Παίζουν με τη φωτιά… του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

169Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ουκρανοί και Ρώσοι αλληλοκατηγορούνται για τα πυρά σε εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου Energodar. Το Κίεβο ζητάει την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής. Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον δίνει νέα οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία 3 δισ. δολαρίων και η διάσκεψη δωρητών στην Κοπεγχάγη συγκεντρώνει 3 δισ. δολάρια.

Αντικρουόμενες πληροφορίες και αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε  Ουκρανούς και Ρώσους σχετικά με τους βομβαρδισμούς στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στην Ζαπορίζια, το οποίο ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις ενώ το προσωπικό του εργοστασίου είναι Ουκρανοί, οι οποίοι κατηγορούν τους Ρώσους ότι χρησιμοποιούν τον σταθμό ως εφαλτήριο επιθέσεων. Η ουκρανική κρατική εταιρεία διαχείρισης των πυρηνικών σταθμών Energoatom ανέφερε ότι δέχθηκε πυρά δέκα φορές από τις ρωσικές δυνάμεις σήμερα και πέραν αυτών τις προηγούμενες μέρες. Ενώ το ρωσικό πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι οι τοπικές ρωσικές αρχές στην Ζαπορίζια ανέφεραν ότι το πυρηνικό εργοστάσιο χτυπήθηκε από ουκρανικές δυνάμεις.

Την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων που ελέγχουν τον πυρηνικό σταθμό, ζήτησε ο ουκρανός πρόεδρος στο καθιερωμένο βραδινό μήνυμά του, λέγοντας ότι: Κανένας άλλος δε έχει χρησιμοποιήσει έναν πυρηνικό σταθμό τόσο ανοιχτά για να απειλήσει τον κόσμο ολόκληρο. Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για πιθανή τραγωδία. Από κοντά και οι υποστηρικτές του Αμερικανοί (οι οποίοι μη ξεχνάμε είναι οι πρώτοι που έριξαν ατομικές βόμβες κατά μιάς άλλης χώρας). Διά στόματος του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ζητήθηκε να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στον πυρηνικό σταθμό του Enerhodar στην Ζαπορίζια, υποστηρίζοντας την ουκρανική πρόταση για αποσρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από το πυρηνικό σταθμό.

Από κοντά και ο γγ του ΟΗΕ που ζήτησε την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι η συνέχιση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή. «Δυστυχώς, αντί για αποκλιμάκωση, έχουν αναφερθεί ακόμη πιο ανησυχητικά περιστατικά τις τελευταίες ημέρες, περιστατικά τα οποία αν συνεχιστούν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφή», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ουκρανούς για τις επιθέσεις κατά του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια. Σύμφωνα με τον ρώσο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ Βασίλ Νεμπένζια: Οι ουκρανικές εγκληματικές επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ωθούν τον κόσμο στο χείλος της καταστροφής,… πέραν των συνόρων της Ουκρανίας, παρόμοιας με του Τσερνόμπιλ.

Ποσό 1,5 δισ. ευρώ για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων συγκεντρώθηκε σε διεθνή διάσκεψη 26 χωρών στην Κοπεγχάγη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δανός υπουργός Άμυνας. «Όλα τα συμμετέχοντα έθνη έχουν υποσχεθεί υποστήριξη, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αποναρκοθέτηση, ορισμένες συγκεκριμένες δωρεές».

Επίσης, η Ουκρανία αναμένει εντός του Αυγούστου να λάβει από τις ΗΠΑ οικονομική βοήθεια ύψους 3 δις. δολαρίων και μια επιπλέον δόση 1,5 δις. δολαρίων τον Σεπτέμβριο, μέρος των 7,5 δις. δολαρίων που οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Οικονομικών.

Μοιραστείτε το άρθρο