Μικροφωνική συγκέντρωση ενάντια στη φυλάκιση των ζώων στη φάτνη, Τρίτη 19/12 στις 18:00 στην πλατεία Αγίου Νικολάου

Περί σπισισμού/αντισπισισμού και καπιταλιστικής καταπίεσης

Ως αναρχικά πολιτικά υποκείμενα που πλαισιώνουμε διάφορα αναρχικά ρεύματα, αναγνωρίζουμε την αξία της πολυθεματικότητας των αγώνων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα αντιεξουσιαστικά προτάγματα. Σε κάθε επίπεδο, με κάθε πιθανή μορφή και κάθε διαθέσιμο εργαλείο, οφείλουμε να αντιστεκόμαστε σε οποιαδήποτε έκφανση της εξουσίας.

Η εξουσία, μέσω των «όπλων» που έχει αναπτύξει, εμφανίζει την τάση να περιορίζει άλλοτε κοινωνικά ασυμβίβαστες και αόρατες, ανθρώπινες και μη, κοινότητες στα δικά της πιεστικά πλαίσια με απώτερο σκοπό να εκμεταλλευτεί την ανθρώπινη και μη αξία. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε σε βάθος πως ο καπιταλισμός μόνο ως γρανάζια μας κοιτά, στον ατέλειωτο μονόδρομο της κανιβαλιστικής τάσης του, που μοναδικό στόχο έχει να κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και του «άρχοντες» αυτού του τόπου ακόμα πιο ισχυρούς. Σε αυτούς, απαντάμε αντικρατικά, αντιιεραρχικά, αυτοργανωμένα και μαχητικά μέχρι την ολική καταστροφή κάθε κελιού και κλουβιού.

Ακράδαντη και πανίσχυρη εξουσία / μέσο του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος είναι η σπισιστική βία και το δουλεμπόριο των ζωικών οντοτήτων.

Υπό ένα γενικότερο πρίσμα, ως σπισισμός ορίζεται ο διαχωρισμός του ανθρώπινου είδους ως ανώτερο ιεραρχικά από όλα τα υπόλοιπα, γεγονός που τον θέτει άμεσα σε εξουσιαστική θέση και ικανό να εκμεταλλεύεται και να θέτει όρους πλειστηριασμού και εμπορείου εις βάρος της ζωικής ύπαρξης.

Σύγχρονες σπισιστικές πρακτικές αποτυπώνονται σε κάθε έκφανση του κοινωνικού και βιομηχανικού ιστού του μοντέρνου νεοφιλελεύθερου γίγνεσθαι. Μονάδες εκτροφής για μελλοντική σφαγή και εκμετάλλευση, βιομηχανία γάλακτος και υποπροϊόντων, γούνες, πειράματα στις φαρμακοβιομηχανίες, τεστ τοξικότητας καλλυντικών, κυνήγι / τσίρκο / ζωολογικοί κήποι για την ανθρώπινη ψυχαγωγία και τέρψη, αισθητικοποίηση των οικόσιτων ζώων είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα εκμετάλλευσης των ζωικών οντοτήτων.

Ο σπισισμός μοιράζεται ομοιότητες με άλλες μορφές καταπίεσης όπως ο σεξισμός, ο ρατσισμός, η μισαναπηρία και άλλες ιδιότητες που έχουν περιθωριοποιηθεί. Απορρίπτοντας τον σπισισμό ως μορφή εξουσίας συνεπάγεται μια απόρριψη ιδεολογικών βάσεων πάνω στις μορφές εξουσίας και το πως εκφράζονται. Η κριτική της εμπορευματοποίησης των μη ανθρωπίνων ζωών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κριτική της εμπορευματοποίησης και άλλων ιδιοτήτων.

Ο αντισπισισμός ως ιδεολογία προτάσσει την ολική χειραφέτηση και την οριστική άρση κάθε εξουσιαστικής σχέσης ανάμεσα στον ανθρώπινο πληθυσμό εις βάρος της ζωικής υπόστασης.

*Βάσει των παραπάνω, ο αντισπισισμός είναι το ιδεολογικό ρεύμα που αντιτίθεται σε αυτό τον αυθαίρετο διαχωρισμό βάσει του είδους και κατ’ επέκταση απορρίπτει κάθε άποψη που θέτει τους ανθρώπους σε κυριαρχική θέση απέναντι στα άλλα ζώα. Αφετηρία του αντισπισισμού αποτελεί η εναντίωση στην εκμετάλλευση, τη χειραγώγηση και τη στέρηση ελευθερίας. Υπό αυτή την έννοια, το αντισπισιστικό κίνημα είναι βαθιά ανατρεπτικό και επαναστατικό απέναντι σε ένα σύστημα που είναι δομημένο σε κυριαρχικές αλλά και ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις.*

Στην πόλη του Βόλου, η τοπική δημοτική αρχή έχει αποδείξει τις αντιοικολογικές και αντιπεριβαλλοντικές συνειδήσεις της. Το χρόνιο πρόβλημα των ριπών και του νερού εξακολουθεί να εντείνεται με τις πρόσφατες δημοτικές αποφάσεις περί εγκαταστάσεων ΑΓΕΤ και LNG. Αποφάσεις οι οποίες δείχνουν με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο την μηδενική ικανότητα ύπαρξης περιβαλλοντικού και αντισπισιστικού πολιτικού λόγου στους κόλπους της (συγκεκριμένης) δημοτικής αρχής και κατ΄επέκταση στην οποιαδήποτε κάθετη και εξουσιαστική πολιτική οντότητα.

Η τοπική αρχή αποφάσισε την ύπαρξη της λεγόμενης «φάτνης» σε δύο κεντρικά και προσβάσιμα σημεία της πόλης του Βόλου τοποθετώντας ζωικές οντότητες ως εκθεσιακά αντικείμενα. Οι συνθήκες κράτησης (φωτάκια Led, ακατάλληλα μέτρα σχοινιών, ηχορύπανση) δεν ευνοούν την υγιή και ιδανική διαβίωση των ζωικών οντοτήτων. Τα παραπάνω εντείνονται με την απουσία κτηνιατρικής μέριμνας των ζωικών οντοτήτων, τα οποία κινδυνεύουν (λόγω των προαναφερθεισών συνθηκών κράτησης) με κρίσεις επιληψίας, καρδιακά προβλήματα λόγω στρεσογόνου περιβάλλοντος κ.α.

Στο εγχείρημα να δημιουργήσουν ένα εξευρωπαϊσμένο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα με στόχο ένα κλίμα εφησυχασμού και λυσσαλέας καπιταλιστικής κατανάλωσης, καταπατώνται οι βασικές ελευθερίες των ζωικών οντοτήτων που βρίσκονται υπό καθεστώς φυλακής/εκθεσιακής δουλείας.

Σε ένα γενικότερο κλίμα νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας και πλήρους πάταξης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η δημοτική αρχή του Βόλου εξακολούθησε να τηρεί το Χριστουγεννιάτικο πρακτικό της οργανόγραμμα, στήνοντας ένα καπιταλιστικό και Χριστουγεννιάτικο κρεσέντο εφησυχασμού. Το παραπάνω είναι άξιο αναφοράς καθώς η πόλη ακόμα μετράει αμέτρητες υλικές (και ψυχικές) ζημιές ή πλήρεις καταστροφές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 που έπληξαν όλο τον Θεσσαλικό Κάμπο. Η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής εξακολουθεί να φαίνεται περίτρανα, καθώς η μόνη ουσιαστική μέριμνα και αλληλεγγύη που υπήρξε στα φαινόμενα των πλημμυρών (ή των πυρκαγιών πέριξ του Βόλου το καλοκαίρι του 2023) προήλθε από τον ίδιο τον λαό.

Γίνεται αναφορά δηλαδή, σε ένα κρυψίνουν έργο, με σκοπό την άρση ευθυνών της δημοτικής αρχής έναντι της υφιστάμενης κατάστασης που δημιουργήθηκε από τις καταστροφές (απόρροια της ανεπαρκούς κρατικής μηχανής πρόβλεψης και προστασίας). Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από τα μέσα Νοέμβρη του 2023, χρησιμοποιήθηκαν ως ένα εργαλείο Γκεμπελισμού και προπαγάνδας του εφησυχασμού και της αποκατάστασης της κανονικότητας, στρέφοντας την προσοχή στην διασκέδαση και στον υπερκαταναλωτισμό, με αποτέλεσμα το αντικειμενικό ζήτημα των πολεοδομικών και υλικών καταστροφών να έχει αποκλιμακωθεί πλήρως, τόσο από την δημοτική αρχή, όσο και από τις ίδιες τις ατομικότητες.

Το παραπάνω είναι η μέγιστη απόδειξη πως το αναρχικό γίγνεσθαι είναι το μόνο πολιτικό μόρφωμα που μπορεί να υπάρξει με συνέπεια και συνέχεια ο αντισπισιστικός λόγος και η πράξη. Η πλήρης ρήξη με το κράτος και η πάταξη κάθε εξουσιαστικής συμπεριφοράς και πρακτικής είναι μονόδρομος για την ανθρώπινη και μη χειραφέτηση / απελευθέρωση.

Ως Αναρχική φοιτητική συνέλευση – Τέρμινο στεκόμαστε αλληλέγγυα και στηρίζουμε τις αντισπισιστικές συλλογικότητες και ατομικότητες στον αγώνα για την πάταξη κάθε εξουσιαστικού μοτίβου προερχόμενο από τον άνθρωπο, στις υπόλοιπες μορφές ζωής.

*Το παρόν απόσπασμα πάρθηκε από το κείμενο «Περί σπισισμού» της ομάδας “Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση”.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

ΚΛΟΥΒΕΣ ΚΛΟΥΒΙΑ ΚΑΙ ΚΛΟΥΒΙΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΣΠΙΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Τέρμινο – Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Βόλου

Μοιραστείτε το άρθρο