Συζήτηση για την αυτοδιαχείριση σε όλα τα πεδία της ζωής – 9ο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας

Η αυτοδιαχείριση, όχι μόνο της εργασίας αλλά σε όλα τα πεδία της ζωής, δεν είναι «εναλλακτική» αλλά ανάγκη η κοινωνία να αλλάξει σχετικά με τον τρόπο και τις σχέσεις παραγωγής. Αυτό τονίστηκε στην εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του 9ου Δεκαήμερου Αγώνα και Ελευθερίας, στο δάσος των Σκουριών, στο οποίο καλεί η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού-χαλκού.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα των εργατών της ΒΙΟΜΕ που κατέλαβαν το εργοστάσιο όταν η εταιρία στην οποία δούλευαν πτώχευσε, και αποφάσισαν να το λειτουργήσουν μόνοι τους, χωρίς αφεντικά, αλλάζοντας παράλληλα, τόσο την παραγωγή, παράγοντας φυσικά καθαριστικά, όσο τις σχέσεις μεταξύ τους αλλά και με όλη την κοινωνία, για αλληλεγγύη και κοινωνικό έλεγχο.

Μέλος της συνέλευσης των εργατών της ΒΙΟΜΕ τόνισε ότι αυτό που επιτάσσει η ανάγκη είναι να αλλάξει ο τρόπος που εργαζόμαστε, λειτουργούμε κοινωνικά και συλλογικά, με στόχο μια κοινωνία όπου θα αποφασίζουμε εμείς για εμάς, με βάση τις ανάγκες μας, απαλλαγμένοι από αυτούς που αποφασίζουν εξ’ ονόματός μας με βάση τα συμφέροντά τους. Στη διάρκεια της παρέμβασης, αναδείχτηκε επίσης η σημασία της ισότιμης συμμετοχής στα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα

Ο αναρχικός φούρνος του Παρισιού

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης, ο αναρχικός φούρνος του Παρισιού, ένας αυτοδιαχειριζόμενος φούρνος τον οποίο δημιούργησαν αναρχικοί το 2010. Ονομάζεται «Η κατάκτηση του ψωμιού» εμπνευσμένο από το ομότιτλο βιβλίο του Πιοτρ Κροπότκιν, και  λειτουργεί στο προάστιο Μοντρέιγ, στα ανατολικά της μεγαλούπολης. Εκτός από αρτοσκευάσματα, ο φούρνος προσφέρει ζαπατιστικό καφέ, ενώ υπάρχουν έντυπα και ενημερωτικό υλικό για την αναρχία.

Από την πρώτη στιγμή, η συνέλευση των εργαζόμενων αποφάσισε ότι θα υπάρχει ο ίδιος μισθός για όλους, σπάζοντας τον κύκλο της ανισότητας αλλά και τον τραμπουκισμό που επικρατούσε στους χώρους εστίασης και ζαχαροπλαστικής, με συχνά φαινόμενα βιαιοπραγιών σε βάρος των εργαζόμενων στην κουζίνα από τους σεφ. Αυτή τη στιγμή, στη συνέλευση του φούρνου συμμετέχουν 10 άτομα, που εργάζονται, ενώ με συλλογική απόφαση δίνεται έμφαση στην απασχόληση μεταναστών, νέων από τα φτωχοποιημένα προάστια του Παρισιού και ευάλωτων προσώπων. Παράλληλα, στο εγχείρημα μαθητεύουν ανά περίοδο 2 τελειόφοιτοι τεχνικών σχολών ζαχαροπλαστικής που συμμετέχουν στις συνελεύσεις για την παραγωγή και τη διαχείριση του φούρνου, στους οποίους προσφέρεται ενημερωτικό υλικό και πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους ως εργαζόμενων στη γαστρονομική βιομηχανία.

Αυτοδιαχείριση στην υγεία

Μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην εκδήλωση, παρουσίασαν τη δράση των αυτοδιαχειριζόμενων δομών υγείας. Σημαντικές παράμετροι στη δράση και λειτουργία αποτελούν όπως σημείωσαν, το σπάσιμο του εξουσιαστικού ρόλου του επιστήμονα υγείας απέναντι σε έναν “ασθενή” αλλά και απέναντι στους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, μέσα από μια συλλογική διαδικασία  προσέγγισης που περιλαμβάνει και τον ωφελούμενο, ενώ ξεπερνά τα όρια της κλασικής ιατρικής και δεν επικεντρώνει μόνο στο σύμπτωμα αλλά επίσης στους κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία.

Παρουσιάστηκαν επίσης, ποικίλα μοντέλα λειτουργίας των αυτοδιαχειριζόμενων δομών υγείας, από αυτές όπου υγειονομικοί και ενεργοί πολίτες συμμετέχουν στη βάση του εθελοντισμού αλλά και άλλες, παραδείγματα σε Γερμανία και Γαλλία, όπου αυτοδιαχειριζόμενες δομές αντλούν πόρους από την κοινωνική και ιδιωτική ασφάλιση.

Επισημάνθηκε τόσο από ομιλητές όσο και από άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση ότι το θέμα  αυτοδιαχείριση στην υγεία αρχίζει από τη διαπίστωση ότι όπως είναι δομημένος ο τομέας και τα συστήματα της υγείας, δεν αποφασίζουμε εμείς για την υγεία μας αλλά ένα ένα σύστημα επιστήμης, μηχανισμών εξουσίας και εταιριών και για το λόγο αυτό, είναι καίριες οι προτάσεις “από τα κάτω”. Και σημειώθηκε, ότι η λειτουργία αυτοδιαχειριζόμενων δομών υγείας αλλά και στην παιδεία δημιουργεί σημαντικά ρήγματα στο σύστημα.

Μοιραστείτε το άρθρο