Τετραήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου στην Αθήνα από το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών

Το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών εγκαινιάζει μια καινούργια πλατφόρμα συνάντησης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο με το αθηναϊκό κοινό, μέσα από το τετραήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου (International Experimental Film Festival) που πραγματοποιείται από τις 26 – 29 Οκτωβρίου, με 60 ταινίες από 20 χώρες και όλα τα πιθανά είδη κινηματογραφικής γλώσσας.

Φιλοξενείται  στο νέο Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο ΑΛΤΑΙ (Θεμιστοκλέους 65- Εξάρχεια), απέναντι από το κινηματογράφο Βοξ, μετά την ξαφνική και αδικαιολόγητη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να εκκενώσει το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, οπότε οι διοργανωτές αναγκάστηκαν την ύστατη ώρα να αναζητήσουν άλλο χώρο.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε με ένα αφιέρωμα στο Ιράν, “στην εξέγερση μιας κοινωνίας που αναζητά ελευθερία και ισότητα, ενώ συνάμα προσφέρει υπέροχη Τέχνη σε όλους μας”, όπως σημειώνει  ο Τάσος Σαγρης.  Σήμερα Παρασκευή το φεστιβάλ  συνεχίζεται με το πρόγραμμα φουτουριστικών ταινιών “Αρχαιολογία του Μέλλοντος”. “Ο τρόπος που σκεφτόμαστε το μέλλον, μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα το παρόν μας. Το International Experimental Film Festival, μας καλεί να κοιτάξουμε τον κόσμο με νέους τρόπους. Αναζητούμε ιστορίες από κρυφά σημεία της καθημερινότητας, άγνωστες εικόνες των κοινωνιών μας, νέες ιδέες και έμπνευση”.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και όπως αναφέρεται από τον διοργανωτή του Φεστιβάλ, το  Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών:

Το International Experimental Film Festival, μας καλεί να κοιτάξουμε τον κόσμο με νέους τρόπους. Αναζητούμε ιστορίες από σημεία της καθημερινότητας που μένουν κρυφά, άγνωστες εικόνες των κοινωνιών μας, νέες ιδέες και έμπνευση.

Επιδιώκουμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες του κινηματογράφου, δημιουργώντας πεδία συνάντησης του σινεμά και  της σύγχρονης τέχνης, της κριτικής σκέψης με τις καινοτόμες αναλογικές και ψηφιακές τεχνικές κινηματογραφικής παραγωγής. Ένα σινεμά που σπάει τα αφηγηματικά, και κυρίως τα οπτικά όρια στα οποία έχουμε συνηθίσει. Ένας κινηματογράφος που επεξεργάζεται το μέσο στο έπακρο, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και τις πιο ακραίες του δυνατότητες.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου εστιάζει στην παρουσίαση έργων πρωτοποριακού περιεχομένου, την ενδυνάμωση της καινοτομίας, τα νέα μέσα ανεξάρτητης παραγωγής και διακίνησης ταινιών, την αισθητική ποικιλομορφία, τις συναρπαστικές αφηγήσεις.  Ένα πρόγραμμα που αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα των κοινωνικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών φαινομένων. Αντιλαμβανόμαστε τον πειραματικό κινηματογράφο σαν έναν αποκλίνοντα κινηματογράφο, που συνθέτει τις τέχνες, ανοίγει τα διεθνή σύνορα και διαλύει τις προκαταλήψεις.

https://theinstitute.info/diethnes-festival-peiramatikou…/

Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου – 26 έως 29/10/2023

Μοιραστείτε το άρθρο