Συγκέντρωση ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, Πέμπτη 28/9 στις 10:00 έξω από γραφείο συμβολαιογράφου

Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Πέμπτη 28/9, στις 10 π.μ. έξω από το γραφείο της συμβολαιογράφου Βάλιας Θ. Παπαγεωργίου, στην Κανακάρη 149 – 153, ενάντια σε επικείμενο πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.
Ακολουθεί απόσπασμα από την ανακοίνωση της “Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στο αυξημένο κόστος ζωής / Πάτρα”.
“[…] Το διάστημα αυτό έχουν δρομολογηθεί δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί, μεταξύ αυτών και πρώτης κατοικίας. Σπίτια βγαίνουν στο σφυρί για μικρά χρέη, αφού πρώτα οι οφειλέτες βιώσουν από τους δικαστικούς επιμελητές απειλές, εισβολές και ξεσπιτώματα. Η κερδοσκοπία “ανθίζει” ακόμα περισσότερο για τις τράπεζες, τους ξένους επενδυτές και εγχώρια μεγαλοαρπακτικά μέσω της πολιτικής των κόκκινων δανείων. Στελέχη της εγχώριας πολιτικής σκηνής, έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό σε εταιρείες κόκκινων δανείων, για να θησαυρίζουν από την φτώχεια και την εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης.
Στην πόλη της Πάτρας παρατηρείται μια κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων που μέσα σε 3 χρόνια ανέρχεται στα 100 με 150 ευρώ. Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί ακινήτων, μεταξύ αυτών και αρκετών πρώτων κατοικιών, ενώ όπως φαίνεται και στο τοπίο πανελλαδικά, η στεγαστική κρίση πρόκειται να διογκωθεί περισσότερο.
Παρά τις υπεκφυγές κράτους και κεφαλαίου ότι η κατακόρυφη άνοδος των ενοικίων και των ακινήτων οφείλεται σε κάποιους απροσδιόριστους νόμους της αγοράς, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Στην κορυφή της λίστας των υπαίτιων βρίσκονται οι τράπεζες. Οι τράπεζες, παρόλο που έχουν χρηματοδοτηθεί αδρά από όλους/ες εμάς την εποχή των μνημονίων, ώστε να μη καταρρεύσουν, βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς έχουν πολλά αδιάθετα ακίνητα. Οι τράπεζες, όμως, δεν εμπορεύονται ακίνητα, αλλά χρήμα. Και θέλουν διακαώς να μετατρέψουν τα ακίνητα σε χρήμα, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να το δανείσουν. Και χωρίς δάνεια, το κεφάλαιο μπαίνει σε μεγάλα “ντέρτια”. Για αυτό το ελληνικό κράτος κάλεσε τα funds, μέσω και των εγγυήσεων που τους έδωσε με το πρόγραμμα ¨ΗΡΑΚΛΗΣ¨, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη συνθήκη.[…]”
ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΕΞΩΣΕΙΣ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Από Διά Πυρός και Μπλόκο στους πλειστηριασμούς/Πάτρα
Μοιραστείτε το άρθρο