Διχασμός των κρατών μελών της ΕΕ για διατίμηση στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

198Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες διατυπώνουν ανοιχτά τις διαφωνίες τους για την επιβολή ενός πλαφόν στο εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο, κρίνοντας ότι είναι «μία τέλεια καταιγίδα εναντίον μας». Την ίδια ώρα, επιτυχίες σημειώνουν οι ουκρανικές δυνάμεις σε αιφνιδιαστική αντεπίθεση στα ανατολικά (Χάρκοβο) και ενώ μαινόταν επιχειρήσεις τους στα νότια (Χερσώνα). Προς αντιμετώπισή τους οι ρωσικές δυνάμεις στέλνουν στρατιωτικές ενισχύσεις με βαριά όπλα.

Οι υπουργοί των 27 της ΕΕ δεν συμφώνησαν σήμερα στην επιβολή διατίμησης στην τιμή του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου, όπως είχε προτείνει η εκ των σκληρών στις Βρυξέλες πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊνεν. Οι διαφωνίες ήταν ουκ ολίγες και από πολλές χώρες. Όπως η Γερμανία η οποία δεν τάσσεται υπέρ του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου επειδή ορισμένες χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές τις προμήθειες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Αυτές οι χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται γεγονός που τις αναγκάζει να χρησιμοποιούν αυτό το αέριο». Η Αυστρία, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Μόσχα, επίσης δεν υποστηρίζει την πρόταση για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, δήλωσε η αυστριακή υπουργός Ενέργειας Λεονόρε Γκεβεσλερ.

«Είναι μια τέλεια καταιγίδα εναντίον των πολιτών και των εταιρειών μας», είπε ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι, του οποίου η χώρα είναι στους διαφωνούντες, όπως και η Πολωνία, η Ελλάδα κ.α. Ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέρ του πλαφόν τάχθηκαν 10 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Συμφωνήθηκε πάντως να χορηγηθεί στο Κίεβο δάνειο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία βασικών υποδομών της Ουκρανίας, όπως νοσοκομεία, σχολεία που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο.

Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον επισήμανε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως όπλο για να τροφοδοτήσει την ενεργειακή κρίση τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης για να αποδυναμώσει τις οικονομίες μας και να διχάσει πολιτικά την ΕΕ. Πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι οι προσπάθειές της θα αποτύχουν».

Οι ρώσοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προειδοποιήσεις τους προς τους Ευρωπαίους, πως τα σχέδια να προσπαθήσει να επιβληθεί πλαφόν στο φυσικό αέριο που τους προμηθεύει η Ρωσία θα αποτύχουν και θα οδηγήσουν τελικά στην αστάθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. «Η Δύση στο σύνολό της δεν καταλαβαίνει: η επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές των ρωσικών ενεργειακών πόρων θα οδηγήσει σε ένα ολισθηρό έδαφος κάτω από τα ίδια της τα πόδια», είπε η εκπρόσωπός του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν δήλωσε σήμερα πως τα σχέδια της Δύσης θα αποτύχουν και πως οι τιμές θα εκτοξευθούν πολύ πέρα από το τεχνητά επιχειρούμενο ανώτατο όριο τιμής. «Αυτό που κρατικοί αξιωματούχοι της G7 αποκαλούν ‘οροφή’ τιμής θα γίνει ‘πάτωμα’ τιμής», έγραψε στο Telegram. «Η παγκόσμια αγορά δεν περιορίζεται σε επτά χώρες».

Οι Αμερικανοί δεν χάνουν την ευκαιρία να διακηρύττουν τις επιδιώξεις τους. Όπως εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η Ευρώπη έχει την «ευκαιρία» να απεξαρτηθεί εντελώς από την ενέργεια της Ρωσίας,. «Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία να γλιτώσουν μια και καλή από αυτή την εξάρτηση από τη Ρωσία, να γλιτώσουν από αυτή την εξουσία που ασκεί η Ρωσία στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας την ενέργεια ως όπλο», τόνισε ο Μπλίνκεν προτού αναχωρήσει από την Πολωνία, μία μέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο.

Την .ίδια ώρα στα ουκρανικά μέτωπα… Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε περισσότερες από 30 κοινότητες στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στο πλαίσιο της αιφνιδιαστικής αντεπίθεσης που έχει εξαπολύσει κατά των ρώσων εισβολέων, δήλωσε απόψε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.  Ο ίδιος υποστήριξε πως ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει εδάφη συνολικής έκτασης 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την αρχή του μήνα.

Κι αυτά ενώ η ουκρανική αντεπίθεση εκδηλωνόταν εδώ και μέρες στα νότια, ενώ στην περιοχή του Χαρκόβου οι Ρώσοι χτυπούσαν συνεχώς. Η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων  στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν «πολύ αιφνιδιαστική και ταχεία» και οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν αρκετούς οικισμούς, δήλωσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ο διορισθείς διοικητής στα τμήματα της περιοχής που βρίσκονται υπό των έλεγχο των Ρώσων Βιτάλι Γκάντσεφ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις καταγράφουν κάποιες επιτυχίες στις επιχειρήσεις τους στο Χάρκοβο και στη Χερσώνα. «Βλέπουμε επιτυχίες στη Χερσώνα τώρα, βλέπουμε κάποιες επιτυχίες στο Χάρκοβο και άρα αυτό είναι πολύ, πολύ ενθαρρυντικό», είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου με τον τσέχο ομόλογό του στην Πράγα.

Η γρήγορη ανάκτηση εδαφών από τις ουκρανικές δυνάμεις στο Χάρκοβο έπιασε εξαπίνης τη Ρωσία και η αντεπίθεση αυτή απειλεί έναν σημαντικό κόμβο ανεφοδιασμού που χρησιμοποιεί η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές. Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στις επιμελητειακές υποδομές και τους διαδρόμους ανεφοδιασμού της Ρωσίας. «Προωθούμε τον στρατό μας σε όλες τις κατευθύνσεις, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη. Χρησιμοποιούμε την τακτική των χιλίων πληγμάτων. Το Χάρκοβο, η Χερσώνα, η Μελιτόπολη, καθώς επίσης το Ντονέτσκ και το Λογκχάνσκ, είναι προτεραιότητες», τόνισε.

Στον απόηχο των εδαφικών κερδών του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά της χώρας, ο ρωσικός στρατός απαντά στέλνοντας στρατιωτικές ενισχύσεις με τεθωρακισμένα, φορτηγά και βαριά όπλα στο Χάρκοβο, όπου οι μάχες να μαίνονται στα περίχωρα της πόλης. Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και μεταδόθηκαν από ειδησεογραφικά πρακτορεία, πολλά στρατιωτικά φορτηγά ρυμουλκούν βαριά όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα. «Σκληρές μάχες» βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από την πόλη Μπαλάκλια, όπως και στην περιοχή Σεφτσένκοβε, μεταδίδεται και γνωστοποιείται ότι «έφεδροι από τη Ρωσία έχουν σταλεί εκεί, τα στρατεύματά μας αντεπιτίθενται»

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προειδοποίησε σήμερα ότι η κατάσταση στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ, όπου ζουν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής και απειλεί «την ασφάλεια της λειτουργίας» του εργοστασίου. Λόγω των βομβαρδισμών, έχει προκληθεί μπλακ-άουτ στο Ενερχοντάρ, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι. «Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι ζητά «να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη ζώνη αυτή». «Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και θα επιτραπεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Ενερχοντάρ και στον πυρηνικό σταθμό».

Μοιραστείτε το άρθρο