Πορεία κατά της εγκατάστασης μονάδας φυσικού αερίου LNG στον Παγασητικό, Σάββατο 9/12 στις 12:30 Ηρώο Παραλίας Βόλου

Βόλος: LNG – Ούτε στον Παγασητικό ούτε πουθενά!

Ανακοίνωση του «Ξ» Βόλου

Όλες/οι στις κινητοποιήσεις ενάντια στο LNG:

Συναυλία Παρασκευή 8/12, 6:30μμ, Ηρώο Παραλία

Συλλαλητήριο Σάββατο 9/12 στην 12:30μμ Ηρώο Παραλία

Κίνδυνος θάνατος

Τα σχέδια της Mediterranean Gas και της κυβέρνησης για κατασκευή και λειτουργία πλωτής μονάδας LNG μέσα στον Παγασητικό Κόλπο (μεταξύ Αγίου Στεφάνου και Κριθαριάς) αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής μας.

Η πλωτή μονάδα θα αποθηκεύει LNG και θα το μετατρέπει από υγρή-ψυχρή μορφή σε αέρια και στη συνέχεια θα το διοχετεύει στο δίκτυο φυσικού αερίου για να οδηγηθεί στην Ευρώπη. Η μονάδα θα βρίσκεται μόλις 65 μέτρα από την ακτή και λιγότερο από 1χλμ από τους κοντινότερους οικισμούς και θα τροφοδοτείται με LNG από τάνκερ μήκους 350 μέτρων.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, το κλειστό και ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα του Παγασητικού θα υποστεί πολύ σοβαρές επιπτώσεις από τη λειτουργία αυτής της εγκατάστασης. Η διαρροή μεθανίου στην ατμόσφαιρα πρέπει να θεωρείται σίγουρη ενώ σε περίπτωση ατυχήματος και έκρηξης η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη και τα θύματα αμέτρητα. Κινδυνολογία; Καθόλου! Ας φανταστούμε τι θα γινόταν αν λειτουργούσε η εγκατάσταση την περίοδο των πυρκαγιών του Ιουλίου ή των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου. Επίσης, στην περιοχή υπάρχει το σεισμικό ρήγμα Αλμυρού-Νέας Αγχιάλου που το 1980 έδωσε 6,5 ρίχτερ!

Μεγάλη λίστα περιβαλλοντικών προβλημάτων & απειλών

Το LNG έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύ επιβαρυμμένη κατάσταση για το περιβάλλον που βιώνει ολόκληρος ο νομός Μαγνησίας. Η ΑΓΕΤ-Lafarge συνεχίζει να καίει δεκάδες χιλιάδες τόνους πλαστικών και άλλων σκουπιδιών το χρόνο σκορπώντας διοξίνες και θάνατο. Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες των προηγούμενων μηνών επιβάρυναν την ποιότητα των νερών και του εδάφους και κατά συνέπεια των τροφίμων που παράγονται στην περιοχή. Το νερό του δικτύου της ΔΕΥΑΜΒ ήταν για μήνες ακατάλληλο για κάθε χρήση και παραμένει πολύ κακής ποιότητας αν όχι μη πόσιμο. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο ξεπερνάει τα όρια πάνω από τις μισές μέρες το χρόνο (GreenYourAir, 28/11/2023)! Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά ιδιωτικές εταιρίες απεργάζονται την εγκατάσταση τερατωδών ανεμογεννητριών στην περιοχή της Κερασιάς απειλώντας το παρθένο δασικό οικοσύστημα στο Β. Πήλιο και το Μαυροβούνι.

Το καπιταλιστικό κέρδος

Όλα τα παραπάνω, όπως και το LNG έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το καπιταλιστικό κέρδος και τον λυσσαλέο ανταγωνισμό πολυεθνικών και κρατών για έλεγχο πάνω στην ενέργεια. Η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη διοχέτευσης LNG προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη – αυτό το στόχο υπηρετεί η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση στο Βόλο – υπόσχεται μεγάλα κέρδη στις αμερικανικές εταιρίες που πουλάνε το LNG, στους Έλληνες εφοπλιστές των οποίων τα καράβια θα μεταφέρουν το LNG προς την Ευρώπη και στις εταιρίες που θα αναλάβουν την επεξεργασία και διανομή του LNG όπως η Mediterranean GAS.

Κλιματική κρίση και κυβερνητική πολιτική

Την ίδια ώρα, ακόμα και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει στην διεθνή συνάντηση για το κλίμα COP28 (1/12/2023) ότι θα πρέπει να σταματήσει άμεσα και εντελώς η χρήση ορυκτών καυσίμων για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Αντί για αυτό οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να επιδοτούν και να υποστηρίζουν με όλα τα μέσα την όλο και μεγαλύτερη εξόρυξη και καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Εκτός από την καύση, η ίδια η διαδικασία εξόρυξης του LNG (μέθοδος fracking) είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον.

Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων πολλών επιστημονικών και άλλων φορέων του Βόλου, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος παίζουν κρυφτούλι σε σχέση με την αδειοδότηση της εγκατάστασης LNG. Από τη μια διαρρέουν ότι η επένδυση δεν θα προχωρήσει. Από την άλλη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας σε δημόσια ομιλία του τον Ιανουάριο είχε συμπεριλάβει το Βόλο στις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν μονάδες LNG.

Καμιά εμπιστοσύνη λοιπόν δεν μπορεί να υπάρχει στους κυβερνώντες αφού το σύνολο της πολιτικής τους στρέφεται ενάντια στο περιβάλλον.

Καθολικό «όχι» στο LNG και τους υδρογονάνθρακες

Η αντίθεση μας στο LNG πρέπει να είναι καθολική και να μην αφορά μόνο τη χωροθέτηση. Το LNG είναι επιβλαβές είτε στον κλειστό Παγασητικό είτε στην «ανοιχτή θάλασσα». Το LNG είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των επενδύσεων και των πολιτικών που καταστρέφουν το περιβάλλον. Για αυτό χρειάζεται κοινό αγωνιστικό μέτωπο όλων των περιβαλλοντικών κινημάτων – ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ενάντια στα αιολικά, ενάντια στο LNG, για την υπεράσπιση του νερού κοκ. Ένα τέτοιο μέτωπο μπορεί να πετύχει νίκες αν στηριχτεί στη δύναμη των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων, των μαζικών συλλαλητηρίων και των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση χρειάζεται να σταματήσει άμεσα η χρήση ορυκτών καυσίμων, όπως είναι και το LNG. Η αναγκαία ριζική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν μπορεί να γίνει με όρους ελεύθερης αγοράς, ανταγωνισμού και κερδοφορίας. Δηλαδή με όρους καπιταλισμού. Πραγματική στροφή στις ΑΠΕ, που δεν θα καταστρέφει οικοσυστήματα στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, μπορεί να γίνει μόνο σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικά σχεδιασμένης οικονομίας. Δηλαδή στο πλαίσιο της ανατροπής του καπιταλισμού και της εγκαθίδρυσης μιας πραγματικά ελεύθερης σοσιαλιστικής κοινωνίας.

ΞΕΚΙΝΗΜΑ – διεθνιστική σοσιαλιστική οργάνωση


ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Σε παγκόσμιο, εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο, βιώνουμε έντονα την λεηλασία της φύσης, την κατασπατάληση των φυσικών αγαθών, την διεύρυνση των ανισοτήτων, την απώλεια της έννοιας των δημοσίων αγαθών και την υποκατάσταση τους από τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις του κεφαλαίου. Οι καπιταλιστές με σκοπό την επιβίωση και αναπαραγωγή τους, συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους, οι οποίες δημιούργησαν και την κλιματική κρίση, εκμεταλλευόμενοι όλο και περισσότερο τα φυσικά αγαθά.

Σήμερα η περιβαλλοντική καταστροφή γιγαντώνεται καθώς το κεφάλαιο ικανοποιεί τις ορέξεις του για περισσότερο κέρδος. Σε αυτή τη συνθήκη προστίθενται και το αφήγημα περί “πράσινης ανάπτυξης”, η οποία στην πραγματικότητα προσφέρει νέα πεδία κερδοσκοπίας, προτάσσοντας ταυτόχρονα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια ακόμη ατομική ευθύνη. Στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης, ολόκληρες περιοχές υποβαθμίζονται, διαλύονται τοπικές κοινωνίες, η δημόσια γη περνά σε ιδιώτες, ορεινές και δασικές περιοχές μετατρέπονται σε βιομηχανικές ζώνες. Όλα τα παραπάνω γίνονται εφικτά με τις πλάτες του πολιτικού συστήματος το οποίο νομοθετεί, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για τις καταστροφικές επενδύσεις του κεφαλαίου και για τη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού που θα θυσιάζεται στην βωμό του κέρδους. Ταυτόχρονα το κράτος διαθέτει όλους του τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για την προστασία αυτής της λεηλασίας από όσους και όσες αντιστέκονται. Με τις ανάγκες του κεφαλαίου να αυξάνονται συνεχώς και την μία καπιταλιστική κρίση να διαδέχεται την άλλη, (ενεργειακή κρίση, πανδημία, πόλεμος) η λεηλασία της φύσης συντελείται πλέον με γοργούς ρυθμούς. Σε τοπικό επίπεδο, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η περιβαλλοντική υποβάθμιση όλης της περιοχής με πρωταγωνιστές τις αποικιοκρατικές πολυεθνικές και τον εγχώριο επιχειρηματικό κόσμο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Βόλου έχει χτυπήσει κόκκινο με τις συνέπειες της να είναι φανερές στον τοπικό πληθυσμό, καθώς τα ποσοστά του καρκίνου και ασθενειών του αναπνευστικού είναι μεγάλα. Δυστυχώς δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, καθώς η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ- Lafarge εδώ και μια δεκαετία περίπου καίει δεκάδες χιλιάδες τόνους σκουπιδιών ως καύσιμο σε απόσταση αναπνοής από την πόλη. Η πολυεθνική Lafarge, γνωστή για την εμπλοκή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην μέση ανατολή, επιδοτείται από την ΕΕ για να καίει στον Βόλο εισαγώμενα πλαστικά σκουπίδια και ιατρικά απόβλητα. Με το επιχείρημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, και της πράσινης ανάπτυξης, ο Βόλος έχει μετατραπεί στον αποτεφρωτήρα της Ευρώπης. Τόσο η δημοτική αρχή Μπεου, όσο και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όχι απλά ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τις προσταγές του κεφαλαίου, αλλά το υποβοήθησαν με κάθε τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατασκευή εργοστασίου SRF/RDF από τον Δήμο Βόλου, το οποίο θα συσκευάζει σκουπίδια με σκοπό να καίγονται στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Κυβερνητικοί εκπρόσωποι, εκκλησία και ΜΜΕ, προσπαθούν να ξεπλύνουν με κάθε τρόπο τα παραπάνω, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δωρεές της εταιρείας στο νοσοκομείο και τις αναπλάσεις πλατειών και πάρκων.

Με την είσοδο της ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών στο χρηματιστήριο και την ενεργειακή κρίση που προκαλούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, σε συνδυασμό με την “πράσινη ανάπτυξη”, ο εγχώριος επιχειρηματικός κόσμος άρχισε να πλουτίζει φυτεύοντας ανεμογεννήτριες σε ορεινές, δασώδεις και άλλες περιοχές. Τα βιομηχανικού τύπου γιγαντιαία αιολικά πάρκα δεν μειώνουν σε καμία περίπτωση την λειτουργία των λιγνιτωρυχείων καθώς υπάρχει συνεχώς η ανάγκη για σταθεροποίηση της τάσης του δικτύου. Με την δημιουργία τους καταστρέφονται οικοσυστήματα και οι ντόπιοι πληθυσμοί που εργάζονται στην γεωργία και την κτηνοτροφία διώχνονται καθώς η εκμετάλλευση της γης παραχωρείται στους ιδιώτες. Στην περιοχή του νότιου και βορειοανατολικού Πηλίου, μπαίνει σε τροχιά η εγκατάσταση αιολικών πάρκων, από την περιφέρεια Θεσσαλίας και το ΥΠΕ, χρησιμοποιώντας πάλι την καραμέλα του ενεργειακού οφέλους ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Με πρωταγωνιστή την περιφέρεια Θεσσαλίας, πρόκειται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στο Μαυροβούνι, στο όρος Τισαίο και σε 4 ακόμη θέσεις στο νότιο Πήλιο, περιοχές δασώδεις και ορεινές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι. Ο ντόπιος πληθυσμός είναι αντίθετος και σε συναγερμό καθώς οι σχεδιασμοί βρίσκονται στην φάση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Με πρωταγωνιστή για ακόμη μία φορά την δημοτική αρχή Μπέου, έχει ανακοινωθεί η μελέτη, αδειοδότηση και εγκατάσταση πλωτής εξέδρας υγροποιημένου αερίου LNG δίπλα σε κατοικημένες περιοχές του Βόλου, μέσα στον Παγασητικό κόλπο. Ένα έργο που καταδεικνύει τη σύνδεση της λεηλασίας των οικοσυστημάτων με τα αιματοβαμμένα γεωπολιτικά παιχνίδια των ισχυρών. Άμεση σύνδεση υπάρχει και με την μετατροπή της Μαγνησίας σε στρατόπεδο ξεκούρασης και εξόρμησης των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων. Παρά το αφήγημα για ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία, τα οικονομικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας και την επίσκεψη τεχνοκρατών, εκπροσώπων της εταιρίας οι οποίοι διέψευδαν την επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή, πολίτες οργανώθηκαν και πίεσαν την λήψη αρνητικής για το έργο απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, απόφαση που πήρε η αντιπολίτευση καθώς η παράταξη Μπέου αρνήθηκε να παραστεί στην συνεδρίαση. Συλλογικότητες, ομάδες και πολίτες αγωνίζονται για να μείνει στα χαρτιά αυτό το έργο -“ωρολογιακή βόμβα” και να αποτραπούν οι παραπάνω σχεδιασμοί, οι οποίοι εξυπηρετούν μόνο τις ιμπεριαλιστικές προωθήσεις.

Παρά την οργανωμένη προσπάθεια απόκρυψης και συκοφάντησης των συστημικών μέσων πληροφόρησης και τη βιομηχανία διώξεων που έχει στηθεί το τελευταίο διάστημα, τα διάφορα μέτωπα αγώνα που έχουν δημιουργηθεί προσπαθούν να στήσουν αναχώματα στον ακροδεξιό κατήφορο της νεοφιλελεύθερης επέλασης καθώς και στον κρατικό μηχανισμό καταστολής, την δικαστική εξουσία και το τοπικό παρακράτος. Ένα μωσαϊκό αντίστασης βρίσκεται σε εξέλιξη, από τους εργατικούς αγώνες, μέχρι τους αγώνες για την υπεράσπιση περιοχών από επιχειρηματικά σχέδια, και από τις κινητοποιήσεις της φοιτητικής κοινότητας και τα κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος ως τους αγώνες των πολιτικών κρατουμένων. Η σύνδεση όλων των αγώνων πέρα από αυτονόητη είναι και αναγκαία, οι περιβαλλοντικές διεκδικήσεις, οι ταξικές συγκρούσεις, οι αντιπατριαρχικοί και αντιπολεμικοί – αντιμπεριαλιστικοί αγώνες ξεχωριστά και όλοι μαζί αποτελούν κρίσιμο ανάχωμα στην κρατική και καπιταλιστική επέλαση στην εξαθλίωση και την εκμετάλλευση.

Απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα που μας επιφυλάσσουν παράγοντες της νύχτας, επιχειρηματικοί όμιλοι, βιομήχανοι, τοπικοί άρχοντες και κεντρική εξουσία υπηρετώντας το διεθνές κεφάλαιο, να αντιπαρατάξουμε την δίψα για ζωή. Μέσα από μαζικούς αγώνες, με ένα κίνημα που θα κάνει υπόθεση των εργαζόμενων, της νεολαίας και του λαού, των σωματείων και των συλλογικοτήτων του την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, να παλέψουμε για μια ζωή αξιοβίωτη ώστε να δικαιωθεί και ο αγωνιστής του κινήματος Βασίλης Μάγγος, θύμα της μαζικής καταστολής που δέχθηκε το κίνημα κατά της καύσης απορριμμάτων στο Βόλο. Να οργανωθούμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο με σωματεία βάσης, και σε κάθε έκφανση και τομέα της ζωής μας, ενισχύοντας την έννοια της αλληλεγγύης, επανοικειοποιώντας τους δημόσιους χώρους, αποκρούοντας την κρατική βία ενώνοντας τις φωνές μας με κοινό στόχο να βάλουμε ένα τέλος στην ατέρμονη δίψα για κέρδη από τα κράτη και τους καπιταλιστές.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΩΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΑΕΡΙΟΥ LNG

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ- ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 9 Δεκεμβρίου ,στις 12:30 μ.μ., στην παραλία του Βόλου (στο άγαλμα Ηρώο)

Συνέλευση για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών και την ταξική αλληλεγγύη.

Μοιραστείτε το άρθρο