«Η ειρήνη στην Ουκρανία θα επιτευχθεί με τους όρους της Ρωσίας»

146Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ρώσος πρόεδρος διαβεβαιώνει για την τήρηση των υποχρεώσεων της Ρωσίας στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και αμέσως παρατηρήθηκαν ροές φυσικού αερίου στον αγωγό Nordstream. Προηγουμένως γινόταν γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται στα κράτη μέλη την χαλάρωση κάποιων κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες ώστε να μην εμποδίζεται ο εφοδιασμός και επισιτισμός. Επί τάπητος όλα τα περιφερειακά ζητήματα στην τριμερή συνάντηση στην Τεχεράνη των ηγετών Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας. Για βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία αναφέρονται οι Ρώσοι.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμλιτρι Μεντβέντεφ… ξαναχτύπησε με σκληρές δηλώσεις, κάτι που κάνει εδώ και καιρό στη διάρκεια του σχεδόν πεντάμηνου πολέμου. Σε νέες δηλώσεις του εξέπεμψε το μήνυμα της Μόσχας ότι θα κάνει το παν δυνατόν ώστε να επικρατήσει. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία θα πετύχει όλους τους στόχους της. Θα υπάρξει ειρήνη, σύμφωνα με τους όρους μας».

Προχώρησε μάλιστα σε νέες απειλές εναντίον των ΗΠΑ  λέγοντας ότι «τα  όπλα που στέλνει η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία καταλήγουν στα χέρια εγκληματιών σε όλο τον κόσμο και αυτή η συνωμοσία πρέπει να  ερευνηθεί». Σε άρθρο του στην πλατφόρμα Telegram ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λέει μάλιστα πώς δεν αποκλείει «αργότερα, μαζί με υπεύθυνες χώρες, να πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ειδικού μηχανισμού για τη διερεύνηση αυτού του σχεδίου των όπλων. Ή, ίσως, να σκεφτούμε τη συγκρότηση ενός ειδικού διεθνούς φορέα για την κατάσχεση των  αμερικανικών δώρων, που κυκλοφορούν εδώ κι εκεί». Έκανε δε σύγκριση με το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, εγκαταλείφθηκε εκεί στρατιωτικός εξοπλισμός αξίας 85 δισ. δολαρίων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται ένα νέο Αφγανιστάν, στο οποίο  η σημερινή Ουκρανία μετατρέπεται γρήγορα. Η χοάνη των κλεφτών ρουφάει όλο και πιο ακριβά όπλα».

Την ίδια ώρα και μια μέρα μετά την ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου που αναφερόταν σε ανεπάρκειες στην προμήθεια φυσικού αερίοπυ προς την Ευρώπη, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom εκπλήρωνε, εκπληρώνει και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του πλήρως. Μέμφθηκε δε τη Δύση γι ότι βασίζεται στην πράσινη ενέργεια και μιλάει για απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Τα κλείνουν όλα και μετά ψάχνουν να βρούν ποιόν να κατηγορήσουν –θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν λυπηρό.

Αμέσως παρατηρήθηκε ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nordstream αυξήθηκαν δύο φορές σήμερα, όπως δείχνoυν τα στοιχεία στον ιστότοπο του αγωγού. Ο ροές ήταν από 23.681 kwh/h έως 27.137 kwh/h για μια ώρα, ενώ πριν την διακοπή λειτουργίας του αγωγού ανέρχονταν σε 29 εκατ. kwh/h , δηλαδή σε ποσοστό περίπου 40% της πλήρους δυναμικότητας του αγωγού. Από τον Nord Stream 1 διοχετεύεται το 1/3 του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Νωρίτερα γινόταν γνωστό ότι η Κομισιόν προτείνει στα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεμπλοκάρουν κάποια κεφάλαια των ρωσικών τραπεζών ώστε να μην εμποδιστεί ο εφοδιασμός γεωργικών και διατροφικών αγαθών, που έχουν μπλοκαριστεί εξ αιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στην τριμερή συνάντηση των ηγετών Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας στην Τεχεράνη, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή των δημητριακών από τη Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και ευχαρίστησε τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη “μεσολάβησή” του στο θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Τεχεράνη. “Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις διαμεσολαβητικές σας προσπάθειες, γιατί προτείνατε την Τουρκία ως πεδίο διαπραγματεύσεων όσον αφορά τα προβλήματα παραγωγής τροφίμων, τα προβλήματα εξαγωγών των δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας”, είπε ο Πούτιν σύμφωνα με δηλώσεις που αναφέρονται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου. “Χάρη στη μεσολάβησή σας, σημειώσαμε πρόοδο. Όλα τα θέματα δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, αυτό είναι αλήθεια, αλλά υπάρχει κίνηση και αυτό είναι καλό”, είπε.

Οι δύο ηγέτες είναι στην Τεχεράνη για συνομιλίες με τον ιρανό ομόλογό τους Εμπραχίμ Ραϊσί, για τη σύγκρουση στη Συρία αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του σήμερα με τον Ερντογάν, ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στα “πολλά θέματα” που αφορούν τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Σύρια, καθώς και “το άλλο σημαντικό θέμα” της διευθέτησης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού) προσπαθεί να διχάσει την Συρία με τη στήριξη ξένων δυνάμεων και ότι θα ήταν προς όφελος του συριακού λαού να την «ξεφορτωθεί». Η Τουρκία βλέπει πως οι δύο αυτές χώρες αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά την ασφάλειά της, όμως «τα λόγια δεν αρκούν». Πρόσθεσε δε ότι ο αγώνας της Τουρκίας εναντίον της YPG και άλλων πολιτοφυλακών θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως του ποιος τις στηρίζει. «Αυτό που αναμένουμε από τη Ρωσία και το Ιράν είναι η στήριξή τους απέναντι στην τρομοκρατία» επέμεινε, αφού αναφέρθηκε στις κυριότερες κουρδικές ομάδες που δρουν στη βορειοανατολική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου απειλεί ότι θα εισβάλει.

Δύο βουλευτές της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής βουλή προέβησαν σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτούς, οι ρωσικές δυνάμεις εντόπισαν κάποιες αναλύσεις που δείχνουν ότι κάποιοι ουκρανοί στρατιώτες φυλακισμένοι έγιναν πειραματόζωα, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν σε αυτούς κάποιες ασθένειες. Όπως είπαν, όλα δείχνουν την επιδίωξη δημιουργίας μιάς μηχανής πολέμου…

Μοιραστείτε το άρθρο