Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη δίκη για την κατάληψη Terra Incognita, Δευτέρα 6/11 στις 9:00 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 9:00-Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Τα γεγονότα

Ξημερώματα Δευτέρας, 17 Αυγούστου 2020, η κατάληψη Terra Incognita εκκενώνεται από μπάτσους ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση. Διμοιρίες και κλούβες, παρουσία του αστυνομικού διευθυντή, αποκλείουν το χώρο περιμετρικά του κτιρίου και αδειάζουν κυριολεκτικά την κατάληψη. Με το πέρας των ερευνών το κτίριο σφραγίζεται παραμένοντας ένα άδειο κουφάρι μέσα στο κέντρο της πόλης για 3 και πλέον χρόνια. Ανάμεσα στα πολλά κατασχεθέντα βρίσκεται και το σύνολο του εξοπλισμού της τυπογραφικής κολεκτίβας Druck! που στεγαζόταν και λειτουργούσε στο ισόγειο του κτιρίου.

Ενάμιση περίπου χρόνο μετά την εκκένωση άρχισαν να καταφθάνουν κλήσεις για προκαταρκτική εξέταση σε άτομα που «συνδέθηκαν» με το κτίριο, ενώ μετά από κάποιους μήνες οι κλήσεις για παροχή εξηγήσεων από πλευράς των “υπόπτων” μετατράπηκαν σε δικαστικές κλητεύσεις. Όλες οι κατηγορίες -πλημμεληματικού χαρακτήρα- αποδόθηκαν από κοινού στους κατηγορούμενους και είναι αυτές της διατάραξης της οικιακής ειρήνης, της οπλοκατοχής, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, της παράβασης του νόμου περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, της ρευματοκλοπής ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, της παράβασης του νόμου ραδιοσυχνοτήτων και της πλαστογραφίας. Ανάμεσα στους/στις κατηγορούμενους/ες που διώκονται βρίσκονται και 2 μέλη της τυπογραφικής δομής Druck!, τα οποία κλήθηκαν κατόπιν της ταυτοποίησης των αποτυπωμάτων τους (σ’ ένα κουτί με μελάνι και
σ’ ένα βιβλίο καταγραφής τυπωμάτων).

Druck! και ο ρόλος των κινηματικών τυπογραφείων

Ως Druck! συγκατοικήσαμε από το 2014 έως και τον Αύγουστο του 2020 στο κατειλημμένο κτίριο της Τάσκου Παπαγεωργίου, μαζί με την πολιτική συνέλευση Terra Incognita, με συνελεύσεις για τον αντισπισισμό, το φεμινιστικό και queer κίνημα, με αυτοοργανωμένες δομές αυτομόρφωσης. Η απόφαση να στεγάσουμε το εγχείρημα σε κατειλημμένο χώρο ήταν συνειδητή και την πραγματοποιήσαμε παρά την επικινδυνότητα που έθετε μία τέτοια επιλογή ως προς τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Θεωρούμε ότι οι κινηματικές δομές αποτελούν ζωντανούς πυρήνες αλληλεπίδρασης και πολιτικοποίησης ανάμεσα στις συνελεύσεις και τα υποκείμενα που μοιράζονται τη λειτουργία τους και οι καταλήψεις, τόσο ως στεγαστικά εγχειρήματα αλλά και ως εργαλεία του ανταγωνιστικού κινήματος, πραγματώνουν με τον καλύτερο τρόπο τα ιδανικά αυτά.

Στα 6 χρόνια παρουσίας μας στο κτίριο 1000άδες αφίσες, βιβλία και μπροσούρες αντάλλαξαν χέρια, κολλήθηκαν σε τοίχους σε όλη την πόλη, διαβάστηκαν σε στέκια. Η Druck! αποτέλεσε ένα συνεκτικό πολιτικό εγχείρημα του κινήματος της πόλης -και εκτός αυτής- και θέλουμε να πιστεύουμε ότι συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην εξωστρέφεια του λόγου ομάδων και ατομικοτήτων καλύπτοντας ανάγκες με όρους αυτοδιάθεσης έξω από εμπορευματικές σχέσεις και πελατειακές λογικές.

Η εκκένωση της Terra Incognita τον Αύγουστο του 2020 μας οδήγησε σε μία παράδοξη συνειδητοποίηση: Όσο δυσκίνητο και αν είναι ένα τυπογραφείο, όσο και αν μας κόστισε -ψυχικά και υλικά- η απώλεια του εξοπλισμού, η δύναμη των κινηματικών δομών βρίσκεται εκεί που βρίσκονται οι αγώνες. Πέρα από τους τοίχους οποιουδήποτε κτιρίου – είτε πρόκειται για κατάληψη, είτε για ενοίκιο – οι δομές υφίστανται από τη στιγμή που λειτουργούν ως τέτοιες.

3 χρόνια μετά βρισκόμαστε για ακόμη μια φορά στην αρχή και την επαναλειτουργία του κινηματικού τυπογραφείου της Druck! Καθώς το δικαστήριο για την εκκένωση της κατάληψης που στέγασε το ξεκίνημα της δομής μας θα λαμβάνει χώρα, εμείς θα τυπώνουμε σε καινούριο χώρο. Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί απέναντι στην κρατική καταστολή είναι η συνέχιση των αγώνων και τα κινηματικά τυπογραφεία -τότε και σήμερα- βρίσκονταν πάντα εκεί. Στην απρόσκοπτη κυκλοφορία του λόγου και των ιδεών στους κόλπους του ανταγωνιστικού κινήματος, από και προς όλες τις καταλήψεις, τις συνελεύσεις στις γειτονιές, τους κοινωνικούς χώρους.

Λίγα λόγια για το δικαστήριο

Το επικείμενο δικαστήριο έρχεται σε μια στιγμή που η κρατική καταστολή και οι εκκενώσεις κατειλημμένων χώρων συνεχίζονται απρόσκοπτα. Από την εκκένωση του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου του Βοτανικού Κήπου στην Πετρούπολη (24/07) έως τις πιο πρόσφατες εκκενώσεις του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Άνω-Κάτω Πατησίων (25/8), του Κοινωνικού Κέντρου “Ζιζάνια” (25/8) στην Αθήνα, του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού στο Πολυτεχνείο (30/9) και της κατάληψης Ευαγγελισμού (30/9) στο Ηράκλειο της Κρήτης οι κατασταλτικές κινήσεις αυξάνονται. Παράλληλα, άλλοι απελευθερωμένοι χώροι βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή του κράτους και των αφεντικών (η Κατάληψη Στέγης Σαχίνη 3 στα Γιάννενα, ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο), ενώ το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ στη Θεσσαλονίκη κινδυνεύει με κατεδάφιση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο έντασης της κρατικής καταστολής εμείς είμαστε αποφασισμένες/οι να υπερασπιστούμε την επιλογή μας για παρουσία του τυπογραφείου στην κατάληψη Terra Incognita με όρους πολιτικούς. Υπερασπιζόμαστε το γεγονός ότι ήμασταν ακριβώς εκεί που επιλέξαμε. Πάνω από τη μηχανή και τον τυπογραφικό εξοπλισμό μας, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες τυπογραφικές κολεκτίβες, τις συλλογικότητες και τις συντρόφισσες απ’ όλη τη χώρα, όπως και πέρα από αυτήν.

Ωστόσο, με την εκκένωση της κατάληψης Τerra Incognita χτυπήθηκαν και οι κινηματικές δομές. Κι όταν αναφερόμαστε σ’ αυτές, δεν εννοούμε απλώς τα εργαλεία του κινήματος. Ένα κινηματικό τυπογραφείο αποκρυσταλλώνει μεταξύ άλλων στιγμές αγώνων και συλλογικών εμπειριών. Αντικατοπτρίζει κινηματικές μάχες που τα περιεχόμενα τους παίρνουν υλική μορφή και αποτύπωση. Για όλα τα παραπάνω, υποστηρίζουμε την κρίσιμη αναγκαιότητα ως προς την ύπαρξη των τυπογραφικών δομών, στηρίζοντας τες πολιτικά και συμμετέχοντας σ’ αυτές. Γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο βρισκόμαστε ταυτόχρονα στο πλάι και εντός των αγώνων, ενισχύοντας με τον τρόπο που γνωρίζουμε την αέναη κίνηση ιδεών και πρακτικών.

Καμία δίωξη στους/στις κατηγορούμενους/ες
για την υπόθεση Terra Incognita

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις
και στα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα

4-5-6 πολλά
κινηματικά τυπογραφεία!

τυπογραφική κολεκτίβα DRUCK!


3 χρόνια μετά και η πόρτα στέκει εκεί αμπαρωμένη. Άδειασε το σπίτι από τις φωνές, τη χαρά και την οργή μας, από τα όνειρα, τις επιθυμίες, τις απογοητεύσεις και τους φόβους μας, από την ελπίδα και τους στόχους μας. Όμως όλα αυτά τα κουβαλάμε μέσα μας γιατί η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται κι ας είναι βαρύ το φορτίο…

Το πρωί της Δευτέρας 17 Αυγούστου 2020 η κατάληψη Terra Incognita εκκενώνεται από τις κατασταλτικές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού. Δυνάμεις κατοχής της δημοκρατίας εισβάλλουν στο κτήριο και για ώρες πραγματοποιούν έρευνες και κατασχέσεις, ενώ παράλληλα έχουν αποκλείσει όλο το τετράγωνο με κλούβες.

Στις 14/2/22 καλεστήκαμε, από την κρατική ασφάλεια, μαζί με άλλα άτομα για προκαταρκτική εξέταση στις 23/2/22 ως “ύποπτοι” να δώσουμε εξηγήσεις σχετικά με τη δικογραφία που αφορά την εκκένωση της κατάληψης. Η ογκοδέστατη δικογραφία εμπεριέχει κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης, οπλοκατοχή, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, ρευματοκλοπή, παράβαση του νόμου ραδιοσυχνοτήτων και πλαστογραφία. Μέσα στα άτομα που καλέστηκαν, πέρα από κάποια που συμμετέχουμε στην συλλογικότητα, είναι και άτομα που δεν είχαν κάποια ενεργή συμμετοχή στην κατάληψη και κάποια άλλα που συμμετείχαν κατα καιρούς σε διάφορες άλλες ομάδες.

Βλέπουμε λοιπόν, για ακόμη μία φορά το κράτος να τυλίγει σε μία κόλλα χαρτί ανθρώπους που απλά επέλεξαν να στηρίξουν ανοιχτές διαδικασίες και εκδηλώσεις της κατάληψης με την παρουσία τους, με μόνο στοιχείο το αποτύπωμά τους σε κάποια κινητά αντικείμενα. Ποινικοποιείται δηλαδή πλέον και η παρουσία σε έναν ανοιχτό πολιτικό χώρο όπου οργανώνονταν εκδηλώσεις, κουζίνες, συγκεντρώσεις, workshops και πολλά άλλα. Ποινικοποιείται η έμπρακτη στήριξη της κατάληψης σε περιφρουρήσεις απέναντι σε κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις. Ποινικοποιείται η ίδια η έννοια της κατάληψης ενός κτιρίου και το ίδιο το κίνημα που επιλέγει να στηρίζει την ύπαρξη τέτοιων δομών και την σημασία αυτών μέσα σε ένα σύστημα που καθημερινά μας στερεί ό,τι έχουμε κερδίσει με αγώνες όλα αυτά τα χρόνια.

Για πάνω από 16 χρόνια η κατάληψη Terra Incognita, αποτέλεσε σημείο συνάντησης και τριβής εκατοντάδων αγωνιστριών και αγωνιστών της μαχόμενης κοινωνικής βάσης. Με συνεχείς εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις βρέθηκε παρούσα σε στιγμές μαχητικού αγώνα ενάντια στη βία του κρατισμού, ενάντια στα συμφέροντα των καπιταλιστικών μονοπωλίων, ενάντια στην παραβιαστική εξουσία του φασισμού και της πατριαρχίας, ενάντια σε κάθε διάκριση και ειδισμό. Μέσα στα εδάφη και τις αυτοοργανωμένες δομές αυτομόρφωσης, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας της κατάληψης συναντήθηκαν όλοι οι ¨γνωστοί-Άγνωστοι¨ μαχητές της ελευθερίας. Οικοδομήθηκαν απελευθερωτικές και ανεξούσιες σχέσεις, ανατρεπτικά σχέδια και επιχειρήσεις, όνειρα που μέρα με τη μέρα βρήκαν ηθική και υλική υπόσταση. Η κατάληψη για πάνω από 16 χρόνια αποτέλεσε σάρκα από τη σάρκα του πολύμορφου αγώνα ενάντια σε κάθε εξουσία και καταπίεση, χωρίς να ιεραρχεί και να διαχωρίζει τα μέσα που συμβάλλουν στη διασπορά των ελευθεριακών προταγμάτων και την οργάνωση της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης. Γιατί για μας αυτό είναι απελευθέρωση. H Terra ήταν ακόμα ένα εργαλείο αγώνα που μέσα από τη στρατηγική της συνέβαλλε στην κοινωνική διάχυση των αναρχικών προταγμάτων και την ένταση του αδιαμεσολάβητου αντικαθεστωτικού αγώνα. Γι’ αυτό και ανήκε κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά στα χέρια ολόκληρου του αντιεξουσιαστικού κινήματος που δεκαετίες τώρα μάχεται με όλα τα μέσα, ενάντια στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης.

Οι καταλήψεις είναι η στέγη των επιλογών αγώνα που έχει κάνει ο καθένας από εμάς και τίποτα παραπάνω. Γι’ αυτό και οφείλουν να ξεπερνούν το ρόλο της νησίδας ελευθερίας και να αποτελούν ορμητήριο ενάντια στο υπάρχον. Οι καταλήψεις είναι η ευκαιρία, είναι η αρχή. Είναι η δυνατότητα να στεγάσουμε την εικόνα του νέου κόσμου που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε. Είναι η απόδειξη πως μέσα στο αδιέξοδο της καπιταλιστικής κρίσης υπάρχει λύση για το ξεπέρασμά της. Λύση ριζική που τίθεται απέναντι στους θεσμούς του κράτους και του κεφαλαίου. Και η υπεράσπισή τους δεν είναι κάτι άλλο από την υπεράσπιση του ίδιου του αγώνα για την ατομική και συλλογική απελευθέρωση.

Τα κτίρια ανακαταλαμβάνονται. Οι δομές ξαναχτίζονται. Οι σχέσεις και οι ζυμώσεις που συντελούνται μέσα σε αυτά δεν μπορούν ποτέ να κατασταλούν από κανένα κράτος, κανέναν μπάτσο και καμία εξουσία. Αυτό που έχει σημασία είναι η συνέχιση του αγώνα απέναντι στο κράτος, το κεφάλαιο και κάθε εξουσία. Αγώνας που θα συνεχίζεται όσο συνεχίζει να υπάρχει στις καρδιές και στα μυαλά μας η ιδέα της ελευθερίας και της αναρχίας.

Το μόνο που έχουμε να δηλώσουμε είναι ότι ήμασταν και είμαστε αμετανόητοι/ες καταληψίες!

Καμία δίωξη στους/στις κατηγορούμενους/ες της εκκένωσης της κατάληψης Terra Incognita

Οι καταλήψεις είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του αγώνα για την ελευθερία

Κάτω τα ξερά σας από τις καταλήψεις και τις δομές του αγώνα

Δευτέρα 6/11 στις 9:00, δικαστήρια Θεσ/νίκης | Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/ις διωκόμενους/ες της εκκένωσης της κατάληψης Terra Incognita


Στις 17 Αυγούστου 2020 η αστυνομία εισβάλει στην κατάληψη Terra Incognita. Η εκκένωση -όπως συνηθίζεται- γίνεται ξημερώματα, μακριά από τα μάτια του κόσμου. Το κράτος -παρά τις καμπάνιες στοχοποίησης των καταλήψεων ως κέντρα ανομίας- στην πραγματικότητα γνωρίζει πως πρόκειται για κάποια από τα ελάχιστα ανοιχτά, ελεύθερα και ζωντανά σημεία μιας μητρόπολης με ελάχιστους δημόσιους χώρους, που κυριαρχείται από το εμπόρευμα, τις περιφράξεις και τα άπιαστα ενοίκια. Γνωρίζει, επίσης, πως υπάρχουν κοινότητες πρόθυμες να υπερασπιστούν τις καταλήψεις, τους κοινωνικούς χώρους, την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και τις δομές του αγώνα. Γι’ αυτό, άλλωστε, κρύβει τους φόβους του πίσω από ασπίδες και… ρολόγια.

Αυτό που φαίνεται να μην γνωρίζει, βέβαια, το κράτος και τα τσιράκια του, είναι ότι η ομορφιά και η δύναμη των καταλήψεων δεν πηγάζει από τα ντουβάρια και τον υλικό τους κόσμο αλλά από τις σχέσεις που δομούνται εντός -και εκτός- τους. Έτσι, κατά την εκκένωση της Terra Incognita, βασικό τους μέλημα ήταν να αδειάσουν τελείως το κτήριο, κλέβοντας, στην ουσία, ό,τι βρήκαν εντός του, όπως τα μηχανήματα της τυπογραφικής κολεκτίβας Druck!, τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου, προσωπικά αντικείμενα, από υπολογιστές μέχρι ρούχα, και… -αυτό που στα μάτια τους φαντάζει και το πιο επικίνδυνο- εκατοντάδες βιβλία της δομής βιβλιοθήκης.

Ενάμιση χρόνο μετά, τρομαγμένοι ακόμα από την ανικανότητά τους να κάμψουν τις σχέσεις αγώνα που συγκροτήθηκαν κατά τα 16 χρόνια ζωής της κατάληψης, ξεκινάνε μια διαδικασία κλήτευσης ατόμων σε “προκαταρκτική εξέταση” που λίγους μήνες αργότερα θα μετατρέψουν σε συλλήψεις. Οι συλλήψεις στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν σε καποια τυχαίακαι απ’ ό,τι φαίνεται ποινικά κολάσιμα- αντικείμενα, όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Βιβλία, τετράδια, κουτιά απο μελάνη, τοίχοι, μπουκάλια και μια διακοσμητική γραφομηχανή.

Στις 6.11, λοιπόν, δεν δικάζονται απλά κάποιοι σύντροφοι και συντρόφισσέςμας. Δικάζεται η δυνατότητα της αυτοοργάνωσης, η δυνατότητα να στήνεις δομές που θα καλύπτουν ανάγκες πέρα από την λογική του εμπορεύματος. Δικάζεται η επιλογή των ακηδεμόνευτων και αντιθεσμικών κοινωνικών αγώνων, η άρνηση του ατομικού δρόμου για χάρη μιας συλλογικής και αντιιεραρχικής προσπάθειας να τα φέρουμε όλα τούμπα, να μην αρκεστούμε στη μιζέρια, να μην συνηθίσουμε τον θάνατο και την σιωπή. Δικάζεται η προσπάθεια να αγωνιστούμε για μια πόλη που θα μας χωράει όλες, η προσπάθεια να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ενάντια στην λογική του κέρδους. Δικαζόμαστε λοιπόν όλες και όλοι εμείς. Και δεν μπορούμε παρά να είμαστε εκεί.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης ΔΕ. 6.11 9:00 πμ Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Καμία δίωξη αγωνιζόμενων – Κάτω τα χέρια από τις κινηματικές δομές και τις καταλήψεις

Φάμπρικα Υφανέτ


Η κατάληψη Τerra Incognita στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εκκενώθηκε, κατόπιν μιας χολιγουντιανού τύπου αστυνομικής επέμβασης, στις 17 Αυγούστου του 2020. Κατά τα 16μιση χρόνια λειτουργίας της αποτέλεσε ένα ζωντανό κέντρο αγώνα στην καρδιά της πόλης, ένας χώρος ο οποίος στέγασε εγχειρήματα, φιλοξένησε συλλογικότητες και από τον οποίο πέρασαν χιλιάδες ανθρώπων από τον ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό. Ένας χώρος που διεξάχθηκαν αναρίθμητες εκδηλώσεις, συναυλίες, προβολές, εργαστήρια, ένα αναπόσπαστο και κομβικό σημείο στην κινηματική ιστορία της πόλης.

Στις 14/02/2022 και μετά από ενάμιση χρόνο της εκκένωσης της κατάληψης η ασφάλεια Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να παραδίδει κατ’ οίκον κλήσεις για προανακριτική κατάθεση σε 10 συνολικά άτομα σχετικά με μια ογκώδη δικογραφία που σχηματίστηκε και αφορά την υπόθεση Τerra Incognita. Στις 09/03 μέσω δικηγόρων τα άτομα που έλαβαν τις κλήσεις κατέθεσαν τα απολογητικά τους υπομνήματα. Τα άτομα αυτά καλέστηκαν να δώσουν εξηγήσεις για βαρύτατου τύπου κατηγορίες όπως: συμμορία, πλαστογραφία, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, κλοπή ηλεκτρικής και άλλης μορφής ενέργειας, περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, νομοθεσία περί όπλων – οπλοχρησία σε συνδυασμό με άλλο έγκλημα.

Τελικά ασκήθηκαν πλημμεληματικού χαρακτήρα διώξεις με βάση φερόμενα ως ευρήματα που βρέθηκαν την ημέρα της εκκένωσης στο κτίριο και φερομένων ως αποτυπωμάτων σε κινητά αντικείμενα ή ονόματα από παλιούς λογαριασμούς. Οι διώξεις αυτές είναι διώξεις στο σωρό, εκδικητικές και αυθαίρετες, όπως αυτές που συνηθίζει η ασφάλεια πολιτεύματος με άτομα ασύνδετα μεταξύ τους, με όποιο όνομα κατάφερε να “δέσει” για να μεθοδεύσει μια ακόμη σκευωρία των διωκτικών αρχών, επικυρώνοντας τον κύκλο των κατασταλτικών επιχειρήσεων ενάντια στις καταλήψεις- αποδίδοντας βαρύτατες διώξεις σε άτομα και επιχειρώντας να επισφραγίσει στα δικαστήρια αλλά και να εμπεδώσει κοινωνικά το πολυμασημένο αφήγημα ότι οι καταλήψεις είναι “κέντρα ανομίας”. Ο στόχος προφανής: ο εκφοβισμός και ο τιμωρητικός παραδειγματισμός των ατόμων που συμμετέχουν στηρίζουν ή επισκέπτονται κατειλημμένα εγχειρήματα και η συνακόλουθη οικονομική και ηθική εξόντωσή τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στην Γάζα με την σφαγή χιλιάδων παλαιστινίων. Στον ελλαδικό χώρο αυτονόητα αγαθά όπως η τροφή και η στέγαση μετατρέπονται σε προϊόντα πολυτελείας, την ώρα που η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό πλουτίζουν στις πλάτες μας. Το καπιταλιστικό σύστημα επιχειρεί να στεριώσει πάνω ένα σαθρό υπόβαθρο που βασίζεται στη βία και την εξαθλίωση των από τα κάτω. Λεηλατώντας, φτωχοποιώντας, εξαναγκάζοντας ανθρώπους στη μετανάστευση, πνίγοντας τους στις θάλασσες ή τσακίζοντάς τους στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, όταν δεν τους βομβαρδίζουν. Εκεί που η ζωή μας έγινε τόσο φθηνή, τους απαντάμε: το όραμά μας για μια ανεξούσια ζωή είναι ακριβό. Οι καταλήψεις ήταν, είναι και θα είναι κομμάτι αυτού του οράματος, κανείς δεν μπορεί να χαλκεύσει την ιστορία τους, την οποία ήδη έχουν γράψει οι καταληψίες.

Η Tera Incognita υπήρξε για πολλούς/ες από εμάς το μέρος όπου ονειρευτήκαμε έναν κόσμο διαφορετικό, όπου το ατομικό δεν υποτάσσεται αλλά εξυψώνεται μέσω του συλλογικού, όπου η ισότητα και η ελευθερία παίρνουν νόημα ως λέξεις μέσω της συντροφικότητας και, κυρίως, ένα μέρος όπου αυτά τα όνειρα δεν ήταν απλός μπούσουλας για το μέλλον αλλά στοιχήματα στο εδώ και το τώρα. Αυτή η ιστορία δεν μπορεί να παραγραφεί, ούτε να ξαναγραφτεί για να χωρέσει στο αφήγημα του οποιουδήποτε. Κανένας μπάτσος, κανένας δικαστής, κανένας εισαγγελέας δεν μπορεί να την αμαυρώσει. Είναι μια ιστορία που δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε ως παρακαταθήκη του αναρχικού κινήματος.

Την Δευτέρα 6/11 πραγματοποιείται η δίκη σε πρώτο βαθμό. Η πρώτη πράξη αυτής κρατικής ιλαροτραγωδίας θα μας βρει εκεί που ήμασταν πάντα. Στην πρώτη γραμμή να υπερασπιζόμαστε την μνήμη, τους αγώνες, τις δομές και τους ανθρώπους.

Καμία δίωξη στους/στις κατηγορούμενους/ες της εκκένωσης της κατάληψης Terra Incognita

Συγκέντρωση: Δευτέρα 6/11 στις 9:00, δικαστήρια Θεσ/νίκης

Αναρχική ομάδα Πυρανθός


Στις 17 Αυγούστου 2020 εκκενώνεται η κατάληψη Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο στη συμβολή των οδών Τάσκου Παπαγεωργίου και Ολύμπου καταλήφθηκε το 2004, λίγο μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2003 στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, και λίγο πριν το «εθνικό θαύμα» των ολυμπιακών αγώνων του 2004. Επί 16 συνεχή έτη η Terra Incognita στέγασε πλήθος αγώνων ενάντια στο κράτος, τον καπιταλισμό, την πατριαρχία και σε κάθε μορφή εξουσίας. Διεργασίες ενάντια στο μιλιταρισμό και σε αλληλεγγύη με ολικούς αρνητές στράτευσης, ενάντια στο θεσμό των φυλακών και σε κάθε μορφή εγκλεισμού, δίπλα σε αγώνες φυλακισμένων και μεταναστριών, ζυμώσεις για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος από την καπιταλιστική λεηλασία, κινήσεις αλληλεγγύης σε εργατικούς αγώνες, διεθνιστικές συνδέσεις με συντρόφια από διάφορες μορφές της γης άνθισαν μέσα στα δωμάτια της Terra και διαχύθηκαν στη μητρόπολη της Θεσσαλονίκης και ίσως ενίοτε μακρύτερα. Επιπλέον, στην κατάληψη στεγάζονταν διάφορες δομές, όπως κινηματικό τυπογραφείο (τυπογραφική κολεκτίβα Druck!), βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, δομές αλληλεγγύης (πχ επί πανδημίας και συναφών απαγορεύσεων) κλπ. Εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες συναντήθηκαν σε συνελεύσεις, περιφρουρήσεις από φασιστικές επιθέσεις, συλλογικές κουζίνες, καφενεία, εκδηλώσεις, προβολές μέσα κι έξω από τους τοίχους της κατάληψης Terra Incognita όλα αυτά τα χρόνια.

Όλες αυτές τις τεμνόμενες διαδρομές αγώνα και ζυμώσεων το κράτος επιχειρεί να τις ποινικοποιήσει, καλώντας αρχικά ως ύποπτα και στη συνέχεια ως κατηγορούμενα διάφορα άτομα περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εκκένωση της κατάληψης, στις αρχές του 2022. Κάποια από αυτά τα άτομα συμμετείχαν στη συλλογικότητα Terra Incognita, κάποια σε άλλες δομές που στεγάζονταν στην κατάληψη και άλλα απλώς μπορεί να παρευρέθηκαν κάποια στιγμή σε μια από τις πολυάριθμες ανοιχτές εκδηλώσεις της κατάληψης. «Στοιχεία» σύνδεσης των προσώπων που διώκονται είναι αποτυπώματα σε διάφορα κινητά αντικείμενα (βιβλία, έπιπλα, μπουκάλια μπύρας κλπ). Με αυτό το δικαστήριο γίνεται φανερό πως το κράτος θέλει να δείξει πως το να συναντιέσαι σε έναν ελεύθερο χώρο, πόσο μάλλον σε κατειλημμένο έδαφος κόντρα στο θεμέλιο για αυτή την κοινωνία θεσμό της ιδιοκτησίας, το να γνωρίζεσαι με ανθρώπους που βρίσκεστε μαζί στην καταπιεστική συνθήκη του υπάρχοντος, το να συμμετέχεις ενεργά σε κινηματικές δομές και εν τέλει το να αγωνίζεσαι και να σφυρηλατείς συντροφικές σχέσεις είναι κάτι που μπορεί να σε φέρει σε μπελάδες. Είναι κάτι που θεωρεί δυνητικά επικίνδυνο για την ύπαρξή του στην πραγματικότητα, αφού αν κάτι φοβάται είναι το πείσμα μας για ελευθερία και οι σχέσεις αλληλεγγύης και αγώνα που χτίζουμε μεταξύ μας.

Σε μια περίοδο που η καταστολή δεν σταματά να οξύνεται και το κράτος συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο τις δομές του κινήματος (εκκενώσεις Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης, στεκιού Άνω Κάτω Πατησιών, κατάληψης Ζιζάνια, Ευαγγελισμού, Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου- με τα Ζιζάνια και το στέκι του Πολυτεχνείου να είναι και πάλι ελεύθερα) κρατάμε τη μνήμη των αντιστάσεων ζωντανή. Για τις αντιστάσεις του σήμερα και του αύριο.

Στις 6 Νοέμβρη το κράτος επιχειρεί να δικάσει την πρακτική της κατάληψης και ό, τι αυτή συνεπάγεται ως επιλογή αγώνα. Επιχειρεί να δικάσει την ίδια την ίδια την επιλογή του αγώνα. Θα είμαστε κι εμείς εκεί.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ/Α ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ/Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ TERRA INCOGNITA

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

10 100 1000ΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών (συνέλευση Θεσσαλονίκης)


Στις 7/8/20 δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Terra Incognita στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ προχώρησαν και σε κατάσχεση του εξοπλισμού από τον χώρο κλέβοντας, στην ουσία, ό,τι βρήκαν εντός του, όπως τα μηχανήματα της τυπογραφικής κολεκτίβας Druck!, τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου, προσωπικά αντικείμενα, υπολογιστές και βιβλία της δομής βιβλιοθήκης που στέγαζε η κατάληψη. Ενάμιση χρόνο μετά την εκκένωσης της κατάληψης, αφού σχηματίστηκε δικογραφία που αφορά την υπόθεση Τerra Incognita, η ασφάλεια παρέδωσε κατ’ οίκον κλήσεις για προανακριτική κατάθεση σε 10 άτομα. Οι συλλήψεις αυτές είναι τυχαίες και στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στους τοίχους και σε κάποια τυχαία αντικείμενα, όπως :βιβλία, τετράδια, κουτιά από μελάνη κ.α.

Η συγκεκριμένη τακτική του κράτους έρχεται να συνεχίσει την πολιτική των τελευταίων χρόνων απ΄όλες τις κυβερνήσεις, όπου ακολουθεί το δόγμα της νεοφιλελέυθερης διαχείρισης, αυτή της εξαφάνισης κάθε φωνής που αντιστέκεται. Με αυτόν το τρόπο το κράτος προσπαθεί να τρομοκρατήσει τα άτομα που συμμετέχουν ή στηρίζουν κατειλημμένα εγχειρήματα με σκοπό τον αφανισμό των χώρων αγώνα.

Σε αυτή την περίοδο κι ενώ οι συνθήκες για ολόκληρη την κοινωνική βάση, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες, τους φυλακισμένους γίνονται χειρότερες μέρα με τη μέρα, το κράτος χτυπάει τα κέντρα των κοινωνικών αντιστάσεων και τον κόσμο που αγωνίζεται. Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, χώρους δημιουργίας μιας ελεύθερης κουλτούρας αντίστασης στον καπιταλισμό και αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων. Αποτελούν προεικόνιση μιας άλλης κοινωνίας, μιας κοινωνίας ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης που το κράτος μάχεται και προσπαθεί να εξοντώσει. Η κρατική καταστολή θα ηττηθεί. Όλοι μαζί στήνουμε αναχώματα στα σχέδια του κράτους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε δομή του κινήματος που βρίσκεται στο στόχαστρο.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης Δευτέρα 6/11 | 9:00 πμ | Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ TERRA INCOGNITA

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

κατάληψη Libertatia


17 Αυγούστου 2020 εκκενώνεται η αναρχική κατάληψη Terra Incognita έπειτα από πολυετή κινηματική παρουσία στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ενάμιση περίπου χρόνο μετά την εκκένωση άρχισαν να καταφθάνουν κλήσεις για προκαταρκτική εξέταση σε άτομα που «συνδέθηκαν» με το κτίριο, ενώ μετά από κάποιους μήνες οι κλήσεις για παροχή εξηγήσεων από πλευράς των “υπόπτων” μετατράπηκαν σε δικαστικές κλητεύσεις. Όλες οι κατηγορίες -πλημμεληματικού χαρακτήρα- αποδόθηκαν από κοινού στους κατηγορούμενους και είναι αυτές της διατάραξης της οικιακής ειρήνης, της οπλοκατοχής, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, της παράβασης του νόμου περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, της ρευματοκλοπής ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, της παράβασης του νόμου ραδιοσυχνοτήτων και της πλαστογραφίας.
17 χρόνια διατάραξης της κρατικής και αστικής ομαλότητας όχι μόνο δεν ανήκουν στο παρελθόν αλλά όπως ισχύει για όλα τα ριζοσπαστικά μαχόμενα κινηματικά κομμάτια, σμιλεύουν αντιστάσεις, αφήνουν παρακαταθήκη και εξελίσσονται. Αλαζονικά το κράτος θεωρεί ότι μπορεί να διατείνεται στην δημόσια σφαίρα ότι μπορεί να διατηρεί την τάξη και την ασφάλεια αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι οι καταλήψεις μας δεν είναι μόνο συγκεκριμένα κτίσματα σε συγκεκριμένες πόλεις, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι καταλήψεις είναι κομμάτι των σχέσεων μας, της ιστορικά συνεχούς παρουσίας μας ένα κομμάτι της αδιαλλαξίας όσων πολεμούν κράτος και καπιταλισμό.
Στην ίδια κατασταλτική συνέχεια οι εκκενώσεις καταλήψεων και οι διώξεις συντρόφων και συντροφισσών συνεχίζονται αδιάκοπα με τελευταία παραδείγματα τις καταλήψεις “ανω κάτω πατησίων” και “ζιζάνια”.
Πιο πρόσφατα, την Πέμπτη, στην Θεσσαλονίκη η ασφάλεια συλλαμβάνει την αγωνίστρια φοιτήτρια Ε. με αφήγημα τέτοιο ώστε να την οδηγήσει σε κακουργηματικό κατηγορητήριο, στοχοποιώντας τους αδιαμεσολάβητους φοιτητικούς αγώνες σε μία πολύ σημαντική στιγμή όπου διαφαίνεται να υπάρχει κάποια έστω μικρή αναζωπύρωση σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο και μέσω της καταστολής κράτος και κεφάλαιο θέλουν να απονευρώσουν πολιτικά ώστε να μετατραπεί αντικοινωνικά και ταξικά σε λαμπρό πεδίο κερδοφορίας, αναπαραγωγής και πειθάρχησης.

ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΕΞΟΥΣΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Καμία δίωξη στους/στις κατηγορούμενους/ες στις υποθέσεις της Terra Incognita και της Ε

Ανάρες – Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης

Μοιραστείτε το άρθρο