Ξεχειλίζει η οργή σε προάστιο του Παρισιού μετά την εν ψυχρώ δολοφονία 17χρονου από αστυνομικό

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στη γαλλική πρωτεύουσα τη νύχτα, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία το πρωί της Τρίτης 17χρονου αλγερινής καταγωγής κατά τη διάρκεια ελέγχου κυκλοφορίας.

Η αστυνομία ανέφερε αρχικά ότι ένας αστυνομικός πυροβόλησε τον έφηβο επειδή οδηγούσε το αυτοκίνητό του εναντίον του. Αλλά αυτή η εκδοχή των γεγονότων γρήγορα αντικρούστηκε από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο επιβεβαιώθηκε ως γνήσιο από τα γαλλικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το βίντεο δείχνει μάλιστα ότι οι δύο αστυνομικοί στέκονταν στο πλάι του ακινητοποιημένου αυτοκινήτου, με τον έναν να στρέφει το όπλο στον οδηγό. Ακούγεται μια φωνή που λέει: “Θα σου φυτέψω μια σφαίρα στο κεφάλι”. Και μία ακόμη φωνή ακούγεται να λέει “πυροβόλησέ τον”

Στη συνέχεια, ο αξιωματικός φαίνεται να πυροβολεί καθώς το αυτοκίνητο φεύγει απότομα. Το αυτοκίνητο κινήθηκε μερικές δεκάδες μέτρα πριν τρακάρει. Ο 17χρονος Nael πέθανε λίγο μετά.

Την Τετάρτη το βράδυ, αυτοκίνητα και κάδοι σκουπιδιών πυρπολήθηκαν και πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν καθώς η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές μέσα σε μια ομίχλη δακρυγόνων στο προάστιο της Ναντέρ, δυτικά του Παρισιού, ξυπνώντας μνήμες 2005.. Τότε μετά τη δολοφονία δύο νεαρών οι οποίοι επίσης δεν σταμάτησαν σε έλεγχο της αστυνομίας, οι ταραχές στη γαλλική πρωτεύουσα  οδήγησαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκείνη την εποχή, ο Σαρκοζί ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Η μητέρα του Naël M ζήτησε να πραγματοποιηθεί μια “λευκή” πορεία διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τον γαλλικό σταθμό ειδήσεων BFM TV. Στη Γαλλία και το Βέλγιο, μια “μπλανς” πορεία – ή λευκή πορεία – είναι μια επίσημη πορεία στη μνήμη κάποιου που πέθανε, η οποία πραγματοποιείται ως διαμαρτυρία.

Το BFM παραθέτει ένα βίντεο από το TikTok, το οποίο δείχνει τη μητέρα να καλεί τον κόσμο να συγκεντρωθεί στον νομό Hauts-de-Seine. Λέει: ?Τα λέμε Πέμπτη στη νομαρχία στις 2 το μεσημέρι, λευκή πορεία. Ελάτε την Πέμπτη όλοι, να κάνουμε πορεία, παρακαλώ, για τον γιο μου”.

Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης

Χωρίς τις εικόνες που τραβήχτηκαν από τηλέφωνο ενός ερασιτέχνη, σε μεγάλο βαθμό θα είχε διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα των γεγονότων. Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, αρχικώς, για τον θάνατο του 17χρονου εφήβου που σκοτώθηκε από αστυνομικό είναι αποκαλυπτική του χειρισμού της ενημέρωσης από τα ΜΜΕ, αλλά και του αποκαλυπτικού ρόλου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.στην εποχή μας.

Το Le Parisien , το οποίο ήταν το πρώτο μέσο ενημέρωσης που ανέφερε τα γεγονότα, και το BFMTV, που ακολούθησε, μετέδωσαν χωρίς επαρκή έρευνα, όπως συμβαίνει πολύ συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, την αστυνομική εκδοχή, τη μόνη διαθέσιμη αρχικά , όπως αυτή δόθηκε από τα συνδικάτα του κλάδου. Δηλαδή ενός αυτοκινήτου που αρνείται τον έλεγχο και στη συνέχεια ορμάει εναντίον του αστυνομικού που δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανοίξει πυρ εναντίον του. Χωρίς το βίντεο που να δείχνει την τραγική στιγμή και να έχει γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα η αλήθεια θα είχε αποκρυφτεί, όπως αναφέρει ο Jonathan Bouchet-Petersen στη Liberation

Ο αστυνομικός που σκότωσε το αγόρι έχει τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας καθώς διενεργείται έρευνα.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Yassine Bouzrou, ανακοίνωσε  ότι θα υποβάλει μήνυση “τις επόμενες ημέρες” για “ανθρωποκτονία από πρόθεση” κατά του αστυνομικού που πυροβόλησε . «Η πρόθεσή του να σκοτώσει είναι αναμφισβήτητη αφού προκύπτει από το soundtrack του βίντεο που ανακοινώνει πριν τον πυροβολισμό “Θα σου φυτέψω μια σφαίρα στο κεφάλι”. Επίσης σημείωσε ότι θα ζητηθεί να αποδοθεί και κατηγορία για “συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση” στον δεύτερο αστυνομικό, “ο οποίος φαίνεται να δίνει εντολή στον συνάδελφό του να πυροβολήσει λέγοντας «πυροβολήστε τον» λίγο πριν τον πυροβολισμό”, προσθέτει ο δικηγόρος.

Μια δεύτερη καταγγελία για «πλαστογραφία δημόσιας γραφής» θα υποβληθεί σε βάρος της αστυνομίας «που ισχυρίστηκε ότι ο νεαρός προέβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον τους προσπαθώντας να τους χτυπήσει» , η οποία, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας,  “επισήμως απορρίφθηκε” από το βίντεο. 

Μοιραστείτε το άρθρο