«Η Δύση διεξάγει ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας»

94Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Δύση κήρυξε τον πόλεμο σε ολόκληρο τον ρωσικό κόσμο, λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Η ρωσική πλευρά κατηγορεί την ουκρανική για αντιφατική στάση στις διαπραγματεύσεις που έχουν παγώσει, ενώ ο Ζελένσκι ζήτησε ξανά συνάντηση με τον Πούτιν. Το Κίεβο ζητάει από το Βερολίνο να σταματήσει ή να περιορίσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι διεξάγουν «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Ρωσία, τον λαό και τον πολιτισμό της. Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργείου είπε ότι: Οι δυτικοί σύμμαχοι «ακυρώνουν τη Ρωσία και ό,τι σχετίζεται» με αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ρώσων συγγραφέων, συνθετών και άλλων πολιτιστικών προσωπικοτήτων». «Η Δύση κήρυξε τον πόλεμο σε ολόκληρο τον ρωσικό κόσμο. Η κουλτούρα της ακύρωσης της Ρωσίας και ό,τι σχετίζεται με τη χώρα μας φτάνει ήδη στο σημείο του παραλογισμού», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι «ασφαλές να πούμε» ότι η κατάσταση «θα είναι έτσι για πολύ καιρό».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι ΗΠΑ «και οι χώρες- δορυφόροι τους διπλασιάζουν, τριπλασιάζουν, τετραπλασιάζουν τις προσπάθειές τους να περιορίσουν τη χώρα μας», χρησιμοποιώντας «ένα ευρύτερο φάσμα εργαλείων – από μονομερείς οικονομικές κυρώσεις μέχρι ολότελα ψευδή προπαγάνδα στον παγκόσμιο χώρο των μέσων ενημέρωσης». «Σε πολλές δυτικές χώρες, η καθημερινή ρωσοφοβία έχει αποκτήσει άνευ προηγουμένου χαρακτήρα και, προς μεγάλη μας λύπη, ενθαρρύνεται από κυβερνητικούς κύκλους σε πολλές χώρες», δήλωσε.

Την ίδια ώρα… στις διαπραγματεύσεις η ακινησία συνεχίζεται, με την ρωσική πλευρά να κατηγορεί την ουκρανική για αντιφατική στάση. Το Κρεμλίνο μέμφεται την Ουκρανία για το γεγονός ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν ‘παγώσει’, λέγοντας ότι δεν είναι σαφές τι επιθυμεί το Κίεβο. Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ότι: «Η ουκρανική ηγεσία κάνει συνεχώς αντιφατικές δηλώσεις. Αυτό δεν μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πλήρως τι επιθυμεί η ουκρανική πλευρά».

Από τη άλλη πλευρά, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι έχει κατ’ επανάληψη προσπαθήσει να διοργανώσει μια συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος αλλά ότι η Ρωσία δεν φαίνεται να είναι έτοιμη ακόμα για σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες. «Υπάρχουν πράγματα για να συζητηθούν με τον ρώσο ηγέτη. Δεν σας λέω ότι…(για μένα) οι άνθρωποί μας ανυπομονούν να του μιλήσουν, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικότητες αυτού που ζούμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος σε ινδονησιακό think tank. «Τι θέλουμε από αυτή τη συνάντηση;… Θέλουμε πίσω τις ζωές μας… Θέλουμε να πάρουμε πίσω τη ζωή μιας κυρίαρχης χώρας εντός του δικού της εδάφους», δήλωσε.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, ακόμη και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παραδέχεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο Ντονμπάς. «Φοβάμαι πως ο Πούτιν, με μεγάλο κόστος για τον ίδιον και για τον ρωσικό στρατό, συνεχίζει να ροκανίζει έδαφος στο Ντονμπάς». «Συνεχίζει να πραγματοποιεί σταδιακή, αργή, αλλά φοβάμαι αισθητή, πρόοδο και ως εκ τούτου είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε στρατιωτικά τους Ουκρανούς», είπε. «Ο ένας τρόπος που μπορεί να τελειώσει είναι ο Πούτιν να δεχθεί πως… η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας έχει γίνει και μπορεί να αποχωρήσει με αξιοπρέπεια και τιμή», είπε και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει πως υποστηρίζει τη λογική της Ρωσίας ότι υπήρχαν ναζί στην Ουκρανία. «Νομίζω πως έχει το πολιτικό περιθώριο ελιγμών για να θέσει ένα τέλος σε αυτό», είπε ο Τζόνσον. Ο Τζόνσον είπε πως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, περιλαμβανομένων συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών, λέγοντας πως η σύγκρουση πρέπει να τελειώσει. Την ίδια ώρα απαντώντας στην ερώτηση για την προοπτική διαπραγμάτευσης με τον ρώσο πρόεδρο, απάντησε: «Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις έναν κροκόδειλο όταν τρώει το αριστερό σου πόδι;».

Στον ενεργειακό πόλεμο, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας και η διαχειρίστρια εταιρεία υποδομών έχουν απευθύνει προς την γερμανική κυβέρνηση αίτημα να σταματήσει ή να περιορίσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας φυσικού αερίου. Στο αίτημα υποστηρίζεται ότι η λειτουργία του αγωγού επιτρέπεται σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία με το σκεπτικό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, αλλά η Ρωσία είναι αυτή που «παραβίασε αυτές τις αρχές», δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ο επικεφαλής του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου της Ουκρανίας Σέρχιι Μακαγκόν.

Στην αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Φινλανδία και την Σουηδία για την εισδοχή των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι: Η Τουρκία αναμένει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να κάνουν συγκεκριμένη δράση για να σταματήσουν τη «στήριξή τους στην τρομοκρατία» προκειμένου η Άγκυρα να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. «Πρέπει να γίνει ένα συγκεκριμένο βήμα σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας. Πρέπει να κόψουν τη στήριξη που παρέχεται στην τρομοκρατία», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. Η τουρκική πλευρά παρατήρησε μια θετική στάση για την άρση του εμπάργκο εξαγωγών όπλων. Ως γνωστόν η Σουηδία και η Φινλανδία απαγόρευσαν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά από την εισβολή στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως πανομοιότυπο με το PKK και θεωρεί και τις δύο ομάδες ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στο επίπεδο των απωλειών, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι 4.031 άμαχοι σκοτώθηκαν εκ των οποίων 261 παιδιά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια.

Μοιραστείτε το άρθρο