Συγκέντρωση-παρέμβαση ενάντια στον εξευγενισμό των Εξαρχείων, Παρασκευή 22/12 στις 21:30, Βαλτετσίου Ζωοδόχου Πηγής

Στα πλαίσια του αγώνα ενάντια στον εξευγενισμό της γειτονιάς των Εξαρχείων καλούμε σε συγκέντρωση-παρέμβαση την Παρασκευή 22/12 στις 21:30 στη συμβολή Βαλτετσίου και Ζωοδόχου Πηγής. Κάνουμε αισθητή την παρουσία μας δηλώνοντας ότι τα Εξάρχεια απέναντι στην τουριστικοποίηση, τον εξευγενισμό, τον καταναλωστιμό και την καταστολή παραμένουν γειτονιά κοινωνικής αυτοοργάνωσης και ταξικής αλληλεγγύης.

Στα Εξάρχεια η διαδικασία του εξευγενισμού μορφοποιείται μέσω της ανάπλασης- καταστροφής του Λόφου Στρέφη, του σταθμού μετρό στην πλατεία, της μετατροπής του κτιρίου Γκίνη σε roof garden, της αποστείρωσης του κάτω Πολυτεχνείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου. Μέσω της αλματώδης αύξησης των ενοικίων, η οποία στο πλαίσιο της γενικευμένης ακρίβειας απειλεί και το ίδιο το δικαίωμα στη στέγαση, της απελευθέρωσης των πλειτηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς και της τουριστικοποίησης με τα αναρίθμητα πια Airbnb και τις επενδύσεις real estate.

Σε αυτήν την κατάσταση προστίθεται και η μπίζνα των Airbnb, όπου ένοικοι χάνουν τα σπίτια τους λόγω της τουριστικοποίησης, με τουρίστες διατεθειμένους να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για διαμερισμάτα βραχυπρόθεσμης διαμονής. Εκατοντάδες είναι και τα παραδείγματα όπου οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δεν ανανεώνουν τα συμβόλαια για να εκμεταλλευτούν το ακίνητο σε πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Έτσι τα Εξάρχεια μετατρέπονται από γειτονιά αλληλεγγύης, φιλόξενη για μετανάστες/μετανάστριες και κέντρο αγώνων σε επενδυτικό φιλέτο, εναλλακτικό διασκεδαστήριο, τουριστικό και απρόσωπο θέρετρο. Η διαδικασία αυτή καθιστά τη γειτονιά απρόσιτη για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και εκτοπίζει βίαια τον κόσμο της γειτονιάς, αντικαθιστώντας τον με τουρίστες και καταναλωτές. Έτσι, αντί για καθημερινές σχέσεις, κοινωνικά στέκια, καταλήψεις, δομές αγώνα και αλληλεγγύης, στα Εξάρχεια χωράνε πια μόνο τουριστικές ατραξιόν και ακριβά «εναλλακτικά» μαγαζιά τα οποία αυξάνουν τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Η φυσιογνωμία της γειτονιάς λοιπόν, αλλάζει άρδην, μετατρέποντας την ίδια την ιστορία των Εξαρχείων σε εμπόρευμα.

Μία εμπορευματοποίηση του πολιτικού και πολιτισμικού χαρακτήρα των Εξαρχείων έχει ως στόχο τη διαγραφή της μνήμης και ταυτότητας της γειτονιάς. Δεν είναι τυχαίο πως οι μεγάλες προσπάθειες «αναβάθμισης» της περιοχής έχουν φέρει μαζί τους και ένα μικρό στρατό κατοχής. Έτσι κι αλλιώς κεφάλαιο και καταστολή πάνε χέρι χέρι όπως το βλέπουμε όλοι/όλες/όλα στην πλατεία, τον Λόφο και όλους τους δρόμους των Εξαρχείων.Τα Εξάρχεια που θέλουμε είναι μια γειτονιά με σχέσεις αλληλεγγύης, με στέγαση για όλα/όλες και όλους με ελεύθερους χώρους συνάντησης, συζήτησης και ζύμωσης από τα κάτω. Η αύξηση των ενοικίων είναι πραγματική απειλή για τον κορμό της γειτονιάς, διώχνει τις/τα/τους κατοίκους, κλείνει σπίτια και διαβρώνει τις σχέσεις μας. Στη θέση μας έρχονται γραφεία, βιτρίνες λουσάτες και επενδυτές. Είναι καθήκον όλων μας να αντιταχθούμε σε αυτό, να σταματήσουμε εξώσεις, να παγώσουμε τα νοίκια, να συλλογικοποιήσουμε τις αντιστάσεις μας.

ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΣΗ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

Συντονιστικό δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων

Μοιραστείτε το άρθρο