν, από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα, διαβασματάκι, καφεδάκι και στα διαλείμματα κουβέντα για το πώς θα ρίξουμε τον υπάρχον.

Αυτόνομο Στέκι Πανεπιστημίου Αιγαίου (στο υπόγειο του κτηρίου Περιβάλλοντος)


 

 

Μοιραστείτε το άρθρο