Κάλεσμα αλληλεγγύης στους διωκόμενους της εκκένωσης Πρυτανείας του ΕΜΠ από 11/2020, Δευτέρα 25/9 στις 11:00 στα δικαστήρια Ευελπίδων

Συνοπτικά για την υπόθεση της εκκένωσης της Πρυτανείας ΕΜΠ:

Την Πέμπτη 12/11/20 πραγματοποιήθηκε κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΜΠ, από φοιτητικά και εστιακά στέκια, σχήματα και αλληλέγγυο κόσμο αντανακλαστικά ως απάντηση στην απόφαση για lock out του κάτω Πολυτεχνείου ενόψει του 3ήμερου μνήμης της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ως ενδειξη αλληλεγγύης στη συγκέντρωση φοιτητριών, εργαζομένων, ανέργων και αγωνιστριών στο Πολυτεχνείο (Πατησίων) που είχε σκοπό να κρατηθεί ανοιχτό.Και τα δύο εγχειρήματα εκκενώθηκαν ταυτόχρονα την επόμενη ημέρα 13/11/20, από πάνοπλα ένστολα σκουπίδια όλων των ειδών (ΕΚΑΜ, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ, κρατική ασφάλεια), σημειώνοντας το εντυπωσιακό ρεκόρ των 92 ταυτόχρονων συλλήψεων σε πανεπιστημιακούς χώρους. Από την κατειλημμένη πρυτανεία αφού περικυκλώθηκε το κτήριο και η ταράτσα συνελήφθησαν 24 συντρόφια. Οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο κτίριο σπάζοντας πόρτες και παράθυρα και, σύμφωνα με την καταγγελία μεταπτυχιακών/διδακτορικών και εργαζομένων του ΕΜΠ, επιδόθηκαν στην διάλυση του κτιρίου έως και 2 ώρες μετά την εκκένωση.Έτσι αντιμετωπίζουν πλεον κατηγορίες όπως φθορά ξένης περιουσίας, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, εμπρησμό, προσβολή εθνικών συμβόλων, απείθεια και άλλα σε πλημμεληματικό βαθμό.

Διωκόμενοι/ες


Κείμενο αλληλεγγύης στους διωκόμενους της εκκένωσης της κατάληψης της Πρυτανείας του ΕΜΠ τον Νοέμβρη του 2020. https://ypogeios-ilisos.espivblogs.net/2023/0…

Το Νοέμβριο του 2020 ο Πρύτανης Μπουντουβής αποφασίζει να κρατήσει τις σχολές του Πολυτεχνείου κλειστές με λουκέτο, με αφορμή την τότε καραντίνα απαγορεύοντας τον ετήσιο εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Δεκάδες αγωνιστές προβαίνουν σε συγκέντρωση στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου και ταυτόχρονα σε κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ. Το αίτημά τους είναι το αυτονόητο: να είναι ο χώρος του Πολυτεχνείου ανοιχτός. Κόντρα στην απόφαση του πρύτανη για ολικό lockout, κόντρα στο γενικευμένο κλίμα καταστολής με αφορμή την πανδημία και φυσικά κόντρα στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου για τις επιταγές του κέρδους. Το αποτέλεσμα η σύλληψη 90 ατόμων συνολικά. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, κατόπιν εντολής Μπουντουβή, εκκενώνεται το Στέκι Πολυτεχνείου, συνεχίζοντας με συνέπεια την αναδιάρθρωση που επιδιώκει την ολική αποστείρωση των πανεπιστημιακών χώρων, την απόλυτη απονέκρωσή τους τόσο από κοινωνική όσο και από πολιτική ζωή, τη διάλυση του ασύλου και την εξαφάνιση κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας.

Η τηλεκπαίδευση, η προσπάθεια θέσπισης πανεπιστημιακής αστυνομίας και η κατάργηση του ασύλου, οι εκκενώσεις καταλήψεων, οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής στις σχολές, οι διαγραφές φοιτητών και τα πειθαρχικά δεν ήρθαν για να ανεβάσουν το επίπεδο εκπαίδευσης. Ήρθαν όμως, για να αποκλείσουν ανθρώπους από την εκπαιδευτική διαδικασία και να οργανώσουν με τον τρόπο που θέλει το κράτος και η αγορά και όχι η κοινωνία την φοίτηση στο πανεπιστήμιο. Μία φοίτηση δηλαδή εντατικοποιημένη, που δεν θα αφήνει περιθώρια σε όσες και όσους έχουν καταφέρει πλέον να εισέλθουν σε μια σχολή, να είναι εργαζόμενοι και παράλληλα φοιτητές, να κοινωνικοποιούνται, να αγωνίζονται, να γνωρίζουν νέες ιδέες και νέους ανθρώπους πέραν των στενών ακαδημαϊκών υποχρεώσεων. Να κάνει το πανεπιστήμιο όλο και πιο αποστειρωμένο και όλο περισσότερο αποκομμένο από τις κοινωνικές ανάγκες, να το μετατρέψει σε έναν χώρο όπου «απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντες εργασία», όπως σε κάθε επιχείρηση.

Φοιτήτριες, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και όχι μόνο οργανώνονται και αγωνίζονται πανελλαδικά για την επανοικειοποίηση των πανεπιστημίων και ενάντια στην αναδιάρθρωσή τους. Αυτούς τους αγώνες εμείς, ως αναρχικοί, τους υπερασπιζόμαστε. Αγώνες που αν θέλουν να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να είναι αδιαμεσολάβητοι, αυτοοργανωμένοι και ενάντια στις κομματικές διαμεσολαβήσεις και την ιεραρχική οργάνωσή τους.

Οι φοιτητές/τριες που δικάζονται στις 25/09, για την συμμετοχή στην κατάληψη της πρυτανείας διώκονται επειδή αντιστάθηκαν στο κλείσιμο του Πολυτεχνείου. Τα αιτήματα των φοιτητών δεν ήταν τίποτε άλλο παρά δίκαια και αναγκαία. Να σταθούμε στο πλάι σε όσους/ες στήνουν αναχώματα ελευθερίας και αντίστασης, ενάντια στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση.

Κάλεσμα στα δικαστήρια Ευελπίδων, Κτ. 9 Αιθ. 12, Δευτέρα 25/09 στις 11.00

Υπόγειος Ιλισός


Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Δευτέρα 25/9 στις 11:00 στο κτήριο 9,στα δικαστήρια Ευελπίδων για τα συλληφθέντα από την εκκένωση της Πρυτανείας του ΕΜΠ τον Νοέμβρη του 2020.

Πιο αναλυτικά σχετικά με την υπόθεση:

-κείμενο κατάληψης Πρυτανείας ΕΜΠ: https://athens.indymedia.org/post/1608401/

– κείμενο για τα γεγονότα της εκκένωσης: https://athens.indymedia.org/post/1609045/

ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Αυτοδιαχειρίζομενο Στέκι Πολυτεχνείου

Μοιραστείτε το άρθρο