Διήμερο Συνέδριο Αυτόνομων – Ελευθεριακών Σχημάτων και Ομάδων στη Θεσσαλονίκη

Η πανελλαδική διαδικασία αυτόνομων και ελευθεριακών σχημάτων/ομάδων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) του ΑΠΘ τη Παρασκευή 27 Μαΐου με συμμετοχή δεκάδων φοιτητών/τριων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και το Βόλο.

Η συζήτηση άρχισε με την αυτοπαρουσίαση των αυτόνομων/ελευθεριακών σχημάτων και συνελεύσεων. Ακολούθησε η καταγραφή εμπειριών αγώνα και οργάνωσης μέσα στα πανεπιστήμια και συγκεκριμένα η έκβαση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης ανά σχολή, οι αγώνες της κοινωνικής αναπαραγωγής, το κόστος φοίτησης (σίτιση, στέγαση κλπ), η πρόσβαση και η ανοιχτότητα των πανεπιστημιακών χώρων.

Παρασκευή 27/5 

Αναφέρθηκαν τα πολιτικά συμπεράσματα για το ρόλο του πανεπιστημίου σήμερα. Έγινε εκτενή αναφορά στην εισβολή των επιχειρήσεων, την πειθάρχηση, την κατασταλτική λειτουργία, την εργασία και την αναδιάρθρωση στο εσωτερικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σάββατο 28/5

Συζητήθηκαν τα διακυβεύματα της εν εξελίξει μάχης/αγώνα που δίνεται αυτή την περίοδο από τους φοιτητές/τριες. Συγκεκριμένα αναλύθηκαν ο νόμος 4777, το νέο νομοσχέδιο “Πανεπιστήμιο 2030”, το κόστος φοίτησης και η κατασταλτική οχύρωση του πανεπιστημίου. Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα της καθηγητικής αυθαιρεσίας, των σεξουαλικών παρενοχλήσεων εντός των σχολών, των φεμινιστικών αγώνων και της διαθεματικότητας. Τέλος σημαντική πτυχή της συζήτησης αποτέλεσε η πολεμική βιομηχανία και τα ερευνητικά προγράμματα εντός των πανεπιστημίων με σκοπό την ενίσχυσή της.

 

Μοιραστείτε το άρθρο