Ο Ζελένσκι υπόσχεται ενέργεια στους Ευρωπαίους και οι Ρώσοι χτυπούν ουκρανικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

155Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι εμπόλεμοι στην Ουκρανία ερίζουν για τα περί ουκρανικής αντεπίθεσης στο νότο και την περιοχή της Χερσώνας. «Ουκροναζί» αποκαλούν τους Ουκρανούς που μάχονται οι ρώσοι αυτονομιστές. Ο Πούτιν πίσω από την κυβερνητική κρίση στην Ιταλία;
«Φρίκη, αίμα και ντροπή» έγραψε για τον πόλεμο στην Ουκρανία ρωσίδα δημοσιογράφος και… καταδικάστηκε στην Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσουν μαζικά στρατεύματα σε τρείς περιοχές της νότιας Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Ολεξίι Αρέστοβιτς: «Οι Ρώσοι στέλνουν στρατό στην Μελιτόπολη, την Ζαπορίζια και την Χερσώνα, σηματοδοτώντας αλλαγή στην τακτική τους σε στρατηγική άμυνας από επίθεσης». Ανέφερε δε ότι προχωρούν σε πλήγματα για να μειώσουν τη δυνατότητα των ουκρανικών στρατευμάτων να αντεπιτεθούν.

Οι Ρώσοι διαψεύδουν τα περί ουκρανικών αντεπιθέσεων στο νότο. Ο διορισμένος αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης στην Χερσώνα δήλωσε ότι «όλες οι ιστορίες περί επιτυχημένων αντεπιθέσεων των ‘ουκροναζί’ στην περιοχή της Χερσώνας είναι τελείως ψέματα».

Ο ουκρανός πρόεδρος σχολίασε την καταστροφή τμήματος της γέφυρας Αντονίφσκι στην περιοχή της Χερσώνας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και ο ουκρανικός στρατός επιδιώκει να ανακαταλάβει. «Όλες οι γέφυρες θα ξαναχτιστούν, αλλά από εμάς», είπε και εξήγησε ότι η συγκεκριμένη γέφυρα έχει στρατηγική σημασία για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων.

Η Χερσώνα είναι ευάλωτη, δεδομένου ότι χωρίζεται από την υπόλοιπη ελεγχόμενη από τη Ρωσία νότια Ουκρανία από τον ποταμό Ντνίπρο. Επομένως η Ρωσία χρειάζεται μια σειρά από βασικές γέφυρες για να διατηρήσει τον ανεφοδιασμό των δυνάμεών της και αυτός είναι ο λόγος που η Ουκρανία τις χτυπά.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε μια σχολή αεροπορίας στην κεντρική ουκρανική πόλη Κροπιβνίτσκιι, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Ενώ 25 πυραυλικά πλήγματα δέχθηκε η περιοχή βορείως του Κιέβου, αλλά και του Χαρκόβου ή το Τορέτσκ στο Ντονέτσκ.

Ο ρωσικός στρατός ήλεγξε τον δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας, το λιγνιτικό εργοστάσιο Βουρλεχίρσκ. «Εξασφάλισαν ένα μικροσκοπικό τακτικό πλεονέκτημα, κατέλαβαν το Βουρλεχίρσκ», είπε ο Αρέστοβιτς.

Μια εξέλιξη που σημειώνεται την ώρα που ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει τη στήριξη της ΕΕ υπόσχεται να τη βοηθήσει να αντισταθεί στη ρωσική ενεργειακή πίεση, εξάγοντας προς αυτή ενέργεια. «Θα αυξήσουμε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Ο πόλεμος με αυτήν τη μορφή δεν μπορεί να κερδηθεί. Η τρέχουσα στρατηγική του ΝΑΤΟ  να προμηθεύει όπλα και εκπαίδευση στην Ουκρανία έχει δείξει έως τώρα ότι δεν θα οδηγήσει στην επιτυχία», δήλωσε ο Όρμπαν.

Ρωσική παρέμβαση στην κυβερνητική κρίση της Ιταλίας βλέπει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, η οποία αποκαλύπτει απόπειρα της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει την ιταλική κυβέρνηση με πιθανή εμπλοκή του κόμματος του Ματέο Σαλβίνι. Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία και έγγραφα από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι  ενδιαφέρονταν αν το κόμμα του Σαλβίνι ήταν πρόθυμο να αποσύρει την αντιπροσωπεία των υπουργών από την κυβέρνηση Ντράγκι για να την ρίξει. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο Σαλβίνι έκανε λόγο για «ανοησίες», αλλά είπε κιόλας ότι: πρέπει να κάνουμε διάλογο με τον Πούτιν. Όπως είπε: το κόμμα του είναι φιλοευρωπαϊκό και υπέρ του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό «δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε καλές σχέσεις με τον Πούτιν.

Η πρώην δημοσιογράφος της κρατικής ρωσικής τηλεόρασης Μαρίνα Οφσιανίκοβα κρίθηκε ένοχη για δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες καταδίκαζε τις ρωσικές πολεμικές ενέργειες στην Ουκρανία.  Της επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ρούβλια. Στο δικαστήριο, περιέγραψε τον πόλεμο ως «φρίκη, αίμα και ντροπή» και επέμεινε «ο σκοπός της δίκης είναι να εκφοβίσει όλους τους ανθρώπους που αντιτίθενται στον πόλεμο».

Μοιραστείτε το άρθρο