Σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό ο παλαιστίνιος ποιητής Refaat Alareer “Αν είναι να πεθάνω, ας φέρει ελπίδα…”

“Αν πρέπει να πεθάνω, πρέπει να ζήσεις για να πεις την ιστορία μου, να πουλήσεις τα πράγματά μου… Αν πρέπει να πεθάνω, ας φέρει ελπίδα. Ας είναι παραμύθι”. Απόσπασμα από ποίημα που έγραψε ο Refaat Alareer, ένας από τους ιδρυτές του We Are Not Numbers και καθηγητής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας. Σκοτώθηκε την Πέμπτη από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων, στο σπίτι του αδελφού του στην πόλη της Γάζας, μαζί με τον αδερφό του, την αδερφή του και τέσσερα από τα παιδιά της.

Ακτιβιστής, συγγραφέας, μεταφραστής και καθηγητής λογοτεχνίας στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, ενέπνευσε μια γενιά Παλαιστινίων συγγραφέων στη Γάζα.

Ο Jehad Abusalim, συγγραφέας και πρώην μαθητής του Alareer, είπε ότι ήταν “κάτι παραπάνω από δάσκαλος”. “Μου δίδαξε το πρώτο μου μάθημα αγγλικής γραφής”, σημείωσε ο Abusalim στο X . “Ήταν μέντορας, φίλος και νοιαζόταν πραγματικά για τους μαθητές του πέρα ​​από την τάξη. “Το πάθος του ήταν η αγγλική γλώσσα, αλλά δεν τη δίδασκε ως μέσο αποσύνδεσης από την κοινωνία, όπως συνηθίζεται μεταξύ πολλών αγγλόφωνων ανώτερων και μεσαίων στρωμάτων στον τρίτο κόσμο. Για τον Refaat, τα αγγλικά ήταν ένα εργαλείο απελευθέρωσης , ένας τρόπος απελευθέρωσης από την παρατεταμένη πολιορκία της Γάζας, μια συσκευή τηλεμεταφοράς που αψηφούσε τους φράχτες του Ισραήλ και τον πνευματικό, ακαδημαϊκό και πολιτιστικό αποκλεισμό της Γάζας”.

Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα το 2021 σε ένα κείμενο του στους New York Times, όπου περιέγραφε λεπτομερώς τη ζωή κάτω από τους βομβαρδισμούς σημείωνε: “Είμαι παγιδευμένος ανάμεσα στο να θέλω να βγάλω την οικογένεια έξω, παρά τους πυραύλους, τα θραύσματα και τα συντρίμμια που πέφτουν, ή να μένω στο σπίτι… “Μείναμε σπίτι. Τουλάχιστον θα πεθαίναμε μαζί, σκέφτηκα”

Από τις 7 Οκτωβρίου,οπότε και ξεκίνησαν οι ανελέητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, ο Alareer ήταν μια από τις πολλές ενεργές φωνές μέσα από τη Γάζα, έγραφε τακτικά ενημερώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανιζόταν σε συνεντεύξεις και δημοσίευε ποίηση. 

Το σπίτι του βομβαρδίστηκε στην αρχή των βομβαρδισμών, αναγκάζοντας τον ίδιο και την οικογένειά του να βρουν καταφύγιο αλλού, αλλά αρνήθηκε να φύγει από την πόλη της Γάζας. 

“Πόσο αίμα, πόσες ζωές Παλαιστινίων…  δεν φεύγουμε γιατί δεν θέλουμε άλλη Νάκμπα”, σημείωνε επαναδιατυπώνοντας τη θέση του για μη εγκατάλειψη της Γάζας.

Μέχρι χθες, οπότε και συμπληρώθηκαν 62 ημέρες ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα ο αριθμός των νεκρών των Παλαιστινίων ανέρχεται σε 17.177 και περισσότεροι από 46.000 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Μοιραστείτε το άρθρο