“Ελευθερία για τον Οτσαλάν”: Διεθνής εκστρατεία με 74 συνεντεύξεις Τύπου σε όλο τον κόσμο

Η εκστρατεία «Ελευθερία για τον Οτσαλάν, μια πολιτική λύση για το Κουρδιστάν» στοχεύει να υποστηρίξει το δικαίωμα του Οτσαλάν να συναντά τους δικηγόρους και την οικογένειά του και τελικά να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του υπό συνθήκες που θα του επιτρέψουν να συμβάλει στην επιδίωξη μιας δίκαιης και δημοκρατικής πολιτικής λύσης στη μακροχρόνια κουρδική σύγκρουση στην Τουρκία.

Συνολικά 74 συνεντεύξεις Τύπου θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη για την έναρξη της διεθνούς εκστρατείας «Ελευθερία για τον Οτσαλάν, μια πολιτική λύση για το Κουρδιστάν».

Κεντρικός στόχος της εκστρατείας είναι η απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Abdullah Öcalan, η οποία θεωρείται κρίσιμο βήμα προς την έναρξη μιας ανανεωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά η άμεση προτεραιότητα είναι να τερματιστεί η παρατεταμένη απομόνωση του Οτσαλάν, η οποία διαρκεί δυόμισι χρόνια.

Οι κύριες συνεντεύξεις Τύπου σε Στρασβούργο, Παρίσι, Βιέννη, Βρυξέλλες Βερολίνο κ.α., με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο να λειτουργεί ως το επίκεντρο για την παγκόσμια έναρξη της εκστρατείας.

Ο Οτσαλάν, βασικό πρόσωπο του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος και ιδρυτής του PKK, κρατείται σε απομόνωση στη φυλακή του νησιού Ιμραλί της Τουρκίας από το 1999. Τα τελευταία χρόνια, η απομόνωση γίνεται ολοένα και πιο αυστηρή, προκαλώντας διεθνή ανησυχία.

Ο Οτσαλάν δεν είχε καμία επαφή με τον έξω κόσμο, κατά παράβαση τόσο του τουρκικού όσο και του διεθνούς δικαίου, εδώ και 31 μήνες. Η τελευταία του συνάντηση με τους δικηγόρους του πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2019 και η τελευταία του επικοινωνία με οποιονδήποτε έξω από τα τείχη της φυλακής – ένα σύντομο τηλεφώνημα με τον αδελφό του – χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2021.

Οι διοργανωτές της εκστρατείας τονίζουν την επείγουσα ανάγκη τερματισμού της κράτησης του Οτσαλάν. «Η συνεχιζόμενη απομόνωση του κ. Öcalan αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία του». «Χρειάζεται επειγόντως να δημιουργήσουμε διεθνή πίεση για να τερματιστεί αυτή η φρικτή απομόνωση και σας προτρέπουμε να στηρίξετε αυτή τη συνέντευξη Τύπου και την έναρξη της νέας διεθνούς εκστρατείας».

Οι δραστηριότητες της εκστρατείας θα ενώσουν ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων αξιωματούχων, τοπικών κυβερνήσεων, πολιτικών κομμάτων και κινημάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, διανοουμένων και ενδιαφερόμενων ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη η συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10/10 στις 13.00 στο infolibre Υπουργού Φιλίππου Δραγούμη 4. και όπως σημειώνουν οι διοργανωτές στο δελτίο τύπου

Από την ελευθερία για τον Οτσαλάν σε μια πολιτική λύση για το κουρδικό ζήτημα.

Η πλήρης απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο νησί των φυλακών Ιμραλί συμβαδίζει με την κλιμάκωση του πολέμου στο Κουρδιστάν. Το τουρκικό κράτος ειδικότερα είναι υπεύθυνο για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλήματα πολέμου και πολεμικές πράξεις στο Κουρδιστάν που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ο πόλεμος στο Κουρδιστάν και η απομόνωση του Οτσαλάν στην τουρκική φυλακή είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Για μια ειρηνική και δημοκρατική λύση του κουρδικού ζητήματος, για τον τερματισμό αυτού του σκληρού πολέμου στο Κουρδιστάν, πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την ελευθερία του Κούρδου εκπροσώπου, και να παύσει άμεσα το απάνθρωπο καθεστως απομόνωσης του.

Με την εκστρατεία, πολυάριθμες κουρδικές οργανώσεις και αλληλέγγυοι άνθρωποι θέλουν όχι μόνο να τονίσουν αυτό το αίτημα, αλλά και να πείσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και κυρίως την ελληνική κυβέρνηση, να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους σε αυτό το θέμα. Το ελληνικό κράτος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και έχει μερίδιο ευθύνης στις τραγωδίες που προκάλεσε για τον κουρδικό λαό. Σημαντικοί δεσμοί ενώνουν τον ελληνικό και τον κουρδικό λαό και η έντονη αντίδραση που έδειξε η ελληνική κοινωνία μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι μια απόδειξη αυτού.

Με την εκστρατεία αυτή, ο κουρδικός λαός απευθύνει έκκληση όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στην κοινωνία της Ελλάδας και της Ευρώπης να συμπαραταχθούν με αλληλεγγύη για την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Στις 10 Οκτωβρίου 2023, θα πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις τύπου σε διάφορες ηπείρους στην Ασία, Αυστραλία, Λατινική Αμερική, Αφρική, ΗΠΑ, Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 2 στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, δικηγόρων, πολιτικών, συνδικαλιστών διανοούμενων, ακτιβιστών, μελών κοινωνικών κοινωμάτων και δομών αλληλεγγύης και άλλων ανθρώπων που εργάζονται για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους στόχους και το ιστορικό της εκστρατείας, σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη συνέντευξη τύπου.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Μοιραστείτε το άρθρο