Νύχτα κόλασης στη Γάζα, με σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων και επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων

Από το βράδυ οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε διεύρυνση των εναέριων και χερσαίων στρατιωτικών επιχειρήσεών τους στη βόρεια και κεντρική Γάζα. Η Χαμάς λέει ότι απέκρουσε την εισβολή των Ισραηλινών σε δύο σημεία, όπου διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις. Ώρες έντονων βομβαρδισμών έχουν αποκόψει και τις επικοινωνίες, βυθίζοντας τη Γάζα στο απόλυτο σκοτάδι. Η Γ.Σ. του ΟΗΕ συντριπτικά ζήτησε ανθρωπιστική εκεχειρία (η Ελλάδα απείχε!). Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις…

> Μιά κλιμάκωση που έρχεται την ώρα που είχαν ενταθεί οι διπλωματικές προσπάθειες αρκετών μεσανατολικών παραγόντων για επίτευξη εκεχειρίας, την αναφερόμενη ως ανθρωπιστική εκεχειρία που ζήτησε συντριπτικά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (η Ελλάδα απείχε!) ή τις ανθρωπιστικές… παύσεις που λένε οι Ευρωπαίοι.
> Αυτήν την ώρα επέλεξαν οι Ισραηλινοί να απαντήσουν, όπως και οι Αμερικανοί να χτυπήσουν μέσα στην Συρία και συγκεκριμενα όπως ανέφεραν δύο θέσεις των δυνάμεων των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.
> Στην έκκληση των εγκλωβισμένων στη Γάζα για ξεσηκωμό των απανταχού Παλαιστινίων, ξέσπασαν διαδηλώσεις σε πολλέςπόλεις στον κόσμο, από την Ραμάλα και το Αμμάν έως την Κωνσταντινούπολη και την Νέα Υόρκη.

Σφοδρή επίθεση του Ισραήλ από ξηρά και αέρα – Η Γάζα στο απόλυτο σκοτάδι

Χερσαία εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα σημειώνεται τις τελευταίες ώρες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επεκτείνει τις εναέριες και χερσαίες δραστηριότητές του στη Γάζα. Οι σφοδρές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν διακόψει όλες τις επικοινωνίες στον πολιορκημένο θύλακα, αφήνοντας τους Παλαιστίνιους στο σκοτάδι και στη σιωπή.

Μετά από ώρες έντονων βομβαρδισμών, οι πληροφορίες που έρχονται πλέον από τη Γάζα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής και ενώ ήταν σε εξέλιξη η διευρυμένη χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών, η Χαμάς ανέφερε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα. “Είμαστε αντιμέτωποι με μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στο Beit Hanoun (στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας) και στο ανατολικό Bureij (στο κέντρο) και βίαιες εμπλοκές λαμβάνουν χώρα στο έδαφος”, ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam σε δήλωση τους.

Ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων τους που εργάζονται στην πολιορκημένη Λωρίδα. Σε επιστολή που απέστειλε στα δύο διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, είπε ότι ο στρατός “στοχεύει όλη τη στρατιωτική δραστηριότητα της Χαμάς σε ολόκληρη τη Γάζα» και ότι ο βομβαρδισμός της θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στα γύρω κτίρια. “Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των εργαζομένων σας και σας προτρέπουμε έντονα να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους”.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις βδομάδες ξεπερνάει τις 7.326, εκ  των οποίων 3.038 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μετά τη βραδινή ισραηλινή επίθεση, ενώ οι γιατροί στον θύλακα έχουν πλέον χάσει την επαφή με τον έξω κόσμο.

Γκουτέρες: Στιγμή της αλήθειας

Αργά την Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες άσκησε πίεση για κατάπαυση του πυρός, χαρακτηρίζοντάς την ως “στιγμή αλήθειας”. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση σωτήριων εφοδίων στην κλίμακα που χρειάζεται”, έγραψε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους“.

Στο μεταξύ, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο υπέβαλε η Ιορδανία, ζητώντας άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία και απαίτησε από όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τη “συνεχή, επαρκή και ανεμπόδιστη” παροχή βασικών προμηθειών και υπηρεσιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ψήφισμα υποστήριξαν 120 μέλη, ενώ 14 ψήφισαν κατά (συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και των ΗΠΑ) και 45 απείχαν (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα!).

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ απέρριψε κατηγορηματικά ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Γκιλάντ Ερντάν είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν πλέον καμία νομιμότητα  και κατηγόρησε όσους ψήφισαν υπέρ ότι προτιμούν να υποστηρίξουν “την υπεράσπιση των ναζιστών τρομοκρατών” αντί του Ισραήλ.

“Αυτό το γελοίο ψήφισμα έχει το θράσος να ζητά εκεχειρία. Ο στόχος αυτής της εκεχειρίας του ψηφίσματος είναι να σταματήσει το Ισραήλ να αμύνεται”, είπε στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης μετά την ψηφοφορία.

Διαδηλώσεις σε Ραμάλα, Ιορδανία, Λίβανο, Τουρκία

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Χεβρώνας, της Ναμπλούς, της Ραμάλα και του Τουλκάρμ, μετά από μπλακ άουτ στις επικοινωνίες και εντεινόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. 

Χιλιάδες Εβραίοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν έκτακτη καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο του Grand Central Station στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή απαιτώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Αρνούμαστε να επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί μια γενοκτονία στο όνομά μας. Κατάπαυση του πυρός τώρα! Ποτέ ξανά για κανέναν», είπε η Jewish Voices for Peace, ένας από τους διοργανωτές, σε δήλωση στο X.

“Καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση λιμοκτονεί και βομβαρδίζει και εισβάλλει στο λαό της Γάζας στο σκοτάδι, οι ενέργειες που θα κάνουμε αυτές τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν τη ζωή μας” σημειώνει και το IfNotNow, το οποίο συμμετείχε επίσης στην καθιστική διαμαρτυρία

Μοιραστείτε το άρθρο