Κινητοποίηση για την υγεία, Παρασκευή 20/10 στις 19:00 στην πλατεία Ελευθερίας (Ηράκλειο)

Βρισκόμαστε υπό επίθεση

Αυτή το φορά δε θα μιλήσουμε για το θέμα που καίει τον στενό πολιτικό μας χώρο εδώ στην πόλη, που όπως όλοι πια γνωρίζουν αφορά την εκκένωση της κατάληψης ευαγγελισμού, χώρο οργάνωσης και πραγμάτωσης των αξιών που πρεσβεύουμε (αυτοοργάνωση, αντιιεραρχία, ισότητα). Αυτή την φορά επιλέγουμε να μιλήσουμε για μια πιο γενικευμένη επίθεση ενάντια στην κοινωνία της χώρας αλλά και του νομού μας.

Μια επίθεση που στοχεύει την πλειοψηφία της κοινωνίας, όλους/ες εμάς δηλαδή που πασχίζουμε καθημερινά, για να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας και να εξασφαλίζουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση. Μια επίθεση ολομέτωπη όταν οι κυβερνήσεις άρχισαν να υπογράφουν τα μνημόνια καταδίκες για την εργατική τάξη (και τη διάλυση της μεσαίας τάξης) κουρελιάζοντας κεκτημένα που κερδήθηκαν με αγώνες, που κόστισαν ακριβά στις προηγούμενες γενιές αγωνιστών. Κεκτημένα και δικαιώματα που στοχευμένα ποδοπατούνται από τη λαίλαπα των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, με ξεκάθαρο στόχο να υποβιβάσουν και να διαλύσουν το σύνολο των δημόσιων κοινωνικών παροχών, ενισχύοντας τον ιδιωτικό τομέα και τους φίλους τους επιχειρηματίες.

Ένα από αυτά τα κεκτημένα είναι και η πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους τους ανθρώπους. Η πρόσβαση, ή βασικά η ύπαρξη ενός υγιούς ΕΣΥ είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για εμάς και τις επόμενες γενιές γιατί είναι ξεκάθαρο πως με την περεταίρω φτωχοποίηση και καταστροφή λόγο τον πολλαπλών κρίσεων (οικονομικών, κλιματικών, γεωπολιτικών κτλ) δε θα έχουμε τη δυνατότητα περίθαλψης για εμάς ή τους αγαπημένους μας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός προορίζετε για τους έχοντες και κατέχοντες, οι υπόλοιποι/ες, εμείς δηλαδή, θα περιμένουμε χρόνια για ένα χειρουργείο ή μια θεραπεία την ίδια ώρα που η κρατική φορολόγηση έχει φτάσει στα ύψη, θεωρητικά για να μας παρέχει (και) ποιοτική περίθαλψη.

Προφανώς τα γράφουμε αυτά με αφορμή τη διάλυση του Βενιζέλειου νοσοκομείου, που μετά το Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα, τον Αγιο Νικόλαο, έχει σειρά να απαξιωθεί και να υποβιβαστεί σε κάτι σαν ιατρικό κέντρο. Δεν τα λέμε αυτά μονάχα γιατί όλο αυτό παραλίγο να κοστίσει τη ζωή του Συντρόφου μας που έπεσε στο κενό κατά τη διάρκεια της επέμβαση των ΤΕΚΑΜ/ΜΑΤ και που πέρασε από το Βενιζέλειο και έγινε θύμα της διάλυσης αυτής. Το λέμε γιατί ανέκαθεν ως πολιτικός χώρος είμαστε σταθερά στο πλευρό της κοινωνίας του Ηρακλείου όταν αυτή βγαίνει στο δρόμο για να αγωνιστεί για τα δίκια της (απεργίες, αγροτικά μπλόκα κτλ).

Είναι τραγικό, λυπηρό και ντροπιαστικό να βλέπουμε τη διαδικασία διάλυσης του Βενιζέλειου να προχωρά μέρα με τη μέρα και η κοινωνία του Ηρακλείου να μην αντιδρά ακόμη σε αυτό το ύψιστο για αυτήν διακύβευμα.

Ξακάθαρα… ολοι/ες/α ζούμε σε ένα σύστημα που αντιμετωπίζει την φύση και τον άνθρωπο ως αναλώσιμη ύλη προς κερδοφορία. Διαχειριστές αυτού του συστήματος είναι οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι όποιες πολιτικές επιλογές πάντα έχουν κόμμα, παράταξη και ονοματεπώνυμα. Ο δήμος, τα συνδικάτα και η περιφέρεια μπορεί να νίπτουν τας χείρας τους, αλλά όλοι ξέρουμε πως αν ήθελαν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας έχουν τα μέσα να φέρουν τα πάνω κάτω. Το γιατί σιωπούν και αδιαφορούν θα πρέπει να απασχολήσει… Και να εφαρμοστεί η απαραίτητη πίεση από τα αγωνιζόμενα κοινωνικά κομμάτια ώστε να τελειώσει η στάση αυτή.

Για αυτό λοιπόν το έργο του να ανατραπεί και να αλλάξει αυτή η πορεία πέφτει στις πλάτες των σωματίων και του κομματιού της κοινωνίας μας που δεν έχει ακόμη αποδεχτεί μοιρολατρικά την καταδίκη της.

Καλούμε λοιπόν και εμείς με τη σειρά μας σε μαχητική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που καλούνται την εβδομάδα που έρχεται.

Παρασκευή 20/10 – 19:00 Συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας

Κατάληψη Ευαγγελισμού


Κάλεσμα σε Πανηρακλειώτικη Κινητοποίηση αύριο, Παρασκευή 20.10.23 στις 19:00, στην Πλ. Ελευθερίας.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

Από την Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης της Κατάληψης Ευαγγελισμού

 


Συλλαλητήριο την Παρασκευή 20/10 7 μμ στην πλατεία Ελευθερίας

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου χαιρετίζει τη μαζική απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/10 στο Ηράκλειο για την υπεράσπιση του λαϊκού δικαιώματος στην Δημόσια Υγεία. Μία κινητοποίηση που ήρθε ως αντίδραση στο γεγονός ότιτις τελευταίες βδομάδες έχουν διακοπεί τα τακτικά χειρουργεία στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ από τις επόμενες ημέρες θα διακοπούν και τα τακτικά ιατρεία. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν από καιρό προειδοποιήσει ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και επικουρικό προσωπικό. Μάλιστα, ο υπουργός υγείας Χρυσοχοΐδης, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις καθαίρεσε τη διοίκηση του Βενιζελείου (που είχε διοριστεί από την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ) ανακοινώνοντας παράλληλα μέτρα – κοροϊδία με προσωρινή κάλυψη των αναγκών από τον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάσταση αυτή βέβαια δεν αφορά μόνο το Βενιζέλειο. Στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία πανελλαδικά το υγειονομικό προσωπικό δουλεύει εξοντωτικές υπερωρίες χωρίς άδειες και ρεπό. Πρόκειται για μια κατάσταση που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με τη διαρκή συμπίεση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δραστικά περικομμένες κρατικές δαπάνες και το βάθεμα της ιδιωτικής-επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μια κατάσταση που καταργεί κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος των υγειονομικών και θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού. Οι τεράστιες λίστες αναμονής και η διάλυση της υγείας έχουν στην ουσία ένα στόχο: να σπρώξουν τον λαό στην ιδιωτική υγεία.

Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενεςκυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ). Πρόκειται για κλιμάκωση της ίδιας μνημονιακής, αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουμε τα 13 τελευταία χρόνια, μιας πολιτικής υποταγμένης στις εντολές της ΕΕ και των ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών, που έχει ξεκάθαρα ταξική στόχευση: να καταργήσει τελείως το στοιχειώδες δικαίωμα της μεγάλης πλειοψηφίας σε δημόσια, δωρεάν, πλήρη, σύγχρονη και ισότιμη περίθαλψη. Άλλωστε θεωρείται κανονικότητα εδώ και πολλά χρόνια το να ρημάζει η δημόσια υγεία ενώ δίνονται αμύθητα ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς, ενίσχυση της ΕΛΑΣ ή σαν «δώρα» στις επιχειρήσεις. Μάλιστα, η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα υγείας αποτελεί ιερή αγελάδα που η κυβέρνηση και η δήθεν αντιπολίτευση δεν ήθελαν να θίξουν ούτε καν την περίοδο της πανδημίας με τους χιλιάδες θανάτους νοσούντων. Έτσι τον Ιούλιο 2021 ο ανακοινώθηκε και το περίφημο σχέδιο για «νοσοκομεία κόμβους και νοσοκομεία ακτίνες». Συγκεκριμένα στην Κρήτη θα απομείνει μόνο ένα πλήρες νοσοκομείο – «κόμβος», το ΠΑΓΝΗ, και όλα τα άλλα νοσοκομεία της περιοχής (π.χ. Χανίων, Ρεθύμνου, Βενιζέλειο, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας) θα υποβαθμιστούν σε «ακτίνες του κόμβου» δηλαδή σε κέντρα πρώτων βοηθειών.

Όλοι και όλες να μπούμε στην μάχη, για να διεκδικήσουμε την υγεία που μπορούμε και πρέπει να έχουμε τον 21ο αιώνα, μέσω ενός δημοσίου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Πετάμε στο κάλαθο των αχρήστων τις πρόσφατες εξαγγελίες – κοροϊδία του Χρυσοχοΐδη. Διεκδικούμε:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθείπλήρως το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, αλλά και γενικότερα τα δημόσια νοσοκομεία, ταΚέντρα Υγεία και το ΕΚΑΒ.
Κατάργηση των πληρωμών στην Δημόσια Υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Λεφτά για την Υγεία και όχι για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, την Αστυνομία, το κεφάλαιο.
Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας. Να δοθούν όλες οι άδειες και τα ρεπό.
Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου

Κεντρική φωτογραφία από τη σελίδα Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη
Μοιραστείτε το άρθρο