ΓΑΛΛΙΑ
Ανακοίνωση των “Φίλων Εξεγέρσεων Γης” για τη δολοφονία Nahel καλεί σε εξέγερση κατά του αστυνομικού κράτους

Με αφορμή τη δολοφονία του Nahel το πρωί της Τρίτης,, οι “Φίλοι Εξεγέρσεων Γης” με ανακοίνωσή τους καλούν σε “εξέγερση κατά του αστυνομικού κράτους” και επισημαίνουν ότι το τελευταίο αυτό έγκλημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας δεν αποτελεί “παρέκκλιση”, αλλά είναι μία βιωμένη πραγματικότητα σε οτιδήποτε αντιστέκεται. Από το Saint Soline και την αντίδραση στις μεγαδεξαμενές, τα κίτρινα γιλέκα, σε οποιαδήποτε κοινωνική και οικολογική διαμαρτυρία. Επισημαίνουν δε πως “Η εκτεταμένη φύση της αστυνομικής βίας ευαισθητοποιεί κοινωνικές και γεωγραφικές περιοχές που προηγουμένως είχαν γλιτώσει από την κρατική βία. Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε αυτή την ευαισθητοποίηση σε συγκεκριμένες πράξεις αλληλεγγύης, όπου κι αν βρισκόμαστε στους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς αγώνες, ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά από τις γειτονιές της εργατικής τάξης!

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Το πρωί της Τρίτης, ένας αστυνομικός πυροβόλησε εν ψυχρώ τον Nahel, έναν 17χρονο διανομέα στη Ναντέρ, εξ επαφής, μόλις φώναξε “θα σε πυροβολήσω στο κεφάλι”. Ένα ερασιτεχνικό βίντεο που τραβήχτηκε με smartphone προβλήθηκε σε συνεχή επανάληψη, υπονομεύοντας την εκδοχή της αστυνομίας, η οποία προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη της επικαλούμενη “αυτοάμυνα”, όπως κάνει για κάθε αστυνομικό έγκλημα εδώ και δεκαετίες.

Αφού γονάτισαν 150 νέους υπό την απειλή όπλου στο Mantes-la-Jolie το 2018, ξυλοκοπησαν τον Michel Zecler με ρατσιστικές ύβρεις το 2020 και κάλεσαν σε πραξικόπημα το 2021, έχουν φτάσει σε ένα νέο επίπεδο.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τις πορείες του MIB (Mouvement de l’Immigration et des Banlieues) τη δεκαετία του ’90, τις εξεγέρσεις μετά τη δολοφονία των Zyed και Bouna το 2005, τη δολοφονία του Lamine Dieng το 2007 ή του Adama Traoré το 2016. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Οι εκτελέσεις είναι τακτικές και η συχνότητά τους έχει επιταχυνθεί από το 2017 με το άρθρο L435, το οποίο επέκτεινε το νομικό πλαίσιο για την αυτοάμυνα, ισοδυναμώντας το με “άδεια για να σκοτώνεις” χωρίς λογοδοσία. Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώνονται από την αστυνομία συνεχίζει να αυξάνεται. Θα υπάρξουν τουλάχιστον 30 θάνατοι το 2019, 46 το 2020 και 53 το 2021. Μόνο το 2022, 13 άνθρωποι θα σκοτωθούν για αντίσταση κατά της σύλληψης.

Η αστυνομική δύναμη, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένη με την ακροδεξιά, λειτουργεί όλο και περισσότερο ως ένα είδος παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής. Γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητοι για τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις στην καταστολή όλων των δυνάμεων που προσπαθούν να αντιταχθούν στις πολιτικές τους για κοινωνική και οικολογική καταστροφή, όλων των σωμάτων που εξεγείρονται, των εδαφών που οικοδομούν κατοικήσιμους κόσμους.

Αυτό το νέο απροκάλυπτο αστυνομικό έγκλημα δεν είναι μια “γκάφα” ή μια “παρέκκλιση”. Είναι σύμπτωμα μιας ρατσιστικής κρατικής τάξης που βασίζεται στη βία κατά των ρατσιστικών ανθρώπων και όλων των σωμάτων που θεωρούνται μη συμβατά. Αυτή τη βία, που ακρωτηριάζει, περιορίζει και σκοτώνει, έχουν ζήσει εδώ και καιρό οι αποικίες και οι εργατικές γειτονιές. Τώρα έχει εξαπλωθεί ως πετρελαιοκηλίδα τα τελευταία χρόνια στους μαχητικούς κύκλους, στο κοινωνικό κίνημα, στα κίτρινα γιλέκα, στους περιβαλλοντικούς αγώνες.

Στις 25 Μαρτίου, στο Sainte-Soline, περισσότερες από 5.000 χειροβομβίδες εκτοξεύτηκαν εναντίον διαδηλωτών σε λιγότερο από δύο ώρες, τραυματίζοντας περισσότερους από 200 ανθρώπους, ακρωτηριάζοντας πολλούς άλλους και βάζοντας δύο ανθρώπους ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Στις 17 Ιουνίου, η διαδήλωση κατά της σιδηροδρομικής σύνδεσης Λυών-Τορίνο είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου τριάντα άτομα, εκ των οποίων έξι νοσηλεύτηκαν.

Η εκτεταμένη φύση της αστυνομικής βίας ευαισθητοποιεί κοινωνικές και γεωγραφικές περιοχές που προηγουμένως είχαν γλιτώσει από την κρατική βία. Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε αυτή την ευαισθητοποίηση σε συγκεκριμένες πράξεις αλληλεγγύης, όπου κι αν βρισκόμαστε στους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς αγώνες, ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά από τις γειτονιές της εργατικής τάξης! Κάθε φορά που καταγγέλλουμε την καταστολή ενάντια στα κινήματά μας, ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι αυτό το αστυνομικό κράτος εφαρμόζεται πάνω απ’ όλα σε αποικιοκρατούμενα εδάφη και γειτονιές της εργατικής τάξης. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι είναι απλά “κανονικότητα” για εκατομμύρια Γάλλους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μη λευκοί ή/και δεν έχουν τα κατάλληλα χαρτιά.

Χθες το βράδυ, στη Ναντέρ, στην περιοχή Île-de-France και σε πολλές άλλες πόλεις, ξέσπασαν υγιείς πράξεις εξέγερσης – και πάλι σε μεγάλο βαθμό κατασταλμένες. Σήμερα το βράδυ, ο Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι 2.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα, ενώ η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να “απευθύνει έκκληση για ηρεμία” και να μετατρέψει το γεγονός σε μεμονωμένο περιστατικό.

Ο θυμός βροντοφωνάζει παντού. Η μητέρα του Ναχέλ καλεί σε “λευκή πορεία εξέγερσης” το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ πολλές συγκεντρώσεις και πράξεις αλληλεγγύης έχουν προγραμματιστεί για το βράδυ και τις επόμενες ημέρες.

Μπροστά σε αυτό το ασύδωτο αστυνομικό κράτος που οδηγεί τη χώρα μας προς ένα αυταρχικό καθεστώς, είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ να εξαπλωθούν οι εξεγέρσεις. Και η διάλυση της αστυνομίας είναι ένα μέτρο κοινής λογικής.

Για τον Ναχέλ, δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε! Χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη!

Απόδοση στα ελληνικά Ηρώ Σιαφλιάκη

Ξεχειλίζει η οργή σε προάστιο του Παρισιού μετά την εν ψυχρώ δολοφονία 17χρονου από αστυνομικό

Μοιραστείτε το άρθρο