“Όχι ανεμογεννήτριες στο όρος Μαυροβούνι της Κάρλας” – Αρχίζει το Τριήμερο Υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία

Με σύνθημα “Όχι ανεμογεννήτριες στο όρος Μαυροβούνι” της λίμνης Κάρλας, αρχίζει το Τριήμερο Υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία, το οποίο θα διαρκέσει έως την Κυριακή 22 Οκτώβρη. Πρόκειται για μια πολυθεματική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα χωριά της λίμνης Κάρλας και του Μαυροβουνίου, ενώ θα υπάρχει κατασκήνωση στους αθλητικούς χώρους μπάσκετ και ποδοσφαίρου στην Κερασιά Μαγνησίας. Στόχος των εξορμήσεων, δράσεων και συζητήσεων που θα γίνουν, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες επιπτώσεις από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ, καθώς και ο συντονισμός των τοπικών αγώνων υπεράσπισης της γης και της ζωής, ώστε να αποτραπεί η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Πήλιο και άλλες περιοχές.

Το τριήμερο, στο οποίο καλεί η Συνέλευση Υπεράσπισης του Πηλίου από την Αιολική Βιομηχανία, στηρίζουν και συμμετέχουν ο «Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κεραμιδιωτών», το «Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος» (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.), ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Βενετιωτών», καθώς και ο Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου. Ακόμη, στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετάσχουν η «Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης “Πρωτέας”», ο «Ορειβατικός Φοιτητικός – Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος» (Ο.Φ.Ι.Σ.), η «Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών», τα «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά», η «Συνέλευση προστασίας των Αγράφων», η «Ομάδα υπαίθριων δραστηριοτήτων “Serres Action», ο «Οργανισμός προστασίας περιβάλλοντος “SOS Μαίναλο”», η «Κίνηση πολιτών για την προστασία των νησίδων», οι «Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου», η «Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης Σταγιατών», ο «Τουριστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Επαγγελματιών Τσαγκαράδας», ο «Χώρος Κινημάτων – Στέκι Μεταναστ.ρι.ών Βόλου» και άλλες συνελεύσεις, πρωτοβουλίες και σύλλογοι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

  • Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο ασκός του Αιόλου» (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Παρασκευή 20/10/23, ώρα 18:30),
  • Παρουσίαση – συζήτηση για τον αιολικό σταθμό στο Μαυροβούνι (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Παρασκευή 20/10/23, ώρα 21:00),
  • Περίπατος – ξενάγηση στην Κερασιά και στο «Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου» και το «Μουσείο Ηλία Λεφούση» (τόπος συνάντησης: πλατεία Κάτω Κερασιάς, Σάββατο 21/10/23, ώρα 9:30πμ.)
  • Μεγάλη πεζοπορία (14 χλμ, 4:30 ώρες) στην περιοχή χωροθέτησης του αιολικού σταθμού (τόπος συνάντησης: Άνω Κερασιά, μνημείο 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ – Σάββατο 21/10/23, ώρα 12:00 πμ.)
  • Μικρή πεζοπορία (5,5 χλμ, 2:00 ώρες) στο δάσος της Άνω Κερασιάς (τόπος συνάντησης: Άνω Κερασιά, μνημείο 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ – Σάββατο 21/10/23, ώρα 12:30πμ.). Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα υπάρξει μανιταρογνωσία από τον «Χώρο Κινημάτων – Στέκι Μεταναστ.ρι.ών Βόλου».
  • Παρουσίαση του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Σάββατο 21/10/23, ώρα 19:00)
  • Ομιλίες – συζήτηση (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Σάββατο 21/10/23, ώρα 19:30)
  • Μουσική βραδιά (πλατεία Κ. Κερασιάς – Σάββατο 21/10/23, ώρα 22:00 μμ.)
  • Αφήγηση ιστορίας της Άνω Κερασιάς από το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς (πλατεία Άνω Κερασιάς – Κυριακή 22/10/23, ώρα 10:00)
  • Πεζοπορία – παράδοση ψηφίσματος (16 χλμ, 6 ώρες) στη μονή Φλαμουρίου (τόπος συνάντησης: πλατεία Άνω Κερασιάς, Κυριακή 22/10/23, ώρα 10:30)

Το τριήμερο αρχικά ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί από 29 Σεπτέμβρη έως 1 Οκτώβρη, όμως είχε αναβληθεί, μετά την κακοκαιρία.

Μοιραστείτε το άρθρο