Ερίζουν για τον μεγάλο αριθμό νεκρών… του αντιπάλου στη μάχη της Μπαχμούτ

382Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Εκατοντάδες είναι καθημερινά οι απώλειες των ουκρανικών και των ρωσικών δυνάμεων στην πυρίκαυστο ζώνη της Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις στερούνται των αναγκαίων πυρομαχικών και ζητάνε από την Γερμανία να επισπεύσει τις σχετικές παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας.

Αμφότερες οι εμπόλεμες πλευρές στην ουκρανική σύγκρουση υποστηρίζουν ότι ο εχθρός έχει πολύ μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό στις σφοδρές μάχες που διεξάγονται για τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί και ελέγχουν τη μισή πόλη από την ανατολική πλευρά και ο μικρός ποταμός που τη διαχέει αποτελεί τη νέα γραμμή του μετώπου.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού είπε ότι 221 στρατιώτες των ρωσικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί και 300 τραυματιστεί στη μάχη της Μπαχμούτ. Όπως και ότι απέκρουσαν 92 επιθέσεις των Ρώσων. Από την άλλη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κοινοποιούσε ότι 210 ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου Ντονέστκ.

Η Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 48 επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Συγκεκριμένα σε 15 πόλεις και χωριά, όπως στην Κοστιαντίνιβκα και Αβντίιβκα, ενώ έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις Κρασνογκορόβκα.

Οι συνεχιζόμενες εδώ και πάνω από ένα χρόνο συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν φέρει τις ουκρανικές δυνάμεις να στερούνται αναγκαίων πυρομαχικών, κάτι που αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ουκρανία, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild. Παρότρυνε δε την Γερμανία να επιταχύνει τις παραδόσεις πυρομαχικών και να αρχίσει την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων σε δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Σε μιά περίεργη δήλωση προέβη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας σε φόρουμ στην Μόσχα για τις «πρακτικές και τεχνολογικές πτυχές της πληροφορίας και του γνωστικού πολέμου στη σύγχρονη πραγματικότητα». Κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν μπορεί να αντιγράψει τη σταλινική προσέγγιση της δημιουργίας ενός σύγχρονου ισοδύναμου με το Σοβιετικό Γραφείο Πληροφοριών για τον κεντρικό έλεγχο του εσωτερικού χώρου πληροφοριών της Ρωσίας λόγω των συγκρούσεων στον «εσωτερικό κύκλο του Κρεμλίνου».

Μια άλλη περίεργη δήλωση έρχεται από τον επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής οργάνωσης μισθοφόρων Βάγκνερ Γεβγένι Πριγκοζίν, οι δυνάμεις του οποίου πολεμάνε στην Μπαχμούτ. Με πολεμική εμφάνιση και απευθυνόμενος στην κάμερα από άγνωστη τοποθεσία όπου ακούγονταν πυροβολισμοί, είπε ότι αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία της… Ουκρανίας το 2024. Ανέφερε δε ότι αν νικήσει τον σημερινό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τον προκάτοχό του Πέτρο Ποροσένκο, «τότε όλα θα πάνε καλά» και «δεν θα χρειαστούν πυρομαχικά». Ίσως αναφερόταν, με αυτόν τον τρόπο, στις ελλείψεις που έχουν οι δυνάμεις του και δεν προμηθεύονται τις κατάλληλες ποσότητες από το ρωσικό στρατό..

Μοιραστείτε το άρθρο