Βαρβαρότητα δήμου Θεσσαλονίκης: Αστυνομική βία και προσαγωγές 14 ατόμων σε διαμαρτυρία για την κοπή δέντρων στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς! ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ

ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: Ανθή Κ.

Στην κινητοποίηση μελών οικολογικών συλλογικοτήτων για την κοπή  δέντρων στην πλατεία αρχαίας αγοράς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες άσκησαν βία και προσήγαγαν 14 άτομα στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου επί της Αριστοτέλους. Μεταξύ των προσαχθέντων είναι ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης οικολόγος Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ Αλέκος Γεωργόπουλος. “Βάρβαροι” φώναζε ένας εκ των βιαίως προσαχθέντων την ώρα που τον έβαζαν στο περιπολικό.

Σήμερα το πρωί 14 πολίτες, 7 γυναίκες και 7 άνδρες, στην προσπάθεια τους να εμποδίσουν το συνεργείο του δήμου στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς να κόψει 41 από τα 150 δέντρα της πλατείας, προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου για παρακώλυση των εργασιών του συνεργείου του δήμου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των προσχθέντων, οι οποίοι να σημειωθεί δεν αντιστάθηκαν καθόλου στις αστυνομικές δυνάμεις, είναι ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο ομ. Καθηγητής ΑΠΘ Αλέκος Γεωργόπουλος.

“Έχουν επικηρύξει τις λεύκες και σειρά έχουν τα πεύκα” μας δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Αλέκος Γεωργόπουλος, μέλος του δικτύου για Αστικό Πράσινο “Σώστε τα Δέντρα” και ένας εκ των 14 προσαχθέντων. Χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του Δήμου “παράλογη”. “Η κοπή των δέντρων θα στερήσει την τελευταία δροσιά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής και ο τόπος θα βράζει. Το καλοκαίρι οι πολίτες δεν θα έχουν λίγη σκιά για να σταθούν. Σε μία πόλη που ήδη μετράει κάθε χρόνο 245 νεκρούς από τη μόλυνση του περιβάλλοντος”. Όπως σημείωσε ο Α. Γεωργόπουλος, “ο δήμος έχει βάλει στόχο να κόψει 4.000 δέντρα και στη θέση τους φυτεύονται κάτι μικρά φιντάνια, τα οποία για να φτάσουν να προσφέρουν δροσιά θα χρειαστούν χρόνια. Η παράλογη αυτή απόφαση του δήμου που δίνει τα δέντρα βορά στους εργολάβους θα στοιχίσει στους δημότες 6 εκατομμύρια ευρώ”.

Όπως μας ενημέρωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Οικολογία Αλληλεγγύη Μ. Τρεμόπουλος, καταγγέλλει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα και τον Ε. Θεοτοκάτο ‘ότι ζήτησαν από τον εισαγγελέα να μετατρέψει τις προσαγωγές σε συλλήψεις για παράνομη βία!

Οι προασαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

12:30 Μεταγωγή των συλληφθέντων από το Α.Τ. Λευκού Πύργου στο δικαστικό μέγαρο με την αυτόφωρη διαδικασία! “Επικίνδυνα δεν είναι τα δέντρα. Επικίνδυνοι είναι αυτοί και τα ‘όργανά τους”, φώναξε ο Τρεμόπουλος συνοδευόμενος στις κλούβες από αστυνομικούς. Ενώ οι συγκεντρωμένοι αλληλεγγυοι φώναζαν: “Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές”.

Στα δικαστήρια, οι 9 έχουν αφεθεί ελεύθεροι/ες και οι 5 από τους 14, με την επιπλέον κατηγορία της απείθειας παραμένουν κρατούμενοι/ες.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ…

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ και ΒΙΝΤΕΟ


Εικόνα από τα δικαστήρια. Η γελοιότητα της αστυνομικής επιχείρησης με τις 14 συλλήψεις το πρωί της Δευτέρας αποτυπώνεται στις χειροπέδες που φορούν τα συλληφθέντα κατά την μεταφορά και αναμονή στα δικαστήρια.


Συγκέντρωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.


 

Έκτακτα καλέσματα για τους/τις συλληφθέντες/ίσες από τη βίαιη επιχείρηση της αστυνομίας σε βάρος διαμαρτυρόμενων για την κοπή δέντρων στην Αριστοτέλους

Μοιραστείτε το άρθρο