Ζαν Λικ Γκοντάρ: «Το Φεστιβάλ Καννών είναι εργαλείο προπαγάνδας – ο Ζελένσκι κακός ηθοποιός»

Το 75ο ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ξεκίνησε την Κυριακή 22 Μαΐου, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να εμφανίζεται σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα κατά τη διάρκεια της βραδιάς έναρξης, δίνοντας μια ομιλία για τη σημασία της δημιουργίας ταινιών εν μέσω πολέμου.

 

Σχολιάζοντας την προπαγανδιστική εμφάνιση του Zelensky στις Κάννες, ο θρυλικός Γαλλοελβετός σκηνοθέτης Jean-Luc Godard , ένας από τους πιο σημαντικούς Ευρωπαίους κινηματογραφιστές του 20ου αιώνα, έγραψε:

“Η παρέμβαση του Ζελένσκι στο φεστιβάλ των Καννών είναι αυτονόητη αν τη δει κανείς από τη σκοπιά αυτού που λέγεται “σκηνοθεσία”: ένας κακός ηθοποιός, ένας επαγγελματίας κωμικός, υπό το βλέμμα άλλων ομοιο-επαγγελματιών . Πιστεύω ότι έπρεπε να είχα πει κάτι ανάλογο εδώ και πολύ καιρό. Ως εκ τούτου, χρειάστηκε η διοργάνωση ενός ακόμη παγκόσμιου πολέμου και η απειλή μιας άλλης καταστροφής για να μάθουμε ότι οι Κάννες είναι ένα εργαλείο προπαγάνδας όπως όλα τα άλλα. Προπαγανδίζουν τη δυτική αισθητική…

 

Υπάρχει η αντίληψη ότι δεν είναι δα και μεγάλη υπόθεση, ωστόσο είναι ήδη αυτό. Η αλήθεια των εικόνων προχωρά σιγά σιγά. Τώρα φανταστείτε ότι ο ίδιος ο πόλεμος είναι αυτή η αισθητική που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια ενός παγκόσμιου φεστιβάλ, του οποίου τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι τα κράτη που βρίσκονται σε σύγκρουση, ή μάλλον «σε (σύγκρουση) συμφερόντων», που μεταδίδουν αναπαραστάσεις των οποίων όλοι είμαστε θεατές… σας αρέσει. Ακούω ότι συχνά λέμε «σύγκρουση συμφερόντων», που είναι ταυτολογία. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση, μικρή ή μεγάλη, εκτός αν υπάρχει συμφέρον. Ο Βρούτος, ο Νέρων, ο Μπάιντεν ή ο Πούτιν, η Κωνσταντινούπολη, το Ιράκ ή η Ουκρανία, δεν έχουν αλλάξει σε πολλά, εκτός από τη μαζική δολοφονία».

Μοιραστείτε το άρθρο