Στους δρόμους οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία: “Την ώρα που οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές, η κυβέρνηση οδηγεί στην απόλυση χιλιάδες συμβασιούχους”

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και σε άλλες δομές που εποπτεύονται από το υπουργείο υγείας, Με σύνθημα “όχι στην κοροϊδία και εργασιακή ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας”, πραγματοποιούν 5ώρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι. Νωρίτερα, έκαναν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο υγείας στην Αθήνα, και στις έδρες των υγειονομικών περιφερειών και στις πύλες των νοσοκομείων, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, όπως σε Βέροια, Νάουσα, Ηράκλειο, Άγιο Κήρυκο Ικαρίας, Καλαμάτα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Ναύπλιο, Ρόδο και Χίο.

συγκέντρωση στην 3η ΥΠΕ, πλατεία Αριστοτέλους

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, χιλιάδες συμβασιούχοι που εργάζονται στη δημόσια υγεία, αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης, την ώρα που οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Ο αριθμός των μόνιμων εργαζόμενων έχει μειωθεί κατά 22 χιλιάδες την τελευταία δεκαετία. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο αποψιλωμένο ΕΚΑΒ, με την υποστελέχωση των πληρωμάτων, όπου 700 συμβασιούχοι διασώστες πρόκειται να απολυθούν. Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας απαιτούν μονιμοποίηση όλων ανεξαιρέτως των συμβασιούχων, μόνιμες και μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, επαρκή  χρηματοδότηση του ΕΣΥ, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

συγκέντρωση στην 3η ΥΠΕ, πλατεία Αριστοτέλους

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τους συμβασιούχους, απαιτούν «να παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας (επικουρικών, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, “τριμηνιτών” επικουρικών που είχαν προσληφθεί κατά εφαρμογή του άρθρου 50 του Ν. 4825/2021, ειδικευόμενων νοσηλευτών, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ “4.000 στην Υγεία” και προγράμματος για μακροχρόνια ανέργους, μέσω ΕΟΔΥ) για ένα τουλάχιστον έτος και με νομοθετική ρύθμιση να μονιμοποιηθούν με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα”. Η πανελλαδική κινητοποίηση γίνεται ως απάντηση στην “κοροϊδία του υπουργείου Εργασίας απέναντι στους υγειονομικούς, αφού ενώ είχε δεσμευτεί για ετήσια παράταση των συμβάσεων, τελικά με σχετικό νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση οι παρατάσεις περιορίζονται σε 3 και 6 μήνες στην καλύτερη περίπτωση”, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Μοιραστείτε το άρθρο