Πρώτη μέρα του 24ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Πέμπτη 29/6 – ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ & ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Σε ένα πολύχρωμο κλίμα, με παλμό και συμμετοχή πολύ κόσμου, άνοιξε τις πύλες του το 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο: Πέμπτης – Παρασκευής- Σαββάτου στο πάρκο απέναντι από την ΧΑΝΘ.

Οι συζητήσεις της πρώτης μέρας για το έμφυλο, το αντιπολεμικό κίνημα, το δημόσιο σύστημα υγείας, τις περιοχές Natura…

>Αόρατα Υποκείμενα: Μια διαθεματική προσέγγιση του Έμφυλου

>Η όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και το καθήκον της οργάνωσης αντιπολεμικού κινήματος

>Δημόσιο σύστημα υγείας: η πραγματικότητα απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα

>Οι περιοχές NATURA εκπέμπουν SOS!


Αόρατα Υποκείμενα: Μια διαθεματική προσέγγιση του Έμφυλου

Στη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν εμπειρίες προσώπων που βιώνουν τη μη ορατότητα, εξαιτίας του στίγματος και του ρατσισμού γύρω από την ταυτότητα φύλου. Μάλιστα, άτομα με αναπηρία κατήγγειλαν ότι βιώνουν διπλή μη ορατότητα. Στη συζήτηση σημειώθηκε ότι τα κινήματα που μάχονται ενάντια στον έμφυλο ρατσισμό επιθυμούν την αποδόμηση των ταυτοτήτων, ωστόσο υπερασπίζονται την ορατότητα και τα δικαιώματα των ανθρώπων που αγωνίζονται για τη χειραφέτηση τους και απορρίπτουν τη συστημική περιθωριοποίηση που θέλει να ταυτίσει την ταυτότητα φύλου με τις ερωτικές επιλογές και περιορίσει το ζήτημα στη σφαίρα των ατομικών δικαιωμάτων, μέσα από ένα αστικό, φιλελεύθερο πρίσμα.

Αντίστοιχα προβλήματα ορατότητας καταγράφονται και σε βάρος μεταναστ(ρι)ών και των Ρομά, που βιώνουν διακρίσεις και αποκλεισμό στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και την ίδια ώρα βιώνουν τις επιπτώσεις των εσωτερικών δομών στις κοινότητες τους. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι ξεκινάει μια δύσκολη και κρίσιμη τετραετία για τα δικαιώματα των μεταναστ(ρι)ών, των Ρομά και των λοατκι+ ατόμων, με την ενίσχυση του ακροδεξιού και ρατσιστικού λόγου και την άνοδο της ακροδεξιάς και για αυτό το λόγο το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα καλείται να είναι δυναμικά και μαζικά παρόν.

Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων και το καθήκον της οργάνωσης αντιπολεμικού κινήματος

Σημειώθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης ενός αντιπολεμικού μετώπου που θα τάσσεται απέναντι σε όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Όπως τόνισαν οι ομιλητ(ρι)ες, πρόταγμα είναι ένα αντιπολεμικό κίνημα που θα αναγνωρίζει ότι στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία συγκρούονται δύο ιμπεριαλιστικοί πόλοι και δεν θα επιλεγεί στρατόπεδο και δεν θα εγκλωβίζεται στις επιδιώξεις των αστικών τάξεων.

Αντίθετα, σε ότι αφορά την Ελλάδα, θα μάχεται ενάντια στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών βάσεων και στην πλειοδοσία των εξοπλισμών που εξυπηρετούν τις βιομηχανίες του θανάτου και των εξορύξεων μετάλλων και καυσίμων ενώ υφαρπάξουν πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό, σημειώθηκε, το αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να αξιώσει την απαγκίστρωση από τους νατοϊκούς σχεδιασμούς και να ταχθεί ενάντια στο φερόμενο ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό και στα σχέδια του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, τα οποία υπηρετούν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, καθώς και την ακροδεξιά.

Δημόσιο σύστημα υγείας: η πραγματικότητα απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα

Σε πλήρη κατάρρευση βρίσκονται οι δομές του ΕΣΥ στις περισσότερες περιοχές. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών και αλλού προσωπικού, η υποστελέχωση και οι ελλείψεις στις εφημερίες υπονομεύουν όχι απλά το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά κυρίως τη δυνατότητα πρόσβασης των κατοίκων στην απαραίτητη περίθαλψη και νοσηλεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι εγκληματικές ελλείψεις πληρωμάτων στο ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα άνθρωποι να καταλήξουν περιμένοντας ασθενοφόρο ή σε καρότσες αγροτικών οχημάτων, με τα οποία μεταφέρονταν, αυτοσχέδια, σε νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνειδητής υποβάθμισης του ΕΣΥ για χάρη των ιδιωτών, απαντάει στις ελλείψεις με προκλητικές και συχνά επικίνδυνες πρακτικές. Εξαναγκάζει γιατρούς να μετακινούνται από δομή σε δομή και από πόλη σε πόλη για να καλύψει τα κενά σε αναισθησιολόγους και άλλες σημαντικές ειδικότητες. Στα αστικά κέντρα η κατάσταση είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης με τους υγειονομικούς να κάνουν πολλές 24ωρες εφημερίες, χωρίς ξεκούραση την επόμενη, με κακές αμοιβές. Αυτό οδηγεί σε υποστελέχωση και αιμορραγία ιατρικού και νοσηλευτικού προς το εξωτερικό.

Όπως σημειώθηκε, τα δείγματα της κυβέρνησης από την προηγούμενη τετραετία, θέτουν φραγμούς στην πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη. Οι καθυστερήσεις σε ιατρικά ραντεβού, εξετάσεις και άλλες πράξεις, χειρουργεία κλπ βάζουν ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην υγεία μόνο για όσους μπορούν να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα. Καταγγέλθηκε μάλιστα, ότι η κυβέρνηση εξαπατά σχετικά με τις προσλήψεις στην υγεία καθώς αφενός δεν καλύπτονται οι θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται ή αποχωρούν. Μάλιστα, οι όποιες καλύψεις γίνονται με επικουρικό προσωπικό, που απασχολείται με συμβάσεις, με αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε, η κυβέρνηση να εμφανίζει διαχρονικά περισσότερες από μία τέτοιες συμβάσεις, τις οποίες αποκαλεί προσλήψεις, για την ίδια θέση.

Οι περιοχές NATURA εκπέμπουν SOS!

Το περιβάλλον λεηλατείται εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, της τουριστικής βιομηχανίας, του real estate και της αδειοδότησης μεγαλύτερων και μικρότερων έργων εξορύξεων, λατομείων. Υγρότοποι μπαζώνονται, βιομηχανικές ΑΠΕ αδειοδοτούνται συλλήβδην με τις μεθοδεύσεις των υποπεριοχών ενδιαφέροντος, τις μεθοδεύσεις των κρατικών και τοπικών παραγόντων προς εξυπηρέτηση των «επενδυτών», την καταστρατήγηση του πλαισίου προστασίας και την απαξίωση των φορέων διαχείρισης προς όφελος των ιδιωτικών μελετητικών γραφείων.

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει για το περιβάλλον και τις μυδοκαλλιεργειες η δημιουργία μονάδας LNG αερίου στο Θερμαϊκό κόλπο, εξαιτίας της μεθόδου αεριοποίησης του υγροποιημένου αερίου που θα μειώνει τη θερμοκρασία των νερών με σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

Ρεπορτάζ: Π.Κ., Φωτό: Β.Γλ.


4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Πέμπτη – Σάββατο 29/6 – 1/7 – Το πρόγραμμα

Μοιραστείτε το άρθρο