Από τη Μητρόπολη μέχρι τον Δενδροπόταμο
Η γεωγραφία της ψήφου το 2019
Μέρος 8ο: Δήμος Θεσσαλονίκης ΙΙΙ (Ανατολικά)

Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Ε΄ Δημοτική Κοινότητα

Τελευταίο τμήμα του μεγαλύτερου δήμου που θα εξετάσουμε είναι η Ε΄ Δημοτική Κοινότητα που είναι η μεγαλύτερη και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης. Αποτελείται από εννέα εκλογικά διαμερίσματα, επτά εκ των οποίων διασχίζει η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, η οποία κι αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα όριο μεταξύ των περισσότερο και λιγότερο εύπορων στρωμάτων που κατοικούν σε αυτή την περιοχή, γι’ αυτό και κάπως διαφορετικά στοιχεία παρατηρούμε στα δυο Ε.Δ. της Οσίας Ξένης που δεν έχουν επαφή με τον βασικό αυτό οδικό άξονα. Η Ε΄ Κοινότητα βρίσκεται μεταξύ του πάρκου του Πεδίου του Άρεως βόρεια και της Καλαμαριάς νότια, καθώς και της θάλασσας δυτικά και της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας (Τούμπα) και της Πυλαίας ανατολικά, με την τελευταία να τη χωρίζει σε μεγάλο βαθμό η περιφερειακή τάφρος.

Πίνακας 80: Αποτελέσματα στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα Γράφημα 70: Ποσοστά των κομμάτων στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα

Βλέπουμε μια κάπως μεγαλύτερη συμμετοχή κι ελάχιστη απόκλιση από τα πανελλαδικά ποσοστά άκυρων και λευκών. Η εικόνα του γραφήματος μοιάζει μ’ αυτήν του αντίστοιχου για την Α΄ Δημοτική Κοινότητα με τη βασική διαφορά ότι η ΝΔ δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι διαφορές των δυο μεγάλων κομμάτων από τα πανελλαδικά ποσοστά τους είναι αντικατοπτρικές με τη μεν Νέα Δημοκρατία να κερδίζει σχεδόν τέσσερις μονάδες και τον δε ΣΥΡΙΖΑ να χάνει σχεδόν το ίδιο ποσοστό, με αποτέλεσμα η μεταξύ τους διαφορά να φθάνει το 16%. Το ΚΙΝΑΛ χάνει δυόμισι μονάδες αλλά διατηρεί την τρίτη θέση. Μια μονάδα παρακάτω βρίσκεται και το ΚΚΕ ενώ η απόκλιση των δύο μεγαλύτερων ακροδεξιών σχηματισμών από τα πανελλαδικά τους ποσοστά είναι ελάχιστη. Έτσι τέταρτο έρχεται το ΜΕΡΑ25 που έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη θετική διαφορά (+1,44%). Θυμίζουμε ότι αυτή τη θέση κατέλαβε το κόμμα του Βαρουφάκη και στην Α΄ Κοινότητα. Η Ένωση Κεντρώων ξεπερνά οριακά την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ την τρίτη μεγαλύτερη θετική διαφορά σημειώνει το κόμμα του Τζήμερου με +0,83%. Πιο χαμηλά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεπερνά το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ, λίγο πεσμένο είναι το κόμμα του Σώρρα κι όπως γενικά στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης η ΟΚΔΕ ξεπερνά το ΕΕΚ που υπερβαίνει με τη σειρά του το Μ-Λ ΚΚΕ.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίας Τριάδος 1 (Ευζώνων)

Το πιο βόρειο και κοντύτερα στο κέντρο της πόλης Ε.Δ. της Ε΄ Κοινότητας. Περικλείεται από τις οδούς: Λυσιμ. Καυταντζόγλου, Βασ. Γεωργίου, Έντισον, Μ. Αλεξάνδρου, Παρασκευοπούλου, Αλεξ. Παπαναστασίου και Στρατού.

Πίνακας 81: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίας Τριάδος 1 (Ευζώνων) Γράφημα 71: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίας Τριάδος 1 (Ευζώνων)

Έχουμε λίγο μικρότερη συμμετοχή από την πανελλαδική κι εκτίναξη της ΝΔ με οκτώ μονάδες παραπάνω από το πανελλαδικό της ποσοστό και εικοσιμία μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος χάνει τεσσεράμισι μονάδες ενώ αρνητικές διαφορές έχουν και τα επόμενα τρία σε πανελλαδική σειρά κόμματα. Το ΚΙΝΑΛ πέφτει σχεδόν τρεις μονάδες, το ΚΚΕ κοντά στις δύο, καταγράφοντας το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό του (3,54%), και η Ελληνική Λύση περίπου μισή. Έρχεται όμως το ΜΕΡΑ25 με τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο στο εκλογικό διαμέρισμα (+0,9%) να καταλάβει την τέταρτη θέση, σχεδόν μια μονάδα πάνω από ΚΚΕ και Βελόπουλο. Παρακάτω έχουμε μικρές αποκλίσεις από τα συνολικά αποτελέσματα στη χώρα μέχρι τη Δημιουργία Ξανά που σημειώνει την τρίτη μεγαλύτερη θετική διαφορά (ακριβώς μισή μονάδα) και φτάνει σε απόσταση αναπνοής δύο ψήφων την Ένωση Κεντρώων που εδώ έχει το δεύτερο χειρότερό της (1,29%). Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει επίσης θετική διαφορά 0,23% και όχι απλώς ξεπερνάει το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ αλλά έχει τις διπλάσιες ψήφους. Μ’ όλα αυτά έχουμε και ακραία αθροίσματα, δηλαδή το δεύτερο υψηλότερο του δικομματισμού (74,94%), το πέμπτο μικρότερο των λοιπών κοινοβουλευτικών κομμάτων (16,44%) και το πέμπτο, επίσης, χαμηλότερο της αναντιπροσώπευτης ψήφου (8,62%). Επιπλέον το συγκεκριμένο εκλογικό διαμέρισμα έχει την πέμπτη μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του Ε.Δ. Γρηγ. Παλαμά στη σύγκριση των συντελεστών συσχέτισης.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίας Τριάδος 2 (Σχολή Τυφλών)

Το επόμενο Ε.Δ. είναι κάπως μακρόστενο κάθετα στην παραλία. Περικλείεται από τις οδούς Παρασκευοπούλου, Αλεξ. Παπαναστασίου, Κρίτωνος, Κωνσταντινουπόλεως, Ξενοφώντος, Δελφών (λιγουλάκι), Κολοκοτρώνη, Βασ. Όλγας (πιο λιγουλάκι), Κακάβου και Μ. Αλεξάνδρου.

Πίνακας 82: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίας Τριάδος 2 (Σχολή Τυφλών) Γράφημα 72: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίας Τριάδος 2 (Σχολή Τυφλών)

Εδώ η συμμετοχή είναι σαφώς μικρότερη της πανελλαδικής. Η διαφορά υπέρ της ΝΔ φθάνει μόνο τις δωδεκάμισι μονάδες καθώς αυτή έχει θετική διαφορά 1,28% κι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνητική 2,67%. Δυο μονάδες κάτω το ΚΙΝΑΛ, μια σχεδόν το ΚΚΕ, ελάχιστη θετική διαφορά για την Ελληνική Λύση. Οπότε κι εδώ το ΜΕΡΑ25 έρχεται τέταρτο καταγράφοντας μεγαλύτερη άνοδο κι από τη Νέα Δημοκρατία (1,67%). Η Ένωση Κεντρώων, αντίθετα με το προηγούμενο εκλογικό διαμέρισμα, καταγράφει +0,92%, κάνοντας την κλασσική ανατροπή σε βάρος της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ +0,74% πάνω είναι κι η Δημιουργία Ξανά. Παρακάτω η Λαϊκή Ενότητα σημειώνοντας το τρίτο υψηλότερο ποσοστό της (0,5%) μένει μόλις μια ψήφο κάτω από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ (μ-λ) ξεπερνά το κόμμα του Σώρρα κι ο Ανεξάρτητος/Μεμονωμένος όλους τους άλλους πολύ μικρούς σχηματισμούς καταγράφοντας το πέμπτο καλύτερο ποσοστό του (0,05%). Κι αυτού του εκλογικού διαμερίσματος η διαφορά των συντελεστών συσχέτισης από τα ακραία Ε.Δ. είναι υπέρ της Μητρόπολης, αλλά στην πράσινη (δεύτερη) κι όχι στη γαλάζια (πρώτη) ζώνη.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αναλήψεως 1 (Φλέμιγκ)

Περνάμε τώρα στην τριάδα των πιο κεντρικών περιοχών της Ε΄ Κοινότητας. Το πρώτο εκλογικό διαμέρισμα της Ανάληψης περικλείεται από τις οδούς Μ. Αλεξάνδρου, Κακάβου, Βασ. Όλγας (ελάχιστα), Κολοκοτρώνη, Δελφών (λιγουλάκι), Ξενοφώντος, Κωνσταντινουπόλεως και Μάρκου Μπότσαρη.

Πίνακας 83: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αναλήψεως 1 (Φλέμιγκ) Γράφημα 73: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αναλήψεως 1 (Φλέμιγκ)

Η συμμετοχή είναι ελαφρά μειωμένη αλλά το ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίων είναι ακριβώς όσο και το πανελλαδικό. Ξαναγυρνάμε σε διψήφια ποσοστά διαφοράς υπέρ της ΝΔ που έχει μιάμιση μονάδα παραπάνω με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μιάμιση μονάδα παρακάτω. ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ έχουν αρνητικές διαφορές, σχεδόν δυόμισι μονάδες το πρώτο ακριβώς μιάμιση το δεύτερο, οπότε η Ελληνική Λύση με μισή μονάδα παραπάνω ξεπερνάει το Κομμουνιστικό Κόμμα. Και πάλι όμως έρχεται το ΜΕΡΑ25 με σχεδόν ολόκληρη μονάδα θετική διαφορά να ξεπεράσει και τα δυο αυτά κόμματα και να βρεθεί στην τέταρτη θέση. Η Πλεύση Ελευθερίας διατηρείται στην όγδοη θέση, ενώ το κόμμα του Τζήμερου έχει κι εδώ υψηλή θετική διαφορά (0,79%). Παρακάτω το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ υπολείπεται όχι μόνο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και της Λαϊκής Ενότητας και το ίδιο παθαίνει κι η Ελλήνων Συνέλευσις από το ΚΚΕ (μ-λ). Σχετικά με τις διαφορές των συντελεστών συσχέτισης του Ε.Δ. με τα αντίστοιχα ακραία κι εδώ είναι μεγάλη υπέρ της Μητρόπολης.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αναλήψεως 2 (Ιερός Ναός)

Ένα επίσης μακρόστενο και σχεδόν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο εκλογικό διαμέρισμα μεταξύ των οδών Μάρκου Μπότσαρη, Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία), Πέτρου Συνδίκα και Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο κέντρο δηλαδή της κεντρικής τριάδας της Ε΄ Κοινότητας.

Πίνακας 84: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αναλήψεως 2 (Ιερός Ναός) Γράφημα 74: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αναλήψεως 2 (Ιερός Ναός)

Η ΝΔ ανεβαίνει κατά μιάμιση μονάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει κατά δύο κι έτσι η μεταξύ τους διαφορά φτάνει τις δώδεκα μονάδες. Τρεις μονάδες παρακάτω είναι το ΚΙΝΑΛ, μισή μόνο το ΚΚΕ χωρίς κανένα από τα δύο να πέσει κάτω από τη θέση που έχει πανελλαδικά. Το ΜΕΡΑ25 με μια μονάδα παραπάνω κατορθώνει να ξεπεράσει το κόμμα του Βελόπουλου. Μισή μονάδα παραπάνω βρίσκονται η Χρυσή Αυγή κι η Πλεύση Ελευθερίας, κοντά στη μία παραπάνω Ένωση Κεντρώων και Δημιουργία Ξανά. Παρακάτω η Λαϊκή Ενότητα ξεπερνά κατά μία ψήφο την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ίδιο ακριβώς κάνει και το ΚΚΕ (μ-λ) στην Ελλήνων Συνέλευσιν. Κι αυτό είναι ένα Ε.Δ. με μεγάλη υπέρ της Μητρόπολης διαφορά στους σχετικούς συντελεστές συσχέτισης.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αναλήψεως 3 (Γεωργίου)

Το πιο νότιο εκλογικό διαμέρισμα της κεντρικής τριάδας είναι κι αυτό σχεδόν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και κείται μεταξύ των οδών Πέτρου Συνδίκα, Κωνσταντίνου Καραμανλή, 25ης Μαρτίου, Μαρίας Κάλλας και Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πίνακας 85: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αναλήψεως 3 (Γεωργίου) Γράφημα 75: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αναλήψεως 3 (Γεωργίου)

Εδώ η συμμετοχή είναι λίγο μεγαλύτερη της πανελλαδικής αλλά αξιοσημείωτο είναι το πόσο κοντά στα πανελλαδικά ποσοστά (ελάχιστα πάνω κι ελάχιστα κάτω) είναι τα ποσοστά των άκυρων και των λευκών και κυρίως ότι το ποσοστό των έγκυρων ψηφοδελτίων ταυτίζεται μέχρι κεραίας με το πανελλαδικό. Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων εκτινάσσεται πάνω από τις δεκαπέντε μονάδες επειδή η ΝΔ βρίσκεται τέσσερις πάνω αλλά, κυρίως, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρεις κάτω. Τρεις μονάδες κάτω είναι και το ΚΙΝΑΛ, μία περίπου το ΚΚΕ και λιγότερο από μισή η Ελληνική Λύση. Έτσι το ΜΕΡΑ25 με δυο μονάδες θετική διαφορά κάνει την υπέρβαση και καταλαμβάνει την τρίτη θέση (κάτι που όπως έχουμε αναφέρει γίνεται άλλες δυο φορές στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης). Μια ακόμα υπέρβαση έχουμε λίγο παρακάτω με τη Δημιουργία Ξανά να ανεβαίνει κατά μία μονάδα και να ξεπερνά την Πλεύση Ελευθερίας (που μένει πίσω, ως συνήθως, από την Ένωση Κεντρώων), φαινόμενο που παρατηρείται άλλη μία φορά όλο κι όλο. Η επόμενη ανατροπή είναι μάλλον συνηθισμένη με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ξεπερνά το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ ενώ κι η ΟΚΔΕ υπερισχύει στα πολύ μικρά κόμματα. Κι εδώ η διαφορά των συντελεστών συσχέτισης είναι σαφέστατα υπέρ του Ε.Δ. Γρηγ. Παλαμά.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Ελευθερίου 1 (Αλατίνη)

Τα δύο Ε.Δ. του Αγίου Ελευθερίου είναι τα πιο νότια κι αυτά που εφάπτονται στην Καλαμαριά. Το πρώτο είναι το πιο εκτεταμένο της Ε΄ Κοινότητας αλλά το δεύτερο σε αριθμό γραμμένων εκλογέων. Περικλείεται από τις οδούς 25ης Μαρτίου, Κ. Καραμανλή, Υψηλάντου, Αλεξ. Παπαναστασίου, Αλατίνη, Κηφισιάς, Αιγαίου και Βασ. Όλγας κι όπως καταλαβαίνουμε είναι ένα από τα τρία Ε.Δ. αυτής της κοινότητας που δεν είναι παραθαλάσσιο.

Πίνακας 86: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Ελευθερίου 1 (Αλατίνη)

Γράφημα 76: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίου Ελευθερίου 1 (Αλατίνη)

Αυτό είναι το εκλογικό διαμέρισμα με τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό γραμμένων εκλογέων ενώ κι η συμμετοχή είναι αισθητά μεγαλύτερη της πανελλαδικής. Βέβαια αυτό που είναι πολύ πιο αισθητά μεγαλύτερο είναι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνά τις είκοσι τρεις εκατοστιαίες μονάδες. Το 48,16% είναι το πέμπτο μεγαλύτερο ποσοστό της ΝΔ σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα κι υπολείπεται μονάχα αποτελεσμάτων σε Ε.Δ. της Α΄ Κοινότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πέφτει κατά σχεδόν επτά μονάδες, ενώ τρεις χάνει το ΚΙΝΑΛ, περίπου μιάμιση το ΚΚΕ κι από μισή σχεδόν η Ελληνική Λύση κι η Χρυσή Αυγή. Οπότε αυτό είναι το τρίτο (και τελευταίο) εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο το ΜΕΡΑ25 με +1,76% διαφορά από το πανελλαδικό ποσοστό του καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Πάνω είναι και τα τρία μικρομεσαία κόμματα με την Ένωση Κεντρώων να ξεπερνά την Πλεύση Ελευθερίας και, κυρίως, τη Δημιουργία Ξανά να σημειώνει το πέμπτο καλύτερο αποτέλεσμά της (1,68%) χωρίς όμως να επιτύχει κάποια προσπέραση. Η μόνη άλλη προσπέραση που γίνεται είναι και πάλι αυτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επί του ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ. Κι ως προς τη διαφορά των συντελεστών συσχέτισης με τα ακραία Ε.Δ. το συγκεκριμένο εκλογικό διαμέρισμα έχει πολύ υψηλή υπέρ της Μητρόπολης, για την ακρίβεια υπολείπεται μόνο τριών Ε.Δ. της Α΄ Κοινότητας.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Ελευθερίου 2 (Ντεπώ)

Το πιο νοτιοδυτικό και μεγαλύτερο σε πληθυσμό Ε.Δ. της Ε΄ Κοινότητας περικλείεται από τις οδούς 25ης Μαρτίου, Βασ. Όλγας, Μητρ. Γρηγορίου Κυδωνιών, Καθηγητού Ρωσσίδου, Θεμιστοκλή Σοφούλη και Αργοναυτών και βέβαια από τη θάλασσα.

Πίνακας 87: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Ελευθερίου 2 (Ντεπώ)

Γράφημα 77: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίου Ελευθερίου 2 (Ντεπώ)

Αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Ε.Δ. σε όλη την περιφέρεια όσον αφορά τον αριθμό των γραμμένων ψηφοφόρων ενώ κι η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη της πανελλαδικής. Η ΝΔ έχει πεντέμισι μονάδες παραπάνω κι ο ΣΥΡΙΖΑ πέντε παρακάτω οπότε η μεταξύ τους διαφορά αγγίζει τις είκοσι μονάδες. Παρακάτω και τα τρία επόμενα (σε πανελλαδικό επίπεδο) κόμματα, δυόμισι μονάδες το ΚΙΝΑΛ, μία το ΚΚΕ, μισή η Ελληνική Λύση. Μιάμιση μονάδα πάνω το ΜΕΡΑ25 που κι εδώ πιάνει την τέταρτη θέση. Η Πλεύση Ελευθερίας κατορθώνει να μείνει πάνω από την Ένωση Κεντρώων ενώ σχεδόν μια μονάδα πάνω είναι η Δημιουργία Ξανά. Κι ως συνήθως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεπερνά το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ. Όπως και τα υπόλοιπα Ε.Δ. της περιοχής κι αυτό κλίνει εμφατικά υπέρ της Μητρόπολης όσον αφορά τη διαφορά των συντελεστών συσχέτισης.

Εκλογικό Διαμέρισμα Οσίας Ξένης 1 (Αλυσίδα)

Ερχόμαστε τώρα στα δύο πιο ανατολικά Ε.Δ. της Ε΄ Κοινότητας, αυτά που δεν έχουν επαφή με τη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, όπως προαναφέραμε, κι ουσιαστικά βρίσκονται κάτω από την Κάτω Τούμπα. Το πρώτο περικλείεται από τις οδούς Δημ. Μητροπούλου, Αλεξ. Παπαναστασίου, Στρατηγού Γενναδίου, Γυμνασιάρχου Μικρού, Αναξιμάνδρου, Αναξιμένους, Αιακού, περιφερειακή τάφρο, Νικ. Πλαστήρα, Ζαφ. Παπαζαφειρίου, Αλκμήνης, Ατρειδών, Αλεξ. Ζουμετίκου, Πατρ. Γρηγορίου Ε΄, Κων. Καραμανλή, Μ. Μπότσαρη, Κωνσταντινουπόλεως.

Πίνακας 88: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Οσίας Ξένης 1 (Αλυσίδα)

Γράφημα 78: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Οσίας Ξένης 1 (Αλυσίδα)

Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είναι εννέα μονάδες, που τη λες και μικρή για την Ε΄ Κοινότητα. Αυτό γίνεται επειδή κι η ΝΔ (όπως και τα τρία επόμενα κόμματα) έχουν ποσοστά χαμηλότερα από το πανελλαδικά τους. Συγκεκριμένα η ΝΔ είναι μια μονάδα κάτω, ο ΣΥΡΙΖΑ μιάμιση, το ΚΙΝΑΛ δύο και το ΚΚΕ μισή. Περισσότερο από μισή μονάδα είναι η Ελληνική Λύση που όμως χάνει για τρεις ψήφους την πέμπτη θέση από το, κατά μία μονάδα ανεβασμένο, ΜΕΡΑ25. Την πιο μεγάλη θετικά διαφορά έχει η Ένωση Κεντρώων (1,31%) που υπερβαίνει την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγράφει το τέταρτο καλύτερο ποσοστό της (0,73%) και ξεπερνά το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ. Παρακάτω το ΚΚΕ (μ-λ) ισοψηφεί με την Ελλήνων Συνέλευσιν και μόλις με μια ψήφο λιγότερη ακολουθεί η ΟΚΔΕ. Τα σχετικά αυξημένα ποσοστά αυτών των κομμάτων οδηγούν στο τρίτο μεγαλύτερο άθροισμα της Άκρας Αριστεράς με 1,18%. Βέβαια κι αυτό το Ε.Δ. δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα αυτής της κοινότητας και κλίνει προς τη Μητρόπολη έναντι του Δενδροποτάμου.

Εκλογικό Διαμέρισμα Οσίας Ξένης 2 (Χαριλάου)

Το τελευταίο εκλογικό διαμέρισμα της Ε΄ Κοινότητας που συνορεύει αρκετά με την Πυλαία περικλείεται από την περιφερειακή τάφρο (ή ρέμα Τούμπας) και τις οδούς Βεργίνας, Αηδονιών, Μιχ. Ψελλού, Αίγλης, Αλεξ. Παπαναστασίου, Υψηλάντου, Κων. Καραμανλή, Πατρ. Γρηγορίου Ε΄, Αλεξ. Ζουμετίκου, Ατρειδών, Αλκμήνης, Ζαφ. Παπαζαφειρίου και Νικ. Πλαστήρα.

Πίνακας 89: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Οσίας Ξένης 2 (Χαριλάου) Γράφημα 79: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Οσίας Ξένης 2 (Χαριλάου)

Έχουμε ιδιαίτερη υψηλότερη από την πανελλαδική συμμετοχή και αρκετά λιγότερα άκυρα. Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων φθάνει τις δεκαέξι και μισή μονάδες καθώς η ΝΔ παίρνει τρεισήμισι μονάδες παραπάνω ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέντε παρακάτω. Δυο μονάδες παρακάτω το ΚΙΝΑΛ, μία το ΚΚΕ, αμετάβλητη η Ελληνική Λύση. Έτσι με +1,65% το ΜΕΡΑ25 ανεβαίνει στην τέταρτη θέση. Μια μονάδα παραπάνω έχουν κι η Ένωση Κεντρώων κι η Δημιουργία Ξανά για την οποία το 1,72% είναι το τρίτο καλύτερο ποσοστό της. Στα πολύ μικρά πάλι η ΟΚΔΕ ξεπερνά όλα τα υπόλοιπα. Κι αυτό είναι ένα Ε.Δ. με μεγάλη διάφορα υπέρ της Μητρόπολης όσον αφορά τους συντελεστές συσχέτισης.

Στη μεγαλύτερη κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης όλα τα εκλογικά διαμερίσματα έχουν μεγάλη ή πολύ μεγάλη διαφορά στους συντελεστές συσχέτισης μεταξύ των ακραίων Ε.Δ. υπέρ του εκλογικού διαμερίσματος Γρηγ. Παλαμά. Αυτό βασικά συμβαίνει επειδή η ΝΔ είναι παντού πρώτη και με διαφορά. Για την ακρίβεια σε οκτώ από τα εννιά εκλογικά διαμερίσματα της Ε΄ Κοινότητας ξεπερνάει το 40% και σε ένα έχει το πέμπτο καλύτερό της. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε όλα πλην ενός τα Ε.Δ. κάτω από το 30%. Και τα τρία επόμενα κόμματα στην πανελλαδική σειρά δεν τα πάνε καλά και τόσο το ΚΚΕ όσο κι η Ελληνική Λύση καταγράφουν σε εκλογικό διαμέρισμα αυτής της κοινότητας το πέμπτο χειρότερό τους. Από την άλλη το ΜΕΡΑ25 το πάει πολύ καλά καθώς σε δύο Ε.Δ. είναι πέμπτο, σε άλλα πέντε τέταρτο και σε δύο τρίτο. Και η Δημιουργία Ξανά ξεχωρίζει καθώς εδώ καταγράφει δύο από τα πέντε υψηλότερα ποσοστά της και σε μια περίπτωση ξεπερνά την Ένωση Κεντρώων. Τέλος κι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεπερνά το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ σε έξι περιπτώσεις και σε μία απ’ αυτές σημειώνει το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό της στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Στο επόμενο, και τελευταίο, μέρος θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα στον Δήμο Καλαμαριάς.

Μοιραστείτε το άρθρο