Από τη Μητρόπολη μέχρι τον Δενδροπόταμο
Η γεωγραφία της ψήφου το 2019
Μέρος 9ο: Δήμος Καλαμαριάς

Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Ο τελευταίος και πιο νότιος δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος, είναι κι αυτός που παρέμεινε άθικτος από οποιοδήποτε σχέδιο αφού ούτε ο “Καλλικράτης” ούτε ο “Καποδίστριας” τον επηρέασαν καθώς είναι πολύ μεγάλος για να απορροφηθεί και δεν υπήρχε κάποιος μικρός δίπλα του για να τον απορροφήσει. Έτσι δεν χωρίζεται ούτε σε δημοτικές ενότητες, ούτε σε δημοτικές κοινότητες. Αποτελείται από επτά εκλογικά διαμερίσματα για τα οποία δεν έχουμε σαφή όρια αλλά μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα το πού βρίσκονται επειδή φέρουν ονόματα γειτονιών κι όχι αριθμούς. Όπως όμως και στους υπόλοιπους δήμους θα ξεκινήσουμε με μια παρουσίαση του μορφωτικού προφίλ με βάση την απογραφή του 2011.

Πίνακας 90: Ποσοστά μορφωτικών επιπέδων Δήμου Καλαμαριάς

Βλέπουμε ότι αυτός ο δήμος καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις δύο πιο υψηλές κατηγορίες μόρφωσης και μια από τις δύο τελευταίες στις επόμενες, με εξαίρεση το απροσδιόριστο επίπεδο μόρφωσης. Έτσι πάνω από το ένα τρίτο έχει κάποιου είδους εκπαίδευση μετά το Λύκειο, ενώ μαζί μ’ αυτό φθάνουμε σε ποσοστό 60%, αφήνοντας μόνο το ένα τρίτο να μην έχει ξεπεράσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο, Δημοτικό, Ούτε Δημοτικό). Εν ολίγοις, εδώ κατοικούν τα πιο μορφωμένα στρώματα όλης της εκλογικής περιφέρειας. Γενικά η περιοχή αν και ξεκίνησε ως φτωχός προσφυγικός συνοικισμός και περιλαμβάνει προφανώς πληθυσμό όλων των κοινωνικοοικονομικών τάξεων, υπάρχει αυξημένη παρουσία εύπορων και μεσοαστικών στρωμάτων.

Πίνακας 91: Αποτελέσματα στον Δήμο Καλαμαριάς Γράφημα 80: Ποσοστά των κομμάτων στον Δήμο ΚαλαμαριάςΤο πρώτο στοιχείο που εντυπωσιάζει από τον παραπάνω πίνακα είναι το πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής. Για την ακρίβεια είναι 6,71% μεγαλύτερο του πανελλαδικού κι είναι μακράν το υψηλότερο απ’ όλους τους δήμους ή τις δημοτικές ενότητες όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ελάχιστη επίσης είναι η απόκλιση στο αριθμό των άκυρων και των λευκών ψηφοδελτίων και μάλιστα σε διαφορετική κατεύθυνση έτσι ώστε στο τέλος το ποσοστό των έγκυρων να είναι ίσο, με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού ψηφίου, με αυτό στο σύνολο της χώρας. Να θυμίσουμε ότι το ίδιο ακριβώς φαινόμενο συναντήσαμε προηγουμένως στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αναλήψεως 3 (Γεωργίου) της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ερχόμενοι τώρα στη σειρά κατάταξης των κομμάτων παρατηρούμε ότι είναι σχεδόν ίδια με την πανελλαδική με μία και μισή εξαίρεση όλο κι όλο. Είναι τα τρία πρώτα κόμματα που έχουν σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις από τα πανελλαδικά τους ποσοστά καθώς παρακάτω οι όποιες αρνητικές διαφορές είναι επιπέδου του ένα τοις χιλίοις και μικρότερες. Έτσι η ΝΔ χάνει περίπου τέσσερις μονάδες κι ο ΣΥΡΙΖΑ μισή, μ’ αποτέλεσμα η πρώτη να προηγείται του δεύτερου πέντε μονάδες. Το ΚΙΝΑΛ χάνει περίπου μιάμιση μονάδα, ενώ περισσότερη από μισή μονάδα θετική διαφορά έχουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Όπως και στη γειτονική Ε΄ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης το ΜΕΡΑ25 τα πάει πολύ καλά κι έχει τη μεγαλύτερη θετική διαφορά από το πανελλαδικό του ποσοστό, σχεδόν δύο εκατοστιαίες μονάδες και δημιουργεί τη μοναδική εξαίρεση υπερβαίνοντας τα ποσοστά του κόμματος του Βελόπουλου. Κατόπιν περίπου μια μονάδα παραπάνω έχουν Πλεύση Ελευθερίας, Ένωση Κεντρώων και Δημιουργία Ξανά, χωρίς να αλλάξει όμως κάτι στη σειρά τους. Οι όποιες άλλες θετικές ή αρνητικές διαφορές είναι μικρές κι η μισή εξαίρεση συνίσταται στο γεγονός ότι το ΕΕΚ ισοψηφεί με το Μ-Λ ΚΚΕ.

Εκλογικό Διαμέρισμα Κέντρο Καλαμαριάς

Όπως είπαμε δεν έχουμε σαφή όρια όπως συμβαίνει στον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά καταλαβαίνουμε στο περίπου που βρίσκεται το κάθε εκλογικό διαμέρισμα. Το συγκεκριμένο προφανώς εντοπίζεται στην περιοχή γύρω από το πρώην και το νυν δημαρχείο και τον μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Βασικός άξονας πρέπει να είναι η οδός Μεταμορφώσεως και πιθανά όρια (αλλά καθόλου σίγουρα) οι Αδριανουπόλεως (ή η Πόντου ακόμη κι η Αργυρουπόλεως), Πασσαλίδη, Κίου και Μητροπολίτου Καλλίδου.

Πίνακας 92: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Κέντρο Καλαμαριάς Γράφημα 81: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Κέντρο Καλαμαριάς

Γνωρίζοντας τα συνολικά του δήμου είναι αναμενόμενη η πολύ υψηλή συμμετοχή, για την ακρίβεια το 66,01% είναι το τρίτο υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε όλη την εκλογική περιφέρεια. Επίσης αξιοσημείωτη η εντελώς μηδενική απόκλιση του ποσοστού των λευκών ψηφοδελτίων σε σχέση με το αντίστοιχο πανελλαδικό. Στα κόμματα, τώρα, έχουμε μιάμιση μονάδα διαφοράς υπέρ της ΝΔ η οποία πέφτει κατά σχεδόν επτά μονάδες με τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά να μην διαφοροποιείται από το πανελλαδικό ποσοστό του. Το ΚΙΝΑΛ έχει μια μικρή αρνητική διαφορά που πλησιάζει την ομάδα κι από ‘κει και πέρα όλα τα άλλα κόμματα έχουν, μικρή ή μεγάλη, θετική διαφορά με εξαίρεση τους τέσσερις πολύ μικρούς σχηματισμούς που “μηδενίζονται” άπαντες. Μιάμιση μονάδα πάνω το ΚΚΕ, μισή η Ελληνική Λύση αλλά δύο το ΜΕΡΑ25 (η υψηλότερη θετική απόκλιση στο Ε.Δ.) κι έτσι βρίσκεται πάνω από το κόμμα του Βελόπουλου. Κάτω από τη μονάδα η αύξηση για Πλεύση Ελευθερίας και Δημιουργία Ξανά, πάνω από τη μονάδα για την Ένωση Κεντρώων που κερδίζει και μια θέση ψηλότερα. Τέλος, η Ελλήνων Συνέλευσις ξεπερνά τη Λαϊκή Ενότητα. Στην ενδιάμεση ζώνη μεταξύ των Ε.Δ. Γρηγ. Παλαμά και Δενδροποτάμου, με σχεδόν μηδενική διαφορά των συντελεστών συσχέτισης, βρίσκεται το συγκεκριμένο εκλογικό διαμέρισμα.

Εκλογικό Διαμέρισμα Βρυσάκι – Διόροφα

Την τοποθεσία αυτού του Ε.Δ., που είναι και το μικρότερο του Δήμου Καλαμαριάς, μας δίνουν οι ονομασίες δύο στάσεων του ΟΑΣΘ με την πρώτη να βρίσκεται επί της Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου, λίγο μετά την Καπετάν Γκόνη, και τη δεύτερη επί της Πόντου κι αυτή λίγο μετά την Καπετάν Γκόνη. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι αυτό το εκλογικό διαμέρισμα βρίσκεται σε επαφή με το Ε.Δ. Αγίου Ελευθερίου 2 (Ντεπώ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, προφανώς δυτικά και νοτιοδυτικά της Αδριανουπόλεως και μέχρι την Αργοναυτών ή, ίσως παραπάνω, την Αργυρουπόλεως και μάλλον χωρίς επαφή με τη θάλασσα.

Πίνακας 93: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Βρυσάκι – Διόροφα Γράφημα 82: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Βρυσάκι – Διόροφα

Εδώ το 65,07% είναι το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής εκλογέων κι επίσης το 0,98% το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό άκυρων ψήφων. Τα τρία πρώτα κόμματα έχουν αρνητικές διαφορές, όπως κι η Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ έχει περίπου πεντέμισι μονάδες διαφορά υπολειπόμενη του εθνικού ποσοστού της κατά περίπου τέσσερις μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πάνω από μία μονάδα και το ΚΙΝΑΛ λίγο κάτω από τη μονάδα. Το ΚΚΕ είναι που έχει τη μεγαλύτερη θετική διαφορά με 1,74%, και με 7,04% σημειώνει το τρίτο καλύτερο ποσοστό του σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, χάνοντας την τρίτη θέση για έξι ψήφους. Με μιάμιση μονάδα παραπάνω το ΜΕΡΑ25 ξεπερνά κι εδώ το κόμμα του Βελόπουλου. Λίγο πάνω, λίγο κάτω από τη μονάδα είναι οι θετικές διαφορές των τριών μικρομεσαίων κομμάτων μ’ αυτό του Λεβέντη να υπερβαίνει κατά τρεις ψήφους το αντίστοιχο της Κωνσταντοπούλου. Παρακάτω η Λαϊκή Ενότητα ξεπερνά κατά πέντε ψήφους την ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγράφοντας το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό της (0,49%), ενώ η ΟΚΔΕ με τη μία ψήφο της ισοψηφεί με το ΚΚΕ (μ-λ), για το οποίο το 0,03% είναι το τέταρτο χειρότερο ποσοστό του. Κάπως έτσι εδώ καταγράφεται το τρίτο χαμηλότερο άθροισμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (0,41%, λιγότερο από τη ΛΑ.Ε.). Και γι’ αυτό το εκλογικό διαμέρισμα η διαφορά των συντελεστών συσχέτισης με τα ακραία Ε.Δ. είναι σχεδόν μηδενική.
Εκλογικό Διαμέρισμα Βυζάντιο – Άγιος Παντελεήμονας

Τούτο το εκλογικό διαμέρισμα αποτελείται από δυο γειτονιές που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Καλαμαριάς. Τα σίγουρα όρια είναι αυτά με την Ε΄ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, δηλαδή η Μητρ. Κυδωνιών Γρηγορίου κι η Βασ. Όλγας ενώ στη συνέχεια θεωρούμε ότι οι υπόλοιποι οδοί που περικλείουν αυτό το Ε.Δ. είναι η Εθν. Αντίστασης (ουσιαστικά συνέχεια της Βασ. Όλγας), το στρατόπεδο Νταλίπη, κι οι Τσιγγιρίδη, Αγ. Ζαχαρίου, Πόντου, Πασαλίδη και Αδριανουπόλεως.

Πίνακας 94: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Βυζάντιο – Άγιος Παντελεήμονας Γράφημα 83: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Βυζάντιο – Άγιος Παντελεήμονας

Το 65,04% είναι το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική περιφέρεια, ενώ το ποσοστό των λευκών αυτού του Ε.Δ. ταυτίζεται απολύτως με το πανελλαδικό. Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων ξεπερνά τις δώδεκα μονάδες καθώς η ΝΔ “τσιμπάει” μισή μονάδα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τρεισήμισι. Περίπου μιάμιση μονάδα κάτω το ΚΙΝΑΛ και μισή πάνω το ΚΚΕ. Ελληνική Λύση και Χρυσή Αυγή καταγράφουν μικρές αρνητικές διαφορές αλλά το ΜΕΡΑ25 σημειώνει τη μεγαλύτερη θετική με 1,77% και έρχεται στην πέμπτη θέση. Σχεδόν μια μονάδα πάνω όλα τα μικρομεσαία με τη Δημιουργία Ξανά να είναι ο μόνος ακροδεξιός σχηματισμός που έχει ποσοστό μεγαλύτερο από το πανελλαδικό του. Η ανατροπή έρχεται στο κάτω μέρος του πίνακα με το κόμμα του Σώρρα να καταγράφει το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό του (0,05%) υπολειπόμενο του ΚΚΕ (μ-λ) και ισοψηφώντας με το Μ-Λ ΚΚΕ, μία ψήφο πάνω από την ΟΚΔΕ και δύο πάνω από το ΕΕΚ. Το Ε.Δ. ανήκει σε αυτά που είναι η διαφορά των συντελεστών συσχέτισης είναι σαφώς υπέρ της Μητρόπολης.

Εκλογικό Διαμέρισμα Καραμπουρνάκι

Στο βορειοδυτικό αυτό τμήμα του δήμου έχουμε τουλάχιστον δυο σαφή όρια, τη θάλασσα βορειοδυτικά και το εναπομείναν και πρώην στρατόπεδο Κόδρα νοτιοδυτικά. Θεωρούμε ότι τα άλλα είναι μάλλον η Αργοναυτών βορειοανατολικά και η Μητροπολίτου Καλλίδου νοτιοανατολικά.

Πίνακας 95: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Καραμπουρνάκι

 

Κόμμα Ψήφοι Ποσοστό Διαφορά από εθνικό ποσοστό
Εγγεγραμμένοι 6.672
Ψηφίσαντες 4.077 61,11% 3,32%
Άκυρα 44 1,08% -0,26%
Λευκά 24 0,59% -0,15%
Έγκυρα 4.009 98,33% 0,41%
ΝΔ 1.588 39,61% -0,24%
ΣΥΡΙΖΑ 1.177 29,36% -2,17%
ΚΙΝΑΛ 261 6,51% -1,59%
ΚΚΕ 210 5,24% -0,07%
ΕΛ 151 3,77% 0,06%
ΜΕΡΑ25 196 4,89% 1,44%
ΧΑ 90 2,24% -0,69%
ΠΕ 96 2,39% 0,93%
ΕΚ 100 2,49% 1,25%
ΔΗΜ.Ξ. 85 2,12% 1,38%
ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ 13 0,32% -0,18%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 16 0,40% -0,01%
ΛΑ.Ε. 15 0,37% 0,10%
Ε.ΣΥ. 5 0,12% -0,12%
ΚΚΕ(μ-λ) 5 0,12% -0,01%
Μ-Λ ΚΚΕ 0 0,00% -0,05%
ΕΕΚ 1 0,02% -0,01%
ΟΚΔΕ 0 0,00% -0,03%
Ανεξ./Μεμον. 0 0,00% -0,01%

Γράφημα 84: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Καραμπουρνάκι

Πάλι μεγάλη συμμετοχή και κυρίως ελάχιστα άκυρα και λευκά με αποτέλεσμα εδώ να έχουμε το πέμπτο μεγαλύτερο ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων, 98,33%. Η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι οριακά διψήφια καθώς αυτή έχει ελάχιστη αρνητική διαφορά κι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πάνω από δυο μονάδες. Το ΚΙΝΑΛ πέφτει κατά μιάμιση μονάδες ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση έχουν απειροελάχιστες αποκλίσεις από τα πανελλαδικά ποσοστά τους. Το ΜΕΡΑ25 σημειώνει κι εδώ τη μεγαλύτερη θετική διαφορά, 1,44%, και ξεπερνά το κόμμα του Βελόπουλου. Η έκπληξη, όμως, έρχεται αμέσως μετά με τη Χρυσή Αυγή να σημειώνει το τέταρτο μικρότερο ποσοστό της (2,24%) και να μένει πίσω από την Ένωση Κεντρώων και την Πλεύση Ελευθερίας και πέντε μόλις ψήφους μπροστά από τη Δημιουργία Ξανά που εδώ έχει το καλύτερο σκορ της και το μοναδικό πάνω από το δύο τοις εκατό, συγκεκριμένα 2,12%. Παρακάτω τόσο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο κι Λαϊκή Ενότητα ξεπερνούν το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ, το ΚΚΕ (μ-λ) ισοψηφεί με την Ελλήνων Συνέλευσιν και από τα πολύ μικρά κόμματα μόνο το ΕΕΚ κατορθώνει να πάρει έστω μία ψήφο. Κι αυτό είναι ένα εκλογικό διαμέρισμα που κλίνει σαφώς προς το Ε.Δ. Γρηγ. Παλαμά σε σύγκριση με το Ε.Δ. Δενδροποτάμου.

Εκλογικό Διαμέρισμα Κατιρλί – Κουρί – Αρετσού

Κι εδώ έχουμε δυο σαφείς πλευρές, το γήπεδο του Απόλλωνα και το πρώην στρατόπεδο Κόδρα βορειοδυτικά και τη θάλασσα νοτιοδυτικά. Κατόπιν υποθέτουμε ότι νοτιοανατολικό όριο είναι η οδός Μιαούλη και βορειοανατολικό οι οδοί Κίου και Μέτρων καθώς και μια μεγάλη ακάλυπτη έκταση, όπου βρισκόταν το γνωστό μπαρ Πλύμουθ.

Πίνακας 96: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Κατιρλί – Κουρί – Αρετσού Γράφημα 85: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Κατιρλί – Κουρί – Αρετσού

Κι εδώ το ποσοστό των ψηφισάντων είναι πολύ μεγάλο για την ακρίβεια το έκτο μεγαλύτερο στο πολεοδομικό συγκρότημα ενώ το ποσοστό των έγκυρων ψηφοδελτίων ταυτίζεται μέχρι κεραίας με το αντίστοιχο πανελλαδικό. Η ΝΔ χάνει τεσσεράμισι μονάδες κι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μισή με αποτέλεσμα η μεταξύ τους διαφορά να συρρικνωθεί στις τρεις μονάδες. Μια μονάδα περίπου κάτω το ΚΙΝΑΛ, κοντά στη μισή το ΚΚΕ και παρότι η Ελληνική Λύση καταγράφει άνοδο πάνω από μονάδα και πάλι υπολείπεται του ΜΕΡΑ25 που με +1,85% έχει κι εδώ τη μεγαλύτερη θετική διαφορά από όλα τα κόμματα. Ξανά η Χρυσή Αυγή υποχωρεί μία θέση αυτή τη φορά καθώς υπολείπεται της Πλεύσης Ελευθερίας. Η Λαϊκή Ενότητα ξεπερνά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ (μ-λ) κάνει το ίδιο, και με διαφορά μάλιστα, στην Ελλήνων Συνέλευσιν. Εδώ το άθροισμα των μικρών (κάτω της εκατοστιαίας μονάδας πανελλαδικά) κομμάτων είναι το πέμπτο μικρότερο, 2,67%. Αν και “γέρνει” κάπως προς τη Μητρόπολη αυτό το εκλογικό διαμέρισμα δεν ξεφεύγει από την ενδιάμεση ζώνη με βάση τη διαφορά των συντελεστών συσχέτισης.

Εκλογικό Διαμέρισμα Νέα Κρήνη – Άγιος Ιωάννης – Επέκταση Σχεδίου

Κι εδώ έχουμε κάποια όρια για τα οποία είμαστε σίγουροι, δηλαδή τη θάλασσα νοτιοδυτικά και την περιφερειακή τάφρο νοτιοανατολικά, που χωρίζει την Καλαμαριά από την Πυλαία. Ως προς τις άλλες πλευρές υποθέτουμε ότι τα όρια είναι η Δημοκρίτου δυτικά, η Κων. Καραμανλή βορειοανατολικά και βόρεια κι η ακάλυπτη περιοχή (όπου όπως προαναφέραμε ήταν το μπαρ Πλύμουθ) κι η οδός Μιαούλη βορειοδυτικά.

Πίνακας 97: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Ν. Κρήνη – Άγ. Ιωάννης – Επέκτ. Σχεδίου Γράφημα 86: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Νέα Κρήνη – Άγ. Ιωάννης – Επέκταση Σχεδίου

Εδώ πια η συμμετοχή χτυπάει σχεδόν “ταβάνι” καθώς το 66,04% είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην εκλογική περιφέρεια, υπολείπεται μόνο της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων. Η ΝΔ έχει πέντε μονάδες αρνητική διαφορά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω από μισή θετική κι έτσι η μεταξύ τους διαφορά πέφτει σχεδόν στις δυόμισι μονάδες. Το ΚΙΝΑΛ είναι μιάμιση μονάδα κάτω αλλά στην τέταρτη θέση έρχεται το ΜΕΡΑ25 με +2,14% διαφορά από το πανελλαδικό ποσοστό του και μάλιστα το 5,59% που συγκεντρώνει είναι το πέμπτο καλύτερό του στο πολεοδομικό συγκρότημα. Το ΚΚΕ χάνει σχεδόν μισή μονάδα και βρίσκεται στην έκτη θέση, κάτω κι από την Ελληνική Λύση που ανεβαίνει πάνω από μία μονάδα. Παρακάτω και τα τρία μικρομεσαία κόμματα κερδίζουν σχεδόν μια μονάδα αλλά δεν έχουμε ανατροπή εκτός από το τέλος του πίνακα, όπου το ΕΕΚ προσπερνά το Μ-Λ ΚΚΕ, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι παίρνουν ψήφους, ακόμη κι ο Ανεξάρτητος/Μεμονωμένος, έστω και μία ο συγκεκριμένος. Κι αυτό είναι ένα εκλογικό διαμέρισμα που βρίσκεται στην ενδιάμεση ζώνη όσον αφορά τη διαφορά των συντελεστών συσχέτισης με τα ακραία Ε.Δ.

Εκλογικό Διαμέρισμα Φοίνικας – Άγιος Στυλιανός – Κηφισιά

Το πιο ανατολικό εκλογικό διαμέρισμα της Καλαμαριάς χωρίζεται από την Πυλαία με την περιφερειακή τάφρο κι από τον Δήμο Θεσσαλονίκης με τις οδούς Κηφισιάς και Αιγαίου. Κατόπιν τα “εσωτερικά” όρια του πρέπει να είναι η Εθνικής Αντίστασης, το στρατόπεδο Νταλίπη και τα κοιμητήρια της Καλαμαριάς και μετά η οδός Κων. Καραμανλή κι η προέκτασή της, η Δημοκρίτου.

Πίνακας 98: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Φοίνικας – Άγιος Στυλιανός – Κηφισιά Γράφημα 87: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Φοίνικας – Άγιος Στυλιανός – Κηφισιά

Κλασικά μεγάλη συμμετοχή, για την ακρίβεια η έβδομη μεγαλύτερη στην εκλογική περιφέρεια. Όμως η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ εντελώς οριακά, δηλαδή κατά μόλις 0,3% ή 14 ψήφους. Το κυβερνών κόμμα έχει αρνητική διαφορά εξήμισι μονάδες και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θετική. Το ΚΙΝΑΛ χάνει περίπου δυο μονάδες και διατηρεί την τρίτη θέση μόνο με μια ψήφο παραπάνω από το ΚΚΕ. Αξιοσημείωτο ότι τα κόμματα με πανελλαδικές θέσεις από την τέταρτη έως την ενδέκατη έχουν θετικές διαφορές, ενώ από εκεί και κάτω αρνητικές με μόνο μία εξαίρεση. Ως συνήθως στην Καλαμαριά τη μεγαλύτερη θετική διαφορά, πάνω από δυο μονάδες, την έχει το ΜΕΡΑ25 που ξεπερνά το κόμμα του Βελόπουλου. Εδώ η Ένωση Κεντρώων ξεπερνά κι αυτή την Πλεύση Ελευθερίας, η Λαϊκή Ενότητα την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ (μ-λ) την Ελλήνων Συνέλευσιν. Όλοι οι πολύ μικροί σχηματισμοί “μηδενίζονται” εκτός από τη μία ψήφο της ΟΚΔΕ. Κάπως έτσι σε αυτό το Ε.Δ. καταγράφεται το δεύτερο χαμηλότερο άθροισμα της Άκρας Αριστεράς (0,4%). Με βάση τη διαφορά των συντελεστών συσχέτισης με τα ακραία Ε.Δ. αυτή η περιοχή βρίσκεται σαφώς εγγύτερα στη Μητρόπολη.

Ανακεφαλαιώνοντας για την Καλαμαριά έχουμε πρώτα απ’ όλα να σημειώσουμε την εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή. Συγκεκριμένα σε όλα τα εκλογικά διαμερίσματα η αποχή είναι μικρότερη από 39% ενώ τα έξι από τα επτά Ε.Δ. βρίσκονται μεταξύ των επτά πρώτων σε συμμετοχή, όπως προαναφέραμε μόνο στα Πεύκα του Δήμου Νεάπολης – Συκεών σημειώνεται μεγαλύτερη συμμετοχή. Όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων εμφανίζεται μια έντονη διαφοροποίηση καθώς αυτή είναι σαφώς εντονότερη στο βόρειο τμήμα του δήμου όπου σε δύο εκλογικά διαμερίσματα (Βυζάντιο – Άγιος Παντελεήμονας και Καραμπουρνάκι) φτάνει σε διψήφιο νούμερο και μετά ακολουθεί το Ε.Δ. Βρυσάκι – Διόροφα με περίπου πεντέμισι μονάδες. Στα υπόλοιπα πέφτει στο 1,5% με 3% και σε μία περίπτωση (Φοίνικας – Άγιος Στυλιανός – Κηφισιά) είναι εντελώς οριακή, μόλις 0,3%. Με εξαίρεση ένα Ε.Δ. όπου καταγράφει μικρή θετική διαφορά σε όλα τα άλλα η ΝΔ έχει αρνητικές διαφορές σε σχέση με το ποσοστό της στην επικράτεια. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πιο μοιρασμένα καθώς σε τέσσερα έχει θετική διαφορά, έστω και μικρή, και σε τρία αρνητική. Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται παντού κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό του αλλά κρατά, επίσης παντού, την τρίτη θέση. Το ΚΚΕ έχει παντού πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό του με εξαίρεση δύο εκλογικά διαμερίσματα όπου σημειώνονται πολύ μικρές αρνητικές διαφορές, μάλιστα σε μία περίπτωση καταγράφει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό του και σε μια άλλη πλησιάζει το ΚΙΝΑΛ σε απόσταση αναπνοής. Πρωταθλητής στην άνοδο σε σχέση με τα ποσοστά επικρατείας θα λέγαμε ότι αναδεικνύεται το ΜΕΡΑ25 καθώς σε όλα, πλην ενός, τα εκλογικά διαμερίσματα έχει το μεγαλύτερο σχετικό ποσοστό, σε ένα μάλιστα καταγράφει το πέμπτο υψηλότερό του κι επιπλέον στα έξι Ε.Δ. είναι πέμπτο και στο έβδομο καταλαμβάνει την τέταρτη θέση. Η Ελληνική Λύση σε τέσσερα Ε.Δ. είναι λίγο πάνω λίγο κάτω από τα πανελλαδικά της ενώ στα δύο νότια και στο δυτικό Ε.Δ. βρίσκεται μια μονάδα παραπάνω. Τα πράγματα είναι χειρότερα για τη Χρυσή Αυγή καθώς σε ένα Ε.Δ. καταγράφει το τέταρτο μικρότερο ποσοστό της ενώ σε δύο άλλα χάνει και την έβδομη θέση καθώς στο ένα την περνά η Πλεύση Ελευθερίας και στο άλλο κι η Ένωση Κεντρώων. Αντίθετα για τη Δημιουργία Ξανά έχουμε παντού θετικές διαφορές κοντά στη μονάδα και εδώ καταγράφει και το υψηλότερο ποσοστό της, και το μόνο πάνω από το 2%, σε όλη την εκλογική περιφέρεια. Πεσμένο εμφανίζεται και κόμμα του Σώρρα που έχει εδώ το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό του και σε τέσσερις περιπτώσεις υποσκελίζεται από ή ισοψηφεί με το ΚΚΕ (μ-λ), το οποίο κι αυτό σε ένα Ε.Δ. καταγράφει το τέταρτο χειρότερο ποσοστό του. Γενικά, τέλος, για την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά εδώ έχουμε δυο από τα πέντε χαμηλότερα αθροίσματά της.

Εκλογικό Διαμέρισμα Ετεροδημοτών

Last and least το εκτός τόπου, αφού δεν μπορούμε να το τοποθετήσουμε χωρικά, Εκλογικό Διαμέρισμα των Ετεροδημοτών που είναι βέβαια και το μικρότερο.

Πίνακας 99: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Ετεροδημοτών Γράφημα 88: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Ετεροδημοτών

Με μια γρήγορη ματιά βλέπουμε το μεγαλύτερο ποσοστό λευκών (1,13%), τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων να βρίσκεται περίπου στις έξι μονάδες, το ΚΚΕ να καταλαμβάνει την τρίτη θέση και τη Χρυσή Αυγή την πέμπτη. Επίσης εμφανίζονται διάφορα ακραία ποσοστιαία αποτελέσματα εν μέρει επειδή είναι πολύ μικρός ο πληθυσμός των εκλογέων. Έτσι έχουμε το δεύτερο καλύτερο για το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ και το τρίτο για το Μ-Λ ΚΚΕ, ενώ από την άλλη το χειρότερο για την Ελλήνων Συνέλευσιν (για την ακρίβεια τη μοναδική περίπτωση που δεν έχει ούτε μία ψήφο), το τέταρτο χειρότερο για την Ελληνική Λύση, το ΜΕΡΑ25 και την Ένωση Κεντρώων και το πέμπτο χειρότερο για τη Δημιουργία Ξανά.

Από τη Μητρόπολη μέχρι τον Δενδροπόταμο Η γεωγραφία της ψήφου το 2019 Μέρος 8ο: Δήμος Θεσσαλονίκης ΙΙΙ (Ανατολικά)

Μοιραστείτε το άρθρο