Γαλλία: Διαδήλωση κατά του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ: Ηρώ Σιαφλιάκη

«Ενωμένοι ενάντια στη βία και τον ρατσισμό»: αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε όλη τη Γαλλία «κατά της αστυνομικής βίας», μετά από κάλεσμα πολλών αριστερών οργανώσεων.

Αρκετές χιλιάδες διαδήλωσαν σε περισσότερες από 100 πόλεις στη Γαλλία απαντώντας στο κάλεσμα τουλάχιστον 150 οργανώσεων κατά του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Ο νομάρχης του Παρισιού το πρωί πριν τις διαδηλώσεις ανακοίνωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France INFOσήμερα:

« H συμμετοχή στη διαδήλωση σημαίνει πως υποστηρίζεις τα συνθήματα που βλάπτουν την αστυνομία. »

Ενώ το συνδικάτο των αστυνομικών Alliance αποκάλεσε τη διαδηλώση « ευρεία δημόσια περιφρόνηση » και ζήτησε να απαγορευτεί.

Ένας ομιλητής θύμισε στην παρισινή διαδήλωση πως κανείς αστυνομικός δεν έχασε τη ζωή του τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα υπάρχουν πολλά θύματα στα προάστια ενώ είναι γνωστοί οι ακρωτηριασμοί, τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια που αφορούν το κίνημα των κίτρινων γιλέκων.

Το κάλεσμα, για τη διαδήλωση, που υπέγραψαν 150 καλλιτέχνες :

«  Η χώρα μας έχει βυθιστεί στο πένθος και την οργή. Η δολοφονία του Nahel από έναν αστυνομικό στη Nanterre αποκάλυψε τις επιζήμιες συνέπειες δεκαετιών πολιτικών διακρίσεων και ασφάλειας, οι οποίες στοχοποιούν τις εργατικές γειτονιές, τους νέους που ζουν εκεί και, ιδίως, τους  έγχρωμους και τα μειονεκτούντα άτομα. Η κλιμάκωση της βίας είναι απαράδεκτη.

Οι εντάσεις μεταξύ του κόσμου και της αστυνομίας είναι το αποτέλεσμα μιας ιστορίας αδικίας, προκαταλήψεων, διακρίσεων, σεξισμού και συστημικού ρατσισμού που έχει μολύνει ολόκληρη την κοινωνία μας χωρίς να έχει εξαλειφθεί. Οι κάτοικοι των μειονεκτικών γειτονιών, συχνά εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους, έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη διάβρωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Η εγκατάλειψη αυτών των γειτονιών επιδεινώνεται από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από την εξαθλίωση, τον πληθωρισμό, την εκτίναξη των ενοικίων, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τη μεταρρύθμιση της ασφάλισης ανεργίας. Οι κοινωνικές ανισότητες πλήττουν σκληρά τα παιδιά και τις ανύπαντρες μητέρες, όπως αποδεικνύεται από τις ταραχές που συγκλονίζουν τις εργατικές γειτονιές μετά την τραγωδία της Ναντέρ.

Εκτός από τις καταχρήσεις δεκαετιών στην πολιτική αστυνόμευσης, τους νόμους για την ασφάλεια (όπως ο νόμος για την καθολική ασφάλεια) και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση επιδιώκει επί του παρόντος να επιβάλει δικαιοσύνη με συνοπτικές διαδικασίες. Η συστηματική προληπτική κράτηση και οι όλο και πιο σκληρές ποινές είναι απαράδεκτες.

Οι θάνατοι του Mohamed Bendriss στη Μασσαλία και του Alhoussein Camara στα προάστια της Angoulême αυτό το καλοκαίρι μετά το θάνατο του Nahel, και οι δύο σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά, αποτελούν ζοφερές υπενθυμίσεις ότι η θεσμική βία συνεχίζεται. Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για καταστολή, η οποία θα ενισχύσει μόνο την ακροδεξιά και θα διαβρώσει περαιτέρω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. (…)

Καταδικάζουμε σθεναρά την έκκληση για εμφύλιο πόλεμο κατά των εργατικών γειτονιών και τον στιγματισμό των ανθρώπων από αυτές τις γειτονιές ως “παράσιτα” από ορισμένα αστυνομικά συνδικάτα. Η δημιουργία ενός ταμείου για την υποστήριξη του αστυνομικού που ευθύνεται για τη δολοφονία του Nahel, με πρωτοβουλία της ακροδεξιάς, είναι σκανδαλώδης.

Τα πάντα πρέπει να επανεξεταστούν από την αρχή μέχρι το τέλος. Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε χώρους συζήτησης χωρίς αποκλεισμούς και να μάθουμε από τα λάθη των προηγούμενων δημόσιων πολιτικών, σεβόμενοι παράλληλα την ιστορία, το υπόβαθρο, τις κουλτούρες και τις ιδιαιτερότητες που εμπλουτίζουν τη συλλογική μας αναζήτηση για ισότητα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεσες απαντήσεις για να δοθεί τέλος σε αυτή την αντιπαράθεση:

● Άμεση κατάργηση του νόμου περί αστυνομικής χρήσης πυροβόλων όπλων του 2017.

● Ριζική μεταρρύθμιση της αστυνομίας, των μεθόδων επέμβασής της και του οπλισμού της.

● Άμεση διάλυση του IGPN, το οποίο θα αντικατασταθεί από ένα όργανο ανεξάρτητο από την αστυνομική ιεραρχία και την πολιτική εξουσία.

● Δημιουργία εξειδικευμένης μονάδας κατά των διακρίσεων υπό την εποπτεία του Υπερασπιστή των Δικαιωμάτων, με ενισχυμένους πόρους για την καταπολέμηση του ρατσισμού, μεταξύ άλλων και εντός της αστυνομίας.

Αλλά τίποτα από αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ριζική αναθεώρηση του τρόπου κατανομής του πλούτου, χωρίς αποφασιστική καταπολέμηση της κοινωνικής ανισότητας και της φτώχειας -που επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή και την εκτίναξη των ενοικίων και των τελών- και χωρίς μαζική ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και της λαϊκής εκπαίδευσης. Αντί να προωθεί οπισθοδρομικές πολιτικές, η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί σε αυτά τα κρίσιμα μέτωπα.

Γνωρίζουμε ότι τέτοιες βαθιές αλλαγές μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη δέσμευση του καθενός και της καθεμιάς από εμάς. Γι’ αυτό καλούμε όλους να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια και τις πορείες στις 23 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και σε όλη τη Γαλλία για να διεκδικήσουν δικαιοσύνη και ισότητα.

Οι υπογραφές : https://www.blast-info.fr/articles/2023/appel-a-la-manifestation-contre-les-violences-policieres-23-septembre-paris-et-partout-en-france-C3PW_rkaQrSIWj8VGnz54w

Φωτογραφίες: Ηρώ Σ.

ΓΑΛΛΙΑΑνακοίνωση των “Φίλων Εξεγέρσεων Γης” για τη δολοφονία Nahel καλεί σε εξέγερση κατά του αστυνομικού κράτους

Μοιραστείτε το άρθρο