Εκδήλωση-συζήτηση «Το απεργιακό κύμα στη Μεγάλη Βρετανία», Παρασκευή 24/2 στις 19:30 στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 7:30 μ.μ. φιλοξενούμε τον Μάνθο Ταβουλάρη, εργαζόμενο στην Amazon της Μεγάλης Βρετανίας, για τις μεγάλες απεργίες εκεί.

Εδώ και πολλούς μήνες η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Από τη μια πλευρά ο αστικός κόσμος συγκλονίζεται από μια παρατεταμένη πολιτική κρίση, την οποία πυροδότησαν οι οικονομικές διαδικασίας της ολοκλήρωσης του Brexit, η οικονομικές συνέπειες που επέφερε το λοκντάουν για τον COVID, η άρνηση της κυβέρνησης των Τόρις να ενισχύσουν τη δημόσια υγεία για να σωθούν άνθρωποι, καθώς και οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Και, όπως τόσες έχει συμβεί σε όλο τον κόσμο, τις συνέπειες αυτής της πολύπλευρης κρίσης, η βρετανική άρχουσα τάξη προσπαθεί να τις φορτώσει στις πλάτες των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων, το βιωτικό επίπεδο των οποίων κατρακυλάει στα όρια της εξαθλίωσης.

Από την άλλη πλευρά όμως διαμορφώνεται -με πολύ κόπο, δυσκολίες και αντιφάσεις- μια απάντηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους και, κυρίως, από τη βάση της εργατικής τάξης, που προσπαθεί να οργανωθεί, να συγκροτήσει συνδικαλιστικές συλλογικότητες και να αγωνιστεί: να απεργήσει διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, για να σωθεί από την εξαθλίωση και κατάργηση των αντισυνδικαλιστικών νόμων, οι οποίοι επιβλήθηκαν την εποχή της Θάτσερ, τσακίζοντας τότε κάθε εργατική αντίσταση. Σήμερα, για πρώτη φορά από την εποχή εκείνη, την ιστορική ήττα της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων τη δεκαετία του ’80, μια νέα εργατική τάξη αρχίζει να κινητοποιείται μαζικά και να διαμορφώνει τις δυνατότητες μιας ουσιαστικής μετατόπισης του ταξικού συσχετισμού δύναμης, αυτή τη φορά υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης και ολόκληρης της κοινωνίας.

Εργατική Λέσχη Καλλιθέας

Μοιραστείτε το άρθρο