Συνέντευξη Τύπου για Οτσαλάν: Ευρεία υποστήριξη και κινητοποίηση για την ελευθερία του να συνεισφέρει σε μια πολιτική λύση του Κουρδικού

Κατά  του τουρκικού κράτους που έχει σε απομόνωση εδώ και δύο χρόνια τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων, περιφρονώντας κάθε στοιχειώδες δικαίωμά του, αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη – στο χώρο του infolibre. Όλοι ζήτησαν διεθνή κινητοποίηση για την απελευθέρωσή του, ώστε να συμβάλει στην εξεύρεση μίας πολιτικής και δημοκρατικής λύσης του Κουρδικού ζητήματος, στη βάση της αυτοδιάθεσης και της δημοκρατικής συνύπαρξης των λαών.

Από την Πρωτοβουλία της εκστρατείας για την Ελευθερία του Οτσαλάν και την πολιτική λύση στο Κουρδικό, έγινε αναφορά στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί. Σήμερα δίνονται συνεντεύξεις Τύπου σε 74 πόλεις ανά τον κόσμο, με συμμετοχή πλήθους οργανώσεων, κινημάτων και πολιτών. Παράλληλα, υποστηρίζουν τον κουρδικό αγώνα για αυτοδιάθεση και στηλιτεύουν τη στάση του τουρκικού κράτους που δεν σέβεται τα στοιχειώδη δικαιώματα του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη, τον οποίο εδώ και δύο χρόνια έχει σε απομόνωση, χωρίς να τον έχει επισκεφθεί και δεί κανένας, ούτε δικηγόρος ούτε κάποιος οικείος του. Αυτό που ζητάει το διεθνές κίνημα υποστήριξης στον Οτσαλάν είναι η ελευθερία του ώστε να συνεισφέρει στην εξεύρεση δημοκρατικής λύσης στο ζήτημα των Κούρδων που είναι διασκορπισμένοι σε τέσσερεις χώρες (Τουρκία, Συρία, Ιράκ, Ιράν).

Ο πανεπιστημιακός Ανδρέας Τάκης, πρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, αναφέρθηκε στην εκδικητική και εργαλειακά πολιτική στάση του τουρκικού κράτους, με την απόλυτη απομόνωση και τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν, που καταγγέλλουν πλήθος οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχει μία περιφρόνηση των πολιτικών δικαιωμάτων του φυλακισμένου ηγέτη και απαιτείται κινητοποίηση ώστε να πιεστούν οι κυβερνήσεις έναντι του τουρκικού κράτους και να απαιτήσουν συμμόρφωση με τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Η επίλυση του κουρδικού ζητήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή όλων.

Ο Θάνος Παπαδόπουλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του Οτσαλάν, του οποίου η φυλάκιση δεν λειτουργεί εντός του πλαισίου σωφρονισμού. Στηλίτευσε την παράδοση του Οτσαλάν στο τουρκικό κράτος από το ελληνικό το 1999, κάτι το οποίο ενέταξε στους διακρατικούς ανταγωνισμούς αλλά και τη συνεργασία των δύο κρατών.

Ο Γιάννης Ράπτης από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την συμπαράσταση στον αγώνα του Οτσαλάν και του κουρδικού λαού, ζητώντας σεβασμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών τόσο του κούρδου ηγέτη όσο των ίδιων των Κούρδων.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρης Σπυρόπουλος, ανέφερε ότι το τουρκικό κράτος στέλνει σαφές μήνυμα κατά όποιου αντιστέκεται, όπως έχει κάνει με τόσους πολίτες στην Τουρκία. Χωρίς τον Οτσαλάν δεν μπορεί να λυθεί το Κουρδικό, το οποίο πρέπει να ειδωθεί μέσα από την οπτική του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση. Μία απελεύθερωση του Οτσαλάν θα συμβάλει στην επίλυση του Κουρδικού. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί, πέρα από τον αγώνα και τα δικαιώματα του κουρδικού λαού, και στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού που δοκιμάζεται ατές τις μέρες.

Ο γιατρός του ΕΣΥ Στάθης Γιαννακόπουλος, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στην υγεία του Οτσαλάν από την πολυετή απομόνωσή του, τόσο σε σωματικό όσο σε πνευματικό επίπεδο. Τον οδηγούν σε μία αλλοιωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, κάτι που αποτελεί βασανιστήριο.

Ο Μάκης Αναγνώστου από το Σ.Ε. του αυτοδιαχειριζόμενου και ανακτημένου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ, ανέφερε ότι ως εργαζόμενοι και το εργατικό και κοινωνικό κίνημα στηρίζει την παγκόσμια προσπάθεια αποφυλάκισης του Οτσαλάν, κάτι για το οποίο πρέπει να πιεστεί το τουρκικό κράτος. Γι αυτό απαιτούμε την παρέμβαση όλων των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Όπως στηρίζουμε τον αγώνα για δημοκρατική λύση του Κουρδικού και του δικαιώματος των λαών να συνυπάρξουν. Όταν χτυπούν έναν, μας χτυπούν όλους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας Δημήτρης Ζερβουδάκης, πρωτοανέφερε τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεσή του. Έτσι και στο ζήτημα των Κούρδων, για το οποίο είπε ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση. Γι αυτό πρέπει να επιδειχθεί η αλληλεγγύη μας, όπως η υποστήριξη του αγώνα για την ελευθερία του Οτσαλάν. Γύρω μας μαίνονται τρείς πόλεμοι, μαζί με αυτόν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από τους οποίους δεν μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε και οφείλουμε να σπεύσουμε σε αλληλεγγύη των λαών που πλήττονται.

Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου εργαζομένων βιβλίου και χάρτου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ξοπλίδης, κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση και την ευθύνη που έχει για την παράδοση του Οτσαλάν το ’99. Τα δύο κράτη τουρκικό και ελληνικό ξέρουν να συνεργάζονται όταν πρόκειται για διώξεις αγωνιστών. Ο εχθρός είναι κοινός και κοινός ο αγώνας των καταπιεσμένων για την απελευθέρωσή τους.

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου

“Ελευθερία για τον Οτσαλάν”: Διεθνής εκστρατεία με 74 συνεντεύξεις Τύπου σε όλο τον κόσμο

Μοιραστείτε το άρθρο