Σινορωσική σύμπραξη έναντι των αμερικανικών κομπασμών με τους ανατολικοευρωπαίους

364Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Από την Βαρσοβία και τη σύνοδο εννέα ανατολικοευρωπαϊκών κρατών ο αμερικανός πρόεδρος διακήρυξε ότι η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αποτελεί τη μεθόριο της Δυτικής ασφάλειας. Αντίθετα στην Μόσχα διακηρύχθηκε η σινορωσική σύμπραξη και συνεργασία ως σταθεροποιητικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή –αντίρροπος δύναμη στους Δυτικούς.

Στον έναν χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε στην Ανατολική Ευρώπη, στέλνοντας μηνύματα στήριξης της Ουκρανίας αλλά και συνέχισης της αντιπαράθεσης με την Ρωσία. Άκρως συμβολική η κίνησή του να μεταβεί στο Κίεβο και μετά την Βαρσοβία.

Μάλιστα, στην πολωνική πρωτεύουσα συμμετείχε σήμερα στη σύνοδο κορυφής των «9 του Βουκουρεστίου» -τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης που σήμερα αποτελούν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τη ζώνη πέριξ της Ρωσίας. Αυτό φρόντισε να δείξει και να τονίσει ο αμερικανός πρόεδρος λέγοντας ότι: «Εσείς είστε η μεθόριος της συλλογικής άμυνάς μας» και υποσχόμενος ότι: «Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κυριολεκτικά κάθε ίντσα ΝΑΤΟϊκής επικράτειας». Επίσης, ο Μπάϊντεν χαρακτήρισε την απόφαση Πούτιν για αναστολή στη ρωσική συμμετοχή στη συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών όπλων NEW START ως «μεγάλο λάθος».

Στην άλλη πλευρά της ανατολικής Ευρώπης, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόταν τον ανώτατο κινέζο διπλωμάτη Γουάνγκ Γί, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το Πεκίνο αναλαμβάνει ειρηνευτική πρωτοβουλία. Ρωσία και Κίνα δείχνουν την αντισυσπείρωση και ενίσχυση της σινορωσικής συνεννόησης έναντι των ΗΠΑ, της Δύσης και του ΝΑΤΟ.

Εξ ου και οι δηλώσεις τους που τονίζουν τον σταθεροποιητικό τους παράγοντα στη διεθνή σκηνή έναντι των Δυτικών. Ο μεν ρώσος πρόεδρος είπε ότι: «Οι διεθνείς σχέσεις είναι σήμερα περίπλοκες . Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης». «Αγγίζουμε νέους ορίζοντες», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του και πρόσθεσε πως περιμένει να επισκεφθεί τη Ρωσία ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινιπίνγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει την άνοιξη.

Από την πλευρά του, ο Γουάνγκ Γι εξέφρασε τη βούληση του Πεκίνου να «ενισχύσει τη στρατηγική σύμπραξη και κάθε συνεργασία» με τη Μόσχα, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση των δηλώσεών του. Οι σινορωσικές σχέσεις «δεν στρέφονται εναντίον των τρίτων χωρών και αντιστέκονται στις πιέσεις τους», υπογράμμισε.

«Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται με τρόπο ασφαλή και δυναμικό. Και παρά τις ισχυρές αναταράξεις στη διεθνή σκηνή, εμείς επιδεικνύουμε ενότητα, βούληση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα ο ένας του άλλου», δήλωσε και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στη συνάντησή τους που προηγήθηκε. Η δε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως η επίσκεψη Γουάνγκ ανέδειξε την κοινή οπτική Ρωσίας και Κίνας σε πολλά παγκόσμια ζητήματα. «Καλωσορίζουμε την ετοιμότητα της Κίνας να παίξει ένα θετικό ρόλο στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης.

Αργότερα σήμερα το βράδυ η Ζαχάροβα διευκρίνιζε ότι: «Παρατηρούμε δηλώσεις ορισμένων Δυτικών πολιτικών και ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης αναφορικά με κάποιου είδους «κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο». Ως συνήθως, διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα». «Οι Κινέζοι εταίροι μας μάς ενημέρωσαν για τις απόψεις τους σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης καθώς και για την προσέγγισή τους για μια πολιτική διευθέτηση. Δεν υπήρξε καμία συζήτηση κάποιου ξεχωριστού σχεδίου».

Την ενίσχυση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου και την μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος, με αφορμή την αυριανή γιορτή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Σε διάγγελμά του για την «Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας» στο στάδιο Λουζνίκι παρουσία 80.000 θεατών, ο Πούτιν δήλωσε ότι φέτος θα αναπτυχθούν τα πρώτα συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων αέρος-εδάφους Kinzhal και θα ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων Zircon», είπε.

Στα μέτωπα… Ο ρωσικός στρατός κατάφερε να διαρρήξει τις γραμμές άμυνας κοντά στην πόλη Κρεμίνα στο βορειοδυτικό άκρο του Λουγκάνσκ στα ανατολικά, πριν οι ουκρανικές δυνάμεις τον απωθήσουν και χάσουν τον βαρύ οπλισμό τους, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Λογκάνσκ, Σεργκέι Χαϊντάι που μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση.

Μοιραστείτε το άρθρο