Διαδικτυακό μπλακάουτ στη Γάζα. “Νοσοκομείο – φυλακή” το Al Shifra καταγγέλλει ο διευθυντής του νοσκομείου

Διαδικτυακό και ενημερωτικό μπλακάουτ επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της Γάζας, την ώρα που δραματικές σκηνές εκτυλίσσονται μέσα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο, Al Shifra, με τον διευθυντή του νοσοκομείου να καταγγέλλει ότι έχει μετατραπεί σε “νοσοκομείο – φυλακή”. Οι φωτογραφίες με όπλα και το υλικό που  δείχνει ο ισραηλινός στρατός και φέρεται να αποδεικνύει ότι το νοσοκομείο λειτουργούσε ως ορμητήριο της Χαμάς κρίνονται ως ανεπαρκή από την Human Rights Watch.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο ο ισραηλινός στρατός φέρεται να πολιορκεί και το άλλο νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα.

“Νοσοκομείο – φυλακή” το Al Shifa σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου

Το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε μια “μεγάλη φυλακή”, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου, Δρ Muhammad Abu Salmiya, από το εσωτερικό της al-Shifa το απόγευμα της Πέμπτης, μιλώντας στο  Al Jazeera Arabic, 35 ώρες μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο.

“Οι στρατιώτες κατοχής περιφέρονται ελεύθερα μέσα στο νοσοκομείο και θέλουν μόνο να σκοτώσουν, να σκοτώσουν και μετά να σκοτώσουν”, είπε ο Abu Salmiya . “Ακόμη και ο νόμος της ζούγκλας δεν επιτρέπει τις τρέχουσες απάνθρωπες συνθήκες στην αλ-Σίφα. Αγωνιζόμαστε με το θάνατο κάθε λεπτό”, τόνισε, σημειώνοντας ότι ισραηλινά τανκς έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο, ενώ στρατιώτες περιφέρονται μέσα, μεταξύ άλλων στα επείγοντα.

Όπως περιέγραψε, η κατάσταση είναι τραγική καθώς έχουν τελειώσει τα τρόφιμα και το νερό, το  νοσοκομείο έχει βυθιστεί στο σκοτάδι και το ρεύμα έχει διακοπεί, ενώ τρία πρόωρα μωρά έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής, αφού βγήκαν από θερμοκοιτίδες λόγω διακοπών ρεύματος. 

Επίσης, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο ισραηλινά τανκς πολιορκούσαν το απόγευμα το νοσοκομείο al Ahli της Γάζας σε μια «βίαιη επίθεση» όπως επιβεβαίωσε ένας χειρουργός  του νοσοκομείου.  “Οι ομάδες μας δεν μπορούν να κινηθούν και να φτάσουν σε αυτούς που τραυματίστηκαν”, ανέφερε η PRCS στο X, πρώην Twitter

“Εντελώς εκτός λειτουργίας” και το ινδονησιακό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα λόγω της έλλειψης προμηθειών και του μεγάλου  αριθμού ασθενών εξαιτίας της επίθεσης του Ισραήλ στα πολιορκημένα εδάφη, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Atef al-Kahlout.

HRW: Δεν επαρκούν τα στοιχεία

Τα στοιχεία που κυκλοφόρησε το Ισραήλ για όπλα που βρέθηκαν μέσα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν την ανάκληση του καθεστώτος του νοσοκομείου ως προστατευόμενης τοποθεσίας από το διεθνές δίκαιο, δήλωσε την Πέμπτη η Human Rights Watch.

“Τα νοσοκομεία έχουν ειδική προστασία βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, τα ασθενοφόρα και το λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη δουλειά τους και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται”, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Louis Charbonneau. “Τα νοσοκομεία χάνουν αυτές τις προστασίες μόνο εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί επιβλαβείς ενέργειες από τις εγκαταστάσεις τους. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει παράσχει καμία απόδειξη για αυτό.”, σημείωσε.

Εκτός από το Ισραήλ ωστόσο και οι ΗΠΑ με χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι υποστηρίζουν ότι η Χαμάς είχε ως επιχειρησιακό κέντρο το νοσοκομείο al-Shifa στη Γάζα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα περιορισμένα στοιχεία που παρείχε το Ισραήλ για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε την Αλ Σίφα ως κέντρο διοίκησης σημείωσε  “Έχουμε τις δικές μας πληροφορίες που μας πείθει ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε την αλ Σίφα ως επιχειρησιακό και διοικητικό κέντρο και πιθανότατα ως εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων”.

Μοιραστείτε το άρθρο